KAP: 1000 zašto, 1000 zato

Jedan kratki hronološki pregled afere KAP (komentar: ddt)

p003077– Prodat deripaski (da li?)

– Plaćen 55 miliona (da li?)

– Dokapitalizovan sa 5 miliona (zašto?)

– Uzeo kredit od 300 miliona dolara (zašto?)

– 120 miliona prebacio boksitima (zašto?)

– Država oprostila preko 110 miliona duga na ime ispunjenja obaveza iz ugovora (kojih to?)

– Država oprostila utaju dobiti i porez na dobit (zašto?)

– Rusi tužili drzavu i trazili 250 miliona odštete (kako su je pretrpjeli?)

– Država pristala na poravnanje i preuzela 160 miliona garancija u zamjenu za 30% kapitala (zašto?)

– Rusi praktično ugasili Boksite, dugovi 100 i vise miliona (kako i zašto?)

– Država i pored toga i dalje ne oduzima koncesiju iako bi po zakonu to morala (zašto?)

– KAP ne plaća struju već više od godinu dana, a na računu nema para (kako je to moguće?)

– Neko u jeku najveće krize kupuje 15% vlasništva (zasto?)

– Država i EPCG i CGES kradu struju po Evropi da bi KAP koji je praktično bankrot radio (zasto?)

– Radnike ne interesuju da li se krade struja ili se posluje sa gubicima, oni samo hoće platu pa nek sve izgori (kako i odakle?)

– I pored svega, Vlada hoće da plati rusima 52 miliona da napuste kombinat (zašto?)

Itd…

Comments

 1. Koliko je drzavne pomoci dato KAP u , to je zaboravljeno. A preko sto miliona je cascen

 2. okreni konacno plocu says:

  http://www.vijesti.me/kolumne/dinosaurus-koji-isisava-energiju-kolumna-133075

  NIŠTA NIJE SLUČAJNO

  Dinosaurus koji isisava energiju
  Kombinat aluminijuma Podgorica doslovno je u deset puta goroj situaciji nego Aluminij Mostar, koji uskoro pristupa gašenju svog cjelokupnog postrojenja
  Uvecaj! KAP (ilustracija) (Foto: Arhiva Vijesti)
  Garret Tankosić-Kelly

  Autor je osnivač Mreže Jugoistočne Evrope za promjene (SEE Change Network) i bivši koordinator UN u Crnoj Gori
  Fabrika aluminijuma pristupa gašenju svog cjelokupnog postrojenja 17. juna. To je najveći izvoznik u državi i 900 radnih mjesta će biti izgubljeno. Dugovi od prošle godine, koji iznose preko 30 miliona eura zatim, kako uprava kaže, visoka cijena električne energije kao i pad cijene aluminijuma na svjetskom tržištu, doveli su do toga. Direktor Društva kaže: “Ovo je jedina razumna odluka. Ne mogu dozvoliti da Aluminij Mostar (AM) završi u stečaju”.

  A samo preko granice, u Crnoj Gori, postoji još jedna fabrika, fabrika u kojoj pravila razboritog finansijskog upravljanja i političke hrabrosti za rješavanje neugodnih pitanja nemaju vrijednost.

  Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) doslovno je u deset puta goroj situaciji nego Aluminij Mostar (AM): sa preko 350 miliona eura duga, neplaćenim računom za električnu energiju koji iznosi preko 60 miliona eura – račun koji će, ukoliko ne bude plaćen, odvojiti Crnu Goru od Evropske energetske mreže – Kombinat će, prema riječima premijera Crne Gore Mila Đukanovića, biti spasen. Uprkos činjenici da potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, kako je izjavio, nikada nije vidio studiju ili izvještaj koji pokazuju da je KAP održiv i uprkos izjavama iz MMF-a da Crna Gora treba da ugasi KAP, koji proizvodi samo gubitke.

  “U posljednje tri godine, KAP je (naglasak) glavni problem za privredu. Tu bi trebalo da postoji jasan plan da se fabrika likvidira, “izjavio je MMF-ovac Nadim Ilahi na konferenciji za novinare.

  Možda je 2005. godine, kada su premijer Đukanović i ruski oligarh Oleg Deripaska proslavili prodaju KAP-a za 48,5 miliona i – prema balkanskim teoretičarima zavjere – što god da je predato u kafeu Grand, kada je bio posluživan Chivas Regal – dogovor izgledao vrlo dobro.

  Međutim, postoje znakovi koji su upozoravali i prije prodaje. U avgustu prošle godine Rockefeller Brothers Foundation i UNDP su sa Vladom Crne Gore organizovali posjetu svjetski poznatog ekonomiste, profesora Džefrija D. Saksa Crnoj Gori kako bi razgovarao sa ključnim liderima o razvoju njihovog bankarskog sektora i mogućnosti za budući ekonomski rast.

  Na konferenciji, kojoj je prisustvovao tadašnji zamjenik premijera Branimir Gvozdenović, i privatnoj večeri sa Đukanovićem – od kojih sam prisustvovao na oba događaja – dr Saks je preporučio Crnoj Gori da razmišlja o ulaganju u sektore budućnosti, a ne u dinosaurus industriju iz prošlosti. On je ispričao “horor priče” o tome kako su postrojenja aluminijuma u Africi isisala energiju i gotovo uništila ekonomije nekih zemalja. Očigledno, niko u to vrijeme ta upozorenja nije uzeo za ozbiljno.

  Ali katastrofa i uticaj potpunog nedostatka političke volje imaće još kobnije posljedice za budućnost. Ove sedmice počinje javna rasprava o SEA Crne Gore za Strategiju razvoja energetike i čak se u tom izvještaju, finansiranom od strane Vlade, problem KAP-a nazire kao veliki.

  Prema izvještaju: “Budućnost KAP-a je politički osjetljivo pitanje koje se trenutno nalazi u ćorsokaku. Objekat je bio u stanju smanjenog proizvodnog kapaciteta više od pet godina i postoji opšta nespremnost Vlade da donese odluku o njegovoj budućnosti. Ovo stavlja crnogorske energetske aktere u vrlo tešku situaciju. KAP–ovi energetski zahtjevi su toliko uticajni na energetsku strategiju da, ukoliko više ne budu potrebni, zemlja može brzo postati samoodrživa. Stoga, izbor strategije može biti odlučujući”.

 3. Darko Bulatovic says:

  Aluminium alloys are alloys in which aluminium (Al) is the predominant metal. The typical alloying elements are copper, magnesium, manganese, silicon and zinc. There are two principal classifications, namely casting alloys and wrought alloys, both of which are further subdivided into the categories heat-treatable and non-heat-treatable. About 85% of aluminium is used for wrought products, for example rolled plate, foils and extrusions. Cast aluminium alloys yield cost-effective products due to the low melting point, although they generally have lower tensile strengths than wrought alloys. The most important cast aluminium alloy system is Al–Si, where the high levels of silicon (4.0–13%) contribute to give good casting characteristicsAluminium alloys are widely used in engineering structures and components where light weight or corrosion resistance is required..

  Primjer:
  Gupta Permold prides itself on being a world-class contract manufacturer and master at many different manufacturing disciplines. If your castings need machined, finished, heat-treated, assembled, etc., allow us to be your single source supplier.

  Moze li se napravit kompanija u Crnu Goru koja ce bit sposobna da napravi nesto od toga Aluminijuma ikad za izvoz?

  Tehnologija je toliko uznapredovala, da skolovanje za ovaj posao odje traje 6 mjeseci:

  Da se ne isprlja covjek! Sve na kompjuter.

 4. Snaga države (jedan od izbornih DPS slogana)

  Objavio/la Zipp Blog 11. Jun. 2013. | 16:20

  Traje i traje „saga“ sa KAP-om. „Strateški partner“ je prekršio sve moguće i nemoguće stavke Ugovora o privatizaciji – onog javnosti poznatog dijela: ulaganje u ekologiju, kolektivni ugovor sa sindikatom, ulaganja u modernizaciju proizvodnje, cijena struje, plaćanja struje, plaćanje poreza i dporinosa državi…

  Na kraju, KAP otvoreno krade struju. Sve to plaćaju ojađeni i ekonomskom bijedom uništeni građani Crne Gore. „Strateški partner“ se sprda i sa njima i sa državom Crnom Gorom. Onom državom koja je retorički stalno brani od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja koji se samo množe u propagandi aktuelnog, nepromijenjenog i nesmjenjivog režima, koji je državu doveo do bankrota i na stub srama. Afera za aferom, porez za porezom, taksa za taksom su postale svakodnevnica.

  Država Crna Gora i njeni građani su postali taoci Rusa(?) – „strateških partnera“ koji su privatizovali KAP na sličan način kako su braća, sestre, kumovi, prijatelji i ostala mnogobrojna rodbina privatizovali cijelu Crnu Goru. Stim, što se Rusi(?), već otvoreno sprdaju sa Crnom Gorom, pokazujuči javno svu njenu državnu nemoć – nemoć institucija.

  I laiku je jasno da Rusi(?) rade to što rade jer im može bit – narodski rečeno. Nekog drže u šaci(koga?), a taj neko je sve u Crnoj Gori: i vlada, i parlament, i državni tužioc, i sudstvo, i policija.

  Da nije tako, poslije ovako otvorenog blamiranja Crne Gore kakva je poslednja krađa struje zbog koje je intervenisao čak i Brisel, red poteza bi bio sledeći:

  -Državni tužilac bi izdao nalog za pritvaranje Borda direktora KAP-a sprovodeći istragu o tome, ko je izdao nalog za višemjesečnu krađu struje.

  -Vlada bi bila u stalnom zasijedanju dok se problem sa KAP-om ne riješi.

  -Skupština Crne Gore bi zakazala hitnu, vanrednu sjednicu sa jedinom tačkom dnevnog reda: sutuacija u KAP-u i predlog načina za hitno rješenje te situacije.

  Kako državni tužilac nije godinama preduzimao ništa povodom gore navedenih dešavanja u KAP-u, posebno povodom ovog poslednjeg – otvorene i neprikrivene krađe struje, on bi bio smjenjen i procesuiran zbog neobavljanja zakonom utvrđene funkcije – uporedo sa Rusima(?) iz KAP-a.

  Kako se ništa od toga ne dešava – i neće se desiti, ostaje mi kao pjedincu jedino građanski stid zbog ličnog poniženja i poniženja države čiji sam stanovnik.

  Ekonomski kolaps je blizu, svi smo toga svjesni ili bi bar trebali biti. Čvor treba presjeći, bolje danas nego sjutra – pa što košta nek košta. Svakim danom odlaganja cijena koštanja će biti skuplja.

  Ima li političke, te građanske pameti i hrabrosti u Crnoj Gori da se najzad taj čvor prekine, krikne ako treba, kaže jasno i glasno: “Car je go”?

 5. 1. Prvo aluminijuma nema. Sav se izvozi preko granice i svi koji rade preradu a ima ih nekolicina moraju da ga kupuju vani. I to kao trupce.
  2. Cijene su problem svih inputa od radne snage zakljucno sa energijom. Te masine rade na struju a ona je u CG skuplja nego u BiH skoro duplo.

  Mogu pomoci oko prerade znam ponesto i radio sam i investirao u par pokusaja pokretanja proizvodnje. Na primjer profili za gradjevinarstvo i za namjestaj su skuplji da se proizvedu u CG nego da se uvezu iz Turske ili Ukrajine. Od porezo/prirezo/carina i cuda preko energenata i veoma bitno radne snage.

  • Darko Bulatovic says:

   Evo sad racunam odje koliko garantuju platu onima koji odu za CNC Masinca, 22$ po satu to je nekih 4400$ plate mjesecno za puno radno vrijeme.

   Tu ni trecina toga nemoze uciniti taj posao isplativim.

   Kako? To je nesto nelogicno. Mozda fali prodaja? Kvalitetni partneri i sl?

   Struja znam da moze bit dosta. Ja bi volio da znam ako imate neke detalje kakvi su to porezi za proizvodjaca?

  • Darko Bulatovic says:

   A to da se nemoze kupit od KAP-a aluminijum vec se mora uvoziti to je vec za vic.

   • jes, da mi ga svako sdomacim aluminijumom bez uvoznih tarifa, taksi, poreza, nameta i doprinosa radi po garaza ka ovo ti, pa da ispadne ko zna sta i ko zna koliko toga ko zna cega? jos bi i lamperiju izmislili, kavi ste. odje se zna rad i red, bulatovicu, te fore imperijalisticke ostali za mrtvo duboko u kaliforniji, toj sodomi i gomori danasnjice, vidisli kako je Bog svu zemlju izmedju tih stabala sto si slikao sprzio da se ni koza ne moze napas?
    cus, domaci aluminijum iz domacih izvora, neno jos i domace poluproizvode i prozivode i da zatvaramo radnju! ostavi drzavu na miru, cujes li?

 6. “…profili za gradjevinarstvo i za namjestaj su skuplji da se proizvedu u CG nego da se uvezu iz Turske ili Ukrajine. Od porezo/prirezo/carina i cuda preko energenata i veoma bitno radne snage.”
  tako je u svemu i sirom crne gore, sta god da dohvatis, jeftinije je da ga kupis u inostrnanstvu okrunjeno, nego kod nas neobradjeno. masine koje je radoje dakic pravio su bile vise nego duplo skuplje od istih masina koje su pravili njemci ili juznokoreanci, pa je cim se raspao svjetski socijalisticki sisitem dogovornog izvoza i uvoza izmejdu diktatora, radoje dakic poceo da izvozi revoluciju koja i danas traje. bolovanja, regresi, dodaci za kuracpalac, produzenaa bolovanja, godisnji od mjesec dana, sve je to placala krvlju i znojem africka i azijska sirotinja, a nasi prasci su mislili da je to od njihovog teskog rada i napredne tehnologije u odnosu na druge. ni do dana danasnjeg im niko nije objasnio da je sve ovo sto nam se desava samo dio otplate koju smo duzni da platimo, pa da sa naopakim razmisljanjem i bukanjem prekinemo, preolimo i krenemo dalje onako kako i koliko mozemo, a ne koliko umisljamo da mozemo i da vrijedimo. budjenje tek predstoji.

 7. Darko Bulatovic says:

  Odje u Ameriku ne da ti nije skuplja industrijska stuja (koja moze bit samo ona 380v+) vec je i odbijash od poreza.

  U Kaliforniji su predvidjeli odavno nedostatak struje i dali mogucnost svakom gradjaninu i rezidentu da bude proizvodjac struje.

  Ljudi dobijaju poreske olaksice ako investiraju u alternativnu energiju, krediti se daju i sl.

  Ljudi postave na krov solarne panele i to sto potroshe i mogu da zarade mjesecno od njih. Kad sam gledao kuce ovudije, neki su govorili da mogu i po 100$ da zarade preko onoga sto potroshe mjesecno. Ja mislim da je cijena prodaje oko 4 centa. Ako necesh da te placaju mozesh uzeti kredit u struji i potrositi je kasnije.

  Cijena po watu solarnih panela padaju vrtoglavo. Cijene 0.75$ po Watu se vec mogu naci.

  Kinezi su postali jedni od najvecih svjetskih proizvodjaca solarnih panela.

  Povracaj investicije se sveo na 2 godine. Tamo nebi traja ni 6 mjeseci koliko je skupa struja.

  A Najvishe bi para zaradio EPCG (kao odje Edison) jer bi on prepordavao struju.

  Ali o tome treba malo razmisliti dublje da se uvide potencijali i bitnost priustivosti Energije za jedno drustvo.

  Dje nema Energije tu nema ni rada…

  • Darko Bulatovic says:

   A tamo je lakse potpopit po crne gore no razmislit malo i vidjet sto se u svijet deshava.

   http://www.cdm.me/politika/dukanovic-razgovarao-sa-kinezima-o-gradnjama-hidroelektrana

   A trebao je on sa Kinezima o solarnim panelima da prica a ne o hidroelektranama.

   Solar power in the People's Republic of China is a growing industry. China has over 400 photovoltaic (PV) companies. In 2007 China produced 1.7 GW of solar panel capacity, nearly half of the world production of 3.8 GW, although 99% was exported. As of 2011, about 3.3 GW of photovoltaics contribute towards power generation in China. Solar water heating is extensively implemented as well.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_in_China

   • Darko Bulatovic says:

    http://www.vijesti.me/vijesti/nelson-vlada-tajno-mijenja-vazan-dokument-clanak-133185

    On ukazuje i na nelogičnosti iz energetske strategije iz 2007. u kojoj se tvrdi da energija vjetra nije značajna, ali je Vlada ipak odlučila da pravi dva sistema vjetrogeneratora u Ulcinju i Nikšiću.

    „Nažalost, novi Nacrt strategije izostavlja solarnu energiju, iako je Crna Gora jako pogodna za to i predstavlja veliku šansu.

    Autori Strategije neopravdano izostavljaju taj segment, iako je Vlada prošle godine ponosno saopštila da su američki investitori zainteresovani za gradnju solarnih sistema u Crnoj Gori“, napomenuo je Nelson, dodajući da je proizvodnja solarne energije u Italiji veća nego ukupna proizvodnja struje u Crnoj Gori iz termo i hidro izvora.

    Energija iz sunca, prema njegovim riječima, jeste skupa ali je cijena solarnih panela isplativa.

    „Ako pogledamo Nacrt strategije, tome se ne posvećuje pažnja.

    U tom dokumentu solarna energija je svedena na solarne panele na krovovima, što jeste velika šansa, ali postoje i druge tehnologije kojima rapidno pada cijena i koja bi taj vid energije mogla učiniti konkurentnom u odnosu na fosilno gorivo i velike hidroelektrane u narednih deset godina.

    S obzirom na to da imate interesovanje investitora, čudno je što se tome nije posvetila veća pažnja“, kazao je Nelson.

    Obnovljivi izvori energije, prema njegovim riječima, jako su značajni i za jačanje ekonomije, otvaranje radnih mjesta i očuvanje životne sredine.

    „Bez pravog balansa ta tri faktora nema ni kvalitetne strategije, a to svakako nije ovo što je ponuđeno na javnu raspravu“, kazao je Nelson.

 8. ne moze se od amerike mrdnut vise. dok nas rusi opljackase, a amerikanci podrzavaju vlast da bi nas iskoristavali i unistavali, nama se ne isplati ista pocinjat. ti bulatovicu, kakav si, tacno bi nacerao nas narod da razmislja i radi nesto nasramotu, kad mu se nece? omali malo, proslo je vrijeme da se sadi, sad ce jos malo mladi kromir i sira mladoga sa komova i mokre planine, kakava crna lektrika suncana i kinezi i amerikanci, nema nama spasa bez turaka i rusa. rokaj batoo!!!

  • Darko Bulatovic says:

   Pa i ja se pitam, kako ovaj Obama vazda zna kad narod nesto oce da vrda nesto tamo pa pismo posalje podrske.

   Jel provjerava ko ta pisma kad? Ja sumnjam da Obama i zna dje je Crna Gora.

   • Darko Bulatovic says:

    “Svečanim prijemom koji je organizovan u Vladinom domu na Cetinju, Američka ambasada zvanično je obilježila kraj svojih programa i podrške Crnoj Gori.”

    http://www.vijesti.me/vijesti/sad-ponosne-partnerstvo-sa-crnom-gorom-clanak-133341

    Evo sto je zapravo Obama rekao:
    “Završetak pomoći USAID-a Crnoj Gori predstavlja početak nove faze u našim bilateralnim odnosima. Na putu tranzicije od primaoca razvojne pomoći ka snažnoj, stabilnoj evropskoj demokratiji uvjeren sam da će Crna Gora imati sve veću i uticajniju ulogu u široj evroatlanskoj zajednici”, poručio je Obama.

 9. Probajte kupiti trupac od kombinata KAP prodaje AL glenkoru. Proizvodnja legura aluminijuma je dosta tehnoloski jednostavna (ako od zemlje mozes doci do metala, poslije je legiranje relativno jednostavan proces i KAT je to davno bio osvojio). Medjutim Vuksanovici, mladi lijepi i pametni su to sve razbucali. Kome nijee tesko javni su podaci KAP je brendiran na LME za neke od legura. Lako je palamuditi preko Interneta. Dolazim iz porodice zanatlija i preduzetnika i mogu vam reci da mnogo grijesi svak koji misli da je to lako. A Youtube je za genije mi nismo dorasli da to razumijemo. Eh sprdnje.

 10. Ne podrzavam vec kazem sto se desava.

 11. Koju korist ima USA od vas “na domacem tetenu”? Gologuzog ne mogu stotina da svuku.

 12. КАП може само спасити Далиборка Пејовић, која се доказала на свих 497 функција које је обављала до сада. Једини проблем је хоће ли се моћи прихватити тога јер ових 502 фунције које тренутно обавља изискују велико ангажовање и одрицање. Но рачунам на то што је ово од огромног значаја за државу и да ће се прихватити и те хиљадите. Само Далиборка у Црној Гори и нико више!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: