Dr Momčilo D. Pejović: Je li javje od sna smućenije

lobotomija

„Turpe est aluid loqui, aluid sentire“
(Sramno je jedno govoriti, a drugo misliti)
(SENEKA)

Ljudi, jesu li vi oči ispale, a svrake mozak popile, da ne vidite i ne razumijete igru koju vam igraju ovi naši sveznaveni „mladi, lijepi i (još) pametni(ji)“ političari, za ove skoro će dvije i po decenije? Šta vam je, te tako ćutite kao zaliveni i što je još gore od svega da spavate višedecenijskim snom? Uspavaše vas i bogme zaplašiše tranzicijom, evropskim standardima i demokratskim reformama, ekonomskim prosperitetom, ekološkom državom, investicionim bumom, obnovljenom državnom nezavisnošću, socijalnom bijedom više od dvije trećine građana, obećanjima boljega života u naredna nekolika vijeka, prirodnim ljepotama i beskonačnim plavim nebeskim svodom pa se ne čujate živi, kao da ne postojite, sve trpite i samo čekate da vam biološki sat otkuca poslednji otkucaj. Krivi jeste i od toga ne možete uteći, ali ni oni nijesu manji krivci od vas, jer su radili sve u ličnom interesu a za potrebe onih koji su ih iz Evrope i Amerike održavali i postavljalji, a vi tome svemu aminovali na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Onima i onoj komunističko-socijalističkoj i samoupravnoj vlasti na ulicama (s)lomili ste vrat a smijenili ih po kratkom postupku, u isti čas namjestili novu tzv.  „političku elitu“ nastalu u „ratu za mir“ i sa njihovom novom tzv. „razvojnom filozofijom“ počeli da mijenajte društvenu svijest bolje reći negirate sve tradicionalne vrijednosti njegovane u posljedna tri vijeka.

Po treći put, od 20. maja 2013. godine, počeo je zvanično teći treći predsjednički mandat u petogodišnjem trajanju jednom istome čovjeku u liku i djelu gospodina Filipa Vujanovića. Sasvim nevažno, može on još tri puta biti stari-novi predsjednik ne samo one, ove i ko zna koje treće ili četvrte nezavisno-zavisne države pa sve do „obnove kraljevine Crne Gore“ u liku i djelu nekog od ličnosti novonastale „političke elite“ iz poslednje decenije 20. vijeka! Može kod nas jedan te isti čovjek, državnik i političar, biti po sedmi put premijer u demokratskoj i nezavisnoj, ekonomski prosperitetnoj Crnoj Gori; a isto tako i jedan te isti čovjek biti nekolika mandata predsjednik Skupštine crnogorske, ni to nam na bolje neće promijeniti sivilo socijalnoga života ogromnog broja „građanske“ Crne Gore.

Imena ti tvoga, bili ono Ranko na inauguraciji preksinoć na Cetinju i otvori li on skupštinsko zasijedanje u cilju zvaničnog proglašenja Predsjednika Republike Crne Gore?  Prosto rečeno, ne mogah se povrnuti od velikoga „iznenađenja“ pa ne (po)vjerovah onome što viđoh svojim golim očima te brže bolje stavih naočale, isti lik ostade samo tada bijaše mnogo jasniji! Dobro je što bijah na trosjedu! Onako u čudu pojačah ton na televizoru da čujem njegov ne baš za uho umilni glas, da razumijem njegove nove dubokumne kovanice i mnogo (s)mislene rečenice, koje snažno prodiru u srž crnogorsko-istorijske prošlosti u nekoliko vjekova i daju nam nadu odavno iz(g)ubljenu!

Još se jednom upitah da li ja to sanjam ili je java bila još strašnija od moga dotadašnjeg sna! Niko, do on, za govornicom ne bijaše, jer ga (pre)poznah po frizuri i povelikim zaliscima na glavi, a bogme i po desnici ruci koju držaše po lijevoj strani za vrijeme intoniranja crnogorske njemu omiljene himne. Da li se čujahu i bijahu li sve strofe umilne uhu dvaju (ne)pomirljivih predsjednika? Jedna od osobenosti koja krasi većinu crnogorskih političara, bilo u strankama ili u parlamentarnim klupama, jeste njihova „dosledna neprincipijelnost“, koja ipak ima prođu kod glasača na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Ma ne bih se ja toliko „iznenadio i traumirao“ da nijesam čitao sve njegove izjave objavljene u elektronskim i štampanim medijima povodom „osporavanja“ kandidature toga istog predsjednika kome on (o)drža slovo i da(de) riječ da položi svečanu zakletvu sa onom nepriznatom i protjeranom od komunista završnicom „… Tako mi Bog pomogao“, kako snažno i odlučno naglasi stari-novi Predsjednik! Sijaset izjava je dao za javnost gospodin Ranko Krivokapić u svojstvu predsjednika Skupštine Crne Gore i svoje lično ime, pa čak i izjavu da je riječ o „neustavnoj kandidaturi“, do one dan uoči inauguracije: „Donijeli smo pametnu odluku“, izjava data poslije održane sjednice najistaknutijih članova SDP-a.

Predsjednik crnogorske Skupštine otvori petu sjednicu redovnog proljećnog zasijedanja na Cetinju, i naravno bači u zaborav sve ono što je u prethodna dva mjeseca izjavljivao o tom istom predsjedniku kao kandidatu kojemu sada ukaza počast i pozva ga da položi po treći put svečanu zakletvu za Predsjednika RCG. Sasvim je nevažno da li je taj isti Predsjednik crnogorske Skupštine bio na koktelu ili „je svojim „ignorisanjem“ poziva na „čašicu pića“ opet htio „odlučno“ (od)glumiti svoje b(r)ojne (ja)sne stavove, (p)ravne norme ili (ne)principijelno ponašanje, jer je prilikom svoga govora i p(r)ozivom gospodina Filipa Vujanovića na svečano polaganje zakletve sve izbrisao odnosno reterirao u ličnim izjavama i partijskim stavovima!

Koga je briga što je Predsjednik crnogorske Skupštine tako postupio i da li je to baš toliko važno da se sada postavlja pitanje tom istom dugogodišnjem parlamentarcu, koji predsjedava crnogorskom Skupštinom, zašto je tako postupio i koliko je takav potez (odluka) zaista pametan, moralan,logičan, iskren, parlamentaran, uviđajan prema svojim partijskim kolegama?

Da li je takav „potez“ Predsjednika crnogorske Skupštine toliko „… pametan i jedino logičan…“ kako reče jedan član iz SDP-a ili je baš bila „pametna odluka“ koju su donijeli članovi predsjedništva SDP-a i sa njom kao takvom izađe u javnost gospodin Ranko Krivokapić, jer time izražava „poštovanje prema instituciji koju predstavlja“? Da li je ispravan i dosledan stav jednog drugog visokog partijskog funkcionera SDP-a: „Definitivno i sigurno ne idem. Razlozi su poznati, a ja sam još više ubijeđen da sam u pravu, kada smo utvrdili da je kandidat neustavno predložen“, koji je bio odlučan i rezolutan da neće prisustvovati inauguraciji „neustavnog predsjedničkog kandidata“, Predsjednika Vujanovića? Da li se moglo baz gospodina Ranka Krivokapića na inauguraciji „neustavnog predsjedničkog kandidata“ i sumnjivog ili sa izvjesnom sjenkom pobjednika na predsjedničkim izborima? Onaj koji je „objedinio sve istorijske pobjede“ ovoga puta je uistinu za sebe prisvojio i objedinio obadva predsjednika u svome političkom liku i za svoga mandata! Neka se zna ko je Gospodar nezavisne i obnovlljene, ali još ne i „kraljevine Crne Gore“!

Da li je takav potez ili odluka SDP-a upravo političko koketiranje ne samo prema crnogorskoj javnosti nego i prema cjelokupnoj opoziciji sve u cilju da svi budu zadovoljni, da njihov predsjednik Skupštine ostane još par mandata ili samo do kraja mandata njegovog „neustavnog predsjedničkog kandidata“ kojega ipak ozvaniči(še) on(i) kao koalicioni partner(i) bez kojih se „ne mogaše“? Šta god da je od svega navedenog „pametna odluka“ imaće svoje konsekvence unutar samog SDP-a, iz mnogo razloga, prije svih, zbog „kompromisnog rešenja“ ili „prav(n)og (raz)rješenja“ kojim se gubi politički rejting u crnogorskoj javnosti i na političkoj pozornici. Nešto slično ili gotovo isto se dešavalo i sa jednim nekadašnjim stranačkim liderom i njenim članstvom, pa su sada u stanju „političke apstinencije“!

Pokušava, nažalost veoma prozirno i pravno neutemeljeno, Predsjednik crnogorske Skupštine amortizovati i opravdati sve svoje izjave date u lično ime ili kao parlamentarac na funkciji predsjednika Skupštine da je svojim prisustvom „U Vladinom dom branio Ustavnu poziciju predsjednika Skupštine Crne Gore i radio svoju ustavnu dužnost“! Pitanje je samo jedno, od koga je branio kad je tog istog „neustavnog predsjedničkog kandidata“ sada isvojim p(r)ozivom inaugurisao? Drugim riječima, barnio ga je od sebe a istovremeno je (od)branio i „Ustavnu poziciju“ bolje reći fotelju za još jedan mandat, jer mu je visoka državnička funkcija omilila a vlast mu u nasljeđe gotovo prešla. A, ko je napadao predsjednika crnogorske Skupštine pa je bio primoran da se brani onakvim izjavama ili je to bio samo njegov lični politički gaf za javnost i članstvo njegove stranke?

Na inauguraciji Predsjedniku RCG gospodinu Filipu Vujanoviću i u vili „Gorica“ kod Predsjednika Vlade RCG prisutni su bili neizmjerno zahvalni  što su dobili pozivnicu, a ozareni što ih je gospodin Premijer udostojio primiti, došavši mu na poklonjenje  i čestitajući  mu „objedinjenje svih pobjeda“ koje je on lično izvojevao u svom dvoipodecenijskom političkom mandatu. Pokazao je svojim prisustvom da je on upravo politička figura od koje zavise ne samo Predsjednik RCG nego i Predsjednik Skupštine CG, a sve ostalo je trabunjanje i opravdavanje izjava datih od strane opozicije, pozicije ili koalicionih partnera odnosno koalicionih privezaka. Takva nam je politička scena u Crnoj Gori, koju nam kroje veliki i nezavisni državnici i parlamentarci, politička elita iz „rata za mir“.

Da je kojim slučajem u kladionicama bio postavljen „par“ – Ranko inauguriše Filipa – prognozeri bi morali pokrivati troznakom, odnosno oni koji dobro poznaju političku principijelnost i jednog i drugog odigrali bi siguran fiks i čak prelaz iz jedan u jedan, jer je od svega važnije sačuvati fotelju za još jedan siguran glas i ujedno mandat. TEMPUS OMNIA RELEVAT – (Vrijeme sve otkriva)!

Podgorica, srijeda, 22. maj 2013. godine                 Dr Momčilo Dušanov Pejović

Comments

  1. Je li javje od sna smućenije

    Jes, božja ti vjera…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: