Sjećanje na ljubav: Prije 20 godina ubijeni sarajevski Romeo i Julija

admira-ismic-i-bosko-brkicProšlo je tačno dvadeset godina od dana kada su u smrt otišli Admira Ismić i Boško Brkić.

Sarajevski Romeo i Julija, ubijeni 18. maja 1993. dok su pokušavali pobjeći iz opkoljenog Sarajeva.

Admira Ismić i Boško Bato Brkić rođeni su 1968. godine i beskrajno su se voljeli. Spremali vjenčanje. Cijelo Sarajevo je u tome vrijeme prepričavalo ljubav između Admire i Boška. Ali nisu bili spremni na Zlo, na ludilo koja se dogodilo u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Nakon više od godinu života pod opsadom Admira i Boško odlučili su napustiti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a jedini izlaz bio je preko Vrbanja mosta, gdje su došli oko 17 časova.

Snajperski metak je pogodio Boška i on je pao i poginuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je bila smrtno ranjena, ali uspjela je dopuzati do Boška, zagrliti ga, kako bi zajedno umrli.

Njihova tijela su sedam dana ležala nasred Vrbanje, jer je UNPROFOR odbio izvlačenje tijela dok se ne proglasi primirje. Izvukli su ih pripadnici radnog voda VRS. Nekoliko dana kasnije Admira Ismić i Boško Brkić su prvo sahranjeni na groblju u Lukavici.

Po želji Admirinih roditelja, nakon rata njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav.

Istraga o ubistvu Admire i Boška nikada nije provedena, a njihov ubica nikada nije zvanično otkriven.

Život, ljubav i smrt Admire i Boška nemaju nikakvo obilježje u Sarajevu, njihovom rodnom gradu. U blizini mjesta gdje su ubijeni, uz rijeku Miljacku, počinje Vilsonovo šetalište, omiljeno sastajalište mladih. Ali, nijedno drvo, nijedna klupa ne nosi ime ovog para.

Grupa ‘Zabranjeno pušenje’ o ovoj nezaboravnoj ljubavi snimila je pjesmu i spot ‘Boško i Admira’, kao najavni singl svog desetog studijskog albuma.

Zato je pjesma ispjevana o njima mala nada da će se u ovom gradu i u ovoj zemlji poštovati ljubavi koje se „stavljaju ispred zastava“, kako pjeva Davor Sučić, frontmen gupe Zabranjeno pušenje. O osnovnoj ideji pjesme on je za RSE rekao:

„To je poznata priča sarajevska – o sarajevskom Romeu i Juliji, o Bošku i Admiri, mladim ljudima koji su nesretno stradali u ratu boreći se da nađu mjesto za svoju ljubav, za svoju slobodu. To je jedna simbolična priča koja je aktuelna i danas – poslije toliko godina mira mi još uvijek tragamo za ljubavlju i slobodom u ovoj državi. Ja sam nekako u toj priči našao dosta veze sa našim životima i sa onim što se nama danas dešava.“

Jedan od očevidaca smrti dvoje mladih, prije nekoliko godina je opisao kako je kod njih vidio nadu za život bez rata:

bosko i admira„Djevojka je mahala torbom, držali su se za ruku, i u tom trenutku ona je poskakivala. Najednom ih je presjekao rafal – i legli su onako zagrljeni.“

Admirini roditelji i Boškova majka mnogo puta su do sada govorili o svojoj djeci. Iz arhivskog materijala RSE izdvajamo riječi Admirinih roditelja, Zije i Nedrete Ismić:

„Stalno je govorila:’Zar misliš da je pošteno da on ide sam, a da ja ostanem?’ To da pođe bila je njena odluka. Mislila je da je ljubav jača i od smrti.“

„Umiješao se rat u ljubav, to je taj problem. A onda prestaju svi zakoni i ljubavi i svega. Postoji samo zakon rata.“

Jedna od najljepših ali i najtragičnijih ljubavnih priča nije zaštićena od politizacije, od nagađanja ko je i s koje strane ispalio smrtni rafal. Srce Boškove majke, Rade Brkić, je iskreno:

„Ne razmišljam uopšte ko ih je ubio. Jednostavno i kad bih doznala za tog čovjeka i kad bih ga vidjela pred sobom, samo bih ga pitala: ’Čovječe, zašto si to uradio?’ Ništa više.“

nezavisne.com

Emisija “Kvadratura kruga”, Аутор: Бранко Станковић

Љубав између Србина Бошка Бркића и муслиманке Адмире Исмић родила се у зиму 1984.године, у време када је у Сарајеву кључао живот пун радости, у време када је у том граду све врвело од шареног људског соја пристиглог са свих страна света на Зимску олимпијаду којој је Сарајево било домаћин те године.

Њихова љубав, о којој се причало у Сарајеву, трајала је 9 година. Адмира и Бошко су маштали о заједничком животу, ковали планове за будућност, не слутећи да ишта икада може пореметити њихове снове.

А,онда је дошао рат.

bosko i admira 2Бошко је могао да оде из Сарајева, али је у њему остао због Адмире. После годину дана проведених у сарајевском ратном паклу њих двоје су одлучили да побегну из тог града који је био опседнут и споља и изнутра. Желели су да се докопају Грбавице, коју су у то време држали Срби,а да одатле пут наставе даље, за Београд.

Њихов прелазак је био договорен и на муслиманској и на српској страни. Кренули су 18.маја 1993. и фалило им је само пет метара да се докопају слободе, али их је у томе спречио снајперски метак. За Бошка је тај метак био смртоносан и пао је одмах,а Адмира је, иако смртно рањена успела да допузи до Бошка и да га загрли. Тако загрљени отишли су у смрт.

Њихова тела данас почивају у заједничкој гробници на сарајевском гробљу Лав. Испод њиховог гроба почива и Шорк Курт новинар Ројтерса који је први у свет послао вест о њиховој смрти. Он је тада изразио жељу да буде сахрањен поред њих када умре. И он је убијен на ратишту у Сијера Леонеу седам година након Бошковог и Адмириног убиства.

Comments

  1. Hvala ti boze sto si mudrost sakrio od premudrih, a pokazao si je prostima. Da ono sto (ljudi misle da) je gore zapravo ono dolje a ono dolje zapravo ono gore.

    Bit ce da su srecniji oni mrtvi no zivi. Moguce je to mada malo ko moze u to vjerovati. Ali umrijecemo svi pa cemo sceli ili ne sceli saznati.

  2. Zivot je to :/ :/

  3. svaki put se u gorbu okrenu kad vide kakva sve fukara usta ispira njihovom tragedijom, bas kao i nevino pobijeni civili u svim balkanskim snajperisanjima i bombardovanjima u poslednjoj cetvrtini nase polufinalne utakmice.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: