Vasove vode: Jezero kod smetlišta dublje od šest metara

vasovevodeMještani Beransela i građanski aktivisti koji ih podržavaju pokušali su juče da izmjere dubinu vještačkog jezera koje je formirano iznad smetlišta na Vasovim vodama, ali u tome nijesu uspjeli, jer šipkom dužine šest metara nijesu dotakli dno na najpristupačnijem mjestu.

Oni već dva dana iznose gumeni čamac na jezero i izvode performanse vožnje i veslanja.

Smetlište na Vasovim vodama, gdje je do sada lagerovano do milion tona opasnog otpada, potpuno je prepriječilo put rječici koja otiče sa planina, i na taj način je napravljena vještačka akumulacija dužine oko pedeset i širine od davdeset do trideset metara.

„Vjerujemo da je prosječna dubina jezera oko četiri metra. Na nekim priobalnim djelovima izmjerili smo dubinu oko dva i po metra. Ne znamo koje je mjesto najdublje, ali na najpristupačnijem šipka dužine šest metara nije dotakla dno“, kazao je predstavnik Beranselaca Gojko Cimbaljević.

On je rekao su te činjenice i njih iznenadile, „jer proteklih dana nije bilo velike kiše i ovo nije najveći vodostaj na jezeru“.

„Ja sam sasvim siguran da će se sa novim kišama, povećanjem temperature vazduha i otapanjem snijega sa planina vodostaj još znatno povećati. Ako se znaju dimenzije jezera i prosječna dubina, nije teško izračunati koliko vode se nalazi u jezeru“, kazao je Cimbaljević.

On je ponovio da postoji realna opasnost da ta vodena masa „otkine“ dio smetlišta, koje je vidno napuklo.

„Nema nikave sumnje da bi to bila prava ekološka katastrofa. Ako bi se ta vještačka brana probila i ova vodena masa, zajedno sa ko zna koliko smeća krenula nizvodno, vjerovatno bi bio ugrožen i magistralni put Berane – Bijelo Polje“, rekao je Cimbaljević.

Taj građanski aktivista je dodao da su “ovim snimcima otklonjene sve dileme da li ima ili nema vode na Vasovim vodama”.

„Ako je još kod nekoga postojala dilema da li ima ili nema vode na ovoj lokaciji, mislim da poslije ovih fotografija i video zapisa koje smo napravili dileme više nema“, rekao je Cimbaljević.

Mještani Beransela već više od četrdeset dana u posljednja dva mjeseca nalaze se na blokadi gradskog smetlišta Vasove vode, tražeći da se ta lokacija hitno sanira i da se odustane od gradnje regionalne deponije na mjestu gdje postoje desetine izvora pitke vode.

Gradske vlasti, sa druge strane, tu lokaciju uporno nazivaju Vasov do, što bi značilo da predstavlja krečnjačko područje bez vode. Neki od eksperata, koji su radili posljednju ekpertizu za koju lokalni čelnici kažu da je „posljednja riječ struke“, izjavili su da na Vasovim vodama vode ima „koliko na rakijskom kazanu“ i da se takvi izvori nazivaju „pištevine“, te da zato nema smetnje za izgradnju deponije.

Potpredsjednik Mjesne zajednice Berasnelo Sveto Tomović ranije je rekao da je riječ o „stručnjacima koji su rođeni tamo gdje se skuplja kišnica i to naziva voda“.

„To su takozvani eksperti. Priroda je ove godine pokazala svoje pravo lice i sada je jasno da li je ovo mjesto Vasov do ili Vasova voda. Ovo jednostavno nije mjesto za deponiju i zato smo mi sedmi put na barikadama da odbranimo svoje Ustavom i zakonima garantovano pravo na zdrav život i zdravu životnu sredinu“, kazao je Tomović.

Mještani Beransela su prije nekoliko dana zatražili prijem kod novog rukovodstva policije u Beranama, kako bi, kako su kazali, spriječili da po sedmi put dođe do konfrontacije policije i građana. Oni se, ipak, pribojavaju da vlasti čekaju da prođu predsjednički izbori i da će poslije toga ponovo potegnuti za primjenom policijske sile, kao svih sedam puta ranije.

„I na to smo spremni. Ovog puta nema odustajanja i daljeg prolongiranja. Ako nam probiju blokadu, mi ćemo sačekati zakonsko vrijeme i onda se ponovo vratiti u roku od četrdeset osam sati. I opet ćemo tako, pa kome dosadi. Zakon je na našoj strani“, rekao je Tomović.

Tufik Softić, vijesti.me

Comments

 1. Sad definitivno mozemo jos jedan vaterpolo da odigramo bez problema!

 2. Namjesteno!
  Ovdje nema ni metar. Primijetite na pocetku snimka da je onaj stap savitljiv.
  Beranci opet namjestili. Kao za flesku!

 3. stap bez kalibracije, camac bez dozvole, dokle ce se krsti zakoni ove demokjatske djzave??
  ovo je cuvena vasova bara, ili sto bi zecani rekli- vasovo blato ispod vasovog dola.
  bil bilo jace poezije nego da se sve ovo ovako ovlazeno surva na nezapoceti autoput I trasu nezapocete pruge bijelo polje- berane- kosmet, pa da sav izvoz Iz gornjeg polimlja ide preko rozaja ili par avion? ne, da jebe rak raka!

 4. Nisam znao da smece moze biti ovoliko korisno napravilo akumulaciju. svaka cast lokalnoj samoupravi.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: