Dragan Šepelj: U strahu su magareće uši!

magSvi ste Vi ” Radovan Obradović”, draga depeesovska pravoslavna braćo. Ni bolji, ni lošiji od njega; taman kao “Radovan Obradović”.
Svi biste, retorički, u Evropu, obećanu zemlju u kojoj se svaki depeesovac misli “zapljunuti” u ovoj igri žmurke sa sopstvenom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću. U Evropi, da vas obavijestim, “Radovan Obradović” služi da se sa njime potpali kakav šporet za velikih zima, a Vama draga moja braćo, komšije, rođaci, “Radovani”  govore na predsjedničkim promocijama. “Radovan Obradović” pišem pod znacima navoda jer ovdje nije u pitanju lično ime iako nesporno liči na neko dobro staro crnogorsko srpsko ime kakvih ima mali milion na ovim našim prostorima. “Radovan Obradović” , inače glavni administrator u opštini Bijelo Polje, prosperitetnoj zajednici okrenutoj bratstvu i jedinstvu svih njenih građana i narodnosti, nije uopšte čovjek. On je jedna crnogorska ćepanica, sporogoreći odrvenjeni materijal koji ne misli, nema nikakvih osjećaja, ništa ne razumije…ali priznajem da govori. Govori gluposti, naravno; kao što to i biva sa ćepanicama koje se predstavljaju na promocijama Filipa Vujanovića. Predsjedničkog kandidata koji sa stadom Mrkih Međeda već cijeli mjesec ide sa katuna na katun pokušavajući uvjeriti Crnogorce da ga i treći put izglasaju za vođu stada. Fiktivnog naravno vođu, jer svi znamo da je Veliki Braco koji izbjegava njegove promocije na kojima se najčešće smijulji dok Filip grana rukama uvjeravajući sve da će on  SIGUJNO pobijediti, stvarni vođa stada.
“Radovan  Obradović” je u jeku svoje govorničke kataklizme zamijenio poziciju u smislu onim čuvenim magarcima iz Napoleonove još čuvenije rečenice, pa su Mrki Međedi iz DPS-a proglašeni  magarcima koje predvodi Lav svih Lavova – Milo. Ni prvi ni zadnji put jer, ćepanica, znamo to od prije, ne može da misli, iako nekim čudom prirode – govori. Aplauzi ćepanici i čuvena tinananatananina DPS muzička podloga kojom se najavljuju salve tih aplauza su jasan dokaz da ćepanica “Radovan Obradović” nije sam u svečanoj sali. jasno je da su tamo fino naslagani red Međeda, red ćepanica, red Međeda, red “Radovana Obradovića”, i zanimljivo, što god i na koju god životinju ili stvar pomislili u pežorativnom smislu dok analizirate te “šampione”, čini vam se da je atribut ili pridjev uvijek na pravom mjestu; svaka metafora im leži kao budali šamar i mislim da bi u Lafontenovo vrijeme izlazili tomovi basni koje bi se referirale na likove i stvari koje se pojavljuju na tim NAPRIJED konvencijama.
U početku sam mislio da će Markuzeove besmislene opetovane tirade završiti tako što će ga neko od slušatelja likvidirati u nastupu kolektivnog ludila, ali malo – malo pa vidimo da Markuze ima i autorizovane sljedbenike među partijskim članovima. Mladi, stari, sasjevera, sjuga, ovizi – onizi, nema razlike – svi ste Vi zaista “Radovan Obradović”. Ni bolji, ni lošiji, baš u dlaku isti.
Iskreno se nadam, ostrogami, da će Vam sve ovo pomoći da pobijedite ovoga Lekića. Bilo bi loše po evroatlantske integraciije da pobijedi poznavalac četiri strana jezika, pa još i profesor u Italiji, za užas svih Crnih Goraca još i cijenjen kao profesor. To ne vole ni strendžeri, neko bi odista može nešto i suštinski bitno zatražiti za svoje društvo, svoje građanstvo. Strah me da bi to izazvalo konsternaciju među evropskim pregovaračima naviklim da “tešu” ćepanice marke “Radovan”. Neka to; nego mi se čini da je i Vas nešto strah. Otud se Vama priviđaju magarci, lavovi, lavice, Napoleon. Oće to od straha. Onda se i vidljivo krade i laže, masti i farba, pričaju gluposti. Rastu i magareće uši. U strahu za golu čapru.

Comments

 1. Ovog magarca treba proglasit za narodnog heroja ako mu se zna ime. Ako mu se ne zna ime treba podignuti spomenik neznanom junaku na mjestu dje je mucen zlocinackom rukom.

 2. Ima mala greshka u pocetku. Nikako ne valja DRPES lopovsku druzinu povezivati sa Pravoslavljem. Ni u najboljem jeku kad su bili sa Velikosrbima nije bilo u pitanju Pravoslavlje nego Svetosavlje, iskljucivo srpski izum koji kad zatreba moze da proizvede samo srpskog Boga. Da ne govorimo o kasnijem vremenu u kojem im je svaka religija po mjeri ako ih odrzava na vlasti.

 3. Meni se sve cini da muzicka podloga nije tinanananinana vec iaaaiaia

 4. meni je Radovan izgledao:
  a) napušen kao zmaj
  b) čovjek koji je istrolovao DPS konvenciju radeći ono što niko drugi nije – rekao im da su magarci, priznao da se Filip bori za treći mandat (iako zvanična sudski ovjerena verzija tvrdi da je tek drugi), obraćao se nekome “ko je tek došao u Crnu Goru i stekao glasačko pravo”, i po imenu pozdravio lava Sveta Marovića kojeg se svaki DPS-ovac od prestiža kloni jer ko zna kad može opet da zglajzne.
  c) proba vjernosti u fazonu “šta sve možeš da kažeš glasačima a da oni i dalje glasaju za tebe”

  Ako je ovo pod c), lijepo od njih da su se sjetili da batale strane i domaće analize već da eksperimentalno utvrde nivo svijesti demokratske većine koju zastupaju. Koga briga za basne i da li je kralj go, ako je kralj zlatni lav od dva metra koji na brdo malo stoji a svi ostali su magarci.

 5. U donjem snimku izgleda aktivisti izvode birace na biralista. Kako veli gazda mozda je ovo jedan kolebljivi.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: