Godišnjica ubistva Martina Lutera Kinga

martin luter kingDanas se obeležava 44. godišnjica ubistva američkog borca za građanska prava, Martina Lutera Kinga Džuniora. Amerikanci mu danas odaju poštu nizom manifestacija.

Pored nedavno završenog Spomenika Martinu Luteru Kingu u Vašingtonu, Koalicija protiv političkih atentata je jutros održala molitvu i zatražila otvaranje tajnih vladinih dokumenata o životu i smrti ubijenog aktiviste.

Istovremeno, u Memfisu u Tenesiju na jugu zemlje, gde je King ubijen, dan je obeležen davanjem njegovog imena jednoj ulici. Tokom 1950-ih i ’60-ih, King je predvodio kampanju nenasilnih demonstracija protiv diskriminacije Afroamerikanaca. Njegovo zalaganje za jednaka prava mu je 1964. donelo Nobelovu nagradu za mir. Iste godine, predsednik Lindon Džonson je potpisao Zakon o građanskim pravima, kojim je zabranjena rasna segregacija na javnim mestima.

King je ubijen tokom noći 4. aprila 1968, na terasi motela u Memfisu. Imao je svega 39 godina, a u grad je doputovao da bi predvodio marš za prava radnika. Više od četiri decenije kasnije, njegovo nasleđe se nastavlja poboljšanjem rasnih odnosa, uključujući i izbor Baraka Obame za prvog afroameričkog predsednika Sjedinjenih Država. King se najviše pamti po govoru pod naslovom „Sanjao sam“, održanom 1963, koji je ujedinio milione ljudi u Sjedinjenim Država i svetu u borbi za rasnu jednakost.

Glas Amerike

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: