Kako je dječak bejzbolaš postao general revolucionar

Vjerojatno će se još dugo proučavati utjecaj koji je na prilike u Latinskoj Americi i svijetu na početku 21. stoljeća izvršio Hugo Rafael Chavez Frias.

ss-120509-hugo-chavez-tease.photoblog600Za jedne opasni boljševik koji zvecka oružjem, a za druge spasitelj socijalističke ideje u vremenima čudovišnog globalnog raslojavanja i degradiranja radnika prema statusu kmetova. Za treće kombinacija klasičnog populista i američkog TV-propovjednika, za četvrte pak skandalozni antisemit…

Ono što se Chavezu teško može osporiti jest podatak da je za njegove vladavine u Venezueli i niza radikalnih mjera koje su posebno razjarile krupne kapitaliste broj esktremno siromašnih građana s preko 50 posto (ukupnog stanovništva!) smanjen na 20-ak posto.

To su, naime podaci UN-a, i drugih međunarodnih organizacija, a ne Chavezove propagande. Oko načina na koji je došao do tih pokazatelja lome se koplja. Protivnici masovne nacionalizacije i uspostave personalne kontrole nad institucijama tvrde da je Chavez dugoročno unazadio zemlju na ekonomskom planu i da će posljedice tek stići. No jedna od glavnih poluga uspjeha Chavezove socijalpopulističke agende jest pronalazak ogromnih rezervi nafte po kojima je Venezuela pretekla Saudijsku Arabiju na samom vrhu svjetske top liste. A druga je ta što se venecuelanska nafta više ne izvozi po bagatelnim cijenama kao 90-ih, kada je bila sedam puta jeftinija nego danas.

Ironija sudbine kaže da je jedan od najgorljivijih anti-USA lidera u Južnoj Americi postao čovjek koji je kao dijete maštao postati igračem – bejzbola. Jedan od dječačkih idola bio mu je prezimenjak Nestor Chavez, tragično preminula zvijezda San Francisco Giantsa.

Hugo Chavez rodio se drugi od sedmero djece u siromašnoj učiteljskoj obitelji. Stasao je u Sabaneti, gradiću od 2.000 stanovnika u saveznoj državi Barinas. Najstariji njegov brat Adan danas je tamo guverner.

Kao i mnogi latinonamerički lideri, Chavez se vlasti se dočepao preko vojske. Sedamdesetih se upisao na Academia militar de Venezuela i bio u prvoj generaciji obrazovanoj po kurikulumu koji je, uz vojna znanja, polaznicima davao i širu društvenu edukaciju. No umjesto da se kao mladi časnik bori protiv gerilaca iz Partije Crvena Zastava (kojoj je inspiracija bio albanski režim Envera Hoxe!), Chavez je, zgađen korupcijom unutar vojske i državnog aparata te nepravednom raspodjelom dobara, otkrio simpatije za hoxofilske gerilce i uskoro unutar vojske počeo okupljati tajni revolucionarni klan – jezgru svog ELPV-a).

BURNE 90-e: PRELAZAK OD VOJNE PREMA CIVILNOJ BORBI
U 80-ima je kreirao novi, Revolucionarni bolivarijanski pokret (MBR-200). Zasnovan na ideji legendarnog latinonameričkog osloboditelja španjolskih kolonija Simona Bolivara, pokret se opisuje kao ideološki amalgam (neki će reći i bućkuriš) raznih doktrina. Pokušavao je objediniti elemente kapitalizma i marksizma, ali je odbacivao liberalni kapitalizam i nasljeđe propalih poredaka bivšeg Istočnog bloka.

Premda mu je bio lojalan samo manji dio venecuelanske vojske, Chavez je 1992. sa svojim MBR-200 izveo državni udar protiv tadašnjeg predsjednika Carlosa Pereza. Puč nije u potpunosti uspio, ali je označio početak Perezova političkog brodoloma. Tijekom tzv. Operacije Zamora poginulo je 14 ljudi, a ozlijeđeno je oko 130. Chavez je uhićen i završio u zatvoru zajedno sa svojim suučesnicima. No godinu dana kasnije, Perez je definitivno prisiljen odstupiti, a novi predsjednik Rafael Caldera pustio je oficire pučiste na slobodu. Istovremeno ih je umirovio kako ne bi mogli pokušati nove državne udare.

Bio je to početak ‘civilnog Chaveza’. Dao se na turneju po Venezueli i Latinskoj Americi promičući svoje tumačenje bolivarijanskog socijalizma. U tom se razdoblju zbližio s kubanskim diktatorom Fidelom Castrom.

U međuvremenu, liberalne reforme dotukle su Venezuelu smanjivši BDP za pola i dramatično povećavši stopu uličnog kriminaliteta. No Chavez je s godinama odustao od plana da vojnim putem dokine oligarhijski monopol u svojoj domovini. Osnovao je stranku nazvanu Pokret za petu republiku i kandidirao se na predsjedničkim izborima 1998. Njegov tadašnji trijumf pokrenuo je val uspona ljevičarskih političara na vlast u državama Latinske Amerike. Nakon Chaveza, slijedio je Lula u Brazilu, zatim Lucio Gutierrez i Rafael Correa u Ekvadoru, Nestor Kirchner u Argentini, Tabare Vazquez u Urugvaju, Evo Morales u Boliviji…

NEPRIKOSNOVEN NA IZBORIMA

Čak četiri puta narod ga je birao na izborima – promatrači kažu da ti izbori nisu uvijek bili pošteni, ali su ipak bili slobodni za razliku od, recimo, Kube s kojom se Chavez blisko povezao silno poštujući Fidela Castra. Chavez se, doduše, zbližio praktički sa svim režimima na svijetu koji su se odbijali pokoriti diktatu Washingtona, ma kakvi bili. Išao je posjetiti Saddama Husseina u trenucima kada su američke bombe već padale po Iraku, gorljivo osuđujući američki imperijalizam. Kasnije se povezao s Teheranom inzistirajući na suverenom pravu Irana da razvija nuklearnu tehnologiju. Strastveno je kupovao oružje od Rusije. Imao je simpatija čak i za despote poput Kim Jong-Ila. Mugabea, Gadafija i Asada nazivao je braćom, a, primjerice, njemačku kancelarku Angelu Merkel ponizio je povezujući je s Hitlerom.

No prema Castru je imao možda najviše povjerenja. Imitirao je njegove maratonske govore, pa čak i nadmašio svog uzora zadržavši se jednom prilikom za govornicom nevjerojatnih devet sati. Službeni Caracas i Havana potpisali su ugovor ‘nafta za doktore’, a kao što je poznato, Chavez je obolivši od raka najviše vjerovao kubanskim bolnicama. Prema nekim podacima s Wikileaksa, liječili su ga i ruski stručnjaci. Za bolest kojoj je na koncu podlegao (vjerojatno je riječ o karcinomu u području trbuha) okrivljavao je SAD.

Venezuela je za njegove vladavine postigla masivne uspjehe u borbi protiv siromaštva, neobrazovanosti i pristupa zdravstvu, ali je koketirala s totalitarnim elementima, kultom ličnosti, ugnjetavanjem neistomišljenika i privatnih poslovnih inicijativa. Posve je neizvjesno u kojem će se smjeru razvijati zemlja poslije smrti karizmatičnog lidera jer je, prema pisanju Guardiana, suočena s mogućim ekonomskim kolapsom. Industrija izuzev naftne izgubila je izvozne potencijale, privatna je inicijativa zamrla, infrastruktura (ceste, mostovi, zavodi, opskrba energijom…) u groznom je stanju, a nasilje je opet u porastu. Caracas je drugi najopasniji grad u Latinskoj Americi.

Premda je na vlasti proveo skoro desetljeće i pol, 58-godišnji Chavez otišao je ne dočekavši konačnu presudu o svom životnom djelu – je li socijalno pravedniji sustav kakav je pokušavao izgraditi dugoročno održiv ili su u pravu oni koji tvrde da će njegov eksperiment propasti u još većoj društvenoj agoniji. No ono što cinici ne bi smjeli zanemariti jest to da je otišao kao miljenik milijuna potlačenih, najsiromašnijih klasa.

tportal.hr

Comments

 1. i ponesto dobra sto je uradio za narod i partijske ekonomsite i direktore ce sad da razgrabe domaci vukovi, pa poslije strani vukovi i na kraju medjunarodni monetarni fond i panamerickopacificka unija. odvratan mi je bio, a znam da pola i vise nasih skojevaca zamislja da budu kao on i da na njegov nacin drze govore u rovcima i rozajama. nadam se da nece.

  kako bilo da bilo, zivjele venecuelanke, najljepse zene svijeta!

 2. bilo je, cini mi se, nesto djecacki iskreno u ovom covjeku.

 3. Did the CIA Poison Hugo Chavez?

  Just hours before announcing the death of Venezuelan President Hugo Chavez today, the country’s vice-president Nicolas Maduro was holding a press conference announcing the expulsion of two US diplomats accused of spying on the Venezuelan military.

  Maduro also used the press conference to accuse the US and other foreign countries of poisoning or infecting Chavez to bring on his terminal cancer. Maduro compared Chavez’ condition to that of former Palestine Liberation Organization leader Yasser Arafat just before he died in France in 2004 less than a month after becoming sick.

  In November 2012 Arafat’s widow Suha ordered his body exhumed, after she was told by French authorities last summer that high levels of deadly radioactive polonium-210 had been found on Arafat’s toothbrush, sheets and clothing.

  Many considered the timing of Arafat’s death highly suspicious and pointed to the Israeli Mossad as the perpetrators. The French investigation is ongoing.

  Vice-President Maduro is favored to win the upcoming special election to replace Chavez – who died just two months into his fourth six-year term. They represent the United Socialist Party of Venezuela.

  Maduro stated today, “We have no doubt that Commandante Chavez was attacked with this illness, we have not a single doubt. The established enemies of our land specifically tried to harm the health of our leader. We already have leads, which will be further explored with a scientific investigation. There have been many cases throughout history, including the most recent, of the Palestinian leader Yasser Arafat; it’s widely known that was poisoned medically.”

  Maduro announced the expulsion today of US military attaché David Delmonaco, while Foreign Minister Elias Jaua announced that a second US Air Force attaché was also kicked out of the country.

  Of Delmonaco, Maduro said, “He’s got 24 hours to leave Venezuela. We’re after other forces that are conspiring in this poisonous effort. They’re trying to create disruption. They have taken all possible measures to hurt our economy.”

  http://deanhenderson.wordpress.com/2013/03/05/did-the-cia-poison-hugo-chavez/

 4. The death of Venezuelan leader Hugo Chavez from cancer may have been part of a plot by the United States to infect its enemies in Latin America with the disease, the leader of Russia’s Communist party, Gennady Zyuganov, speculated on Wednesday.

  “How did it happen that six leaders of Latin American countries which had criticized US policies and tried to create an influential alliance in order to be independent and sovereign states, fell ill simultaneously with the same disease?” Zyuganov said in comments carried by Russian state television.

  “In my view, this was far from a coincidence,” said Zyuganov, the head of Russia’s second-largest political party. He urged an investigation under “international control” into Chavez’s death.

  Zyuganov’s claim echoed accusations by Venezuelan Vice President Nicolas Maduro, who alleged last week that Chavez had fallen victim to an “imperialist” plot.

  “The old enemies of our fatherland looked for a way to harm his health,” Maduro said,

  Chavez, who died on Tuesday at the age of 58 after an almost two-year battle with cancer, had himself speculated that the United States may have developed methods to infect its enemies with the disease.

  “Would it be so strange that they've invented the technology to spread cancer and we won't know about it for 50 years?” Chavez – who once famously called former US President George W. Bush “the devil” – said in late 2011, after he had been diagnosed with the disease.

  He was speaking a day after Argentina's President Cristina Fernández de Kirchner was diagnosed with thyroid cancer.

  “Fidel [Castro] always told me, ‘Chávez take care. These people have developed technology. You are very careless. Take care what you eat, what they give you to eat … a little needle and they inject you with I don't know what,’ he said in late 2011 after he had been diagnosed with cancer,” Chavez added.

  Castro was himself the target of numerous US assassination plots, according to declassified documents published by the CIA in 2007.

  Among the other leftwing Latin America leaders diagnosed with cancer are Brazil's current president, Dilma Rousseff, Paraguay's Fernando Lugo, and the former Brazilian leader Luiz Inácio Lula da Silva.

  http://en.rian.ru/russia/20130306/179849093/Chavez-Death-Could-Be-US-Plot–Russian-Communist-Leader.html

 5. A little over a year ago, Chavez went on Venezuelan national radio and said: “I don’t know but… it is very odd that we have seen Lugo affected by cancer, Dilma when she was a candidate, me, going into an election year, not long ago Lula and now Cristina… It is very hard to explain, even with the law of probabilities, what has been happening to some leaders in Latin America. It’s at the very least strange, very strange.”

 6. ne kupujte kineske bombone, djavo ih izio!

 7. Ja bih voljela da je jos pozivio…zanimljivija bi bila svjetska politicka scena (sta god mi ovaj komentar znacio:)

 8. lamme goedzak says:

  Komandant Hugo Chavez nije umro prirodnom smrcu. On je ubijen. Agenti CIA i mali MOSAD pioniri su odradili svoj posao, tako sto su kupili osobe iz njegove blizine i jednostavno mu u casi vode ostavili to sto ga je razorilo. Prosto su ga ubili. Svi mi umiremo, ali ideje, posebno ako su dobre, ne mogu umrijeti. Zato Chavez nikada nece biti mrtav. Koliko god se trudili, mali crvi, nikada ne mogu unistiti dobro. Naprotiv svakim potezom kopaju grob svojoj dusi. Uzalud im je i to sto traze nacin da zaustave svoju smrtnosNek je mir sa tvojom dusom komandante!

 9. Danas sam gledao tuznu dzenazu naseg neponovljivog i hezaboravnog Vodje rahmetli Uga Cavezica. Molim uzvishenog Gospoda, Oca i Sina da mu daju mjesto u rajskim bashtama, ako je moguce pored Njegosha, amin!

 10. Ooo, adios, adios, comandanteeee, ojhaaa!

 11. Hasta siempre, comandante!

 12. Bjeshe li ovaj djetic Ugo Cavezic, porijeklom sa Ceva? Nesto mi faca poznata…

 13. Kakve šale ima ovaj PWS, bravo šalonjo baš se dobro šališ, šašavko jedan

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: