Svi smo mi Drago

milo_za_dragoU mladoj nam demokratiji i jedva nešto starijoj državi ništa nije nemoguće. Princip, prvo država potom demokratija, daje svoga ploda: institucije pravnog poretka vrše energičan i osmišljen demokratski upliv u nezaštićeno i pluralizmu sklono društveno biće. Drago tamo, Drago ’vamo – landara – a „državotvorno“ glasačko tijelo ne trpi osipanje i rashod. Ili nedostatak kvoruma pod izgovorom demokratije i rezultata glasanja.

Sreća pa u politici i društvenoj klimi koju institucije države snažno proizvode ne važi zakon gravitacije i pripadajućeg mu slobodnog pada – već slobodnog leta i preleta. Nažalost fizička realnost – i ekonomija kao njen dio – nikako da se pokori našem političkom geniju.

Dokle, pitanje je samo

Nama i ne priliči da kao suverena država predugo trpimo ovaj maćehinski odnos materijalnog okruženja, Njutnove mehanike, raznih zakona gravitacije i ekonomije, koji iracionalno, drsko – poput same opozicije – bacaju klipove pod naše točkove. Stoga, uviđavan & pozitivan građanin, posvećen je politici kao prvom uslovu opstanka i održivog razvoja. Ovaj sevdah ne smije biti sputan i omeđen bilo čime od ovoga ili onoga svijeta. Pogotovo novotarijama poput pravne države i građanske demokratije.

Ujka Sam, možemo već slobodno reći – naš Ujka Sam – odavno cijepa atom u imperijalne i humane svrhe. Pocijepaćemo ga i Mi ako zatreba – a zatrebaće: kao punopravan član alijanse, jedanak postajemo deoničar i vlasnik nekoliko stotina bojevih glava. A tada nema više granica širenju demokratije kao svjetskog procesa. Otklonićemo suvereno sve smetnje na putu privatizacije, globalizacije i NATO – homogenizacije. Poslije nas ostaće samo haotični atomi i elementarne čestice.

Priznajemo samo sud partije

Metalski politički radnici podržaće – principijelno naravski – pitomca Draga, najpotonjeg junaka obnove i izgradnje koju započeše mladi, lijepi i pošteni. Tolika medijska pažnja nečemu što se događa decenijama – od samog početka DPS suverenizma : počev od čuvenog glasanja i potonjeg preloma na Glavnom odboru (56:6 protiv Britve – nakon nekoliko dana obrnuto) pa sve do ničim izazvanog masovnog transfera i seobe „velikosrba“, vrlih kadrova Slobe slobode i običnih nekorumpiranih glasača – prema „državotvornoj“ opciji. I sad da se kola slome na Draga, DPS-pozitivnog ekspozitivca.

Inače, pozitivna opozicija poznata u SFRJ kao „više socijalizma“, u postkomunizmu i tranziciji ubrzo je preinačena u „više nacionalizma“, dok se najposlije fokusirala ka oštrijoj primjeni „nacionalnog“ programa. „Više nacionalizma“ pokazalo je ubrzo kontraindikacije kao i svaka promašena terapija. Nakon neminovnog rata sa komšijama proces disolucije i razgradnje dosljedno se nastavlja i sprovodi prema unutra. Neuki nacionalizam rasparao je društvo po plemenima i etničkim „identitetima“, nahijskim narečjima i jezicima… pak smo opet obnovili predgrađansko društvo i palanačkim zloduhom nadahnutu federaciju. Suvereni građanin postao je preplašeni i obespravljeni pojedinac sa kojim partijska država raspolaže po potrebi. Partija neće pravni poredak ali za utjehu velikodušno preporučuje toplinu i rahatluk etno zajednice.

Nacionalna država – istorijski koncept poznat kao skup ravnoravnih građana izrodila se u predgrađanski provizorijum, nagodbu i dogovor etničkih „identiteta“. Umjesto jedinstvene Nacije kao države građana, programira se obnavljanje, restitucija i zavođenje ideologijom vječnog feudalizma. Sve dok sustavna implementacija „nacionalnog programa“ ne učini da svi postanemo retardirani nacisti ili makar beznadežno etno -pozitivni.
Pravna Država i ideologija
Po definiciji, Država afirmiše, štiti i utvrđuje dostojanstvo, autonomiju i suverena prava građanina koja su osnovna tekovina i civilizacijsko dostignuće moderne Evrope. Državu je međutim moguće preturitu u službu vladavine ideologije (komunizam, neoliberalizam, nacizam) i tader se pretežno koristi kao sredstvo slamanja i onemogućenja prava na slobodu tog istog građanina. Koji biva upodobljen i oblikovan programom i interesima glavnog odbora partije. Milom ili silom.

Proizvodnja nam ne ide – pretvrda je – odustali smo i prestali u istu da ulažemo: jedino servisiramo dugove koji nastaju usled ponovljenih pokušaja te vrste; ne bi ni tu petljali ali stranci neće da se bakću našom proizvodnjom ako im ne namirujemo gubitke. Partija se blagovremeno prebacila na investicije u glasačko tijelo. Kapitalizuje ulaganja u siguran glas. Trošak je državni – prisvajanje partijsko – pobjednicima svih izbornih natjecanja se višestruko isplati. Zavidljivci su zblanuti količinom pokretnih i nepokretnih dobara socijalista i patriota dok Patrija sve više duguje. Još će neki glupi opozicionar reći da toliko dugujemo jer patriote neumjereno i dušmanski troše: ekskomunisti kao nacionalisti, prisvojiše tijekom „državotvorstva“ tih par milijardi. Plus troškovi na glasače , razumije se.

Tek, van svake sumnje, u MNE je postalo moguće , dvostruko pozitivnom Dragu, staviti u usta, da njegovo ponašanje „nema apsolutno nikakve veze sa bilo kakvim ili čijim uticajem“ i da je „isključivo motivisano namjerom da sačuva svoje dostojanstvo“. Nakon ovakvih riječi cijela nacija bi trebala na neodređeno vrijeme da zaćuti. Ili bolje, složno kao nekad, uskliknimo: Drago – to smo Mi!

Vujaćić Ratimir

Comments

 1. upopet evra da ce opozicija mozda dobit nove izbore u andrijevici?

  • upodvaes da neće, ni u Andrijevici ni u Nikšiću i da će za to najzaslužniji da bidne Tarzan i njegov Ćita

   • By the way, svima koji vole da se klade na rezultate izbora nudim kvotu 12 na pobjedu Ćakija Lekića ako o načinu njegovog izlaska na izbore (samostalno ili kao predstavnik DF-a) budu odlučivali Danilović, Medojević, Bulatović… Emilo i Žika…
    Kvota pada srazmjerno javnom angažmanu lidera NSD-a i PzP-a tokom predizobrne kampanje – što više budu ćutali i kretali se ulicama u satnici kada će najmanje građana podsjećati da postoje, šanse Lekića biće veće. Eto prilike da Medojević i družina učine pravu stvar za građane čije interese deklarativno štite u skupštini: da umuknu do aprila.

   • evo ti dvjesta pezosa da će Mandić i Medo za dvije dužine glave prestići svog kandidata u minutaži pred izbore…

    osim ako Medo FB Terorista ne stavi novi profil: “Zašto ćutim. Ćutim, ne zato što se bojim blah blah…”

   • Pa zato što će da propjevaju na dupe s pričom kako bi Ćakijeva pobjeda bila i njihova ja i nudim kvotu 12 na pobjedu Lekića. Dakle, tipujem na Filipa jer će Medo i Goran sa ekipom sve da useru, po običaju.

   • Aaa, odavno ne procitah ovako inspirativnu prepisku :)

   • ja ne znam ko je u toj opkladi tarzan, pa ne mogu da zalozim vise od deset na mozda u andrijevici.

 2. Danas Caki treba da zaplijeni sve Facebook lozinke rukovodilaca fronta. I moze mirno na izbore. Dobija 1/1.

 3. Svi smo Drago Pozitivac
  i tako je vazda bilo,
  pa nam niko nije krivac,
  što nas vječno jaše Milo ……

  Izlaza odavde nema,
  bićemo u istoj rupi,
  dok god je na snazi šema,
  da većinu Lala kupi ……

 4. Ko bači jedan jedini pezos na bilo kog kandidata , osim Milovog, makar to bio i Magarac Njako, taj se ne razumije u prirodu veličanstvenosti crnogorskog bića.
  Neon i laufer, imate po puta deset na svaki vaš uložen perper.
  Spavam kao beba.

 5. Gotov je DPS, pada, usrali su se.
  Nikšić je oslobođen!!! 9. marta, svi svi svi
  Za Lekića, svi svi svi
  Padaju, gotovo je

 6. Svi smo mi MILO&DRAGO, prodali bi guzicu, za ZEMALJSKO BLAGO.

 7. Mulla Nasrudin and his two friends were arguing over whose profession was first established on earth.
  ”Mine was,” said the surgeon. ”The Bible says that Eve was made by carving a rib out of Adam.”
  ”Not at all,” said the engineer. ”An engineering job came before that. In six days the earth was created out of chaos. That was an engineer’s job.”
  ”YES,” said Mulla Nasrudin, the politician, ”BUT WHO CREATED THE CHAOS?

 8. ”Why do you call your mule ”POLITICIAN,” Mulla?” a neighbor asked.
  ”BECAUSE,” said Mulla Nasrudin, ”THIS MULE GETS MORE BLAME AND ABUSE THAN ANYTHING ELSE AROUND HERE, BUT HE STILL GOES AHEAD AND DOES JUST WHAT HE DAMN PLEASES.”

 9. Koja je kvota na broj mandata Pozitivne u NK na novim izborima? :)
  Tu bi trebalo odigrat tvrdo, mali broj golova 0-2, iako je u prvom mecu bilo 5.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: