Anja: Meso – Stručno osposobljavanje

Jutros je u crnogorskim medijima osvanula jedna čmica PR ili nešto slično. Doćerana, razdragana servira nam laž o programu za Stručno osoposobljavanje mladih sa stečenim visokim obrazovanjem. Pišem moj doživljaj radi informisanja javnosti koja se konstantno kljuka sa dva izvora informacija, pozicioni u kom je sve idilično i opozicioni u kome matematičkim proračunima dolazi do formule kada koju pilulu treba popiti.

Na program sam se prijavila na vrijeme. Prošla prvi korak, popunila podatke, upisala broj nostrifikovane diplome. Nakon toga prošla sam drugi korak – upit ka Zavodu za zapošljavanje. Stigao mi je email da izaberem preferencije (poslodavca) tačnije pet njih. Taj korak nijesam uspjela da prođem. Prazno. Pozovem administratora, on mi kaže da se obratim gospodinu iz Ministarstva prosvjete i sporta. Pozovem gospodina, njega nema. Kolega njegov mi kaže ovim riječima: Niste jedini sa tim problemom, evo gospodin je poludio ovih dana od svega, doći će tek u petak (nakon isteka roka za prijavljivanje). Nema njega, nema poslodavaca. Da li je on slučajno nestao zadnjih dana?

Nezvanično saznajem da za veliki broj stručnih zvanja koje su stekle osobe ne postoje portebe poslodavaca. Mada čmica tvrdi da je traženo 5230 radnika, a da se prijavilo njih 4.316, istina je da taj broj radnih mijesta ne odgovara potrebama prijavljenih osoba ali prema stručnom profilu. Ako je neko završio likovnu akdemiju može se reći da mu je mala utjeha što se traži 100 ili 1000 pravnika.

Drugi problem koji se provlačio bio je nostrifikacija diplome. Službenici koji revnosno rade svoj posao nijesu bili u stanju da jedan broj predmeta riješe na vrijeme, i ako su ljudi predali uredno dokumenta, tako da je bilo i onih koji su izvisili na tom polju.

Treće, nezvanično, su veze koje se potežu da bi poslodavac uopšte tražio potrebni profil radnika. Ako ste diplomirni biolog, neko treba da traži to što vi jeste.

Ako i postoje problemi u programu, a ja sam se uvjerila da postoje, onda to treba reći, a ne slati isfeniranu napućenu službenicu da laže ljude. Našli su još koga će da lažu – osobe sa stečenim visokim obrazovanje – obrazovanjem. Nijesu neka čuda ali su se ipak obrazovali, pročitali nešto, razgovarali, vidjeli.

Meso

Zašto meso. Program o kome je riječ ne daje ljudima radni staž već samo mogućnost da polažu stručne ispite. Devet mjeseci vi praktično radite za drugog – npr privatnika koji bi trebao da je na realnom tržištu, a ne da od Vlade tj poreskih obveznika crpi 10 miliona eura koliko kažu da košta ovaj program. Dakle država daje svojih-naših 10 miliona. To su naše pare koje mi samima sebi dajemo i bivamo srećni. Dok poslodavac sa troškovima nula biva zadovoljan jer je dobio besplatnu radnu snagu i time uvećao profit. Meso kojim se hrani sistem, to smo mi. Neko skoro reče “Vuk sit i ovce na broju”.

Primjer: Vlasnik mesare kaže da mu je potreban tehnolog. Zašto ga onda ne zaposli? Tu mu uskače spasilac Vlada koja će od para poreskih obveznika dati mesaru tehnologa za džabe. Tehnolog će primiti 250 eura mjesečno koje mu daje Vlada. Steći radno iskustvo i biti sit (ovca). Mesar će dobiti svježeg radnika devet mjeseci besplatno (vuk). Treba li nam onda vuk pitam ja sebe i vas?

Comments

 1. O ovome sam vec pisao. Sto je sa radnicima koji su odradili pripravnicki oni su pusiona. Evo moja firma je oglasila potrebe za radnicima. Sustinski trebaju nam tri iako imamo vec dosta onih preko broja ali nam trebaju tri jer ovih sto “rade” nista imamo mnogo a nista im ne mozemo jer svaki direktor koji je poceo da na njih udara je brze se potkupio nego je ostao ili se “prilagodio”. I onda smo uglasili puta tri koliko trazimo zlu ne trebalo.

  Inace ima tamo mnogo trikova. Mi ne moramo da zaposlimo prioritete, ne placamo ih, mozemo ih sutnuti kad god hocemo, za zdravstvo se tretiraju kao nezaposleni. Bojim se velika zafrkancija i cisti dokaz da trziste rada je u kolapsu.

  Ako nam se ne svide ovi kakve su posljedice sut karta jer nam je kako vele fond zarada vec prevelik o onda od one tamo godine kod Numanovica opet da nam posalje pet sest mladih da ih izmuzemo, ako ne znaju nista ili ih nemamo kad obuciti naci cemo im da nesto petljaju nije to problem. Jako ce to biti osposobljavanje,

 2. Zvanični podaci ZZZCG govore da je kod njih prijavljeno 4500 visokoškolaca od čega oko 2500 bez radnog iskustva.
  Danas Čelebić kaže da se prijavila 4300 bez iskustva.
  Odakle sad ovih 1800??????
  Koga lažinjaju?
  Mediji neka ćute, mladi neka ćute!
  Metastaza tržišta rada. Nemoć Države. Usnula mladost.

 3. Postojala su dva pravca prijave preko zavoda i preko necega za kadrove necesove uprave. Cisto ludilo moja cerka krenula da se prijavi i izbaci joj moguce poslodavce izmedju ostalih atrakcija tri ponude DPS!?

 4. Војин Николајевич says:

  Primjer: Vlasnik mesare kaže da mu je potreban tehnolog. Zašto ga onda ne zaposli? Tu mu uskače spasilac Vlada koja će od para poreskih obveznika dati mesaru tehnologa za džabe. Tehnolog će primiti 250 eura mjesečno koje mu daje Vlada. Steći radno iskustvo i biti sit (ovca). Mesar će dobiti svježeg radnika devet mjeseci besplatno (vuk). Treba li nam onda vuk pitam ja sebe i vas?

  Када технолог увиди како месар лако зарађује паре, он ће послије девет мјесеци да отвори исти бизнис, и запосли пар месара бесплатно које ће да плаћа Влада, те да на крају направи конкуренцију фирми гдје је радио као приправник:))

 5. Vojin kaze:
  Када технолог увиди како месар лако зарађује паре, он ће послије девет мјесеци да отвори исти бизнис, и запосли пар месара бесплатно које ће да плаћа Влада, те да на крају направи конкуренцију фирми гдје је радио као приправник:))
  Ovo mora da je smislio Veselin Vukotic. Ko bi drugi?!

 6. Sjecate li se Dafine&Jezde isto to samo sto se ne ulazu devize ,vec nezaposleni – piramidalno zaposljavanje.
  S obzirom na stopu profitabilnost vrlo je realno, ovako nesto.
  Dakle prve godine mesar i recimo tri tehnologa, druge 4 mesara i 12 tehnologa, trece 48 mesara i 136 tehnologa, cetvrte…
  Nenagradno pitanje, za koliko godina cemo imati 40 tisuca mesara + tehnologa…
  Mesa topovskoga imamo….

 7. Možda Filipa Vujanovića treba pitati nešto u vezi mesa?

  Neoliberalni spas profesora VUKoTića. Koji su to monstrumi.
  Stoka koja se naklatila na budžet sve uz priču o preduzetništvu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: