Neđeljom, u pet do devet: Gainsbourg – A Heroic Life (2010)

Serge Gainsbourg (1928-1991)

U vrijeme kada je stvarao, zvali su ga provokatorom, seksualnom bombom, anarhistom, čovjekom koji ne poznaje ni vjeru ni zakon i ne poštuje ništa. Zanemarivši one koji se ne snalaze u njegovoj igri, danas ga smatraju neoborivim stubom francuske kulture.

Ipak, osim poteza kojima je jedina svrha bila zabava, Serž je umio dobro da iskoristi svoje ime kako bi skrenuo pažnju na aktuelna i vrlo osjetljiva društvena pitanja. Čuvena je scena u kojoj pali novčanicu od 500 franaka ostavljajući tek jednu četvrtinu netaknutu, ono što građanima ostaje nakon plaćanja poreza, koji se, umjesto siromašnima, daje za izgradnju nuklearki.

Jedan od njegovih najjačih umjetničkih udara bilo je predstavljanje francuske himne, Marseljeze (“La Marseilleise”), u rege stilu, pod naslovom “Aux Armes Et Caetera”(1979). Prvobitno ratna pjesma, namjenjena podizanju duha francuske vojske, uz izuzetno grube riječi i poziv na nasilje, umotana je u sebi suprotnu ideju mira. Poigravanje sa patriotizmom i suštinskim simbolom francuske nacije naišlo je na velike osude i kritike, ali i na oduševljenje onih koji su shvatili genijalnost ovog postupka.

 

Comments

  1. Najbolja muzika za vođenje ljubavi.

    Histoire De Melody Nelson

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: