Zipp: E(P)CG

Evo nam opet izbora tj. „izbora“. Kao i uvijek do sada pobijedit će najbolji – koalicija „Evropska Crna Gora“, tj. DPS, tj. Milo Đukanović.  Od 1945. kod nas uvijek pobjeđuju najbolji, i normalno,  uvijek jedni te isti – jer su rekosmo najbolji. 45-te smo imali kuglice i nekakve ćorave kutije, sad imamo kompjuterski „sređene“  i  uparene spiskove, i sprejeve. Tehnološko-izborno smo nesumnjivo napredovali ali je suštinski sve ostalo isto. Kralo se tada, krade se i sada. Formalno smo uveli višepartizam ali suštinski je ostao jednopartizam. Nijesam više siguran da ću za svog  života vidjeti kako taj višepartizam uopšte izgleda na djelu. Da li će stvarno doći do potopa i smaka svijeta – što mnogi misle da će se desiti ako bi se ne daj Bože promijenila vlast?!

No, narod je pametan i uvijek je znao da izabere. A ako neko i ne zna, na razne načine će mu se to objasniti:  obećanim poslom, asfaltom pored kuće, kreditom, oprostom duga, ucjenom ili strahom, pritiskom… Narod je znao da izabere i u Njemačkoj za vrijeme Hitlera, Srbiji za vrijeme Nepomena, Hrvatskoj za vrijeme Tuđmana.  Kod nas je birao iste i onda kada smo bili veliki Srbi  – mrzeći sve ostale i huškajući na njih, i kada smo postali veliki Crnogorci kojima su svi prijatelji, a samo Srbi arhineprijatelji.

I onda kada smo voljeli da vodimo ratove zbog mira, i sada kada je mir bez alternative. Onda kada je međunarodna zajednica bila sva neprijateljska, i sada kada su nam euro, atlanske, transatlanske, vojne, trgovinske, regionalne i svake druge integracije prioritet nad prioritetima i takođe „bez alternative“.

Opozicija je uvijek bila izdajnička, neprijateljska, antikomunistička, antidržavna,  antisrpska tj. anticrnogorska. Početkom 90-tih nije valjala jer je bila procrnogorska. Sredinom 90-tih kada se napravila koalicija LSCG i Narodna stranke nije valjala jer je bila srpsko-crnogorska, u poslednjih nekoliko godina ne valja jer je prosrpska. Jedino je vlast uvijek bila patriotska, državno/nacionalno ispravna,svjesna i savjesna.

No, poslije ovih „izbora“ više sve neće biti isto – siguran sam u to. Vlast koja sebe naziva „Evropska Crna Gora“ će biti na ivici apsolutne većine: par mandata više ili manje. Ako im bude falilo tih jedan ili dva poslanika za apsolutnu većinu u pomoć će im priskočiti tzv. Bošnjačka stranka koja je bošnjačka tačno toliko koliko je vlast nekada bila srpska a sada crnogorska. Stim, što će Bošnjaci-građani, moguće veoma skupo platiti tu cijenu onda kada balon pukne – a mislim da je on pri pucanju,  jer će gnijevna većina okriviti manjinu za bezizlaz u kome se našla.

Dakle, poslije 14-og oktobra, kada branitelji SFRJ, SRJ, SiCG, i sada Crne Gore, nastave da nekontrolisano vladaju, slijedi kolaps. Kolaps bi uslijedio i da nastane potop tj. da opozicija ili „opozicija“ dođe na vlast. Najduže 6 mjeseci poslije „izbora“ ugasit će se KAP a njegove dugove ćemo mi vraćati (odakle?). Penzije i plate iz budžeta će vjerovatno biti umanjene i počet će da kasne, uvest će se neke nove takse, prirezi, porezi, zarezi. Koalicija ECG će prodati većinski dio akcija EPCG, a Ranko će sve sa rukom na srcu, iz patriotizma i  viših ciljeva „nevoljno“ pristati da prodamo taj poslednji preostali veliki privredni resurs. Auto-putem ćemo se i dalje voziti na TVCG i u „Pobjedi“. Privatni poslodavci – „biznismeni“ će biti još nemilosrdniji prema svojim kmetovima: neograničeno radno vrijeme, otpuštanja sa posla će biti još nemilosrdnije i nekontrolisanije, nadnice još mizernije, mlade djevojke će morati još masovnije da im se podaju kako bi zadržale posao…

Narod, koga vlast i opozicija od milja zovu „građani“, će počet  ozbiljnije da se komeša, buni, protestuje, i što je po njih najgore, taj bunt se moguće neće moći kontrolisati. Sve to može izazvati nemire, nestabilnost, još veće pogoršanje stanja. Tada će vlast, koalicija ECG, proizvoditi neprijatelje na kub, i to će nam biti najrentabilnija, bojim se, i jedina proizvodnja.

Uz to, slijede obaveze i pritisci da hapse sami sebe. A kako niko ne hapsi samog sebe, ovo „Evropska Crna Gora“ će odjednom postati baš bzv. Tek tada ćemo vidjeti kakvo je u stvari EU sranje.

Bilo kako bilo, ne piše nam se dobro. Plašim se narednog razvoja događaja. Ne više zbog sebe – mene su potrošili i istrošili, već se plašim zbog svoje djece.

pcnen.com

Comments

 1. da pobjedi “opozicija” bilo bi sljedece: prvi mjesec trans, slavlje, obecanja, uzivanje u peckanju dotadasnjih vlastodrzaca, prica o obracunu s kriminalom, promjeni sistema u svim porama, ljubljenje i grljenje po bijelom svijetu meda, mande, cakija, darka i ostalih vitezova. Drugi mjesec trijeznjenje, budjenje iz opijenosti pobjedom, realnija prica, ukazivanje na svjetsku krizu, pohapsicemo mafiju samo sto nijesmo, farsicna sudjenja. Treci mjesec narod vec pocinje da gundja. Cetvrti mjesec prvi znaci korupcije, nepotizma, ogoljivanja laznih obecanja, izbjegavanje odgovornosti, podjele. Peti mjesec narod jos vise gundja. Dps se oporavlja i laje. Sesti mjesec vec ide prica da je dps bio bolji, vjerujte, bas kao sada u hrvatskoj za sovinisticki hdz ili u srbiji gdje je vec gundjanje pocelo.

  bilo kako bilo, pad ovih je bolji, da bi i opozicija danasnja znala da moze dobit crveni karton nekad.

 2. Војин Николајевич says:

  Uz to, slijede obaveze i pritisci da hapse sami sebe. A kako niko ne hapsi samog sebe, ovo „Evropska Crna Gora“ će odjednom postati baš bzv.

  Изванредно! Притисци да хапсе сами себе…

 3. Ko umre od straha za dusu mu prde pokoljenja.

 4. Lado Tajović says:

  Politika je vještina mogućeg kaže jedna već izlizana definicija. Druga pak kaže da je politika kurva. Kako god rezonovali, šta god prihvatali politika makar kao ideal je da u okviru mogučeg izboriš se za najbolje rješenje koje će predstavljati nešto šta ima minimum zajedničkog i biti u interesu svih. To bi bio ideal a znamo da za ideale ginu budale. Sve je to i poznato i opšte, međutim ovdje je problem kod nas što je došlo do devijacije. Svuda makar pro forme se kunu u političke ideale a većinom upražnjavaju ono iz druge definicije iz svog golog interesa dok je u Crnoj Gori ‘politika je kurva’ postala neskriveni ideal i nešto čemu težite. Naravno u odbranu toga se koristite malo govorom optuživanja i mržnje ‘špijun, galijun, udbaški pijun i sl’, tome dodaš gorštačku patetiku i glumljenje žrtve i eto ti srećne vlasti i bogate opozicije, što je još jedan crnogorski fenomen, eto ih skupa gdje upražnjavaju svoje ideale…

  Sve ovo me podsjeti na jedan vic gdje sin pita oca šta je politika? Otac kaza: ja radim i donosim pare u kuću, ja sam kapitalista, mama te pare raspoređuje za naše potrebe, ona je vlada, naša kućna pomoćnica je radnička klasa, đed nadgleda da sve funkcioniše kako treba, on je sindikat. Sve to radimo da tebi bude bolje, ti si narod a tvoj mali bratić u pelenama je naša budućnost. Jel ti sad jasno, pita otac? Moraću da razmislim, odgovori, i otrča sin. U toku noći sina probudi bratić koji se ukakio. Pošao je po majku ona je tvrdo spavala, pošao je kod kućne pomoćnice, tata je bio na njoj, deda nije reagovao uopšte na šta i on odustade da traži pomoć i vrati se u krevet da spava. Sjutra ga pita otac jel shvatio šta je politika? Odgovori da jeste: kapitalisti jebu radničku klasu, vlada samo spava, sindikat je nezainteresovan, za narod je svakoga baš briga a budućnost nam je u govnima.

 5. Postovani Zippe.
  1. Ne vjerujem u viktimizaciju muslimana/bosnjaka i ne vjerujem da se moze desiti takav scenario.
  2. Ne vjerujem ni da ce nam procvjetati ruze 14. oktobra odnosno vrlo vjerovatno ce jos jedan sloj opscene i lazi biti skinut pa cemo se naci blizi realnosti. Medjutim proces promjena se mora zapoceti prije ili kasnije pa cak i formalnom koalcijom DPS+nesto sa manjinama ali isto tako svaka nedovoljna vecina moze caskom da se izokrene na neku drugu stranu sto smo svjedoci na vec 3 izbora u drzavama bivse YU.

  Tako cu ja zapusiti nos toga dana i otici i glasati za opoziciju a ni danas a vjerovatno ni to jutro kad krenem na biraliste nisam siguran koju od dvije opcije da zaokruzim (SNP mi je muteljiv inace bi i on bio u igri) jer nemam svog favorita vec cu zaokruziti onoga koji manje vonja.

 6. Dragi druze Zipp-e, bas ti hvala za ovaj tekst. Kako vrijeme prolazi ja sam sve uvjerenija da “ovakav” zivot zivimo samo Ti i ja. :)

 7. znate sami da su izbori borba gruapcija u drustvu ko ce zgrabiti poluge moci i novca. zato glasajte samo za one koji po vasem misljenju mogu obezbijediti pravnu drzavu u kojoj su svi sinci u majci jednaci, jelte! oni koji nemaju cistu viziju sta ce sa drzavom nego dobijaju glasove na suprostavljanju drugoj grupaciji nijesu vrijedni glasanja.

  da sam drzavljanin CG glasao bih za Pozitivnu. ne zbog toga shto znam ko su, nego zato shto shto ih Milovan promovishe. nijesam siguran Milovan uvijek zna shta pishe, ali bih se mogao zakleti da je uvijek dobronamjeran.

  • Đe si brate, što činiš, evo ništa a ti, ja bez veze says:

   Slazem se oko Milovana. I ja se mislim izmedju Demokratskog fronta i Pozitivne.

   • Bez starca nema udarca ili pod starost zaradjuem za penziju.
    Nijesam se puno nadao te se nijesam puno razocarao. Kad ne radim evo se jos lomatam fo forumima. Da to ne radim, drzao i ruke u dzepovima i igrao dzepni bilijar. nema Piruna, nema J-Ovana, Gaete, Jeronima, Ivan-bega, Dobrushkog…
    Nema ni mene samo mi jos niko nije to reka.

 8. Radnici ćute i trpe, nose čak i pelene Izvor: danas.rs U pojedinim bankama u Srbiji poslodavci
  “nalažu” službenicima da u toalet idu pre posla,
  a u radno vreme koriste pampers pelene kako
  ne bi gubili ni trenutka na normalne fiziološke
  potrebe, tvrdi se na nekim internet forumima.
  Korišćenje pampersa na poslu “nalažu” i poslodavci megamarketa Lidl u Hrvatskoj,
  procurilo je iz više izvora. U Srbiji više od 45 odsto zaposlenih izloženo maltretiranju na poslu Prema tvrdnjama časopisa Štern, koji se poziva na
  interna dokumenta Lidla, ovaj trgovinski lanac, čije
  je sedište u Nemačkoj, u matičnoj zemlji i špijunira
  svoje radnike. Nadzorne kamere snimaju “kada ko
  ide u WC”, “ko je sa kim u mogućoj emotivnoj vezi”
  i “ko je nesposoban, povučen i naivan”. Veliki brat u toj kući snima čak i ko od zaposlenih ima
  tetovažu. Na nedavnoj tribini Komisije za pravna pitanja,
  pravosuđe i zakonodavstvo Opštinskog odbora DS
  u najvećoj niškoj opštini Medijana stručnjaci su
  ukazali na to da je još pre više decenija švedski
  psiholog Hajnc Lajman ovakvu i sličnu šikanu,
  psihoteror ili zlostavljanje na poslu nazvao mobingom. Od tada do danas, rečeno je, evropske
  države su zakonski regulisale mobing, a
  zlostavljače zaposlenih kažnjavale od godinu dana
  zatvora do 300.000 evra. Srbija je, međutim, još
  daleko i od definisanja i od sankcionisanja
  mobinga. Predlog zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, dostavljen Skupštini, čeka na
  usvajanje od 17. februara prošle godine. Ne
  postoje ni sveobuhvatna istraživanja o mobingu.
  Ima samo pretpostavki da je “veoma raširen”. I da
  se “neretko” završava samoubistvima. Šta je to mobing?! – Pojedinačna i parcijalna istraživanja pokazuju da
  je u Srbiji više od 45 odsto “Normalno” je, recimo, da poslodavac “podvikne” zaposlenih izloženo maltretiranju na poslu. To je
  više nego u svim drugim zemljama u tranziciji, gde
  je šikaniranju izloženo 30 odsto zaposlenih, a
  daleko više nego u EU, gde to trpi u proseku 15
  odsto radnika. Ključni razlog za ovoliku raširenost
  mobinga u Srbiji je strah od gubitka posla, zbog čega su mnogi “spremni” da ćute i trpe. Po
  Galupovom istraživanju, naši građani se najviše
  boje otkaza (60 odsto), daleko više nego bolesti
  (35 odsto) ili smrti (25 odsto). Osim toga, svaki peti
  zaposleni u Srbiji i ne zna šta je mobing. Najzad,
  ovde se zbog kulturno-istorijske tradicije mnoge manifestacije mobinga smatraju normalnim. “Normalno” je, recimo, da poslodavac “podvikne”
  ili da na poslu bude onoga što se u drugim
  zemljama smatra seksualnim uznemiravanjem –
  kaže za Danas Goran Dejanović, koordinator
  Departmana za zaštitu žrtava mobinga UGS
  Nezavisnost. Naš sagovornik precizira da žrtve mobinga u Srbiji
  trpe pretnje otkazima, kao i nezakonita
  proglašavanja tehnološkim viškom, premeštanja
  na niža radna mesta ili umanjenja zarada. U
  državnim institucijama mobing se sprovodi i kroz
  stranački pritisak, a radnici vide “izlaz” u samoinicijativnom učlanjivanju u političke stranke.
  Zaposleni u malim radnjama, buticima i
  prodavnicama, često su prinuđeni na “rad na
  crno”. Ima i firmi koje kontrolišu radnike video
  nadzorom, uvidom u računare ili slanjem na
  poligraf. U posebno specifičnom položaju su žene,
  od kojih se prilikom zapošljavanja zahteva da ne
  rađaju u bliskoj budućnosti, a po dobijanju posla
  da rade duže od propisanog radnog vremena, zbog čega one i kod kuće trpe pritisak. Ipak,
  najstrašniji je takozvani “prazan sto”, odnosno
  (ne)davanje zaduženja zaposlenima, što se kasnije
  koristi kao razlog za otkaz ili proglašenje
  tehnološkim viškom. – Naš sindikat smatra da je potrebno što pre doneti
  zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu. Tačno
  je da predlog tog zakona ne reguliše problem
  celovito, ali je prvi korak. Predlog zakona, koji je
  inače radni, nalaže poslodavcu da disciplinski
  kazni mobere, a ukoliko to ne učini biće novčano kažnjen. Naš sindikat, međutim, insistira na tome
  da mobing bude sagledan i u krivičnom
  zakonodavstvu, odnosno definisan kao krivično
  delo za koje je propisana krivična sankcija, što su
  neke zemlje u Evropi uradile. Takođe, zalažemo se
  da mobing bude regulisan i kolektivnim ugovorima – objašnjava Dejanović i dodaje da
  uprkos tome što ovakvo zlostavljanje u Srbiji još
  nije regulisano zakonom, niti je krivično delo, ono
  može biti sudski gonjeno. Žrtve mobinga mogu se pozvati na odredbe
  krivičnog zakona, kao i zakona o radu i zabrani
  diskriminacije. Prema dostupnim podacima,
  procese zbog mobinga pokrenulo je samo desetak
  radnika u Srbiji. Presude u svoju korist dobile su
  dve žrtve mobinga, od kojih je jedna novinarka iz Jagodine. Irena Milić, neuropsihijatar u Specijalnoj
  psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici i član
  Departmana Nezavisnosti za zaštitu žrtava
  mobinga, precizira da žrtve ovakvog zlostavljanja
  uglavnom dobijaju dijagnoze “strah od gubitka
  posla”, “stresogeni uslovi rada” i akutni ili hronični “postraumatski stresni sindrom”. – Ni suicid nije retkost. Ipak, to se najčešće otkriva
  mnogo kasnije, kada porodica, prijatelji i kolege
  počnu da govore o grču, napetosti i ličnoj drami
  kroz koje je samoubica prolazio zbog šikaniranja
  na poslu. I stručnjaci i država trebalo bi da se
  zamisle nad ovakvim podatkom i daju odgovor na problem – ocenjuje ona. U Srbiji, za sada, ne postoje istraživački podaci o
  samoubistvima među žrtvama mobinga. Brojke iz
  sveta su, međutim, alarmantne. U Nemačkoj
  procenjuju da je šikana na poslu uzrok oko hiljadu
  samoubistava godišnje. U zemljama EU se zbog
  stresa na radnom mestu godišnje ubije 48.000 ljudi, a čak pola miliona pokuša da to učini.
  Najgore je u Japanu, gde, prema istraživanjima, čak
  30 odsto zaposlenih koji trpe zlostavljanje izvrši
  samoubistvo. Psihijatri za teže slučajeve Kada se potencijalna žrtva javi Departmanu za
  zaštitu žrtava mobinga UGS Nezavisnost najpre
  se procenjuje da li je reč o ovoj vrsti
  zlostavljanja. Ukoliko se radi o lakšem obliku
  mobinga, predstavnici sindikata pokušavaju da
  ga reše kroz dijalog sa moberom. Ako je slučaj teži, uključuju se psihijatri, psiholozi i lekari
  različitih specijalnosti. Pravnici pri sindikatu žrtvi
  pružaju pravne savete i pomoć, a ukoliko ona
  hoće da pokrene sudski postupak, uključuju se
  i advokati. Žrtve mobinga mogu se javiti na
  telefone departmana u Beogradu (011 334 87 37) i Nišu (018 253 178), kao i na i- mejl
  mobbing.nezavisnost@gmail.com.

 9. @dakaboy
  Manje čitam(što je loše), više pišem po iskustvima i saznanjima iz života. Još uvijek se dosta krećem, poznajem dosta ljudi, čujem priče. Te priče su nekad neprovjerene, ali u javnost obično iznosim one kojima sam svjedok, ili koje sam doznao od izvora/prijatelja/drugova/poznanika/rođaka kojim vjerujem.
  I sam sam konstantno bio izložen jednom specifičnom vidu pritisaka na poslu, nekada manje nekad više, što se moderno zove “mobing”.
  Znam puno radnji, manjih i većih marketa, đe radnice imaju jedan do dva slobodna dana mjesečno, nemaju pravo na bolovanje(u suprotnom im slijedi otkaz), nedjeljno radno vrijeme im je od 50 do čak 60 sati. U radnjama moraju raditi sve poslove: prodavač, kasirka, sortirka, radnik na unosu i iznosu robe i smeća, čistačica po potrebi. U toku godine obično imaju pravo na 7-dnevni godišnji odmor. Nemju pravo na brak tj.trudnoću, jer to povlači bolovanje. Skoro uvijek su osigurani na minimalac a šef im daje platu kako mu se ćefne-kako i koliko on misli da treba. Najčešće je to od 200 do 300 eura. Jedan “renomirani” lanac marketa, čiji je je vlasnik “čuveni sponzor” i zapošljava sigurno preko hiljadu radnika(najviše radnica) ima istu praksu: trudnoća znači otkaz, moraju raditi sve moguće poslove… ali je plata “izvanredna”, može se primiti ponekad i preko 400 eura!
  Ne moram naglašavati da se skoro svi takvi radnici osiguravaju na minimalac. Pa kada pođu u penziju-ako je ikad dočekaju, ona će im biti mizerna. Plus, što onda državi(budžetu) fali para, pa opet mi to moramo platiti.
  U malim marketima, buticima, kafićima radnice nerijetko moraju biti “dobre ribe” i spavati sa “gazdom”. U stvari, svi to manje-više znamo.
  Kako je konkurancija sve veća: sve manje posla a sve više nezaposlenih, tako se za radnike/ce uslovi sve više pogoršavaju. Ostavljeni su na dobru volju poslodavaca-“biznismena” koji mogu da rade što i kako im volja, jer radnike niko ne štiti: ni institucije sistema, ni inspekcije, ni sudovi, ni sindikat(najčešće ti radnici i ne smiju biti članovi sindikata). Kada se nađe neki korektan “gazda” tj. normalan-koji se ponaša u skladu sa nekom normalnom poslovnom praksom(u stvari ne-praksom), čitav grad bruji o njegovom poštenju!
  Zbog manjka posla a sve više nezaposlenih, a zbog sve veće bahatosti “kadrova” DPS/SDP koji su obavezno direktori/šefovi, taj mobing je sve izraženiji i u do skora radničkoj meki-državnim firmama. Kako je više od pola radnika tu opet po partijskoj i rođačkoj liniji, ono malo koji to nijesu obično najebu. Svoje frustraciji šefovi iskaljuju upravo na njih. Da bi se zaštitili od maltretiranja i oni se učlanjuju u partiju ili je javno hvale(iako je duboko u sebi preziru i mrze), mijenjaju svoje političke stavove, nacionalno opredijeljenje, počinju da špijaju, da se dodvoravaju šefovima, podmeću kolegama… Sve to dovodi do opšte nesigurnosti, straha, loših međuljudskig odnosa u državnim firmama: svako se od svakog boji, svi se plaše da ne izgube posao, znaju da mogu napredovati, dobiti kredit ili stan samo ako su odani a ne dobri i savjesni radnici/službenici. Sve to dovodi do jedne teške moralne kaljuge u kojoj su svi, a najviše trpi sam posao, tj.opet građani čiji bi servis oni trebali biti.
  Kako će poslije ovih izbora situacija biti još mnogo teža-crpe se poslednje zalihe novca, a poslije izbora će uslijediti masovna otpuštanja, tek tada će biti haos.

  • da, to je to.

   nego, moja poenta bijase ta da nema politicke snage koja bi ovo iskorjenila, tj. zaustavila. Opozicija to stanje nece izmjeniti, to je najveca zabluda, jer se njihov program naslanja na istu prevarantsku pricu s akcentom na svima nama vidljive devijacije, ali bez sustinske odlucnosti kako to zaustaviti. Na koji nacin? To su sve neka kratkotrajna rjesenja bez izgleda da su pogodoli srz problema, odnosno, oni namjerno zaobilazw srz problema. Tesko je, ovo nece ici bez velike pobune u cijeloj bivsoj jugoslaviji.

   • Saglasan sam u većini i sa tvojim komentarom “koji ti je bio poenta”, i sa ovim, ali ne volim da previše odgovaram/polemišem/usaglašavam se na sopstvene inicijalne tekstove, nekako mi je bzv.. Može se protumačiti da svoj tekst želim staviti u fokus, a i sve manje imam vremena za pisanje.

  • “Kada se nađe neki korektan “gazda” tj. normalan-koji se ponaša u skladu sa nekom normalnom poslovnom praksom(u stvari ne-praksom), čitav grad bruji o njegovom poštenju!”

   To zvuči kao oni primjeri čojstva i junaštva. Najglasnije bruji prazan sud, odjekuje ono čega nema.

 10. Fantom,
  ti k'o da si prozorljiv! Vas cijeli dugi dan pravim ajvar. :)
  Nego, nema me tri mjeseca, a tebe se to pretvorilo u sest mjeseci. Zapamticu! :))

 11. Zipp je napisao pošten text. Malo ga je “ocrnio” ali on tako vidi stvari.

  dakaboy ima odlične komentare ili se barem poklapaju sa mojim.

 12. Slobodo i Bogu li si teska…… Scenarijo ide bas ti redosledom kako Zipp kaze ipak ce glavni producent ostati i najveci MAfijas do 2015 tada idu vandredni izbori i kreditiranje od starne MMF-a,a svi znamo sta to znaci!!!! Neka sto cemo ostati bez resursa nego cemo ostati grdni duzni na nivou jedne Africke banana drzave! Zato dobro dosli na sahranu Crne Gore pomen se odrzava 14.oktobra 2012.

  Ozalosceni-poratal Javni servis,Zipp i ostala psihodelicna rodbina!

  p.s-Ajde Fantom zaleleci iz srca!

  • Lako li je za sahranu,
   no nas treće jutro čeka,
   jebaće nam milu nanu,
   lele meni dovijeka ……….

   Ojhaaaa ili leeleeee (po izboru) …… :(

   • Војин Николајевич says:

    Владика Данило

    Мрки Вуче, подигни бркове,
    да ти видју токе на прсима,
    да пребројим зрна од пушаках
    колика ти токе изломише!

 13. Војин Николајевич says:

  Zipp: Opozicija je uvijek bila izdajnička, neprijateljska, antikomunistička, antidržavna, antisrpska tj. anticrnogorska. … Jedino je vlast uvijek bila patriotska, državno/nacionalno ispravna,svjesna i savjesna.

  Premijer Igor Lukšić. Opoziciju ne činje samo Demokratski front i Pozitivna Crna Gora, već dnevni listovi “Vijesti” i “Dan”, kao i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS)
  “To je ista glava koja govori kroz različita usta, jer svako ima svoju ulogu. Tu nema nevladinih organizacija već antivladinih organizacija, niti nezavisnih medija jer oni su vrlo svrstani mediji iz iste kuhinje. I kada sve to smućkate dobijate nešto što ne miriše tako dobro”,

  Мислим да би Зипп био бољи премијер Црне Горе од Лукшића, па све да Лукшићу суфлира велики, нечији вођа:)).

  • Војин Николајевич says:

   Надам се да због ове изјаве нећу бити таргетован од мога друга, штованог Позитивног…:))

   • Војин Николајевич says:

    Мислио сам на мог доброг, штованог,
    Позитивног почетника…:)), који ће свој глас предати нечесовом хегемонизму…:))

 14. poluludi Detlić says:

  Bravo Zippašu!
  Jednostavno ne postoje ekonomski indikatori koji bi nagovještavali da bi moglo biti bolje. Tako da je text skroz realan, iako ne na bazi konkretnih činjenica već jednostavno onoga što svaki čovjek vidi.Bar onaj koji želi da vidi.
  Nego, kojim taksom ćemo da plaćamo ove ostale garancije KAPa?

 15. što se bošnjaka tiče, vrlo je moguće, ako npr ovi ne osvoje većino, a neku bude morao da im uskoči, taj će biti krivac..
  sa druge strane mislim da je tepko moguće da dođe do neke socijalne revolucije.. mnogo smo zatucani brate.. može samo doći do neke obmanjivačke revolucije..
  socijalna bi se već do sada dogodila jer ima puno gladnih ljudi, bez posla, skučenih mogućnosti itd.. znači oni bi do sada reagovali, ali nema ko da ih povede… sistem guši sve što dolazi iz naroda i pretače ga unešto svoje razvodnjavajući tako otpor bilo kakav

  primjer studentski protesti krajem 2011 godine

  • Nebo,
   po meni su studentski protesti i protesti koje je organizovao “MANS”-kontrolisani protesti(time ne spočitav da su protesti bili po nalogu vlasti, već samo da su bili kontrolisani od strane organizatora). Ja u tekstu pišem o mogućim nekontrolisanim protestima. Nekontrilasanio protesti se dešavaju odjednom, bez pripreme i organizatora, često zbog naizgled bizarnog povoda. Takvi protesti često prelaze u nemire, haos, nasilje…. Najčešće su destruktivni ali i najopsaniji za vladajuće režime.

   • Ne postoje Zippe nekontrolisani ili spontani protesti ……. ako postoje, odnosno ako ih je bilo, navedi mi samo jedan primjer ……..

   • Ubistvo onoog crnca od strane policajaca u Americi. Taj mi je prvi pao na pamet.
    Ili u Alžiru poslije samospaljivanja čovjeka koji je ostao bez posla.

   • Kunem ti se životom da sam znao e češ navesti taj primjer ……. međutim, ćorak ……. i taj protest je imao “organizacioni odbor” ……… :-))

   • iz mog ugla, Mans ima (samo)kontrolu što se protesta tiče, oni u startu kažu – mirni, građanski… E a ovi studentski ja sam saglasan da su kontrolisani, kao što je u medijskom smislu kontrolisana antenam… dakle oni idu do kraja, sad pođite na taj sajt ima da vidite puno kritika na vlast i reklo bi se ovo je opozicija, ali oni će u “odlučujućem” trenutku da stanu na stranu onoga koga su kritikovali. Sad da se vratim na studentske proteste, kontorola se ostvaruje preko studentskog parlamenta i drugih poluga, ali ističem parlament jer on slično kao ova velika skupština označava glas studenata-naroda. Činjenica da su u parlamentu bili članovi SDPa dosta govori. Kako se SDP ponaša u skupštini tako i oni u s parlamentu. Bune se bune, privlače istomišljenike, privlače, pravi se tenzija i onda prc. U završnom činu oni zajebu i razočaraju sve koje su okupili.
    Studentski protesti su bili zamišljeni slično, da jesen prije izbora izduvaju bunt. Po meni, stvar se bila otrgla kontroli jre je dosta ljudi mladih osjetulo tu nešto i zato je došlo do podmuklog razbijanja. Zašto danas nema protesta, ove jeseni?
    Nema ko da povede. Mislim da bi se više ljudi pojavilo na protest protiv ovih izbora nego da se skupe svi sa političkih tribina koje se održavaju ovih dana.
    Mans posle podataka o biračkim spiskovima i afera raznih ima mogućnost da kaže – 10 oktobra protest veliki u PG protiv izbora 2012. Ali oni imaju (samo)krontrolu.
    Dragi moj Zippe, iskreno, veze nemam šta kako:)

 16. Za gos'n Zippa: “Anatomija nereda” …… :)) http://www.rex.b92.net/sr/preporucujemo/story/4472/Anatomija+nereda.html

 17. mislio je vjerovatno da izliv nezadovoljstva vlascu moze krenuti u pogreshnom pravcu, prema onima koji te kriminalce “odrzavaju na vlasti”. ne mogu komentarisati jer ne znam koliki je potencijal za “nacionalno-vjerski okrshaj” u CG. to se ne deshava tako sporadichno i neplanirano. za to treba da postoji organizacija, plan i efektive. prije svega treba da postoji POVOD koji ce “opravdati” okrshaj. treba najmanje da postoji neki Gavrilo… s bilo koje strane. nema toliko glupe opozicije sa tendenciojom da postane vlast koja ce kazniti jedan narod zato shto nijesu glasali za nju.

  da vam ja , PWS, neshto rechem…
  da sam ja kojim sluchajem iz tog naroda, ja bih otvoreno poruchio organizatorima takvog moguceg “dogadjanja”: ako mi fali jednan kamen od djedove kuce tebi ce falit citava familija jer upravo imam na nishanu tvoju kucu. da su glupi Bosanci uzeli na nishan Milosevicevu i Shesheljevu kucu i familiju na nishan chisto sumnjam da bi se ishta od “dogodjenog” desilo u BiH.

  stara arnautska poslovica kaze: Bog je stvorio dvije ruke da brane jednu glavu,

 18. Sada se tek vidi da je ovaj režim itekako smjenjiv na izborima samo je potrebno da ima NEKOG za protivnika. Kako NIKAD nije imao NIKOG tako je i pobjeđivao. Od silnih poraza, nesposobnosti i bezidejnosti, od sveukupne nemoći kod određenog dijela se rodila apatija, nezainteresovanost koja je prouzročila apstinenciju i odbijanje kušanja takvog ubuđalog hljeba a kod nekih ostrašćenih promovisanje sveopštog bojkota i stvaranje haosa iz kojeg bi se pojavio NEKO ko bi mogao parirati i poraziti sadašnji režim. Problem pristalica bojkota što mentalitetom i karakterom su istovjetni sa režimom a da bi ih porazio treba da si drugačiji. A koliko smo drugačiji sveukupno od režima? Ako gledamo kroz tzv. Demokratski Front nimalo. Prvo su poslali Vanju, koja je kao u Front a i kao nije u Front, na SNP. Ponudili su im čišćenje od ‘udbaša’. Kako se to pokazalo kao fantastičan evroautogol krenuli su na Pozitivnu sa nizom zakulisnih radnji i podmetanja nastavljajući rijaliti šou ‘Tražimo udbaša’. Kako su se i tu prosuli krenuli su dalje sa novim rijalitijem ‘Traži se najudbaškiji Srbin’. Kako je i to bilo kontraproduktivno sada kukaju šta će ako ‘najudbaškiji Srbin’ ostane ispod cenzusa. Pošto su sve ispljuvali sjetili su se da im je protivnik DPS ali ni tu ne gađaju metu, niti se osvrću na postojeće probleme koje je napravila ova vlast nego kao da sve to nije dovoljno ide se u preuveličavanje do granice apsurda da nerijetko to ide u totalnu sprdnju da su neki proopozicioni novinari i mediji na grdnim mukama da sve to opeglaju. Ko je gledao izlaganja Branka Radulovića uživo zna o čemu pričam. Na kraju kad ne ide, kad ne valja tu je opet Vanja koja izvodi svoj zoološki vrtić. Krenula je od konja, krava, kamila, ovaca, koza, svinja da bi smo stigli do ćuraka i opet i opet promašujući metu na jedan način koji će naći opravdanje samo kod tvrdih opozicionara ali neće privući NIKOG novog. Kad se samo sjetim da je ova NVO obećavala tribine, bijele knjige privatizacija, razgovore sa građanima i otvorene okrugle stolove a radi ove neozbiljne sprdačine sa životinjama!?

  Postoji ogromna šansa da se DPS gurne debelo ispod 50%. Moguće je da bude nedovoljno da opozicija formira vlast ali to će biti početak pada jer BS njima neće biti pouzdan partner i ta Vlada neće trajati dugo. Zato svi na izbore i glas dajte bilo kome osim DPS-u. Nemojte ovakvim i sličnim glupostima davati autogolove. Aman ljudi…

 19. politika je chudo. demokuracka opozicija ima svoj adut koji slabi poziciju BS u bosnjackom narodu. Zukorlicevu BKZ. BS se mora vratiti svom originalnom programu, spasavanju jednakosti naroda i gradjana CG u ekonosmsko-socijalnoj ravni, a prestati da “spasava drzavu Crnu goru” i njene vlasnike, DPSDP.

  • Војин Николајевич says:

   Не могу вјеровати да се слажем по овом питању са PWS, али је тако…
   Понекад и чуда бивају:))

 20. Svi na izbore i dajte glas svima, samo ne koaliciji DPS-SDP-LP i pada vlada!!!!!

  • 11 је тако моћан број. Лијево крило, Мило Џаја Ђукановић!

   Императив је подржати Ђукановића да добије бар половину мандата у парламенту са оваквом предизборном реториком и оваквим обећањима. Нема другог начина да се докаже потенцијал овог друштва и државе, до да се Џаја увјери да је зрело да у парламент уведе магарца да представља народ. Не неког расног ждријепца као што Калигула етаблирао Инциката. То никако! Црногорцима у парламент треба увести тупаво брдско магаре.

   Зато: За Мила, за ДОМОВИНУ!!!

 21. perfect stranger says:

  НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ:

  “Избори у Црној Гори су нелегални, не показују слободно изражену вољу грађана и власт конституисана на таквим изборима је нелегитимна. Досадашња стратегија ПзП да учествује на таквим изборима и да очекује ефикасну контролу и мониторинг изборног процеса од стране посматрача опозиционих партија, НВО и мисије ОДХИР-а се показала неефикасном, и само је дала легитимитет режиму за почињење изборне крађе и манипулације.

  Ниједан тоталитарни режим није смијењен на изборима које сам организује и спроводи… НИКАД… Да би се власт смијенила на изборима, избори треба да буду фер и поштени. Истина је да се режим не може ни смијенити ни срушити фалсификованим изборима.
  На изборима на којима учествује ДПС заједно са безбједоносним апаратом и у садејству са организованим криминалом не можете добити ништа. Овако само партије које учествују дају легитимитет процесу.”

  • perfect stranger says:

   Ово је само једна од изјава лидера опозиције, прије него што су по ко зна који пут “преломили у глави”, изузетно ефикасна, рекао бих, и синтетизује изјаве и мишљења осталих лидера. Е сад, зашто оволико инсистирамо на овим стварима, и упорно их понављамо? Одговор је једноставан: не ради се о томе да је учешће на Миловим “изборима” само неучинковито: оно је прије свега контрапродуктивно. Такво учешће успорава демократизацију и само даје легитимитет клептократама, како су то убједљиво појаснили опозициони лидери. Ако је нешто контрапродуктивно, ваљда треба дићи сопствени глас против таквог дјеловања? Дакле, ако ствари стоје овако како су нас опозициони лидери убјеђивали да стоје, логика и здрав разум су на нашој страни. Не треба неком повлађивати и подржавати га у сопственим погубним политикама, само ако тренутно има “снагу бројева”, или хипнотисано стадо којим манипулише. Напротив, треба покушати ту пасивну масу преобратити на исправне антирежимске политике, као и оне који их деценијама хипнотишу. То је наша мисија. Треба да будемо истрајни.

   Дакле, поручујемо нашим пријатељима који су одлучили да учествују у још једној превари и тиме, свјесно или несвјесно, продуже рок трајања Диктатора и дају му легитимитет: покажите одговорност, изађите из стања пасивности, дигните глас против Система, утичите на партијске лидере опозиције да промијене погубне политике. Отпор, дисконтинуитет, бојкот.

   1) Улични протести
   2) Излазак опозиције из Парламента и свих институција Система
   3) Бојкот свих избора које режира диктаторски режим
   4) Грађанска непослушност
   5) Паралелне институције, прелазна, техничка Влада
   6) Први слободни избори у историји земље
   7) Пад режима и забрана рада ДПС-а и СДП-а, ослобађање институција и процесуирање клептократа
   8) Почеци демократизације ових простора

 22. Војин Николајевич says:

  Lider Pozitivne je kazao da u ovoj partiji žele da vjeruju da u institucijama rade ljudi koji će se prema određenim nepravilnostima u spisku odnijeti profesionalno i da žele kao stranka da daju sve od sebe da se nepravilnosti smanje na najmanju moguću mjeru. Pajović je naglasio da neće podnositi žalbe stranim posmatračima i da neće tražiti pomoć od međunarodne zajednice za smjenu vlasti, jer cijene da jedino građani imaju legitimitet da smjene na demokratski način onog s kim nisu zadovoljni.

  Ха, ха, ха… А уцјене, потплаћивања, то је демократски начин?!?!

  CEMI će kroz učešće u izbornom procesu, tj građanskim nadgledanjem parlamentarnih izbora, pomoći da se dobije realna slika političke scene u Crnoj Gori u ovom momentu, te da onaj ko bude dobio mandat da sastavi narednu vladu, uživa puni legitimitet. S obzirom na to da će CEMI-jevi posmatrači neposredno nadgledati preko 90 odsto biračkih mjesta, mogu slobodno ustvrditi da će stepen nadzora biti na gotovo maksimalnom nivou, kazala je Nikoleta Tomović

  Ха, ха, ха… А уцјене, потплаћивања, то је у домену “надгледања кутија”, чоче?!?!

  • Konzerve majstore konzerve.

   • KONZERVATIVNA

    Konzerva nije što nekad bješe,
    često u gvožđe i muva uđe,
    na laki metal stalno nas leše,
    da li je naše, ili pak tuđe ……

    Prvo su Rusi bili na rudi,
    na kraju Turčin izjavu daje,
    pitam se samo jesmo li ludi,
    il’ mjesto mooda vidimo jaje ……

   • Војин Николајевич says:

    Vuković: Uspjeh opozicije bi blokirao evroatlantske integracije Crne Gore

    Укратко, чувени Мишко шири вапаје, упућује крике Западу да је ДПС једни гарант да фалсификацијама и сличним манифестацијама може увући ЦГ у НАТО!

    Елем, ако ДПС мође ЦГ увести у државни криминал и фалсификовати све изборе до сада, то је гигантски гарант НАТО “факту” да ће све бити како НАТО каже.

    Али, ако је опозиција јавно против НАТО, а уједно дала исте гаранције НАТО “факту” тајно да ће ЦГ увући у НАТО, тада је Мишко дупло голо:))

    Тада је Мишко недостајући беочуг, издриблани члан дволичне политичке заједнице, егземплар политичке омашке:))

 23. Masovne demonstracije studenata i
  srednjoškolaca u Italiji EUROPA Mladi su optužili Montijevu vladu i EU da
  nameću školski sistem prema kojem
  školovanje sebi mogu da priušte jedino
  bogataši zbog visokih cijena knjiga i školarina U Milanu su se mladi ljudi posebno obrušili na banke (Foto: sulekha.com) Masovne demonstracije studenata i srednjoškolaca
  održane su danas u Rimu, Milanu, Napulju i Torinu
  protiv vladinih mjera štednje koje pogađaju i
  obrazovni sektor pri čemu je u nekim gradovima
  bilo manjih sukoba s pripadnicima snaga
  bezbjednosti. Mladi su transparentima protestovali protiv
  smanjenja budžetskih sredstava za obrazovanje,
  što je odluka prethodne vlade (premijera Silvija
  Berluskonija), dok sadašnjem premijeru Mariju
  Montiju zamjeraju što te pogreške nije ispravio. U sukobima u Rimu su četiri policajca lakše
  povrijeđena, kad su demonstranti htjeli da prođu
  ulicom koja nije bila predviđena za kretanje
  kolone. Na Svjetski dan učitelja mladi su optužili “vladu
  Marija Montija i Evropsku uniju da nameću školski
  sistem prema kojem školovanje sebi mogu da
  priušte jedino bogataši” zbog visokih cijena
  školskih knjiga i fakultetskih školarina. Uvecaj! U Milanu su se mladi ljudi posebno obrušili na
  banke, a u Torinu je pet studenata lakše
  povrijeđeno u sukobu sa policijom, dok ih je 15
  bilo privedeno. Talas protesta je zahvatio i druge gradove, kao što
  su Piza, Bolonja, Firenca i Parlermo. Autor: Vijesti online Objavljeno: 05.10.2012 22:05

 24. Vukman Cejovic says:

  Ova vlast treba biti smijenjena i dobar dio njih bi trebao da bude u zatvoru.
  Moja ideja o koncetracionom logoru za komuniste u kojoj bi im glavna alatka bila karivolica sa kvadratnim tockom mozda nece biti brzo ostvarljiva, nazalost.

  Neohodno je lopovima knfiskovati SVU pokradenu imovinu i eto prilicno novca za narod u Crnoj Gori.

  Takodje ne treba robovati nekim semama i shvatiti da je centralizam ponekad dobro resenje. Sva vazna industrija i energetski potencijali u Crnoj Gori treba da bude u drzavnim rukama i drzava Crna Gora treba da se potrudi da na celo tih drzavnih preduzeca postavi sposobne manedzere.

  Plata drzavnih funcionera treba da bude slicna plati prosjecnog radnika u Crnoj Gorí, mozda ne bas jedan na jedan, ali da se ne razlikuje drasticno. Tako da drzavni funcion- eri sami osjete blagodati politike koju vode.

  Crna Gora treba da se maksimalno skoncetrise na razvoj ekoloske poljoprivrede, bez genetskih sjemena, anabolika pesticida i herbicida. Drzava treba da se potrudi da narod u Crnoj Gori proizvodi zdravu hranu za svoje potrebe i izvoz i da napravi da se hrana uopste ne uvozi, osim mozda banana i nekog egzoticnog voca. Samo sa novcem koji uvoznicki lobiji placaju za uvoz hrane, posao sa poljoprivredom je moguce ozivjeti za godinu ili dvije dana, ako se krene udarnicki.

  Sva privatizovana preduzeca treba od maijasa oduzeti a rusko jevrejske tajkune i tajkune ostalih nacija i vjera optuziti za kradju i za ucesnistvo u organizovanom kriminalu, jer privatizacija industrije u Crnoj Gori je zajednicki zlocinacki poduhvat vlasti i judejsko sovjetskih i drugih lopurdi. Neophodno je od tih lopova traziti odstetu.

  Treba uvesti zakon, po kome se u slucajevima drasticnog pada standarda i velike ekonomske krize u drzavi UVODI VANREDENO STANJE, koje ce trajati sve dotle dok se zivot gradjana ne dovede u jedan normalni novi.

  Treba organizovati velike javne redove oko izgradnje auto puta itd. Nije valjda da Crnogorci ne mogu sami izgraditi auto put.

  Po potrebi, mozda treba napraviti neku domacu valutu, kojoj ce osnova biti ono sto narod u Crnoj Gori bude proizvodio. Ako nista drugo ta valuta bi se mogla koristiti u okviru Crne Gore. Postoji vise primjera uvodjenja takve valute u teskim vremenima.

  Ako bi na celo drzave dosla vlada, koja ne bi trazila nista za sebe i koja bi organiozacijom citavog narodnog bica sav crnogorski potencijal stavila u pogon, za godinu ili dvije dana mogli bismo izaci iz ove krize.

  Ne zaboravimo da sirom svijeta zivi dosta Crnogoraca, koji bi rado svoj kapital i iskustvo ulozili u Crnoj Gori. Ali ta drzava koja bi mogla da privuce njihov kapital u otvaranju proizvodnih pogona a ne siki miki firmi, mora da bude ozbiljna drzava a ne drzava u koju vode podgoricki i ostali trubaduri.

 25. Dobar tekst, posebno bi se osvrnuo na ovo zapazanje o manjinama koje bi bile okrivljene za sve, jer svjesno podrzavaju ovaj rezim (a znaju odlicno koga podrzavaju), mislim da manjine dosta najivno nastupaju podrzavajuci jedan fasizam vladajucih stranaka posebno SDP-a, sobzirom da manjine nijesu crnogorci a veliku podrsku daju toj opciji umjesto svojim strankama. to moze poceti kod srba ponovo da budi mrznju prema manjinama evo iz kojeg razloga. SDP pokusava na sve nacine da se obracuna sa SPC-om, kada bi se glasaci sdp javno izjasnili imenom i prezimenom ubijedjen sam da bi tu vecina bila manjinski narod pogoto bosnjaci i muslimani. Opet bez tih istih glasova se ne moze osvojiti ni vlast u CG, a ta vlast opet vodi politiku kakvu vodi. Neznam koliko je pametno za manjinske narode drugih vjera da dozvole da njihovi glasovi budu pretoceni u partije koje ce ostvariti svoje (imovinske) interese preko ledja tih manjina. Mislim da je narodima koji ne pripadaju vecinskom narodu, najpametnije da glasaju svoje nacionalne stranke(pa neka njihove stranke preuzmu odgovornost za njih) ili stranke u ciji se gradjanski kapacitet ne sumlja, jer opcija koju su do sada koristili moze generisati kod drugih neki novi-stari gnev, a niko nije toliko pametan da predvidi buduca vremena.

 26. Nemam riječi za ovu besjedu komentatora ‘tim-tim’ a da budem korektan. ‘novi-stari gnev’, ‘kod Srba ponovo da budi mrznju prema manjinama’, analiza ko koga održava i glasa pa poznati ‘savjeti’ iz referendumskih vremena… Sve poznati vokabular manje ili više prikriven a izazvan sopstvenim frustracijama i nesposobnošću pa sa time tražeći krivca za to i navodna borba protiv šovinizma tako što isti emituje. Nevjerovatno.

  • Ja neznam o cemu ti pricas, ja sam se samo nadovezao na dio iz teksta, ti kao ne vidis u sta ova vlast uvlaci manjine.

   • Lado Tajović says:

    tim-tim@

    U šta ova vlast uvlači manjine? Ni u šta. Uvlači ih u isto u šta uvlači sve građane. Ne možeš promijeniti ništa dok ljude koji žive na prostoru koji se zove Crna Gora partije ne budu posmatrali kao građane i dok se oni sami ne budu tako ponašali. Ovako samo imaš partije, organizacije, medije koji ih doživljavaju kao kerove kojima bace kosku oko koje će se glođati i tako psi laju a karavani tj. godine prolaze. Zato mi je protivnik onaj koji ima taj daltonizam, crnobijele poglede, protivnik mi je i ovaj režim jer predstavlja karakterističnu crnogorsku nabusitost i halapljivost, nije on ništa strano i vještačko, mi smo takvi, protivnik mi je i nazovi Front jer je po strukturi i mentalitetu mlađi brat blizanac ovog režima… Kako misliš mijenjati nešto ne mijenjajući sebe? Možeš birati manje zlo, možeš birati manje lošije rješenje ali dokle. Kad ćemo birati dobre?

    Nisu krive manjine ni za šta to je samo kukumavka nazovi lidera i ostrašćenih zatucanih opozicionara koji upravo time čine uslugu režimu. Krivi smo svi mi a ovi što sam naveo ponajviše.

   • Lado Tajović says:

    “mlađi brat blizanac”!? Uh, a i ja sam puka’ ka’ sijalica. Što me nađe, što me nađe…

  • Lado,

   tim – timov komentar je takav kakvim si ga opisao.

   Koja je razlika između njegovog i komentara onih koji sve one koji će prekrižiti ili išarati listiće, nazivaju istim ili sličnim okrivljujućim kvalifikacijama?

   • Ja sam Lado pokusao samo da ukazem na jedan problem dje se glasovi manjina zloupotrebljavaju u kranje osjetljive svrhe, od kojih manjine nemaju cini se nikakvih koristi. Nije to nikakav daltonizam, jednostavno mislim da na neke stvari treba ukazivati na vrijeme, daleko od toga da imam bilo kakve nacionalne ostrascenosti.

   • Jos nesto Lado, kakav ja to sovinizam emitujem, ajde reci u cemu sam slagao sta sam podmetnuo, jesam li usao u prebrojavanje, jesam ne sporim to mozda i nisam trebao da uradim. Ali reci mi gradjanine i demokrato jeli istina da se u cg jedan narod posebno degradira i to ne bilo koji nego crnogorski koji se je prosrbio samo zato sto nije spreman na naglu i pretjeranu crnogorstinu. Jeli partija koja ih mozda najvise priteze, partija dje su visoki funkcioneri pola-pola(znam da ovo nije gradjanski ali..) pa reci mi kad je neki od ove druge polovine opomenuo Lidera da oni nemaju neki interes u tome, pogotovo u ovome osjetljivom crkvenom pitanju. I ne podvaljuj mi sofinizam, jer ja nisam iznio mrznju prema nikome niti sam bilo koga pozvao na mrznju prema nekome, ali jesam ukazao na prostor potencijalne mrznje koji navodno niko ne vidi a u kojem se najbrze razvija. I ne koristi negativne licne kvalifikacije gradjanine kad vec volis da ucestvujes u ovakvim diskusijama.

 27. Како да гласам за Позитивну? Како да гласам за партију чији идеолог на платном списку држи такве ушљивце као што су Брано Манда-Тајовић или Весељко Пршутар Копривица, иначе њени ватрени подржаваоци.

  Не може Браниславе да се стаје у одбрану мањина а да се једној од њих оспорава да има директора гимназије на Цетињу и да се у ту сврху тобоже спонтано ангажују цетињски гимназијалци. Јер како да слободарско Цетиње, које је одолило Отоманској империји, има муслимана за директора гимназије. Не може да се стаје у одбрану мањина а да се једној другој мањини обијају бубрези пред изборе 2006-те у полицијској акцији званој “Кукавичје јаје”.

 28. Ne postoje manjine. Postoje stanovnici cg koji svjesno ili nesvjesno glasaju drpes, ili ga uopste ne glasaju. Ja imam recept za ne-dogadjanje naroda iz bliske proslosti. Uzmi na nishan kucu vodja dogadjanja, sa sve sadrzinom. CG nije Bosna niti su “manjine” u cg Bisanci da kolje kako ko stigne. Slobodno se oslobodite te opsesije da ce neka vecina kaznjavati neku manjinu. Kuce mogucih organizatora su vec na nishanu.

 29. Kad bi Front dobio izbore, Banjo Radulović bi spasio KAP. Ko što je Medo spasio pametnim savjetima DKP (i za to dobio dobre pare).
  Ovo postaje zabavno, sunce ti jbm

  • Sho se bunish, neonche? Ke te karam, bree!
   Za razliku od vas ne trazis razlike nego slichnosti koje nas spajaju, shto nam je zajednicko, zdrava osnova za novi zajednicki pocetak – 500 godina pod Turcima.

 30. Medo Robin Hud – otima bogatima, dijeli siromashnima… savjete.

 31. Tajović LADO says:

  Kozak,

  ako sam te najbolje shvatio i ako sam pravilno na tragu motiva pisanja tvog komentara jer sam čuo da i toga ima onda je moj odgovor nikakva. Iskreno ne mogu da vjerujem da neko ko se poziva na slobodno društvo i slobodnog pojedinca na taj način ide u propagandu da bi se glasalo za njega ili za neku opozicionu partiju a sve pravdajući se višim interesima i izgovorima da nije vrijeme za to i sl. gluposti. Ja prvi kada bi to čuo dovoljno puta iz usta svih aktera učinio bi baš to jer prosto volim da budem izdajnik i udbaš i šta već dođe pride.

  • Pojašnjenje se usvaja.
   Uzgred, u ovom slučaje bez namjere da remetim tvoj izborni dan, TO se neprekidno ponavlja u svakom razgovoru neistomišljenika povodom ovih izbora.
   U svakom slučaju, zadovoljan sam sadržinom tvog odgovora.

 32. Apsolutnu vladavinu DPS/SDP od 1997. godine omugoćavaju glasovi manjina – to je nepobitna činjenica, prije svih Bošnjaka/Muslimana. Objašnjavati razloge tome je duga priča: osnov je strah koji su preživjeli 90-tih i vješto podgrijavanje tog straha od strane režima, kao i mnogi potezi retorika pojedinih opozicijionih partija. Za uzvrat, te manjine nijesu dobili ništa. Da su bar nešto “politički istrgovale”, ali ni to. Pojava neke građanske političke partije koja bi usadila povjerenje manjinama je ono čega se vlast najviše plaši, stoga je protiv takvih partija najžešća kampanja. PZP, kada se pojavio na političkoj sceni, čak i poslije kada je postao najmanja opoziciona partija, je upravo zbog toga uvijek bio najviše na udaru režima. Bez pridobijanja povjerenja nacionalnih manjina, pri ovakvoj konstalaciji snaga, nema promjene vlasti. DF pravi istu grešku, tako da će i on imati slabu podršku manjina. Da se ja što pitam u DF-u, u vrhu poslaničke liste bih stavio nekoliko građana iz manjinskih naroda, retorikom ali i konkretnim djelima bih pokušao da dobijem njihovo povjerenje. Emila Labudovića svakako ne bih stavljao u vrhu poslaničke liste(ne samo zbog manjina), a u toku ove kampanje bih obznanio predsjedničkog kandidata za naredne izbore, koji bi u ime DF-a bio iz manjina. Zamislite situaciju da je DF u ovoj predizbornoj “utakmici” obznanio da će njen predsjednički kandidat na izborima bit npr. Vaselj Siništaj? Kojom “četnik” propagandom bi DPS/SDP mogao da uzvrati? Što bi to značilo za pomirenje istvaranja povjerenja i pomirenja među građanima Crne Gore da ne govorim. Bili bi i jedinstven primjer na Balkanu u tom pogledu, a takav potez bio naišao i na podršku opoziciji od strane međunarodne zajednice. Istovremeno, kako su predsjednička ovlašćenja minorna, većinska Crna Gora ne bi bila ničim ugrožena ako bi njen predsjednik bio iz redova manjina.

 33. Nije ni DF macji kashalj. Za njih agituje onaj slijepac iz Bijelog polja, koji je zaboravio u cijem je zatvoru bio. Cak je odaslao fetvu da ko ne ne glasa DF “da mu ne rodi vino i shenica”…pardon, taj nema obraza, casti a i oduzima mu se bosnjacka “nacionalnost”. u tome ga je podrzao reis Ceric, stari UDB-in kadar, momentalno bez rasporeda.
  Da nijeste shta u srodstvu? Mnogo saras.

  • Bio je u Đukanovićevom zatvoru(Ibrahim Čikić) a tužilac u tom montiranom procesu je bio Milan Radović koji je poslije toga u Đukanovićevom režimu meteorski napredovao.
   O obrazu i časti Ibrahima Čikića, Vi PWS, ne možete pričati, bar po komentarima koje čitam od vas. Svako malo vi napravite neko uvredljivo ili nacionalističko sranje, a sve se kao zaklinjete u svoj građanski stav. Nazivati pogrdno slijepog ćovjeka “slijepcom”, u bilo kom kontekstu, je rečnik koji je povremena karakteristika vaših komentara.
   Nijesam u srodstvu sa Ibrahimom Čikićem, a šaram, što jest – jest.

   • Kako se zove covjek koji je slijep? Kazi ti poshto meni srpsko-hrvacki nije maternji.
    Ne pravim “sranje” ali vas maksimalno zajebavam. Sve.
    Ne zelim da komentarishem tvoju i Cikicevu tvrdnju da je bio “u Djukanovicevom zatvoru”.
    To govori sve. O vama.
    Mogu samo kazati da u Cg ne postoji “bosnjacko gladacko tijelo” nego postoje stanovnici bosnjacke narodnosti koji gladaju po svom nahodjenju i visini svijesti ili na osnovu manipulacija od raznih… Stanovnici Cg bosnjacke narodnosti su divergentno i neheteregeno “glasacko tijelo” taman koliko i Srbi, Crnogorci, Albanci, Hrvati ili Romi u Crnoj gori. Po kratkom boravku u Cg mogu sasvim odgovorno tvrditi da zbog geografskih, ekonomskih, politickih, obrazovnih, politickih i inih razloga u Crnoj gori ne postoji “bosnjacko glsacko tijelo”. Tvrdnja da bi se cetnici mogli osvetiti bosnjacima u cg “zato shto glasaju drpes” je obichno sranje. Evo, Sarkic, Cikic, Ceric – najveci medju Bosnjacima ne glasaju Drpes.

 34. Treba radit na tome da se ponovo dostigne ravnopravnost gradjana i naroda, socijalna pravda, pravna drzava koja je bila dostignuta u SFRJ i nishta vishe od
  Ko neshto priblizno obeca glasajte ga. Ko vam obeca kapitalisticke dvorce taj vas laze, jer ti dvorci leze na krvi i znoju naroda. Samo pravedno drushtvo je LJUDSKA ZAJEDNICA.
  Nema tu drzave ako su njoj Srbljaci srecni a Arnauti nesrecni ili obratno – Arnauti srecni a Srbljaci nesrecni. Znate vi dobro o cemu pishem ali vam ne odgovara.

  • Ma mi trebamo samo jaku i neselektivnu pravnu drzavu, dje za nepostovanje zakona i ustava mora odgovarati svako, a pogotovo oni koji na bilo koji nacin ugrozavaju manjine, kad osjete crnogorci da ce za svaki prekrsaj da plate, pa kad ga ti rebnes po dzepu ili zatvoris, vidjeces kako cemo se brzo pripitomit i demokratizovat i postat gradjani kao da imamo 100godisnju tradiciju demokratije i gradjanskog drustva. Kad ti imas tuzilastvo i policiju koji ce samo da pogledaju zakonski osnov prijave i da odmah reaguju a ne da gledaju protiv koga je ta prijava i u skladu sa tim reaguju., nemamo o cemu pricat

 35. Veli Plancco moj dobri:
  – “Kad ne radim evo se jos lomatam fo forumima. Da to ne radim, drzao i ruke u dzepovima i igrao dzepni bilijar. nema Piruna, nema J-Ovana, Gaete, Jeronima, Ivan-bega, Dobrushkog…”
  …te ne mogu a da ga ne pozdravim. Kako me Jeronim svojevremeno doveo na forum pokojnog MN-coma, tako me ti dovede na ovaj portal pa da se čitamo ponovo…
  – M –

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: