Rekreativci na steroidima

Skoro milion rekreativaca u Njemačkoj koristi zabranjene ljekove. Anabolički steroidi, hormoni rasta – u ponudi je praktično sve. Među bodibilderima takozvana „anabolička kura“ postala je nešto kao zavisnost.

Onaj ko želi da zna šta ljudi koji se sportom bave iz hobija gutaju, ubrizgavaju ili prskaju, jednostavno treba malo da prosurfuje internetom i dobiće odgovore na sva pitanja. Jer, tu su onlajn-šopovi sa svim mogućim preparatima. Da li je riječ o anabolicima, steroidima, hormonu rasta, insulinu, anti-estrogenu, ljekovima protiv astme – u ponudi je praktično sve. A svi ovi preparati najviše se konzumiraju u teretanama. Bodibilderi koriste eufemizam i govore o „anaboličkoj kuri“.

Tablete, injekcije i rak testisa

Na polju hormona rasta se poslednjih godina mnogo toga dogodilo. Ranije su se u teretanama koristili isključivo anabolički steroidi, ali danas je na bodibilderskoj sceni široko rasprostranjeno konzumiranje hormona rasta. A konzumira se svojski. Dobro upućeni procjenjuju da je polovina mladih u jeftinijim teretanama barem probala sredstva za doping. Najčešće se koriste jer se uspjeh postiže relativno brzo. Čak se i u fitnes studijima mogu naći osobe koje prodaju anabolike. Počinje se s ponekom tabletom da bi se kasnije možda završilo i uzimanjem injekcija.

Mnogi eksperimentišu: povećavaju doze pa ih smanjuju, ili probaju s hormonom rasta. Mnogi od njih uopšte nemaju strah od neželjenih efekata, kao što su smanjenje testisa, ćelavljenje ili bubuljice koje izazivaju steroidi. Mnogi pak preparate konzumiraju godinama bez pauze. Ako prestanu, onda su nakon jednog ili dva mjeseca kao „izduvani“ i mišići nestaju. Ima i korisnika koji su zbog konzumacije anaboilika oboljeli od raka testisa ili su pak, kako je bolest napredovala, izgubili jedan od testisa. Tada oni obećavaju – „nikada više anabolici“, po pravilu međutim, ne izdrže ni šest mjeseci bez preparata.

Probaju i veterinarske lekove

Sportski naučnici na Univerzitetu u Darmštatu intenzivno prate ponašanje i motivaciju bodibildera. Njihova zapažanja, na osnovu istraživanja pokazuju da konzumiranje doping-preparata vodi ka zavisnosti. I mnogi od konzumenata priznaju, da kada se prepušte ovoj đavolskoj igri upotrebe anabolika, moraju uzimati sve veće i veće doze.

Ono što zabrinjava je i činjenica da su rekreativni sportisti nevjerovatno spremni na eksperimentisanje. Koriste i veterinarske lekove, a nerijetko kombinuju različite preparate. Sa neželjenim efektima, poput oštećenja jetre ili ginekomastijom, odnosno rastom dojki kod muškaraca, oni već računaju. Mnogi korisnici misle da će nus pojave ovih preparata moći da kompenzuju zdravim načinom života, ishranom ili fizičkom aktivnošću. Ali to je samo lažni osjećaj sigurnosti i igra s vatrom. Igra, koja može da ima i smrtni ishod.

dw.de

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: