Produžena ruka crnogorske privrede

“…Uskoro će pruga nova, preko grada Danilova…”

16.06.2009. Crna Gora, Srbija i Italija potpisale Memorandum o izradi studije o izvodljivosti radova za rekonstrukciju zeljezničke pruge Beograd-Bar, i najavili početak izrade studije za 22.06.2009 (trajanje izrade procijenjeno na 6-8 mjeseci).

09.02.2010. Studija o rekonstrukciji železničke pruge Bar-Beograd biće gotova do septembra ove godine, najavljeno je iz Vlade Crne Gore.

14.10.2010. U Beogradu predstavljena tehnička i finansijska studija za revitalizaciju pruge od Beograda do Bara. Predloženoo da rekonstrukcija pruge po tom scenariju bude završena do 2014. godine, ukoliko se obezbijede finansijska sredstva. Polovinom novembra u Rimu će biti predstavljena finalna verzija te studije potencijalnim investitorima.

Šta se dalje desilo sa studijom i rekonstrukcijom gorepomenute pruge – ne zna niko. Ministar Lompar je 03.06.2011. izjavio da se crnogorski željeznički sistem više ne može zvati lancem već razvijenom mrežom, s obzirom na to da je Crna Gora potpisnik međunarodnih sporazuma koji propisuju ambiciozne ciljeve u smislu povećanje prosječnih brzina i modernizaciju infrastrukture i voznih sredstava.

Opširnije o svemu na sledećem linku.

I nakon svih tih standardno praznih obećanja, uz istovjetno standardnu kolektivnu amneziju naših sugrađana, Побједа u desetercu opjevava prugu od Podgorice do Nikšića nazivajući je jednim od najvećih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori, “produženom rukom” crnogorske privrede i sl.

Autoput? Prije će biti:

“…Uskoro će džada nova, preko grada Danilova.

Džada nova, a traka tri, prezadovoljni bićemo svi!!!…”

javniservis.me

*** ***

izvor: Побједа, оriginalni naslov: NAŠA TEMA: Rekonstrukcija i modernizacija pruge Nikšić – Podgorica

Još nije određen datum svečanog otvaranja saobraćaja na pruzi Nikšić – Podgorica, ali i bez toga se zna da je riječ o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori nakon njenog osamostaljenja

1947. i 1948.

Ovako je daleke 1947. i 1948. godine pjevalo hiljade omladinaca iz čitave bivše nam domovine radujući se što će dva najveća crnogorska grada povezati „čeličnim putem“. I zaista za samo 15 mjeseci neviđenim elanom i upornošću oni su probili brda i doline, premostili usjeke i izgradili tunele i kilometre potpornih zidova, da bi 13. jula 1948. veliko djelo omladinskih ruku poklonili narodu, kako se to tada govorilo.

Među njima je bio i Vidak Đurišić iz Pažića kod Danilovgrada, jedan od najstarijih crnogorskih željezničara i čovjek koji je bio nadzornik na svim crnogorskim prugama. Željezničke šine su ga vodile od Plavnice do Virpazara, od Bileće do Nikšića, preko Podgorice, Bara Šumanovića, Raške, Kraljeva, Drenice, Kosovske Mitrovice… Vidak je na prugama ostavio čitav radni vijek – od 1948. do 1981. kada je otišao u penziju. On je, veli, srećan što je dočekao i treći rođendan pruge Nikšić – Podgorica, odnosno njenu elektrifikaciju i „svijetle kolosijeke“.

„Produžena ruka“ 

Zato ga treba razumjeti kad kaže da bi onu pjesmu što je 1947. pjevao sa svojim drugovima, modifikovao i što bi ona sada glasila „Uskoro će pruga (tringo) nova preko grada Danilova…“. Bilo kako bilo, Crna Gora će uskoro osvojiti još jednu veliku pobjedu – otvoriće rekonstruisanu prugu od Nikšića do Podgorice, koja će kako računaju i privrednici i političari i obični građani i željezničari biti „produžena ruka“ crnogorske privrede.

O tome kako je ova pruga elektrificirana, šta će značiti za Crnu Goru, kojom brzinom će se kretati vozovi po njenim kolosijecima, koliko joj se raduju putnici, kad će se isplatiti, šta će značiti za privredu i mala preduzeća, kolika će biti cijena dnevnih i mjesečnih voznih karata govori Pobjedina današnja tema. Naši sagovornici su bili Zarija Franović, predsjednik odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore, Milojica Zindović, izvršni direktor Željezničkog prevoza Crne Gore, Marcel Navratil, direktor izgradnje na projektu rekonstrukcije, modernizacije i elektrifikacije pruge Nikšić – Podgorica, dr Miomir Mugoša, gradonačelnik Podgorice, Nebojša Radojičić, gradonačelnik Nikšića i Branislav Đuranović, prvi čovjek Danilovgrada.

Osamdeset tri kilometra

Sudeći po njihovim odgovorima nova, rekonstruisana pruga Nikšić – Podgorica je najveći objekat u Crnoj Gori nakon „pruge snova“ od Beograda do Bara i bez imalo patetike postaće prava lokomotiva razvoja dva najveća crnogorska grada, odnosno Crne Gore. Vozovi će se na novoj pruzi kretati prosječnom brzinom od oko 83 kilometra na sat pa će se relacija od Nikšića do Podgorice prelaziti za svega 50 minuta. Oni koji se odluče za ovu vrstu prevoza kartu u jednom pravcu će plaćati  dva eura i 80 centi!

Comments

 1. Sklonite onog selja Ranka sa naslovnice i postavite ovo kao bahanliju sedmice!

  • Pruga. Radne akcije. Pjesma. Ruka ruci. Produžena ruka. Još jedna pobjeda Crne Gore. Brzina od čak 86 km/h. Šta gradonačelnici misle o svemu tome…
   Fantastično.
   U pravu si Brko, ovo je za hit mjeseca. Čak i “Pobjeda” u predizbornom periodu teško može nadići ovu količinu i gustinu zatupljivanja.

 2. Kaže naš narod, „klin se klinom izbija“. Kaže to i naša Vlada. „Zdravstvu je LOŠE, bune se, ne damo im pare. ’Ajde da im bude još gore, pa da požele da im opet bude LOŠE.“ Ukoliko Vlada izađe u susret današnjim zahtjevima, svi će biti sretni i zadovoljni. Vlada može da kaže da smo demokratija u kojoj je legitimno da se štrajkuje, da je izašla u susret svojim građanima, nešto je i uštedjela u prethodne dvije godine, a i obezbijedila da ovima jedno vrijeme štrajk više ne pada na pamet. Zdravstvo će moći da se diči svojim autoritetom u pregovorima, pravom da im bude LOŠE za koja su se izborili, a njihov sindikat će se smatrati perjanicom promjena. Sve ovo pod uslovom da se izađe štrajkačima u susret, a dobrim dijelom vjerujem da ’oće. Ništa nikog ne košta. Sve mi ovo djeluje na takvu politiku, ne samo u zdravstvu.

  http://javniservis.me/2011/11/09/crna-gora-i-libija-%E2%80%93-%E2%80%9Edemokratija%E2%80%9C-i-%E2%80%9Eterorizam%E2%80%9C/

 3. Danasa sam ćuo sledeću informaciju na dnevniku “Antene M”:
  “Pr menadžer Elektroprivrede Crne Gore Eleonora Albijanić je izjavila da je Elektroprivreda Crne Gore zajedno sa partnerom A2A ugradila (taj i taj) booj brojila, u narodu nazvanih “pametna brojila”, i da će u narednoj godini ugraditi još (toliko i toliko) brojila, te ćemo po broju pametnih brojila biti LIDERI u Evropi”(!!!)

  U svemu smno lideri, čak i u broju “pametnih brojila”.

  Građanima je jako bolje, sve im cvijeta od kada su uvode “pametna brojila”, prije svega nema više gomilanja duga nego ti odmah ukinu struju tj. “isporuku električne energije”.

  Dnevnik TV “Vijesti, danas u 18.30:

  U okviru “ekološke nedjelje”(ili tako neke akcije) Američka ambasada je donirala 30 mladih sadnica za park šumu “Kruševac” !!!

  Svih 30 mladih sadnica!!!
  Beskrajno hvala Američkoj ambasadi što misli na ekologiju u našoj zemlji i gradu, pogotovo u parku “Kruševac”.
  Inaće, u tom parku amerkinaci su napravili svoju ambasadu, uzeli(ili im je dato) par hiljada kvadrata parka, posječeno je preko 50 borova starih nekoliko decenija.
  Volio bih da neko hrabriji i sa više vremena od mene, sa obližnje zgrade(može i sa one Acove) uslika Američku ambasadu u parku “Kruševac” i postavi je ovdje, kako bi onima koji ne znaju dočarali kako su lijepo i demokratski zauzeli skoro polvinu parka kome doniraju svih 30 mladih sadnica.

 4. PiArka ministarstva ili sto vec ne moze biti i pomotnjica necesova ili nesto inace plavusa moze biti i vjestacka a niej ni bitno veljase da su tom sadnjom maturanti obiljezili zavrsetak kraja skolovanja (sic!).

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: