Google dobio patent za softver koji može identifikovati bilo koji objekat

NEW YORK – Google je dobio patent na tehnologiju koja bi mogla revolucionizirati pretrage i koja bi njihovom servisu za pretrage mogla dati nevjerojatno znanje o svijetu.

Ljudi zahvaljujuću mozgu i očima mogu prepoznati neki objekt čim ga pogledaju. Kad je riječ o računalima to je mnogo teže postići. Međutim, Google bi to mogao promijeniti zahvaljujući svom patentu za automatsko video prepoznavanje objekata.Patent opisuje tehnologiju koja može skenirati videosnimku, a onda u njoj prepoznati zemljište, objekte i kontekst, što mu pomaže da obilježi i kategorizira sve što vidi.

Ovaj patent bi mogao revolucionirati korištenje interneta, posebno ukoliko se tehnologija prenese i na pametne telefone. Međutim, vrlo je moguće da će ova tehnologija izazvati kontroverze i zabrinutost zbog narušavanja privatnosti. Grupe za ljudska prava već upozoravaju da bi ova tehnologija Googleu mogla dati mnogo informacija o privatnom životu ljudi.

Iz Googlea su izjavili da imaju namjeru napraviti “skladište” imena objekata u kojem će biti oko 50.000 različitih objekata koji će se moći kombinirati.

SEEbiz

Comments

 1. Nije ovo nista novo niti revolucionarno, na ovome rade mnoge grupe vec godinama (izmedju ostalih i moja) i Google tu uopste nije najbolji – samo ima dovoljno podataka na kojima uci svoje algoritme, i dovoljno para da plati advokate da ovakve stvari proguraju u patente.
  Medjutim, nije tacno da je moguce prepoznati bilo koji objekat (zasad, ali s obzirom na kompleksnost problema, neke stvari ce tesko biti moguce i u blizoj buducnosti). Da ne ulazim sad u detalje, ali samo odredjeni broj objekata moze se izvuci iz slike, a od tog broja, cak iako se naprave opisni elementi navedeni u patentu, samo manji podskup je moguce poslije prepoznati.
  Sve to ima veze sa vizuelnom percepcijom, racunarskim vidom i masinskim ucenjem/prepoznavanjem shema, i o tome cu drzati prezentaciju u Podgorici 28.09. pa ko je zainteresovan, neka navrati ;)

 2. Gdje – Vladimire ?

 3. ako, recimo, kazes kompijuteru da ti prepopzna papriku u jelu, a on uperi laser u kasiku pored tanjira, jel to dovoljno blizu za ovu fazu, il mora da biste kroz hranu dok ne nadje papriku?

  • Eh laufere, moja je nauka jednostavna u odnosu na to vase pitanje – sta zelite reci? :)

   Trebalo je par puta da procitam da bih shvatio sta mislite, i moram reci da je pitanje odlicno. Naime, ponekad je bitno samo dobiti odgovor da li se zeljeni objekat nalazi u slici ili ne, bez potrebe da se isti i locira. Ponekad algoritmi koji su u stanju da prepoznaju da se objekat nalazi u slici ustvari prepoznaju kontekst (jer je to cesto lakse), pa na osnovu stepena vjerovatnoce zakljuce da tu mora biti i objekat (naprimjer: ako nadjete travu, mozda je tu i krava). Od nacina na koji definisete i mjerite uspjeh zavisi da li je to dovoljno dobro ili ne.

   A kad smo vec kod paprikasa – primjer ukazuje na nesto sto ce biti jako tesko kompjuterima da savladaju, a to je cinjenica da paprika tokom kuvanja mijenja oblik, boju, stanje, itd. Vi mozete nauciti kompjuter da prepozna papriku na osnovu ‘cistih’ primjera komada paprike, u kom slucaju necete prepoznati da se nalazi u paprikasu; mozete pokusati da ga ucite i tako sto cete u primjere uvrstiti paprikas, u kom slucaju je vjerovatno da ce i u gulasu naci papriku, odnosno da mu nece biti bas najjasnije sta je to sto papriku definise.

   I treca stvar – jos jedan razlog zasto je dobro pitanje – ko god se bavi ovom strukom hiljadu je puta ucitao, analizirao i buljio u sliku koja se zove peppers.png :)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: