Foto priča: Lov na Beranske pse lutalice (Update)

05. April 2011.

Na zahtijev MZ Beransela da ekološka inspekcija preduzme mjere iz svoje nadležnosti u vezi sa odstrelom pasa lutalica i zatrpavanjem njihovih leševa na smetlištu Vasove vode, ekološki inspektor odgovorio da nije nadležan. Obavještenje za MZ Beranselo

piše: Jovan Lončar

Prije nekoliko dana, pred zoru, na ulicama mog grada i prigradskih naselja NN lice ili više njih počinilo je masakr. Hicima iz lovačkog oružja na najsvirepiji način ubijene su desetine pasa lutalica. Razulareni bojovnici su jurili nedužne životinje ulazeći u dvorišta kuća, pucajući i u kućne ljubimce. Uvijek agilni komunalci su bili odmah tu da leševe odnesu u nepoznatom pravcu1)*, uvijek agilna policija nije bila tu da masakr spriječi, ili da bar identifikuje počinioce. Uvijek brižna i odgovorna lokalna uprava naravno nije naredila ovo nepočinstvo, a to što je to ranije bila praksa je samo čudan splet okolnosti.

Uvijek ažurne i na svako dobro spremne inspekcije nijesu reagovale, žaleći što to nije u njihovoj nadležnosti. A moji sugrađani? Sa izuzetkom jednog(1), koji je podnio prijavu protiv NN lica, ostali su ćutali. I nijesu se pobunili. Jer nijesu lutalice. Jer su lutalice dosadne, i vašljive, i prenose bolesti, i napadaju djecu i stare. Djecu i stare i slabe i nemoćne, na koje su moji sugradjani jako slabi, i kojima posvećuju mnogo pažnje, i sa kojima su inače jako solidarni, i neprestano se i samopregorno trude da im život učine ljepšim, ili lakšim, ili podnošljivijim.

Gledali su kroz prozor, a onda kad su pucnji utihnuli, vratili se u krevet. Poneki je, zapanjen sopstvenom hrabrošću, napravio i poneku fotografiju. Nije je ujutru poslao medijima, niti odnio u policiju. Nije lud, ni ludo hrabar. A nije to ni njegova stvar. To su samo paščad. A može se neko naljutit’. Neko NN lice. Neki NN direktor. Neki NN starješina organa. Neki NN niži partijski činovnik.

Dva su moguća scenarija kako je do ovog masakra moglo da dođe, podjednako užasna:

Scenario prvi: Organizovani kriminal- Napravljen je prećutan dogovor nadležnog sekretarijata i policije, i usmenim nalogom angažovani lovci2)*da sa ulica uklone pse lutalice, tako što će ih pobiti, jer zakon zabranjuje da se to radi, a za sve ove godine nijesu stvoreni uslovi za human tretman ovih životinja. Niko ništa ne zna, niko ništa nije vidio, niko ništa nije čuo. Problem riješen. Sjajan model, primjenjiv za rešavanje nagomilanih problema…Ko je sledeći? Ptice? Mačke? Prosjaci? Radnici propalih i pokradenih preduzeca?-nepotrebno precrtati

Scenario drugi: U mom gradu, u drugoj deceniji XXI vijeka, u zemlji koja nije zahvaćena ratnim vihorom, već je u procesu sticanja statusa zemlje kandidata za pridruženje EU, postoje naoružana lica van kontrole državnih organa, koja mogu nesmetano satima da masakriraju svoje mete, za koje su neku noć odabrali pse lutalice. Ko li će biti njihova sledeća meta, ili mete? Ptice? Mačke? Prosjaci? Plavooki? Mršavi? Politički neistomišljenici?-nepotrebno/e precrtati.

Da nikada vise ne bi došlo vrijeme da dolaze po nas, u ime humanosti i savjesti,najponiznije molim:

Policiju da pronađe, i sudove da primjereno kazne NN počinioce i nalogodavce ovog užasnog zločina, počinjenog nad bespomoćnim životinjama.

Nadležne inspekcije da definišu svoje nadleznosti i da se umiješaju u svoj posao.

Moje sugrađane da progovore, da kažu svoje misljenje i da stoje za njega, i da se ne plaše sopstvenih sjenki, i nekih mnogo gorih od njih.

Državne organe da učine isto što i nadlezne inspekcije.

Lokalnu upravu nemam šta da molim, mogao bih jedino-da sam vjernik-da se za njih molim, ali avaj nijesam. A i sumnjam da bi to nekog boljitka donijelo. Kaže se đe Bog ubije, sveci(i molitve)ne pomažu…

1)*- drugo ime za lokaciju za odlaganje svih vrsta otrova, zaraznih i opasnih materija i leseva, smetlište Vasova voda

2)*- ime od milošte za naoružane kolekcionare mnogih fobija i frustracija, spremnih da povuku obarač kad im se nesto nađe ispred nišana, jedino u slučajevima kad to nešto ne može da uzvrati

Comments

 1. Sramno i užasno!!

  Dobro napisa Đakomo za moje i tvoje rodno Berane, moj Jovane…

 2. Čuveni Vuka Golubović nastavlja mrtvu trku sa Klint Istvudom za titulu najvećeg kauboja .
  Istvud je ljepši i popularniji, ali Vuka “stvarno” ubija…

 3. i ovo je po zakonu zabranjeno. samo sto se zakoni u beranama primjenjuju selektivno, kako je vuki volja. sramota me vise da kazem da sam iz berana, a to nikad prije nije bio slucaj!

  • ovaj masakr je mjera humanosti i civilizacijskog dostignuća koja nas uveliko zapljuskuje, a država bi trebala da digne branu, ali ne, ona pravi hologramski zid…

 4. U ponedeljak ce biti jos vise krivicnih prijava…

 5. Moram priznati da je ovo lijepo napisano. Malo je nedostajalo da i mene dirne ovakva briga za ovim životinjama. Samo malo. Da mi devetogodišnja kći još uvijek ne leži u bolničkoj postelji zbog teških povreda koje su joj nanijeli psi lutalice, možda bih i ja napisao “Užas! Kakav masakr!” Izvinite što ih ovog puta ne mogu žaliti.
  Ja se, Jovane, trudim da svojoj djeci život učinim ljepšim i podnošljivijim. A ti? Da li si pokušao da nečiji život učiniš ljepšim? Vidim, uvježbao si da pokazivanje prstom. Možda si malo trebao vježbati i u ogledalu. A možda je i lakše ovako. Ali o tome ti odluči. Siguran sam da će biti više onih koji će stati uz tebe i pokazivati na sve naokolo, a rijetki su koji će prvo zaviriti u sebe i priznati svoje grijehe.
  Pozvao si da progovorimo, da kažemo svoja mišljenja i da stanemi iza njih. Kazah mišljenje, ali moram stati iza svoje ćerke, koja ima većih problema. Ne zamjeri.

  • Moram priznati da je ovo lijepo napisano. Ipak, smatram da bi mnogo manje problema bilo medju ljudima, kao i izmedju ljudi i zivotinja, kad bi bili spremni da se upoznaju, umjesto sto jedni na druge nasrcu. Siguran sam da zivotinje nece to uraditi bez razloga, a od onih koji su komsije klali po kucama, nista me ne iznenadjuje. Ne zamjerite, oce.

  • I ja sam otac .I potpuno te shvatam.Svi smo mi krivi sto psi i postaju lutalice.Samo ostajem pri svom misljenju,sve je ovo moglo da se obavi na human i civilizovan nacin.Kako zakon kaze na kraju krajeva.Ja sam protiv ovakve vrste odmazde,a jos vise protvi “organizovane” hajke,koja se sad pretvara i LAZE,da ne zna ko je izvrsio ovo sramno djelo.Cak ni MUP Beranski,a puskaralo se dobrih dva sat po Berana.Gluvi sto li?..eto ja sam protiv toga…ne zamjeri ni ti…

  • zao mi je zbog vase cerke, i nadam se da joj nece ostati oziljci i strah od kuceta. da sam na vase mjestu kupila bih joj stene kad izadje iz bolnice, da izlijeci tu traumu na najbolji nacin. mozda to vama sad izgleda sumanuto, ali kad vas prodje bijes zbog toga sto vam se desilo, razmislite o tome.
   sto se jovana tice, osjecam se prozvanom da kazem je itekako ucinio zivote ljepsim nekim ljudima koji su bili u teskim problemima, i da to redovno cini. bila sam svjedok u nekoliko navrata, pa sam morala i to reci da ne biste bili u zabludi.
   a sto se tice pasa pobijenih, razmisljajte kolika je razlika ako se uspavaju injekcijom (trenutna smrt), ili ako se upucaju puskama (skice i jaucu satima, cesto se zivi zakopavaju).

   • Najzad jedan racionalan i normalan komentar. Dopada mi se ideja sa inekcijom i nadam se da će neko uskoro preduzeti nešto po tom pitanju.
    Hvala na predlogu za štene.

 6. Oče,

  Radovan Karadžić je skrivio smrt nekoliko hiljada ljudi, Batica Vlahović je ubio direktno njih pedeset ++++

  Treba li sada poći sa specijalcima da pobijemo sve Karadžiće i Vlahoviće koji još hodaju zemljom ?

  Đe god vidiš kojega, da ga roknemo…

 7. Шта нам поручује полиција која нема сазнања да је једна или више особа у центру града више сати пуцала из ловачког наоружања, и да за неколико дана након тога није успјела да открије ко је то радио. Да ли смо безбједни у својим домовима и на улицама свог града?
  @ Отац
  Сваком нормалном је жао дјетета које изуједају пси. Али заиста одговоран за то је онај ко треба да на законом прописан начин уреди третман тих животиња. А ви знате ко је то.
  Ако ме удари ауто, и нанесе ми повреде, нећу се залагати за истребљење возача, без обзира на бол кроз који пролазим.

  • Mislim da ovakva poređenja ne vode ničemu. I vi poredite pse i vozače. Hoćete da kažete da i pse treba izvesti na sud, dodijeliti im advokata i pošteno im suditi, kao i vozaču koji vas je udario?

 8. Tata,
  kao i svakom normalnom čovjeku i meni je žao što je tvoja ćerka stradala.
  Iz tona tvog teksta sam shvatio da se ti trudiš da učiniš svojoj djeci život ljepšim, ali nisi napisao na koji način ćeš to da izvedeš u ovom strašnom slučaju koji je pogodio tvoju porodicu. Da li to znači da si “osvetio” ćerku i pridružio se grupi građana koja se samoorganizovala ili si se nešto uradio da se to više nikada ne ponovi?
  Ako je tvoja briga za boljim životom svoje djece trajna, a jeste, priznaj da praćenje djece u školu sa puškom o ramenu možda i nije najbolji način u 201+ godini da pokažeš svoju brigu. Jer može da se desi da te neko uhapsi, a onda neće da upali odbrana “štitio sam porodicu”.

  Zato se nadam da si izabrao opciju trajnog rješavanja problema i sada sa ostalim roditeljima vršiš pritisak na školu u koju tvoje dijete ide, da pritisne Ministarstvo, Opštinu, Vladu, da nađu neko rješenje. Zbog tvoje djece govorim. Jer šteta je nepopravljiva ako tvoja ćerka bude doživljavala proljeće kao godišnje doba u kome psi napadaju, umjesto doba kad se priroda budi.

 9. Pobjeda, 02.april 2011.

  “Psi lutalice više ne ugrožavaju bezbjednost Beranaca

  Šetalište opet bezbjedno

  Grupa građana samoinicijativno je odlučila da riješi problem, jer u Beranama ne postoji ni šinterska služba, a ni azil za pse”

  Gebels im ravan nije!!!

 10. Tata, postoje rješenja propisana zakonom i postoje oni koji zakon sprovode. Žao mi je što Joco Lončar ispade krivac za tvoju patnju, jer odgovorni ćute

  Z A K O N
  O ZAŠTITI DOBROBITI ŽIVOTINJA
  Zabranjeni postupci radi zaštite životinja
  Član 8
  V. ZAŠTITA ŽIVOTINJA PRI USMRĆIIVANJU I KLANJU
  Zaštita životinja pri usmrćivanju
  član 16

  Zabranjeno je usmrćivati životinje:
  1) primjenom fizičke sile – gušenjem, davljenjem, batinanjem i sl.;
  5) upotrebom oružja, osim u slučajevima utvrđenim zakonom;
  6) drugim sličnim metodama;

  Životinje se ne smiju usmrćivati na javnim mjestima, osim u lovištima u skladu sa
  zakonom, kada je neophodno da se životinja liši nepotrebnog bola i patnje, a njen
  oporavak, uslijed povreda i zdravstvenog stanja, nije moguć i radi spriječavanja širenja,
  suzbijanja i iskorijenjivanja zaraznih bolesti.

  Životinje može usmrtiti samo veterinar ili veterinarski tehničar pod nadzorom
  veterinara,

  Usmrćivanje se vrši na način kojim se obezbjeđuje potpuni gubitak svijesti ili trenutna
  smrt.

  Usmrćivanje životinja obavlja se uz prethodno omamljivanje, poslije kojeg slijedi
  postupak koji prouzrokuje sigurnu smrt bez mogućnosti oporavka životinje.
  Usmrćivanje životinja suprotno ovom članu smatraće se mučenjem životinja.
  Usmrćivanje životinja vrši se sredstvima posebne namjene.

  Član 28
  Ako nije osnovano sklonište za napuštene životinje (kućne ljubimce) u skladu sa
  članom 26 stav 2 ovog zakona, njegovo osnivanje i rad finansira jedna ili više jedinica
  LOKALNE SAMOUPRAVE u skladu sa njihovim potrebama.
  SAKUPLJANJE NAPUŠTENIH I IZGUBLJENIH ŽIVOTINJA ORGANIZUJU I FINANSIRAJU JEDINICE LOKALNE
  SAMOUPRAVE.

  XII. INSPEKCIJSKI NADZOR
  Nadležni organi
  član 48
  Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zakona vrši organ uprave.
  Poslove inspekcijskog nadzora iz stava 1 ovog člana vrše VETERINARSKI INSPEKTORI u
  skladu sa zakonom.
  XII. KAZNENE ODREDBE
  _Član 51

  Novčanom kaznom od dvadesetostrukog do dvjestastrukog iznosa najniže cijene
  rada u Crnoj Gori kazniće se za prekršaj pravno lice i preduzetnik, ako_:
  2) ne spriječi životinju da ugrozi život, bezbjednost ili imovinu drugog lica, odnosno
  život i bezbjednost druge životinje (_lan 4 stav 5);
  37) usmrti životinju na javnom mjestu suprotno članu 16 stav 4 ovog zakona;
  38) usmrti životinju bez prethodnog omamljivanja (član 16 stav 7 i član 19);
  SU-SK Broj 01- 796/7-07
  Podgorica, 12. februara 2008. godine
  SKUPŠTINA CRNE GORE
  PREDSJEDNIK
  Ranko Krivokapić

 11. —————————————–
  Ubijanje i mučenje životinja

  Krivični zakon Crne Gore
  Ubijanje i mučenje životinja
  Član 309
  (1) Ko kršeći propise ubije, ozleđuje ili muči životinje ili oštećuje ili razara njihova staništa u većoj mjeri ili na širem prostoru,
  kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

  (3) Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno iz nehata,
  učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.
  ——————————————
  Zakon o oružju
  Korišćenje i upotreba oružja
  Član 37
  Lovačko oružje ne može se upotrebljavati van lovišta, strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.

  Izuzetno od stava 1 ovog člana, vazdušno oružje i luk mogu se upotrebljavati van strelišta ili u nenaseljenom mjestu, ako se time ne ugrožava život ljudi i imovina.

  Van lovišta, strelišta ili drugog mjesta određenog za vježbanje ili takmičenje u gađanju, dugo lovačko i sportsko oružje mogu se nositi samo u navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko lovačko i sportsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima u kojima se ne smije nalaziti municija.

  ———————-
  Zakon o javnom redu i miru

  Član 30
  Ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, odnosno sa njima na drugi način surovo postupa,
  kazniće se novčanom kaznom od trostrukog do osamnaestostrukog iznosa minimalne zarade u Republici.

 12. I još nešto. Kakav cunami, zemljotres ili druga nesreća treba da se desi na ovom mrčenom sjeveru, da bi neko iz Podgorice reagovao na dešavanja kod nas?

 13. treba pozvati veterinarsku inspekciju, po zakonu..

  • Pozvani svi redom: ekoloska,sanitarna, veterinarska i. Opstinska komunalna inspekcija( koja je trebala prva rad Vasove vode) da izadje… Dosad samo Vetririnari izasli(danas)…cekamo pisane pod pecatom izjave… Pa idemo dalje…

 14. problem agresivnih pasa lutalica je stvaran i rizik kretanja kroz gradove na sjeveru je svakodnevica. strasno je i zalosno sto se za tri jebena evra po odstrijeljenom pascetu otvara safari kroz grad i prigradska naselja! jos je strasnije sto je ucesce u safariju anonimno, a isplata dobitka u kesu od strane nepoznatih dobrotvora. dok su pravi lovci vodili racuna o psima i mackama lutalicama, ovakvih situacija nije bilo, koliko god to strasno zvucalo. ovo su, ocigledno, priuceni lovci i partijsko-rodjacki sinteri bez porijekla, sa merakom da zarade, narocito od kad su doneseni zakoni koji regulisu (reguliraju) ovu problematiku. nebitimibez zakona, ada cus! jedina pozitivna stvar u ovoj epizodi iz berana je da je usljed dobrovoljnog odlaska 15005 gradjana iz beranske opstine u zadnjih dvadesetak godina vjerovatnoca povreda miroljubivih gradjana tokom (tijekom) ovih higijenskih akcija mnogo manja nego ranijih perioda.

  • Pse lutalice koji nisu bijesni smatram miroljubivim gradjanima!

   • humanizacija zivotinja, taj divni odnos prema svijetu medveda i leptira koji nas okruzuje, odnos koji dovodi do toga da djeca pruzaju ruke u zooloskim vrtovima da pomiluju (pomaze) dobrocudnog lava i tigra, kao i na ulicama sjevernih crnogorskih opstina (gradova, varosi, varosica i gusinja) kucad sa ulice, a oni cap za nos ili ruku, jer su gladni. nasi mili gradjani na cetiri noge, bez dentalnog osiguranja i placenog poreza i nameta od strane aga i begova. najstrasnije je sto su te pse lutalice uglavnom stvorili ljudi koji se o njima ne staraju, rodjendanski i novogodisnji (bozicni) pokloni koji posliej par mejseci dosade jer se morjau hraniti, cistiti, setati i vakcinisati, a kriza bato, nema ziranata, krediti se ne otplacuju na vrijeme, a oni drze pascad.

 15. To tako ide u eko.Crnoj Gori. Poslije 20. godina postojanja eko.države, eko.institucije pokazuju punu snagu, razumljivo, imali su i kad,..

 16. strah je sejda da ga ne ujede nesto sa smetlista, sjeca se dobro kako se nasporio (uboo, naboo, nasikao, nacporio) na spric (injekciju, bocu, iglu) koje nema i nikad je nije ni bilo, kad ste ga zadnji put na prevaru dovukli na stratiste.

 17. MontiracOnLine says:

  Imam dva kucna ljubimca,dva psa nekakve nepoznate pasmine,dakle bez ikakvog pedigrea. Izgleda da je stvarno tacna ona”Sto vise upoznajem ljude sve vise volim pse”.
  Umiljati su,djeca ih mnogo vole,a i meni su dragi i nesto razmisljam :jasno mi je kako covjek reaguje u momentu kada njega ili clana njegove porodice napadne ili ujede neki od pasa bio lutalica ili ljubimac ali se pitam kako li bi pas reagovao da njega nakon primljene donacije i u nastupu zastitnicke euforije cisto od milosti ujede recimo neki od zastitnika zivotinja.

 18. Ovako je bio izasao clanak prije safarija u Beranama..uvertira prije odmazde…tri eura po komadu..ko ce da se kladi?

 19. ovako bi i nas potrovali….kakva stoka!
  i niko nikoga da kazni za ovo? drzava? veterinarski inspektor?..

 20. Usmrćivanje se vrši na način kojim se obezbjeđuje potpuni gubitak svijesti ili trenutna
  smrt. Usmrćivanje životinja obavlja se uz prethodno omamljivanje, poslije kojeg slijedi
  postupak koji prouzrokuje sigurnu smrt bez mogućnosti oporavka životinje.

  Ako ovo procitaju nasi divljaci reci ce da je maca u glavu u skladu sa zakonom jer je trenutna smrt.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: