Strategija protiv zaboravljanja

Nemac Gert Mitring ponovo je svetski prvak. Na „Olimpijadi misaonih igara“ (Mind Sports Olympiade) u Londonu, po deveti put je osvojio zlatnu medalju. On je razvio tehnike koje mu pomažu da bolje zapamti neke stvari.

„Postoje različite metode da se ne zaboravi šifra za I mejl ili bakin rođendan“, kaže Kristijan Elger, epileptolog na univerzitetskoj klinici u Bonu. „Kada želite da zapamtite vrlo složene stvari, onda je to moguće samo putem asocijacija. Najbolje je zamisliti dve stvari. Kada na primer pišete ceduljicu za kupovinu, zatvorite oči i zamislite kako čistite. Pri tome vam padaju na pamet sredstva koja su vam potrebna za čišćenje. Ako je tu i proizvod koji vam fali, on vam se pojavi pred očima. Tako možete da se setite stvari koje ste zaboravili“, kaže Elger.

I prvak u misaonim igrama Gert Mitring koristi tu tehniku. On je osam puta bio prvak u računanju napamet. Zahvaljujući mentalnom povezivanju, u stanju je da dugo pamti kombinacije brojeva. Preporučuje da povezivanje bude kreativno i individualno, čime se bolje podstiču sive ćelije u mozgu:

„Činjenice treba povezivati sa saznanjima, hobijima, ili specijalnim interesovanjima. Ako je neko zainteresovan za astronomiju, ova saznanja može da uzme kao pomoć za asocijaciju. Zašto da ne?“

Kuvano jaje, detelina od četiri lista i sedam patuljaka

U svojoj novoj knjizi „Računanje sa svetskim prvakom“ (Rechnen mit dem Weltmeister), Mitring daje savete kako da normalni ljudi zapamte duge kombinacije brojeva. Na primer, za kombinaciju broja 047, Mitring savetuje da se ovako postupi: nula podseća na jaje za doručak, broj četiri povežite sa detelinom sa četiri lista, a kod broja sedam mislite na sedam patuljaka iz bajke o Snežani. Mitring onda, u knjizi preporučuje da se asocijacije uklope u priču. To bi moglo ovako da izgleda: Jaje za doručak leži na detelini sa četiri lista, pored sedam patuljaka. Tako i vi možete lako da zapamtite kombinaciju brojeva 047.

dw.de

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: