Strateška opredjeljenja Vlade CG

Kineska kompanija “China Gezhouba Group International Engineering Co.” zainteresovana je za izradu studije opravdanosti za drugi blok TE “Pljevlja” i Maoče, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić u intervjuu za Dnevne novine. 

Kavarić je kazao da je kompanija “Sinohydro Corporation Limited” zainteresovana da uradi studiju opravdanosti za projekte za Hidroelektrane na Morači i Komarnici. 

Ministar ekonomije se osvrnuo i na trenutnu situaciju u Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP.

“Novi investitor u Kombinatu je ono što je cilj Vlade Crne Gore, a u skladu je i sa zaključcima parlamenta. Takođe je poznato da je angažovana Državna revizorska institucija da uradi reviziju poslovanja kompanije, što je takođe jedan od zaključaka. Što se tiče većinskog vlasništva države u EPCG, taj zaklučak se ne dovodi u pitanje jer predstavlja jedan od strateških opredjeljenja Vlade Crne Gore u ovoj kompaniji”, rekao je on.

Prema njegovim riječima sve opcije koje su razmatrane, a tiču se novog investitora i onoga što je za Vladu vrlo značajno, a to su nove invsticije u KAP-u, Rudnicima boksita i fabrikama Glinice i Prerade, kao i pitanja snabdijevanja električnom energijom koje će dugoročno riješiti ovaj problem KAP-a, ali bez dodatnog opterećivanja EPCG, predstavljaju osnovu za studiju održivosti aluminijumske proizvodnje koju treba da uradi novi menadžment.

Kavarić je kazao da je Vlada imala sastanke i sa predstavnicima njemačke HGL kompanije, ali i sa drugim kompanijama iz oblasti aluminijumske proizvodnje kako bi ih zainteresovali za KAP.

“Predstavnici HGL su jedini investitori koji su javno potvrdili svoje interesovanje, ali smo uspjeli da zainteresujemo i druge, ne dozvoljavajući da se oslanjamo samo na jednu opciju. Dakle, tu je i odgovor na pitanje planova u slučaju da HGL odustane. Stav Vlade je da u Kombinatu trebamo novog partnera koji će biti u mogućnosti da preuzme akcije i dugove ruskog CEAC-a i En plus grupe, ali i da ispuni ono što je naš glavni zahtjev, a to su investicije u Rudnike boksita, Preradu, Glinicu”, rekao je on.

Na pitanje da li sebe vidi kao ministra ekonomije u narednom mandatu Vlade Kavarić je rekao da još ne razmišlja o novom mandate.

“Poznato je da je Ministarstvo ekonomije resor koji ima vrlo zahtjevne sektore, od industrije, preko energetike, reginalnog razvoja, do unutrašnje i međunarodne trgovine. Zadovoljan sam što je za vrijeme mog mandata Crna Gora postala članica Svjetske trgovinske organizacije STO, što smo dobili kvalitetnog investitora u Željezari Nikšić, što smo zainteresovali jake ekonomije poput kineske i kanadske ali i druge za projekte iz oblasti energetike. Naravno, to je nastavak onoga što su dugoročni planovi Vlade Crne Gore u ovim oblastima, a ko će ih personalno voditi, i u kom periodu je nešto o čemu sada uopšte ne razmišljam”, zaključio je Kavarić.

CDM

Comments

 1. nemam vise volje ni da se sprdam sa ovim lupetanjima.

 2. ovaj je trsioo…skroz…kako ga samo nije sramota…ekonomija crnogorska ima smisla kao njegova teleca faca i pripejd mozak koji dopunjava lao ce veso poznatiji kao veselin napoleonov piperski…

 3. PAZITE SAD, MI SAMO TREBA DA LEŽIMO, A AZERBEJDŽACNI ĆE ZEMLJU DA NAM IZGRADE (POSLIJE RUSA, TURAKA, NJEMACA, ITALIJANA, PAMELE ANDERSON I SVIH ONIH ŠTO SU NAM GODINAMA POMAGALI):

  Azerbejdžanska kompanija Az Virt, čiji promet godišnje iznosi nekoliko desetina milijardi eura, zainteresovana je da u najskorije vrijeme počne izgradnju zaobilaznice Herceg Novi, od hrvatske granice do Bijele. Ovo se moglo čuti juče na sastanku sa delegacijom ove zemlje koju je predvodio savjetnik ministra ekonomskog razvoja, Etibarom Veliyevom u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

  Kako je ranije i najavljeno partneri iz Azerbejdžana doputovali su u Crnu Goru kako bi razgovarali sa ministrom dr Andrijom Lomparom o:
  – izgradnji zaobilaznice Herceg Novi,
  – zaobilaznice Tivat,
  – zaobilaznice Budva,
  – izgradnji mosta na Verigama,
  – kao i o izgradnji četri trake od Tivta do Budve.

  Na sastanku je bilo riječi i o:
  – izgradnji zaobilaznice Bar,
  – kao i privatizaciji kompanije AD “Kontejnerski terminal i generalni tereti” Bar, za koju su investitori iz Azerbejdžana već pokazali interesovanje učešćem na predkvalifikacionom tenderu.

  Investitori iz Azerbejdžana zainteresovani su za ulaganja u:
  – lučku privredu i
  – željezničku infrastrukturu u Crnoj Gori, saopšteno je nakon sastanka njihove delegacije sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Andrijom Lomparom.

  Delegacija Azerbejdžana koja boravi u posjeti Crnoj Gori, predvođena generalnim direktorima kompanija Azertrans i Azpetrol, razgovarala je sa Lomparom o privatizaciji:
  – Kontejnerskih terminala i generalnih tereta kao i
  – Brodogradilišta Bijela koje je već remontovalo brodove sa zastavom Azerbejdžana.

  BLAGOŠ MENEEEEE!!!!!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: