Parlamentalni kanal

Javni Servis će ovih ovih dana, u saradnji sa komentatorima i posjetiocima ovog medija, razmatrati uvođenje parlamentalnog kanala. Planirano je da se na ovom kanalu 24 časa dnevno emituju događanja iz Parlamenta.

Predlog će biti stavljen na razmatranje nekoliko dana, nakon čega će biti obavljeno i glasanje.

Pitali smo neke javne ličnosti šta misle o ovom predlogu.

Rade Vojvodić: Uvođenje novog parlamentarnog kanala na kojem bi građani od jeseni mogli redovno da prate skupštinska dešavanja koštalo bi Javni servis između 800 hiljada i milion eura. Vojvodić je pojasnio da bi uvođenje parlamentarnog kanala zahtijevalo dodatnu sistematizaciju, formiranje ozbiljne redakcije koja bi imala urednika kao ostali programi RTCG i novinarsku ekipu. Savjet RTCG već je prihvatio predlog izmjene Zakona o radio-difuznim servisima kojim je predviđeno uvođenje Parlamentarne televizije.

Goran Danilović, poslanik Nove srpske demokratije kazao je da mora pojasniti o čemu se radi, zbog toga što je „uvijek sumnjivo kad ljudi iz parlamentarne većine i manjine nešto zajedno predlože i prihvate“. „Mi smo željeli da na najjeftiniji mogući način riješimo problem prenosa onih sjednica koje, po vlastitim pravilima, ne prenosi naš, odnosno vaš Javni servis“, naglasio je on.

Vasilije Lalošević  je pojasnio da ko hoće da prenosi sjednice parlamenta treba „samo da uključi džek u svoj emiter, i građani Crne Gore imaju mogućnost da gledaju Skupštinu“. Lalošević je negirao ocjene pojedinih analitičara koji kažu da se prenosi iz Skupštine ne gledaju. „Skupština se vrlo dobro gleda. U ovim ludim, kriznim vremenima, naši osiromašeni građani sjede kući bez posla i gledaju Skupštinu, i žele da vide šta to njihovi predstavnici rade“, tvrdi on.

Šefkija Murić, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS),  je najavio da će poslanici DPS-a podržati formiranje kanala,”s tim što ćemo se konsultovati oko pojedinosti i sagledati iz svih uglova situaciju, kako se novac ne bi nepotrebno trošio”.

Koča Pavlović iz Pokreta za promjene podsjetio je da je nekada postojao parlamentarni kanal u Crnoj Gori koji je, kako je naveo, iz političkih razloga ukinut. On smatra da bi parlamentarni kanal trebalo definisati posebnim zakonom. “U svim razvijenim demokratijama postoje slični kanali. Ovaj parlament mnogo radi, a to se ne vidi. Postoje svi tehnički i finansijski preduslovi da se realizuje taj kanal”, rekao je Pavlović.

Comments

 1. 800.000 eura nijesu velike pare ako se uzme u obzir da se jedan parlamentarni kanal prosječne širine 120 cm mora prokopati do svih domaćinstava u Crnoj Gori, kao i to da je na takav kanal neophodno ugraditi biološke prečistače kao i separatore masti. Evropski ekološki standardi zahtijevaju da se bagerisanje jednog parlamentarnog kanala dubine 80 cm mora obavljati jednom na svaka tri do pet zasijedanja parlamenta, radi uklanjanja rezidualne fekalne materije i čvrstog otpada. Takođe, potrebno je uposliti odgovarajuće konsultante i stručnjake za parlamentarnu kanalizaciju, a otvaraju se i nova radna mjesta kao što su muzički urednik parlamentarnog kanala, sportski urednik parlamentarnog kanala, urednik za kulturu parlamentarnog kanala i urednik emisije za poljoprivrednike na parlamentarnom kanalu. Takođe se otvaraju mogućnosti da se, uz dobro održavanje, mreža parlamentarnih kanala koristi za sportove na vodi, ribolov i nautički turizam, kao što je to slučaj u nekim evropskim i azijskim državama.

  Ukratko, uvođenjem parlamentarne kanalizacije svi smo na dobitku. Gospodin Vojvodić je izašao sa krajnje fer cijenom i vjerujem da građani Crne Gore znaju da će napraviti odličan posao ako prihvate ovu skromnu ponudu.

 2. i ko bi rekao da je Lalošević tako kinky – “treba samo da uključi džek u svoj emiter, i građani Crne Gore imaju mogućnost da gledaju Skupštinu“.
  :)))

 3. Kako je Vojvodić opreativan, odma preračuna, za čas, iz glave..
  “u ovim ludim kriznim vremenima..” – ao pa ovo nisu više bahanalije

  ove jeseni čeka nas teško ispiranje mozga. Možda da odemo u šume. Ako ima zanteresivanih u dovoljnom broju možemo da se u grupama otisnemo u brda.
  Kad samo pomislim šta nam se sprema.

 4. Skupštinu treba ukinuti, jer kao što vidimo, svih ovih decenija služi samo za blebetanje onih koji tobože vode zemlju, a u stvari vode trgovinu članskih kartica i vlastiti biznis za trku monopola. Davanje kanala, značilo bi davanje važnosti svima njima, koji kao paraziti žive na račun drugih. Samo da ljude još više zatelebaju u TV i drže u podjelama sa pričom naroda, onom standardnom tipa “uuu kako mu je reka’!” i sl. :) Znaju oni odlično da će svi buljit u tv kutiju i hraniti se tobožnjim prepucavanjima političara. Svi oni kao tobož glume da su jedni protiv drugih, protiv programa, a svi piju kafu, zezaju se dok ne počne prenos i kao uvijek ŽIVE NA RAČUN NARODA – oni tobožnji Pozicionari i tobožnji Opozicionari. Ne zna se ko su veće prevare svih ovih godina, pardon DECENIJA. Kakav je odnos među njima, dovoljno je samo pogledati kako stoje materijalno, svi oni, pogotovo tobožnja “Opozicija”. Joj, joj, prevara majko sveta, a narod najvan ko francuska sobarica. ;))
  (A pogledajte samo koliko je para prošlo svih ovih godina a da nikad nisu preuredili ambijent “Skupštine” – pamti ‘80 i ‘90-te prošlog vijeka, ko kornjača Darvina.:))

 5. I da dodam. Ima jedan jedini dogovor koji je moguć u tobožnjoj Skupštini. To je POVEĆANJE PLATA SKUPŠTINARA SVIH “STRANA”. Čudno kako se tu svi slože! Mile pare, pa to je…. ;)

 6. moze i “PARAMENTALNI KANAL”

 7. Možda prije “KANAL TRAGIKOMIKE” – ovako nešto :

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.