Šizofreni turizam

Nažalost, primorske gradove napunila je niskoplatežna klijentela iz regiona i takozvani „ruski proleterijat“, a potrošnja po gostu svedena je na najmanju moguću mjeru.

Hoće, recimo, istog dana da se kupaju i smučaju, hoće doručak u Budvi pa da lete avionom da bi ručali na Žabljaku. Hoće netaknutu prirodu, koncerte, modne revije, splavarenje na Tari, pješačenje, izlete jahtama, nacionalna jela i pića kakva su medovina, kozji sir i raštan…

Sve je puno ali takvih gostiju nikada nije bilo. Jednostavno niko ne troši. Nemaju novca, došli su na ljetovanje bukvalno sa budžetom koji će im potkrpiti osnovne potrebe. Mi smo čak i spustili cijene na plaži, ali ni to ne daje rezultate. Da nema Rusa, mogao bih slobodno zatvoriti “Mogren”. Oni su nam glavni gosti. Ipak, i oni na plažu dolaze s kesama punim hrane, nose sendviče, vodu. Jedino ako se nekome ugrije voda, onda dođe i kupi.

Stranog gosta naročito onog sa „dubokim džepovima” ne interesuju „kvalitetne priganice”, ulje za sunčanje, klasovi i jeftini plastični suveniri. On hoće skupo zadovoljstvo da skupo plati. Hoće da doživi nedoživljeno. Hoće, recimo, da se istog dana kupa u Budvi, a skija na Durmitoru, da taj ugođaj snimi i pokaže prijateljima s kojima će dogodine doći…

Vanpansionska potrošnja je bogata i u Budvi – kaže Aleksandra Petković, PR menadžer TO Budva, koja se trudi da u svakom mjestu na budvanskoj rivijeri organizuje što više manifestacija i „uhvati korak“ sa svjetskim turističkim standardom.

Ovo je najgora sezona unazad 20 godina. Jednostavno došla je neka klijentela pete klase. Ranijih godina imali smo goste druge, treće klase, ovo sada je nešto što nijesmo vidjeli. Znači, cjenkaju se za euro. Suvenir košta euro, oni pitaju da li mogu dva za euro.

Morate se više okrenuti bogatoj turističkoj klijenteli. Onoj klijenteli koja je „sita“ hotelskih zvjezdica, luksuznih jahti, skupih jela i pića. Onoj klijenteli koja hoće da doživi nešto neponovljivo. Nešto zbog čega će ponovo doći. Recimo, dah sela, ručak na Svetom Stefanu, a večeru na Durmitoru. Hoće kupanje i smučanje istog dana, hoće medovinu sa Njeguša, hoće kozji sir, hoće durmitorske staze, hoće raštan koji je jela Madona, hoće specijalitete crnogorske kuhinje i autentičan suvenir koji će izložiti na vidnom mjestu u svom domu…

Jer, na ovakvu ponudu kakva je sada, privremeni objekti , vašarišta, trotoarski turizam, teško da s njom u jakoj konkurenciji kakva je na Mediteranu možemo da dovedemo kvalitetnu klijentelu…

Riječju, Budva je, kako reče Dragana iz Varaždina, svake pa i ove godine, hit, posebno među mladima. Tu se jednostavno, kaže ona, moraju potrošiti pare, jer sve što se nudi je kvalitetno. Počev od šankova ispod zidina Starog grada, preko predstava „Grada teatra“, do „Top hila“, „Trokadera“, brojnih restorana, kafića…

izvor – pobjeda/vijesti

Comments

  1. Ovo zvuči kao da je neko gospodi koja se bavi turizmom obećao da će im hoteli i plaže biti puni milijardera, pa im sada nije jasno šta se dešava. Zvuči poznato: zvuči kao da je neko Mašanu obećao da će mu Zeta igrati u Ligi šampiona, pa mu sada nije jasno zašto taj Čelzi ne dolazi.

    Neka pitaju resornog ministra (i onog prije njega, i onog još prije) zbog čega je jednom rukom presijecao vrpce na hotelima i nabadao pršutu na koktelima povodom master planova elitnog turizma, a drugom štancovao građevinske dozvole za gradnju vikend-stanova za tržište. Ili bilo koga ko se bavi stočarstvom (ne mora da bude Tarzan) zbog čega ovca pečena na ražnju više ne daje mlijeko. Prostor je ograničen, samim tim potrošiv, a ministri bi trebalo da dobiju Euklidovu medalju za dokazivanje aksioma. Ili Sizifovu, ne znam ko je od njih dvojice “platežniji klijent” :)

  2. Samo da dodam, sramotno je da u sred sezone novine u državi pišu na ovaj način o svojim gostima. Možda i ti gosti čitaju novine, pa vide ova naglabanja. Nazivati ljude koji su vam došli u Državu jadovima koji ništa ne troše, pete klase i tako to, više je nego prostački. Jesu li nešto krivi ti ljudi npr iz Ukrajne, kojih je Budva puna, što se u njihovoj zemlji loše živi zbog istih ovakvih lopovčina kako što su naše, pa nemaju da potroše. Treba ih sad mrškati kao nekad i “paradajiz turiste” zbog naše frustracije što želimo elitni turizam a nemože nam biti.
    Crna Gora – zvaničnici i pojedini turistički radnici izgledaju kao frustrini muž u naletu bjesa koji tuče svoju ženu zbog ličnog nezadovoljstva.

  3. Ovaj tekst opisuje svu nasu tugu, prije svega bolest nerealnih i megalomanskih ocekivanja. No sto je najgore, Masan ce opet da vjeruje da ce Celzi da mu dodje u Zetu, cim cuje neko novo obecanje.

    p.s. A tek je posebna prica ovo sto je Nebo rekao – uvrede izrecene gostima. Navikli Crnogorci da trose platu za noc po svjetskih diskoteka, pa im je ovo nejasno.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.