Futurističko vozilo “Innotruck”

Izložen na sajmu u Hannoveru “Innotruck” je svojim jedinstvenim futurističkim dizajnom izazvao veliku pažnju. Inicijativom Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM) je konstruisano ovo električno vozilo, sa svojim izgledom kombinacije letelice i vozila. Ovim hibridnim (dizel-elektro) vozilom istraživači pokazuju kako se novim pristupom mogu ponuditi zanimljiva rešenja u području automobilske industrije, energije i informacijskih tehnologija a kao odgovor po pitanju društvenih trendovima i potreba.

Projekat je ostvarila istraživačka grupa sa TU Minhen, na čelu sa prof dr. Gernot Spiegelbergom, koji je odgovoran za inicijative u području električne mobilnosti kod firmi Siemens Corporate Technology i Rudolf Diesel Industry. Ovakav dizajn vozila se razvija sve više i više u “mobilno partnerstvo” čoveka i mašine. Instrumenti i kontrolne funkcije su koncipirane na tipično ponašanje i veštinu vozača i reaguju na promjenjive uslove vožnje, kao što su promet, vreme, ali i na promene vozačeve koncentracije pri vožnji. Ovo je inovativno rešenje utroška energije i novorazvijeni princip koji podržava redefinisanje vozila kao integrirani informacijsko-komunikacijski sastav sa modularnim konceptom. Interaktivna obrada svih aktuelnih podataka saobračaja i stanja vozila kao i čoveka te tako da dolazi do optimalnog protoka saobraćaja i sigurnosti.

Kao fokus istraživačke aktivnosti je takođe trend zaštite čovekove okoline, urbanizacija i demografske promjene. Ovim projektom je ostvaren način da i stariji ljudi mogu, uprkos promenjene fizičke i mentalne sposobnosti da ostanu neozavisni i mobilni.

kpv.rs

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: