Krah Fejsbuka umjesto “posla vijeka”?

Dugoočekivani izlazak kompanije Fejsbuk na berzu prijeti da se, umjesto “posla vijeka”, pretvori u potpuni krah. Naime, akcije su već izgubile 18 odsto vrijednosti.

U ponedjeljak su na kraju dana dionice Fejsbuka vrijedjele 34,03 dolara, što je bilo za 11 posto manje od 38 dolara koliko su se prodavale prvog dana trgovanja.

Da sve bude gore, pad se nastavio i u utorak – dionice su pale za još tri dolara i sada vrijede tačno 31 dolar.

Američki mediji današnji pad pripisuju otkriću agencije Rojters da je investiciona banka Morgan Stenli, koja je vodila izdavanje Fejsbukovih dionica, nekoliko dana uoči njihovog uvrštavanja na berzu svoje najveće klijente upozorila da smanjuje svoja očekivanja od te kompanije.

Procjenu je donio glavni analitičar Morgan Stenlija za Internet, nakon što je Fejsbuk američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) predao dokumente u kojima je izrazio sumnju u pogledu daljeg rasta svojih prihoda zbog ubrzanih migracija njegovih korisnika na mobilne uređaje.

Zbog slabih rezultata, na Vol Stritu je odmah počelo traženje krivca. Prema nekima Morgan Stanli je cijenu postavio previsoko – Fejsbuk je originalno planirao da dionice ponudi po cijeni između 28 i 35 dolara.

Pomenimo i da je u samo dva dana bogatstvo osnivača Fejsbuka Marka Cukerberga palo za čak 2,2 milijarde dolara, dok su suosnivači Dastin Moskovic i Eduardo Severin izgubili 580, odnosno 239 miliona dolara.

javni.me, izvor: B92.net

Comments

  1. oganj ga sagorio, da Bog da, da se vise ne fejzbuci, no da se ljudi gledaju licem u lice preko skajpa i ostalih elektronskih audiovizuelno prenosnih aparatura.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: