Proziva(m), ne prijeti(m), pa šta ako ima(m) 22 stana…?!

piše: Dr Momčilo Dušanov Pejović 

Ma idi(te) do đavola. Idi(te) u…? Ma goni(te) se u pi… materinu! I da vam je malo! Da, tebi i svima vama kažem brk u brk i p(r)ozivam sve javno, evropski, demokratski, reformski, ljudski i sa građanskim pravom da mi objasniš/te kako ste uspjeli da za samo nepunu deceniju stekneš/te na legalan način ogromno materijalno bogatstvo, a imovinski kartoni potvrđuju mjesečna primanja – zaradu od nešto malo iznad 1000,00 eura?!

Pa šta ako ima(m) 22 stana i …? Sve je kupljeno na legalan način! Dokaži da nije tako! Ne prozivaj i ne prijeti, ako nemaš argumente sve crno na bijelo. Mnogo je onih koji imaju i više od mene i meni sličnih! Otkud onoliki milioni eura koje je država zaplijenila kao nezakonito stečenu imovinu, a na slobodi su vlasnici tih nekretnina? Reci, prozovi i dokumentuj ono što kažeš ili iznosiš u javnost!

Znam da su vam Milo, Sveto, Momir, Ranko, Budo, Peđa, Žarko, Brano, Srđa i ini političari i biznismeni kumovi, dragi prijatelji, kućni ljubimci. Poznato mi je da se družite danima, noćima i godinama, da ste zajedno na javnim i tajnim sastancima, u političkim krugovima i na partijskim kongresima. Takođe, poznato mi je da ti je đed Novak, prađed Jovan, brat od strica Radovan, sestrić ministar Simović, strina Jovanka u opštinskom katastru, državni tužilac sestra od tetke,  ujak po majčinoj liniji Đurišić, u policiji šira rodbina Đurović, Vukotić, Veljović, ministar Brajović i tako dalje. Poznato mi je da ste svi porodično ili rođački uvezani kao crijeva i da na takav način funkcionišete stvarajući velika materijalna dobra i da jedni drugima pravite velike poslove na „legalan“ način.

Znam da ste sve stekli u vremenu „rata za mir“, a da ste prije toga bili obični građani sa završenom srednjom školom ili fakultetom, obični službenik u opštini ili preduzeću-fabrici, a da ste u vremenu posljednje decenije 20. vijeka sa partijom dogurali do doktora nauka i to sve ratujući, propagirajući i u parlamentu „svirajući“ kako je kome trebao vaš bijedni glas.

Naravno, ne zavidim ni tebi ni njima na uspješnoj političkoj karijeri, na stečenom velikom materijalnom bogatstvu, na karijeri tvoje djece kao uspješnih biznismena, niti na naučnim referencama koje stičeš/te po stare dane u tvojoj pravnoj i političkoj struci i nauci. Uspješno ste iz partijske klupe sve pozavršavali, a bez pomoći kumova i prijatelja, samo uz obilatu podršku onih stranačkih drugara sa kojima ste mijesili političko tijesto svih ovih nešto više od dvadeset godina.

Naravno da znam ili da sam informisan, da ti ni đed ni prađed nijesu ništa zaradili u Americi, a da to malo zemlje koju su kupili kada su došli iz emigracije nijesi ni obrađivao niti se od toga moglo živjeti. A danas ne samo ti, nego i mnogi tvoji politički drugari i koalicini partneri u dvije i po decenije, stvorili ste enormno materijalno bogatstvo i još sve ozvaničili fakultetskim diplomama i bogme titulama magistra i doktora nauka. Veoma uspješno ste kroz život prolazili, jer ste rođeni pod srećnom zvijezdom, iako znam da kao moji vrsnici ili malo mlađi u jedno pero nijeste bili ni zeru bolji niti bogatiji! Danas sam ja doktor nauka a „đeca“ već nekoliko godina na birou za zapošljavanje stoje u red. Vaša đeca uveliko prave značajnu karijeru biznismena, ambasadora, političara, direktora i malo će kasnije biti veliki naučni i priznati radnici, profesori univerziteta sa plagijatom od magistarskoga ili doktorskoga rada.

Nema što da me pitate sa kojim pravom ovo činim i pišem, jer mi je nemoguće više živjeti pod tvojom ili vašom partijskom koalicionom, reformskom, demokratskom i proevropskom torturom, koju vršite preko medija svakodnevno iznoseći vaš sopstveni prljavi veš, a ubjeđujete mene i svakog građanina ponaosob da ste sve stekli na pošten i legalan način sa deset prstiju, danonoćno radeći i platu primajući, a djeca vaša tek iz „pelena“ izašla uveliko se bave biznisom i vi im u tome „samo“ pomažete! Pa ko i na koji način da vam (po)vjeruje, vama političkim bestidnicima koji tako pečatno i javno obmanjujete svoje građane. Znam da ne živite od mjesečne plate i da je ne čekate kao ozeba Sunce i da vas nema na šalteru banke, jer imate svoje privatne banke.

Prozivam vas javno, to je jedno što mi je (pre)ostalo, iako je unaprijed osuđeno na neuspjeh. Ne, ne prijetim ni tebi, ni vama, ni nikome, niti mogu da to (u)činim, jer sam ekonomski i politički nemoćan. Da, prozivam sve vas, koji svakodnevno putem medija vršite pritisak na savjest i svijest svakog građanin, jer jedva sastavljam kraj sa krajem ili bolje reći na samom rubu sam ekonomske propasti-bankrota. Hoću da javno kažem šta mi leži na srcu i iznesem javni revolt da se više ne može i nema kud od vas skorojevića bogataša, biznismena, mafijaša, kriminalaca koji se povlače po sudovima a ništa se ne dešava sem što reda radi vršite prozivke, zarad Evropske Unije i „brige“ koju „evropska“ Crna Gora pokazuje samo da ispuni uslove za ulazak u pordicu evropskih država i naroda.

Ne mogu vas više (is)trpjeti koliko demagoški i tupo zujite, brujite, mutite i bezobzirno obmanjujete poštenog građanina a ništa ne činite i samo tako prozivate, pozivate i do besvijesti maltretirate čitaoce davno izlapjelim tekstovima i pričom koliko ko ima nečega, kako je ko stekao bogatstvo, a u krajnjem samo zujite kao muve iznad crkotine. Pričate i navodite imena onih koji imaju enromna mjesečna ili godišnja primanja. Pišete o nepotizmu, o štedljivim suprugama, sinovima biznismenima, o onim koji su pozapošljavali sve članove svoje familije ili uže i šire rodbine, a nikako da se sjetite da ima mnogo onih građana i porodica koji ne mogu makar jedno od svoje troje djece zaposliti ukoliko nijesu članovi makar jedne koalicione stranke. Vi koji upravljate državom, a na vlasti ste od „rata za mir“ do danas, kako se toga ne stidite i čime objašnjavate vašu politiku zapošljavanja po stranačkoj i rođačkoj liniji!

Ne mogu i neću da vas podržavam niti da za vas kao takve glasam. Neću da o vama čitam, neću da vas gledam i čujem na radiju i televiziji ili u štampi kako brujite i pišete po novinama a ništa konkretno ne činite da se društveno, političko i socijalno stanje u „ekonomski prosperitetnoj Crnoj Gori“ izmijeni na bolje i posebno omladina zaposli bez pritiska i stranačke pripadnosti ili obaveznog nacionalnog izjašnjavanja i isticanja.

Svima je vama dobro poznato šta je i kakvo je stanje u Crnoj Gori, toj ekološkoj, tranzicionoj, transatlantskoj, proevropskoj, vertikalnoj, reformskoj, nadasve demokratskoj i konačno nezavisnoj, a pukoj i potpuno osiromašenoj i rasprodatoj državi u kojoj više od dvije trećine građana živi u zoni velikog siromaštva sa mjesečnim primanjima od 150-250 eura, sa velikim brojem nezaposlenih, u državi sa državnim-građanskim dugom od blizu 50 odsto BDP-a i ogromnim subvencijama koje dajete stranim poslodavcima ili investitorima da upravljaju pojedinim preduzećima i to sve na teret osiromašenih građana, a vama u ličnu korist.

Takva je stvarna-zbiljska slika današnje ekološke, građanske i nezavisne Crne Gore u drugoj deceniji 21. vijeka, sa još uvijek neizmijenjenom „političkom elitom“ iz 90-tih godina 20. vijeka, a nastaloj u građanskom „ratu za mir“.

Bez ZAKONA O LUSTRACIJI sve do današnjega dana, građani Crne Gore nemaju što bolje da očekuju sem još većeg siromaštva i poniranja u dubine bezvlašća od strane (ne)organizovanog kriminala i (bez) mafije koja nije zahvatila državu ali postoji reda radi kao u svim evropskim i svjetskim državama sa manje ili više uticaja na unutrašnje društvene i političke prilike. Vaša koaliciona vlast pod pritiskom Evrope konačno već jednom da prizna da u Crnoj Gori ima droge, da ima organizovanog kriminala, da postoje kriminalne grupe (ukupno ih je na broju 35), ali ne zna kako da sa njima izađe na kraj! Nije valjda da čekate Evropu ili Ameriku da vas one od toga kriminalnog miljea oslobode!

Šta, zar mi građani treba da budemo mrtvi zadovoljni, da ne smijemo ni pisnuti i javno reći svoj stav, jer je sve globalno i u globalnim razmjerama sebe sagledavamo, prepušteni „političkoj eliti“ iz „rata za mir“ koja i dalje kreira društvenu, političku i kulturnu scenu sadašnjih i budućih procesa i evrodemokratizovanih građana u Crnoj Gori?

SOLIDARNOST koja se „desila“ u Poljskoj, pri nekolike decenije, potrebna je danas Crnoj Gori više nego ikada! Da li će doći do nje drugo je pitanje i u velikoj je zavisnosti ne samo od Evrope nego prije svega od njenih materijalno osiromašenih građana, koji se ne mire sa svojom sudbinom modernoga radničkoga ropstva u 21. vijeku sa platama „evropskoga“ prosijeka od nepunih 250,00 eura i potrošačkom korpom od blizu 800,00 euro, a koju im je obezbijedila generacija „mladi (s)lijepi i (još) pametni“ dolaskom na vlast smijenivši komuniste, socijaliste i samoupravljače.

Sjećate li se riječi: „Samo je potrebno da vi siđete sa vlasti….“!!! I tako bi! Vi preuzeste vlast uz ogromnu pomoć radničke klase koju danas obezglaviste odnosno uništiste, a danas od zaposlenih radnika tražite da mirno protestvuju, da politički ništa ne potražuju i na izborima da  traže vašu smjenu. Naravno da ste tu istu radničku klasu zloupotrijebili za preuzimanje vlasti od komunista i samoupravljača! Danas, tu istu radničku klasu dovedoste do prosjačkoga štapa, građane na rub ekonomske propasti, a za uzvrat sebe toliko materijalno obogatiste da postadoste primjer ostalim bogatašima u Evropi.

Postalo je deplasirano, degutantno, isprazno, licemjerno i bezočno vaše svakodnevno prozivanje pojedinih osoba i objavljivanje njihovih imena u štampanim i elektronskim medijima o njihovim enormnim mjesečnim ili godišnjim zaradama, brojnim nekretninama i bankovnim računima u Crnoj Gori i inostranstvu. Godinama se tim istim osobama ništa ne dešava niti ih neko tereti ili ako se kojim slučajem sudski procesuira slučaj on ubrzo postaje oslobođen, a država nemoćna ili bezvoljna da dokaže krivicu odnosno da stvar istjera na čistac.

Zakonodavna i izvršna vlast u Crnoj Gori sve radi po ustavu i zakonu i sve je u skladu sa tim istima zakonima a uvećava se broj  bogataša, dok na drugoj strani povećava se broj osiromašenih i nezaposlenih građana. Šta nije u redu ili je sve po zakonu javno kažite i ne pokrivajte se maskama? Niko u državnim insititucijama sistema, koji vode „brigu“ kontrolu o enormnom bogaćenju pojedinaca, da se zapita šta je to što ne štima i gdje se prave veliki propusti bilo u sudstvu ili kod onih koji su zaduženi da istražuju sumnjive poslove.

Ponosni ste na vaših posljednjih šest godina vlasti u crnogorskoj nezavisnosti, a svjedoci smo stalnih prozivki i povlačenja imena pojedinaca po novinama o njihovim enormnim mjesečnim zaradama, stečenom materijalnom i novčanom bogatstvu: Mila, Sveta, Dana, Brana, Tolje, Peše, Meše, Šućura, Kolje, Sita, Mita, Veska, Aca, Milovana, Čeda, Dušanke, Momira, Danila, Dragana, Gana, Miomira, Milana, Rajka, Janka, Vuka, Vukote, Goluba, Jezdimira, Dafine, Darka, Žarka, Željka, Miška, Zorana, Ljubiše, Novaka, Peđe, Purka, Andrije, Matije, Nebojše, Predraga, Danila, Duška, Branka, Ranka, Veselina, kumova, rođaka i inih crnogorskih biznismena, političara, privrednika, privatnika, državnika, samostalnih djelatnika, „zaslužnih“ građana i nosilaca visokih odlikovanja i nacionalnih penzija, ali dalje ništa od toga sem što njihov legalno stečeni kapital stalno raste i lične i porodične imperije se znatno šire.

Crnogorske tajne i javne državne službe UDBA, DB-e, ANB-e u saradnji sa isto takvim službama u susjedstvu i regionu „prate“ razvoj događaja, prikupljaju podatke i sastavljaju dosijea nepodobnih ljudi, kriminalaca, državnih neprijatelja i onih koji „imaju“ namjeru da ugroze državni poredak odnosno da rade protiv onih na vlasti! Samo kada su izbori sve te sumnje i nedovoljni dokazi dobijaju drugu dimenziju! IDEMO DALJE, (PRO)EVROPSKA CRNA GORO!

Na drugoj strani u tom istom periodu od sticanja nezavisnosti stidljivo se govori o organizovanom kriminalu, krijumčarenju i zaplijeni ogromnih količina droge – opojnih sredstava, po malo o prodaji oružja i duvana, ukradenim automobilima, o klanovima ili organizovanim grupama, korisnicima droge, delikventima, plaćenim ubicama, brojnim nerasvijetljenim ubistvima i tako dalje. Pominju se neka imena za koje „niko ne zna“ iz državnih nadležnih institucija kako su došli do ogromnog kapitala i nekretnina u milionskim vrednostima i kako su najednom nestali iz Crne Gore i da li ih je neko obavijestio na vrijeme da treba napustiti Crnu Goru „zemlju čuda“!

U štampanim ili elektronskim medijima mogu se pročitati imena, prezimena ili samo inicijali za koje se navodno vezuju kriminalne radnje i nezakoniti način sticanja imovine:  Brković, Kalić, Čelebić, Rakčević, Perović, Keljmendi, Šarić, Šarović, Radulović, Marić, Marović, Kuljača, Ivančević, Milić, Vulević, Mićunović, Banjević, Đukanović, Knežević, Vuković, Petrović, Popović, Koljenović, Skrobović, Janković, Kolarević, Jasavić, Šarčević, Đuričković, Mandić, Šćekić, Darko, Marko, Žarko, Duško, Luka, N. N., P. S., N. K., T. D., R. C., D. B, A. B., i tako dalje, a sve (ne)dokazano i pod znakom neke „osnovane“ sumnje sa nedovoljim dokaznim materijalom.

Sudstvo i istraga godinama tapkaju u mjestu i prikupljaju podatke, a sve drže u fijokama svojih kancelarija gdje se čeka povoljan momenat ili vrijeme kada će pustiti u promet pojedine osobe-lica za koje se (do)kaže da postoji „osnovana sumnja“. I kod ovih i njima sličnih crnogorske tajne i javne službe sve „pedantno“ notiraju i visokosofisticirano prate, naravno bez nekih značajnih rezultata i neprimijetno bez dovoljnog broja materijalnih dokaza. Naravno po ko zna koji put, opet i nanovo, samo kada su izbori na sceni sve dobija drugu dimanziju! IDEMO DALJE, EVROPSKA CRNA GORO!

„Šampioni smo u regionu po napretku u evro-atlantskim integracijama…”, reče naš Premijer i svi njegovi poltroni papagajski ponoviše za njim! A ko kaže ili ko može demantovati da nijesemo ŠAMPIONI u susjedstvu i regionu sa nepromijenjenom vlašću koju imamo od „rata za mir“ do današnjih dana i da nije takvih „šampiona“ NATO i Evropska Unija nam ne bi „otvorili“ vrata…?!


Comments

  1. imas kucu- vrati stan!! sjeca li se iko tog poklica postene socrealisticke proslosti? moja majka fis, vrati stan skoli gdje je radila 35 godina, uzeli ga i dali drugoj profesorici koja je imal dva stana, eto kako je ta akcija zavrsena. kad bi sad neko poceo sa tom pricom da pali obezglavljeni narod, trebalo bi ga odmah zaposlit za ceonika ekonomske katedre crnogorske neoekonomske skole i dat mu stan odmah.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: