Dug revoluciji

Nikšić, 1976. godine, Bilten 1(izvodi)
Uređuje: Komisija za informacije i propagandnu djelatnost

Odbor za podizanje Doma revolucije

Od kako je Nikšić utemeljen kao vojničko utvrđenje, u vrijeme do koga jedva i sjećanje doseže, ovaj kraj je tek u predasima živio u miru, bez krvi i ratova, bez bitaka i pogibija, izložen udarima, poharama osvajača, nasrtajima zlih, njegovim otporom rasrđivanih. Stalno je bilo između biti i ne biti. Toliko puta je male i nikakve izglede na opstanak pretvarao u pobjedu i častan ishod pobjede, ostajao da bude i ide dalje, po ljudskom rezonu postojanja i čovjekovoj potrebi napredka. Svojom silom i rušilačkom snagom nijedno carstvo nije natjeralo čovjeka ovog podneblja da klekne, da se pokori.

Slobodarske težnje naroda nikšićkog kraja ispoljene su u viševjekovnoj borbi protiv svih zavojevača koji su nasrtali i ugrožavali njegovu slobodu.

Nikšić danas, u zamahu, živi svoje tvoračko vrijeme. Stvara ljudska dobra da bi se i dalje bilo i imalo. Sopstvenim snagama svojih radnih ljudi, naporom i znanjem, premošćava naslijeđene prepreke, skraćuje vrijeme puta do modernog življenja, stvara i gaji ljubav. Diže nove zgrade, škole, solitere, fabričke dimnjake. S tvrdom vjerom Nikšić ide u svoje sasvim izvjesno još bolje samoupravljačko sjutra.

Podizanjem Doma revolucije Nikšić čini svečani čin oduženja, ljubavi i zahvalnosti – obilježavanja krupnih događaja velikih vremena i imena ličnosti ovog tla. Odužuje se svim naraštajima pregalaca i boraca koji su muški živjeli, časno mislili i herojski ginuli, nejakoj djeci što se ovjekovječiše jurišom i puškama, tvrdim majkama, tolikim komadantima i znanim i neznanim junacima sa Vučijeg Dola, Grahovca, Javorka, Sutjeske, pred kapijama Madrida i strijeljanim u logorima i na gubilištima…

Ali, to je i čin podsticanja, jer dom će biti i simbol sadašnjosti i mjesto gdje se gaji uspostavljanje pravog ljudskog odnosa sa prošlošću, da se ne bi zaboravljalo… Svojom djelatnošću on će davati svoj doprinos učvršćivanju vjere u ono što činimo danas i u ono što nastojimo da dosegnemo sjutra. Zračiće idejom mira i progresa.

Comments

 1. marko zečević says:

  dom za vješanje

 2. …jer dom će biti i simbol sadašnjosti…
  …da se ne bi zaboravljalo…

 3. Војин Николајевич says:

  Podizanjem Doma revolucije Nikšić čini svečani čin oduženja, ljubavi i zahvalnosti – obilježavanja krupnih događaja velikih vremena i imena ličnosti ovog tla. Odužuje se svim naraštajima pregalaca i boraca koji su muški živjeli, časno mislili i herojski ginuli, nejakoj djeci što se ovjekovječiše jurišom i puškama, tvrdim majkama, tolikim komadantima i znanim i neznanim junacima sa Vučijeg Dola, Grahovca, Javorka, Sutjeske, pred kapijama Madrida i strijeljanim u logorima i na gubilištima…

  Колико сам разумио, и Дом револуције ће бити стријељан, тачније срушен!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: