Zipp: Razočarani turbocrnogorci

I otvori se Hram Hristvog Vrskrsenja za sve vjernike i nevjernike. Hram postade glavna i jedina tema  gladnog naroda Crne Gore.

Bilo ja tako kako je bilo, nije moje da opisujem, dajem mišljenje, iznosim stav povodom hrišćanskih vjerskih ili „vjerskih“ mimoilaženja, stvarnih i vještačkih netrpeljivosti, ovoga i onoga.

IMG_0345

U dobru ga posjećivali – jedino to mogu reći kao inovjerac. A dobra neće biti, to znam (ne zbog Hrama).

Lažni crnogorski intelektualci, lažne i obično za to dobro plaćene crnogorske „patriote“  sada lamentiraju nad sudbinom CPC i same države. „Iznenađeni“ su stavom  i ponašanjem DPS-a, posebno velikog vođe Đukanovića, koji reče to što reče. Normalno, najprije udare iz sve snage po nejakom i bezličnom Vujanoviću – koji je samo figurativno predsjednik države, udare i  po DPS-u,   uzdanici istih tih turbocrnogoraca, a onda, onako skraja, veoma oprezno se usude uputiti neku kritiku  i  velikom vođi. Uz to, sve spočitavajući SPC-u i mitropolitu Amfilohiju njihovo ratnohuškačko srpstvo spočetka 90-tih:  optužujući  ih za zločine, za razne Dubrovnike, Vukovare, Sarajeva, Srebrenice. Normalno, turbocrnogorci i turbopatriote u toj svojoj pravdi i pravednosti,  na koju se stalno pozivaju, ne pominju DPS i Đukanovića, tako da ispada da je 90-tih Crnu Goru u ratove i zločine gurnu sami mitropolit Amfilohije i SPC, da su oni bili svjetovna vlast.

Od takvih crnogorskih „patriota i intelektualaca“ mi se prevrće utroba. Gadni i gadljivi su mi. Pogotovu što znam kakve su apanaže od vlasti veliki broj njih dobili da po službenoj dužnosti šire svoj „patriotizam“  i zatru svakog onog  ko se suprostavi gazdama  njihovih duša. Jedan od takvih trutbocrnogoraca je vlasnik, glavni i odgovorni urednik jednog, trebam li naglasiti turbocrnogorskog portala.  U komentaru, mnogo  kraćem, napisao sam gore navedeno, ali, očekivano, patriota po službenoj i apanažnoj nužnosti  ga nije objavio. U danas objavljenom tekstu Crnogorac nad Crnogorcma,  „intelektualac patriota“ –  okrivio je  CPC i Mitropolita Amfilohija za Dubrovnik i Srebrenicu, a  ne jednog od svojih glavnih  mentora. Očekivano,  predvidivo, i tako degutantno.

Patriotama po službenoj dužnosti ne smeta opšti kolaps države, bankrot, siromaštvo i bijeda nasuprot carske raskoši, vladavina neprava, zarobljenost institucija, kriminal i korupcija, nepromjenjivost vlasti…, smeta im svaki kritički angažman ili komentar. Patriote po službenoj dužnosti i turbocrnogorci brane državu (čitaj vlast, tj. lično Đukanovića) od velikosrpskog nacionalizma a upravo je ta i takva  vlast svojim djelovanjem potvrdila teze protivnika crnogorske nezavisnosti da će suverena Crna Gora postati neodrživa, banana i  privatna država jednog čovjeka.

Stvarni uništitelji države Crne Gore su, pored aktuelne vlasti, upravo ovakvi  turbocrnogorci, „patriote“,  i slična apanažna kvazientelektualna elita koje je Crna Gora puna.

PCNEN

Comments

 1. Војин Николајевич says:

  Draško ĐURANOVIĆ: “Zato ono što se odigralo početkom ove sedmice nije tek simbolika nego realnost. Tačno 7. oktobra 1042. moćna, imperijalna vojska Vizantije poražena je u Tuđemilima kod Bara od malobrojne, ali vješte i hrabre dukljanske vojske, čime je počela era crnogorske nezavisnosti i izgradnje državne posebnosti. Taj dan današnja Crna Gora slavi kao Dan vojske, kao dan potrage za identetom naroda i države.

  Nepun milenijum kasnije, 7. oktobra 2013, uz podršku čelnika obnovljene crnogorske države, novovizantijska duhovna sila predvođena Srpskom pravoslavnom crkvom mirno je zaposjela crnogorsku teritoriju sve uz poklike „Neka je vječna Crna Gora“. Samo ne ona multinacionalna, multivjerska nego – srpska. U toj okolčenoj, a „vječnoj“ Crnoj Gori najmanje mjesta biće za Crnogorce; moći će, istina, da žive u njoj, ali kao ljudi – manjeg boga.”

  Елем, Црногорци као Драшко и остали Црногорци из његовог круга, које ја називам сердарима државотворног гумна, су упали попут хајдука у буџет Црне Горе и живе као бубрег у лоју. Подијелили су себи националне пензије истакнутих стваралаца, у које спада и Килибарда, умјетничке награде дијеле свом идејном кругу гдје су се лијепо изређели као на рингишпилу, заузели су сва масна чиновничка мјеста у државној управи, у бизнису држе монополе које свако не може добити, па су тако потлачени да је то страшно. Баш сам потресен, ха, ха,ха…

  А што се тиче Византије, мрског непријатеља Ђурановића и сердара на гумну, мени се Византија свиђала. Да нису локални балкански хулигани рушили ту империју, па потом се клали између себе до истребљења, данас би нас било више десет пута.

 2. Војин Николајевич says:

  Istaknuti kulturni stvaraoci stiču pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od oko 700 eura.

  Ministarstvo kulture objavilo je imena 35 umjetnika i stručnjaka u kulturi koji su zavrijedili status istaknutog kulturnog stvaraoca za 2010. godinu…

  Nikola Vavić, Vladimir Plamenac, Miodrag Mijušković, Dragomir Malović, Blagota Eraković, Nikola Vujošević, Uroš Tošković, Rajko Todorović, Vojo Tatar, Vojo Stanić, Slobodan Slovinić, Milija Pavićević, Boško Odalović, Dragan Karadžić, Mihajlo Jovićević, Filip Janković, Nikola Gvozdenović, Slobodan-Puro Đurić, Miodrag Dado Đurić, Đeljoš Đokaj, Vojislav Vulanović, Čedo Vuković, Milorad Stojović, Veljko Radović, Sreten Perović, Mladen Lompar, Dragica Tomas, Zuvdija Hodžić, Žarko Đurović, Gojko Dapčević, Rajko Cerović, Jevrem Brković, Radojica Bošković, Branko Banjević i Sreten Asanović.

  Ministarstvo kulture objavilo je imena 14 umjetnika i stručnjaka u kulturi koji su zavrijedili status istaknutog kulturnog stvaraoca za 2011. godinu…

  Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ovaj naslov su zavrijedili muzičar Svetozar – Purko Aleksić, likovna umjetnica Anka Burić, arhitekta Aleksandar Keković, književnik Novak Kilibarda, karikaturista i slikar Luka Lagator, filmski snimatelj i reditelj Momir Matović, reditelj Slobodan Milatović, kompozitor Žarko Mirković, književnik Milika Pavlović, vajar Pavle Pejović, dramski umjetnik Branimir Popović, književnik Milorad Popović, književnik, književni kritičar i publicista Radoslav Rotković i reditelj i dramska spisateljica Radmila Vojvodić.
  .

  • okreni konacno plocu says:

   ovaj spisak je izraz brige drzave prema svojim umjetnicima …izraz brige da se umjetnici od nacionalnog znacaja ne nadju jednog dana kao prosjaci na ulici zbog mizernih penzija od kojih se ne moze zivjeti a ima ih dosta koji su slobodni umjetnici i eventualno bi im slijedila starosna penzija …da li je spisak do kraja doslijedan toj brizi i da li ima manipulacija sa sastavljanjem istog , mozda bi mogla biti tema za raspravu …sumnjam vojine , da si kojim slucajem umjetnik od nacionalnog znacaja , fasbinder ili emir kusturica , da bi se zalio na ovakvu brigu drzave i isticao ovaj spisak…

 3. Promašen tekst.

  Svi znamo već sve o njima i oni znaju odavno da ih je Đukanović iskoristio. U cijeloj priči oko Srama Ristovog Kičeraja jedino je zanimljiva ćutnja prosrpskih kadrova kojima je glavni igrač ispred nosa zalupio vrata sklopivši pakt sa kontra stranom.
  Ćute ko pizde, što i jesu, bez riječi kritike za starog vladiku.

  • okreni konacno plocu says:

   cute jer se nadaju dijelu kolaca u vrlo bliskoj buducnosti…i novim spiskovima zasluznih ovih i onih sa svojim imenima na istim…13julska nagrada je najavila tu novu spiralu…uostalom sto se djukanovic ne bi vratio na svoju politiku iz vremena narodne sloge kada mu je za takvu politiku vrata otvorio ovaj opozicioni konglomerat …shvatio milo da je kraj braku sa sdp-om pa zna ko je glavni igrac za izbjegavanje omce koja mu se namjesta…

   • Da li smatraš realnim da je Milo odlučio unutrašnjim snagama (DVA VODA VOJSKE) izaći na megdan kreatorima poglavlja 23 i 24?

    Nisam siguran.

   • okreni konacno plocu says:

    objedinjavanje dvije pravoslavne crkve je za mila najveci moguci politicki het trik a sto je za cijelu opoziciju jos dugo tabu tema bacena pod tepih…u ponedjeljak je dps pokazao da sa tim nema problema i da se na kongresu nisu salili …obnovio drzavu , ujedinio crkvu , integrisao cg u evropu ….moze sdp niz vodu , sto da ne ….moze mu se …

 4. Potrpezne kuje su se uplasile za svoje honorare, samo o tome se radi…

 5. Hmm…Srbi na otkup?

  Hteo to ili ne priznati, najveca zrtva demokracke, liberalne i kapitalisticke tranzicije drzave Crne gore je Zipp. Poceo sa Slavkom a svrshio sa Grubachem.

  • Ne slažem se, najveća žrtva je izvjesni Metjahić iz Njujorka. Predstavljao se kao Crnogorac Katunjanin (sindrom priturice), branio crnogorstvo od velikosrpskog fašizma a usput zavaljivao crnogorstvu ćunu na portalu Bošnjaci.net tražeći da se udruženje CG iseljenika u Njujorku preimenuje iz Crnogorska kuća u Bošnjačka kuća. Borac za građansku državu, ali u mjestima u kojima Bošnjaci nisu u većini.

 6. Ja taman mislio Zipu da sredim da izađe sa Marinom Petrović a on napiše ovakav tekst. Ništa onda, ovu kartu za London proslijediću Ladu Tajoviću. Lado će se prepustiti Marini i njenim strastima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: