Tako to Njemci rade

I u Njemačkoj se dešava da poslodavci kasne s platama, nije to čak ni rijedak slučaj, no za razliku od ovog prostora, radnici tamo imaju izbora – ne moraju doći na posao!

Pritom jedino moraju paziti da se poštuju zakoni. Ovako to ide kod njih: ako radnik ne dobije najmanje dvije mjesečne plate mora pismeno upozoriti poslodavca da će prestati raditi ako mu ovaj ne isplati dug. Poslodavac mu zbog toga ne smije dati otkaz. Tjark Menssen iz Pravnog centra Udruženja njemačkih sindikata DGB pojašnjava za Deutsche Welle da je ovo pravo mudro iskoristiti zajedno s drugim kolegama, što je i osnovna ideja sindikalnog djelovanja. Drugim riječima, svi zaposlen treba da kažui: “Mi nismo spremni prihvatiti ovakav tretman i nećemo više raditi.”

Menssen i njegov kolega Christoph Gussenstätter, stručnjak za radno pravo iz njemačkog koncerna SAP, upozoravaju kako je preporučljivo sve takve poteze raditi u dogovoru sa specijalizovanim advokatima kako poslodavac ne bi našao “rupu” zbog koje bi mogao otpustiti radnika koji je odbio raditi. Napominju i kako bi bilo dobro uzeti u obzir je li riječ o rijetkim kašnjenjima s isplatom koja su logična i koja se mogu razumjeti ili se radi o učestaloj praksi, ali naglašavaju i kako zaposleni ne bi trebali pristajati na previše ustupaka prema poslodavcima i da bi trebali dobro paziti da sve što je dogovoreno bude evidentirano “crno na bijelo”. Kako bi se to jednog dana, bude li trebalo, moglo i dokazati.

I sudstvo je brže

Deutsche Welle piše kako se radnici mogu obratiti i sudu u slučaju neisplate plata te da slučajevi u pravilu bude riješeni u roku od tri sedmice do tri-četiri mjeseca. Naime, radnici mogu pred sudom pokrenuti takozvani “Mahnverfahren” koji je vrlo formalizovan postupak, ide brzo i zaposleni u roku od tri sedmice može dobiti ovlašćenje za sudsku opmenu i na taj način doći do svog novca. Radnik može odmah podnijeti i tužbu Sudu za rad, a ako se poslodavac ne brani, sudska opomena se može dobiti za tri sedmice. Ako pak dođe do pravog spora u kojem sud mora donijeti presudu, onda se ona u pravilu može očekivati u roku od tri do četiri mjeseca.

Menssen ipak napominje kako u Njemačkoj postoji mali broj poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće ili ih žele prevariti.

javni.me/index.hr

Comments

 1. Plannco Wallach S. says:

  da nam nije Uniona (sindikata) mi bismo bili robovi poslodavaca.

 2. A sto ,nijesmo robovi sad vec?////moze sa tobom sto hoce kad hoce ili koliko hoce i to za male pare….prije bih rekao da smo kurve…a ovi brale imaju sudove pa im moze biti…a ja se zacenem kad nas politicar ili poslodavac kaze-sud ce to da rijesi!!!)))))))

  1.PRIMJER
  …..moj drug radi kod Goranovica u hladnjacu nekad i po 18 sati svake druge nedjelje dan slobodan za to prima 250 preko banke i 250 na ruke na ugovor od mjesec dana vec peta godina…kad ti ode kicma oni ti ne produze ugovor i nabave novog.Najaci mi je tu lik njegov ponosni otac koji kaze-to je preduzece vrhunsko,plata imaju cak i dorucak a kad ostanu popOdne cak i rucak!!!

  Sad kad je pocela kicma i reuma sve se promjenilo a ne smije da kaze da ga boli jer ce bez posla ostati a kredite treba vracat…

  Doticni vlasnik firme pravi kucu u Rastocima (pored Shefove rodne kuce) od jedno1000000e da bude kako kaze Balsa B, aristokrat rastocki i predaje preduzetnistvo na UDG fakultetu buducim biznismenima(vladinim cinovnicima).Jos da bude mu lakse sto drzavu krade za doprinose i sto mu rade pocijeli dan prekovremeno nego mu je bivsi minis. poljop.Simovic(suvlasnik) obezbjedio 50%povrat sredstava na investicije.

  Takvih je biznismena puna Crna Gora.Neoliberalnog koncepta. Protiv su drzave kao regulatora ,a od te drzave su stekli(pokrali,korumpirali) pocetni kapital pa onda tretiraju radnika kao robu(roba) podkradaju tu istu drzavu i koriste sve moguce subvencije(korupciju).

  ZNANJE JE ROBA!!!

  NE VRIJEDIS ROBE TI SI ROBA- POTROSNA!!!!!!!!!

 3. …………..Takvih je biznismena puna Crna Gora.Neoliberalnog koncepta. …………

  Ne znas ti DRUZE sto je NEOLIBERALNI koncept, on ti daje slobodu i poslodavcu i radniku da rade sve legalno i da opstaju.
  Ovo sto si ti nakitio sa reumom i isijasom , pokazuje nazalost stanje koje je nuzno da bi opstali i poslodacvac i radnik.
  Ajte sada lijepo bez vrijedjanja ako ste sigurni u vas koncept analizirajte vas primjer

  i kako bi ga vi uredili da “budemo svi srecni i zadovoljni”
  Sad ce neki junak reci da ja zagovaram ovaj primjer sto si ti nakitio, NE !

  Ali mi NEOLIBERALI za razliku od vas SOCIJALISTA znamo kako to urediti i da legalno funkcionise za razliku od vas koji sve pozatvaraste i zelite pretvoriti u DRZAVNO to jeste nicije.
  Upravo vi socijalisti ste stvorili ovakvo stanje umijesavsi se sa socijalizmom u slobodni kapitalizam i tako rovarite sa neznavenim zakonima u ekonomiji i rasturate nasu privredu nasa radna mjesta nase zivote ,i nade generacijama koje dolaze a sve pod motom i podmecacem,
  ………Takvih je biznismena puna Crna Gora.Neoliberalnog koncepta. Protiv su drzave kao regulatora ,a od te drzave su stekli(pokrali,korumpirali) pocetni kapital pa onda tretiraju radnika kao robu(roba) podkradaju tu istu drzavu i koriste sve moguce subvencije(korupciju)………..
  1.Naravno da smo protiv DRZAVE kao regulatora.
  2. Protiv smo svih subvencija.
  Ne slazu vam se mnogi stavovi protiv recni su i sudaraju se.

  Sa takvim parolama ne mozete na PROTESTE ne drze vodu ,providne su i otrcane i ne cine dobro radniku samo lose .Postoje mnoko bolje parole sa kojima treba izaci ali svijest nasa jos nije sazrela da dokuci .
  Ona se nalazi u ovim redovima ali je treba shvatiti:

  Pitanje je koja je vrsta ideja omiljena kod inteletualaca?

  Hajek je pre više od pola veka – što znači pre sadašnje dominacije elektronskih medija – bio svestan ogromne moći intelektualaca u formiranju javnog mnjenja i upozorio nas da je samo “puko pitanje vremena dok pogledi intelektualaca ne postanu vladajuća snaga politike”. To je isto toliko tačno danas kao i u vreme kad je napisano.

  Pitanje je koja je vrsta ideja omiljena kod inteletualaca? Pitanje je da li su intelektualci neutralni prilikom svog izbora ideja kojima su spremni da se pozabave? Hajek smatra da nisu. Oni se ne zauzimaju niti pokušavaju da šire sve vrste ideja. Oni daju veoma jasnu i, u izvesnom pogledu, veoma razumljivu prednost nekima od njih. Oni daju prednost idejama koje im obezbeđuju posao i prihode i koje povećavaju njihovu moć i prestiž.

  Oni, stoga, traže ideje sa specifičnim karakteristikama. Oni traže ideje koje povećavaju njihovu ulogu u državi zato što je država obično njihov glavni poslodavac, sponzor ili donator. I to nije sve. Prema Hajeku, “moć ideja raste u proporciji sa njihovom uopštenošću, apstraktnošću, pa čak i neodređenošću”. Prema tome ne predstavlja iznenađenje što su intelektualci uglavnom zainteresovani za apstraktne ideje koje nisu direktno primenljive. To je, takođe, i način mišljenja gde imaju komparativnu prednost. Nisu dobri kad je reč o pojedinostima. Nemaju ambiciju da reše problem. Nisu zainteresovani da se pozabave svakodnevnim poslovima običnih građana. Hajek to jasno kaže: “Intelektualac po čitavoj svojoj dispoziciji nije zainteresovan za tehničke detalje ili praktične teškoće.” On je zainteresovan za vizije i utopije i zbog toga što “socijalistička misao duguje svoju privlačnost uglavnom svom vizionarskom karakteru” (dodao bih i nedostatku realizma i utopijskoj prirodi), intelektualac teži da postane socijalista.

  Tesko se boriti protiv REUME ,kada ovi momci pisu zakone, a pisu ih kako VELIKI HAJEK ovde kaze !

 4. …………..Oni, stoga, traže ideje sa specifičnim karakteristikama. Oni traže ideje koje povećavaju njihovu ulogu u državi zato što je država obično njihov glavni poslodavac, sponzor ili donator. I to nije sve. Prema Hajeku, “moć ideja raste u proporciji sa njihovom uopštenošću, apstraktnošću, pa čak i neodređenošću”. Prema tome ne predstavlja iznenađenje što su intelektualci uglavnom zainteresovani za apstraktne ideje koje nisu direktno primenljive. To je, takođe, i način mišljenja gde imaju komparativnu prednost. Nisu dobri kad je reč o pojedinostima. Nemaju ambiciju da reše problem. Nisu zainteresovani da se pozabave svakodnevnim poslovima običnih građana. Hajek to jasno kaže: “Intelektualac po čitavoj svojoj dispoziciji nije zainteresovan za tehničke detalje ili praktične teškoće.” On je zainteresovan za vizije i utopije i zbog toga što “socijalistička misao duguje svoju privlačnost uglavnom svom vizionarskom karakteru” (dodao bih i nedostatku realizma i utopijskoj prirodi), intelektualac teži da postane socijalista.

 5. DRUGOVI moji,
  LIBERTARIJANCI – NEOLIBERALI, prihvataju i razumiju ova HAJAKOVU .

  dokrtinu i vidi de lezi problem. kako radnika tako i poslodavca.
  U Crnoj Gori se sada vodi velika BORBA da se to shvati i pojasni obicnom gradjaninu da shvati tu istinu , zasada vode SOCIJALISTI ubedljivo, 78 : 3.
  Vi koji vjerujete u HAJEKA, libertarijanizam, FRIDMANa, Mizesa , NEOLIBERALIZAM .Poduprite pomozite.

  Hvala portalima koji dozvolisi konstruktivne rasprave i dijaloge po ovim vrlo vaznim pitanjima koja ce odrediti kakav ce biti nas dalji zivot uzmite to za OZBILJNO !
  Pozdrav

  • Neoliberal…..jedno pitanje(ili vise)???!! Dje radis u drzavnu upravu?Sigurno si i ti iz Veso skole biznismena(chinovnika drzavnih) Objasni kako cijena nafte na berzi pada a na pumpama raste? Ne moze se uticati na trziste,a sta ako ipak moze?!Sta je ta cuvena nevidljiva ruka Adama Smita(ponuda i potraznja)…..kako se moze uticati na trziste u vasem konceptu Neoliberalizma nevidljivom rukom?!! Iobiranje za zakone , dobijate subvencije od fondacija.Kako samo uspijevate probaciti upromet GMO hranu na koji nacin?! Sigurno je to uzrok ponude i potraznje,a ne sile i medijske tame i prisile WTO.!!!! Moram nesto do posla da odem vracam se pa cu ti pokazati jos primjera,a ti zovi Vesa da ti ovo objasni posto si ti vjerovatno samo njegov vec neki cvor(ROB<ROBA) u mrezi ko zna cijoj!!

   • Ovo je odgovor na tvoja pitanja ,ovaj covjek odbacuje socijalizam ali isto tako odbacuje i kapitalizam u sluzbi i interesima “drzave” i kompanijama koje ti spominjes a u ljubavi su sa vladama kako on kaze spavaju u istom kevetu.Sto vi SOCIJALISTI-Lijevi intelektualci vjesto kacite sve sto ne valja NEOLIBERALIZMU koji se upravo bori protiv tih stvari koje vi pominjete a mi ih resavamo konceptom NEOLIBERALIZMA a ne obecanjima radnicima sarenim lazima. A sto je koncept NEOLIBERALIZMA ,evo ti ispod ovog komentara da se EDUKUJES i ne posipljes pricu o Vesu Vukoticu kojega ja jako kritikujem sto nije aktivan da registruje stranku sa nasim vrednostima, koja bi bila snazan suprostavljeni BLOK ,
    dps-snp i njihovim supkalima.
    Zato sam veoma zalostan.

   • Evo za tebe postovani negross kao i za tvoje istomisljenike,

    Da li živimo u neoliberalizmu? Vodič za početnike

    U medijima gotovo svakodnevno možemo čuti kako živimo u sistemu brutalnog, nehumanog, “divljeg” neoliberalnog kapitalizma. Neoliberalizam kod prosječnog čovjeka danas, ima vrlo negativan prizvuk i gotovo sva zla ovog svijeta od ratova i nasilja, preko nezaposlenosti, monopola, ekonomske krize, enormnih državnih drugova pa sve do moralnog i kulturnog propadanja društva (šta god neko pod tim podrazumijevao) se pripisuju neoliberalizmu. Riječ neoliberalizam na sigurnom je putu da zamijeni fašizam kao novi pojam za ultimativno zlo. Na tom tragu su i nove ljevičarske jezičke konstrukcije poput liberalni fašizam ili neoliberalni fašizam, koje nas nekako perfidno nastoje ubijediti da između fašizma i neoliberalizma razlike i nema.

    Pri tom niko i ne pokušava objasniti šta bi zapravo ideja neoliberalizma u teoriji trebala podrazumijevati. Vještica odgovorna za sve nedaće ovog svijeta je pronađena i potrebnu je čim prije spaliti na lomači. Svako onaj ko se usudi na bilo koji način suprotstaviti vladajućoj anti-neoliberalnoj doktrini, zahtjevima za više regulacija, više države i daleko manje tržišta i ličnih sloboda, proglašava se heretikom, tj. slugom krupnog kapitala.

    No, šta je zapravo neoliberalizam? Oni ekonomisti koji su proglašeni očevima neoliberalizma poput Miltona Friedmana ili Friedricha Hayeka, i kojima se danas, u globalnoj anti-kapitalističkoj histeriji zabija glogov kolac u mrtvačke kosti, sebe nikad nisu nazivali neoliberalima nego najčešće klasičnim liberalima ili libertarijancima.

    Nakon Velike depresije 1929. godine na svjetsku scenu je stupila Keynsova intervencionistička ekonomska doktrina i ostavila ekonomski liberalizam gotovo punih 50 godina na dubokoj margini, vjerujući da je on zastarjeo i neadekvatan ekonomski sistem. Iako je kroz sve to vrijeme liberalna ekonomska misao bila izuzetno kvalitetna i izražavana prvenstveno kroz djelovanje Austrijske škole ekonomije, “Austrijance” tada nije imao ko da sluša. Početkom 70. u zapadnom svijetu dolazi do velike krize kejnzijanske ekonomije, a kao predvodnik liberalne ekonomske misli sad se pojavljuje Milton Friedman sa svojom čikaškom školom. Državni udar u Čileu 1973. pod vodstvom Augusta Pinocheta kojim je svrgnut socijalistički predsjednik Allende, bio je prva velika prilika za uskrsnuće ekonomskog liberalizma u praksi. Iako diktator, Pinochet vođenje ekonomije prepušta bivšim čileanskim studentima čikaške škole. U državi započinje masovna privatizacija, smanjenje javne potrošnje, regulacija i poreza. Rezultat: Čile je u svega nekoliko godina postao najrazvijenija država latinske Amerika i jedna od najslobodnijih ekonomija svijeta.

    Značajniji ulazak “neoliberalizma” na svjetsku scenu dešava se 1979. godine pobjedom Margaret Thatcher u Velikoj Britaniji, odnosno Ronalda Reagana u SAD-u dvije godine kasnije. Deregulacija tržišta, privatizacija, smanjenje javne potrošnje, poreza i inflacije dovest će do ekonomskog preporoda ove dvije zemlje, a dvojac Thatcher-Reagan predvodit će zapadni blok do konačne pobjede nad Sovjetskim savezom. Iako se jedan klasični liberal sasvim sigurno neće slagati sa svakim aspektom njihove politike, posebno u socijalnoj sferi, smanjenje javne potrošnje, deregulacija, slobodno tržište, individualna sloboda i mali porezi su ono čemu svaki libertarijanac ili ako hoćete neoliberal teži. Reagan i Thatcherka se danas, i pored očitih ekonomskih uspjeha, od strane ljevičarske, ali i nacional-socijalističke desničarske klike doživljavaju kao vrlo negativne pojave u 20. stoljeću koje su navodno dovele do velike socijalne nejednakosti, pohlepe, nehumanog društvenog poretka, pa čak se u njima vide i glavni krivci za današnju ekonomsku krizu. No, činjenica je da su oni svoje države samo malim dijelom vratili vratili tradiciji ekonomski sloboda i individualizma, što je rezultiralo i ekonomskim rastom. A koliko su se nakon njih “neoliberalne” ekonomske ideje učvrstile u praksi, prosudite na osnovu sljedećih primjera. Neki od temeljnih principa koje zastupaju klasični liberali, ili ako baš insistirate, neoliberali su sljedeći:

    1. Minimalna država

    Neoliberali su zagovornici minimalne države “noćobdije” čija je uloga da ograniči ljudsko ponašanje i tako sprijeći pojedince da narušavaju prava i slobode drugih. Država je samo zaštitno tijelo čija je osnovna uloga da obezbijedi okvir mira i društvenog reda u kome će građani živjeti načinom koji smatraju najboljim. Služeći se Lockeovom čuvenom izrekom, država radi kao noćni čuvar čije službe djeluju samo kad je ugrožen poredak. Zbog toga minimalna država, ima tri osnovne funkcije. Prije svega, postoji radi održavanja unutrašnjeg reda. Drugo, obezbjeđuje poštovanje ugovora, odnosno dobrovoljnih sporazuma koje su sklopili građani i, treće, pruža zaštitu od napada spolja. Stoga je institucijalni aparat minimalne države ograničen na policijske snage, sudstvo i neki oblik vojske. Privredne, socijalne, kuturne, moralne i druge odgovornosti pripadaju pojedincu, odnosno one su sastavni dio civilnog društva.

    Koliko ovakvih država u svijetu poznajete?

    2. Državna fiskalna disciplina

    Države ne bi trebale pretjerano zaduživati svoje građane i juriti budžetske deficite jer oni s vremenom vode u inflaciju i smanjenje produktivnosti.

    Koliko se ovo načelo primjenjuje u praksi prosudite na osnovu sljedećih podataka- javni dug SAD-a iznosi 95% BDP-a, Portugala 93%, Velike Britanije 75%, Grčke 142%, Italije 119%, Japana 220%, Njemačke 84%, Francuske 82%, Bosne i Hercegovine 39%, Hrvatske 58%, Srbije 40%.

    3. Mali porezi

    Neoliberali su pobornici vrlo malih, simboličnih poreza koji će biti dostatni za finansiranje minimalne države. Što je veća država, njena administracija i njena javna potrošnja, time je i potreba za porezima veća. Osim što su protivnici velikih poreza, neoliberali se protive i progresivnom oporezivanju, jer smatraju da je od nasilnog uzimanja novca građana, još nemoralnije kažnjavanje uspješnijih i sposobnih pojedinaca društva većim poreznim stopama. Većina država razvijenog svijeta primjenjuje progresivni porezni sistem, u SAD-u, koje se neopravdano smatraju prijestolnicom neoliberalizma, porez na dohodak se kreće 0-35%, a u Švedskoj se porez na dohodak penje čak i do 59%. U većini država Evropske Unije porezi na dohodak su veći od 30%.

    4. Privatizacija državnih firmi

    Ovo je jedan od rijetkih neoliberalnih principa koja je zaista i primjenjen u većini država, ali ne zbog slijepog slijeđenja neoliberalne ekonomske doktrine, nego prosto zbog činjenice da se javno vlasništvo u privredi nebrojeno puta pokazalo pogubnim. U suprotnom ne bi propao Sovjetski savez.

    5. Deregulacija

    Neoliberali se zalažu za potpunu deregulaciju tržišta vjerujući da je tržište u stanju da se samo regulira i da mu nisu potrebne nikakve dodatne državne intervencije i regulacije, te da su kupci ti koji trebaju odlučivati šta je kvalitetno za njih i koje će proizvode konzumirati. Kao najbolji primjer sušte suprotnosti od ovog načela možemo uzeti EU sa njenim silnim blesavim propisima, poput toga kojih dimenzija moraju biti banana ili jaje da bi se mogli plasirati na EU tržište, a da biste uopće i mogli prodati neki proizvod neophodno je dobijanje određenih certifikata. Neoliberalno? I ne baš?

    6. Mala javna potrošnja

    Neoliberali se zalažu za minimalnu javnu potrošnju, koja bi trebala iznositi svega nekoliko procenata BDP-a. Ali neka govore ponovo podaci. Javna potrošnja u SAD-u iznosi 39% BDP-a, Njemačkoj 44%, Italiji 49%, Švedskoj 53%, Danskoj 52%, Francuskoj 53%, Grčkoj 47%, Velikoj Britaniji 47%, Bosni i Hercegovini 50%, Hrvatskoj 41%, Srbiji 44%.

    7. Nemiješanje države u ekonomiju

    Jedno od temeljnih načela neoliberalizma je nemiješanje države u ekonomske tokove i procese, neoliberali vjeruju da je tržište u stanju da se samo regulira i da svaki vid državne intervencije dugoročno dovodi samo do slabljenja ekonomije i smanjenja slobode pojedinca. Nakon New Deala, nedavno spašavanje propalih firmi i banaka gubitaša, novcem poreskih obveznika, bilo je brutalno kršenje ovog osnovnog načela ekonomskog liberalizma i zapravo potez koji je daleko bliži socijalističkom vođenju privrede.

    Zato, sljedeći put kada čujete da živimo u brutalnom, surovom, divljem, nehumanom neoliberalnom kapitalizmu razmislite koliko to ima dodira sa realnošću i odlučite kome ćete vjerovati: televizoru i raznim socijalističkim i nacional-socijalističkim aktivistima i kvazi intelektualcima, ili pak svom zdravom razumu.

    transkript:
    U medijima gotovo svakodnevno možemo čuti kako živimo u sistemu brutalnog, nehumanog, “divljeg” neoliberalnog kapitalizma. Neoliberalizam kod prosječnog čovjeka danas, ima vrlo negativan prizvuk i gotovo sva zla ovog svijeta od ratova i nasilja, preko nezaposlenosti, monopola, ekonomske krize, enormnih državnih drugova pa sve do moralnog i kulturnog propadanja društva (šta god neko pod tim podrazumijevao) se pripisuju neoliberalizmu. Riječ neoliberalizam na sigurnom je putu da zamijeni fašizam kao novi pojam za ultimativno zlo. Na tom tragu su i nove ljevičarske jezičke konstrukcije poput liberalni fašizam ili neoliberalni fašizam, koje nas nekako perfidno nastoje ubijediti da između fašizma i neoliberalizma razlike i nema.

    Pri tom niko i ne pokušava objasniti šta bi zapravo ideja neoliberalizma u teoriji trebala podrazumijevati. Vještica odgovorna za sve nedaće ovog svijeta je pronađena i potrebnu je čim prije spaliti na lomači. Svako onaj ko se usudi na bilo koji način suprotstaviti vladajućoj anti-neoliberalnoj doktrini, zahtjevima za više regulacija, više države i daleko manje tržišta i ličnih sloboda, proglašava se heretikom, tj. slugom krupnog kapitala.

    No, šta je zapravo neoliberalizam? Oni ekonomisti koji su proglašeni očevima neoliberalizma poput Miltona Friedmana ili Friedricha Hayeka, i kojima se danas, u globalnoj anti-kapitalističkoj histeriji zabija glogov kolac u mrtvačke kosti, sebe nikad nisu nazivali neoliberalima nego najčešće klasičnim liberalima ili libertarijancima.

    Nakon Velike depresije 1929. godine na svjetsku scenu je stupila Keynsova intervencionistička ekonomska doktrina i ostavila ekonomski liberalizam gotovo punih 50 godina na dubokoj margini, vjerujući da je on zastarjeo i neadekvatan ekonomski sistem. Iako je kroz sve to vrijeme liberalna ekonomska misao bila izuzetno kvalitetna i izražavana prvenstveno kroz djelovanje Austrijske škole ekonomije, “Austrijance” tada nije imao ko da sluša. Početkom 70. u zapadnom svijetu dolazi do velike krize kejnzijanske ekonomije, a kao predvodnik liberalne ekonomske misli sad se pojavljuje Milton Friedman sa svojom čikaškom školom. Državni udar u Čileu 1973. pod vodstvom Augusta Pinocheta kojim je svrgnut socijalistički predsjednik Allende, bio je prva velika prilika za uskrsnuće ekonomskog liberalizma u praksi. Iako diktator, Pinochet vođenje ekonomije prepušta bivšim čileanskim studentima čikaške škole. U državi započinje masovna privatizacija, smanjenje javne potrošnje, regulacija i poreza. Rezultat: Čile je u svega nekoliko godina postao najrazvijenija država latinske Amerika i jedna od najslobodnijih ekonomija svijeta.

    Značajniji ulazak “neoliberalizma” na svjetsku scenu dešava se 1979. godine pobjedom Margaret Thatcher u Velikoj Britaniji, odnosno Ronalda Reagana u SAD-u dvije godine kasnije. Deregulacija tržišta, privatizacija, smanjenje javne potrošnje, poreza i inflacije dovest će do ekonomskog preporoda ove dvije zemlje, a dvojac Thatcher-Reagan predvodit će zapadni blok do konačne pobjede nad Sovjetskim savezom. Iako se jedan klasični liberal sasvim sigurno neće slagati sa svakim aspektom njihove politike, posebno u socijalnoj sferi, smanjenje javne potrošnje, deregulacija, slobodno tržište, individualna sloboda i mali porezi su ono čemu svaki libertarijanac ili ako hoćete neoliberal teži. Reagan i Thatcherka se danas, i pored očitih ekonomskih uspjeha, od strane ljevičarske, ali i nacional-socijalističke desničarske klike doživljavaju kao vrlo negativne pojave u 20. stoljeću koje su navodno dovele do velike socijalne nejednakosti, pohlepe, nehumanog društvenog poretka, pa čak se u njima vide i glavni krivci za današnju ekonomsku krizu. No, činjenica je da su oni svoje države samo malim dijelom vratili vratili tradiciji ekonomski sloboda i individualizma, što je rezultiralo i ekonomskim rastom. A koliko su se nakon njih “neoliberalne” ekonomske ideje učvrstile u praksi, prosudite na osnovu sljedećih primjera. Neki od temeljnih principa koje zastupaju klasični liberali, ili ako baš insistirate, neoliberali su sljedeći:

    1. Minimalna država

    Neoliberali su zagovornici minimalne države “noćobdije” čija je uloga da ograniči ljudsko ponašanje i tako sprijeći pojedince da narušavaju prava i slobode drugih. Država je samo zaštitno tijelo čija je osnovna uloga da obezbijedi okvir mira i društvenog reda u kome će građani živjeti načinom koji smatraju najboljim. Služeći se Lockeovom čuvenom izrekom, država radi kao noćni čuvar čije službe djeluju samo kad je ugrožen poredak. Zbog toga minimalna država, ima tri osnovne funkcije. Prije svega, postoji radi održavanja unutrašnjeg reda. Drugo, obezbjeđuje poštovanje ugovora, odnosno dobrovoljnih sporazuma koje su sklopili građani i, treće, pruža zaštitu od napada spolja. Stoga je institucijalni aparat minimalne države ograničen na policijske snage, sudstvo i neki oblik vojske. Privredne, socijalne, kuturne, moralne i druge odgovornosti pripadaju pojedincu, odnosno one su sastavni dio civilnog društva.

    Koliko ovakvih država u svijetu poznajete?

    2. Državna fiskalna disciplina

    Države ne bi trebale pretjerano zaduživati svoje građane i juriti budžetske deficite jer oni s vremenom vode u inflaciju i smanjenje produktivnosti.

    Koliko se ovo načelo primjenjuje u praksi prosudite na osnovu sljedećih podataka- javni dug SAD-a iznosi 95% BDP-a, Portugala 93%, Velike Britanije 75%, Grčke 142%, Italije 119%, Japana 220%, Njemačke 84%, Francuske 82%, Bosne i Hercegovine 39%, Hrvatske 58%, Srbije 40%.

    3. Mali porezi

    Neoliberali su pobornici vrlo malih, simboličnih poreza koji će biti dostatni za finansiranje minimalne države. Što je veća država, njena administracija i njena javna potrošnja, time je i potreba za porezima veća. Osim što su protivnici velikih poreza, neoliberali se protive i progresivnom oporezivanju, jer smatraju da je od nasilnog uzimanja novca građana, još nemoralnije kažnjavanje uspješnijih i sposobnih pojedinaca društva većim poreznim stopama. Većina država razvijenog svijeta primjenjuje progresivni porezni sistem, u SAD-u, koje se neopravdano smatraju prijestolnicom neoliberalizma, porez na dohodak se kreće 0-35%, a u Švedskoj se porez na dohodak penje čak i do 59%. U većini država Evropske Unije porezi na dohodak su veći od 30%.

    4. Privatizacija državnih firmi

    Ovo je jedan od rijetkih neoliberalnih principa koja je zaista i primjenjen u većini država, ali ne zbog slijepog slijeđenja neoliberalne ekonomske doktrine, nego prosto zbog činjenice da se javno vlasništvo u privredi nebrojeno puta pokazalo pogubnim. U suprotnom ne bi propao Sovjetski savez.

    5. Deregulacija

    Neoliberali se zalažu za potpunu deregulaciju tržišta vjerujući da je tržište u stanju da se samo regulira i da mu nisu potrebne nikakve dodatne državne intervencije i regulacije, te da su kupci ti koji trebaju odlučivati šta je kvalitetno za njih i koje će proizvode konzumirati. Kao najbolji primjer sušte suprotnosti od ovog načela možemo uzeti EU sa njenim silnim blesavim propisima, poput toga kojih dimenzija moraju biti banana ili jaje da bi se mogli plasirati na EU tržište, a da biste uopće i mogli prodati neki proizvod neophodno je dobijanje određenih certifikata. Neoliberalno? I ne baš?

    6. Mala javna potrošnja

    Neoliberali se zalažu za minimalnu javnu potrošnju, koja bi trebala iznositi svega nekoliko procenata BDP-a. Ali neka govore ponovo podaci. Javna potrošnja u SAD-u iznosi 39% BDP-a, Njemačkoj 44%, Italiji 49%, Švedskoj 53%, Danskoj 52%, Francuskoj 53%, Grčkoj 47%, Velikoj Britaniji 47%, Bosni i Hercegovini 50%, Hrvatskoj 41%, Srbiji 44%.

    7. Nemiješanje države u ekonomiju

    Jedno od temeljnih načela neoliberalizma je nemiješanje države u ekonomske tokove i procese, neoliberali vjeruju da je tržište u stanju da se samo regulira i da svaki vid državne intervencije dugoročno dovodi samo do slabljenja ekonomije i smanjenja slobode pojedinca. Nakon New Deala, nedavno spašavanje propalih firmi i banaka gubitaša, novcem poreskih obveznika, bilo je brutalno kršenje ovog osnovnog načela ekonomskog liberalizma i zapravo potez koji je daleko bliži socijalističkom vođenju privrede.

    Zato, sljedeći put kada čujete da živimo u brutalnom, surovom, divljem, nehumanom neoliberalnom kapitalizmu razmislite koliko to ima dodira sa realnošću i odlučite kome ćete vjerovati: televizoru i raznim socijalističkim i nacional-socijalističkim aktivistima i kvazi intelektualcima, ili pak svom zdravom razumu.

   • Callao y Arenales says:

    NEOLIBERAL: “o Vesu Vukoticu kojega ja jako kritikujem sto nije aktivan da registruje stranku sa nasim vrednostima, koja bi bila snazan suprostavljeni BLOK ,
    dps-snp i njihovim supkalima.
    Zato sam veoma zalostan.”

    druže Živac, ovo je ultimativno samotranscendiranje, čovjek za života teško može prevazići sebe ovoliko koliko si ti danas učinio – žalostan si što prof. Vukotić ne osnuje partiju i suprotstavi se vlasti???

    Ali…???

    Da li si žalostan i što ti Djeda-Mraz nije donio novog drvenog konjića???
    Moj konjiću bjeli, moje desno krilo…

   • Znas ti da te uvijek rasturim u diskusijama na paramparcad pa zato i ides sa , bijelim konjicima i deda mrazovima i ostalim pridjevima moj ,EVO MORALESU.

    Vas bijes na dr.Vukotica nema NAUCNO utemeljenje samo vrijedjanje i strah da covjek zaista ne sakupi ljude koji vjeruju u ono sto postovani profesor prica i zaista osnuje ili pomogne da se osnuje i registrije takva stranka koja bi bila SMRT za socijalizam i NACIONALIZME svih boja, a vjerovatno i dio vlasti se plasi toga pa nijesu spremni na tako nesto , drugo objasnjenje NEMAM.

   • Callao y Arenales says:

    Nego, pošto očekuješ od V. Vukotića da se suprotstavi vlasti, možda to očekuješ i od V. Barovića? Da osnuju oni partiju, recimo Partiju Finih Filozofa – Tajkuna (skraćeno Pfft… :), sa Brkovićem, Banom, Čelebićem, Marovićem i ostalima pa da se suprotstave?
    Sve da si sisao veslo posisao bi (slučajno) neku zeru smisla za društvene odnose. Ili bi možda čuo za nešto što se zove “integritet”, a što bi smetalo ultrakompromitovanim šarlatanima tipa V. Vukotića da se bave politikom.

    Drugo o čemu nemaš pojma je Evo Morales – da imaš, znao bi da on ima veze sa socijalizmom otprilike koliko Berluskoni, da je običan populista i Ajmara nacionalista koji je izdao sindikalističke saveznike i da sad zastupa samo interese uticajnih cocalerosa. Od njega iole obrazovaniji građani Bolivije pizde (bilo da su lijevo ili desno orijentisani). Nego, ti to ne možeš znati – prvo jer si glupak i drugo jer treba obići malo terena i pričati sa ljudima umjesto masturbacije nad mrtvim Hajekom.

    Al neka si me rasturio, svaki put :)

   • Callao y Arenales kaže:
    …………..Drugo o čemu nemaš pojma je Evo Morales – da imaš, znao bi da on ima veze sa socijalizmom……………

    Хуан Ево Моралес Аима (шп. Juan Evo Morales Aima; 26. октобра 1959.) је боливијски председник и вођа домородаца. Учествовао је на председничким изборима 2005. године и добио је апсолутну већину гласова у првом кругу (54%).

    Моралес је левичар, лидер боливијских кокалероса (узгајивачи биљке кока). Моралес је вођа партије МАС (покрет за социјализам).

    haha,
    oces reci posto sigurno te tvoji KAMARADI vrednuju ,kad citaju tvoje replike tipa,
    ………Nego, ti to ne možeš znati – prvo jer si glupak i drugo jer treba obići malo terena i pričati sa ljudima umjesto masturbacije nad mrtvim Hajekom……….

    Da ti ne valja kod nas nijedna socijalisticka partija ,da oni nijesu pravi socijalisti a da bi ti i tvoji drugovi instalirali neki bolji socijalizam,mozda onaj koji emituje Kekovic sa protestantima.

    Ne DRUZE moj ti si velika ,INTELEKTUALNA NEZNALICA,,a ovaj kako ti rece “– prvo jer si glupak” ti govori da ovo sto vidis oko sebe JESTE pravi i posledica NAJPRAVIJEGA SOCIJALIZMA, moj Putnice po terenu.

  • Callao y Arenales says:

   Mali, nisam ti ja drug, a o meni i mojim kamaradima ne znaš ništa. Ako hoćeš da čuješ nešto, otvori uši i mrdni dupe. A ako hoćeš da verglaš svoje priučene UDG-Teaparty-Hajek lekcijice, eno ti “Pobjede” i “Analitike”, i tvojih “poštovanih” Vukotića i Radončića.

   Nadam se samo da svo ovo trolovanje obavljaš samo iz sopstvene gluposti a ne po zadatku…

 6. Ekonomisti – teoretičari i praktičari

  Nebojsa Katic

  Čuveni istoričar marksističke orijentacije, Eric Hobsbawm, održao je 1980. godine predavanje na Ekonomskom fakultetu univerziteta u Kembridžu, pod naslovom „Istoričari i ekonomisti“. Između ostalog, Hobsbawm izvodi interesantan zaključak po kome uspeh nacionalne ekonomije ne zavisi od broja poznatih ekonomskih teoretičara koje nacija ima.

  Najuspešniji ekonomije poput američke ili nemačke, tvrdi Hobsbawm, nisu previše držale do teorija koje su tokom devetnaestog ili početkom dvadesetog veka stizale iz velikih ekonomskih intelektualnih centara poput Beča, Kembridža ili Lozane.(1)

  Čuveni mislioci „austrijske škole“ na primer, nisu pomogli Austriji (pre 1945. godine) da postane uspešna ekonomija. S druge strane, Nemačka je postala ekonomska velesila, iako nije dala ni jedno veliko ime u teorijskoj ekonomiji.

  Kako Hobsbawm kaže, u temelju ekonomskog uspeha nisu teoretičari, nego praktičari. Državi i privredi su potrebne informacije, empirijske analize i tehničke ekspertize za koje teoretičari nisu previše zainteresovani. Nemci su u tom smislu (do 1914.. godine) bili iznenađeni nezainteresovanošću britanskih ekonomista za empirijske podatke o sopstvenoj ekonomiji. Dešavalo se i da Britanci prevode nemačke analize britanske ekonomije, kako bi saznali šta se u delovima njihove ekonomije događa.

  Hobsbawmov argument bi se mogao dodatno ojačati novim primerima iz Azije, za čije ekonomske teoretičare uglavnom niko nije čuo. Azijske zemlje nisu davale ni pet para na zapadne ekonomske klasike, i najčešće su išle uz nos vladajućim ekonomskim teorijama, pogotovo neoliberalnim. Kao i Nemci pre njih, i ove države su više verovale u vidljivu ruku države nego u nevidljivu ruku tržišta.

  Srpska ekonomija takođe pati od sindroma koji je Hobsbawm uočio, iako na mnogo nižem nivou kako praktičnih, tako i teorijskih znanja. Ekonomski intelektualni prostor je zasićen teoretičarima, ekonomskim ideolozima i majstorima opštih analiza. Ekonomskih praktičara nema i to se na javnoj sceni jasno vidi.

  U propaloj ekonomiji kakva je srpska, očekivalo bi se da debata bude fokusirana na konkretnu, iscrpnu analizu ekonomskih problema i njenih uzroka, i još važnije, na konkretne predloge za njihovo prevazilaženje. Umesto toga, javni prostor je preplavljen frazama i opštim mestima. Takvo stanje intelektualnog duha je i omogućilo da se domaća ekonomija godinama urušavala a da najpoznatiji domaći ekonomisti te procese nisu na vreme uočili, ili da stvarne uzroke i mehanizam tog urušavanja ne razumeju ni danas.

  I ona šačica ekonomista koja je prepoznala defekte ekonomskog sistema, prečesto ostaje zarobljena u prošlosti, zadovoljna samom činjenicom da je na greške ukazivala, ali nemoćna da predloži jasna i artikulisana rešenja.

  Većina srpskih ekonomista u horu izgovara mantre i svi se slažu da je za izlazak iz krize neophodno promeniti privredni ambijent, popraviti poslovno okruženje, sprovesti institucionalne i strukturne reforme. Recitacije se nadalje nastavljaju podukama javnosti da je potrebno srpsku ekonomiju okrenuti izvozu i pospešiti priliv stranog kapitala. Teze su apsolutno tačne, nema im se šta zameriti, osim što su savršeno beskorisne.

  Još bolje, radi se o evergreen melodijama koje se uz veoma mali rizik greške mogu ponavljati uvek i svuda, bez obzira na dubinu krize i stanje ekonomije o kojoj se poje. Ove teze se mogu koristiti i za davanje saveta drugim državama, pa se tako može postati i međunarodni ekspert. Istina je – ambijent, uvek i svuda, može biti bolji nego što jeste, reforme su svima povremeno potrebne, a inostranih investicija nikada nikome dovoljno. Poruka po sebi ne ide dalje od „velike tajne“ – daleko je bolje biti pametan i lep, nego glup i ružan. Niko ko ovakve predloge daje ne može pogrešiti, pa mu je pisano da uvek bude mudar i da uvek bude u pravu.

  Nevolja ovog pristupa je što se na njegovim temeljima ne može graditi ekonomska politika. Preporuke ne služe da se otkrije istina već da se sakrije bezidejnost, ili da se eventualno promoviše ideologija. Nema te vlasti koja fraze i opšta mesta može operacionalizovati i prevesti u valjanu ekonomsku politiku.

  Ekonomski teoretičari koje empirija ne interesuje ili koji prema njoj osećaju snažan otpor, imaju svoje mesto u sistemu. Njihov prostor je akademski, ograničen je na univerzitet i obrazovanje. Izlaskom iz svoje naučne sfere i zasipanjem javnog prostora sterilnim teorijama i banalnim iskazima, oni čine lošu uslugu i sebi i društvu. Društvu daleko više.

  Ekonomisti, ako žele da budu od koristi, dužni su da prstom pokažu defekte ekonomskog sistema, da ih identifikuju u detalju, da objasne mehanizme koji su Srbiju uveli u ovo stanje ekonomskog beznađa. Po istoj logici, oni koji žele učešće u debati, moraju davati konkretne predloge kako da se defekti otklone i moraju predlagati mere za saniranje ekonomskog sistema. U ovakvu debatu valja ući bez straha. I pogrešni predlozi su korisniji od beskonačnih fraziranja koji simuliraju debatu i troše dragoceno vreme.

  http://nkatic.wordpress.com/2012/03/05/ekonomisti-teoreticari-i-prakticari/

 7. Milovan Vukov Jankovic says:

  Svakoj BUDALI JE JASNO,
  ako skolujes pojedinca i ako ga priblizis PRAKSI I PRAKTICNIM resenjima,
  da svi zaposljenoi postaju KREATIVCI , ako su dobro placeni i dobro i na vrijeme IZLIJECENI, dobro povezani putevima i komunikacijom, snadbjeveni energentima i vodom po skromnim cijenama, prikljuceni na kanalizaciju i servisirani sa odnosenjem OTPADA, i realno OPOREZOVANI, bez GLODARA I KRVOPIJA INSPEKTORA I UCJENJIVACA BIROKRATSKIH.

  Ni jedan od GORE NAVEDENIH USLOVA CGa, nije ZADOVOLJILA,
  i nama nema SPASA.

  Sve uslove za PREDUZETNIKE daje Danska,
  zato i imaju 330 000 kompanija, i 66 000 vjekovima u posjedu familija,
  PUNE I PUCAJU,
  ili ZAPOSLE I DAJU OTKAZ po potrebi,
  DRZAVA brine o nezaposljenim,
  ali nikad nikome nije kasnila PLATA, od 1969, jer postoji GARANTNI FOND sa MILIJARDAMA EURA, kojeg pune POSLODAVCI, sa PROMILIMA na BRUTO PLATU,
  SRANJA NEOLIBERALA, da oni imaju PATENT je cisti IDIOTIZAM,
  DANCI imaju milion zaposljenih u JAVNIM SLUZBAMA, 53% VEOMA VIDLJIVA DRZAVNA RUKA, koja imvestira u svoje MILJENIKE,
  i stiti NACIJONALNE INTERESE, PIVO, ELEKTRONIKU I IT industriju, POLJOPRIVREDU, AGRO I PRERADJIVACKU POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU od 80 milijardi eura IZVOZA, AGRO I PREHRAMBENI proizvodi iznose 15 milijardi ili 20% od UKUPNOG IZVOZA.

 8. …………….SRANJA NEOLIBERALA, da oni imaju PATENT je cisti IDIOTIZAM,………

  Milovane ,ti me ne iznenadjujes sta da se ocekuje od jednog kako i sami rekoste
  “KOMUNISTICKOG DIREKTORA”. Vi ste iz ove price junak i heroj postovanog,
  Hajeka koji jasno kaže: “Intelektualac po čitavoj svojoj dispoziciji nije zainteresovan za tehničke detalje ili praktične teškoće.” On je zainteresovan za vizije i utopije i zbog toga što “socijalistička misao duguje svoju privlačnost uglavnom svom vizionarskom karakteru” (dodao bih i nedostatku realizma i utopijskoj prirodi), intelektualac teži da postane socijalista.

  • Gosp. Neoliberal, Veso Vukotic i familija mu citavog zivota rade za drzavnu upravu i od drzave date i namjestene poslove,tako da je sramota da o njemu govorite kao o neolibelalu, libertarijancu ili slicnom…Posebno imajuciu vidu da je isti odradio mnoge u najmanju ruku sumnjive privatizacije, u y naravno obilno i obimno mijesanje i upliv drzave….uostalom on je prezren od najpoznatijee americke libertarijarne think tank grupacije….

 9. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ja sam malo veci LIBERAL od tebe,
  borim se za TOTALNU AUTONOMIJU POSLODAVACA I SINDIKATA, i nezavisnost od politicara, AMBIJENT ko u Dansku,
  da PONUDU DA BUDES SVOJ NA SVOME PREDUZETNIK, koja se ne moze ODBIT,
  ali se razlikujemo po dva OSNOVA ili TRI,
  JAVNE SLUZBE MORAJU DOBRO DA SLUZE I SVE SERVIRAJU,
  puteve, komunikacije, kanalizacije, deponije, energente i vodu na SVJETSKOM NIVOU,
  da VIDLJIVA RUKA POMAZE NACIONALNE GRANE PRIVREDE,
  i TRECA SRECA, da brine o SOCIJALNO UGROZENIMA.

  Ja imam TRI DECENIJE PRAKSE,
  samostalnog RADA, u FANTASTICNOM AMBIJENTU,
  ne smeta mi porez na PLATE 60%, PDV 25%, kWh od 0,20 eurocenti, kubik vode od eura plus deset eura za KANALIZACIJU, milimalna satnica od 16 eura,
  ali svi placaju , niko nikoga ne vara, i inspekciju sam vidio samo jedan put, poresku .

  AMBIJENT, AMBIJENT I AMBIJENT,
  a teoriju MACKU O REP, ako nemas LJUDE OD RIJECI, u CGi brat, brata zajebe.

  • Milovane pricas Dansku pricu,covece danas u Crnoj Gori imamo 17.Hiljada firmi u BLOKADI, sa tendecijom rasta i isvjesnom likvidacijom istih.
   Pitanje,
   Zasto Milovane?
   Zato sto rade po socijalistickim pravilima a u socijalizmu nijesu mogle opstati ni DRZAVNE firme a ne da ostanu privatne, pobogu ljudi dozovite se pameti. Koncept DRZAVE nam ne valja , sve je bilo prolongirano davanjem kredita banaka koje su nas podupirale i , i sada bolje cujemo i razumijemo (bar neki) postovanu Margaret Tacer koja kaze:

   “Problem sa socijalizmom je taj što prije ili kasnije vlast ostane bez novca građana (koji može trošiti)”.

 10. MontiracOnLine says:

  Mnogo si se brate NEOLIBERAL raspisao i raspistoljio braneci taj vas neoliberalni koncept koji ne priznaje pravo mijesanja drzave i politike u vas biznis ili biznise.
  Kada medjutim zapadnete u probleme onda aj pomagaj drzavo jer zaposljavamo tnliko radnika (prelazite na socijalnu pricu) i nijesu vam mrske ni drzavne tj pare poreskih obveznika.
  Vi se svugdje ponasate kao da ste u stvari vi drzava.
  Neoliberalna doktrina je uvela svijet u najvecu ekonomsku krizu od 30-tih pa na ovamo.
  Diskutabilno je koliko je socijalizam dobar ili los ali liberalizam je bez sumnje pomeo srednju klasu sirom svijeta.
  Za robovlasnike (kapitaliste) je nesumnjivo odgovarajuci sistem-rade sto im cef k….!

 11. Neoliberal sigurno zna da taj kocept nije primijenjen u AMERICI .
  Lao Ce Vukotić ( poznatiji kao Veso ) ne mora da osnuje stranku . Stranku će mu napraviti Miško Perović .

  • Postovani misko, naravno da znam da taj kocept nije primijenjen u AMERICI ,zato se i Amerikanci bore izlaze na ulice i imaju svoje zahtjeve,bore se protiv socijaliste Obame znaju kuda ih to vodi, oni se prepoznaju kao, Tea Party protestanti .
   Koji se bore ne samo protiv socijalista vec i kapitalista koji “spavaju u istom krevetu sa vladom”, oni se bore za slobode pojedinca koje su im od BOGA rodjenjem date a DRZAVA ih vremenom uzela i onda im kroz zakone daje kao pravo na rad pravo na ovo pravo na ono…..

   Detektuju takodje da im DRZAVA, uzimlje sestinu ,cetvrtinu ili polovinu od svakog njihovog potrosenog dolara $.
   I oni znaju djece i na koga prst UPRIJETI kao krivce , a vi haha, upirete prst na ZIVCA i na NEOLIBERALE na liberalno trziste koje odjen nije nikada ni postajalo.
   Evo vam neki freski naslovi iz novina:

   ……..Od sjutra skuplji prevoz trajektom ……….

   Znate dobro da su odjen SOCIJALISTI na vlasti, pa ih pitajte zasto nema dovoljno konkurencije dovoljno liberalizma , a vi napadate NEOLIBERALIZAM,i Vesa koji se sa svojim studentima bori protiv socijalizma, ali ja nijesam zadovoljan koncepcijom njihove borbe losa je zato trazim STRANKU koja ce to javno ARTIKULISATI i reci GLASNO mi smo NEOLIBERALI mi smo LIBERTARIJANCI i tako se javno suprostaviti socijalistima i svim drugim FONDOVIMA manjine i vecine.
   Ali vi ste INTELEKTUALCI iz price POKOJNOGA Hajeka ,nek mu je laka crna zemljica,
   Sto nam je omogucio kako bi mogli lakse uspostaviti dijagnoze obmane NEZNAVENOG naroda.

   Zato, VOZI MISKO.

   • Plannco Wallach S. says:

    “tea party” su bijeli supremacisti, maskirani Kju-Klux-Klan, koji zali za “starim dobrim vremenima”. kod nas (vas) su vidjeni vec u obliku nepodijeljenog DPS-a iz ranih 90-ih.
    zar vam treba josh?

   • ………..“tea party” su bijeli supremacisti, maskirani Kju-Klux-Klan,……….

    Ovako pokusavaju i u Ameriku da Obamini socijalisti okarekterisu “tea party” jer su oni
    najveca pretnja za njih.
    Onda za supernacistu ,superustasu, bi morali proglasiti i ovu divnu i ponosnu HRVATICU -neoliberalku i libertarijanku a vjerovatno da je i KUKURIKU koalicija u Hrvatsku tako i zove, jer ova divna Hrvatica isto prica sto i “tea party”
    Pogledajmo sto kaze ova SUPERNACISTKINJA, i naravno da je NE VOLE socijalisti i naravno da se ne slazu sa nom. Prema tome iti Plannco Wallach S. se ne slazes sa njom a vidis ja se slazem a zalosno je i ja jako sam zalostan sto ovdje neko ne istupi i ne kaze da se slasem sa NEOLIBERALOM i isto mislim kao on,pa cemo vidjet sto cemo dalje ocemo li cekat na Vesa ili cemo cinjet nesto mi sami.
    Uzivajte:

 12. Hvala !

 13. neoliberal ,
  “Detektuju takodje da im DRZAVA, uzimlje sestinu ,cetvrtinu ili polovinu od svakog njihovog potrosenog dolara $.
  I oni znaju djece i na koga prst UPRIJETI kao krivce , a vi haha, upirete prst na ZIVCA i na NEOLIBERALE na liberalno trziste koje odjen nije nikada ni postajalo.”

  Otac Veselina Vukotića zvao se Napoleon . Takva je i ova Vesova ekonomija …

 14. Finansijske krize – faktografija, mitovi, zablude

  Nebojsa Katic

  Debata o uzrocima finansijskih kriza obavlja se najčešće u jednodimenzionalnom mitskom prostoru u kome ideologija trijumfuje nad činjenicama, a iskustvo se ignoriše ili marginalizuje.

  U središtu ovog mitskog prostora je verovanje da finansijsku stabilnost jedne zemlje određuje visina javnog duga i njegov odnos prema bruto domaćem proizvodu (BDP). Javni dug je ekonomski agregat koji pokazuje koliko sektor države duguje kreditorima u zemlji i inostranstvu.

  Po opšte prihvaćenoj mantri, država koja smanjuje javnu potrošnju i čiji se javni dug kreće u prihvatljivim okvirima, ide dobrim putem ka očuvanju finansijske stabilnosti. Prihvatljiv okvir javnog duga se u skladu sa trenutnom modom kreće u rasponu od 40 do 60 odsto BDP-a. Pravila koja regulišu visinu javnog duga Evrozone taj odnos fiksiraju na nivou od 60 odsto, dok je Srbija taj odnos limitirala na nivou od 45 odsto BDP-a.

  U tom istom mitskom ambijentu, privatna potrošnja, kao komplement javnoj potrošnji, nikada nije izvor krize. Privatni sektor (banke, preduzeća, građani) je uvek racionalan, pažljivo se zadužuje, i dakako, još pažljivije investira ili troši. Otuda nema nikakvog razloga da se u tom domenu interveniše, ili da se potrošnja privatnog sektora ograničava na bilo koji način.

  Ako je uzrok krize svuda isti i samo jedan, onda postoji i samo jedan univerzalni recept. Kontrola visine javnog duga je osnovni temelj zdrave ekonomske politike, primenjuje se na velike i male države, na razvijene i one koje to nisu, na države jakih i slabih valuta. Kontrola i limitiranje javnog duga je okosnica politike Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tamo gde on interveniše.

  Iskustva svih velikih ekonomskih kriza poslednjih petnaest godina, uključujući i poslednju krizu Evrozone, u velikom su raskoraku sa ovakvim tezama. Simptom „visokog javnog duga“ koji prethodi krizi, u većini pogođenih zemalja nije bio prisutan.

  Podaci ukazuju na druge uzroke krize. Kao najčešći generator krize javlja se preveliko trošenje privatnog sektora iz koga se kriza preliva na budžet, da bi se na kraju sve završilo velikim rastom javnog duga. Mehanizam krize je bolno jednostavan – prekomerno zaduživanje privatnog sektora dovodi do finansijske krize, finansijska kriza rezultira recesijom, poreski prihodi kojima se puni budžet padaju, rashodi ostaju isti ili rastu, jer država mora da interveniše. Ona mora da sanira banke i pomaže armiji ljudi koji su ostali bez posla. Kako sve to „mora“, država mora i da se zadužuje i povećava javni dug.

  Javni dug i finansijske krize

  U ovom tekstu će biti kratko analizirana iskustva krize Jugoistočne Azije (1997.), Argentine (2002.), Islanda i Evrozone (2008.). Jedina veća kriza koja će biti izostavljena je kriza Rusije 1998. godine, budući da se tu i nije radilo o finansijskoj krizi, već o totalnoj krizi države, ili možda bolje, antidržave.

  U tabeli 1. dati su podaci (u procentima) o visini javnog duga u odnosu na BDP u godini koja prethodi izbijanju krize. Za države Jugoistočne Azije to je 1996. godina, za Argentinu je 2001. godina, a za sve ostale 2007. godina. Podaci su složeni po opadajućem redu.

  Tabela 1. Javni dug i BDP(%)
  Grčka 105.4
  Italija 103.6
  Portugal 68.3
  Argentina 53.8
  Španija 36.1
  Malezija 35.2
  Island 29.1
  Indonezija 26.9
  Irska 24.9
  Tajland 15.2
  Koreja 8.6

  Izvor: MMF

  Faktografija pokazuje da jasna i nedvosmislena korelacija između visine javnog duga i verovatnoće izbijanja finansijske krize postoji jedino kod Grčke i Italije.

  Sa druge strane, iz tabele je potpuno jasno da kriza Jugoistočne Azije nema nikakve veze sa krizom njihovog javnog duga.

  U akademskom smislu, ovo je verovatno bila najvažnija kriza poslednjih decenija. Ona pokazuje da i štedljive države koje se pri tome veoma dinamično razvijaju, mogu upasti u strahovitu krizu zbog dugova privatnog sektora i izloženosti stranim kreditorima. U desetogodišnjem periodu koji je krizi prethodio, prosečna stopa rasta Tajlanda i Koreje bila je oko 9 procenata godišnje, Indonezije gotovo 7 procenata npr..

  Direktan uzrok krize Jugoistočne Azije jeste popuštanja kapitalne kontrole. Preduzećima je omogućeno zaduživanje u inostranoj valuti, bankama neograničeno uzimanje deviznih kredita u inostranstvu. Konverzijom dolara u lokalnu valutu banke su odobravale kredite po višim kamatnim stopama i zarađivale na velikoj razlici između domaćih i inostranih kamatnih stopa.

  Sve dok je kurs domaće valute bio stabilan, sistem je funkcionisao. Kada su špekulanti napali azijske valute, kada je priliv inostranih kredita presahnuo i kada je počelo povlačenje kapitala iz ovih država, došlo je do valutnog kolapsa. To je rezultiralo bankarskom i dužničkom krizom koja je dovela do duboke recesije i masovnih bankrotstava. Fundamentalno zdrave ekonomije dovedene su do ivice ekonomskog i političkog haosa. Na kraju je veliki broj kvalitetnih domaćih kompanije prešao u ruke stranaca po bagatelnoj ceni.

  Primeri Islanda, Irske ili Španije takođe ne pokazuju vezu između krize i visine javnog duga.

  Ako bi vladajuća mantra o javnom dugu kao faktoru stabilnosti bila tačna, ove zemlje nikako nisu mogle doći pod udar krize. Ili, koristeći isti kriterijum, verovatnoća izbijanja krize u Portugalu bila je otprilike ista, kolika je bila verovatnoća izbijanja krize u Nemačkoj, čiji je javni dug 2007. godine bio 65 odsto u odnosu na BDP.

  Tekući bilans i finansijske krize

  Jasno je da visina javnog duga nije najbolji indikator izbijanja finansijske krize i da se mora tražiti neki bolji i pouzdaniji. Zajednički imenitelj postoji, ali se on ignoriše.

  U tabeli 2. dati su (po zemljama) podaci o stanju bilansa tekućih plaćanja u odnosu prema BDP-u. Prikazani su prosečni deficiti u godinama koje su prethodile krizi – petogodišnji u prvoj koloni, desetogodišnji u drugoj.

  Tabela 2. Bilans tekućih plaćanja i BDP (%)
  Island -11.0 -8.5
  Portugal -9.2 -9.1
  Grčka -9.1 -7.5
  Španija -7.0 -5.0
  Malezija -6.5 -3.8
  Tajland -6.3 -5.4
  Argentina -3.5 -3.3
  Irska -2.6 -1.4
  Indonezija -2.2 -2.3
  Italija -1.8 -0.8
  Koreja -1.2 0.8

  Izvor: MMF

  Klasična definicija određuje tekući bilans kao deo platnog bilansa koji obuhvata trgovinski bilans, faktorske prihode (kamate, dividende i sl. ) i transferna plaćanja (doznake emigranata, donacije, itd.).

  Pored toga što je tekući bilans slika razmene domaće ekonomije sa inostranstvom, njegov značaj je još širi. Tekući bilans je obračun koji pokazuje da li, i koliko, javni i privatni sektor (zajedno) troše više nego što ekonomija stvara. Island (na vrhu tabele 2.) je u pet godina koje su prethodile krizi, prosečno trošio 11% BDP više nego što je ekonomija mogla da stvori.

  Sve države koje su kroz krizu prošle ili koje kroz nju prolaze, imale su kontinuirane, višegodišnje deficite tekućeg bilansa. Deficit tekućeg bilansa podrazumeva da on mora biti finansiran iz inostrnastva. Neminovna posledica hroničnog deficita je da država svoju finansijku sudbinu predaje (ne)milosti stranih kreditora, jer bez njih ne može održavati nivo potrošnje na koju se ekonomija navikla. U trenutku kada kreditori iz bilo kog razloga prekidaju finansiranje, ili kada počinju da traže sve veće nadoknade da bi finansiranje nastavile, izbijaju finansijske krize.

  Isti fenomen se može sagledati iz drugog ugla. Najveći javni dug u razvijenom svetu ima Japan. Dug Japana prelazi cifru od 220% u odnosu na BDP, ali ova zemlja još uvek nije u krizi. Tajna se ponovo krije u tekućem bilansu gde Japan ima kontinuirani suficit. Enormno trošenje države pokriveno je štednjom druga dva sektora – štednjom građana, neraspoređenom dobiti i viškovima privrede.

  Isti fenomen se uočava i na primeru Nemačke. Uz stalni suficit tekućeg bilansa (konstantno trošeći manje od zarađenog), ni Nemačka nije zavisna od spoljnih kreditora. Nemačka može sama finansirati svoj javni dug (koji nije nizak i koji je prešao 80% BDP-a), a da pri tome ne ugrožava svoju finansijsku stabilnost.

  Zaključak bi se mogao svesti na to da je važno ne samo koliko država duguje, već i kome duguje. Ovaj zaključak ni na koji način ne ignoriše opasnost od rasta javnog duga, već ga objektivizira u svetlu iskustava velikih kriza. Visok javni dug svakako ugrožava ekonomiju, ali sam po sebi, nije nužno i okidač krize.

  Slepo insistiranje samo na visini javnog duga i zanemarivanje važnijih faktora rizika, neće sprečiti izbijanje finansijskih kriza.

  Spoljni dug i finansijske krize

  Deficit tekućeg bilansa nužno dovodi do rasta spoljnog duga koji pokazuje koliko jedna ekonomija (javni i privatni sektor) duguju stranim kreditorima. I ovaj pokazatelj je mnogo pouzdaniji indikator krize nego što je to javni dug.

  Slično kao ranije, u tabeli 3. dati su podaci (u procentima) o visini spoljnog duga u odnosu na BDP u godini koja prethodi izbijanju krize. Za države Jugoistočne Azije to je 1996. godina, za Argentinu 2001. godina, a za sve ostale 2007. godina. I ovde su podaci složeni po opadajućem redu.

  Tabel 3. Spoljni dug (bruto) i BDP (%)
  Irska 871.8
  Island 567.9
  Portugal 216.5
  Španija 159.5
  Grčka 146.3
  Italija 120.3
  Tajland 63.5
  Indonezija 58.3
  Argentina 56.9
  Malezija 41.3
  Japan 38.7
  Koreja 19.9

  Izvor: Carmen M. Reinhart & Kenneth S. Rogoff “This Time is Different”

  Kod država Evrozone koje su krizi, spoljni dug je van svake sumnje previsok i odslikava slabosti tekućeg bilansa, ali ne samo tekućeg bilansa. Irska i Island na primer, imaju prekomeran spoljni dug jer su istvoremeno i značajni finansijski centri. Novac iz inostranstva se reciklirao kroz finansijski sistem ovih malih država povećavajući njihov spoljni dug. Situacija je ipak nešto bolja, obzirom da Island i Irska imaju i potraživanja po osnovu finansijskih plasmana, pa je njihov neto eksterni dug znatno niži.

  Iskustva Jugoistočne Azije i ovde pokazuju da se u ozbiljnu finansijski krizu može dospeti čak i na nižem nivou spoljnog duga. Konvencionalno se uzima da je država prezadužena kada njen spoljni dug pređe granicu od 80 odsto u odnosu na BDP.

  Dužnička iluzija

  Zemlje u razvoju imaju i dodatni problem. U pokušaju da stabilizuju ekonomije, prečesto se poseže za nekim od oblika fiksiranja deviznog kursa. Po pravilu, ovakvom politikom se stiže do precenjenog kursa kojim se ugrožava platni bilans. Ali to nije jedina opasnost. Dodatna opasnost leži u pojavi „dužničke iluzije“ koju najbolje ilustruje primer Argentine.

  U tabeli 3. dati su podaci za Argentinu sa indikatorima javnog duga u 2001. (godini koja je prethodila krizi), i 2002. (godina eskalacije krize). Od 1991. godine Argentina je funkcionisala u režimu modifikovanog valutnog odbora. Kurs pesosa je bio godinama fiksiran prema dolaru na nivou 1:1. Kada je došlo do valutne krize i napuštanja fiksnog kursa, pesos je deprecirao za oko 75 procenata, a BDP (iskazan u dolarima) je drastično pao, daleko više nego što je iznosio pad realne stope rasta. Indikator javnog duga je sa 54 odsto skočio na 164 i otkrio stvarne razmere problema koje je precenjeni pesos godinama unazad skrivao.

  Tabela 4. Uticaj precenjenog kursa na indikator zaduženosti Argentine

  2001 2002
  Realna stopa rasta BDP-a -4.4 -10.89
  BDP u mlrd. US$ 269 103
  Javni dug (%BDP) 54 164

  Izvor: MMF

  Svi ekonomski parametri koji se obračunavaju kao odnos autentične devizne veličine i BDP-a (koji se sintetički izvodi prema dolaru ili evru), pokazuju isti fenomen. Reč je o trgovinskom bilansu, tekućem bilansu, spoljnoj zaduženosti, i sličnim pokazateljima. Što je domaća valuta precenjenija, što je inflacija veća, što se država brže približava ponoru, njeni pokazatelji zaduženosti su sve bolji.

  Pouke krize

  Iskustva ekonomskih kriza pokazuju da države dospevaju u finansijsku krizu kada ekonomija kao celina kontinuirano ima deficit tekućeg bilansa, dakle kada troši više nego što stvara, što dovodi do rasta spoljne zaduženost. Potpuno je svejedno da li u zaduživanju prednjači javni ili privatni sektor, a gotovo da je svejedno i da li je nivo deficita visok ili nizak, pogotovo ako je godinama prisutan. Rizici se strahovito multiplikuju kada se država, privreda i građani zadužuju u stranoj valuti.

  Usled rasta spoljnog duga, ekonomska sudbina države se sve više prepušta volji inokreditora, a domaće finansijsko tržište se izlaže riziku od špekulativnih napada. Ovi napadi, ako su dobro koordinirani, mogu ugroziti finansijsku stabilnost države i kada su njeni makroekonomski fundamenti zdravi. Uravnotežen tekući bilans je zato najsnažniji faktor stabilnosti svake ekonomije, pogotovo male ekonomije.

  Države su u velikom riziku i kada vode politiku precenjenog kursa domaće valute, i kada se u skladu sa tim samozavaravaju pogrešnim indikatorima zaduženosti.

  Konačno i možda najvažnije, države su u ogromnom riziku kada ignorišu svoja i tuđa iskustva i slede nametnute ideološke obrasce bez ikakvog empirijskog utemeljenja.

  http://nkatic.wordpress.com/2011/11/20/finansijske-krize-faktografija-mitovi-zablude/

 15. “Države su u velikom riziku i kada vode politiku precenjenog kursa domaće valute, i kada se u skladu sa tim samozavaravaju pogrešnim indikatorima zaduženosti.

  Konačno i možda najvažnije, države su u ogromnom riziku kada ignorišu svoja i tuđa iskustva i slede nametnute ideološke obrasce bez ikakvog empirijskog utemeljenja”

  Duboki uvid u nas same! kaže:
  Finansijske krize – faktografija, mitovi, zablude

  Nebojsa Katic

 16. Milovan Vukov Jankovic says:

  Kapitalizam pocijeva na POVJERENJU, vise decenija poslujem u Danskom ambijentu, na poziv telefonom , faksom ili mailom, isporucim robu ili obavim uslugu,
  jos me niko nije PREVARIO,
  ili ostao DUZAN,
  u nase AMBIJENTU MLADIH&LIJEPIH, BRAT BRATA ZAJEBE,
  nema tog OBOZAVAOCA mog lika&djela, koji me nije zajeba za cetvoro-petoro cifreni broj eura, i bjezi od mene kao DJAVO OD KRSTA,
  kod nas je MORALNA BIJEDA,
  TEZA I VECA OD MATERIJALNE BIJEDE,
  jer je REZIM LOPOVSKI, zato i drze 15000 nelikvidnih COMPANIJA,
  da UNISTE ONE KOJI RADE POSTENO.

  • ………….zato i drze 15000 nelikvidnih COMPANIJA,
   da UNISTE ONE KOJI RADE POSTENO…………

   Uzimas mjeru pojedincima koji su u krizu zbog koncepcije sistema, i kategorises ih u nelikvidne i nepostene a i ove “posteni ” im se prikljucuju svakim danom . 30.godina na rukovedecim poslovima oprobano i u komunizmu i truloj danskoj treba da predlozis nesto prakticno kako da se resi problem ti pribegavas ,Hajekovim intelektualcima ,moj Milovane .

   Tvoj predlog je konkrentan , sve po kratkom postupku LIKVIDIRATI umjesto “lose koncepcije sistema” ti bogomi pojedince koji se nijesu snasli i neposten isu i to ni manje ni vise no 15.HILADA dusa njihovih porodica zena i djece haha.

   Nije to SOCIJALISTICKI ,Milovane.

   Treba pomoci ljude a time pomazete i svoju OTADZBINU, MAJKU domovinu.

 17. Milovan Vukov Jankovic kaže
  …kod nas je MORALNA BIJEDA…”

  Nikakva ekonomija ne pomaže …
  Integracija u veću priču ide ali …
  Što sa moralnom bijedom …
  U Crnoj Gori na sceni je sistem – Oralna bojeda …

 18. Eto – neće mi se ni da napišem : Oralna bijeda …

 19. ………….faksom ili mailom, isporucim robu ili obavim uslugu,……….

  Kakvi su rokovi Milovane na te strane sa naplatom ?

  Kazes ,jos me niko nije PREVARIO.! Ne smiju te ni isplati jer postoji zakon a ne zbog toga sto si ti iz BRSKUTA.
  I kod nas nebi bilo prevara da fihkcionise sistem ODGOVORNOSTI, cak i po postjecim pravilma ali bi se pojavila BLOKADA sirokih razmjera koja bi BLOKIRALA cijelu DRZAVU ako bi poceli postovati zakone koje su oni (socijalisti) sami pisali a sasto? Zato sto kada preduzetnik otvori firmu onda mu “HAJEKOVI INTELEKTUALCI” zakace cevcice haha da mu kao pijavice isisavaju svaki gram njegovoga zaradjenoga novca, tako da u startu vrlo tesko mozes prezivjeti, haha zato mu i kace cevcice moj dobri Milovane.

  ……….jer je REZIM LOPOVSKI, zato i drze 15000 nelikvidnih COMPANIJA,
  da UNISTE ONE KOJI RADE POSTENO………….
  “posteno”, ne Milovane ne poznajes stvari.

  Imao bih jedan predlog za tebe, pa bi onda bio ubedjen kako funkcionise preduzetnistvo kod nas a to je da ti kao expert svoga posla udjes u biznis na nase trziste pa ceti sve biti jasno, Ato oces haha na najbrzi nacin da izgubis GULDENE a ako nemas dje snjima Milovane, probaj zaposli 10 .radnika pocni sa izvikanom ovde tehnologijom “BUDUCNOSTI” cini mi se tvoja profesija SOLARNA ENERGIJA pa da vidimo kako ces proci.

  srdacan,
  pozdrav

 20. Milovan Vukov Jankovic says:

  Svi ga njima pusimo.

 21. NEOLIBERAL kaže:
  “Zato sto kada preduzetnik otvori firmu onda mu “HAJEKOVI INTELEKTUALCI” zakace cevcice haha da mu kao pijavice isisavaju svaki gram njegovoga zaradjenoga novca, tako da u startu vrlo tesko mozes prezivjeti, haha zato mu i kace cevcice …”

  Dobra opsevacija osnovnog problema !

 22. johnny english says:

  sad da objasnimo neke stvari,pošto vidimo da baratate sa nečim što je u stvarnosti bilo drugačije.

  U SFRJ,fabrike,zadruge,kompanije bile su društvene,ne državne.Što to znači vlasnici su bili oni koji rade tamo.Moj pokojni otac je radio u Radoju Dakiću,oni su proizvodili građevinske mašine,koje su se prodavale od Kilimanđžara do Indije.60ih i 70ih nije bilo mnogo kompanija u Evropi koje su bile bolje od njih,osim Njemačkog Libhera.Ali odnekle su se pojavili Japanci i preuzeli tržište sa boljom tehnologijom.Naša kompanija je imala dosta inžinjera ali ne i ljude sposobne da nešto izmisle,inoviraju a kada si u takvom biznisu,male promjene na svjetskom tržištu te polome a nedostatak dobrog istraživačkog i tehnološkog tima na kraju te dovede da stagniraš i propadaš.
  Direktori i Radnički savjet vodili su fabriku.Radnički savjet je pomoću pravilnika odlučivao o dodjeli stanova,platama,dok je stručni tim odlučivao o tehnološkom progresu.Fabrika je prodajom u inostranstvu pravila velke pare ,taj novac je bio čuvan u udruženoj banci .Ponekad se dešavalo da je novac pozajmljivan drugim organizacijama u gradu,republici i samo je radnički savjet mogao da odluči kome će se pare dati i kako. Nije mogao direktor o tome da odlučuje bez pitanja radničkog savjeta.
  Za plate je postojalo bodovanje,kriterijumi su bili,školska sprema,radni staž,važnost određenog radnog mjesta i još neki manje važni elementi.Neki radnici su radili i prekovremeno .Pouzdano znam da su neki majstori sa prekovremenim mogli da pređu platu generalnog direktora.
  1990 godine dva direktora su pošli da zaključe neke ugovore sa Libherom u Njemačkoj.Kada su završili poslove produžili su za Italiju na svjetsko fudbalsko prvenstvo.Kada se po povratku saznalo za to sektor opšte službe je poslao čistačice i strazare da ih istjeraju metlama na ulicu.Istinska istina.
  Ali ima jedna caka,1986 godine,otac mi je donio neki tajni papir,ne sjećam se koliko je bilo štampanih stranica i rekao mi je da nikome ne pričam o tome.Ja sam posle nekoliko mjeseci pričao o tome sa nekoliko najboljih drugova i skoro smo se posvađali .
  1987 sam pošao za London,tamo sam ukapirao da je sporni papir ,bio MEMORANDUM SRPSKE AKADEMIJE NAUKA..
  U Radoju Dakiću,radnički savjet je odlučivao o platama,o profitu fabrike,o stanovima o prijemu radnika,o prijemu i otpustu direktora zajedno sa skj CG i opštinom .direktor nije mogao optustiti nikoga ali je radnički savjet mogao otpustiti direktora .
  i to je sve funksionisalo da neko neovlašteno ne stavlja pare u džep.Postojala je SDK služba društvenog knijgovodstva,kroz čiju kontrolu su prolazili svi tekući računi kako društveni tako i privatni .Nije bilo laži i prevare.Da li je bilo krađe i lopovluka,da ako je samupravna kontrola spavala i bila neozbiljna.
  1989 kada je vlada Ante Markovića tražila kredite od IMF znate li što im je bio uslov. Ukidanje SDK,radničkih savjeta i osnovnih banaka.Jugoslovenske banke su davale stambene kredite gdje ti je kredit 100 000 sa kamatom 8% i vraćeš 1008000 a ovdje su ti krediti 100 000 i kamata od 8% vraćaš za 20 oko 250 000. To je ta DRASTČNA razlika.
  Kad su došli đavoli nacionalsocijalizma otvorila su se vrata pakla i sad imamo to što imamo.
  Dakle je su li naši komentatori čuli da je to bila DRUŠTVENA svojina a ne DRŽAVNA i da su vlasnici sredstava bili radnici a ne država i da država nije imala zakonsko pravo da upravlja sa viškom DOHODKA nego su radnici preko radničkog savjeta imači obavezu da odlučuju o svim pitanjima koju su vezani za rad .Moj stric nikada nije bio član SKJ ali je nekoliko puta bio predsjednik radničkog savjeta i oni su imali glavnu riječ.
  1970 u Radoju Dakiću je radio mladi inžinjer Jelovac izuzetno nadaren i obrazovan čovjek,prevodio je knige sa engleskoga,davao časove engleskoga i bio je vrstan inžinjer.Ali iz nekog razloga kolege na poslu onako zavidljivi zezali su ga stalno.Njemu se to dosadilo i on je konkurisao za neki posao u Kanadi,ovi su mu ponudili vilu za stanovanje i 10 puta veću platu. Odmah je pošao ,nikada više nijesam čuo ništa o njemu.Njega je odavde potjerala ljudska zavist,zloba i neznanje ali ne i politika.Tako je puno mladih,inteligentnih i sposobnih ljudi pošlo iz ove zemlje a da se nikada bez traga ne vrate iz ko zna kojih razloga. Moj stric je nekada radio u udruženoj banci,rekao mi je da je finansijski sistem SFRJ jednom dobro uzdrman malverzacijama Zagrebačke banke gdje je volšebno iznijeto u inostranstvo preko milijardu dolara.

 23. “H. Beker i B. Džir ističu da u dugotrajnim i kompleksnijim istraživanjima na osnovu posmatranja treba razlikovati četiri faze ili četiri zadatka, koji ne slijede vremenski jedan za drugim nego se stalno međusobno prepliću:

  odabir problema, definiranje osnovnih pojmova i stvaranje indeksa za prikupljanje i sređivanje podataka
  ispitivanje učestalosti i raspodjele raznih pojava u proučavanoj sredini
  ukiljučivanje pojedinih podataka u teorijski model proučavanog složenog društvenog oblika
  sinteza podataka”

  Opsevacija dobra – ali sintezu ne pruža Veso Vukotić .
  Zato je Milovan , nažalost , u pravu sa svojim zadnjim komentarom .

 24. johnny english kaže:
  “Ali iz nekog razloga kolege na poslu onako zavidljivi zezali su ga stalno.Njemu se to dosadilo i on je konkurisao za neki posao u Kanadi,ovi su mu ponudili vilu za stanovanje i 10 puta veću platu. Odmah je pošao ,nikada više nijesam čuo ništa o njemu.Njega je odavde potjerala ljudska zavist,zloba i neznanje ali ne i politika.Tako je puno mladih,inteligentnih i sposobnih ljudi pošlo iz ove zemlje a da se nikada bez traga ne vrate iz ko zna kojih razloga.”

 25. Ako ja ‘odem’, za mnom će i pripadnici bankarskog lobija koji su pokrali Hrvatsku!

  Poznati zlatar i ‘zviždač’ Mladena Bajića, Marijana Hanžekovića, Franju Lukovića i Jakšu Barbića proglašava odgovornima za pljačku Hrvatske i neprocesuiranje te pljačke, tvrdi da je Sanader stradao jer se zamjerio upravo njima i naglašava da je rat dogovoren kako bi bankari i tehnomenadžeri opljačkali sve što vrijedi.

  Odlaskom na prošlotjedni sastanak ‘zviždača’ s predsjednikom Josipovićem, tvrdnjom da Hrvatska nikome ne duguje ni kune već da nas kamatare opljačkanim vlastitim novcem te riječima da će svima zainteresiranima pokazati dokumente koji potvrđuju te tvrdnje, zagrebački zlatar Pašk Kačinari je ponovno podigao prašinu u javnosti.

  Njegove riječi, po običaju, nije prenio niti jedan veći medij, no i tekst na portalu Dnevno bio je dovoljan da se lavina znatiželje pokrene. S poznatim zagrebačkim zlatarom, dioničarom Zagrebačke banke i dinamitnim ‘zviždačem’ tjedan dana kasnije razgovarali smo u njegovu luksuzno uređenom uredu iznad zlatarske radnje u Jurišićevoj 1, gdje nam je iz ladice svaki čas vadio dokumente koje godinama skuplja, a koji potvrđuju odgovore na pitanja na koja većina hrvatskih poduzetnika ne bi htjela odgovoriti.

  Vaša tvrdnja da Hrvatska nikome ne duguje ni kune, već da je lopovi kamatare ukradenim novcem, izazvala je dosta pozornosti. Možete li tu tezu pojasniti?

  – Već jedanaest godina istražujem način na koji su ‘privatizirane’ hrvatske banke i hrvatska poduzeća. Za to vrijeme prikupio sam cjelovitu dokumentaciju iz koje se vidi da je Hrvatska doista pokradena za oko 47, 5 milijardi eura koliko otprilike iznosi hrvatski dug, što znači da Hrvatska nikome ne duguje ništa. Hrvatska se počela pljačkati još 1976. godine, kada su pojedinci osnovali banke u inozemstvu kako bi tamo, umjesto u Narodnu banku Jugoslavije, mogli pohranjivati devize. Zagrebačka banka tada je također osnovala kćeri banke (LHB International Handelsbank AG Frankfurt; Banque Franco Yugoslavie, Paris; Adria Bank AG, Wien; Anglo Yugoslav Ltd., London; The Development Bank of Zambia, Lusaka) izvan Hrvatske, uz pomoć kojih su kasnije pokrali Zagrebačku banku i poduzeća koja su osnovala tu banku. Nakon što su ovladali Zagrebačkom bankom protuzakonito su izmijenili vlasničku strukturu brisanjem iz knjige dioničara dionice pravih vlasnika banke, i to njih preko tisuću i dvije stotine. Ljudi koji su nezakonito preuzeli Zagrebačku banku opljačkali su i Grad Zagreb. Ta pljačka još traje. Sada kradu dokumente kako bi sakrili trag pljačke. Posjedujem dokumentaciju o tome. Pokraden je i spis koji je držala Ninoslava Zeković, koja je zadužena za imovinu Grada Zagreba. Pred Gradskim uredom za imovinsko-pravne poslove sam pokrenuo postupak ukazavši na činjenice da je Grad Zagreb temeljni osnivač Zagrebačke banke, jer je osnivač Gradske Štedionice od 1914. god., pa samim tim Gradu pripadaju dionice ZABE. To je prijavljeno i DORH-u, no oni šute. Kaznenu prijavu protiv tada čelnih ljudi ZABE Ive Hanžeković – Živković, Marijana Hanžekovića, Jakše Barbića, Franje Lukovića i drugih podnio sam 6. svibnja 2008. zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Ta prijava od tada stoji u USKOK-u, a ista niti je odbačena niti se po njoj radi, što je dokaz da je zaštitnik sveukupnog kriminala u Hrvatskoj upravo Mladen Bajić, zajedno s Dinkom Cvitanom.

  Govorite li o slučaju u kojem je sud presudio da je Zagrebačka banka u vlasništvu države Hrvatske, da bi se DORH, suprotno svakoj logici i zdravom razumu, kasnije žalio na tu presudu?

  – Točno. Pričamo, dakle, o državi koja će ući u EU, a u kojoj se događaju ovakvi skandali. Primjerice sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Amira Hadžić presudila je da je Republika Hrvatska suvlasnik ZABE, a sve na osnovu dokumentacije koju je imala u spisu. Međutim DORH protivno svojoj osnovnoj zadaći da zastupa interese Republike Hrvatske, protiv spomenute presude ulaže žalbu i time šteti nacionalnim i državnim interesima Republike Hrvatske, a što je dokaz da Hrvatskom ne vlada pravna država i neovisnost sudstva, već bankarski lobi na čelu kojeg su Franjo Luković, Marijan Hanžeković, Jakša Barbić i ljudi koji su pokrali 1300 poduzeća koja su bila osnivači Zagrebačke banke, no kojima su dionice ukradene. Kako? Oni su bili čelni ljudi u tim poduzećima i oni su prikrili dionice. Zato govorim da se Hrvatska kamatari novcem koji je ukraden i koji se sada nalazi u Deutsche trust bank u Albanian street u New Yorku. Ta je banka kupovala dionice Zagrebačke banke za nekoga odavde, a sve to imam dokumentirano.

  Tko sprječava raspetljavanje tog slučaja?

  – Kada se netko u Hrvatskoj počne raspitivati o tome, onda se pojavljuje Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke banke, s najavom da će kupiti državne obveznice koje se prodaju po enormnoj cijeni. Na taj način on kontrolira i drži u šaci hrvatsku državu. Imam ovdje potpise ljudi koji su tražili raščišćavanje te situacije. To je Stjepan Mesić koji je to činio kontinuirano od 2002. godine, to je Luka Bebić, a to je i Ivo Sanader. On je nastradao upravo zato jer je tražio da se ispita kriminal u Zagrebačkoj banci i zato se tako zamjerio Franji Lukoviću i ljudima koji su opljačkali Hrvatsku. Ne kažem da Sanader nema učešća u pljački, jer to nisam istraživao. No dokumenti koje posjedujem potvrđuju da je u dva navrata 2004. godine poslao DORH-u i na druge adrese zahtjev da se ispitaju nezakonitosti u Zagrebačkoj banci i da se pokrenu kazneni postupci protiv pojedinih djelatnika ZABE, no nitko nije reagirao. Sanader je zbog toga postao smetnja.

  Zašto hrvatska javnost o tome vrlo malo zna?

  – Bankari su zakupili medijske prostore, pa su građani koji plaćaju RTV pretplatu osuđeni na ono što im se servira. A servira im se ZABA devedeset sekundi. Zagrebačka banka je zakupila medijski prostor, vjerojatno uz pomoć odvjetnika Hanžekovića koji ujedno nad tisućama građana pokreće ovrhe radi neplaćanja HRT pretplate. Zbog te silne nepravde hrvatski građani ne mogu čuti istinu na javnoj televizi koja se tiče ZABE i kriminalnih radnji unutar bankarskog lobija. Ovdje živim od 1959. godine pa sve to shvaćam i vidim jer gledam s druge pozicije – pomalo sa strane. Hrvatskom je građaninu najteže jer se počeo razočaravati u naciju i u domoljublje. Kada bude progledao, bojim se da će biti kasno, jer ja i meni slični ne mogu doprijeti do medijskog prostora na HRT-u.

  Koliko dugo već upozoravate na mutne radnje oko privatizacije Zagrebačke i ostalih banaka?

  – Jedanaest godina to istražujem, a prvi je o tome pisao Gordan Malić u Globusu, no on je tada bio spriječen da napiše objektivan tekst. U to vrijeme bio sam u Italiji i predavao papire u Unicreditu. Zagrebačka banka nije u vlasništvu Unicredita. Jer da jest, onda bi Unicredito dao garanciju za ZABU da podupre gradnju autoceste u Crnoj Gori. S obzirom da nisu mogli dati tu garanciju te da Jadranka Kosor također nije pristala dati garanciju, propao je posao od tri milijarde, a što nitko u medijima do danas ne problematizira.

  Je li moguće danas poništiti pretvorbu i privatizaciju Zagrebačke banke kao i 95 posto protuzakonito privatiziranih hrvatskih tvrtki? Kako bi se to moglo učiniti?

  – Naravno da je moguće, ali uz odgovornu i savjesnu vlast i vladavinu prava, koja neće štititi bankarski lobi i voditi se ciljevima interesnih skupina. Važno je otvoriti medije jer medijski prostor ne smije biti blokiran zbog istine i ljudi koji žele ovom društvu dobro.

  Zašto glavni državni odvjetnik, prema vašem mišljenju, štiti pretvorbenu pljačku? Ima li i on svoje prste u tome?

  – Mladen Bajić ima sve poluge kojima može razriješiti kriminal, a ja i drugi koji imamo dokumentaciju i želimo pripomoći smo marginalizirani. U više navrata osobno sam i preko odvjetnika podnosio prijave Državnom odvjetništvu, no na žalost po njima nije postupano. Na Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, u predmetu K-DO-2303/04 koji je adaktiran još 8. lipnja 2004. godine, u njega i nadalje ulažu sve novopristigle kaznene prijave u vezi sa Zagrebačkom bankom d. d., te se ne donose nikakve državnoodvjetničke odluke koje je to tijelo dužno donijeti, već se po predmetima ne radi ništa. Kaznena prijava protiv Franje Lukovića, Jakše Barbića, Ive Hanžeković – Živković, Igora Tepšića i drugih zbog više kaznenih djela podnesena je 6. svibnja 2008. godine, a zavedena je u USKOK–ovom predmetu pod poslovnim brojem UKR-759/08, da bi iz potpuno nepoznatih razloga 15. svibnja 2008. predmet bio ustupljen Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku pod poslovnim brojem KR-DO- 326/08, a u kojem do danas nije ništa učinjeno usprkos mnogobrojnim požurnicama i traženjima. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, u predmetu KR-DO- 909/09, povodom prijave da je pronađena neuknjižena imovina Republike Hrvatske, odnosno da je protupravno prisvojena imovina Republike Hrvatske u kapital Zagrebačke banke d.d. prilikom usklađivanja banke iz društvenog vlasništva u dioničko društvo, do danas nije učinjeno ništa! Sami onda zaključite kakva je uloga Bajića u svemu tome! Moram ovdje istaknuti da sam njemu osobno dostavljao požurnice i molbe da se po tim predmetima radi, no on očito ne misli da su ti predmeti važni ili iz nekih drugih pobuda ništa ne čini.

  Zbog čega Bajića onda podržavaju baš sve političke opcije?

  – Zato što on podržava sve opcije i štiti ih, jer je očito osoba koja se ne želi uhvatiti u koštac sa spornim situacijama. Čini mi se da jedino Ranko Ostojić ide na sve opcije i treba ga pustiti da radi. Policija je tražila od Državnog odvjetništva da im odobri da idu istraživati pronađenu imovinu Zagrebačke banke, no DORH nije dao suglasnost. Ništa se ne može raditi bez suglasnosti Mladena Bajića. Nakon svega, pitam se štiti li ga bankarski lobi.

  Štiti li bankarski lobi i Ivu Josipovića?

  – Njega ne štiti jer im je on glavna smetnja. Josipović je inicirao donošenje promjena Ustava koje ne idu na ruku bankarskom lobiju. Donio je Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije te o oduzimanju nezakonito stečene imovine. Zbog toga je postao smetnja tom lobiju. Prisjetit ću vas na televizijsku emisiju u kojoj su se oštro sukobili Josipović i Hanžeković, a u kojoj je na vidjelo izašlo da upravo Josipović želi problematizirati krupni kriminal i nezastarijevanje istog, dok se Hanžeković tome oštro protivio.

  Kakva je u svemu tome uloga guvernera Rohatinskog?

  – Mislim da je pod snažnim utjecajem bankarskog lobija koji vlada Hrvatskom te da je Hrvatsku narodnu banku pretvorio u instituciju koja ne izvršava svoje zakonske ovlasti. To govorim zato jer o tome posjedujem dokumente, a tiču se upravo HNB-a koji nije izvršio nadzor nad Zagrebačkom bankom iako je to od njega traženo. Kad su početkom devedesetih tiskani prvi hrvatski dinari, nisu dovezeni i deponirani u Hrvatsku narodnu banku, već u Zagrebačku banku. Hrvatska narodna banka nije se ni razdužila kod Jugoslavije s jugo dinarima, zbog čega nije teško zaključiti da je bankarski lobi Jugoslavije, odnosno jugo-tehno menadžerski sloj, zajedno s hrvatskim tehno menadžerima itekako umiješan u brojne kriminalne radnje.

  Tvrdite da su rat izazvali bankari i tehnokrati kako bi mogli opljačkati bivšu društvenu imovinu. Možete li tu tvrdnju rastumačiti?

  – Poznato je da je Tito htio napraviti radničko dioničarstvo, no to nije svidjelo Rusima, zbog čega je napravio kompromis pa je dao tvornice radnicima. A to što oni nisu znali to iskoristiti, već su usmjereni u nacionalizam, drugo je pitanje. Ciljano usmjeravanje na nacionalizam počelo je još 1981. godine. Velik natalitet Albanaca smetao je nekom i netko je to iskoristio kao povod za dogovoreni rat iza kojeg se dogodila pljačka društvenog bogatstva o kojoj govorim. Ni mnogi Albanci nisu svjesni da i među njima ima učesnika u ovoj dogovorenoj pljački. Do danas nisu raščišćeni svi računi. Jugobanka je nestala u čitavoj Jugoslaviji i van Europe postoji samo jedno njezino sjedište koje se nalazi u New Yorku, gdje je prema procjenama skriveno četiri milijarde dolara. Rat su, dakle, izazvale tehnomenadžerske strukture. Jer nije jednako voditi politiku ili biti navođen da vodiš takvu politiku. Žalosno je da su ljudi koji su krvarili i patili danas opljačkani i obespravljeni.

  Što ste vi sve, u kratkim crtama, pronašli istražujući kriminal oko Zagrebačke banke?

  – Otkrio sam da hrvatske banke nisu unijele svoje nekretnine u osnivački kapital i prikazale to da ne bi uvukli državu u vlasničku strukturu. To je najvažnije otkriće, a mislim da su to napravile sve banke u Jugoslaviji. Drugo, kad su usklađivali banke, nisu unijeli dopunu osnivačkog kapitala koju su trebali prijaviti Trgovačkom sudu. U Hrvatskoj je osim Zagrebačke banke na taj način pokradena i Pliva, T-mobile, Tvornice duhana, jer su oni sjedili u povezanim društvima. Zagrebačka banka, osim toga, ima vlasništvo nad zgradama i stanovima koji su imali hipoteke od Gradske štedionice do 1958. godine, ali je Sabor 2008. godine donio odluku da sve to ne postoji i da se briše…

  Kakav je konkretno vaš interes oko ZABE?

  – Dioničar sam kojemu nisu dali pripadajuće dionice već su ih uništili, a ja sam im ušao u trag kroz cjelovitu dokumentaciju koju posjedujem i koja je dokaz da mi duguju preko stotinu milijuna eura. Pitanje nalaznine tih dionica se tiče i Srbije i Kosova, no najviše Hrvatske i Grada Zagreba. Hrvatska s tom nalazninom i procesuiranjem te nalaznine dolazi do situacije da više nije dužna nikome ništa! Ali Hrvatska se još krade. To vam je kao kad netko provali u ogroman prostor pa mu treba dugo vremena da sve ukrade. Plijen se još uvijek iznosi van.

  Hoćete li ostati aktivni u politici te kako objašnjavate slab rezultat Saveza za promjene na proteklim izborima?

  – Marinko Filipović, koji poznaje Ivana Pernara, zamolio me da se uključim u Savez za promjene. U posljednja tri tjedna kampanje uključio sam se ispred nacionalnih manjina. Na moju odluku utjecalo je i to što je u Italiji pao Berlusconi, koji je bio vanjski čep koji nije dozvoljavao raščišćavanje kriminala oko Zagrebačke banke, dok je unutarnji čep svo vrijeme Mladen Bajić. Kad ga hrvatski narod smijeni, kriminal će se moći istražiti i tada će se vidjeti da Hrvatska nikome ništa ne duguje. Spreman sam odgovarati ako mi netko dokaže suprotno. Podastrijet ću dokumente koji to dokazuju. Kroz politiku ću pokušati iznjedriti ove interese.

  Zašto vas, Ivana Pernara, Sulejmana Tabakovića, profesora Slavka Kulića, kao i sve ostale koji govore o pogrešnoj monetarnoj politici i velikoj bankarskoj pljački, mediji baš i ne vole?

  – Bankarski lobi kontrolira medije jer se boji revolta i bunta naroda. Zato svaku od spomenutih osoba pokušavaju u javnosti diskreditirati i prema svakom destruktivno djeluju. Prema Pernaru su nastupili vrlo agresivno. Meni ne mogu ništa jer sa 62 godine i s iskustvom koje imam u trgovini, bankarstvu i ekonomiji, ne nasjedam na provokacije i ne obazirem se na diskreditacije.

  Je li moguće bez podrške medija preokrenuti stvari u Hrvatskoj?

  – Nije moguće jer su sindikati kao i braniteljske udruge razjedinjeni. Spremam se, stoga, nazvati Ninoslava Pavića, vlasnika Europa press holdinga i pitati ga hoće li otvarati prave teme, a pritom mislim hoće li otvoriti prostor u kojem će se čuti i druga strana koja će prozvati kriminal i kriminalce.

  Je li opasno govoriti to što vi govorite, odnosno upirati prstom u ljude u koje vi upirete?

  – Naravno da je opasno. Ali govoriti istinu ili ogovarati nekoga nije jedno te isto. Vjernik sam (rimokatolik) i radi istine sam spreman i umrijeti. No, za one koji bi eventualno naručili moju likvidaciju, takav rasplet ne bi bio dobar. Zna se tko bi imao prste u tome…

  Na što ste mislili kada ste rekli da postoji spisak onih koji trebaju ‘otići’ ako vi ‘odete’?

  – Neće valjda morati ‘otići’ ovaj što čisti ulicu, ako ja ‘odem’. Znam tko stoji iza svega i tko je imao prste u krađi koju želim rasvijetliti jer je svatko ostavio svoj otisak u tome. Odvjetnik Marijan Hanžeković je ostavio otisak, njegova bivša supruga Iva Hanžeković – Živković je ostavila otisak, akademik Jakša Barbić je ostavio otisak, Franjo Luković također. Nisam napao Crkvu ni Hrvatsku, već ljude koji su ukrali. Da sam Hrvat i s ovakvom glavom i sa svojim stavom, to bih riješio u roku od dva tjedna. Onda ne bih bio etiketiran. Za sve što govorim imam argumente i pisane dokumente. Ako kažem da je Sanader tražio da se raščisti pitanje Zagrebačke banke, onda znači da imam argumente za tu tvrdnju. Je li on igrao dvostruku igru, to ne znam, ali znam da se drugi put sukobio s Lukovićem kada ga je tijekom 2008. godine pozvao da smanji kamatu te kada je zaprijetio da će u suprotnom u Zagrebačku banku poslati inspekciju. Imam razloga vjerovati da ga je to stajalo političke karijere. Uvjeren sam da je progon protiv njega inicirao bankarski lobi. Nije isto je li netko ukrao deset milijuna ili 47 milijardi. Pitam vas, stoga, što je tu veći problem i koga bi prvo trebalo istražiti?

  Tko stoji iza vas, odnosno tko vas podupire i štiti, kada se usuđujete ovakve stvari javno govoriti?

  – Štiti me najprije Bog, a ima i drugih koji me štite. Bilo bi suludo kada bih javno rekao tko me sve štiti. Za mene se zna da nisam lopov niti prevarant, da sam poduzetnik i obrtnik od 1972. godine, da imam 62 godine, da sam tvrdoglav i da se ne bojim reći istinu. Ali kad nešto pričam, uvijek za to imam argumente. Svjestan sam da činjenice koje iznosim otvaraju mnoge probleme. No Hrvatska se mora suočiti s istinom, a ova istina će mnoge zaboljeti.

  http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/ako_je_odem_za_mnom_ce_i_pripadnici_bankarskog_lobija_koji_su_pokrali_hrvatsku/642163.html

 26. Duboki uvid u nas same! kaže:

  “Ako ja ‘odem’, za mnom će i pripadnici bankarskog lobija koji su pokrali Hrvatsku … !”

 27. “…i naglašava da je rat dogovoren kako bi bankari i tehnomenadžeri opljačkali sve što vrijedi.”

 28. “…No Hrvatska se mora suočiti s istinom, a ova istina će mnoge zaboljeti.”

  ista priča …

 29. johnny english says:

  Vidim da komentarišite o oblicima kapitalizma i socijalizma a pomenuli ste M.Tačer.
  Naučite trivijalne gluposti na fakultete i mislite da je to teoretisanje stvarno tako.
  Što se tiče UK,Margaret Tačer i njena ekonomska politika se smatraju grobarem britanske ekonomije,koja se vjerovatno nikada neće oporaviti od hirurgije Gvozdene Ledi.
  Posle drugog svjetskog rata,videći opasnost od komunizma,laburisti su dali velika prava radnicima i sirotinji.Prvo su napravili na milione državnih stanova,unaprijedili ljudska prava,civilne slobode i zaposlili veliki broj građana,smanjili dnevnicu sa 14,12 na osam radnih sati. Tačerka je po dolasku odlučila da razbije rudarske sindikate i počeli su veliki štrajkovi ,tako da je došlo do velikog odmjeravanja snaga između policije i rudara.Drastičan je bio slučaj kada se vođa sindikata Skargil sam namjerio na više od 5000 policajaca ispred jednog rudnika.Tačerka je imala svoje ideje koje je silom ostvarila i preko 180 000 rudara poslala u prevremenu penziju.Isto se dogodilo sa lučkim radnicima Liverpula.Svi su izgubili posao .Osnovna ideja Tačerke je bila da se zatvori sva prljava industrija u Britaniji a da se privreda preko Londonskog Sitija preorjentiše na prodavanje finansijskih usluga.
  Žrtve takve politike je bilo uništenje kompanija,Rols Royce,Renge Rover,Jaguar,Land Rover;Aston Martin i to samo iz atomobilske industrije.
  Posle nje ta politika se nastavila rasprodajom državnih kompanija British Gass,British Petroleum,British Rail itd,british Telecom.Najslikovitiji primjer je Željeznica i njena rasprodaja.Pošto je državna željeznica bila ogromna za prodaju u jednom komadu ona je podijeljena na deset kompanija i jedanaesta je bila samo održavanje pruga.
  Najmanja od ovih željeznica je rasprodata za 55miliona funti u januaru 1992 a kupljena je od šefova i direktora iste linije .Iste godine samo osam mjeseci kasnije ta najmanja kompanija je preprodata za više od 600miliona funti.Lijep profit zar ne.možete zamisliti što se dogodilo sa ovima koje su 50 puta veće.
  Ostavimo željeznicu.Sredinom osamdesetih cijene stanova su počele da rastu,bankarske kamate na hipoteke su se smanjile i onda su cijene skočile 3-4 puta.Početkom 1989 ja sam živio i radio oko Portobela,tamo je bilo toliko posla da me jedan naš Titograđanin jednoga dana tri puta zvao da pregovaram cijene i poslove za njega.Nije znao englesk pa sam mu ja prevodio u ugovarao poslove..
  Tog proljeća sam pošao kući za Jugoslaviju i vratio sam se krajem septembra.Posla nije bilo nigdje,morali smo da idemo u Doklands da tražimo posao,oko 90 minuta od kuće i to se nastavilo zadugo,do 1993.Pošto je narod pokupovao tolike stanove na hipoteke u dogovoru Tačerke i Bank of England,podignuta je kamata sa 7-8% na 15% što je odmah dupliralo rate na hipoteke sa 700-1400 funti .To je značilo stagniranje biznisa,otpuštanje i nemogućnost plaćanja bankama a ove su uzvratile sa oduzimanjem stanova.
  Tako da se desilo u opštini Croydon da je procenat of bank repossesion,bio veći od 90 % ili oko 4000 stanova ili kuće je oduzeto samo u 1991 godini. To vam je ta neoliberalna ekonimija ili kako je god nazivate.
  Prevara radi stoljećima na istu fintu ali ljudi se nikada neće opametiti.
  Kada je vrijeme buma banke preplave tržište sa jeftinim ponudama,kreditima i niskim kamatama.Onda ljudi postanu pohlepni,hoće veći stan,veću kuću,bolja kola,mlađu ljubavnicu koja ima veće prohtjeve.Pa se uzme jedna hipoteka,sin hoće bazen u bašti,ćerka put na Sejšele,Baba Krstarenje Karibima a žena Mediteranom.Zadužite sve kartice,podignete sve kredite .Zena kaže da komšije šalju djecu os septembra u privatnu školu pašto ne bi i mi.I tako malo po malo zadužite se do grla,ali to ne radite samo vi nego i vaše komšije,prijatelji sa posla,rodbina,praktično svi .Kada tako nekoliko godina radite mislte da će biti vječno.
  Kada je neko u Centralnoj banci shvatio da su svi zagrizli udice,izmisle neki teroristički napad,rat ili neku sličnu vratolomiju. I onda smanji cirkulacija novca u opticaju i poremeti finansijsko tržište i onda se podižu kamate sa 3-4 na 7-8 ili 10-12.Pa ko ima bolji rejting njemu je kamata manja a ko nema kao Grča onda je veća.
  PREVARA se sastoji uvijek iz tri faze, BUM,krediti prva faza ili navlačanje,kada imate jeftine ponude i većina kupuje po jetftinim ponudama.
  Izazivanje incidenta koji služi kao opravdanje za treću fazu koja
  se zove Bust.Kamate su duplirane,cijene su veće, nezaposlenost smanjena,privrede u stagnaciji.I tada nastupaju banke i onda uzimaju prave vrijednosti od vas i vaših zemljaka.
  Za brijeme Buma vi pođete u banku i tražite kredit za kuću. Posle višemjesečne provjere odobre vam kredit Kada vam odobre kredit oni na vaš konto otkucaju 100 000 funti.Pare vi nijeste vidjeli,niko vam ih ne broji na ruke.oni vama daju kredit ali vi morate da uložite zato 10 % keša i to su uglavnoj jedinepapirne pare koje postoje kada uzimate kredit od banaka.Prvo provjeravaju ko ste ,što ste i vaš kredit skoring,kreditnu moć.Posle višemjesečne provjere vam odobre kredit gdje vi dajete 5-10 % i to su uglavnom jedine pare koje postoje u čitavoj priči,i jedine pare koje ćete vidjeti dok ne dobijete ključ os stana.Onoga trenutka kada vam je kredit odobren na vašem račun je prebačeno recimo 100 000 funti ali to su samo brojke na ekranu,niko nije fizički novac prebacio negdje na neko mjesto koje pripada samo vama.
  Banka je istog trena kada je dobila 10 000 od vas stekla pravo da vam dalegalno kredit deset puta veći od onog što ste njima dali.A kada je otkucala onih 100 000 na vašem računu koji postoje samo u memorije nekog fajla u banci posao je gotov.Sada banka može legalno da izda na osnovu toga što je vama dala kredit od 100 000 može da izda najmanje deset puta toliko,znači milion a kada posudi nekome milion može još deset puta toliko i tako ide u progresiju.
  Banka legalno ne bi smjela da daje više od deset puta od onoga što ima u depozitu ali u praksi to često nije ni jedan posto.Centralna banka trebala da takve stvari kontroliše ali to se nikada ne događa u praksi.Zato što bankari imaju kontrolu nad političarima a ovi sve ostalo.
  Na zapadu postoji kontrola a to su računovođe koje bi trebalo da nezavisno i korektno provjere poslovanje ali se to u praksi ne događa jer svi apsolutno svi štimuju završne račune od najmanje kompanije do vlade i centralne banke.Jedino je SDK imao taj sistem koji je sprečavao sistematsku prevaru i pouzdanu kontrolu.
  Grčka vlada je prije 10 godina dovel Goldman Saks da im vrše kontrolu a ovi ih zakinuli za sitno,milijardu eura.
  Britanske banke su izgubile preko 800 milijadri na američkim berzama i vlada je iz državnog budžeta uzela te pare i dala ih privatnim bankama a ove i pored ogromnih gubitaka dijele ogromne viškove.RBS je prošle gpdine podijelila preko milijardu viška svojim bankarima.Barclays je 2010 imala 12 milijardi funti profita na koji je trebala da plati preko 4 milijarde poreza a oni su platili 112 miliona.
  E sad mi vi recite ko koga tu zajebava,ko koga tu podmićuje,ko kome namješta.
  USA je na ratove u AVganistan i Iraq potrošila preko 1000 milijardi dolara od narodnih para,ali su zato neke privatne firme naplatile grdne milijarde.Samo se računa da je firma Dika Čejnija na jednoj trasankciji prilikom sankcija na iračku naftu,uzela preko 27 000 000 dolara.O tim stvarima se ne uči na fakultetu ali se čita svaki dan u štampi ,nešto je i netačno ali vjerujte mi to što se ne piše je još gore. Računaju da su na Kajmanska ostrva sklonili preko 300 triliona zelembaća ili ti 300 000 000 000 000 dolara. a budžet USA je 15 triliona pa sad računajte kolike su cifre.
  Ja sam studirao pravo i medjunarodnu politiku pa znnam dobro kako pravnici krše sve norme koje su sami izmislili,ekonomisti nijesu ništa bolji ali su zato bankari najgori .
  Profesija koja je najveći neprijatelj čovječanstva.
  Nestankom Sovjetskom Saveza 1991,prestala je potreba na zapadu da se ugađa sirotinji,radnicima i nižim slojevima što imamo za posledicu urušavanja svih beneficija,ljudskih prava,civilnih sloboda i svih onih beneficija kojima su držali pokorno stanovništvo .Sada više nema potrebe za tim ,rukavice su skinute ,FEMA I logori su spremni za nove Gulage I KONCETRACIONE LOGORE.Ko putuje avionom,pa upoređuje kako je bilo prije 25 godina na aerodrome i kakva je bila kontrola nekada i sada onda će shvatiti očemu pričam.Ko ne zna neka sluša starije koji su to osjetili na svojoj koži.

 30. johnny english says:

  Gore piše da ako u Njemačkoj vam ne plate 2 mjeseca .više nema potrebe da dolazite na posao .Znate li kako je to u Engleskoj,dvije nedelje.Plata se obično daje svakoga petka i ako vam neko ne plati drugoga petka ono što ste zaradili,onda ne dolazite sledeći ponedeljak.
  Ako radite korektno Englezi će vas uvijek platiti,i koliko ste korektni tak će biti i oni.Ako nemaju novca da vas isplate onda će vam na vrijeme reći ovo pričam za ove koji rade bez ugovora na crno ili kratko .Ako si zaposlen na neodređeno onda su odnosi drugačiji i zaštita radnika je veća.Recimo ako radite u većim kompanijama sa kompjuterom a daju vam otkaz bez vašeg znanja,ne dozvoljavaju vam više da uđete u zgradu,oduzimaju vam propusnicu ,sve vaše stvari vam šalju poštom uz to 12 mjeseci platu a ponegdje i 24 mjeseca.Tamo kada regularno radite na platnoj listi obavezno je upisano koliko vam je odbijeno za porez u koji ulaze sva socijalna davanja.Porez je obično 18 % nekada i više zavise od iznosa plate.Što se tiče Šefova,najgori su Jugosloveni,sa njima nikakav biznis,Jevreji,Grci,Njemci jedan mi je zakazao u novembru početak radova u aprilu,na Hitlerov rođendan.Dopisnik za Britaniju.
  Ako ne radite idete u Job centar,Biro rada ,tamo se potpisujete svake nedelje daju vam socijalno plaćen stan i za hranu.Zadnjih godina to se pogoršalo i steže se kaiš.2008 dali su bankama 800 milijardi i bilo je još 600 milijardi duga,tako da su sad zaduženi kao Francuzi ili Italijani ali pošto je budžet veći,to se manje osjeća . Njemačka ima preko 2100 milijardi duga ali i njima je neuporedivo veći budžet pa im je lakše. E to su prave brojke a ne odnos procenata.
  USA ima preko 16 000 milijardi duga i to se nikada neće vratiti,kad pukne dolar biće papazjanije a najsigurniji su ovi koji nemaju ništa,oni nemaju što da izgube.

 31. “…a najsigurniji su ovi koji nemaju ništa,oni nemaju što da izgube….”

  Tu smo …

 32. Zatvoreno pismo(osvjescujuce) Neoliberlu

  1. Prof.Veselin Vukotic ucenik Stjepana Hana socijalistikog ekonomiste sa americkom statistikom(idejama) i nacina kontrole kvaliteta.Kasniji put dodicnog profesora je veoma jasan i predvidiv.Sa Antom M. je donio ”nove ideje slobodnog trzista” 1989 da bi te ideje ponovo poceo propagirati 1994 ili 1995-e pa se zna kako je zavrsio i koga je iz zatvora izvadio.Njegov najbolji djak i prijatelj i nas vlasnik zivota i sudbine MAFIJAS MASON(AMATER)M.DJ.

  2.Projekat privatizacije Crne Gore. Ponovo doticni prof. organizuje privatizaciju Crne Gore svima je jasno kao smo zavrsili okreni se oko sebe pa pogledaj KAKO FUNKCIONISE NEOLIBERALIZAM U CG. Kakva su samo cudovista u olicenje Veska Barovica i ostalih proizvela ta ponnovo njegova “nova ideja”.fANTOMSKIH FIRMI ,STECAJEVA,KORUPCIJE.

  3.Mreza. Kao slobodni zidar propagira stvaranje mreze koje si i ti clan tvrdeci da mreza nema vrha sto je laz,a najbolje se vidi iz primjera zaludjenih njegovih ucenika iz njegove skole preduzetnistava i biznisa(vladinih cinovnika) koji bez pogovora slijede njegove idjeje i taj njegov chvor uljuljkani u drzavim foteljama zaduzeni da rasprodaju i zadnji nas resurs. RECI NAM NEOLIBERAL DJE RADIS????” Posto si i ti iz te skole sigurno i ti imas neko preduzece sa zaposlenim radnicima i uspjesan si biznismen” kao njegova scerka koja radi u drzavnoj agenciji jednoj !!!xaxaxxaxax.(NAVEDI MI JEDNOG BIZNISMENA IZ VESOVE SKOLE KOJI SE BAVI REALNIM SEKTOROM PROIZVODJE)NEMA GA JER SVI RADE U VLADU KAO CINOVNICI!

  4.Koliko se sjecam da se prof presjednik(vlasnik akcija)Plantaza uski interes pa se pitam sto ne privatizuju plantaze ili su ih vec privatizovali.Uspjesna firma sa vecinskim drzavnim kapitalom.Jeli moguce/?Ponovo zaslugom doticnog profesora koji eto ti ces reci radi iz patriotskih razloga.

  5.Da Veselin Vukotic organizuje stranku….stvarno te zalim i ponovo te pitam jesi li svjesan kakve si mreze chvor? Jesi li svjesan da tu platu koju primas da je sve iz kredita i dugova koje ce gradjani vratit il inece nikad vratit nego cemo ih vracat dugo i dugo bolno i nasi unuci i praunuci.Robovi smo vase neoliberalne ideologije.

  6.Codex Alimentarius NAJBOLJE GOVORE STA TI SLIJEDIS I TEBI SLICNI!!PREDPOSTAVLJAM DA TI VESO NIJE O TOME PRICAO POGLEDAJ PROCITAJ I VIDI KAKO FUNKCINISE NEOLIBERALIZAM U DANASNJE I BUDUCE VRIJEME!!!! PROBUDI SE!!!

  p.s.- da nema kod Petra Ivanovica kakvih telefona pitaj ga kad ga vidis??

 33. Plannco Wallach S. says:

  Libertrtizam je kad nekolicinu ne kontrolishe nikakav zakon nego nekolicina kontrolishe sve po smo cefu. to smo vec vidjeli vishe puta.

 34. johnny english – sjajni tekstovi -hvala !

 35. Takodje !

 36. Pazi Mirko metak !
  Hvala ti Slavko spasio si mi zivot .

 37. Neoliberalizam u Crnoj Gori ne radi … Dok je Vesa Vukotića …Može da se radi ali ,liberalno, u vladi …

  • Reciklirani Fantom says:

   BOŽIĆNA

   Liberalno ništa nema, a još nam je prazna kesa,
   nikad puna neće biti, dok god bude druga Vesa.
   U penziju kada ode, tek će tada on da radi,
   hvala Milu i partiji, crnogorskoj hvala Vladi.
   Kad za Božić raspravljaju, okupi se dosta ljudi,
   sve go expert do experta, mi ostali svi smo ludi.
   Govoraše meni baba, kad za Božić krene loše,
   godina će takva biti, sva okrugla, pa na ćoše ……..

 38. Mislio sam da uopšte ne komentarišem ništa na ovu temu,jer je zaista previše teoretisanja o različitim konceptima,ali vidjevši ponosni video gospođe iz Adriatic trt mrt, a koji je ostavila osoba koja ovdje ima nik NEOLIBERAL i još nam poručila da uživamo,morao sam bar nešto napisati. Ovaj video ima za cilj dovesti nas pred svršenu odluku,a koju je gospođa Nataša Srdoč tako lagano iznijela,kao da se radi o tegli sa džemom. Naravno kao i uvjek koristi se ono što je 80 posto istina da bi se iznijele ideje koje su spasonosne za jedno društvo. Primijetićete da na kraju ovog video isječka gospođa koja želi dobro svojoj državi poziva da dođu strani investitori i da pored njih dođu i sudije stranci,koji bi obezbijedili dolazak prava u nesređenu Hrvatsku. Neoliberalno nema šta. Eto ja znam da neoliberalni koncept podrazumjeva istinski pravu konkurenciju,bez pomoći i bez zaštite od strane države.Globaliberalno nema šta.
  Neoliberalni koncept je upravo u ekonomiji i nastao zbog toga što je pojedincima u svojim uljuljkanim zapadnim državama ponestajalo tržišta.Šta je bilo potrebno uraditi? Potrebno je bilo pronaći novo tržište.Ali kako ga pronaći kada su postojale zemlje koje su štitile svoju ekonomiju? Pa jednostavno.Skupimo i platimo svoje ekonomske stručnjake i progurajmo ideju otvorenosti za sve i potrudimo se da zatvoreni sistemi to prihvate.Naravno naša tehnologija je bolja, a kada proguramo tu ideju nećemo imati problema za tržište. I upravo se to desilo nesrećnim zemljama kao što je Crna Gora,Hrvatska,Grčka i ostale zemlje još nesrećnijeg svijeta. Pravo pitanje je ipak ko stoji iza neoliberalnog koncepta?Da li su to samo multinacionalne kompanije sa svojim kćerkama firmama,pa makar one bile banke ili kompanije koje proizvode nešto ili pak neko drugi. Neoliberali naravno od ovoga ne vide ništa.Mozak jednog neoliberala je takav da će povjerovati u sve zarad prave konkurencije.No takav mozak nikada neće shvatiti,da jedna multinacionalna kompanija ne želi konkurenciju.Takva kompanija isključivo želi monopol na tržištu.Takvu kompaniju ne interesuje ljudski život,ograničeni resurs ili bilo šta što je u skladu sa pravilima po kojima čovjek živi već hiljadama godina.Takvu kompaniju interesuje samo profit. Suludo je reći da neko želi konkurenciju.To je nešto najgluplje što čovjek može pomisliti,posebno kada radite sa novcem.I najmanji zanatlija, tamo neki obućar,kao i najveća kompanija reagovaće isto. No glupim ljudima se servira duh neoliberalizma,zdrave konkurencije i sličnih stvari. Ali kome suštinski odgovara duh neoliberalizma.Ko stoji iza svega? Koliko god zvučalo glupo to nijesu multinacionalne kompanije. Iza svega stoje dvije stvari.Prva je ljudska pohlepa, koja kao krilaticu ima samo „još i još“,a druga je pripadanje tajnim društvima koja nam serviraju ovaj koncept iz njima znanih razloga. Koji su to razlozi? Ti razlozi nijesu ekonomske prirode,već sasvim neke druge. Šta je konačan cilj.Uništiti države u ovom smislu u kojem ih mi danas poznajemo.Stvoriti čisto ekonomske zajednice bilo od najmanje strukture, porodice, pa do onih koje treba da zamijene države.Nestanak nacija.Izmiješati svijet, toliko da niko ne zna svoje korjene.Bez korjena čovjek pluta kao govno po okeanu koje je ispalo iz nekog prekookeanskog broda. Uliti nesigurnost kod čovjeka tako da će stalno tragati za izvorom preživljavanja i nikada neće primijetiti da je ljudsko biće,jer po njihovom gledištu i nije.Čovjek budućnosti je rob.Da li je rob novca ili tehnološkog napretka,nevažno je. Sve što treba da se uradi je to da bude nesvjestan svoga duha,postojanja,bića.Cijeli život ga treba držati i vući za nos.Cijeli život treba prespavati,jer ako bude spavao biće nesvjestan da ima dušu.Ako budu imali spavače,njihov vođa će ih pohvaliti jer su mu doveli ljudske duše.Izgleda da je u ljudskoj biti da služi.No,služenje dobru je razumljivo,jer kao djeca imamo već date dobre osobine od Boga,ali nikada nijesam mogao shvatiti šta je u mozgu čovjeka koji želi da služi zlu.Neoliberalizam služi zlu.Na koji način?Vrlo jednostavno.U neoliberalnom globalnom svijetu samo ekonomija jedne korporacije koja proizvodi smoki može opstati,sve ostale propadaju.U neoliberalnom modelu tržište je otvoreno za sve pod jednakim uslovima.Mnogi bi rekli da nema ništa loše.Ima loše.Ako su tržišni uslovi jednaki u smislu carina,poreza i sl. ipak nijesu jednaki u nekom drugom smislu.Ako sam ja počeo proizvoditi smoki prije 67 godina i ovladao svim mogućim tehnologijama i tehnikama u proizvodnji smokija.Ako ja imam fabrike svuda po svijetu,i mrežu svojih distributera i ulazim na tržište koje se otvara,kako mi neki mali proizvođač smokija čiji su troškovi u proizvodnji daleko veći od mojih,može biti konkuretan.Molio bih Neoliberala da mu pomogne.Evo vam savjet.Prelijte svoj smoki čokoladom pa ga prodajte vanzemaljcima kao čokoladni smoki sa Zemlje. Zanimljivo kako se neoliberalizam može srušiti na smokiju.Šta bi mu tek uradio kikiriki?Šta će se desiti sa malim proizvođačem.Zato što je uzeo kredit koji ne može da vrati,jer dobit u poslu ne ide po planu zbog jednakih tržišnih uslova,zato što banka koja barata nestvarnim novcem ne želi da čeka,zato što niko nema razumjevanja,mali proizvođač smokija će propasti na velikom globalnom svjetskom tržištu.Moguće da posle propadanja izvrši i samoubistvo kao što je to danas uradio grčki penzioner od 77 godina, jer nije mogao više da vraća dugove.Kako je super ovaj neoliberalni svijet.Nego tu je zemlja.Hajde da koristimo sve njene resurse i sredimo samo svoju guzicu,ne misleći na budućnost,na to da na svijetu postoji još nečije dijete osim našeg.Važno je da je naše dupe puno,a što tamo neko u Africi umire od gladi,ma boli nas uvo.
  Kako neoliberalizam ruši države? Svaka država koja je zasnovana na neoliberalnoj ekonomiji, ima otvoreno tržište,konkureciju u radnoj snazi.Nema ništa loše u tome za one koji su već bogati.Ako moja kompanija treba da bira između dva jednako produktivna radnika koji se nudi da radi za 1.70 centi po satu i radnika koji radi za 2 evra zašto bi izabrao ovog drugog.Nema veze što ovaj za dva evra ima petočlanu porodicu i što je iz mog komšiluka,a što je ovaj za 1.70 došao iz Južnoafričke Republike.Nema to veze.Važan je profit.Kada se na otvoreno tržište u malim državama čija je ekonomija na staklenim nogama primijeni sistem neoliberalizma imamo to da takva država može samo da skupi pare za mrtvački sanduk i da se pokopa,a preživjeli iz nje da se zaviju u crninu i leleču.U Crnoj Gori smo lelekanje odavno izučili i već je dugo dio naše tradicije,tako da to nije ništa novo.Kako spasiti državu?Država se može spasiti po principu firewalla.Ako se gospodin Neoliberal razumije u informatička dostignuća znaće čemu služi firewall,a ako ne ukratko.Firewall ili vatrozid služi kao filter za informacije,analizu i provjeru paketa podataka koje dolaze sa interneta.Vatrozid je napravljen da bi se zaštitili povjerljivi korisnički podaci od neautorizovanih korisnika blokiranjem i zabranom prometa prema pravilima koje korisnik sam određuje.Loši paketi se odbacuju,dobri se prihvataju. Dakle uz pomoć njega se filtrira sadržaj,a pravila određuje onaj ko posjeduje firewall. Da smo zaštitili tržište sokova u Crnoj Gori danas ne bi imali monopol kompanije Coca – Cola.Da smo zaštitili korisnike računarske tehnologije ne bi Vlada Crne i najgore Gore potpisivala monopolističke ugovore sa Microsoftom.Ali kako Vlada Crne Gore radi?Zapravo šta radi? Ona se javno zalaže za sistem otvorenog koda,a onda isto tako javno potpiše monopolističke ugovore sa nekim ko plasira zatvoreni kod i odsustvo svake moguće konkurencije.Neoliberalno nema šta.
  Nego ovo je previše o takvom dobru koje nam stiže sa zapada,a zove se neoliberalizam.Da se ja ipak vratim pitanju koje sam postavio, a odnosi se na to kome odgovara ovaj koncept.Treba da budete ili pohlepni ili da pripadate nekom tajnom društvu koje ima svoj cilj.U Crnoj Gori mi smo imali te nesreće da nam se poklopilo sve kako ne treba.Valjda nas to oduvjek prati.Bivši premijer M.Đ. ( nije Miško Đukić) je i pohlepan,jer smo se uvjerili u to i pripadnik je tajnog društva ljudi koji se šetaju po našoj zemljici sa mistrijom i viskom i zidaju kule i obeliske. Ne vjerujete.Pogledajte obeliske iznad Bara,Cetinja,Grahova.Nijedan nije stariji od 15 godina.O zidarima govori njihova arhitektura.A gdje je običan građanin u toj arhitekturi?On je uzidan u grad i nepokretan i još uvjek se ne žali što niti jede,niti pije,niti razmišlja.Građanin je nesvjestan,zato što je država potonula.Potonuo je njen sistem obrazovanja,sudstva,zdravstva.I to je istina koju kaže i gospođa Srdač iz poučnog videa sa početka priče.Ipak gospođa nudi izlaz u tome da treba dovesti strane investitore,treba uliti svjež novac u zemlju,svježu krv u Crnu Goru,Hrvatsku i slične zemlje.Pored toga treba i dovesti strane sudije.Država više ne treba da postoji.Treba je srušiti.Treba bez imalo razmišljanja ući u sve neprovjerene projekte.Zar je moguće da na Holmu niko nema mozga?Zar je moguće da žurimo svojim grobovima koje su nam iskopale sopstvene vlade što prije?Moguće je.A postoji spas.Spas je uvjek u sebi,u uzdanju u sebe,u svoje sposobnosti i svoje ideje.Spas se nalazi u inovaciji,u novom,ali da li mi imamo više i znanja i energije za tako nešto?Ako pitate neoliberale imamo.Oni nas vode pravo u EU,jer EU nema alternativu.Ja ne pripadam ni jednom konceptu.Ne volim ekonomiju,čak je prezirem.Volim samo da koristim svoj mozak,a on mi kaže da je koncept crnogorske ekonomije,koje čak i više nema oduvjek bio pogrešan.

  • I to da je jos gore soli nam pamet(neoliberal)iz drzavne fotelje!!! On ti pripada skoli Vesovoj preduzednickoj(chinovnickoj).Danima ga molim da mi kaze dje radi,a on ignorise! Nagrabusio si kad procita ovo!! I to je najuporniji za vrijeme radnog vremena jer je bukvalno shvatio da drzavno vlasnistvo je lose pa mu vjerovatno pauza traje cijeli dan plata kaplje a koncep svijesti mu kaze da je upravu sto nista ne radi!!Kako ga samo nije sramota nam da palumudi koji dirincimo po 12 sati za manje para nego sto on preshedi!

   • ………….I to da je jos gore soli nam pamet(neoliberal)iz drzavne fotelje!!! On ti pripada skoli Vesovoj preduzednickoj(chinovnickoj).Danima ga molim da mi kaze dje radi,a on ignorise! ………….

    Za sad cu ti reci da sam jutros doruckovao ,przena jaja na oko , virsle i bijelu kafu .
    haha a FOTELJA me jako zulja nijesam zadovoljan preraspodelom pa po vsa bijeli dan ovdje prosipljem mudrovanje protiv socijalizma da naskodim svojoj drzavi.
    Ljut sam na Vesa sto mi nije da bolju fotelju.

 39. Medjutim profit nije bio jedini motiv. Tu je bila i osveta. Menjači nikad nisu oprostili Ruskom Caru zbog podrške Lincolnu tokom Gradjanskog Rata.

  Takodje Rusija je bila zadnja velika evropska zemlja koja je odbila da primi shemu privatne centralne banke.

  Tri godine pošto je Prvi Svetski Rat počeo, izbila je Ruska Revolucija koja je zbacila Cara i instalirala Komunizam.

  Jacob Schiff iz Kuhn, Loeb & Company se hvalio na svojoj samrtnoj postelji da je potrošio 20 miliona dolara da bi zbacio Cara.

  Novac je takodje dolazio iz Engleske da bi se podržala revolucija.

  Zašto bi neki od najbogatijih ljudi na svetu finansirali Komunizam, sistem koji se otvoreno bori da uništi Kapitalizam, sistem koji ih je i obogatio?

  Istraživač Gary Allen ovako to objašnjava:

  “Ako neko razume da Socijalizam nije program podele društvenog bogatstva, već je u stvarnosti metoda grupisanja i kontrole moći, onda ovaj očigledni paradoks da super-bogati ljudi promovišu Socijalizam nije uopšte paradoks. Ustvari ovo je sasvim logično, čak šta više ovo je savršeno orudje za megalomane koji traže moć. Komunizam, ili još tačnije Socijalizam, nije pokret ugnjetavanih masa već ekonomske elite”

  W. Cleon Skowsen je to ovako napisao u svojoj knjizi iz 1970 godine “Ogoljeni Kapitalista”:

  “Moć iz bilo kog izvora uvek teži da stvori dodatnu moć. Neminovno je bilo da će super-bogati jednog dana hteti da kontrolišu ne samo svoje bogatstvo već i celog sveta. Da bi postigli ovo, oni su hranili ambicije političkih zaverinika željnih moći koji su bili odani ideji da zbace sve postojeće Vlade i da ustanove globalnu diktaturu.”

  Ali šta ako neko od ovih revolucionara izmakne kontroli i pokuša da uzme moć od super bogatih?

  Najzad, zar nije Mao Ce Tung 1938 izneo svoj stav u vezi moći da: “Politička moć dolazi iz puščane cevi”

  Osovina Wall Street – London se odlučila na rizik.

  Projektanti su nameravali da kontrolišu revolucionarne komuniste tako što će im davati velike količine novca kad se povinuju, a smanjili bi im dotok novca ili bi pak finansirali njihove oponente kad izmaknu kontroli.

  Lenjin je počeo da shvata da iako je on apsolutni diktator Sovjetskog Saveza da on ne povlači finansijske konce. Neko drugi je neprimetno imao kontrolu:

  “Država ne funkcioniše onako kako smo želeli. Kola ne slušaju vozača. Vozač je za volanom i čini vam se da ih vozi, medjutim kola ne idu u željenom pravcu. Kola se kreću kao da ih neka druga sila vozi”

  Ko je bio iza ovog?

  Predstavnik Louis T. McFadden, predsednik Komiteta za Bankarstvo i Monetarni sistem tokom dvadesetih i tokom Velike Depresije u tridesetim:

  “Na kurs Ruske istorije u velikoj meri su uticale operacije medjunarodnih bankara. Sovjetskoj Vladi su date pare od strane Ministarstva Finansije iz Federalnih Rezervi. Pare su išle preko Chase Banke. Engleska je pozajmila pare od Saveznih Rezervi te ih pozajmila Sovjetskoj Vladi sa mnogo većom kamatom. Dnjeparska Brana je sagradjena od para koje su nezakonito uzete od Ministarstva Finansija preko nečasnih i korumpiranih Saveznih Rezervi”

  Drugim rečima, Savezne Rezerve i Engleska Banka su u ime svojih osnivača medjunarodnih bankara, stvarale čudovište koje će podsticati tokom 7 decenija: komunističke revolucije, ratove i najvažnije – dugove.

  U slučaju da mislite da su nekim slučajem Menjači stvorili komunizam pa izgubile kontrolu – Washington Times je 1992 godine objavio da je Ruski Predsednik Boris Jeljcin izjavio, uznemiren činjenicom da najveći deo strane pomoći se: “Vraća direktno nazad zapadnim bankama na ime dugova” (Gospodari Novca – Kako su medjunarodni bankari osvojili Ameriku)

 40. Plannco Wallach S. says:

  demokratski socijalizam i radnicko samoupravljanje nije grupisanje moci i bogatstva u uskom krugu nego njihova pravicna raspodjela medju stvaraocima toga bogatstva.
  to je dosad u istoriji najpravichniji u organizovanju ljudskog drushtva. nije izashlo iz Marsizma, jer je taj “izam” kopija judejskog kibuca i diverzija na socijaldemokratiju.

  • ……………..demokratski socijalizam i radnicko samoupravljanje nije grupisanje moci i bogatstva u uskom krugu nego njihova pravicna raspodjela medju stvaraocima toga bogatstva…………….

   • Jesi li to na posao ,jesi? )Kad si toliko protiv drzave ajde pusti mene da (NE)radim mjesto tebe,a ti idi u privatnike?

   • POSTOVANI,Privatnik-preduzetnik, ako cita moje redove ili vase “RUKOPISE”
    vrlo ce lako razaznati vrednosti ko kakvu emituje i spoznati pravu istinu ,ali malo teze ce to desifrovati ljudi koji rade u adminostraciji ,penzioneri,nezaposleni i drugi , i ti to dobro znas zato ovdje mene SPINUJES, ali ti to kod postovane Kristine i nekih drugih ovdje komentatora ,postovaocu “RUKOPISA” nece poci za rukom ni za nogom.
    Ovom replikom sa tvojom inteligencijom koju je opisao “HAJEK” zavrsavam.
    A ti pokusaj ,Usredsreditse sto ja pricam i propovijedam a ne sto ijem i pijem, socijalisto !

   • hvala…..HAJEK? iMAS LI TI MOZGA SVOGA DO VESA I HAJEKA!? iMAS GORE TEKST OD* lamme goedzak* PA SE UHVATI U KOSTAC. NIJE SRAMOTA STO RADIS U ADMINISTRACIJU SRAMOTA JE STO SVE TO PRICAS A NEMAS REZULTATA NIKAKVIH.

    JA PRIZNAJEM RADIM KOD GAZDE TRENUTNO*NAVIKAO SAM DA RADIM* JER SAM MISLIO DA BJEZIM ODAVDE KAO MNOGI STO SU POBJEGLI PA PALAMUDE KAKO REZIM DA SKIDAMO BEZ KREDIBILITETA KAO TI STO PRICAS EKONOMIJI!

    . JA IMAM NESTO SVOJE PRIVATNO(PORODICNI BIZNIS LICNO MOJ) REALNI SEKTOR.REGISTROVANI SAM POLJOPRIVREDNIK VEC DUGO SAM SEBI PLACAM DOPRINOSE I GRAWE OSIGURANJE VEC OSMA GODINA.UCESTVUJEM NA TRZISTE ZAMISLI?! NE MORAM DA CEKAM KAO TI DA MO NEKO DRUGI KAZE STA DA MISLIM I KAKO DA MISLIM.SVOJ SAM I NA NEBU I NA PISTI I BICU ISTI DOK ME STAROST NE POCISTI!!POKOJNI NEBO))

    IMAS GORE DOBAR TEKST I *SPINOVANJE) OD *lamme goedzak*

    A STO SE MENE TICE MENI JE SAMO POTVRDA TREBALA DA SI JEDAN SAMO OBICNI CINOVNICIC KOJI SE UFURANI NEOLIBERAL,A KOD OVOG(ANARHOSINDIKALCA) *SOCIJALISTE* UVIJEK MOZES DOCI NA BESPLATAN RUCAK I VECERU I ZA POMOC BILO KAKVE VRSTE ZA RAZLIKU OD TEBE STO BI ME VJEROVATNO PUSTIO DA UGINEM ISPRED KUCNOG PRAGA!

   • JOS NESTO…..SA NESTRPLJENJEM OCEKUJEM TVOJ ODGOVOR NA TEKST *lamme goedzak*…I NISTA LICNO VJERUJ MI.CAK SE I RAZMISLJAM SAD POSLE TVOJIH TEKSTOVA DA UPISEM CETVRU NA UDG CISTO RADI STAVA I KONTRA STAVA NEGO BI ME TO ZADOVOLJSTVO KOSTALO PAR HILJADA KOJE CU NA PRINOVU U KUCI MORATI DA ULOZIM!!))))))) POZZZZZ NEMA VISE SPINOVANJA….

 41. Pravilna raspodjela onoga što je stečeno je vrlo moguća,ali zašto se ne zapitaš koliko je moguć zdrav neoliberalizam .Neoliberalizam se može primijeniti,ali prije ili kasnije u njemu uvjek neko strada,tako da je poguban po ljudsko biće. Neoliberalizam poznaje samo jednu stvar,novac,koji je sam sebi cilj.U takvom neoliberalizmu ne postoje ideje humanizma,zaštite onih koji se ne snalaze.Da li je i jedna privatna korporacija bilo gdje u svijetu odvojila novac za poboljšanje socijalnog stanja u zemlji u kojoj se nalazi.Ne znam za takav slučaj.Oni rade sasvim nešto drugo,a to je da mali dio svog novca daju dobrotvornim akcijama za gladne širom svijeta.Pa zbog čega onda ima toliko gladnih?Naravno milionske svote novca nikada neće doći na pravo mjesto,jer same te korporacije osnivaju fondacije za pomoć i uplaćuju milionske svote. Na taj način u svojim državama stiču poreske olakšice za svoje poslovanje.Naravno postoji regulator od strane države, koji će provjeriti finansije u okviru fondacije za pomoć,pa čak i način na koji će se novac upotrijebiti,ali nikada ne može ispratiti tok novca do kraja. Ako sam ja korporacija A,ako je moja fondacija za razne vidove pomoći B,ako pored B imam i fabriku C u nekoj drugoj državi,ja kao A ću dati novac B,koji će takođe od mene C da kupi neki proizvod koji ću pokloniti gladnima.U takvom konceptu problem je uvjek količina,jer do onog kojem treba pomoć nikada neće stići količina hrane,vode ili bilo čega drugoga koja odgovara stvarnim transakcijama između B i C. Gladan će i dalje biti gladan,a mrvice koje mu je A tako velikodušno poklonio samo će produžiti njegovu muku za još neki dan. U svim zapadnim zemljama se na taj način vrši utaja poreza i direktno su građani tih zemalja oštećeni,ali problem je što oni to ne shvataju.Nego to je neoliberalizam,jer neoliberalizam se protivi visokim porezima.
  Neoliberalizam ne poznaje humanizam.Neoliberalizam ne zna za granice,jer takav sistem vodi samo ka neracionalnom korišćenju resursa i potrošačkom društvu.Potrošač je kao narkoman,jer u biti čovjeka je želja za posjedovanjem.Kao takav potrošač je čisto materijalni čovjek.Njegova druga duhovna strana je zakržljala.Za ovo postoji jednostavan primjer.Daleko je teže odvojiti se nekom što ima mnogo od jednog dijela onoga što ima,nego nekome što ima malo.Da ne krećem sada po geografskim dužinama i širinama naše mile zemlje i ne prozivam odvratna lica koje gledam 22 godine,njihovu sestru,braću,kumove.Pitaću vas samo jedno:”Da li je bilo ko od vas video da su ti ljudi izašli i pomogli neku osmočlanu porodicu koja jedva sastavlja kraj sa krajem?”Nijesu morali novčano,nego makar da im daju stari džemper ili šorc,majicu, a o satu da ne govorim. Nikada to nećete vidjeti.Isto to niko nije učinio ni u ostatku bivše velike države.
  Zbog čega je neoliberalizam poguban? Neoliberalizam nema veze sa slobodom, već naprotiv sa ograničavanjem slobode.Ovo zvuči suludo baš zbog imena ovog pokreta, ali neoliberalizam se protivi uplitanju države u ekonomiju i želi iskorijeniti državno vlasništvo.Na taj način neoliberalizam teži prebacivanju kotrole ekonomije od strane države na privatni sektor sa uvjerenjem da će to dovesti do efikasnije države i poboljšanog ekonomskog zdravlja.To je zvanično tako.Zamislite pokret koji počiva na uvjerenju, a neko ga primjenjuje. Šta ako se ispostavi da je uvjerenje pogrešno,kao što i jeste. Šta se dobija kada država ne kontroliše ekonomiju. Pa logično je kontroliše neko drugi,a u ovom slučaju to je privatni sektor tj. korporacije. Ako korporacije kontrolišu tržište,oni sui vlasnici tržišta.Kada je neko vlasnik nečega i kada se nalazimo u njegovom okruženju i kada poslujemo pod njegovim uslovima, ne možemo govoriti o slobodi.Neoliberalizam bi ustvari trebalo da promijeni svoje ime u neokorporatizam ili prostije korporatizam,jer je Neo lik iz Matriksa. Pošto ja ne vidim da je ovaj NEOLIBERAL sličan liku iz pomenutog filma zamolio bih ga da promijeni svoje ime u KORPORATA ili tako nešto slično.Možda će tada sebe vidjeti kao nekoga ko je vrlo moćan i ko drži konce tržišta u rukama i neće se zavaravati da je slobodan,jer neko ko podržava ovakav koncept nikada ne može biti slobodan.
  Da se ipak vratim njegovom omiljenom pravcu.Kada se prebaci kontrola ekonomije sa strane države na privatni sektor pored kontrolisanja tržišta od strane privatnog sektora,ako ste bili država koja je nešto posjedovala dobija se to da se morate osloboditi toga što posjedujete. Zašto to učiniti, ako je ono što ste posjedovali donosilo dobit? Ako ste premijer jedne države,izgubićete političku poziciju,ako to uradite,jer svaki normalni građanin će vidjeti ekonomske promašaje. Zato se u malo sređenijim državama upravo radilo na tome kako je johnny english iznio. U preduzećima koje je posjedovala država morali ste dovesti lošu upravljačku strukturu,kako bi doveli preduzeće do vrlo male dobiti ili poslovanja sa gubitkom.Takvo preduzeće bi trebalo postati teret za državu i građane i moralo bi se prodati.U početku je nešto slično rađeno i kod nas,a onda su persone non grate koje nas vode uvidjeli da ne moraju to da rade i da pljačku mogu izvoditi i preko dana. Zaboravio sam to se ne zove pljačka,to je uspješna privatizacija u tranzicionom društvu. Uspješnim privatizacijama se postiže da kapital koji posjeduju građani pređe u ruke pojedinaca koji kontrolišu tržište i koji ga ujedno i kreiraju špekulativnim radnjama na berzi. Berza je mjesto gdje vaš rad može van svake logike da skoči,čak i stotine puta više nego što vrijedi. U neoliberalnom društvu berza bi trebalo da je slobodna.Ali u neoliberalnom društvu nema slobode,pa tako ni berza ne može biti slobodna. Kretanja na njoj zavise od prodaje i potražnje, koja se po principu A i A1,A2,A3 može kretati onako kako vi to želite. Sistem A-A1,A2,A3 znači da vaše kompanije trguju vašim akcijskim kapitalom i stvaraju cijene akcija odnosno vašeg rada onako kako vi to želite.Ako se budala B upeca, ko mu je kriv što je izgubio novac. Ovo je samo uprošćen način berzanske špekulacije,kako bi neki koji sebe smatraju neoliberalom mogli to shvatiti. Ovaj sistem je često primjenjivan na nesrećnim crnogorskim berzama od uspješnog crnogorskog biznismena poznatijeg pod nadimkom Veskobar.Nadimak je dobio prema kolumbijskom kralju droge Pablu Eskobaru,možda nezasluženo, jer uspješni poslovni čovjek Veskobar je sve stvorio svojim neoliberalnim radom i sa Pablom ima zajedničke samo brkove.Tako bar misle neoliberali o ovom uspješnom čovjeku.Ja ga prosto nazivam onako kako mi to moj jezik dozvoljava,a to je funjara i fukara.Turski naziv fukara je možda pogrešan,jer znači sirotinja.Pomenuti nije nikakva sirotinja u materijalnom smislu,bar ne još,ali će uskoro biti.
  Još jedna veoma važna stvar za NEOLIBERALA, ako još uvjek želi tako da se zove.Na primjeni neoliberalnog koncepta u ekonomiji država insistiraju Svjetska banka i MMF. Svjetska banka nije vlasništvo ni jedne države. Ona je skup pet međunarodnih organizacija koje imaju legitimno i monopolističko pravo da pozajmljuju novac državama.Stvorena je na Monetarnoj i finansijskoj konferencija Ujedinjenih nacija posle drugog svjetskog rata. Sličnu funkciju ima i MMF ili Međunarodni monetarni fond, koji služi kao oruđe u rukama Svjetske banke koje je zaduženo za nadzor globalnog finansijskog sistema i bilansa plaćanja kao i pružanjem finansijske i tehničke pomoći. Šta zapravo ovo znači. Ako pozajmite novac od jednog ili drugog,vi se više ne pitate sa vašom ekonomijom,ako ne radite po njihovim uslovima,zato treba da radite onako kako vam oni kažu.Na taj način vaša država se odriče dijela svog suvereniteta.A šta nam kažu Svjetska banka i MMF.Morate prihvatiti neoliberalni ekonomski koncept tj. prodajte našim korporacijama sve što imate.Vi kao dobar đak svojih učitelja to i učinite i onda vidite da se vaša država nema iz čega finansirati,jer capital sa kojim ste raspolagali nije više vaš,a od dobiti vaših bivših preduzeća imate samo porez koji po neoliberalnom konceptu ne smije biti veliki. Pošto od poreza ne možete da živite,prinuđeni ste da pozajmite od istih novac koji vam je potreban,ali vi kao država ga ne možete upotrijebiti za ono za što vama treba,jer tada nastupa tehnička pomoć.Tehnička pomoć ovih organizacija podrazumjeva ulaganje novca gdje dobit neće biti velika,tako da bi vratili kredit morate podići novi.Iz kredita u kredit i opet u kredit i vaša zaduženost raste.Jednostavno,prosto i sa velikom dobiti za prave vlasnike novca koje je vaša zemlja uzela. No što je pravi cilj Svjetske banke i MMF-a.To je podrivanje nacionalnog suverniteta tako što će se uticati na odluke.Miješanje u stvari kao što su obrazovanje,ekonomija industrija,poljoprivreda i slično. Prosto je,ako uzmete novac vi nemate slobodu.Ako ste zadužite gotovi ste.Beba koja se danas rodi u Crnoj Gori dužna je po zvaničnoj statistici 2642 evra.Nezvanično taj dug je veći makar nekoliko puta. Crna zemlja koja tone je Crna Gora.Iznad uzburkane ekonomske vode našoj dragoj državici viri samo još glava i pitanje je dana,kada će sve stati.Kada će prestati i socijalna davanja i kada će građani po ulicama ovako fine ekološke zemlje fino ekološki lipsavati od gladi.Za ovakvo stanje možemo zahvaliti neoliberalima koji sun as prevodili.Nijesam namjerno htio da govorim o tome zašto to rade što inače rade MMF,Svjetska banka i njima slični,ali ako bilo koji crnogorski neoliberal ima mozga i ako mu ga u potpunosti nije popio Veselin Vukotić lako će doći do zaključka.No problem građana Crne Gore je upravo mozak i sopstvena svijest,jer da smo posjedovali i jedno i drugo, ne bi nam se desilo bar ovo što nam se desilo sa ekonomijom.

 42. Britanski premijer Bendžamin Dizraeli (Benjamin Disraeli, 1874-1880) potvrdio je prethodnu tvrdnju o kontroli tajnih društava nad istorijskim dogañanjima, kada je napisao:
  „Postoji u Italiji snaga koju mi retko spominjemo u ovom Domu (Parlamentu)… Mislim na tajna društva… Beskorisno je poricati, jer je nemoguće sakriti, da je veliki deo Evrope… o drugim zemljama da i ne govorimo… prekriven mrežom ovih tajnih društava… Koji su njihovi ciljevi? Oni ne žele ustavne vlasti… Oni žele da promene vlasništvo nad zemljištem, da oteraju prethodne vlasnike i da ukinu crkveni sistem.”

  Zapažate da su dva cilja tajnih društava, prema Dizraeliju, potpuno istovetna sa ciljevima organizovanog komunizma: ukidanje privatnog vlasništva i obračun sa „crkvenim sistemom”, odnosno s religijama u svetu. Je li moguće da je takozvani komunizam u stvarnosti oruđe tajnih društava? Da li je realno verovati da komunizam kontrolišu snage koje su iznad njega, poredane u jednoj organizovanoj hijerarhiji? – Ralf Eperson

 43. Dejvid Rokfeler je o žrtvama Revolucije, po svom povratku iz Kine, 1973. godine, rekao sledeće:
  „Kolika god bila cena Kineske revolucije, ona je očigledno uspela, ne samo u stvaranju efikasnijeg i prosvećenijeg upravljanja, već i u negovanju visokog morala i zajedničkih interesa… Društveni elementi u Kini, pod rukovodstvom predsednika Mao Cedunga, jedan su od najznačajnijih i najuspešnijih u ljudskoj istoriji.”

 44. Uzas, da vrednujete , takvu jednu ISTINU,
  mene ne iznenadjuje jer znam kolko je obrazovan sto se tice ideologije ,prosjecan Crnogorac.
  Pogledaj te video clip ,kumim ve Bogom da se ne blamirate, KOMUNISTI-SOCIJALISTI Crne Gore!

 45. lamme goedzak says:

  Ako je ovo sve što imaš da kažeš u odbranu neoliberalnog koncepta ekonomije, onda je to toliko jadno da je svaki moj dalji komentar na tu temu samo bacanje bisera. Uzeo si primjer Kine. Proguglaj malo o Kini i vidjećeš gdje je kineska ekonomija u odnosu na ekonomije sa neoliberalnim konceptom tržišta. Možda to nijesi čuo kod Vesa na smjeru, ali ta krvava komunistička Kina u svojim rukama drži 80 procenata svjetske brodogradnje. Druge stvari neću pokušati ni nabrajati. Za mene je samo porazno to kada vidim šta je proizveo Univerzitet Crne Gore i jedan jedini čovjek. No comment . Veliki pozdrav!

  • O cemu pricas covece ,ko brani NEOLIBERALIZAM od koga ,Ti zelis da tako ispada izgleda to vam i prolazi kod neznavenog naroda.
   Klip koji sam postavio pojasnjava STRAHOTE kOMUNIZMA-SOCIJALIZMA, a neki socijalisti ovdje daju komentare pravdajuci Kinesku revoluciju: Porukom,
   ……Kolika god bila cena Kineske revolucije, ona je očigledno uspela, ne samo u stvaranju efikasnijeg i prosvećenijeg upravljanja, već i u negovanju visokog morala i zajedničkih interesa… Društveni elementi u Kini, pod rukovodstvom predsednika Mao Cedunga,
   jedan su od najznačajnijih i najuspešnijih u ljudskoj istoriji.”………

   A ti nadovezujes sadasnje vrijeme i kazes:… Uzeo si primjer Kine. …
   Uzeo da se vide zla i zablude komunizma-socijalizma kome jos nije jasno.
   A vi ste poceli gore nesto plekati sa Rokfelerom i Kinom.

   Pa se nastavljas,………..Proguglaj malo o Kini i vidjećeš gdje je kineska ekonomija u odnosu na ekonomije sa neoliberalnim konceptom tržišta. Možda to nijesi čuo kod Vesa na smjeru, ali ta krvava komunistička Kina u svojim rukama drži 80 procenata svjetske brodogradnje. Druge stvari neću pokušati ni nabrajati. Za mene je samo porazno to
   kada vidim šta je proizveo Univerzitet Crne Gore i jedan jedini čovjek. No comment . …

   Da stvarno nema comment sa osobom takvih pogleda,
   Pa sto ne trcite da zivite u Peking nego idete u London,Njujork itd….
   Zbog sloboda covece nacvece vrijednosti koju pojedinac moze da posjeduje , sigurnosti svoje svojega kapitala itd ,,,, toga nema u Kini ,kada pocne da im se bune mlade generacije zbog tih vrednosti KINA ce biti u velikim problemima ,ja licno mislim da je KINA TIGAR od PAPIRA i da zapad moze da je srusi kad god oce.
   Kina se izdigla zahvaljujuci ZAPADU a ne Mao ce TUNGU i njihovoj KRVAVOJ revoluciji.

   NEVEROVATNI pogledi ali nijesi jedini.

   haha ,i jos si DRZAK pokusavas NEOLIBERALIZAM kaciti i mjeriti sa necim sto veze nema sa slobodom.
   Staljinova Rusija je od drvene ralice za period od svega 20 godina ,EJ,samo 20.godina dosla do GAGARINA ,a pitas li za CENU toga “NAPRETKA” i ti to OPRAVDAVAS, kada kazes,
   ……..ali ta krvava komunistička Kina u svojim rukama drži 80 procenata svjetske brodogradnje………….. Zato sto je zapadno trziste slobodno i ima slobodni KAPITALIZAM,free market,laissez faire.
   Do cim taj isti zapad ima problema sa tvojom KINOM da i ona prihvati pravila igre.
   Ta ista Kina nece da prihvati neke vase SKUPE socijalisticke zakone kojoj vi SOCIJALISTI, nudite.
   O tome ne pricas ,o slobodi govora i ostalim slobodama koje nema u Kini, o tome nista.

   Alo, mi smo LIBERTARIJANCI ,pogledaj malo sto je to imas i film koji sam ovdje postavio a NEOLIBERALIZAM pravac u ekonomiji vrednujemo i drzimo ispravnim i
   nasi pogledi su jasni .
   Pricajte vi malo o vasim partijama u Novom i Tivtu sto one nude ,a mene su sve iste koja godj pobijedi sve jedno nista novo sve isto samo varijacije malko drukacije.

  • Ipak potrebna je i dokvalifikacija na UDG-u!
   Napamet mora da se zna Vesova omiljena, Radyard Kipling – Bićeš čovjek sine moj!
   To svaki neoliberalni, Vesov sin treba da zna napamet. Vrlo je bitno stihovima zamaskirati prljave namjere. Ima li još neko ovdje sa Vesova smjera?
   Plemenito, ali pazite kakav uticaj ima…
   ————
   Prvo pogledajte slajd Vesove knjige, slajd pod naslovom
   “Lteratura”, pa skočite na…
   Bićeš Čovjek, Sine moj!“ Radjard Kipling

   Kliknite da pristupite 1330679489_2513.pdf


   ———-
   Zatim jedan od tesktova u vijestima u kojima počinje kolumnu:
   Kako pobijediti poraz
   „Ako možeš da zadobiješ pobjedu i poslije poraza
   A da te dvije varke podjednako primiš…” (Kipling)
   Sa koliko tuge smo primili poraz u osmini finala vaterpolo turnira u Rimu!….”
   http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showpost.php?p=724291&postcount=3483
   ———-
   A pazite što Badža kaže:

   Blog Viktorie Badže, članice Savjeta mladih, objavljen na Portalu Analitika
   „ako možeš da budeš jak, a da ipak ostaneš nježan,
   da ne mrziš one koji tebe mrze,
   a da se ipak boriš i braniš;
   ako možeš da slušaš kako tvoje riječi
   izvrću nevaljalci, da razdraže glupake,
   i da čuješ kako luda usta o tebi lažu,
   a da sam ne kažeš ni jednu laž;
   …………………………………………………
   Bićeš Čovjek, Sine moj!“ Radjard Kipling
   Ponavljam ovih dana često sebi ove stihove…
   http://www.dps.me/savjet-mladih-vijesti/2606-vjerujem-u-objektivno-i-tacno
   —————
   NEOLIBERAL, ako znaš ovu pjesmu napamet i ako si pročitao sve Vesove knjige o Džungli,
   Tada, bićeš Vesov proxy, a ne čovjek, druže moj.
   —————

  • Svaka cast!! Slomi ga(neoliberala) kao cackalicu!!! Svaka cast!!! POzzzz B

 46. haha,
  kakve veze ima NEOLIBERALIZAM sa,Viktorie Badže i nenim neznostima i neznostima DPS-a.

  NIKAKVE !

  O ,Boze dal ste neznaveni ili prefingani SOCIJALISTI,
  prije ce biti ovo drugo druze moj.

  Kako je ono govorijo postovani “,Tajovic”,

  ………sto me nadje ,ili snadje tako nekako…….

  Pozrdav DRUZE MOJ

  • kakve veze ima NEOLIBERALIZAM sa,Viktorie Badže i nenim neznostima i neznostima DPS-a.

   …mislis kakve veze DPS ima sa VESOM, pa nista osim toga sto su Milo(DPS guru) i Veso(Milov guru) osnivači UDG-a. Da ne ronim mnogo po net-u, sa faktima o sonivanju UDG-a, ali evo što se vani veli za UDG.
   “Univerzitet “Donja Gorica” (UDG) ima za cilj da postane Oksford Crne Gore. U tom procesu ekstra profit ostvaruju Milo Đukanović, jedan od vlasnika, zajedno sa vrlo liberalnim ekonomistom Veselinom Vukotićem. O, da, Univerzitet je, takođe, veoma narandžast”, opisuje Biber UDG, aludirajući na fotografiju diplomaca sa sajta te ustanove, na kojoj su obučeni u narandžaste toge, sa kapama kakve nose njihovi evropski vršnjaci.
   UDG osnovan je 2008. godine, a pored Đukanovića i Vukotića, osnivači i vlasnici su biznismen Tomislav Čelebić i profesor Dragan Vukčević. UDG je na dozvolu za rad čekao dvije godine.

   ———–

   srijeda, 14. maj 2008.

   Mondo
   Na geografskoj karti sveta severni pol je u gornjem delu, a južni nasuprot severnom, ali ne i na Univerzitetu Mila Đukanovića.

   U učionicama i na propagandnim bilbordima Univerziteta Donja Gorica (UDG) u Podgorici, čiji je jedan od osnivača Milo Đukanović, karta sveta postavljena je naopako – na mapi UDG-a u gornjem levom uglu je južna, umesto Severna Amerika.

   Razlog za ovakavo postavljanje geografske karte “Vijestima” je obrazložila Maja Drakić, docent na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis UDG-a koja je navela da nije u pitanju greška, već da to simbolizuje drugačiji pogled na svet koji baštine na Univerzitetu.

   “Posmatramo stvari drugačije, težimo da se suprotstavimo konvencionalnim shvatanjima, da ne robujemo inerciji, predrasudama i mitovima. Trudimo se da ne robujemo neproverenoj paradigmi”, pojasnila je Drakić.

   Ona je kazala da je Veselin Vukotić idejni tvorac postavljanja mape naopačke.

   Pored Vukotića, osnivači UDG-a su premijer Milo Đukanović i profesor Dragan Vukčević, te vlasnik preduzeća “Čelebić” Tomislav Čelebić.

   Drakić objašnjava da ne postoji samo jedna stvarnost i svet oko nas i da na Univerzitetu pokušavaju da nađu onaj drugi, koji malo ljudi može da vidi.

   “Pokušavamo da u sebi pokrenemo snagu misli i ideja, interesa i strasti, da budemo drugačiji. Biti drugačiji znači imati prepoznatljiv način razmišljanja. Uniformisanje i konfekcija guše misao, a drugojako i traganje za drugojakosti drži misao u naponu”, smatra Drakić.

   Ona je zaključila da karta izgleda suprotno od onoga što očekujemo, ali sve dimenzije i razdaljine – ostaju iste.

   UDG je prošle godine upisao prvu generaciju studenata na Pravnom i Fakultetu za međunarodne finansije, biznis i ekonomiju. Osnivači su budućim studentima obećali niz vannastavnih, pre svega sportskih sadržaja, čak i kurseve padobranstva i pilotiranja sportskim avionom, a “u bližoj budućnosti” i golf.

 47. lamme goedzak-neoliberal=2-0

  kako se brzao slomi noliberal svaka cast lamme goedzak,svaka cast!! Tacno se vidi dad neoliberal je pravi pripejd mozak!!MOra ciko Veso da ga dopuni vjerovatno za vikend pa ocekuj u subotu vece ozbiljniju borbu!!!! Veliki pozdrav!!!

 48. kakve veze ima NEOLIBERALIZAM sa,Viktorie Badže i nenim neznostima i neznostima DPS-a.

  …mislis kakve veze DPS ima sa VESOM,

  Ne postovani max – NE MISLIM (…mislis kakve veze DPS ima sa VESOM, )

  Vec, MISLIM – kakve veze ima NEOLIBERALIZAM sa,Viktorie Badže i nenim neznostima i neznostima DPS-a.

  Nemojte ,SPORKATI NEOLIBERALIZAM !

  “Posmatramo stvari drugačije, težimo da se suprotstavimo konvencionalnim shvatanjima, da ne robujemo inerciji, predrasudama i mitovima. Trudimo se da ne
  robujemo neproverenoj paradigmi”, pojasnila je Drakić.

  Fantasticno pojasnjenje postovane Drakic, svaka cast.

  Drakić objašnjava da ne postoji samo jedna stvarnost i svet oko nas i da na Univerzitetu pokušavaju da nađu onaj drugi, koji malo ljudi može da vidi.
  “Pokušavamo da u sebi pokrenemo snagu misli i ideja, interesa i strasti, da budemo drugačiji. Biti drugačiji znači imati prepoznatljiv način razmišljanja. Uniformisanje i konfekcija guše misao, a drugojako i traganje za drugojakosti drži misao u naponu”, smatra Drakić.
  I ovo objasnjenje je Fantasticno.

  Postovani max sto vi vidite lose u:
  UDG je prošle godine upisao prvu generaciju studenata na Pravnom i Fakultetu za međunarodne finansije, biznis i ekonomiju. Osnivači su budućim studentima obećali niz
  vannastavnih, pre svega sportskih sadržaja, čak i kurseve padobranstva i pilotiranja sportskim avionom, a “u bližoj budućnosti” i golf.

  Ljudi sta je s vama ?????????????????????
  Sto bi vi zeljeli mozda ovakve vijesti:

  Severna Koreja poterala studente na njive
  – Severna Koreja je zatvorila univerzitete na deset meseci i poslala studente na rad u fabrike, na polja i gradilišta u nastojanju da podstakne svoju privredu,……….

  • poštovani niče NEOLIBERAL, odlično je to Drakićka kazala, potpisao bih, kada bi stvari posmatrao van konteksta. A kontekst je sljedeći:
   Jedanak nam pane ideja na um da ja i ti da pokrenemo jedan univerzitet u Crnoj Gori. Ja sam predsjednik vlade, kojemu je ostalo para od đeda, a tebi od oca Napoleona ostalo dva dinara u slamaricu što crveni nijesu našli, pa hajmo pare uložiti u ideologiju, neoliberalnu, zašto da ne.
   Budemo partneri u tom projektu, ti vodiš studije za ekonomiju, Drakićka bude za međunarodne odnose, a ja kada opet ne budem premijer budem predsjednik Košarkaškog Saveza,.
   I bi tako.
   Osnovali smo UDG, ti vodiš ekonomsku grupu predmeta, drakićka objašnjava zašto je karta naopačke, a ja sam predsjednik košarkaškog saveza.
   Što je sporno da naši studenti uče padobranstvo, lete avionom, igraju golf dok pjevuše omiljene pjesme osnivača UDG-a. Ništa sporno, jel bog dao i đedove pare.
   Ja sam kupio banku, koja će biti glavna u crnoj gori jer je zdrava konkurencija, pa će kroz dvije godine biti Prva Banka. Pare za ulog smo dali ja brat i sestra, i njima ostalo od istoga đeda.
   Volim neoliberalizam dragi profesore, partneru. Bivši partneri Momo, Slobo, Ratko..su ništarobe. Ti i Brano ste mi super, jer ne posmatrate stvari u klišeu. Skroz ste cool, zamislite da je pobijedio savez komunista, uh…Neka živi tvoja neoliberalna ideja u crnoj gori dok je sunca i dok je grahovca i đedovih para, razumije se.

  • Callao y Arenales says:

   jeste, priznajem – ja bih zelio da vidim studente na njivama. Čak me pomalo pale studentkinje u narodnim nošnjama, s kukuruzom u ruci i sjenom u oku…

   A ti, ako ne vidiš vezu između Vesa i DPS-a, onda nisi ni za njivu.
   Ako ne vidis da je čovjek bio ideolog privatizacija koje su zavrsile tako da drzava mora da plaća garancije, i to od poreza koji nije “simboličan” kao sto se tvoj neoliberalni guru naglas zalaže. Od kojeg to “simboličnog” poreza bi njegova kćerka Milica primala 2-3 hiljade u upravnom odboru Agencije za telekomunikacije? Od kojeg “simboličnog” poreza platu primaju svi njegovi đaci koji su ministri i pomoćnici ministara? Ako ih je tako naučio konceptu “mikrodržave”, onda je nikakav profesor.

   Na kraju, ova rasprava uopšte nije ideoloska, kao sto ti misliš (ili bi volio da misliš, junače koji stojiš sam protiv svih nas zlih komunjara… prija li to tvome egu, titra li ti ga malo?).
   Naprotiv, ovo je egzistencijalna rasprava – neko (a taj ima ime i prezime) nas je pokrao do gole kože, a preko papagaja poput tebe treba da nam objasni kako je to istorijski neminovan proces. Kao da se identična pljačka društvenog bogatstva nije već desila od Argentine preko Poljske do Indonezije. Kao da smo svi retardirani čobani koje će UDG, ta luča makroekonomije, da prosvijetli i reinterpretira nam sve što smo do sada čuli i vidjeli? Da li nas stvarno smatrate kišnim glistama???

   Zato poruči profesoru – kad bude javno, po imenu i prezimenu, prozvao sve svoje bivše studente a sada korumpiranu wannabe elitu da odgovaraju zbog kršenja zakona, veza sa kriminalom i onemogućavanja funkcionisanja pravne države – obratiću pažnju na to što priča. Kada bude pozvao svoju familiju i saradnike u državnim organima da se okrenu privatnom biznisu i rasterete državni budžet – aplaudiraću mu. Jer, jebe mi se živo za socijalizam i komunizam, za kapitalizam ili anarhiju, ali da me licemjeri prave budalom – neće da može. Ovako misli veliki broj ljudi ovdje – ne dovoljno veliki da možemo promijeniti nešto u državi, ali dovoljno veliki da pošalje i tebe i uvaženog ti profesora tamo đe vam je mjesto. Možeš tako da mu kažeš, možda dobiješ neki plus za semestar.

   pozdrav, bez poštovanja

   Đorđije Kalezić
   Buenos Aires, Capital Federal
   Argentina

 49. lamme goedzak says:

  Gospodine Neoliberalu,prvo ja nijesam okačio video pod nazivom Krvava istorija Komunizma,već ti. Ja sam govorio o neoliberalnom konceptu ekonomije,manama tog koncepta i o tome ko zapravo stoji iza tog koncepta. Od tebe sam tražio samo da mi prostim jezikom kažeš sve prednosti neoliberalnog koncepta. Mislim da nije mnogo. Kao drugo pogrešno si shvatio Duboki uvid u nas same. Da si pročitao pomenutu knjigu Ralfa Epersona znao bi o čemu se radi i na šta je kolega koji je komentarisao mislio. Da ja ne bi dužio o toj knjizi,evo ti ukratko stranica pa se informiši o tome ko stoji iza kineskog komunizma kao jednog pravca u istoriji ljudskog roda. Pogledaj http://www.ivonazivkovic.net/KINA-PRVI-DEO/KINA-PRVI-DEO.html a imaš i nastavak. Kao treće Kina odavno nije komunistička zemlja u smislu komunizma kao ideologije kakvim su ga zagovarali Marks i Engels. Kinezi su uvidjeli određene mane komunizma kao ideologije i ispravili ih. Kinezi su dozvolili i zaštitili privatni kapital. Možeš pronaći i broj te mlade generacije Kineza koji su već postali milioneri i čije bogatstvo niko ne dira. Najveći broj milionera u Aziji skoncetrisan je u Kini. Dakle Kinezi poštuju pravo lične svojine. Ako Kina propadne i ako se u njoj bude dešavalo nešto, to neće biti zbog socijalizma ili komunizma, već zbog kapitalizma i velikog jaza koji se pojavio između društvenih slojeva koji se sada formiraju u toj zemlji. Takođe bih te molio da mi navedeš jednu jedinu državu na planeti u kojoj su ljudi imali slične uslove za život, ujednčen standard i gdje nije bilo velike razlike između bogatih i siromašnih, pa da je došlo do istinske revolucije siromašnih prema bogatima. Isto kao što su određene strukture ljudi iskoristile dobre ideje za revolucije koje su ustvari bili prevrati iz nekih drugih razloga kao što je Oktobarska ili Francuska revolucija, ne možeš reći da te ideje ne valjaju. Dobra ideja se uvjek može iskoristiti i za lošu stvar. Ja ti samo želim reći da u biti svakog normalnog čovjeka, koji svoj život shvata na taj način da treba u njemu da radi dobra djela upravo stoje ideje koje su zasnovane na vrlinama kao što su nada, ljubav, razboritost, pravednost, umjerenost,jednakost,bratstvo,požrtvovanost i sl. Primijetićeš da ove vrline nijesu odlika komunizma.Ideje koje je promovisala Francuska revolucija su hrišćanske ideje.Nego opet kažem,ideje se mogu zloupotrijebiti. Kada bi me pitao na kojoj dobroj ideji je zasnovan kapitalistički sistem, ne znam da li bi mogao da ti navedem jednu jedinu vrlinu.Sve što bi ti naveo je sledeće: gnijev,lenjost,pohlepa, požuda, proždrljivost, zavist i oholost, a ovo je sedam smrtnih grehova. Sloboda je naše pravo izbora. Meni nije potrebno da trčim nigdje za slobodom, jer ja sam i u ovakvom sistemu neoliberalnih magova kakvi su tvoj profesor i njegov učenik bivši premijer ipak slobodan. Slobodu možeš imati ako su ti misli slobodne,ako nijesu opterećene preprekama,ako ih ne moraš usklađivati sa nekim. Meni nije potreban London ili Njujork da bi se osjećao slobodnim i nemam čak nikakvu želju da osjetim tu slobodu o kojoj ti govoriš,a koja čeka na tebe u tim gradovima. Očigledno da ti nijesi slobodan čovjek kada ti treba mjesto na koje možeš otići da bi bio slobodan. Ja sam te uporno pitao za prednosti slobodnog tržišta ili kako ga ti zoveš free market , ali nijesam dobio odgovor. Tvoje ideje libertarijanizma se ne slažu sa neoliberalizmom,pa se odluči za šta si. Koliko ja znam libertarijanci svojom filosofijom propagiraju slobodu pojedinca da radi sa sobom i onim što posjeduje što god hoće, sve dok se ne ugrožavaju slobode drugih. Ovo je nemoguće na neoliberalnom tržištu, jer će na takvom tržištu veći proizvođač sa nižom cijenom uvjek potisnuti manjeg. Ja to shvatam kao ugrožavanje slobode. Zato neko treba da zaštiti manjeg proizvođača. Ako to ne učini država, ko će ga zaštititi. Sigurno to neće uraditi Robin Hood,a još manje privatni sektor koji treba da kreira slobodno tržište.
  A sada nešto više o tvom libertarijanizmu.Sloboda nije bezgranična,jer ne postoje stvari koje nemaju granice.Ako se sloboda ne ograniči ljudsko biće neće biti svjesno svoje slobode, jer mu je sve dozvoljeno. Zamisli da je tvojoj ličnosti dozvoljeno sve što pomisliš i da nemaš u sebi ego koji kontroliše tvoj super-ego. Zamisli gdje bi ti bio kraj. To znači da mnoge stvari koje je čovjek nametnuo sebi kao moralne norme ne bi važile,jer ugrožavaju slobodu pojedinca. Pošto si libertarijanac ja sam siguran da ti ne bi ugrozio slobodu neke djevojke tako što bi je silovao,ali ako bi tvoja bliska rođaka poželjela da dobrovoljno stupi u odnos sa tobom,mislim da ne bi imao ništa protiv. Sve zarad slobode. Droga, kockanje, prostitucija su takođe stvari koje podržavate. Po ovome mi i onaj Vojin Đukanović koga zovu Vojo Masni djeluje kao libertarijanac. A ako to smatrate dozvoljenim onda vjerovatno nemate ništa protiv ni dobrovoljnog seksualnog odnosa sa mačkama,psima,majmunima. Sve je to dio ljudske slobode.Dobro je sve ovo znati, jer ako nekada vidim penzionera kako opšti sa golubom znaću da je libertarijanac i da mu je Veso usadio te ideje u glavi. Po vašem shvatanju ne bi trebalo da postoji ni država, jer ona ograničava prava. Najbolja država je kada nema države. Nažalost u Crnoj Gori ste potpuno uspjeli u tome. Krajnji cilj je sveopšti globalni haos. E pa druže Neoliberalu sa Vesovog smjera, neka hvala na ovakvim slobodama. Ipak meni nije potreban kip slobode ili već pomenuti gradovi odozgo da bih shvatio slobodu. Mene su naučili da se ne klanjam kipovima i da se ne prepoznajem u pokretima,da svaku stvar ispitam prije nego što kažem nešto o njoj i da uvjek gradim svoj stav. Ako želiš da postaneš slobodan i tebi bih preporučio tako nešto.

  • Svaka cast. Morace ga Veso za vikend pripuniti na punjac. Veliki pozdrav!!!!

  • Pokusaj bar da dovrsis nacelo LIBERTARIJANIZMA i NEOLIBERALIZMA .
   Nije lepo ni posteno da ga ti na svoj nacin uoblicavas kako bi ti volio da jeste a nije i ne moze biti zasto ?Pa zato sto postoji i produzetak tvoje recenice a ona glasi eto ja ce je dodati ,velikim SLOVIMA.
   ………..A sada nešto više o tvom libertarijanizmu.Sloboda nije bezgranična,jer ne postoje stvari koje nemaju granice ljudsko biće neće biti svjesno svoje slobode, jer mu je sve dozvoljeno………… ‘INDUVIDUALNA SLOBODA SVAKOG POJEDINCA KOJA JE OGRANICENA SLOBODOM DRUGOG POJEDINCA”.
   Na ovu recenicu velikih slova ,tvoja pisanija upucena neznavenom narodu o LIBERTARIJANIZMU kao politickom pravcu i NEOLIBERALIZMU kao ekonomskom pravcu sa zeljom da osporkas ovu ideologiju kao i ekonomski pravac koji nema altenativu osim put u socijalizam , lomi zube i razbija se u paramparcad .

   Nadam se da ce postovani komentatori koje zanima istina pogledati ovaj film pa ce im valjda sve biti jasno,ako hoce da im bude jasno.
   A ti idi u KINU slobodno nema zapreke da tamo odes mislim vize itd…a bogomi za Englesku, Ameriku moras se pomucit za vizu itd… Ako smatras da je taj sistem bolji od kako podmeces NEOLIBERALIZMA koji jos nije zazivijo u nijednu zemlju svijeta jer mu ne daju socijalicti i vladini kapitalisti.

   A ti povezujes DPS sa NEOLIBERALIZMOM , cisto socijalisticki providni MANEVAR da produzis zivot upravo svim postojecim partijama u Crnoj Gori.
   AKO ne zelite LIBERTARIJANIZAM ili NEOLIBERALIZAM.
   STO VI DRUGOVI OCETE, ocete li da “letimo crnom gorom” objasnite koji pravac kako se zove ta vasa ideologija mora imati ime potporu nauke itd…
   Spominjete Kinu vidim da bi vi zeljeli mozda Kinu ili NOSTALGIJU za,
   …………Čak me pomalo pale studentkinje u narodnim nošnjama, s kukuruzom u ruci i sjenom u oku…
   haha
   pogledajte film (obavezno) !

   • Callao y Arenales says:

    NEOLIBERAL kaže:
    “A ti idi u KINU slobodno nema zapreke da tamo odes mislim vize itd…a bogomi za Englesku, Ameriku moras se pomucit za vizu itd…”

    nemoj da sereš, majstore, vidi se da si se naputovao… mnogo mi je lakše bilo dobiti vizu za USA (jer sam privatnik i imam izvod sa računa) nego za Kinu.

    problem sa vama UDG-drugarima (a ne mrzim vas, daleko bilo) je što svijet sagledavate iz vizure Donje Gorice ili, eventualno, “Maše”.
    Prepričavate priče drugih.
    Ništa svoje, ništa originalno.
    A toliko borbe za “slobodu”, ekonomsku i drugu. Nije to baš neki asset ako hocete da evoluirate, a toliko vam želim da evoluirate u normalne ljude koji rade svoj posao i žive od njega… ne zbog vas lično, nego da mi se skinete sa grbače (i budžeta), vi budući funkcioneri.

    Ono za studentkinje sam ozbiljno mislio :p
    pozdrav

 50. …………nemoj da sereš, majstore, vidi se da si se naputovao… mnogo mi je lakše bilo dobiti vizu za USA (jer sam privatnik i imam izvod sa računa) nego za Kinu……

  Sa vama nekima zaista ne treba diskutovati jer je velika razlika izmedju vas i mene aj da ne recem ISPRAVNOSTI stavova koje propagiramo vec nekih ISKRENIH pristupa ,koje naravno nije moja i tvoja TAJNA vec i ovi ljudi sto nas citaju poznaju neke istine pa sam siguran da ce se vecina bar sto komentarisemo sloziti samnom . A pogotovo vasa odbrana “PIT-BULOVSKOG” karaktera , zacinjena argumentima …………………nemoj da sereš, majstore, ………..

  To je vrhunac vase odbrane ,PRAVEDNOG SOCIJALIZMA. (kada se zagrebe nailazimo zaista na S……nja ! ….nja. …nja….. ……

  A kakve su ti to zapreke postavljali Kinezi te ne mozes poc u tu “slobodnu zemlju” ?

  A “neslobodna Amerika”-koja i jeste nazalost sve vise i vise , odma te pustila da udjes pa naravno jos ako ti je greskom ispala pred njima neka knjizica CRVENE boje jer oni sve vise i vise lice SOCIJALIZMU, zato tamo i postoji The Party.
  Da to SPRIJECI ,za razliku od NAS de samo postoji Callao y Arenales i drugi KAMARADI jedne te iste svijesti ne dajuci prostora kako rece postovana DRAKIC sa
  UDG-a,
  ………..Drakić objašnjava da ne postoji samo jedna stvarnost i svet oko nas i da na Univerzitetu pokušavaju da nađu onaj drugi, koji malo ljudi može da vidi.
  “Pokušavamo da u sebi pokrenemo snagu misli i ideja, interesa i strasti, da budemo drugačiji. Biti drugačiji znači imati prepoznatljiv način razmišljanja. Uniformisanje i konfekcija guše misao, a drugojako i traganje za drugojakosti drži misao u naponu”, ….

  MISLI O TOME !

  • Callao y Arenales says:

   “Pokušavamo da u sebi pokrenemo snagu misli i ideja, interesa i strasti, da budemo drugačiji. Biti drugačiji znači imati prepoznatljiv način razmišljanja. Uniformisanje i konfekcija guše misao, a drugojako i traganje za drugojakosti drži misao u naponu”, ….

   MISLI O TOME !”

   i misliću, moj maloumni prijatelju, misliću kada mi vi pokažete na sopstvenom primjeru kako to izgleda hrabro se boriti protiv sistema i uz to privređivati.
   sva ta prdnjava (oprosti što nastavljam da vrijeđam tvoj učtivi, presovani mozak, ali tako ti je za sad) o individualnosti i “drugojakosti” za sada je potpomognuta samo primjerima da se UDG đaci zapošljavaju tamo đe država od mog (ne malog) poreza sipa parice. S tobom bih vodio ideolosku raspravu kada bismo bili npr. klasno suprotstavljeni – ti veliki magnat, privrednik, a ja mali radnik i sindikalista. Sa Neonom sam vise puta vodio takvu raspravu na (nadam se) obostrano zadovoljstvo.

   Medjutim, posto je tvoj UDG do sada proizveo samo gomilu parazita i poltrona (znas, vidio sam jedan broj diplomskih radova na tom “univerzitetu”, internetsko copy-paste-powerpoint podilazenje onome sto traze profesori i nista vise, nema te “drugojakosti” o kojoj svirate), ti zagovaras nesto cega u Crnoj Gori nema upravo na mjestu koje smatrate izvorom toga cega nema.
   Zato Vukoticevu (i tvoju) pricu i dalje smatram prdnjavom, a tebe beslovesnim kornja-komunikatorom koji bez trunke kritickog misljenja prenosi gluposti. I polemisem samo zato sto drugi, mudriji komentatori, ne zele da se bakcu sa tobom. I sto smatram da nas je, u krajnjoj racunici, svaki put mnogo kostalo to sto nismo htjeli da se suprotstavljamo idiotima.

   Naravno, eskivirao si (crvena knjizica je bas bijedan argument) temu o vizama i tome da pricas napamet nesto sto ne znas, tako da je neću više ni otvarati s tobom – kad skupis relevantno iskustvo u tome, donesi da ga razmijenimo.

 51. Ovu vezu između monopolista i vlasti lepo je razabrao Frederik Klemson Houv (Frederick Clemson Howe), doktor ekonomije, advokat i specijalni savetnik Henrija Valasa (Henry Wallace), ministra poljoprivrede i Ruzveltovog potpredsednika. Napisao je:
  „Evo pravila velikog biznisa: Dobij monopol! Pusti društvo da radi za tebe i zapamti da je politika najbolji biznis, jer je zakonski ovlašćena – povlastice, novčane dotacije ili izuzeća od poreza vredniji su od zlatnog rudnika, budući da ne zahtevaju nikakav rad, ni mentalni ni fizički, da bi se eksploatisali.”
  Džon D. Rokfeler (Jonh D. Rockffeler) koji je, isto tako, dobro poznavao situaciju, izjavio je:
  „Konkurencija je greh.”
  O ovoj vezi pisao je i doktor Entoni Saton (Dr. Antony Sut ton), u svojoj knjizi Vol strit i FDR? „Stari Džon Rokfeler i drugi kapitalisti XIX veka verovali su u jednu apsolutnu istinu: da se veliko bogatstvo u novcu ne može akumulirati pod nepristrasnim pravilima konkurencije u laissez-faire (sistemu slobodnog preduzetništva) društvu. Jedini siguran put sticanja masivnog bogatstva bio je monopol: razjuri svoje konkurente, ukini konkurenciju, eliminiši laissez-faire i, pre svega, zadobij državnu zaštitu za svoju industriju putem uslužnih političara i vladine regulative. Ovo poslednje donosi veliki monopol, a legalni monopol uvek vodi do bogatstva.”
  U knjizi Vol strit i boljševička revolucija, doktor Saton je dalje razradio ovo svoje stanovište: „Finansijeri… mogu kontrolom vlasti… mnogo lakše da izbegnu surovost konkurencije. Putem uticaja na politiku mogu da manipulišu policijskom snagom države da bi postigli ono što nisu bili u stanju, ili ono što ih je isuviše skupo koštalo u sistemu slobodnog preduzetništva. Drugim rečima, policijska snaga države bila je sredstvo održavanja privatnih monopola.” – Ralf Eperson

  • Tako je postovani, Duboki uvid u nas same!

   ……….„Stari Džon Rokfeler i drugi kapitalisti XIX veka verovali su u jednu apsolutnu istinu: da se veliko bogatstvo u novcu ne može akumulirati pod nepristrasnim pravilima konkurencije u laissez-faire (sistemu slobodnog preduzetništva) društvu. Jedini siguran put sticanja masivnog bogatstva bio je monopol: razjuri svoje konkurente, ukini konkurenciju, eliminiši laissez-faire i, pre svega, zadobij državnu zaštitu za svoju industriju putem uslužnih političara i vladine regulative.,,,,

   Pa NEOLIBERALI se i zalazu za takvo drustvo .
   jos jednom BRAVO ,SJAJAN komentar samo nastavi da ” RASKOMADAMO” ove socijaliste,

   svako dobro zivio!

   Daj jos materijala kojega ne treba dokazivati da je ispravan , tako polako otvaras oci kapke nasim,BUDUCIM PENZIONERIMA,,SADASNJIM PREDUZETNICIMA i zaposlenim na BUDZET.
   A najvise potpore nam daje postovani komentator,Plannco Wallach S ovakvim komentarima,
   haha:
   ………..najveci stupanj u razvoju ljucke zajednice su demokratski socijalizam i radnichko samoupravljanje……….. haha

   FANTAZIJA EXTRA!

   Samo nastavi da nas napadas POSTOVANI ,Plannco Wallach S

   • Callao y Arenales says:

    retarde, monopol ukida konkurenciju, preduslov slobodnog trzista.

    ti samo kod V. Vukotica mozes dobiti prelaznu iz osnova ekonomije… a mozda ni kod njega, covjek jedno predaje a drugo radi.

    Procitaj ponovo sto je Duboki Uvid prenijela, nema veze sa onim o cemu pricas – kraj citata, kontrola vlasti od strane monopolista, heeeej???

 52. LONDONSKA ŠKOLA ZA EKONOMIJU
  Sidni Veb (Sidney Webb), jedan od osnivača Fabijanskog društva, stvorio je i školu koja je imala cilj da širi ideje socijalizma sinovima velikih bogataša. Bila je to „Londonska škola za ekonomiju”.
  U početku, njene fondove finansirali su najbogatiji: Rokfelerova fondacija, Karnegijeva fondacija za Ujedinjeno Kraljevstvo, gospoña Ernest Elmhirst (Ernest Elmhirst), udovica Vilijarda Strajta (Williard Straight), partnera Dž.P.Morgana, i mnogi drugi.
  Najpoznatiji studenti koji su pohañali ovu školu su: Džozef Kenedi, junior, sin Džozefa Kenedija, senatora, koji je želeo da postane prvi katolički predsednik SAD; Džon Kenedi, koji je kasnije postao predsednik, Dejvid Rokfeler, Robert Kenedi junior, sin Roberta Kenedija; senator Denijel Majnihan (Daniel Moynihan); Džomo Kenijata (Jomo Kenyatta), čovek koji je kasnije formirao afričku terorističku organizaciju Mau-Mau koja je pobila hiljade njegovih zemljaka – Afrikanaca; i Erik Siverid (Eric Sevareied), značajna ličnost televizijske mreže CBS. – Ralf Eperson

 53. Ja sam rekao: „Ako se sloboda ne ograniči ljudsko biće neće biti svjesno svoje slobode, jer mu je sve dozvoljeno.” a šta si ti shvatio, to je već tvoja stvar. Izvini ali mozak svih pojedinaca na planeti Zemlji ne funkcioniše na isti način. Slobodu čovjek sam sebi ograničava tako što postavlja zabrane. Zabrane postoje da bi svaki pojedinac shvatio da nije sve dozvoljeno,jer kada bi pojedine stvari bile dozvoljene,imali bi rasulo u svakom dijelu društvo,počev od porodice kao što sam ti ja naveo,pa do države, koja bi inače trebala da funkcioniše po istom principu. To je princip zaštite.Ako te neko štiti to radi za tvoje dobro. Da li je zaštita ograničavanje slobode? Jeste. Ali takvo ograničavanje slobode koje ide u korist onoga kome se sloboda ograničava, je čak i poželjno. Evo ti jednostavan primjer iz crnogorske ekonomije.Da je država zaštitila pojedine proizvođače, kao što je fabrika vode “Rada” u Crnoj Gori ne bi bilo potrebe za uvozom vode koja je jeftinija u tim količinama. Na taj način bi se sačuvao značajan dio novca u unutrašnjim novčanim tokovima. Isto se odnosi i na ostale stvari koje se proizvode u Crnoj Gori.Ovo je najviše trebalo da se odnosi na dolazak stranih banaka, jer smiješna crnogorska Centralna banka uopšte nije kontrolisala tokove novca. Namjerno ili ne,ne bih sada o tome. Znači imaš poželjno ograničavanje slobode koje treba da dođe od strane države. To ograničavanje ne štiti državu od svojih građana, već građane od građana,korporacija,banaka i sl. Za zaštitu u trgovini između država treba da postoje trgovinski sporazumi. Šta je najvažnije u trgovinskim sporazumima?Odgovor je proporcijonalnost. A to znači da ne možemo da uvozimo iz jedne zemlje 70 ili 80 procenata robe,a da izvozimo u tu zemlju 20. Ako tako radimo vrlo brzo ćemo ostati bez novca, što je i slučaj.Uvoz mora odgovarati izvozu, a poželjno bi bilo da je izvoz veći od uvoza. Na taj način raste bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika ili kako ga vi zovete moderno GDP. Ja bi mu još dodao i S, pa da budemo prepoznatljivi u svijetu. Ekonomija je u suštini vrlo jednostavna, a što je neki žele komplikovati uz pomoć raznih učenja,ideja i slično, to je ili iz neke koristi ili zato što nemaju pojma o njoj.
  Da li država može i negativno ograničiti slobode pojedinaca koji su njeni građani? Može. Za ovo imaš primjere slobodnih zemalja kao Velike Britanije, USA i bilo koje druge zapadne zemlje. Sloboda se ne ograničava samo u Kini kao što ti misliš. Pogledaj gdje su najviše ograničene slobode interneta, pa ćeš vidjeti da je USA crna tačka u domenu tih sloboda. I ta tačka će da bude još crnja, jer njen Kongres će usvojiti ubrzo zakon koji se zove CISPA. Ja te samo pitam, kako možeš da vjeruješ da neko ko ima i teži takvim zakonima može imati slobodno tržište. Ja nijesam ekonomista, ali za mene je porazno da jedan ekonomista koji prati svjetska ekonomska dešavanja ne zna kako je Amerika zaštitila svoje tržište od kineskih proizvoda i njihove ekonomije. A ista ta Amerika u Crnoj Gori i drugdje želi slobodno tržište. Ja te samo pitam ko je ovdje lud. Očigledno je da smo mi kada pristajemo na ideje koje nemaju blage veze sa opstankom.
  Pitao si šta mi hoćemo.Mi hoćemo da zaštitimo svoje drugove,drugarice,prijatelje i sve građane,a samim tim i državu od propadanja.Mi hoćemo i da pomognemo u zaštiti i drugih nama bliskih ili daljih država od propadanja. Mi hoćemo da svaka država zaštiti svoje građane, uz pomoć zakona, jer to i treba da radi. To treba da je posao bilo koje vlasti,bilo kojeg sistema,iako sada to nije slučaj. Mi hoćemo da se pitamo za svoju sudbinu,tako što ćemo se pitati za sudbinu države u kojoj smo nastanjeni. U tom smislu poželjno bi bilo da dobro razmislimo šta radimo i šta želimo. Tri puta mjeri,jednom sijeci. Uopšte nije dobro ako nam bude sudbinu određivao neki bankar Goldman Sachsa kao što je Papademos, Monti i slično ili pripadnik nekog društva iz mraka.Mi hoćemo da sami stvaramo sve što će nam omogućiti bolje uslove za život, a ne da stvaramo za nekog drugog.Mi hoćemo da očuvamo svoj identitet i povratimo nekadašnje vrijednosti tamo gdje im je i mjesto, a ne da prihvatamo nastrasnost i glupost kao vrijednost. Mi se ne pokušavamo ograničiti ideologijom, jer ako se ograničimo tako što ćemo primijeniti već postojeće sisteme, koji se nijesu dobro pokazali,bili bi glupi i znali bi unaprijed šta će nam se desiti. Zato čovjek treba da traži uvjek nešto novo i da pored stvaranja novog uzima samo najbolje stvari od postojećeg. Ako sve ovo hoćemo, i još mnogo toga, logično je da ne želimo tvoje globalno “slobodno” svjetsko tržište i globalizam kao jedinu i pravu alternative. Globalizam i totalitarni sistemi nas ne interesuju. Nama lance niko neće nametati,jer nikada ih nijesmo ni voljeli!
  Molio bih te još jednom da mi navedeš prednosti slobodnog tržišta.

 54. FONDACIJE OSLOBOĐENE PLAĆANJA POREZA
  Kada je 16. amandman, o progresivnom oporezivanju, bio pridodat Ustavu, jedan od njegovih stavova omogućavao je stvaranje fondacija osloboñenih poreza. Zahvaljujući ovom postupku, izvesni bogati pojedinci mogli su da izbegnu progresivno oporezivanje prihoda.
  Pojedini Amerikanci su i pre toga već bili osnovali svoje fondacije koje će kongresnim aktom naknadno biti osloboñene plaćanja progresivnih poreza na prihod. Endrju Karnegi i Džon D. Rokfeler su, na primer, ustanovili svoje fondacije pre donošenja Zakona o progresivnom oporezivanju, 1913. godine.
  Ostale fondacije stvorene su sa blagoslovom Vlade i pod dejstvom Zakona o progresivnom oporezivanju i oslobañanju od poreza. Procenjuje se da danas u Sjedinjenim Državama ima preko 10 000 ovakvih fondacija…

  Poznati istraživač i autor Geri Alen dugo je proučavao nekoliko Rokfelerovih fondacija i došao do zaključka „da nije u stanju da pronađe ni jedan jedini projekat u istoriji ovih fondacija koji bi promovisao slobodno preduzetništvo.”
  Ovo je zaista pravo otkriće, budući da sve fondacije izvlače svoje fondove iz sistema slobodnog preduzetništva.
  Kao dokaz da je Alenova tvrdnja tačna, poslužiće nam izjava Henrija Forda II koji se povukao s mesta člana Upravnog odbora Fordove fondacije. On je rekao „da smatra da je ova Fondacija karikatura kapitalizma, i da je teško opovrgnuti ovu činjenicu ako se pogleda bilo šta što Fondacija čini. Još je teže razumeti delovanje institucija koju ove Fondacije finansiraju, a posebno univerzitete. Govorio je zvaničnicima i zaposlenima da vredi održati sistem koji i omogućava rad same Fondacije.
  Čikaški univerzitet je jedan od onih koje finansira Rokfelerova fondacija. Jedan od predavača na njemu je i doktor Milton Fridman, tobožnji „konzervativni” ekonomista slobodnog tržišta. Izjavio je sledeće:
  „Više od 40% prihoda Amerikanaca sada se troši u njihovu korist, preko raznih državnih službi… Mi govorimo o tome kako da izbegnemo socijalizam. Pa ipak, 48% svake korporacije poseduje vlada SAD. Mi smo 48% socijalisti… Šta je prouzrokovalo skok… na današnjih 48% socijalističkog društva kod nas? To nije proizvod zlih ljudi, koji su imali zle namere. Nije bilo nikakve zavere.”
  Jedan od najpoznatijih diplomaca čikaškog univerziteta je Dejvid Rokfeler, koji je tu i doktorirao ekonomiju. Doktor Rokfeler deli mišljenje doktora Fridmana da ne postoji nikakva zavera. – Ralf Eperson

  • Postovani,Duboki uvid u nas same!

   Kako rece Doktor Rokfeler ….da ne postoji nikakva zavera…, ja cu tebe upitati ,ali prvo da kazem da je TEKST sjajan i ja ga zaista duboko razumijem ,ALI kazem bez ikakve ZLE NAMERE,pazi da se ne upletes u kucine i da te pitam da li ti RAZUMIJES ovu pricu!?!

   Pozdrav

  • Callao y Arenales says:

   ima neka parabola o biserima i svinjama, ali je se sad ne mogu sjetiti…jos ces ispasti neuka, ako se Vesov neoliberal pita. Oprezno :))))

   • NEOLIBERAL koji podržava Vesa Vukotića je upravo sama po sebi kontra kampanja. Krealju ti to ne moeš shvatiti ili što?
    Kako možeš razdvojiti Vesa i Mila u praksi, ili voliš samo Vesa u teoriji?

   • Kako ti mozes meni podmetati da ja podrzavam Vesa Vukotica,
    Sto mene briga za Vesa i Mila i Janka.

    Ja podrzavam LIBERTARIJANIZAM podrzavam pravac u ekonomiji koji se zove NEOLIBERALIZAM.
    A slucajno znam jedino da kod nas bar javno to podupire profesor Vukotic.

    I sta sada da ja i svi mi zbog Komsije kojega recimo ne volimo a on slusa moju omiljenu pevacicu da kazem e ja je vise ne volim i necu slucati zbog toga sto je moj komsija obozava.

    Ajte molim vas .
    Pa eto vi ne volite Mila , Ranka ,Milica ,profitera itd… haha ali vam nije omrznuo SOCIJALIZAM ,haha.

    O ,Boze !

 55. Tomas Džeferson je pokušao da upozori Amerikance na opasnosti međunarodne zavere kada je izjavio: „Pojedinačna tiranska dela mogu se pripisati slučajnom, dnevnom stavu, ali serija ugnjetavanja započeta u kritičnom periodu i dosledno nastavljena posle svake promene Kabineta suviše jasno pokazuje nameran, sistematičan plan koji nas baca u ropstvo.”
  Džeferson je želeo da odgovori na pitanje: „Zašto se ništa ne menja?”, koje postavljaju oni koji glasaju za promene u američkoj vladi, dajući svoje glasove opozicionoj partiji. Ako se sve odvija na isti način, bili na vlasti republikanci ili demokrati, onda je sasvim razumno verovati da postoji zavera. To bi, u suštini, značile Džefersonove reči. – Ralf Eperson

 56. lamme goedzak says:

  Zbog toga što se Neoliberal ne usuđuje da odgovori,učiniću ja to za njega. Prednost neoliberalnog slobodnog tržišta može biti samo u tome zato što su teoretski jednaki uslovi za sve proizvođače nekog proizvoda i što bi na osnovu toga bila formirana zdrava konkurencija među proizvođačima,pa bi se oni utrkivali da smanje svoje cijene,poboljšaju kvalitet proizvoda i slično. I ovo djeluje savršeno u teoriji. U praksi ovo nije ostvarljivo iz više razloga,jer kao prvo i najbitnije svi proizvođači nemaju jednake uslove.Neki su bogatiji,neki siromašniji,neki su veći,neki manji,neki tek na početku,neki imaju tradiciju i tehnologiju,a neki raspolažu sa zastarelom tehnologijom. Na taj način je već u startu narušen princip jednakosti i slobodno tržište već u startu ne daje jednake uslove za sve. Slobodno tržište kao slobodno može funkcionisati samo ako svi proizvođači određenog proizvoda imaju jednake uslove, a to podrazumjeva da svi u isto vrijeme počinju od nule. Pošto je kapitalizam već odavno uzeo maha, to je nemoguće. Na osnovu ovoga nadam se da Neoliberal može jasno vidjeti promašaj svog ekonomskog pravca i da će mu možda ovo pomoći da se osvijesti.Možda čak i neće. Možda je izabrao da na brodu neoliberalizma potone sa kapetanom Veselinom. Ako se za to odlučio,poštujem takvu odluku, jer iako je glupa,dosledna je. Iako može biti pogubna ako ideja nije dobra, doslednost je ipak pozitivna, jer kada je ljudsko biće dosledno, onda u svoje ideje vjeruje iz srca, a ne iz nekih drugih razloga kao što je recimo lična korist. Problem je samo u tome, šta ako ideju u koju istinski vjerujete prihvatate od nekog ko tu ideju plasira zbog ostvarivanja lične koristi.E za to služi mozak!

  • POceo si kao Lado tajovic da komentarise sam sebe!!!! Shala naravno))Neoliberal se prebacio na tekst Kako se zavrsava ova drama…pa ga tamo potrazi!! Sad sam te ja dozivao tamo tj njega prozivao. Svak cast jos jednom tebi i Callao y Arenales..Svaka Cast. Ja te pozdravljam moram na teren da radim! Pa se vidimo u ponedeljak ili utorak ,a ti nastavi da mu dopunjas mozak dok ga Veso ne resetuje za vikend!!))POZ

  • Sto ae desilo te mi komentar nijeste objavili, jes da ih pravim smijesne kod znavenih intelektualaca, ali nije fer ne objaviti ,ma nije to odbrana vec pojasnjenje kolko ovi momci shvataju i znaju sto je NEOLIBERALIZAM.
   Ali su toliko zadojeni socijalizmom i opjanuti Vesom Vukoticem da ne vide nista ni ispred ni pored sebe.
   Treba ih povezati za rucice i polako u kolonu dva po dva da idu u deltu u bioskop da gledaju Margaret Tacer dako nesto nauce,ka mekad djaci te su odili da gledaju Sutjesku ,Neretvu,Kozaru…

 57. lamme goedzak says:

  Hvala negross! Veliki pozdrav za tebe!

 58. lamme goedzak says:

  Da li je ovo što ti želiš da uradiš sa nama načelo libertarijanizma? Slobodno ponovi to što si htio da kažeš, jer jedva čekam da čujem tu odbranu neoliberalnog koncepta. Samo se plašim da je to prazno i da će se raditi o nekom zaobilaženju, kao što je i cijela tvoja priča do sada. Jeste u pravu si. Ovdje niko ništa ne zna osim tebe. Svi smo mi budale,a samo si ti pametan. Evo ja sam prvi budala, jer gubim vrijeme da bi ti objasnio neodrživost onoga zašto se ti zalažeš. Mogu ti reći da je takav stav koji imaš o drugim ljudima, vrlo jadan i da to dovoljno govori o tvojoj ličnosti, kao i o tvom intelektualnom nivou. No kod Vesa se nikada nije rodio intelektualac. Njegovim kratkim prstima se ne može svirati klavir, ali se zato uvjek može krasti…ups, izvini vršiti tranzicija.

  • Callao y Arenales says:

   naravno, to je načelo – “za ručice i polako u kolonu dva po dva da idu u deltu u bioskop da gledaju Margaret Tacer ” – indoktrinacija i preštampavanje mozgova, UDG princip.
   Nije da se puno razlikuje od komunista – samo što komunistima nisu bila puna usta individualnih sloboda.

   ne znam za tebe, ali je ovo sa neoliberalom malo dosadilo… :/

 59. ………Da li je ovo što ti želiš da uradiš sa nama načelo libertarijanizma? Slobodno ponovi to što si htio da kažeš,……….

  Sa vama necu raditi nista niti me kao osbe sto ste i koste interesujete, interesuje me samo da razoblicim vas karakter kako branite socijalizam a neznaveno napadate NEOLIBERALIZAM i kada se to ime spomene obavezno kacite KAP , Vesa ,Mila i ostale DPS-ovce.
  Svakim komentarom kojmi ste mi naleceli bili ste ismijani i to vasim stavovima koji naravno ispadaju SMIJESNI ,a nacelo LIBERTARIJANIZMA nazalost kod jedne VRSTE ljudi nemoze nikada doci zato smo i RAZLICITI.
  Ovo nije odbrana NEOLIBERALNOG koncepta vec pokazivanje vasega (ne)shvacanja
  NEOLIBERALIZMA kada dajete definiciju za njegov uspjeh ili neuspjeh pa kazete:

  …”…….Slobodno tržište kao slobodno može funkcionisati samo ako svi proizvođači određenog proizvoda imaju jednake uslove, a to podrazumjeva da svi u isto vrijeme počinju od nule. Pošto je kapitalizam već odavno uzeo maha, to je nemoguće. …….”
  lamme goedzak

  haha,postaracu se da ove stihove na UDG stave u HOL na udarno mjesto i ispod potpis autora.

  haha,
  ………da svi u isto vrijeme počinju od nule. Pošto je kapitalizam već odavno uzeo maha, to je nemoguće. .

  Sto vo bi s tvojim voljenim crvenim Kinezima, da im KAPITALISTI nijesu dali FOR te ih prestigose od nule ,a kazes to je nemoguce.
  Vidis li jadan nebio da sam sebe trupacke skaces u drob, na ocigled svih ovdje i naravno da ispadas smijesan , Ali izgleda da si ti narucen odjen od nekih momaka da pricas vjerovatno neozbiljne stvari kako bi me pokusao negde zavesti u zamku ali kao sto vidis mi NEOLIBERALI se niti mozemo niti imamo potrebe braniti od vas socijalista jer sto godj recete rekli ste protiv vas ne sto ja tako ocu vec sto je vasa ideologija postala isuvise prazna istrosena za bilo kakvu tezinu ili raspravu.
  Sa ovim komentarom sa tobom i ovih drugih momaka te ti drze ledja zavrsavam.

  DOLJE SOCIJALIZAM !
  ZIVIO NEOLIBERALIZAM !

  • Callao y Arenales says:

   “Svakim komentarom kojmi ste mi naleceli bili ste ismijani i to vasim stavovima koji naravno ispadaju SMIJESNI ,a nacelo LIBERTARIJANIZMA nazalost kod jedne VRSTE ljudi nemoze nikada doci zato smo i RAZLICITI.”

   pozivam komentatore (ako iko čita ovu zamornu raspravu) da daju oduška smijehu, pošto je ovaj pametni momak ismijao i raskrinkao socijalizam na vispren, originalan i duhovit nacin.

 60. lamme goedzak says:

  Ako je tvoja odbrana neoliberalnog koncepta izražena kroz riječi:„…jadan nebio, …ka mekad djaci te su odili, …narucen odjen od nekih momaka, … neznaveno ,…ljucke, …sto godj recete ,…ovi ljudi sto nas citaju poznaju neke istine“, i ako imaš pri tom još desetine grešaka koje se tiču upotrebe odgovarjućeg padeža u rečenici, šta bilo ko može očekivati od tebe. Ja sam samo tražio jedno,a to je da pokušaš činjenično da mi objasniš prednost slobodnog tržišta u odnosu na tržište koje je regulisano pravilima neke države. Ti to ili ne znaš ili ne umiješ. Sudeći po tome na kom fakultetu studiraš ili možda predaješ, ne čudi me da je i jedno i drugo u pitanju. Vrlo rado ću završiti razgovor sa tobom, jer vidim da je uzaludno trošiti vrijeme objašnjavajući kadrovcu UDG-a koji ne razlikuje prozni tekst od stihovanog, mane neoliberalnog ekonomskog koncepta. Ja shvatam da je teško studirati na fakultetu gdje je prolaznost 99.9 procenata,pa mislim da je taj tvoj smijeh upravo zbog teškog rada i teškog sticanja ogromne količine znanja koju si dobio na tom fakultetu, akoju ja i ostali ovdje nemamo. Zamisli koliko smo mi smiješni prema vama,profesorima i studentima UDG-a, i vašem visokoumnom mud(r)odejstviju. Izvini,zaboravio sam da očevi vašeg fakulteta imaju problema sa izgovorom sonanta r, tako da im slobodno možeš prenijeti da ga ne izgovaraju. Moram ti reći da ja kao svjesno biće, poštujem život ljudi i životinja i ne bavim se lovom da bi postavljao zamke za nekoga. No, tebi zamka nije potrebna,jer si ti libertarijanac i neoliberal, a to su ljudi koji imaju toliko slobode,da im prosto izvire iz guzice. Moja leđa, kao i leđa ostalih sa kojima si imao diskusiju, se isključivo oslanjaju na ostatak našeg trupa, za razliku od leđa mnogih neoliberala koji nam svojim teorijskim i praktičnim radom uljepšavaju Crnu Goru.
  I samo još jedna stvar.Pošto toliko voliš da uzvikuješ parole, moram te razočarati, jer ako nijesi primijetio upravo smo svjedoci poraza toga čemu si ti poželio dug život. Dajem ti besplatnu ideju za novi posao, kada se promijeni stanje u ovoj napaćenoj državi,uzvikuj parole i naplaćuj to. Nego plašim se jednog, da nećete umjeti iskoristiti ni tu priliku,jer osobe tvog profila će tada ući u svoje skrovište,malu mišju rupu, i čekati da neko zaboravi šta su pričali, da bi opet svestrano nesposobni mogli da se ogrebu za neki posao koji im se bude ponudio.
  A sada ću biti kulturan i zahvaliti ti na komunikaciji i nemijenjanju argumenata i srdačno te pozdraviti,jer tako to lamme radi!

 61. lamme goedzak kaze:

  ………..Ako je tvoja odbrana neoliberalnog koncepta izražena kroz riječi:„…jadan nebio, …ka mekad djaci te su odili, …narucen odjen od nekih momaka, … neznaveno ,…ljucke, …sto godj recete ,…ovi ljudi sto nas citaju poznaju neke istine“, i ako imaš pri tom još desetine grešaka koje se tiču upotrebe odgovarjućeg padeža u rečenici, šta bilo ko može očekivati od tebe…………….

  Ako bi se postovani lamme goedzak ,mozda vise koncetrisao na to sto pisem a ne na to kako pisem mogao bi nauciti nesto bitno.

 62. Ima o tome detaljno i ovdje http://www.aikb.net/f5-info

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.