Rajaner se premišlja?

Uprava Rajanera je, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, bila izuzetno ljuta zbog medijske pažnje koju je izazvala odluka Vlade prošlog četvrtka.

Irska niskotarifna aviokompanija Rajaner danas će odlučiti da li će sa Vladom Crne Gore potpisati ugovor, na osnovu kojeg će od juna ove godine otvoriti prve low-cost avionske linije iz Crne Gore prema inostranstvu, saznaju „Vijesti”.

Uprava Rajanera je, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, bila izuzetno ljuta zbog medijske pažnje koju je izazvala odluka Vlade prošlog četvrtka da usvoji predlog ugovora i za sada nije sigurno da li će ugovor u konačnom biti zaključen. Uprava Rajanera, inače akcionarskog društva, trebalo je da ranije odluči o poslu sa crnogorskom Vladom, ali su je novinski natpisi motivisali da traže dodatne konsultacije i garancije da će dogovoreno biti ispoštovano.

Iz Ministarstva turizma nijesu mogli da preciziraju o kakvom je konkretno dogovoru riječ, jer čekaju konačnu odluku uprave Rajanera. Ono što se zna, jeste obaveza Rajanera da održava avionske linije u periodu od osam mjeseci (mart – oktobar), tokom svake godine, osim u 2012. godini kada bi se saobraćaj odvijao u periodu od juna do oktobra.

“Takođe, predlozima ugovora utvrđena je obaveza otvaranja najmanje tri avio linije tokom 2012, s tim da se tokom svake od narednih godina broj avio linija povećava (2013 – četiri; 2014 i 2015 – šest), a srazmjerno tome i minimalni-zagarantovani promet putnika”, saopšteno je „Vijestima“ iz Ministarstva turizma.

O taksama se još ne zna ništa

Još su nepoznati detalji dogovora o aerodromskoj taksi, a znajući stav preduzeća Aerodromi Crne Gore o tome, nije ni čudo što su pregovori trajali više godina. Osnovni uslov za low-cost avioprevoznike zapravo je maksimalno snižavanje aerodromskih troškova, a podgorički aerodrom od prevoznika naplaćuje tu naknadu u iznosu od 16 eura po putniku.

Low-cost kompanije, prema informacijama „Vijesti“ na pojedinim hrvatskim aerodromima su oslobođeni plaćanja bilo kakve takse, jer je tamošnja Vlada odlučila da na taj način stimuliše vlastiti turizam i podstakne što veći broj turista iz zapadne Evrope da dođe na hrvatsku obalu.

Vlada je, kako je saopšteno iz Ministarstva, tokom pregovora sa Rajanerom tražila da se saobraćaj u što većem obimu odvija u periodima pred i post sezone, „imajući u vidu potrebu da se na taj način u velikoj mjeri doprinese većem turističkom prometu u tom perodu”.

“Sa druge strane, niskotarifne aviokompanije pokušavajući da smanje svoj rizik poslovanja, posebno u novim destinacijama, tokom prvih godina poslovanja, insistiraju na kraćem godišnjem priodu odvijanja saobraćaja i to samo u period kada postoji velika frekvencija putnika, što se u slučaju Crne Gore odnosilo na perod nekoliko ljetnjih mjeseci”, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaje se da je irski pregovarački tim insitirao na jasnim i preciznim raskidnim klauzulama u slučaju da se ne obezbijedi ugovoreni broj avio linija i u slučajevima da se ne obezbijedi poštovanje godišnjeg perioda obavljanja saobraćaja.

“Smatramo da predloženi modeli ugovora u potpunosti obezbjeđuju kvalitetan prostor za poboljšnje turitičkog prometa i povezivanje sa nekoliko značajnih turističkih tržišta”, naveli su iz Ministarstva turizma.

Pozicija Montenegro erlajnsa

Na pitanje da li je tokom pregovora sa Rajanerom, Vlada vodila računa o interesima Montenegro erlajnsa kao nacionalnog avioprevoznika, iz Ministarstva su odgovorili da jesu, ali da to nije bilo presudno.

“Veoma je značajna činjenica da sve niskotarifne aviokompanije uglavnom letove obavljaju iz destinacija u kojima imaju svoje baze. Prilikom definisanja mogućih destinacja sa kojih bi se mogao uspostaviti saobraćaj prema Crnoj Gori, prevashodno smo se vodili interesima turističke privrede kako bi definisali destinacije koje mogu obezbijediti značajniji turistički promet.

Sa druge strane, tokom procesa pregovora sagledavani su i pojedini segmenti uticaja na poslovanje nacionalne avio kompanije, ali oni nijesu bili presudni.

U tom pravcu govore i podaci da na ugovorenoj listi potencijalnih destinacije postoje određene linije koje se ‘’poklapaju’’ sa linijama koje Montenegro erlajns, kao redovni prevoznik, održava, na primjer London”, saopšteno je iz Ministarstva.

izvor: Vijesti

Comments

 1. Nema se sto premisljat,nego fino da odustanu od bruke koja bi ih mogla zadesit.Vlada Crne Gore je moge prevarila pa bi i ovu kompaniju sigurno.Te prema tome, nista od jeftinih letova,a jeftine letove ce nam organizovati Vlada RCG i to LETOVE CIJENA,to nam ne gine

 2. Čisto radi podsjećanja:

  Prošlo ljeto je Vlada slično ovom sadašnjem “hvalospjevu”, najavljivala AirBerlin kao najnaj lowcost kompaniju, pa smo kasnije vidjeli da je najjeftinija povratna karta bila tričavih 230 eura, ali ih naravno nije ni bilo previše, jer glavna rabota AirBerlina je bila da dovozi i odvozi već dogovorene ture, zapadnoevropske babe i đedove, dok su tih par praznih mjesta prodavali po tako paprenim cijenama…

  Aj u 20 marki da će ista stvar biti sa ovim Rayanairom, u slučaju da prihvate tu ponudu CG Vlade (čitaj “ponuđeno ugrađivanje nacionalnog kvaziavioprevoznika, aerodroma, dvije partije, kontrole leta, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a možda i carine, u svaku hebenu kartu”).

 3. Srecom u aviosaobracaju se vec nalazi Predrag Nenezic pa ce jos jednom napraviti rezultat vrijedan divljenja…

 4. Dvojac Djurisic i Nenezic sa kormilarom su garant jos jednog uspjeha Crne Gore u ekonomskom bumu.

 5. “Bord direktora irske nisko-budžetne kompanije Ryanair još se nije izjasnio da li prihvata ugovor sa crnogorskom Vladom.
  Iz Vlade su za Dnevne novine kazali da irskog avio-prevoznika neće još “dugo čekati pa i po cijenu da ne bude letova ove godine”.”

  Joj džekova naših!!
  http://cafemontenegro.com/index.php?group=25&news=239705

 6. AviJonu slomiću ti Mila says:

  Irska aviokompanija Rajaner /Ryanair/ odbila je predloženi ugovor o budućoj saradnji sa Vladom, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

  „Dopisom od petka, Bord direktora te kompanije odlučio je da ne prihvati dostavljeni predlog ugovora o budućoj saradnji, ukazujući na činjenicu da ponuđeni komercijalni elementi nijesu prihvatljivi“, rekli su agenciji Mina-business iz Ministarstva.

  Iz Rajanera su, kako se dodaje, naveli da im nijesu prihvatljiva ugovorima predviđena plaćanja, odnosno troškovi naknada za aerodromske usluge.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: