Smrtne kazne: SAD u ‘odabranom’ društvu

U svijetu je prošle godine “po sili zakona” ubijeno 676 osoba, što je čak 149 više nego godinu ranije. Amnesty International je objavio da u ovu brojku pogubljenih osoba zbog smrtne kazne nije uračunata Kina, jer podaci o smrtnim kaznama u toj državi nisu dostupni. Najviše smrtnih kazni je prošle godine izvršeno u Kini, Iraku, Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, SAD-u i Jemenu.

“U Kini je pogubljeno više ljudi nego u svim ostalim zemljama svijeta zajedno – stvarni razmjeri primjene smrtne kazne u Kini nisu dostupni budući da su ti podaci državna tajna”, sopšteno je iz AI-ja te upozoreno kako je na Bliskom Istoku broj pogubljenja u prošloj godini porastao za gotovo 50 posto. Do naglog rasta je došlo zbog većeg broja pogubljenja u Iranu, Iraku i Saudijskoj Arabiji.

“Tokom 2011. tek je 20 od 198 zemalja u svijetu provodilo pogubljenja, što predstavlja smanjenje za više od trećine, u poređenju sa stanjem od prije deset godina. Naime, 2002. godine pogubljenja su se sprovodila u 31 zemlji”, pišu iz Amnesty Internationala koji optimistično zaključuje da se približavamo danu kada se u svijetu više neće izricati smrtne kazne.
Smrtne kazne za preljub, sodomiju, blasfemiju i “vračanje”

Više od dvije trećine zemalja, njih 140, smrtnu kaznu ne primjenjuje ni u zakonu ni u praksi. “Ublaženja ili oprosti smrtne kazne zabilježeni su u 33 zemlje u 2011., što je porast u odnosu na 2010. godinu kada su takvi slučajevi zabilježeni u 19 zemalja”, pišu iz AI-ja te dodaju kako je na kraju 2011. godine na izvršenje smrtne kazne čekalo najmanje 18,750 osoba.

“Smrtna kazna izricala se i izvršavala u slučajevima preljuba i sodomije u Iranu, religijskih kaznenih djela poput krivovjerstva u Iranu, blasfemije u Pakistanu, kao i ‘vračanja’ u Saudijskoj Arabiji, zatim za krijumčarenje ljudskih kostiju u Republici Kongu te za kaznena djela zloupotrebe droga u više od deset zemalja”, piše u izvještaju AI-ja. U Iranu su najmanje tri osobe pogubljene za zločine počinjenje prije navršene 18. godine, što je kršenje međunarodnih zakona.

Priznanja dobivali mučenjem ili drugim okrutnim postupcima

“U većini zemalja gdje su osobe osuđene na smrt ili pogubljene, sudski procesi nisu dostigli međunarodne standardne poštenog suđenja. U nekim je zemljama, kao što su Bjelorusija, Kina, Iran, Irak, Sjeverna Koreja i Saudijska Arabija, ovo uključivalo iznudu ‘priznanja’ mučenjem ili drugim oblicima okrutnog postupanja”, pišu iz AI-ja te dodaju da se strani državljani češće suočavaju s primjenom smrtne kazne u državama poput Malezije, Saudijske Arabije, Singapura i Tajlanda.

U Bjelorusiji i Vijetnamu zatvorenici, njihove porodice i advokati nisu bili obaviješteni o predstojećem pogubljenju, dok su se u Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji i Somaliji sprovodila javna pogubljenja.

SAD jedini na oba američka kontinenta izvršava smrtnu kaznu

SAD je jedina država na oba američka kontinenta koja je tokom 2011. godine sprovodila pogubljenja. Tijekom godina broj pogubljenja u SAD-u pada – dok je 2002. godine sprovedeno 71 pogubljenje, 2010. 46, prošle godine su pogubljenje 43 osobe. No, u prošloj godini je u SAD-u doneseno 78 novih smrtnih presuda. To je smanjenje u odnosu na 80-te i 90-te godine prošlog vijeka kada ih je prosječno godišnje izricano 280.

U Evropi je Bjelorusija jedina država koja je izvršavala pogubljenja u 2011. godini. Smaknuća u Iraku, Iranu, Saudijskoj Arabiji i Jemenu predstavljaju 99 posto zabilježenih pogubljenja na Bliskom istoku i sjevernoj Africi.

“Amnesty International posjeduje vjerodostojne podatke o značajnom broju nepotvrđenih ili tajnih pogubljenja u Iranu, koja bi gotovo udvostručila broj službeno priznatih pogubljenja”, zaključuju iz AI-ja.

javni.me/index.hr

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.