Duško Kovačević: Ulica

Afera „Telekom“ je od početka duboko, u dramatičnoj i delikatnoj zoni i lako bi mogla postati kamen o koji će se spotaći crnogorski diktator. Prije desetak dana, u razgovoru sa jednim našim opozicionim prvakom o kontekstu afere, složili smo se da je više nego realno narednih dana očekivati staru i izvježbanu poštapalicu u formi identitetske (etničke, vjerske…) „bombe“, koja će uz pomoć medija bliskih mafiji pokušati da neutrališe ili makar ublaži neprijatni odjek čistog, inkriminišućeg dokaza.

Sjutradan se, po vec, za crnogorske prilike dugogodisnjoj i ustaljenoj matriciu, na jednom režimskom portalu pojavio famozni tekst ”ulcinjskog martira” Nikolaidisa, koji je, na kratko reklo bi se, “ubo u srž” i nevjerovatnim intezitetom zaokupio svekoliku javnost, čak i regiona.

Nekoliko dana kasnije Unija slobodnih sindikata, MANS i nažalost, tradicionalno mali broj slobodomislećih studenata, organizuju protest, čiji povod nije pomenuta korupcijsko-nepotistička afera, nego nejasna i kontradiktorna računica poskupljenja struje. Previše distanciran od parlamentarnih i vanparlamentarnih opozicionih partija, ostalih NVO i antirežimskih subjekata, protestni skup, koji je lebdio negdje između, ni gore ni dolje, ne okuplja prijeteću masu nezadovoljnog građanstva, a ono malo prevratničkog i pobunjeničkog erosa umrtviće, već sjutradan, čelnica MANS-a Vanja Ćalović pesimističnom izjavom da „ulica neće rušiti režim“, uz diskutabilno i neumjesno izvinjenje generalnog sekretara USS Kekovica, zbog par jaja bačenih na zgradu Vlade, instituciju koja je za svakog slobodnog i dobronamjernog gradjanina simbol modernog crnogorskog ropstva. I poslije svega, kao što to i najčešće biva, bijedni kompromis se nazire a nada je po ko zna koji put iznevjerena:  Premijer Igor Lukšić pozvao je predstavnike MANS-a i Unije slobodnih sindikata na razgovor povodom rastućeg bunta kako bi smjenio članove Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE)!? Zar su tih nekoliko nebitnih birokrata, čije će upražnjeno mjesto popuniti njihovi klonovi, fundamentalni problem crnogorskog društva i zašto vođe „protesta“ pristaju na tu bijednu i providnu zamjenu teza?  Naravno, Vanja je ta koja je od strane nezadovoljnog građanstva prepoznata kao istinski lider civilnog društva i u interesu naše perspektive ne bi smjela da zaluta i potroši zasluženu popularnost ishitrenim i euforičnim potezima.

Iz drugog pravca, dok se postprotestna atmosfera ubrzano stišava, radoznali novinari se, isto kao i kod slucaja “Listing”, na volšeban nacin obavjestavaju o hedonističkom putešestviju neiživljeno-infantilnih ministara i sve grotesktnijeg premijera Lukšića, koji je svom prethodniku, voljno ili nevoljno, postao fortifikacija. Prilicno naivno i neuvjerljivo obrazloženje Vladinog biroa za odnose sa javnošću, kojim pravdaju izostanak obavještenja o premijerovom putu u Maroko, navodi nas na pretpostavku da se svjesno čekao pogodan tajming za novu, po nečijem sudu, u odnosu na “Telekom”, bezazlenu aferu.

Ne bi bilo iznenađenje i da Specijalni tužilac za organizovani kriminal napravi obrt i uvaži Milićeve dokaze o učešću Šarića na lokalnim izborima na Žabljaku, kao što je tužilaštvo naprasno počelo da provjerava donacije DPS-u.

Dakle, sve može biti dovedeno u pitanje i sve je dozvoljeno, kako bi se dogadjaji, koji bi sudbinski mogli uticati na „prvu familiju“, zaustavili i marginalizovali.

Evidentni problemi u kojima se našao režim i njegov dvodecenijski lider izlivaju se po čitavom društvu, koje funkcioniše po sistemu spojenih sudova, stoga svaku aktivnost treba pažljivo izvagati, promisliti i osmisliti, da ne bi nesvjesno pomogli ranjenoj zvijeri.

Klanovi, koji se već mogu razaznati unutar aparata, reflektovaće se, kao i 97. na sve društvene i političke segmente, zato i naizgled dobar i efektan potez može biti kontraproduktivan, te takva situacija ne dozvoljava greske i zahtijeva poseban senzibilitet u odabiru antirežimskih djelatnosti.

Otvaranje previše frontova koji se smjenjuju kao na traci samo će rasteretiti onaj ključni front („Telekom“), koji jedini može preokrenuti ishod bitke koju gubimo pune dvije decenije.

Iz Amerike je krenuo dugoočekivani impuls („Telekom“) koji je na neki način u korelaciji sa akcijom američke Agencije za borbu protiv narkotika („Balkanski ratnik“) i to je ono što moramo pratiti i potencirati, a ne maskirati i razvodnjavati.

Po prvi put dešava se da provjereni kadrovi vladajuće koalicije odbijaju čelne pozicije u državnoj administraciji, kao što je na primjer Vrhovni sud, a situacija sve vise počinje podsjećati na staru priču o pacovima i napuštanju palube.

Umjesto što se sebično i sujetno dijele na prave i lažne oponente vlasti, brzopleto i populistički djeluju, antirežimski činioci moraju pokazati potrebnu sabornost i minimum zajedničkih ciljeva, kako bi ohrabrili onaj ”zdraviji” dio sistema koji će, ako prepozna ozbiljnu i konstruktivnu alternativu, jednom morati da počne da radi svoj posao, između ostalog hapsi i procesuira bagru.

I na kraju, ulica-što da ne! Ali i ulica zahtijeva ozbiljnost i do detalja razrađenu strategiju. Uostalom, samo u prošloj godini najmanje tri vlade su pale upravo sa ulice i to usred civilizovane Evrope.

Comments

 1. Milovan Vukov Jankovic says:

  Palo je SEDAM VLADA od 27, na demokratskim IZBORIMA,
  ULICA JE SAMO UBRZALA PROCES,
  sjutra dan poslije IZBORA, sva obecanja su POVUCENA,
  jer je KRIZA STVARNA I “PRAVILNO” RASPOREDJENA, sirom ZELENE PLANETE ZEMLJE, GLOBALIZAM je postao GLAVOBOLJA,
  svih EXPERATA koji nemaju DVA GRAMA ZDRAVOGA MOZGA,
  ili nemaju mOOda, da POPU KAZU POP A BOBU BOB,
  Goldman Saks je podijelio BONUSE LIDERIMA, deset MILIJARDI EURA, a posluju sa gubitkom, po milion TOPMANIDZMENTU, po tristo hiljada UKLJEVAMA LIDERIMA.

  • I ovi su došli sa ulice, samo prividno istina, jer su već bili mladi komunisti-funkcioneri, u Miloševićevoj rezervi. Nego, jel to već planirano “Crnogorsko proljeće”?

   • Milovan Vukov Jankovic says:

    Nema te DEMOKRATSKI IZABRANE VLADE,
    koja ce prezivjet EKONOMSKU&FINASISKU KRIZU, bez obzira dali je LJEVICARSKA ILI DESNICARSKA,
    FAKTURA IH CEKA,
    SARKOZI se ne teli no kozi, nudi 0,1% poreza na TRANSAKCIJE, domacih i stranih vrijednosnih papira, Njemci prijete Grckoj NADZOROM I KONTROLOM,
    nova Danska VLADA nudi nove ideje, a Gingric nudi Jamerikancima MJESEC,
    za CRNOGORCE ostaju SATURNOVI PRSTENOVI OD MAGLE I PRASINE,
    zlo je doba , a grdne godine,
    kumasine Vukasine.

    Ova nasa nije demokratska nego DEMONKRATSKA,
    oni nece sjasat sa nase GRBACE, dok nas jos jednom ne prijebace, ZEDNE PREKO VODE, daleko je do SLOBODE, mili RODE, nju odnose MUTNE VODE.

 2. Milovane pesimistički realisto :)…dobar je ovaj text Duško, odlično si sve sažeo…
  neviđeni su kameleoni, spremni ko zapeta puška da štite gospodarevo knopr…
  samo ulica, jači protesti i volja da se nešto uradi…a strategija treba da se u užem krugu vas koji slobodno pišete, sačini…uvijek bi rado bio od pomoći…pozdrav!

 3. Tako je Mile. I te kako možeš biti od pomoći.

 4. Војин Николајевич says:

  Ово је, вјероватно, најбољи текст који сам прочитао у доста дугом периоду свакојаких презентованих “анализа ситуације”. Јако добро, Дуле!

 5. Hvala ti Vojine na pohvalama, posebno znači od Tebe, i ako mislim da ima mnogo boljih tekstova, svakodnevno (kao recimo Tvoj poslednji na in4s-u).

 6. Superioran tekst…Ali smatram da je potrebno Dusko detaljno predvidjeti sve njihove poteze koje mogu povuci da raspline opravdani gnjev osiromasenih gradjana i da ih skrenu na nesto drugo ili prepadnu…i naravno javno ih prezentovatida bi barunekoliko bili preduprijedjeni…

 7. Tako je Saša. Na to, upravo to, sam htio i da upozorim tekstom! Hvala.

 8. Treba dobro porazmisliti o svim varijantama spinovanja…Neke se vec desavaju ili su se desile…Navodno istrazivanje donacija vladajucoj kliki, Sinekurcev tekst o boletu, tzv.navijacki obracuni, spinovanje manje krupnih afera…ali mora doci do teske paljbe razmisli sto bi to moglo biti,sto je teska artiljerija za nacionalno talasnje….

 9. Vlada je ta koja je pozvala MANS I Sindikate na razgovor, za koji nisam pročitao da je prihvaćen, a i da je prihvaćen ne govori o lošem ili “izdajničkom” ponašanju pozvanih. Dakle, ne stoji ovaj dio kao relevantan u kritici protestanata, iako su daleko od razrađenog djelovanja.

  Floskula o “zdravim snagama” u sistemu je najgluplja od svih upotrebljivanih mantri koja se koristi kada se analizira crnogorska politika; time odmah stoji u red pogrešnih premisa koje kruže u redovima “antirež
  imskih” snaga , uvijek i samo u korist odbrane nepobjedivosti vlasti. Zdrave snage u DPSDP…NE POSTOJE.

  A ulicu, i prizivanje uličnog scenarija rješavanja situacije manjka demokratske kondicije, najbolje da ne komentarišem. Pratiću samo ko će od vas zazivača biti u prvim redovima.

  • Zdrave snage u dpSSdp-u ne postoje, saglasan sam. Ali postoje razni prevrtljivci koji bi svojim djelovanjem na situaciju iznutra mogli značajno doprinijeti rasapu ove despotije. Na žalost, iskustvo svih političkih prevrata, poučilo nas je da bez takvih “insajdera” i “dezertera-pokajnika” istinske demontaže sistema ne biva. Naravno, njihova “upotreba” mora biti kontrolisana i dozirana u mjeri u kojoj je neophodna.

   • Vlada je pozvala MANS i UNIJU na razgovor, i niko od vas stručnjaka koji se trude da komentarišu nije primijetilo tu činjenicu iako je autor teksta napravio inverziju na štetu ugleda pozvanih.

    O “zdravim snagama”, legendarnoj floskuletini protivnika režima koji svako malo iskaču sa proročanskim vizijama : “kako je ostalo samo malo…” , ” režim se urušava…” itd. , zaista ne treba previše trošiti riječi i truda. Lilihip za budale koje se na to hvataju. nema veze sa stvarnošću. Prava je realnost da DPSDP jednostavno nema zdravih snaga i to je veoma dobro primijetio, u svom najboljem tekstu objavljenom na ovom blogu prije godinu dana, baš novinar koji je sa ovim autorom radio intervju prije neki dan : Marko Press Milačić. On je sjajno poentirao, tada, na priči o “zdravim” i nezdravim snagama u DPSDP. I sada ih Kovačević vadi sa “šufita” kao moguće saradnike u borbi protiv vlasti. Mogao bi nam reći i koje, pa da mi lakše “pane” ova muka…

    To je isto kao kada bi neko tražio zdrave saradnike na in4s ili srpskinacionalisti.com, ili NSPM…a ti zdravi saradnici jedino znaju posjeći badnjak za badnji dan i okačiti ga na hladnjak od auta, eventualno uspenjat onu budalaštinu od ocila na vrh Risna, đe je tradicionalno stojao već sedam godina.

    Budalaštine bezidejnih …

   • Ne vidim potrebu za ovim vašim, manično-opsesivnim, erupcijama anti-pravoslavne i anti-srpske histerije. Smetala bi mi i da se tiče neke druge nacije i vjeroispovijesti. Pa još kada pokušavate biti duhoviti i sarkastični, milina jedna… Vama bi, kanda, draže bilo gledati ovakve “crnogorce” na vlasti još nekoliko decenija, nego li jednog Srbina(koji bi uz to, gle čuda, mogao biti i pravoslavac) na čelu demokratske i prosperitetne Crne Gore?

    Svako ko misli da će se sistem urušiti sam od sebe – tek tako, s naše strane ničim izazvano, a opet samo u našu korist – ili biti smijenjen na, tobože, prvim demokratskim izborima, očigledno je prespavao većinu ovih psećih godina. Ono od čega je ova vlast zazirala čitavo ovo vrijeme, bila je upravo “ulica”. Stoga su već i na sam pomen ozbiljnijeg antirežimskog djelanja u tom pravcu promptnim reakcijama isto onemogućavale, i to na duži rok. Bilo tako što bi kompromitovali lidere protesta (nerijetko, uz svesrdnu pomoć istih), bilo tako što bi se “obeščastila” sama ideja.

    Takođe, činjenica je da se krajnji cilj (rušenje diktature) teško može postići bez “preletača-saradnika”. Ovom prigodom možemo ih nazvati i “najmanje bolesnim dijelom dpSSdp-a”, čisto da otklonimo sve nedoumice. No, bez obzira na terminološke distinkcije, “rok upotrebe” takvih “snaga” mora biti ograničen pomenutom svrhom i naknadno sprovedenom lustracijom. Ali to su već “tehnikalije” drugog reda u odnosu na glavni posao koji još nije ni započet!

    I ne shvatam, kakvu je to “inverziju na račun ugleda pozvanih”, – a što,(grešna mi duša) zajedno sa drugim “stručnjacima” ne “zamijetih” – napravio autor ovog teksta? Pa, ako se jedan od sindikalnih vođa i (su)organizatora rečenog protesta izvinjava zbog nekoliko jaja koja su završila na fasadi zgrade vlade, a drugi (su)organizator protesta izjavi kako nema ambicija da vlast smjenjuje bilo na ulici, bilo kao učesnik izbora, đe je tu “inverzija”? Uostalom, neka vam autor teksta to sam – ukoliko nađe za shodno – pojasni.

    Svejedno, moje je mišljenje da ako do najavljenog susreta između premijera i neustrašivog sindikalca, ipak, dođe, ne treba imati sumnju – naročito uzimajući u obzir tekovine potonjeg takvog susreta – u pogledu toga što će se naći na meniju kao mezetluk.
    Jaja, dabome!

  • Kozak je malo naivan, kao i svako ko pada na stare DPS mantre da se sa ulice vise nece micati vlast, vec samo kroz institucije sistema. Ulica je uvjek bila i bice, veoma, veoma dobra metoda…najveca je iluzija “ovo je 21 vijek, demokratija”! 21-vi pa sta, prevaranti i beskrupolozni vladari su ko iz prvog vijeka, mozda i gori! Uvjek su sve metode aktuelne i to sve po zasluzi.

  • Kozak,
   taman kad sam mislio da ti odgovorim pojavio se Dojčilov post u kojem je rečeno u riječ sve ono što sam htio da iznesem kao odbranu od tvoje konstataciji a sve što bi rekao više od toga bilo bi nepotrebno nijansiranje :Dojčilo kaže:
   30. Januar 2012. – 21:34 u 9:34 pm

   “Zdrave snage u dpSSdp-u ne postoje, saglasan sam. Ali postoje razni prevrtljivci koji bi svojim djelovanjem na situaciju iznutra mogli značajno doprinijeti rasapu ove despotije. Na žalost, iskustvo svih političkih prevrata, poučilo nas je da bez takvih “insajdera” i “dezertera-pokajnika” istinske demontaže sistema ne biva. Naravno, njihova “upotreba” mora biti kontrolisana i dozirana u mjeri u kojoj je neophodna”.

  • Što se tiče tvoje zamjerke da MANS i USS nisu prihvatili razgovore sa Lukšiće, nisam ti ja kriv što ne čitaš novine..gledaš Vijesti. Prihvatili su još juče.
   Jeste, prejudicirao sam negativistički ishod tih pregovora, da bih time dao do znanja vođama protesta šta će oni koji ih podržavaju (ja sam među njima)misliti o eventualnom kompromisu, dogovoru, ako su vođe uopšte i pročitale text. Dozvoljena inverzija i viđena.

   • To što su oni prihvatili razgovor ne znači da su ga inicirali. Sam poziv govori da su na neki način “pritisli” vlast i jedino što treba raditi jeste da im se sugeriše da budu čvrsti i zahtjevni u pregovorima. Na ostalo nemamo baš previše prava iz pozicije internet boraca.

    Dakle, Duško, Dojčilo je saglasan samnom da zdrave snage u DPSDP ne postoje.

    Mene prevrtljivci o kojima Dojčilo piše, a ti si potvrdio njegovo pisanje, NE ZANIMAJU. Jer su PREVRTLJIVCI. Na svakom jeziku tako se označavaju loše ljudske osobine.

    pozdrav

   • Jeste Kozak, tačno je da su prevrtljivci, ali prinuđeni smo na saradnju sa njima u trenutku kada se odluče da “odrade” svoj vrlo bitni dio posla u raskrinkavanju “elite”. U teškoj borbi protiv mafije, u Italiji, rezultati su počeli da dolaze tek kad je ustonovljena institucija “svjedoka saradnika”.
    Šta su državni tužilac Hrvatske i Jadranka Kosor nego stari partitokratski i sinekurski prevrtljivci, ali oni ipak odradiše najbolji “posao” u zadnjih 20 godina i to ih je preporučilo Hrvatsku(hapšenje Sanadera i nekih ministara) za ulazak u EU. Naravno, uz par posjeta američkoj ambasadi u Zagrebu;)))

  • Prethodni post objavih ne uočivši “poodmaklost” diskusije:) Izvinjavam se zbog, “mjestimično” zadocnjelih “intervencija”.

   Pa, Kozak, ovdje niko nema namjeru da sklapa brak sa “prevrtljivcima”. Makar on bio i iz računa! Još manje je posrijedi “prisega na vječno prijateljstvo” ili štogod slično .Riječ je samo o uvidu – toliko puta već potvrđenom – da bez “volonterskog rada” takvih persona, promjena teško da može biti. U CG, kao i drugdje!
   Odricati se takvih “usluga” u ime moralnog čistunstva, naročito u našoj situaciji, nedopustiv je luksuz! Na koji, uzgred budi rečeno, nakon svih ovih godina nemamo pravo!
   Jer kao što reče Ditrih Bonhefer – mada, možda je za vaš ukus odveć “ne-sekularno” ili patetično citirati jednog (protestantskog) sveštenika? – “Koliko je jedno društvo moralno, vidi se po onome što čini njegovoj djeci”; a ne činiti, ponekad, isto je što i (zlo)činiti.

   • Dojčilo,

    ti si ‘višeslojan’, pojavljuješ se kao Gandalf u nekoliko oblika, pa znaš da “niko nema namjeru da sklapa brak sa prvrtljivcima” … a da čitaš pažljivije, što je svakako jedan od uslova za kvalitetan dijalog, vidio bi da, kao što sam uhvatio i u nekom od prethodnih komentara, Duško nastavlja razradu ‘potrebe’ saradnje sa prevrtljivcima, koje on vidi u DPSDP , a nije nas počastio i nabarajanjem istih kako bi znali da ih sačuvamo za budućnost. Dakle Duško bi ipak da sarađuje “jer je potreba trenutka takva” dok Dojčilo misli da “niko nema namjeru…” Prvo se usaglasite jer se radi o dijametralno suprotnim početnim pozicijama, pa dođite da pričamo.

    Nadallje, jako sam razočaran upornim vrijeđanjem Srba i nipodaštavanjem poštenih primjeraka tog naroda od strane vas koji ga “branite” od mrskih neprijatelja poput mene i ostalih. U zadnjem pasusu jednog mog komentara pomenuh badnjačare i nositelje krstova po brdah kao , za mene, nemoguće “zdrave saradnike” u kontekstu “objedinjavanja” snaga koje su protiv vlasti. Ti, stručnjače, cijeli srpski narod zveknu u to “jato” nesretnika. Pa ima valjda i Srba malo pametnijih i boljih od onih koji su rado viđeni gosti na in4s, srpskinacionalisti.com, NSPM…zašto od srpskog naroda pravite idiote kada namjerno insistirati da se za njihovu “elitu” u Crnoj Gori biraju idioti kojima se daje prostor u medijima, daju im se pare ? Velikosrbe ste ustoličili za poželjne Srbe , “zdrave saradnike” i od te fele pokušavate napraviti demokratski potencijal. Taj se nobelovac još nije rodio…

   • Kozak,
    Neće valjda nesrbi ili antisrbi birati srpske predstavnike. To mi liči na onu priču o poštenim Albancima koji su bili Miloševićevi favoriti. Svako bira sam svoje reprezente i pomiri se sa tim. Nikoga ne moraš da voliš, ne volim ni ja one koji zastupaju tvoju ideologiju, ali poštuj mo zakone i nacionalna ili manjinska prava, i ništa više.
    Vidim smeta ti in4s, NSPM…imaš li možda ambiciju da ti, po sopstvenom ukusu, nivou i resantimanu određuješ Srbima gdje i kako da artikulišu svoja politička i nacionalna viđenja? Malo si se zajebo.

   • Dojčile,
    možeš li, molim te, bliže opisati kriterijume koji razlikuju “zlog SDPS-ovca” od “običnog prevrtljivca”?
    Da li je, recimo, Sito Rakočević “prevrtljivac”, ah, đavolak jedan? A Brano Gvozdenović “teški mafijaš”? A Raško Konjević? Ili, zašto da ne, Vojo Đukanović?

    U skladu sa arbitrarnošću postupka zvanog “dobrodošao je svako ko će da sarađuje”, jedna borba za oslobađanje ove zemlje od nakupljenih štetočina pretvoriće se u borbu nižih partijskih gamadi (neeksponiranih “prevrtljivaca) da budu Kalifi umjesto Kalifa.
    Na tome su se slomile “demokratske promjene” u Srbiji, naročito posle ubistva Đinđića. Sve na foru – “ja sam prevrtljivac”.

    Pričati o tome da “nemamo pravo na moralno čistunstvo (prilično pežorativno zvuči, prim.piant.) posle svih ovih godina” možeš – ali u svoje ime.

   • Duško,
    mislim da nije stvar da “neko određuje Srbima” (ili bilo kome drugom) gdje i kako da se artikulišu, ali od priče o “ulici” nema ništa ako se ljudi ne okrenu artikulaciji međusobnih odnosa umjesto zatvaranju na nacionalno obojene portale i partije. Jer, u konačnici, na “ulici” bi trebalo da budu svi zajedno – i to se neće desiti dok je ovoliki nivo nepovjerenja među njima.

    Zna to i vlast, radi na tome godinama :)

   • piantao,
    Da li je netko u Hrvatskoj rekao, recimo, tada opozicioni i čisti SDP: pustite Sanadera iz zatvora jer ga je uhapsila “prevrtljivica” Jadranka Kosor, ako se već ne slažeš da pravimo komparaciju sa Srbijom (Čovićem i Perišićem, na primjer, koji su bili bliski Miloševiću a kasnije su se pridružili DOS-u). Dakle, samo pobunom iznutra možemo nešto uraditi, za sada.

   • Duško,
    u Hrvatskoj su malo više poradili na institucijama. Sanadera je uhapsila Kosorica, kažeš. Ok. Znači li to da je Kosorica protiv sebe i svoje partije pokrenula istragu i blokirala si račun? Ne, to su radile institucije. Džaba prevrtljivci bez lustracije. Zbog toga sam i pitao Dojčila za kriterijume.

   • Potpuno se slažem, do u detalj;))
    Tako je. Ali tek se nećemo složiti ako nastupamo ultimativno, arogantno i potcjenjivački, kao što to radi Kozak. Približavanje je jedino moguće u rasterećenoj atmosferi oslobođene otrovane zajedljivosti i svađalačko-paranoičnog diskursa. Taj Kozak konstantno na ovom mjestu, u gotovo svakom svom postu emanira prostačkom mržnjom prema Srbima. To je prevršilo svaku mjeru.

   • Pa na “institucije sam i mislio, naravno. Ali, u principu, šta su institucije u zarobljenim, totalitarnim društvima nego režim ili vladajuća partija u najčistijem obliku. Tako je bilo i u Hrvatskoj. Taj javni tužioc koji je naložio Sanaderovo hapšenje godinama je bio najobičniji poslušnik HDZ-a, kao što je Čarapićka DPS-a, onda, kada je vrijeme sazrelo, posjetio je par puta američku ambasadu i doživio temeljnu transformaciju;) Hapšenje je počelo.

   • piantao,

    evo da pojasnim pojam “moralnog čistunstva”, koji nije imao nikakvo pejorativno značenje. Naime, ako je dilema koja se postavlja ispred nas, sarađivati sa nekoliko “prevrtljivaca” u cilju sveukupnih promjena ili zadržati ovaj pogubni status kvo, u kom smo mi, čisti i neuprljani, “izbrušeni dijamanti (sve)kritičkog diskursa”, ali jednako nemoćni da promijenimo bilo šta, onda je izbor, barem za mene, lak. To je – da se poslužim jednom slobodnijom formulacijom – etički minimalizam na koji moramo pristati da bismo ostvarili kategorički imperativ: svrgavanje ove dvodecenijske tiranije! Ma koliko da se gnušamo takvog “amoralnog” scenarija, prosto, to je samo jedna od “gorkih pilula” koju je neophodno progutati zarad “ozdravljenja”. Što je, vjerujem, ipak bolje od “sranja” koja nam serviraju svakodnevno a koja, htjeli ili ne, moramo kusati.

    Evo, primjera radi, ako režim ne “smjenjujemo” na ulici, već na nekim, hipotetički govoreći, fer i demokratskim izborima, nije mi jasno kako mislite to da izvedete bez glasova onih koji su sve ove godine bili vjerna pastva kleptokratske dpSSdp sekte, idolopoklonici dpSSdp panteona? Onda, zašto “dezerter” nužno mora biti baš osoba koja je eksponirana na način koji ne dopušta da prema njoj osjećamo bilo šta drugo do opravdani animozitet i indignaciju(Konjević, Vojo i Gvozden)?

    Kriterijum za izbor “saradnika”, već sam to rekao, determinisan je svrhom(rušenje diktature). Ne razni kriminalci, ljigavci, sinekurci, apartčici, čauši, lakeji i paraziti! Mi ovdje govorimo o “odvijanju” raznih “šrafova” čitave ove mašinerije – bez kojih je ona osuđena na propast – a ne o učvršćivanju njihovih pozicija u vlasti nakon sloma dpSSdp-a! U tom smislu, više puta sam i do sada isticao da “konvertiti” ne mogu biti na čelu, već na začelju antirežimske kolone. Ne dopustiti “konvertitima” da ugrabe “lovorike promjena”, zavisiće od pronicljivosti, hrabrosti i sposobnosti pobjedničkih elita da konstituišu jednu realnost u kojoj bi se, neposredno, morale očitovati “tekovine” prevrata; pri tom, naročito je značajno uvažiti iskustvo neuspjelih “revolucija”(5.oktobar, primjera radi) Međutim, valja imati na umu da je i lustraciju moguće sprovesti tek nakon prethodne demontaže sistema.

    Dakle, govorimo o onima, i samo onima, koji bi na jedan praktičan način mogli doprinijeti ostvarenu rečenog cilja. Tu svakako ne spadaju ljigavci koji bi samo željeli promijeniti dres gubitničke ekipe. I govorim samo o ulozi koju takvi, nužno, moraju odigrati da bi smo dobili utakmicu, a ne o braku ili prijateljstvu kao što Kozak insinuira.
    Uostalom, štono rekoše sarajevski novoprimitivci: “…ko igra za raju i zanemaruje taktiku, završiće karijeru u nižerazrednom “Vratniku”

 10. Evo, i ja se pridružujem pohvalama, zaslužene su. Vaša elaboracija ove problematike, sa zaključkom – “Ali i ulica zahtijeva ozbiljnost i do detalja razrađenu strategiju.” – , po mom skromnom sudu, aksiomatski je ispravna.

  Ipak, ono što je primjetno gorući problem “sabornosti” čitavog našeg – moramo priznati, u svakom pogledu, veoma heterogenog – antirežimskog korpusa, jeste, upravo, vidljivo i bolno odsustvo kohezije. Mislim da bi veoma lako bilo dogovoriti načelne okvire – jedan programski i principijelni minimum – antirežimskog djelovanja, no pitanje koje se postavlja jeste: koji subjekt bi garantovao poštovanje tog minimuma, odnosno, tu ozbiljnost i, kako rekoste, “…do detalja razrađenu strategiju.”? Narod, kao što znamo, nema običaj da na izborima kažnjava “remetilačke” faktore. “Partijnost” se i dalje visoko kotira na skali političkih vrijednosti koje štuju CG birači. Ono što se u Srbiji desilo sa DOS-om odmah nakon osvajanja vlasti, u CG se odvija i dovrši, makar u minulim pokušajima, čak i prije nego što istinska borba sa režimom otpočne.

  No, u svakom slučaju, vaš tekst nesumnjivo pogađa suštinu problema i ispravno detektuje oblast njegovog rešavanja. I jedno i drugo, godinama, stanuje na istoj adresi.

  Srdačan pozdrav.

  • Hvala Dojčilo. Pozdrav.

   • Duško,

    da nećeš ti određivati bilo kome način kako će i koga birati ? Ista prava imaš koliko i ja, osim ako nisi kakav Obilićev direktan potomak, tu ti se pomičem.
    Dakle, ja poznam jako puno divnih Srba, boljih i pametnijih od ovih sa in4s i srpskinacionalisti.com i NSPM, sa kojima se mogu praviti razni savezi, voditi dijalozi, jesti, piti, divaniti…i poznajem politički trash koji se oglašava sa tih pozicija in4s, i ostalih degeneričnih portala koje sam pobrojao, sa kojim niko normalan ne razgovara. sa in4s čak ni zvanična Srbija jer se tamo o srbijanskim vođama često govori kao o izdajnicima i krvožderima srb. naroda.

    Prije pada Miloševića, Zoran Đinđić, Protić, Batić, Korać, pa i Ken Tadić su iz Crne Gore , sarađujući sa ovdašnjim snagama crnogorske provenijencije i napadani od prethodnika in4s, DAN-a, glasa crnogoraca, i sve srbadiije, kretali u demokratske promjene u Srbiji. Saradnja i zaštita od strane crnogorske vlasti je bila vidljiva i na njoj su se često zahvaljivali. Ubistvom Đinđića , Srbija je krenula stazama pravoslavlja bez alternative (osim kad ih se sa zapada stisne za uskršnja jajca) .

    Ja ću sebi odrediti, moje je apsolutno pravo slažeš se, da ne paktiram sa velikosrbskim elementima u CG, a in4s i kolumnisti in4s jesu na toj poziciji i to ne kriju sramotnim tekstovima na tom đubretu od portala, na isti način na koji ne paktiram sa lopinama i ratnim profiterima i huškačima iz dps i sdp. Prepoznavajući istu matricu kod jednih i drugih, matricu zla koja je poslužila najprije raspadu Jugoslavije, a onda i sveopštoj pljački sukcesora iste, radiću sve da se vaša pozicija izvede na čistac, da eventualno poslije nekoga ne bi zaboljela glava zbog “neznanja” kada krenete u naplatu zasluga za herojsko djelo smjenjivanja vlasti, pa uvedete pravoslavno badnjačenje i političku selekciju kroz prizmu nacionalnog identiteta kao politički modus vivendi u Crnoj Gori.

    Ne sarađujem i ne družim se sa nekim zbog toga jer je Crnogorac, Albanac, Hrvat ili Srbin…pa neću to promijeniti ni u budućnosti. Slobodnije figurativno rečeno, nabijem vas na ovu đavolovu palicu sve koji se bavite politikom a da vam lično ime nije dovoljno za prolaz na javnu scenu, pa dodajete i plemenski identitet Crnogoraca ili Srba, za svaki slučaj da se nađe, ako vam ne prođu ove tupave strategije o saradnji sa “zdravim snagama” u DPS.

    Šabani…

  • Dojčilo, tvoje su opservacije fenomenalne- pismene, elokventne, eruditivne, digresivne…
   Ne govorim ti ovo da bih ti uzvratio za pohvale nego što sam, iskreno rečeno, zatečen tvojom nadahnutom rečenicom i pronicljivom analizom.
   Svaka čast.

   • Duško, hvala. Pa, neka i izgleda da je po onoj staroj “serdare-vojvodo” :)

   • Војин Николајевич says:

    Kozak: “Ja ću sebi odrediti, da ne paktiram sa velikosrbskim elementima u CG, a in4s i kolumnisti in4s jesu na toj poziciji,…radiću sve da se vaša pozicija izvede na čistac, da eventualno poslije nekoga ne bi zaboljela glava zbog “neznanja” kada krenete u naplatu zasluga za herojsko djelo smjenjivanja vlasti, pa uvedete političku selekciju kroz prizmu nacionalnog identiteta kao politički modus vivendi u Crnoj Gori.
    :))
    Радићеш све да наша позиција изађе на чистац? Када се уведе послије пада режима “политичка селекција кроз призму националног”, којој сте наводни противник?

    Ништа ви нећете успјети да урадите усијани господине. Зашто? Зато што вам сада не смета управо политичка селекција кроз призму националног овог режима?

    Ха, ха, ха, сада вам не смета?!?!

    Знате, ви сте особа која лукави, и што је најгоре, тако провидно да можете само изазвати подсмијех околине. Уосталом, нисте ни могли постати главни лик неке од кулумни на ин4с само зато што сте ситна боранија, а таквих као ви има напретек.

 11. Војин Николајевич says:

  “Ne bi bilo iznenađenje i da Specijalni tužilac za organizovani kriminal napravi obrt i uvaži Milićeve dokaze o učešću Šarića na lokalnim izborima na Žabljaku, kao što je tužilaštvo naprasno počelo da provjerava donacije DPS-u.
  Dakle, sve može biti dovedeno u pitanje i sve je dozvoljeno, kako bi se dogadjaji, koji bi sudbinski mogli uticati na „prvu familiju“, zaustavili i marginalizovali.”

  Укратко, власт ће “одсијецати себи и прсте и пете”, само да остане глава читава!
  И тако ће то да траје до момента када ће се изненада, одједном све срушити као кула од карата. Нећемо ни знати шта се десило а већ ће то бити.

  Треба се подсјетити да је и Мирјана Марковић својевремено говорила зле ријечи: “Mi komunisti smo u krvi dosli na vlast, samo u krvi cemo i otici.” А сада више не спомиње крв, већ из избјеглиштва проси помиловање…

  Зато сам оптимиста да ће се ове дилеме разријешити, тим прије што више мудрости и такта буде.

 12. GLavna preokupacija “zdravih snaga” opozicije nije smjena DPS-a već SDP-a kako bi se preuzeo biznis čišćenja bolesnog tkiva DPS-a “iznutra”.
  “Bolesne snage” opzicije su svjesne da nisu u stanju da smijene SDP i iznutra očiste DPS, pa čuvaju “parlamentarne prihode” do daljnjeg.
  Ulica? Dajte ljudi ne zajebavajte se.. Kakva ulica. Ovdje posao mogu da završe samo KGB ili CIA pošto je evidentno da od BIA-e nema vajde…

 13. perfect stranger says:

  Одличан текст и примјећивања Душко. И ми смо, у оквиру наше групе, одмах реаговали након извињења синдикалца и контрапродуктивне изјаве Вање Ћаловић.

  Мишљења сам да би званичан захтјев са свих будућих, надајмо се све масовнијих протеста, морао бити пад диктаторског режима. Дакле, не енергетске политике Владе (рачуни за струју и било која друга тема, колико год она важна била).

  Ево, сазнајем да се лидер синдиката извињавао јер је неко бацао јаја на зграду Владе. Ја мислим да је то извињење бесмислено и контрапродуктивно. Ја та “јаја” предлажем већ дуже вријеме. То је један облик грађанске непослушности, истина прилично енергичан, али који има своју симболику. Та јаја се бацају у свим западним земљама, па и тамо гдје нема ауторитарних режима. Овдје се говори о супротстављању диктаторском режиму и у ту сврху ваља искористити све расположиве, ненасилне методе. Синдикалац шаље поруку слабости и пружа руку режиму који је у нокдауну. Њима међутим треба показати зубе управо сада, храброст, одлучност, поруку да ће се ићи до краја.

  Након јучерашњег извињавања представника синдиката ево још једног нуђења “боце са кисеоником” аутократској немани с Балкана (Вања Ћаловић: “Нећемо мијењати власт на улици”). Ово су погрешне поруке. Након оваквих порука лопови помисле: “Ух, добро је, а баш сам се био забринуо”. Процес пада диктаторских режима увијек почиње на улици. То је теорија, то је пракса. Наравно, циљ је да се након масовних грађанских протеста, манифестација грађанске непослушности, организовања паралелних институција (у сјенци, које би водили компетентни и чисти људи), константног денунцирања недемократских политика европским институцијама – примора режим да први пут у историји ове земље организује слободне и демократске изборе, истински надгледане, транспарентне и контролисане. Ако прије тога заиста не падне на улици.

  У супротном, након оваквих порука, клептократе ће рећи: “Ок, идемо на изборе за пар мјесеци”. А онда ће их на уобичајен начин, уз употребу лажних институција, АНБ-а и криминалних структура – покрасти, као и у претходна 1234 наврата – а ми ћемо се питати: “Шта нам учинише ови мозговићи који неће да обарају аутократе на улици”.

  Не смију се слати овакве поруке. Ово је пружање руке убицама и лоповима. Да нијесу познати искуство и разборитост Ћаловићке, неко би помислио да се ради о наивности и политичком дилетантизму не-политичара. Овако, човјек не зна шта да помисли.

  Да поновим: највећи број људи који тражи слободу и демократизацију ових простора не жели никаква извињавања због бацања јаја, не жели поруке слабости да се режим неће мијењати на улици, не тражи од Лукшића побољшање економских политика, итд.

  Треба послати једну и недвосмислену поруку: ТРАЖИМО ПАД ДИКТАТОРСКОГ РЕЖИМА! И нећемо престајати да протестујемо док се тај циљ не оствари! Нећемо више да будемо посљедње острво тоталитаризма у Европи, у коме никада није дошло до демократске смјене власти.

  Ту поруку желимо да чујемо од људи који организују протесте и који говоре на протестима.

  Уколико се таква порука не упути, већ видим Диктатора и компанију како задовољно трљају руке и подсмијавају нам се након још једне успјешно обављене мисије клептократа, након још једне симулације демократског понашања.

  Да будемо до краја прецизни: бесмислено је тражити и некакву “смјену Владе”. Основни проблем овог друштва није Влада; проблем је диктаторски режим, тј. Систем. Зар заиста треба упасти у клопку у којој ће Диктатор у једном тренутку одлучити да жртвује Владу, и умјесто њежног Лукшића да нам постави, рецимо, бившег шефа УДБЕ Марковића, или каквог другог узорног Трансформерса? И онда да каже: “ето демократије, ето одговора на захтјеве народа”!

  Не треба насједати на такве играрије. Зато ваља бити врло прецизан у захтјевима, и на особама које су организатори протеста је велика одговорност. Понављам: захтјев мора бити пад диктаторског режима. Нека прелазна техничка Влада, састављена од стручних и чистих људи, највјероватније на извјесно вријеме треба забранити рад ДПС-а и СДП-а, бар док се не заврши процесуирање најодговорнијих.

  За успјешно организовање овакве врсте анти-режимских протеста, треба имати у виду искуства неких околних земаља. Иако је свака земља случај за себе, постоје и неки универзални, опробани методи. Те методе треба успјешно примијенити на домаћи случај и пола посла је већ обављено. Рецимо, студентски покрет “ОТПОР” у Србији, шта год неко мислио о политичким или другим циљевима и амбицијама те организације, је имао изузетно успјешну кампању током рушења Милошевићевог режима (истина, имали су и доста средстава).

  Студенти из “ОТПОРА” су у великом дијелу користили преводе књига Џина Шарпа о мирном протесту као теоретску базу за њихову кампању (прије свега књигу “Из диктатуре у демократију”). Основно дјело Шарпа је “The Methods of Nonviolent Action” из 1973. године које пружа прагматичну политичку анализу ненасилних акција против власти. Основна теза је да је ТЕМЕЉ ВЛАСТИ ПОСЛУШНОСТ СТАНОВНИКА – АКО СТАНОВНИЦИ НЕ СЛУШАЈУ ВЛАСТ ОНА ГУБИ СВОЈУ МОЋ. Иако су западни центри моћи користили Шарпове књиге и за организовање “наранџастих револуција” (у Грузији, Украјини, Киргизији, Молдавији), те је стога практична примјера његових теорија дискутабилна – не може се порећи изузетна ефикасност ових теорија.

  Дакле, моје је мишљење да је кључ да се у једном тренутку, након ненасилних али константних уличних протеста, дође до манифестација грађанске непослушности. Та се непослушност код грађана не може јавити сама од себе, она мора бити на неки начин стимулисана. Најјачи стимуланс би био излазак опозиционих посланика из Парламента. Они својом непослушношћу треба да дају примјер, да неће више бити послушни, да неће више учествовати у симулацији демократије док глад куца грађанима на врата. Тај корак опозиционара је суштински за демократизацију из свих оних разлога које смо до сада наводили, а један од њих је и овај подстицај на грађанску непослушност.

  Ево неких параграфа Шарпове књиге “The Methods of Nonviolent Action”:

  THE METHODS OF NONVIOLENT PROTEST AND PERSUASION

  FORMAL STATEMENTS

  1. Public speeches

  2. Letters of opposition or support

  3. Declarations by organizations and institutions

  4. Signed public declarations

  5. Declarations of indictment and intention

  6. Group or mass petitions

  COMMUNICATIONS WITH A WIDER AUDIENCE

  1. Slogans, caricatures, and symbols

  2. Banners, posters, and displayed communications

  3. Leaflets, pamphlets, and books

  4. Newspapers and journals

  5. Records, radio, and television

  6. Skywriting and earthwriting

  • Keković i jaja:
   Keković je prije par dana bio gost kod Draška Bubreška(mislim da se tako zove, znate o kojem je “novinaru” riječ), na “Anteni M”. Postavio sma mu pitanje povodom izjave “o jajima”, i tražio da je objasni, obrazlažući, da ne vidim ništa loše u tome što je bačeno nekoliko jaja na zgradu vlade, naprotiv.
   Kekoviću je, rekoa bih, bilo neprijatno. Počeo je da se vadi, dosta nemušto(po meni), da su novinari prenijeli samo dio njegovo izjave, a da u drugom, neprenešenom dijelu iste izjave je rekao kako se fleke od jaja teško čiste, a to moraju raditiopet neki radnici za čije se oni prava bore(!).

 14. perfect stranger says:

  Опозиционо напуштање Парламента, које сам поменуо у претходном коментару, је од суштинске важности. Свакако, како би опозиција након двије деценије, објективно сагледано, катастрофалног учинка, показала да и даље може фигурирати као неко ко заслужује бар минимум повјерења (што ће бити јако компликована мисија) – мора бити спремна на формалне политике дисконтинуитета. Суштински би у том смислу био њихов излазак из Парламента. Они су ти који морају дати ПРИМЈЕР, показати да су спремни да нешто жртвују зарад освајања слободе и демократије, па и те проказане посланичке плате. Док они буду настављали да шминкају Франкештајна, док буду давали легитимитет институцијама које су резултат покрадених избора (а апсолутно сви опозициони лидери тврде да су сви избори покрадени), немају морално право да учествују у демократизацији друштва.

  Јасно је да никакву врсту нестабилности Европа не жели да види у овом тренутку на Балкану, и да неће са симпатијама гледати на било коју врсту анти-режимске акције у ЦГ. Они су прагматични. Али, овдје се мора кренути, без обзира на све. Мислим да је економска криза у ЦГ сувише озбиљна, глад куца на врата већине људи, изумире средња класа (ако је икада и постојала). Међу-национални односи се погорш…авају, превасходно политикама режима. Одговорни људи морају да каналишу ту негативну енергију на прави начин, како не би дошло до немилих посљедица. Послије опозиционог напуштања Парламента и неколика мјесеца ненасилне али радикалне анти-режимске акције коју ће уз опозицију предводити грађански сегменти, интелектуалци, студенти, синдикалци, на улици, манифестација грађанске непослушности и свих оних ствари које сам помињао у својим коментарима – Запад би промијенио став, као и увијек, и означио црногорски режим као посљедњу диктатуру на Балкану.

  То је једина исправна стратегија. Све остало је козметика и пут у неповрат.

  Овај режим је у посљедњих 20 година у толикој мјери умртвио, обесхрабрио, обезвољио овај несрећни народ да је у добром дијелу у њему анулирао било какву покретачку активност. Осим тога, ово је једина земља у Европи у којој власт никада није смијењена демократским путем, развијен је поданички менталитет код већине грађанства и изузетно је компликовано орагнизовати било какве протесте. Не треба заборавити ни чињеницу да су сви протести у околним замљама имали подршку Запада, прије свега политичког и финансијског карактера, док то у ЦГ није случај. Тренутна политика Европе према ЦГ је прагматична, они још увијек жмуре на очигледни диктаторски карактер црногорског режима, јер не желе никакву нестабилност у овом дијелу Балкана у овом тренутку.

  Треба постићи општу сагласност око основних циљева протеста, имајући у виду хетерогеност многих анти-режимских кругова. То је осјетљив посао, и мора му се приступити уз максималну деликатност. Осим тога, мора се извршити додатни притисак на опозиционе странке, ставити њиховим лидерима до знања да они нијесу манекени демократије и епизодни глумци у представи демократске симулације, већ да се од њих очекује активна улога. Излазак из Парламента опозиционих представника треба да буде један од основних захтјева. Ваља се посветити оригиналним, алтернативним, креативним манифестацијама незадовољства. Сваки човјек коме глад куца на врата, или који је без посла ће се придружити, а таквих је данас највише. Опозициони посланици се не налазе ту да задовољавају своје финансијске интересе, већ животне интересе грађана.

  Опозиционо напуштање Парламента и посвећивање алтернативним и ванпарламентарним облицима политичког дјеловања, њено прикључивање људима који протестују за слободу и за парче хљеба – је један од предуслова да овај режим падне и да се ово друштво демократизује. Треба демократизовати друштво, а оставити се покушаја демократизације Мафије, кроз упорно учествовање у свим заробљеним институцијама диктаторског система. Нека се оставе симулације демократије, нека учине нешто конкретно за демократизацију. Нека оснују, на улици, први слободни, демократски Парламент, који ће бити активан до пада режима и ослобађања институција. Нека покажу мало одговорности према већини народа коме глад куца на врата. Није остало много времена док ситуација не измакне контроли. Многи људи су у борби за слободу дали много вредније ствари него што је посланичка плата или неке друге бенефиције. Опозициони став мора да буде одговоран, прије свега с етичке тачке гледишта. Људи су гладни, нема више чекања.

  Мишљења сам да треба одбацити изузетно штетну, а истовремено и наивну мантру која се јавља у одређеним анти-режимским круговима: да су режим и опозиција исто, да су подједнако штетни и одговорни за стање у друштву, да се истовремено морају анулирати и једни и други и кренути ка деократизацији без једних и других. О овим стварима сам доста писао и нећу понављати; само ћу укратко рећи да овакву визију, коју сам ја назвао “романтичарском” и наивно-револуционарном треба одбацити, у крајњој истанци, из чисто прагматичних разлога: она би могла, у случају повољног сплета околности, да доведе до промјена и пада режима након изузетно дугог периода, можда за неких 20 година, по мом мишљењу. Нема се толико времена за чекање. Мање-више свима су јасне слабости опозиције, њени историјски промашаји и неадекватност. Уочљиве су и тренутне – кардиналне грешеке, као што је рецимо недавни пристанак на скандалозну повишицу у условима катастрофалне економске ситуације у земљи. Да су они у правом тренутку одбили да учествују у тим марифетлуцима, то би био прави потез не само из етичке тачке гледишта, већ прије свега политичко-маркетиншки. Показали су, по ко зна који пут сопствену кратковидост, а накнадна памет и утркивање међу њима у подношењу иницијатива за укидање те повишице више нијесу имали никаквог ефекта, осим трагикомичног. Међутим, и поред свега тога и свих мана опозиције, осипање истовремене паљбе по диктаторском режиму и опозицији је контрапродуктивно. Њима се, у било ком случају, мора дати шанса за учествовање у демократизацији.

  Дакле, кључ је у обједињавању опозиционих снага, па и оних које припадају независном сектору, синдикатима, медијима. Свима је јасно да се ради о хетерогеном амбијенту, па ће се приликом покушаја програмског обједињавања морати тражити неки најмањи заједнички садржаоци, за почетак. Неће се моћи без тражења неких компромисних решења, какав је увијек случак у таквим ситуацијама. Јасно је да нека идентитетска питања неће моћи ући у те најмање заједничке садржаоце, из објективних разлога. Међутим, од изузетне је важности разграничити неке “идентитетске” ствари од питања поштовања људских права (о томе сам у више наврата писао). То у посљедње вријеме, чини ми се, јасно и принципијелно чини ПЗП. Добро би било да том стазом крену и неки други субјекти тзв. цивилног сектора.

 15. Potpisujem Perfect!
  P.S. Jedino se plašim Ladove reakcije. Izazvaćeš ga, isprovocirati,ovim konceptom;))

 16. После дуго времена, једна добра анализа на овоме порталу. Душко, мој вам је савјет да коментаре извјесног Шепеља заобилазите у широком луку. Игноранцијом ћемо бар ублажити ментални смрад који се шири овим електронским простором од стране уваженог господина из Котора.

 17. kako je brate vama banja u glavu.

  • Na razradi javnog servisa tačka ME piše:
   U diskusijama nije dozvoljeno:
   – vrijeđati, omalovažavati, uznemiravati druge komentatore zbog vjerske, nacionalne, polne ili druge pripadnosti
   – vulgarnost
   U diskusijama ne preporučujemo:
   – podsticanje svađe jer nam je cilj da razgovaramo u duhu tolerancije i ohrabriti što veći broj gledalaca da se aktivno uključe u rad ovog portala

   Na vratima javnog wc-a piše:
   Za sve one koji ne mogu da zadrže svoju vulgarnost i primitivizam za sebe, ili osjećaju potrebu da naprave javni wc, kako bismo rasteretili .me domen na ovoj adresi se nalazi http://javniwc.wordpress.com

   Dekontaminacija će biti rađena periodično.

 18. Kozak, samo bih te korigovao u dijelu kad kažeš „…poznajem politički trash koji se oglašava sa tih pozicija in4s, i ostalih degeneričnih portala koje sam pobrojao, sa kojim niko normalan ne razgovara. sa in4s čak ni zvanična Srbija..:”
  Naime, zvanična Srbija odnosno Vlada Srbije, precizije Ministarstvo vera i dijaspore direktno finansira IN4S od novca građana Srbije. Za prošlu godinu tom šovinističkom đubretu IN4S je dato million dinara, amožada i više. Evo linka:

  Kliknite da pristupite O_10052011_MVD_region.pdf

  • Значи, у складу са законима државе Србије портал Ин4с добија 10 000 еура годишње односно око 800 еура мјесечно. Не знам колико им уопште значи та сума. С друге стране, државни провизоријум којем редакција и читаоци тог портала плаћају порез и пуне буџет не издваја ни један једини цент за рад тог медија. Сопрано, размисли други пут прије него напишеш овакву глупост. Шовинистичко смеће је Побједа, Аналитика, Е – новине и слични медији мафијашке ЦГ и њихове сестре Суботићеве Друге Србије. http://javniwc.wordpress.com

   • U pravu si Sekula, šovinističko smeće je ono što finansira država Crna Gora i država Srbija, a što će reći IN4S, Matica Srpska, Pobjeda, Analitika, RTCG, RTS, CANU DANU SANU SPC CPC….i svi vi koji branite bilo koju od tih institucija bez obzira na razlog nacionalni ili racionalni. E sad da li sam i ja ili Šepelj ili ti u okviru istih šovinističkih đubradi, to se da vidjeti iz prethodnih postova. Sasvim sigurno znam da dolazi vrijeme kada će svako šovinističko đubre biti počišćeno, pa makar bilo pod pseudonimom Sekula ili Janko Vujović. Poz

 19. Vidim…totalno ludilo, kao i uvijek…
  Stvarno nemam nikakvih nerava kopati po tom smeću, a nalazio sam fantastičnih stvari. Koliko vidim, sada su se svi upeli da kroz favoriziranje PZP, a to se potrudio i autor Dule, stvoriti jedinstvo na tom desničarskom krilu. NOVA i PzP su zajedno, pa su poslali signale preko Press Marka SNP da bi rado sa njima protiv DPS. SNP, naravno, kalkuliše za sebe, i cijelo jedinstvo čuvenih opozicionara i “zdravih snaga u DPSDP” će poći u tri lijepe PM do travnja.

  Da se ne mučimo ljeti…

 20. Dusko,
  ne nerviraj se da ne prodjes kao ja. Koliko mi je ovo govance krvi popilo oko Svetog Stefana i njegovih navodno kosmopolitsko-demokratskih onanarija. Njegova prica je prica nedozrelog bubuljicavog tinejdzera koji misli da je pametniji i mudriji od svojih roditelja. Misli da ima ‘viska pameti’. Ima tu jos dosta mlijeka da popije da bi zapravo shvatio gdje se nalazi. Kolumnista u pokusaju, ciji svi komentari vrcaju od lose skrivene ljubomore na bilo ciji tekst koji zasija, plaseci da ce on pasti u zasjenak. Nista vise od toga. Uporno pada na prvu stepenicu, ljubomora i zavist. Opusti se Dule, samo ga baci na ignor, tamo mu je mjesto.

  • E sjajno da si me podržao oko sjećanja na slučaj “Sveti Stefan” , kada vam je Kozak lijepo govorio o kakvim se spodobama u protestu radi, o kakvim ciljevima, sa kakvim scenaristima…i kako će se završiti.

   Bukvalno…popu koji je bukao je nabijena noga u dupe a svi vajni demonstranti su pozvani u policiju gdje im je rečeno da će ih se procesuirati za prošla i sadašnja činjenja…činodejstvovanja :)…u grabežu inventara hotela, divljoj gradnji i sprječavanju obavljanja poslova…

   Niti jedne jedine riječi poslije dva dana nismo mogli čuti od branitelja svetosavlja na SV. Stefanu.

   Zavrnute pa povijene uši…

   p.s. nego, tema je ulica. Oćete ulicom da dođete na vlast i tražite sinergiju ? Bojim se da ćete je tražiti u okviru sopstvenog kruga prijatelja. in4s, srpskinacionalisti.com, obraz uz obraz…

  • Naravno, poslušaću te i ako je moj stari običaj da rado prihvatam polemiku sa svakim dok ona ne izađe iz granice pristojne komunikacije, kao u ovom slučaju.

 21. Samo ti ne mici svoj obraz sa Rankovoga obraza, super mi izgledate, ma kao upis.

  Ovo si brutalno slagao za grabez, niko sa Svetog Stefana, nikakav inventar nije ponio doma, jer se nije moglo doci na red od vas lupeza koji ste s konca i konopca dolazili da vrsljate po gradu koji su nasi djedovi napravili. Ma necete dugo. Ima dovoljno bijesa, ne brini da vas ulica dobro izprepegla.

  Isto tako su noge u dupe dobijali i Jevreji u Njamackoj kada se Hitler uzdizao. Nema tu neke razike, ali kako covjek sebe ne moze da vidi sa strane tako ni ti ne primijetis kada svom snagom postajes zajapureni fashista. Mislim ti si stalno fashista, prikriveni, samo u nekim trenucima to bujicom izbije iz tebe.

 22. A sada da se prisjetimo, ipak sam se napeo prije olakšavanja koje predstoji, i okrenuo prvu stranicu na uglednom portalu in4s , sa kojega će “zdrave snage” u svetosavlju da se nađu sa “zdravim snagama” u dpssdp u cilju promjene sistema…auuuu,….

  u to ime, jedna zdravosnagaška poslastica koja se ne smije karakterisati, slučajno, kao fašizam. Inače, autor je stanoviti Mišo Đurković, kolumnista in4s, politike i savjetnik Vojvode Andrije Mandića, šefa NOVE :

  “Драга браћо, Пишем вам на овај начин не што умишљам да сам неко ко треба да шаље посланице већ што од муке морам да проговорим.
  Елем, ових дана гледамо чудо какво до пре шест месеци нисмо могли ни да замислимо: на мученог Мила дигла се и ала и врана. Како је време дошло најбоље говори чињеница да Б92 прозива Мила Ђукановића за угрожавање права Срба у Црној Гори!? То је иста она телевизија за коју Срби не постоје ни у Србији а камоли у Црној Гори коју су до јуче промовисали у локомотиву демократије на Балкану.

  Пример други: Рингиерово ђубре од новине Ало на насловној страни доноси слику Брана Мићуновића и детаљно развија његову историју, објашњава послове, а све у вези са „кокаинским краљем“ Шарићем коме храбри српски истражитељи и судије преко ноћи плене имовину. А колико до јуче преко Цанета Мило је све то дебело плаћао.

  Шта се то дешава? Па исто оно што је било записано још у 1996 када је након Момовог одбијања Мило оберучке прихватио понуду да са ђаволом склопи уговор. Е сад је ђаво дошао по своје. Мило је изгледа потрошен, завршио је историјску мисију и сада бесомучно лети по свету од Вашингтона до Ватикана покушавајући да извуче гаранцију за имовину, слободу и ко зна шта још. Све ово што се сада дешава последица је тога да је глобални газда послао ферман и сада су у циљу тог посла активирани сви локални вазали и вазалчићи.

  Браћо моја, управо због тога вам пишем и апелујем да у овој игри не учествујете. ОВО НИЈЕ НАША УТАКМИЦА! То што власт Србије и остали амерички играчи преко ноћи режу Милова финансијска и друга упоришта овде и наводно покрећу српско питање у БЈРЦГ значи само да су им спољне газде наредиле да за рушење Мила користе сва средства. Ви добро знате да су то исти људи који су до јуче Милу из руку јели. Нико није више промовисао Мила од Б92 , Борис Тадић је исти онај човек који је пет месеци пред референдум помогао ДПСу да освоји власт у Будви.

  Дубоко сам убеђен да за овај посао ни држава Србија ни наш народ у ЦГ неће да добију ништа. Штавише, ви добро знате да Срби у ЦГ више немају ниједну релевантну политичку организацију. Према томе, рушењем Мила неће на власт доћи наши представници већ само много горе усташе.

  Сви ви добро знате да је Мило и његова братија штоно кажу поштен криминалац кога идеологија занима колико је тешка у еврима. Све ове идентитетске промене је пуштао што мора а не што у њих верује. Штавише кад је могао изгледа опирао се (и око цркве и око језика). Е кад он падне, колико видим доћи ће праве, истинске усташе из убеђења, они што су „суверенисти“ од 1989. А чему треба да се надате од Медојевића, кума Ратка, форума 2010 и осталих несрећа које ће у то да упакују, то ви најбоље знате. Дакле, не примајте се и не играјте туђе игре. Гледајте како да се што боље организујете, да створите што више оваквих ствари као што је ИН4С и да се некако и политички организујете. А ово оставите америчко-енглеским пионима нек се међу собом разрачунавају.

  Иначе ако се неко нада да ће макар да се ослободе медији и да дође демократија, нек погледа како изгледа медијска сцена у данашњој Србији, десет година после 5.октобра.
  Дао Бог да грешим…”

  pozdrav

  • “Мило и његова братија штоно кажу поштен криминалац”

   kad se ovome doda i “Pobjedin” rodoljubivi tekst protiv MANS-a, jasno je i koja je godina i čija će “zdrava jezgra” da se međusobno pljeskaju po guzučicama.

   • dobra piantao!

   • Piantao, ako je trka zakazana u praznom bazenu, moraće malo i da se potrči.
    Pljeskanje “zdravih jezgara” bila bi šansa ovog vijeka da se pomentui pošalju u krc, ali toga neće biti jer Kum nije tupan, pa će strašila TVCG, Pobjede i IN-a uskoro podmetnuti svom favoritu Poslušnom da ih javno spali za primjer. Na toj kombinaciji će potom da dobije oko 60% i to prije isteka majanskog kalendara.

  • Војин Николајевич says:

   Елем, укуцао сам у Google- Миша Ђурковић, in4s.net, 17.02.2010, када је био тај текст , и отвори ми се све осим ин4с.
   А Козак каже…
   A sada da se prisjetimo, ipak sam se napeo prije olakšavanja koje predstoji, i okrenuo prvu stranicu na uglednom portalu in4s , sa kojega će “zdrave snage” u svetosavlju da se nađu sa “zdravim snagama” u dpssdp u cilju promjene sistema…auuuu,….

   Хе, хе, хе…

   Како вам се отвори та “прва страница” из “прелаза” 2009. у 2010. годину? Од прије двије године? Случајно?

   Него, да се вратим на тему. Колумну господина Ђурковића одавно нисам видио на порталу ин4с. Вјероватно је прошла година, ако не и више. Нисам од оних чије мишљење конинцидира са његовим, али не спорим право на ставове. А и зашто бих, ако и ви, такви какви сте, износите балканоидне ставове ниских страсти?

   Уједно, чудим се да вам је став г. Ђурковића, који сте изнијели, стран и туђ. Ако само промијенимо национални предзнак ове приче Ђурковића, то је прича коју управо ви форсирате. Дакако, са својим националним предзнаком. Ако ништа друго, колумна Ђурковића је добра зато што је вас извела на чистац, којег недавно споменусте, као битни дио приче.

   Иако се ја с том причом Ђурковића не слажем, јер сматрам да се савез са “ђаволком” не треба правити. Али, ви га правите, тражите и браните! Елем, само смијешни испадате.

 23. – Kuda ste se uputili?
  – Idemo u Smaragdni Grad, – reče Doroti – da vidimo Velikog Oza.
  – Nije valjda! – uzviknu čovek. – Jeste li sigurni da će Oz hteti da vas primi?
  – Zašto da ne? – odgovori ona.
  – Pa, priča se da on nikome ne dozvoljava da mu se približi. Ja sam mnogo puta bio u Smaragdnom Gradu, tom divnom i čudesnom mestu, ali mi nikada nije bilo dopušteno da vidim Velikog Oza, niti mi je poznato da ga je ikada iko video.
  – Zar on nikada ne izlazi? – upita Strašilo.
  – Nikada. On sve vreme provodi u prestonoj dvorani svoje palate i čak ni njegove sluge nemaju priliku da ga vide.
  – Kako izgleda? – upita devojčica.
  – To je teško reći – odgovori čovek zamišIjeno. – Znate, Oz je veliki čarobnjak i može da uzme oblik koji hoće. Tako, neki kažu da izgleda kao ptica. Neki tvrde da izgleda kao slon, a neki kažu da je kao mačka. Drugima se pokazuje kao divna vila, ili kao patuljak, ili kako mu već padne na pamet. Ali, ko je pravi Oz i kako zaista izgleda, niko živi ne zna.
  – To je baš čudno – reče Doroti. – Mi ipak moramo pokušati da ga nekako vidimo, jer bi nam u protivnom ceo put bio uzaludan.
  – Zašto želite da vidite Strašnog Oza? – upita Čovek.
  – Ja želim da mi da malo mozga – reče spremno Strašilo.
  – Oh, Oz to može lako da uradi – izjavi čovek. – On ima više mozga nego što mu je potrebno.
  – A ja želim da mi da srce – reče Limeni Drvoseča.
  To mu neće biti teško, – nastavi čovek – jer Oz ima veliku zbirku srca svih veličina i oblika.
  – A ja želim da mi da hrabrost – reče PlašIjivi Lav.
  – Oz u svojoj prestonoj dvorani drži jedan veliki lonac pun hrabrosti, – reče čovek – pokriven zlatnim poklopcem kako ne bi prekipeo. Rado će ti dati malo.
  – A ja želim da me vrati u Kanzas – reče Doroti.
  – Gde je Kanzas? – upita čovek iznenađeno.
  – Ne znam, – odgovori tužno Doroti – ali tamo je moj dom, i sigurna sam da negde postoji.
  – Vrlo verovatno. Pa, Oz može sve, i ja pretpostavljam da će pronaći Kanzas.
  Ali, prvo morate da dođete do njega, a to će biti teško zato što Veliki Čarobnjak ne želi nikoga da vidi.
  Šta ti želiš? – nastavi on obrativši se Totou. Toto samo mahnu repom jer, začudo, nije mogao da govori… – Frank Baum, Čarobnjak iz Oza

 24. Dojcilo,
  Mislim da nikome nije potrebno objasnjavati moralno-utopisticki-cistunizam koji iz svog ugla pokrece Slavko Perovic, a suludo, sa stanovista doktrine obicne sekte, ovdje potenciraju raznorazni Kozaci, ciji je pravac sam po sebi, DOGMA. E, pa tu DOGMU nije potrebno objasnjavati, jer njeni rezulatati su jasni – to je u konacnici UTOPIJA, i to je jasno svima sem nekolicini Kozaka.

  • Mestar,
   Lično sam bio član LSCG-a (sve do “zamrzavanja” rada stranke) i imam puno razumijevanje za poziciju Slavka Perovića, potpuno svjestan svih njegovih mana i vrlina. Kako onda, tako i danas. Što, naravno, ne znači da dijelim ili imam istovjetne stavove kao Perović – negdje se u potpunosti slažem sa njim, nekada donekle a u nekim stvarima, nikako. Odnos kao i prema svakom drugom čovjeku. Na koncu, to je pitanje ličnosti, njene slobode ili potrebe da, u zamjenu, adoptira ideal-paternalističke modele raznih političara.

   Ne bih se ovdje detaljnije bavio likom i djelom Slavka Perovića, bila bi to nepotrebna digresija, ali moje je mišljenje da Kozakovi stavovi povodom ove teme ne reflektuju Perovićev, navodni, “moralističko-utopistički dogmatizam” a propo smjene ovog režima. Možda je nepristojno javno ga “ogovarati”, – i zbog toga mu se izvinjavam – ali moram da primijetim da o kojoj god temi da je riječ, Kozak nastupa sa pozicija neskrivenog cinizma i patološke srbofobije, kao loše prerušeni, crnogorski nacionalista. Njegovom moralnom senzibilitetu smetaju “prevrtljivci” koji bi poslužili za svrgavanje dpSSdp-a, ali mu je sasvim po ukusu “kolumnistička doslednost” jednog Nikolaidisa.
   Koji, jel te, nije toliko “prevrtljiv”, kada je posrijedi prizivanje “poetske pravde” nad Srbima, koliko kada je riječ o izvoru njegovih mjesečnih prinadležnosti. Ili je čitavo vrijeme, možda, bio “dosledan”?
   Mislim da je o svemu ovom već dovoljno rečeno, tako da, ne bih dalje na tu temu.

   Pozdrav

   • http://javniwc.wordpress.com, objašnjavati, da bi imalo ikakvoga smisla da crnogorski nacionalista teško može biti neko ko se ne osjeća pripadnikom crnogorske nacije, niti ima ikakvog dodatnog žara za iskazivanjem simpatija prema istoj.
    Niti mislim da postoji u pravom smislu te riječi, kao što ni srpska nacija nije u pravom smislu te riječi, već samo jedno malo razmnoženije pleme. No, pošto ne mislim trošiti vrijeme na ukazivanje jednima i drugima koliko su daleko od osvajanja toga pojma, bavim se onima koji stvaraju veće probleme nama koji bi da žive što slobodnije žele, kao građani. Sa crnogorskom nacijom, pa čak i sa onima koji su percipirani kao najekstremniji djelovi, nemam probleme koje sam imao sa srpskim predstavnicima.

    U ime srpstva sam, ne svojom voljom poslan u vojsku u ratno vrijeme i jedva sam se izvukao iz nje, pritom dovodeći i sebe i druge u svakakve vrste opasnosti. Brat mi je otjeran u imigraciju, kao i mnogi prijatelji i rođaci. Ne sjećam se da su se svi fukarluci devedesetih odigravali u ime veličine i slave crnogorske nacije, dapače, suprotno, rađeni su u slavu i ime srbstva. U ime crnogorstva jedna jedina vlat sa glave nikome nija pala, a ipak glumeći kosmopolite pokušavate izjednačiti intenzitet tih “ekstrema” . Čuveni ex liberali koji se sada osvješćuju pa nisu vidjeli da im je Đukanović zajahao crnogorstvo, kao što je nekad koristio srpstvo.

    Ti isti šampioni su se prerušili u Crnogorce krajem devedesetih i pljačku društva nastavili pod tim imenom, suštinski se razlikujući od srpske inačice jedino po tome što nas nisu gurali u rat. Moje zadovoljstvo i ponos je što se nisam nalazio sa njima u istom stroju, nikada bivajući na istom koritu iz kojeg oni riljaju. Sveo sam ih na minimum uvijek se osjećajući slobodnim i svojim kolikogod se trudili isti da možda to sve ne bude tako.

    Naravno, sretan sam što mi veze sa normalnom Srbijom nikada nisu predstavljale problem; i sada sam potpisnik peticije kojom se izražava podrška Ugričiću, smijenjenom direktoru narodne biblioteke Srbije, žrtvi demokratskog otklona postpetoktobarske Srbije od onoga što je radio pokojni Zoran Đinđić i njegovi tadašnji bliski saradnici.

    Nekada izgledam tvrdo, nespreman na kompromise, i apsolutno se tu ništa neće nikada promijeniti. Mediokriteti poput tebe, spremni na kompromise sa onima koji bi KOALIRALI SA PREVRTLJIVCIMA i sa onima koji traže ZDRAVE SNAGE U DPSDP, neka nastave osnivanje grupa koje misle da će srušiti vlast . Ja ću insistirati na saradnji sa onima iz Druge Srbije, i sa onima iz građanstva u Crnoj Gori koji nemaju dilemu u vezi devedesetih , kako mi se ne bi ponovile uz sopstveni blagoslov.

    Samo naprijed sa zdravim snagama i sa kolumnistima in4s. Možda vratite crkvu na svetom stefanu, pa kad budem sunčao muda i stojka da monahinje i vjerni pravoslavni narod imaju što viđet. Popiću i mrski CIALIS da stoji i ako zaspem na koju uru…

   • kozak, valjda ti je jasno da ti svojim neprimjerenim recnikom, neka mi redakcija oprosti, sjebes, sve ono sto pravo napises i tako loptu nabacis na volej onima kojima se obracas.

  • Kozace, i prva(cetnicka) i druga Srbija, zajedno s tobom i toboznjim crnogorskim nacionalistima, lochete iz Milovog korita, pa mozes suncati stojka do Mil(e)ove volje.

   • Kozak kaže: “Mediokriteti poput tebe, spremni na kompromise sa onima koji bi KOALIRALI SA PREVRTLJIVCIMA i sa onima koji traže ZDRAVE SNAGE U DPSDP, neka nastave osnivanje grupa koje misle da će srušiti vlast.”

    Jako je mali broj onih ljudi koji me mogu uvrijediti. Vi svakako nijeste među njima tako da se na vaše uvrede ne bih obazirao, da ne pominjem apsurd da su izrečene u jednoj internet diskusiji, na račun pseudonima “Dojčilo”. No, vaši stavovi, a kojima konstantno spinujete ovu i brojne druge teme na ovom portalu, zaslužuju – makar još samo ovaj put – pažnju, i to nultog stepena tolerancije na gruba podmetanja kojima se služite.
    To što se, kako velite, ne osjećate pripadnikom crnogorske nacije, ipak, ne oslobađa vas eo ipso “optužbi” za stajanje na pozicijama (novo)crnogorskog nacionalšovinizma, makar kada je o paranoidnoj antisrpskoj histeriji riječ(koja je kod vas metastazirala u vehementno antipravoslavlje). Ne mora čovjek biti pripadnik određene nacije da bi djelao u korist njenog nacionalizma. Nijesu se Drljević, Ljotić, niti Pavelić osjećali pripadnicima njemačke nacije, naprotiv, ali su – svako na svoj način i iz različitih pobuda – bili prilježni egzekutori njemačke (nacističke) politike u nas. Kod vas je, međutim, ” stidljivo” koketiranje sa crnogorskim nacionalizmom motivisano i opravdano “građanskom” senzibilnošću i predostrožnošću, dakako!
    Takođe, kažete:
    “U ime crnogorstva jedna jedina vlat sa glave nikome nija pala, a ipak glumeći kosmopolite pokušavate izjednačiti intenzitet tih “ekstrema” , a onda, već u sledećem pasusu primjećujete da se nacionalizam (srpski vs crnogorski) suštinski razlikuje jedino po tome da nas ovaj potonji “nije gurao u rat”.
    Na stranu to što ova poslednja tvrdnja nije definitivno empirijski potvrđena(jer ko nam garantuje da nas neće gurnuti u rat?), ali, hoćemo li se sada upustiti u aksiološko razmatranje, samo po prefiksu i dosadašnjem učinku različitih, “nacional-izama”? Ne stoji li, svakako, da je nacionalizam per se “poslednje utočište za hulje”? Ali iz vaših premisa proizilazi: neka prvo padne “vlat”, sa njom možda i po koja glava, pa ćemo tek onda izjednačiti “intezitet ekstrema” ergo sačekaćemo da se vatra rasplamsa, pa ćemo, netom ugašena, zgarišta ponovo razgrtati u nadi da je nešto čovječnosti u svima nama, ipak, preživjelo.
    Relativizam koji, kada vam je to konjunkturno, “principijelno” zastupate, dovoljno govori o građanskoj provenijenciji vaše “osude” srpskog šovinizma.
    Tako, vašem “građanskom” uhu prijaju milozvučni glasovi “fino naštimovanih” Srba, no, ukoliko neko od tih “Drugosrbijanaca” ubere badnjak, pa ga – ne dao mu Bog! – još i naloži, kod vas je, zanavijek, “obrao bostan”! Ali vi ste, jamačno, protiv sječe i nalaganja badnjaka samo kao jedan “ekološki svjestan i savjestan” građanin “ekološke” Crne Gore. U svakom slučaju, vaše rabljenje, prilično popularne, teze o postojanju “nekoliko dobrih Srba” prilično je neubjedljiv otklon od prethodne maliciozne hipergeneralizacije.

    Rola “građanina” nikako vam ne pristoji; previše je kabotenska jer vonj atavističkih pobuda, (očigledno neutaživa i arogantna osvetoljubivost), koji izbija iz svake vaše rečenice, razotkriva vas – u najboljem slučaju – kao ozlojeđenog filistra. A “gorki talog iskustva” – koji, kada je o 90-im riječ, nije samo vaša “ekskluziva” – više je nego kukavan izgovor za poljuljani moralni kredibilitet i janusovo lice vaše “građanske” paradigme!

    Stoga, prije nego osudite sve one koji bi po vašem, licemjernom, (pseudo)rasuđivanju “koalirali sa prevrtljivcima i onima koji traže zdrave snage u dpsdp”, obavezno pokušajte napraviti jednu internu koaliciju sa zdravim dijelom vašeg razuma.
    Ili je to previše za očekivati od nekog kome je nedavna Nikolaidisova kolumna mjerilo “civilizacijskog dostignuća” i ogledalo građanske Crne Gore?

   • perfect stranger says:

    Хируршки прецизно Дојчило (како је данас популарно рећи).

   • Gosn Dojčilo, nekada su ljudi poput vas pisali sami po portalima ‘crnogorske fašističke poruke’ pa poentirali na njima ali je vremenom to postalo toliko providno, mada i sada ima entuzijasta. Probao je to i portal IN4S pa je ispalo da sam ih ja pratio, šta rade i šta snimaju!? Ali to je bilo toliko providno i amaterski da je i golim okom vidljivo. Sada pokušavaju cijediti drenovinu iz komentara poput Kozakovih. Šta mari ako nije Crnogorac, šta mari ako to i nije ono na šta sugerišete? Bitna je poenta i vaš Gajgerov brojač koji nepobitno otkriva tu radijaciju i gangrenu koja je zahvatila crnogorski plebs!? Tako i vi u svom pitoreksnom traktatu gađajući se sa raznim barbarizmima iliti tuđicama, poput pravog šminkera koji misli da količina gela na njegovoj kosi prikazuje ljepotu, mudrost i obrazovanje, tako i vi u njima to pronalazite a prikazujete sve suprotno. Šminka je šminka. Kada je maknete ostane ono iskeženo lice, pa tu golu nesuvislost pokušavate nadomjestiti brojem stranih izraza da je to toliko komično, da se ne izrazim i još teže.

    Ovaj vaš komentar je inače jedan od apsurdnijih koje sam imao čitati. Pogotovo vaše analogije sa Drljevićem, Ljotićem i Pavelićem su tako ’empirijske’ da sam ja ostao bez teksta. Nevjerovatno je da ekipa koja se pokušava okrečiti posljednjih mjeseci od svega šta je ispisivala godinama i koja je kao pristala na stavljanje identitestkih podjela po strani sada u nekoj mekšoj varijanti pokušava prodati priču o ‘crnogorskom fašizmu & nacizmu’ valjda osjećaju priliku a valja je iskoristiti još kad ima voljnih za posipanjem pepelom na drugoj strani. Zašto da ne!? Nije to spinovanje i slične gluposti koje recimo ovdje voli Zipp imputirati drugima, to je prava stvar. Udarite još jače. Smrt fašizmu, sloboda svim potlačenim narodima od povampirenog CG nacionalizma. Ja čak mislim da su i Šešelj i Đapić i Karadžić i Mladić i Gotovina i Tači i Tuđman i Milošević… svi redom u stvari crnogorski nacionalisti. to što nisu se tako izjašnjavali uopšte nije bitno, oni su to radili promovišući crnogorski šovinizam, ’empirijski’ dokazano. Huh, brate mili, što me nađe…

   • Đe si Lado,
    Stari, provjereni, priznati, olinjali i po malo istrošeni šmekeru policajski i saradniče debeovski.
    U totaltarnim društvima ljudi se nekako naviknu, srastu i sa progoniteljima, uhodama, špijunima…ti si dio organizma;)))

   • Mala digresija zbog ove Ladove primjedbe da jedna ekipa pokušava da okreči svoj doprinos u natapanju procesa “identitetskih podjela”. Lado je dobro primijetio s tim što “ekipa” nije odustala od insistiranja na podjelama već od insistiranja na razlikovanju (što se ne može okarakterisati kao šovinizam ili antidržavni angažman osim ako odnos države prema razlikama zaista nije poprimio formu aparthejda).
    Sa linije razlikovanja, naime, nije bilo negativnog odnosa prema crnogorskim simbolima, himni, jeziku i sl. identitetskim elementima. Naprotiv, sve izmjene i insistiranje na toj identitetskoj samosvojnosti su podržani.
    Miša Đurković čiji je tekst prenio Kozak, jedan od likova koji nisu shvatili suštinu ove ideološke pozicije, pa su je poseljačili i obesmislili svojim “intelektualnim” angažmanima poput ovog u citiranoj kolumni.

   • Gosn Lado, alal vam plajvaz! Vaše konstatacije o “nepostojećem” crnogorskom nacionalizmu, suštinski, ne odmiču dalje od negdašnjih, tragikomičnih, pokušaja vašeg šefa i idola da se “odbrani” od optužbi za šverc cigareta. Na takve opaske, obično je u svom, prepoznatljivom maniru, odgovarao:” Cigarete!?Šverc!? Ma, dajte, molim vas!? Pa, ja, kao što je poznato, ni ne pušim!”
    Nastavi da obavljaš časni posao raskrinkavanja zavjere “velikosrpskih elemenata” i “domaćih izdajnika” u Crnoj nam Gori. Jer, “njih su za sve pripremali osim za čovjeka kao što si ti” da parafraziram Iliju Čvorovića.

 25. Војин Николајевич says:

  Kozak kaže: Samo naprijed sa zdravim snagama i sa kolumnistima in4s. Možda vratite crkvu na svetom stefanu, pa kad budem sunčao muda i stojka da monahinje i vjerni pravoslavni narod imaju što viđet. Popiću i mrski CIALIS da stoji i ako zaspem na koju uru…

  Козак, “муда и стојка” можете бацити кокошкама. Баш као што сте у недостатку интелекта и васпитања извријеђали госпођу Тамару, која вас је окренула око малог прста, те показала сву вашу сущност?

  Елем, црква и манастир није исто, тако да ћете чекати те монахиње до судњега дана. Баш као што је и ваш атеизам у ствари ближе примитивизму и банализму, атавистичком и шумском антитеизму, него суштини атеизма. Нигдје сте, по својем лажном опредјељењу, а суштински сте у грифу шовинизма, којем се свакоме нормалном лику само може фућкати. А уједно, бесконачна интелектуална кукавица, типични примјер страшљивице, никоме потребан. НИ смосј дејци не можте бити примјер, осим да буду вјечни комплекаши.. . .

  • i molim uredništvo da ne dozvoljava upucavanje Vojina vaspitanog Nikolajeviča našoj Tamari, to nije dozvoljeno pravilom ponašanja na blogu. Oće da se okoristi lajkovanjima i tim prizemnim stvarima i da Tamaru, velikog navijača bokeljskih vaterpolista koji su izdajnički igrali pod crvenom dukljanskom zastavom BJRCG (tako je zovu dule dudule i komentatori sa in4s) , stilski ću se izraziti “nasanka” , na kakvim sankama pravoslavlja.

   tamara, to ti je srednji vijek, vjeruj ; staviće ti kušin preko glave i pojat o Božurima. Never ENDING story…:)

   • Војин Николајевич says:

    Да нисте невозни Козак?

    Нуспут, почео сам писање претходног коментара, гдје сам указао и на ваше увреде госпођи Тамари, прије него што је коментар те даме објављен. Ви сте се унервозили послије комантара аутора овога текста гдје је дао довољно лијепо мишљење о мојој посљедњој колумни на ин4с, што је било повод вашег “искакања из ципела” и негативног односа према аутору, уваженом Душку Ковачевићу.

    Уједно, шта је “upucavanje Vojina vaspitanog Nikolajeviča našoj Tamari”!? Нашој Тамари сте ви упуцали увреде, а она вас је предрибрала и положила на плећа, показујући вашу неваспитаност.
    Управо зато сам вам и предложио да ваше јадно споловило бачите кокошима, да би нашле црва и два мравља јајца због неопходности сопствене прехране:)) Преживљавања, ради! :)) Да бар у понечему будете корисни!

   • Na in4s , Neone, ima i mnogo gorih i huškačkijih kolumni od te koje sam postavio. Vladimir Božović, Tyler, Apis …isjaaa njih još…

    Isti rječnik i isto ponašanje pokušavaju ovdje, naravno neki…počinje se sa legendarnom “srbomrzac” , besmislicom prvotnoga reda, kovanicom koja je obilježila sjajne devedesete. I to sve zbog toga što sam Duletu Dudulu i Dojčilu rasšrafio besmiclice i kontradiktornosti u koje su upali. Ne želim više trošiti prostor u pojašnjavanju koje Srbe ja cijenim, a sigurno neću ni pričati o onima koje volim. Ima ih dovoljno i čuju se, nisu većina, nažalost razumnih.

    Zaboljele ih “zdrave snage” u DPS-u…koje su sami prizivali.

    Nisu većina, uzgred, ni Crnogorci ili Hrvati koje cijenim, a opet… ima ih…

    Nikome ne sporim želju za ujedinjavanjem snaga. Samo naprijed. I opet jasno i glasno, Kozak sa velikosrbima i in4s kolumnistima nikad. Kao ni sa “zdravim snagama u dps” ili sa slavkistima, Pressovcima i sličnima.

   • Војин Николајевич says:

    Kozak kaže:Na in4s ima i mnogo gorih i huškačkijih kolumni od te koje sam postavio. Vladimir Božović, Tyler, Apis …isjaaa njih još…
    Nikome ne sporim želju za ujedinjavanjem snaga. Samo naprijed. I opet jasno i glasno, Kozak sa velikosrbima i in4s kolumnistima nikad. Kao ni sa “zdravim snagama u dps” ili sa slavkistima, Pressovcima i sličnima.

    Па добро, Козак, потпуно је закономјерно да имате анимозитет према колумнистима ин4с. Али, када њима додајете славкисте, пресовце и “здраве снаге у ДПС”, госпођу Тамару, и остале појединце коментаторе, очигледно је да вам овај систем у великој мјери идеолошки одговара. Наравно, нисте опозиција, те самим тим нико од вас и неће очекивати помоћ, која је, очигледно, непотребна. А и штете од вас бити неће, јер сте успјели против себе окренути многе, а нисте били ни.довољно убједљиви да направите било којег савезника у том идеолошком току.
    А вријеме иде, и промјене наступају. Чак и да их неко неће, оне закономјерно морају доћи. А ви ћете остати у раскораку, потпуно анахрони. И ником потребни, осим издисају ове власти!

    Јер, некада се могло сједјети на двије, или више столица, али је наступило друго вријеме.

 26. Pa zar nije vaskolika ljubav , uz lagani dozvoljeni doping , nuditi tom vjernom narodu , tim posvećenicima i posvećenicama, svoje najintimnije djelove, svoj ponos…za dž…?

  Jedan sjajni pesnik iz Sarajeva , koji je neko vrijeme radio i kao psihijatar, a rođen je inače u Petnjici, kod Šavnika, a odaziva se u Hagu na ime Raša, je iskovao u jednoj od svojih pesama sljedeće stihove : ” Lečio sam lezbejke od zablude im divne” … Lečio sam monahinje od zablude im divne , na ulici, sa zdravim snagama…civilizacijski iskorak…

  I još sve na ULICI, baš na istom mjestu đe će “zdrave snage” in4s sresti “zdrave snage” dps. ULICI na svetom stefanu, novom ostrogu u nemogućnosti da se afirmiše kao turistička destinacija.

  • Војин Николајевич says:

   Kozak kaže:”Jedan sjajni pesnik iz Sarajeva , koji je neko vrijeme radio i kao psihijatar, a rođen je inače u Petnjici, kod Šavnika, a odaziva se u Hagu na ime Raša, je iskovao u jednoj od svojih pesama sljedeće stihove : ” Lečio sam lezbejke od zablude im divne” … Lečio sam monahinje od zablude im divne , na ulici, sa zdravim snagama…civilizacijski iskorak…

   А један пјесник, одазива се на Козак, прави “ехо те поезије”, додуше из јаме у коју се бацио, те наставља…

   “…pa kad budem sunčao muda i stojka da monahinje i vjerni pravoslavni narod imaju što viđet”.

   Цивилизацијски искорак?

   Козак, па ти си “Рашо”, можда другог националног предзанака, или како ? Ха, ха, ха

 27. Војин Николајевич says:

  Kozak kaže:”…sada sam potpisnik peticije kojom se izražava podrška Ugričiću, smijenjenom direktoru narodne biblioteke Srbije, žrtvi demokratskog otklona postpetoktobarske Srbije od onoga što je radio pokojni Zoran Đinđić i njegovi tadašnji bliski saradnici.”

  Потписник петиције Угричићу, ха, ха, ха..

  Ви нисте нормални, па Сретен никакве везе нема са вашим формализмом, а у суштини тај господин има тотално супротне идеје од ваше ништавности.
  Угричић је потписао право некаквог црногорског скрибомана на мишљење, и ништа више.

  Ево тога писма…

  From: Sreten Ugricic [mailto: sugricic@nb.rs ]
  Sent: 17. januar 2012 16:29
  To: Dragoljub Stanković; Aleksandar Novaković; Andrija Matić; Biljana Srbljanović; Borivoje Adašević; Borka Pavićević; Dragana Mladenović gmail; Filip David; Ibrahim Hadžić; Irena Javorski; Marjan Čakarević; Milan T. Đorđević; Mileta Prodanović; Milica Jovanović; Miloš Živanović; Mirjana Đurđević ; Mića Vujičić; Nenad Prokić ; Petar Matović; Predrag Čudić; Saša Ilić; Saša Ćirić; Siniša Tucić; Slobodan Bubnjević; Srđan Srdić; Tomislav Marković ; Vladimir Arsenijević; Vladimir Arsenić; Željko Mitić
  Subject: Re: proglas Foruma pisaca / HITNO!!!

  Potpisujem apel za zaštitu Nikolaidisovog intelektualnog, ljudskog i demokratskog prava i delim brigu zbog očiglednog primera ugrožavanja njegove lične bezbednosti i integriteta

  Ovaj Nikolaidisov tekst nema nikakve veze sa terorizmom, za šta ga iz dnevno-političke koristi, gluposti i zlonamernosti optužuju, naprotiv. Odličan je, antihegemonistički, beskompromisan. Do pred kraj. Režim Mila Đukanovića, naime, bio je prvi partner Miloševiću u zločinima na teritoriji BiH i Hrvatske, te nikako ne može biti antiratni, prozapadni i manjinski, kako ga Nikolaidis opisuje, jer svi znamo da je ratni, pseudo-proevropski, većinski i nacionalistički (onomad srpsko-nacionalistički, a sada crnogorsko-nacionalistički). Svi znamo da ono što je Mile Dodik za Republiku Srpsku, to je Milo Đukanović za Crnu Goru, njih dvojica su po tipu vladavine najbliži politički srodnici trenutno u regionu, a možemo im pridružiti i Mađara Viktora Orbana.

  U ovom slučaju odlučujuća je procena statusa autora. Ako tekst „Šta je ostalo od velike Srbije“ potpisuje savetnik predsednika crnogorske Skupštine, sporni su stavovi koji brane projekat ratno-zločinačke nacionalističke države pod kontinuiranim vođstvom Mila Đukanovića. Ali ako taj tekst potpisuje slobodnomisleći pisac i novinar, na koga su zbog iznetih uvida sinhrono nasrnuli mediji iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, on zaslužuje svaku našu zaštitu i podršku. U završnom delu teksta ima povoda za ovu dilemu, ali to je od sekundarnog značaja.

  Sreten Ugričić

 28. Čelik,

  da čujem netačnosti u mom pisanju. Po tebi što u mom pisanju ne korelira sa istinom. Pusti epitete, stil, antistil…suštinski gdje griješim…?

  A rječnik mi je apsolutno ‘nevaspitan’ , prema zaslugama. Mogu i da ne pišem, pa da se ljubimo sa in4s kolumnistima kojima je BJRCG tvorevina ustaša i koji bi da sarađujemo.

  Ako te ne mrzi obrati pažnju kako me nazivaju moja pravoslavna braća…sve vrijeme…

  i obrati pažnju na ZDRAVE SNAGE U DPS, i in4s kolumniste, što će ispasti kad se to spoji.

  • Војин Николајевич says:

   Kozak kaže: “Mogu i da ne pišem, pa da se ljubimo sa in4s kolumnistima kojima je BJRCG tvorevina ustaša i koji bi da sarađujemo.”

   Елем, Козак је опет одлетио у севдах:))

   Наиме, на овом порталу има петнаест колумниста, и сада самозвани Козак, као један од кулумниста, жели рећи да је свих тих петнаест колумниста на овом порталу сабор истомишљеника са једним, Козаком. Дакако, то је нетачно, баш као што је натачно да на ин4с или пцнен колумнисти или блогери представљају скуп истомишљеника.

   Дакако, треба бити потпуно сулуд, или “изван времена”, да би се тако нешто треснуло у јавност.

   Уживам у овој бламажи такозваног Козака. Хајдемо даље са провалама, господине дволични, тролилични, вишелични, …:))

 29. Podsjećanje,
  za učesnike u raspravi koji ne žele da poštuju pravila portala i za sve one koji ne mogu da zadrže svoju vulgarnost i primitivizam za sebe, ili osjećaju potrebu za javnim wc-om, javniwc je u drugoj prostoriji.
  http://javniwc.wordpress.com

  • vulgarnoscu i primitivizmom obiluju kozak-ovi komentari, a da ne govorim o njegovom izrazenom srbomrziteljstvu koje istice sa posebnim gustom, na sto se ja, kao novinarka koja zivi u katolickoj zemlji i pise za hrvatske novine,a prije svega kao Bokeljka, uzasavam iz samo jednog razloga, sto takvo srbomrziteljstvo dolazi od strane moga sugradjanina i iz moje voljene Boke. Pa vi i sa ovim postom ucinite sto vam drago, ali kozakovo srbomrziteljstvo vrijedja zdrav razum svakog ko razum ima.

 30. Војин Николајевич says:

  Дабоме,

  дозволите ми да господину Козаку, додијелим златну Олимпијску медаљу шампиона Јавног ВЦ- а по овом тексту! Па то је једина шампионска титула коју може освојити, и то без премца.
  Дакако, припреме је добро обавио, црва бацио кокошима, а и без њега, по сопственом признању, дао допринос ретроградним идејама овим ријечима- “… ipak sam se napeo prije olakšavanja koje predstoji”. Олакшање се десило у Јавном ВЦ- у, гдје су завршиле одређене идеје.
  И још тврди да сви колумнисти на неком, било ком, порталу исто мисле. Добро је што га је ту мимоишао клозет, да му дамо додатну медаљу за егзибиционизам. Гдје је мантил, или је “цар” остао го? Ха, ха, ха…

 31. Evo, ja neću više. Zaslužio sam wc, osvijestio sam se, ostrogami…a što ima veće od ostroga za crnogorske nacionaliste bez nacije ?

  Kad krenu “zdrave snage” i drage kolege sa in4s treba svi da im se pridružimo u silovitom naletu na vladu. Dule Dudule će hitnuti guščja jaja – što je civilizacijski i tehnološki napredak prvoga reda- a dragi kolega Vojin, jedan jako vaspitani sagovornik, kao i kosovka đevojka tamara će mu dodavati jaja. A jaja ko jaja, manja veća, veća manja…Dosta je bilo kekovićevih izvinjavanja i kukavičjih jaja, sada će lećeti “jaja” , bre…osveštana…preduskršnja…

 32. Ti bokca!? Koliko osoba pod nikom ‘tamara’ promjeni religija, nacija, zanimanja, prostora i vremena. Joj, pa ovo nije uspio ni onaj ‘hrvat, katolik’ koji je pisao ovdje te je štovao tradiciju i svoje srpsko podrijetlo. ‘tamara’ da vam nije perfektni rod? Ovolike transformacije mogu samo ‘strendžeri’ da ostvare u sklopu svog internet pregalaštva. No, no, no… Meni ste bili, iskreno, zanimljiviji kada ste psovali kao kršna Crnogorka ove što nam ‘razjebaše majku našu Crnu Goru’ :-)

  A što se čini ovdje!? A joj… I Duško me spominjao a mení niko iz službe ne prijavljuje!? Duško, jel’ da, da MANS napadaju jer hoće da ga ojačaju? Što veli gospodin Dugi, može li se zaigrati na njih ili ćete da vidite ovaj protest kako će proći, hoće li vaše ‘ideje’ uvažiti pa onda se očitovati sa paranojama, ne? Ali samo opušteno, bez tenzija. Takav nam trebaš.

 33. Aaa, evo se pojavio klon, ne, pardon, kozak je Ladov klon, ne, pardon kozak je klon u pokusaju, znaci neuspio Ladov klon, tako nekako…oba su dva…ajde necu da me bacaju u javni wc…ali ovo cijelo vrijeme pokusavam kazem, ne znam zasto i to me muci ali uvjek kad procitam Kozakov komentar vidim ovo: http://www.youtube.com/watch?v=2oDJu6jc04I

 34. Vidite Tajovicu, Bokeljka moze biti i Crnogorka, a biti Crnogorka , to ne znaci da mora pripadati DPS-u i svoj patriotizam dokazivati mahanjem crvenom zastavom pred kamerama, ali zato moze pisati protestna pisma predsjedniku drzave i predsjedniku parlamenta i opominjati ih da u Crnoj Gori postoje heroji medju obicnim narodom, kao sto je junak Jeftic Milan koji je zasluzio ORDEN ZA HRABROST i onda predsjednik drzave, slusajuci glas nas CG drzavljana iz dijaspore i znajuci da su mu ti glasovi veoma vazni, dodijeli zasluzeni ORDEN ZA HRABROST junaku Jeftic Milanu i ja se predsjedniku CG u ime svih nas Bokelja i Crnogoraca iz dijaspore, zahvaljujem od sveg srca. Vidite Tajovicu, ja sam slobodna da napisem sto me volja i da kazem predsjedniku parlamenta da pretjeruje sa svojim crnogorcenjem, ali kad napisem da je KOZAK srbomrzitelj, komentar mi izbrisu, a vi iz “sluzbe” se istog casa pojavite sa puskama na gotovs…rekla bih, da ste vi Tajovicu i vas klon Kozak, mnogo opasniji za drzavu sa vasim odbranama vaseg vidjenja crnogorstva, mrznjom koju pokazujete prema Srbima, no ja kao Bokeljka crnogorske krvi koja brani nasu bracu Srbe u mojim komentarima na ovom portalu. Ja se ponosim time sto jesam, a imam i malo jevrejske i hrvatske krvi u sebi i sa time se ponosim. Da li vam i to smeta. Napisite mi molim vas, a ja cu pismo objaviti u novinama za koje pisem.

 35. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ova TIRADA NAPADA na CoJeka, od jedne ZADRUGE ZA UZGOJ budicih METODA SARADNJE SRBA&CRNOGORACA I NARAVNO ZIPPa,
  poslije RUSENJA BASTILJE i SVIJETLE POBJEDE,
  zdruzenih snaga “GRADJANSKE SVIJESTI”,
  protiv ovog OMRAZENOG REZIMA,
  mogu zamislit, sto bi mene snaslo, sto se borim od Gazimestana do danasnjeg dana,
  da nas naZijonalisticko LUDILO PRODJE, i da spustimo LOPTU,
  i idemo na LOPTU ne na coJeKa, da igramo po pravilima IGRE sa PRAVEDNIM SUDIJOM, koja bi mene svojstva LJUDSKA PRIPISALI I DOPISALI,
  koje ETIKETE, i dali bih bio DETE IZ EPRUVETE,
  jer kad Crnogorce HEBETE,
  u ZDRAVI MOZAK,
  mene ne ZOVETE.

 36. Kovačeviću, opet prepisuješ!? Pa ti ni uvrede ne možeš da napišeš u originalu. To se izgleda tako primilo na tebe. Jeste, a i ne možeš uvijek da imaš Vujakliju uz sebe pa da svoje impresije izložiš, konzistentno, koncizno, lapidarno, eklektički i nadasve didaktički… Treba i ispoštovati i kanone kopimističke crkve čiji si protojerej.

  Da, baš se iz priloženog vidi, kako te pratim, progonim… šta da radim, ali bitno je da si ti onu prvu krizu pregrmio pa si se sad srastao… i sad se to tako primilo… a joj, crni Lado sa kim ti polemišeš, ali još ovaj put. Molim te ako bi još mogao da napraviš jedan foto sešn gdje bi tvoje poze mislioca došle do izražaja bilo bi fantastično ali onako kao Rodenov. :-)

  Inače je ekipa potpuno bez kondicije. Civilizovano i argumentovano!? Šta je to? Kakve sve teorije zavjera oni mogu da ispletu i iskonstruišu i na kakve su stvari i bljuvotine spremni da ispišu to je nevjerovatno ali na stranu to, nego šta je a propos ‘proganjanja’ na ovom blogu napisao mitropolit perfektni kada mu se ukazao gospodin Duga Ruka i rekao ‘Perfektni, Lado je taj i taj…’ “Увце ставите на пол позишн на пар мјесеци; нека тренира мало, вози бицикл (треба се изборити за мјесто Прирепка) :) С оним његовим комбинезоном кад ми се утегне старо магаре, хахахахаха!” Nije moje bilo da branim gospodina na kog se ovo odnosilo već na neke druge da ne spominjem druga maltretiranja od naprednih kopimista… bilo je to na drugima ali oni ćute, oni ne znaju… Kao što ne znaju da su ovakvi i slični prodavači magle Bogom dani za ovaj režim koji su svojim paranojama razbili sve i sada hrle ka ovom protestu da i to opet učine. Nije njima to cilj već im je takav potencijal. Kad nemaš podlogu ni za šta onda ćeš smisliti proganjanja, prisluškivanja i načine na koji se blate pošteni ljudi. Nečim se moraš pokriti, nečim se moraš opravdati a sopstvenu glupost sakriti. Šta bi rekao Milan Kundera za sve to;

  “Kad bi čovjek bio odgovoran samo za ono čega je svjestan glupani bi bili oslobođeni svake krivice. Samo je čovjek dužan znati. Čovjek za svoje neznanje odgovara. Neznanje je krivica.”

  • Hhahahaha;)) Lado, zar ne shvataš da te namjerno provociram jer volim tvoje zaista duhovite i uvijek zanimljive, vrcave komentare;)

   • A najbolje bi bilo da ne razumijem… i ja ka’ Milo učinjen :-) šta ću?

   • Lado,
    Divan citat, zaista, antropološke težine, hvala ti, “uvrIJede” ću ignorisati;)) Lijepe misli spadaju u najopštije kategorijalne vrijednosti.
    No, reci mi, misliš li stvarno da je nesposobnost, opskurnost i stupidnost opozicionog korpusa (tu mislim na sve, od partija do pojedinaca) ono što je determinisalo njihovu dvodecenijsku nemoć i neuspjeh ili ima nešto i u svekolikoj presiji i zloupotrebama, režima, koji se uspješno nadogradio na razrađeni mehanizam komunističke lobotomije društva?

 37. http://orianomattei.blogspot.com/2012/02/ana-na-platnom-spisku-restis-grupe.html
  Tajovicu, ja jos cekam vas odgovor da bih ga uvrstila u moj slijedeci tekst o vasem bossu…

  • Gospodžo ‘Tamara’ pa to je krasno. Otkrili ste blog Oriana Mateia. Predložiću vas da dobijete nagradu za istraživački poduhvat godine. Čitajte, čitajte… imaju tu i neki zanimljivi susreti autora bloga sa nekima…, nemojte da to zaboravite pri pisanju teksta, računam na vašu objektivnost. Preporučujem vam i arhivu ‘Glasa javnosti’. No kakve sve to veze ima sa fašizmom und nacizmom crnogorskim i sa time što se vi očitujete od prilike do prilike pod raznim nacijama!? Tja, da objasniste, vi ste sve pomalo. Auh, nego prije negdje radili ste u Italiji, prema vašim riječima, kada ste posvetili pažnju mojoj malenkosti, tako da vam čestitam preseljenje do sljedeće prilike. Tu je problem, što vi svi možete biti sve i što možete biti svuda i mijenjati stavove od prilike do prilike, a ja mogu biti samo jedno i biti na jednom mjestu. Šta da radim!? Ne znam. Što me nađe, što me nađe, majko moja…

   • Gospodine Tajovicu,nijesam ja otkrila niciji blog, nego ako nijeste znali, administratori blogova nekada imaju potrebu za saradnicima, posebno ako se bore protiv istih neprijatelja, pa prema tome, bila ja u Italiji, ili tamo gdje ste vi, stavove ne mijenjam, a ni misljenje, tako da ste vi i dalje za mene samo jedan od dezurnih iz “sluzbe”, sa zadatkom da dobro otvore oci i usi…pazite Lado na Rocena, jer on je lupez, i manje vi vrckajte…

 38. Војин Николајевич says:

  Поштовани Душко,

  драго ми је да је овај одлични текст изазвао хистеричне коментаре неадекватних појединаца. Елем, лажна противетно- хистерија је у овом случају била савим неадекватан одговор на текст који у себи није садржао нити једног елемента етничког.

  Интересантно! Бар у том смислу што се показује да потискивање етничког у себи код таквих појединаца резултује пропорционалним увећањем шовинистичког у пројави својих “неетничких” идеја.

  Могуће је да је такво потискивање етничког само неспретни и смјехотресни блеф ликова који би жељели себи дати јачу подлогу ставу, у чију основу нико не вјерује због лажности. И тако се котрљају Балканоиди, провидни и смијешни, који су једном руком у Јевропи,а са двије ноге на диносаурусу којег не могу контролисати:))

  • Poštovani Vojine,
   Naodvratniji su mi ovi, koji svijesni da nemaju dara, kreacije, u bezuspješnom i upornom pokušaju da se promovišu kao kolumnisti (tu ne mislim na naše simpatičnog i talentovanog Lada)), igraju na lične uvrjede i vulgarnost da bi jedino tako, na silu i bez stila, isprovocirali neki blog skandal i na taj najniži način skrenuli pažnju na svoju bijednu i banalnu ličnost koju razapinje povrjeđena sujeta i razdirajuća ojađenost, pa to kompezuju mržnjom, šovinizmom i agresivnošću. To je ono što im jedino preostaje, nažalost. Živjeti “javni” život na margini nekog portala;)) Jbg, žao mi je, iskreno.
   Ne kažem da sam ja bolji od njih u pisanju, ali, eto, ne služim se tom očajničkom metodom.

   • …”kompezuju mržnjom, šovinizmom i agresivnošču…”

    kompezuju, kako ne kompezuju…ne bi oni kompenzovali :)

   • Војин Николајевич says:

    Поштовани Душко,

    не постоји могућност негативно реаговати на изванредни текст који си написао, осим да се пласирају личне увреде од стране таквих ликова, баш као што то они раде и у другим случајевима током коренсподенције са присутним коментаторима.

    Елем, мржња, шовинизам и агресивност имају свој редослијед. Наиме, сваки шовинизам временом добија свој наставак. Он се неизоставно претвара у мржњу према онима који другачије мисле. А агресивност се више испољава према неистомишљеницима из, условно, “свог” политички “интересантног и интересног националног” круга, него према главном објекту шовинизма.

    Тако је блавор из Вапаја Чепурака у два текста све правилно демонстрирао. Јер, интезитет мржње коју је испољио у шовинистичком смислу приликом писања првог текста далеко подилази, чак вишеструко, степен мржње према НВО МАНС.

    Просто је потребно изучити механизме који су очигледни, те се насмијати над таквим стварима, кроз анализу- била она презентована у виду очигледне аналитичке озбиљности, или у виду хумореске.

   • kaže se uvrede, a ne uvrjede, kraelju, sve pusti kolumnisti, serdari i vojvode…koliko para toliko dara..50 eura, dovoljno je.

   • bolje reći,
    koliko dara toliko para.
    bravo i hvala su mi najjače dvije riječi ispod kolumne, prvo to pogledam, ako nema, čitam…

    pozdrav,
    maxim gorki

   • Max, “uvrjede” dakako! Moramo promovisati novocrnogorski kroz jasnu distinkciju u odnosu na Srpski:)
    Izvinite na gramatičkim greškama, znam, ostavlja utisak aljkavosti, nepismenosti….nemam kulturu pisanja na netu, brzam i ne vodim računa o leksičkoj normativi i sintaksi.

   • g. Kovacevicu i za tekst i za komentare bravo! Bez greske su i gode zdravom razumu.

  • Zamisli kakva bi erupcija sovinizma bila kod istih navodnih kosmopolita da se i zera etnickog mogla i medju redovima namirisati.

   • Војин Николајевич says:

    Ха, ха, ха
    Да се зера етничког могла и међу редовима намирисати у тексту Ковачевића, дотичне ненационалне шове би окинула срчика. Последња ријеч би им била да им је почињен …цид!

   • Војин Николајевич says:

    Дакако, да не би било забуне, мислио сам на то да би њежне биљке, безопасни месождери у безуспјешном покушају, помислили да им је концу дошао нечесови инсектицид:))

 39. Samo treba napraviti sinergiju Svetostefanskih protestanata mučenika kojima u guranju sa policijom ispadaju ukradene pošade i pjati iz grada hotela, treba ozbiljno računati na “zdrave snage” u DPS-u koje je Duško zaista originalno pronašao, i sve to treba dobro izmiksati sa članovima nekoliko facebook protest grupa, koji više nego ozbiljno rade na uličnom scenariju. Bio sam tamo danas, na jednoj grupi, i mogu reći da sam ostao iznenađen kvalitetom diskusije i ponuđenih rješenja. Evo jednog od njih, ugledni i vaspitani član grupe, Dragan Knežević koji kaže :

  ” Pazite, ja govorim sa srpskog stanovista. Svakako da je bilo i srba na tom protestu, ali dajem vam rec da ozbiljna grupa srpskih intelektualca radi na edukacije politicke, ekonomske, nacionalne i svake druge svesti Srba u CG. Preovladavajuce je misljenje medju srbima, da je ovaj pokret ista prica kao i PzP koji je srpsku podrsku zahvalio cementiranjem statusa srba u ustavu, tj obespravljivanjem srpkog naroda.
  Karte su otvorene, dajte pokazite da nije tako kako vam ja govorim.
  A o slobodi nemojte barem vi da nam spocitavate nista. Srbi su opozicionari u ovoj zemlji zadnjih 60 godina.”

  dobio je i tačno tri lajka. Jedan od mene, drugi od naše Ljubice Gojković a treći od nekog lika kome se ne sjećam imena…

  Dakle, očekujte buru na uličnim protestima na koje poziva Dule Dudule, in4s i ostali pravoslavni revolucionari koji bi da se igra revanš meč od 2006-e .

  • Војин Николајевич says:

   Како сте се узрујали, господине Козак, све су прилике да ће она друга Црна Гора постати судија! Дакако, та друга Црна Гора је она демократска, за разлику од ове ауторитарне, којој се антиопозиција.

   Ту ће бити и здраве снаге ДПС, они људи који су схватили да је овај систем себе истрошио, и да било што боље од овога сад. А ја ћу вам дати пехар у којем ћете сузе сакупљати, да га потом ставимо у музеј Црногорског хелсиншког комитета за права гмаза.. :))

  • Samo vezano za ovaj simpaticni ali na srecu, lazljivi komentar o Svetom Stefanu, ove druge brljostine vezane za protestvujuce grupe ect, me ne zanimaju.
   Eto, moram radi ove citalacke publike… Elem, kao i u ranijem slucaju kada sam objasnio da je Kozakov pokretac na ovakve salve bijesa nezadovoljstva, ocigledan, sjajan, neciji drugi tekst, a ne njegov – z a b o g a, ovoga puta izlivi mrznje se pokrecu iz istih razloga kao i kod njegovog andjela cuvara, koji mu stalno sjedi na njegovom desnom ramenu i sapce mu sve gluposti koje nama ovdje izbacha iz sebe, cije ime je, naravno svi pogadjate, Ranko! Ma, ukratko, jedna mala mu nije dala i sad, najeba cijelo mjesto od njegovoga cuvenoga Stojka. Uzas jedan! A dje mu ne dade, djaolice mala. pa bi svi pocinuli…

 40. Krali, krali, pa mislili da blagosiljanjem uglednog pope Smiljića, još malo klepite. Pa izvučeni za uši u stanici policije i od tada ni riječi. Popa su vam iznabijali noga i ispratili iz CG a vi … mudro mučite…

  Svi ste krali, od inventara pa do toga da ste izdavali sobe hotelske za sebe što gubie dolaskom bilo kojeg stranog menadžmenta, vođe protesta su vam šefovi mladih DPS-a i radnici ANB, sve ste deset puta upumpavali apartmane na postojeće placeve bez dozvole i sad … pssssst…

  Popu su vam namazali perjem i katapultirali u Šumsku.

  Ala…papa…

 41. bilja koprivica says:

  Druze Lado,(kad si postao gospodin Tajovic?!)
  zbog ovog “gospodzo” upuceno sugovornici u zadnjem postu,sklona sam da ti oprostim
  sepet zajebancija!Mogu ti reci da sam i ja postala zamorena od ovog mileta,krstenog,a i nekrstenog!

 42. E, jbg, sad previse zuci ispada iz tebe po mnogim pitanjima, savjetujem ti da se malo dovedes u red, jer ces prepuknuti, a mi cemo biti uskraceni za tvoje vanredne i premudre komentare koji nas, moram priznati, ipak na jedan bizaran nacin zabavljaju i uveseljavaju. Sve i da su krali, krali su od svojega – sto im je drzava otela, tako i da jesu bas me, na kraju i zabolje Stojko! A pop, ka pop, dosa je novi. Kad podje jedan dodje drugi i sve se nastavlja, no slabo pratis i nasladjujes se iluzijama, “he is looking at you kid” :)))

 43. *Here's

 44. Napisan clanak je pogodio tacno gdje treba.Razlika izmedju istinskog bunta i manipulacije je velika samo je problem to prepoznati.Clanak je dobar i jasan.

 45. Pjate i pošade nazad , da ne jedem na svakoj paštrovskoj svadbi iz escajga i pjata sa natpisom Sv. Stefan…

  Lopinjali…uho…pop dupe…nema protesta mjesecima…

  Ala…

 46. E, da ti je tu knedlu izbachiti iz grla koja ti je zapala nedje po Sv.Stefanu, svi bi pocinuli. Mala nije dala… uff, uff, muka ziva…Ranko..

 47. We want Freddie for our leader
  Freddie is a man of class
  We want Freddie for our leader
  All stand and raise your champagne glass

 48. Војин Николајевич says:

  Duško kaže:
  Naodvratniji su mi ovi, koji svijesni da nemaju dara, kreacije, u bezuspješnom i upornom pokušaju da se promovišu kao kolumnisti (tu ne mislim na naše simpatičnog i talentovanog Lada)), igraju na lične uvrjede i vulgarnost da bi jedino tako, na silu i bez stila, isprovocirali neki blog skandal…

  Поштовани Душко, закономјерност је да снагу логике одређена господа компензују снагом увреде.

  Ево примјера разлога таквог поступка…

  Kozak kaže: 31. Januar 2012. – 19:30 u 7:30 pm
  U ime srpstva sam, ne svojom voljom poslan u vojsku u ratno vrijeme i jedva sam se izvukao iz nje, pritom dovodeći i sebe i druge u svakakve vrste opasnosti. Brat mi je otjeran u imigraciju, kao i mnogi prijatelji i rođaci. Čuveni ex liberali koji se sada osvješćuju pa nisu vidjeli da im je Đukanović zajahao crnogorstvo, kao što je nekad koristio srpstvo.

  Дакле, својом вољом је један интелектуалац, изванредни блогер и колумниста, који никога не констатује у свом размишљању, осим себе, науспут и Бошњак, а међу нама је, бацио оружје и рекао радите шта хоћете је не идем тамо….

  Козак није био тај лик да за идеју заложи evidentne пријетње, батине, или живот…

  А користи израз “Шабани”, мада је до таквог сленга њему далеко добацити зато што постоје грађани који су му показали шта треба радити када се дешава проблем, и конфликт свог става са ставом окружења. Елем, Козак није стао када је требало иза себе, а како ће тада стати иза других?

  • Nemoj tako Vojine, mozda je tada vjerovao da radi ispravnu stvar, a sad sa ove distance mu sve izgleda drugacije. Mada, ljduski je to da se covjek mijenja…Ma mislim, naslusali smo svi mnogih nekadasnjih ratnika, kojima su kamioni kuce punili kako sada dukljanizirano trube iz svega mozga, kako su eto “morali” ali vazda su bili na dukljanskom tragu, antisrpski i moruljibovo nastrojeni, zar ne?

 49. Војин Николајевич says:

  И добро је да смо то чули, Душко, јер нико никога у име српства, црногорства, бошњаштва или албанства и хрватства не може отјерати у рат, поготово рат против свих Конвенција, осим ако не калкулишеш, осим ако се не прогибаш, а тада ниси свој.

  И џабе су потом, додатне приче, ставови, опсервације,…, попут ових које даје Козак!?!
  Додуше, цијеним искреност, али ја нисам психолог који ће немогуће претворити у своју супротност. И не видим разлог да учествујем у тој трансформацији неких неадекватних ликова…

 50. Cijenjeni Vojine,
  Ponoviću, imam dobar običaj da rado prihvatam polemiku ispod svog teksta jer na taj način promovišemo instituciju slobodnog razgovora, tako nasušno bitnu i ljekovitu kada je u pitanju ozdravljenje ovog našeg posrnulog društva. Dakle- dijalog, kontriranje, logička provjera činjenica i ideja, pa čak i verbalna provokacija, zašto da ne. Ali ne uvreda i vulgarnost. Zašto pristajati na taj ponižavajući nivo? Nema potrebe.

  Uvijek se neko nađe da grubom, šovinističkom i prostačkom kvalifikacijom minira razgovor, forum…da li po zadatku ili da na taj bizaran način skrene pažnju na sebe, ne znam. Ali, ono što je sigurno, ovim komentarom završavam bilo kakvu raspravu na ovom, inače, odličnom portalu uz zahvalnost momcima koji su ga kreirali i pokrenuli, naravno i svim konstruktivnim “oponentima”.
  Pozdrav.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: