O Slobodi i Krnevalu! (Foto)


piše: Dragan Šepelj

Ne jenjava bura koja “puga na magove” iz pravca crnogorskih brda a ne jenjava ni maškarana bura oko kotorskog krnevala, neuspješno organizovanog ( kao i većinu puta zadnjih nekoliko godina) i prezentovanog od strane komunitade kotorske i njenih čelnika, sve odreda fenomenalnih hrabrih legendi ovoga grada i kraja.
DAN, sumnjivo ćirilično glasilo neprijateljskog karaktera je tekstom u ponedeljak “insinuiralo” da su nespaljeni krnevali ove godine trebali predstavljati Braca I Seku ( Mila i Anu) , što je izazvalo svojevrsnu nelagodu u duševnom spokoju hrabrih i sposobnih kotorskih dps funkcionera, nenaviklih da uzburkavaju duhove u inače skladnom i bajkovitom odnosu sa zvaničnom Podgoricom.
A CARNEVALE OGNI SCERZO VALE, kažu talijanski okupatori i neprijatelji za ovo finalno vrijeme poklada, a prevedeno na srpskohrvatski znači da : za vrijeme karnevala “igra svaki škerac, psina, šala…” U tome je glavna poenta karnevala; odušiti malo običan puk koji u “real life-u” ima stanovitih problema sa krizicama, nepogodama, samima sobom, svim i svačim…pa i sa vlašću. Karnevalska grupa ORIĐINALI je , u ime toga garantovanog prava, imala namjeru nastupiti sa nešto malo provokativnijom maskom nego što je uobičajeno i koja je trebala podsjetiti na sjajno odrađen posao brisanja sa lice zemlje jedne brodarske kompanije koja je bila ponos i dika Kotora , a bogami nije joj bilo puno sličnih ni u cijeloj velikoj i divnoj Jugoslaviji. Brisanje su izvršili simpatični dželati iz DPS , pa su Kotor i Crna Gora od tada sretni and veseli oslobođeni muke da imaju 24 svoja broda koji donosiše milionske količine mrskih američkih dolara u našu državu i grad. I sada bi se to radije nekako zaboravilo, gurnulo po tepih, onako hrabro, po kotorski. Da bi zaborav bio uspješniji angažovani su koalicioni drugari koji su osnovali Crnogorsku Plovidbu, sa cirka jednim brodom, bez adrese, faxa i telefona, čiji ponos već dva mjeseca pluta na liniji Bermudski trokut, Biskajski zaliv, Ognjena zemlja…Pakao i nazad. U pravu je gospodin Mihović kada za DAN kaže da ja nisam regularni član karnevalske grupe ORIĐINALI; ja sam tog dana slučajno prolazio rivom u namjeri da kupim malo loćike i dvije srdele na pjaci, pa onako maškaran od para kotorskih poreskih obveznika koje je dobila karnevalska grupa iz Stoliva svratih da vidim što to neki provokatori maškarani u dželate i brodove skakuću i cikuću po bini. I oni, kao dobri domaćini me ponudiše da zapojem s njima u slavu Miška Vukoviča i dragih dželata. A ja za pjesmu uvijek imam volju i pritom imam sjajan bas, naslijeđen od ruskih predaka, te zrna umišljene slobode da smijem zapjevati u svom gradu pjesmu o udesu koji je zadesio moj grad i mene.
BORBA PROTIV KOLEKTIVNE AMNEZIJE, to smo propagirali. Vukovič se ne može izvući iz pjesme.
Funkcionerčići vladajuće stranke su se prepali da ne izgube ugled u Podgorici, u centrali, plašeći se bespotrebno eventualnog bijesa Đukanovića. O Đukanoviću kao političaru nemam baš neko pozitivno mišljenje ali sam uvjeren da njega lično ne tangira previše što mu kotorski ridikuli u lokalnoj vlasti, pa ni puk koji stoji iza masaka i tradicije misli i radi. Previše je inteligentan i iskusan da bi se na bilo koji način petljao u ovo, a da ga je baš stalo do mišljenja kotorskih stanovnika postavio bi neke bolje ministrante koji ne bi propustili grad dovesti na nivo koji kulturom i tradicijom zaslužuje. Broj 1 u zemlji.
Danas i juče su se očitovali svi mogući lokalni “glavari” političkih partija koje nam kroje sudbinu ( i vlast i opozicija sa jednakim uspjehom) pokušavajući razotkriti “oklen bura puše” ; ovi iz vlasti iz razloga toga što bi na taj način da budu pošteđeni etikete kontrabandijera u sopstvenim redovim prilično poljuljanih raznim aferama i stanovitom političkom ocvalošću.
Umjesto da su iskoristili pisanje medija za dodatno popularisanje karnevala kao nečeg drugačijeg i provokativnog, hrabri i muuuuuudri kotorski branitelji likova i djela isplakaše još jednu odu vjernosti u slavu kraljevog imena i svoje spremnosti da ga nikada, pa ni na festivnim svečanostima, ne napuste ili, nidobog, spale na krnevalu.
No, ja znam kakvi su to meštri i heroji, svakodnevno uživamo plodove njihovog političkog rada, a nadam se da ima sve više ljudi sa takvim spoznajama; pa ipak akcenat stavljam na kotorsko građanstvo koje bi moralo opravdati taj epitet da su “građani” time što će konstantno pokazivati nesposobnim mufljuzima da su nesposobni mufljuzi i da ih ne mogu kontrolisati.
Njima, Kotorankama i Kotoranima, ide kao poruka stih iz SLOBODE, Branimira Štulića Đonija i AZRE :

“datumi
sjećanja
kontrola lupa vratima
regularna predstava
ko ne pamti iznova proživljava”

Da ne bi iznova proživljavali, pa ostali i bez tog prvijenca od prije neki mjesec, Vukoviča stavite na kotorski srub srama koji se nalazi pod starim satom, ako nećete da ga palite na Maceu. Bolje on nego ovi rodijaci sa KRAŠ čokolade.
Vidimo se u neđelju, kakogod!


Vezani članci:

– Više od hiljadu riječi
– Vrijeme je karnevala, a vrijeme političke slobode?

Comments

 1. Tako se to radi…
  Kapetane svaka cast!

 2. Ko je tukao Miska Popiska Vukovica?

 3. Nije ovo vaše maškaranje ništa posebno. Posebno je to što se političari od 40 i kusur godina u prknu useru od straha na svaki pomen politike. Miševi na lokalnim pozicijama imaju toliko mišljenje o sebi i svojoj ulozi u sistemu da u Šepelju i Lončaru vide najveće neprijatelje bokeštva, vasojevstva i vaskolikog crnogorstva. (o srpstvu da ne govorim).

  Niste vi ništa posebno uradili, nismo ni mi u Beranama. Nrnormalno je koliku smo buku i prašinu digli zahvaljujući tim malim ljudima koji se kriju iza partija i domunđavaju se po mračnim budžacima..

 4. Dobar tekst, jasniji i relevantniji Kotoranima nego drugima, ali dobar.

 5. Svaka čast, tako se to piše i tako se to radi!

 6. Podiže Miško Vukovič sa kumovima :)))

 7. Одличан текст и одличан осврт.

 8. poteštat od lastve says:

  bravo i puna podrška, ideja i izvedba maske je bila izuzetna na pravom mjestu i u pravo (ne)vrijeme!!!

 9. Nevjerovatno je meni koliko je nepoznavanje svrhe održavanja karnevalskih fešti baš među vladajućom elitom u Kotoru pa čak i među vjernom pastvom.
  Karneval stvarno svugdje služi čak i diktatorima da na tren pokažu kako su dovoljno tolerantni da otrpe i mnogo teže prodike koje dolaze “iz mase” .
  Ove budale u Kotoru ne znaju ni to makar iscoolirati.
  Često sa mojim prijateljima iz Berana mjerim ko ima veće budale na glavnim pozicijama i u mrtvoj trci ipak nalazim argument u korist moje tvrdnje da su naši grđi i gori čak i od užasno loših Beranaca u vlasti, zbog činjenice da je Kotor ipak duže držan kao grad od konkurenata iz Berana i morao je stvoriti nešto sofisticiranije kadrovike za sve ovo vrijeme.
  Zamislite organizovati karneval i ne biti spreman da se čuju i kritike na njihov račun. Toliko negradski, zar ne ?

 10. Dragane, odlično!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: