Trijumf “Glumca”

84. ceremonija dodele Oskara Američke akademije za film protekla je u znaku filma “Glumac” reditelja Mišela Azanavisijusa koji je trijumfovao u 5 kategorija – za najbolji film, režiju, glumca, kostim i muziku. Oskara za najbolju žensku ulogu – trećeg u karijeri – dobila je legendarna Meril Strip za ulogu u “Čeličnoj Lejdi”.

Skorsezeov 3D film o siročetu koje živi u ogromnom satu na železničkoj stanici “Igo” (Hugo) takođe je osvojio pet Oskara i to za najbolju kameru, scenografiju, montažu i miks zvuka, kao i vizuelne efekte. 

Promenada na crvenom tepihu ispred “Holivud i Hajlend centra”, koji se do ove godine – pre bankrota kompanije Istmen Kodak – zvao Kodak Teatar , počela je malo posle ponoći, a sam spektakl za 3.400 odabranih gostiju počeo je u 2:30 po srednjeevropskom vremenu.

Prvi je na binu izašao Morgan Frimen koji je otvorio program i najavio već tradicionalni film sastavljen od inserata nominovanih i drugih dela, kroz čije se scene “prošetao” voditelj ceremonije Bili Kristal.

Kristal, koji je za ulogu voditelja izabran deveti put, kroz pesmu i igru proveo je goste kroz sve nominovane filmove, a Tom Henks je dodelio prve dve zlatne statue i to za film “Igo” (Hugo) Martina Skorsezea – za kameru ga je dobio Robert Ričardson, kome je to treći Oskar u karijeri, dok su za scenografiju nagrađeni Dante Fereti i Frančeska Lo Skjavo.

Kameron Dijaz i Džej Lo u raskošnim haljinama dodelile su Oskare za najbolji kostim – dobio ga jeMark Bridžis za “Glumca”, dok su za šminku nagrađeni Mark Kolijer i Džej Roj Heland za “Čeličnu Lejdi”. U obe kategorije nagrađeni su osvojili svoje prve Oskare.

Sandra Bulok dodelila je nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja, a milijardi gledalaca u Kini obratila se i na mandarinskom… Nagradu je zasluženo osvojio fantastični iranski film“Razvod – Nader i Simin” (A Separation)” Ašgara Farhadija.

Kristijan Bejl, koji je prošle godine nagradu dobio za “Boksera”, dodelio je priznanje najboljoj glumici u epizodnoj ulozi, a ovacijama je nagrađena Oktavija Spenser za ulogu u “Služavkama”.

Zvezda serije “30 Rock” Tina Fej i “mamurni” Bredli Kuper dodelili su Oskara za najbolju montažu – za “Muškarce koji mrze žene” Kirku Baksteru i Angusu Volu, kao i Filipu Stoktonu i Judžinu Gijartiju za rad na montaži zvuka na “Igou” (Hugo). Oskara za miks zvuka dobili su, takođe za film “Igo”, Tom Flajšman i Džon Midžli.

Kermit i Mis Pigi najavili su akrobatsku tačku trupe Circue du Soleil, a potom je filmski Šerlok – Robert Dauni Jr – u pratnji svoje desne ruke iz “Iron Mena” Gvinet Paltrou dodelio Oskara za najbolji dokumentarni film za “Undefeated”, delo TJ Martina, Dena Lindzija i Riča Midlmasa.

Kris Rok je, kao samoproklamovani “veliki fan animacije”, dodelio nagradu za najbolji dugometražni animirani film Goru Verbinskom za “Rango”.

Ben Stiler i Ema Stoun – kojoj je to bila prva prezenterska uloga – predstavili su nominovane za najbolje vizuelne efekte, a i u ovoj kategoriji trijumfovao je “Igo”, nagrade su dobili Rob Legato, Džos Vilijams, Ben Grosman i Aleks Hening.

Melisa Lio dodelila je Oskara za epizodnu mušku ulogu i to 82-godišnjem Kristoferu Plameru za “Početnike” (Beginners), kao najstarijem glumcu koji je ikada dobio ovo priznanje.

Penelopi Kruz i Oven Vilson dodelili su Oskara za najbolju muziku Ludoviku Bursu za rad na filmu “Glumac”. U belim odelima i raspoloženi za diverzije, Vil Ferel i Zak Galifianakis (sa činelama u rukama) dodelili su Oskar najboljoj filmskoj pesmi “Man or Muppet” iz “THE MUPPETS”, koju je napisao Bret Mekenzi.

U raskošnoj crnoj haljini sa ogromnim izrezom na binu je izašla Anđelina Džoli i dodelila Oskara za najbolji scenario – nagradu za adaptirani dobili su Aleksander Pejn, Net Fakson i Džim Raš za “Potomke”, dok je za originalni nagrađen Vudi Alen za “Ponoć u Parizu” – proslavljeni reditelj nije se pojavio na ceremoniji.

Mila Jovović je izgledala kao diva nemog filma na bini, a objavila je nagrade za tehnička dostignuća.

Ženska glumačka ekipa filma “Deveruše” nagradu za kratki igrani film dodelila je za “The Shore” ocu i ćerci Teriju i Orli Džordž. Za kratki dokumentarni film nagrađen je “Saving Face”, autora Danijela Junga i Šarmin Obaid-Šinoj. Najbolji kratki animirani film je “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore” Vilijama Džojsa i Brendona Oldenburga.

Dvostruki dobitnik Oskara Majkl Daglas uručio je Oskara za režiju Mišelu Azanavisuju za “Glumca”. “Glumac” je prvi nemi film nominovan za Oskara još od 1928. godine.

Rekorderka po nominacijama (17) i (do večeras) dobitnica dva Oskara u karijeri Meril Strip najavila je kratki film o dobitnicima počasnih Oskara i humanitarnih nagrada, Džejmsu Erlu Džonsu, Diku Smitu, Daglasu Tarnbulu i Opri Vinfri. Uz “What A Wonderful World” odata je počast preminulim filmadžijama u poslednjih godinu dana…

Natali Portman dodelila je Oskara za najbolju mušku ulogu Francuzu Žanu Dižardenu za “Glumca”. Kolin Firt uručio je prestižno priznanje za najbolju žensku ulogu (očekivano) Meril Strip za portret Margaret Tačer u “Čeličnoj Lejdi

Sedam od devet filmova nominovanih za Oskara za najbolji film snimljeno je na Kodakovom filmu, ali to nije pomoglo legendarnoj kompaniji da izbegne finansijsku propast. Oskara za najbolji film uručio je Tom Kruz, a nagradu je dobio “Glumac”.

NAGRADE NA 84. DODELI OSKARA
1. KAMERA: Robert Ričardson “Igo” (Hugo)
2. SCENOGRAFIJA: Dante Fereti i Frančeska Lo Skjavo “Igo” (Hugo)
3. KOSTIM: Mark Bridžis “Glumac” (The Artist)
4. ŠMINKA: Mark Kolijer i Džej Roj Heland za “Čeličnu Lejdi” (Iron Lady)
5. STRANI FILM: “Razvod” (A Separation) Iran, r. Ašgar Farhadi
6. SPOREDNA ŽENSKA ULOGA: Oktavija Spenser “Služavke” (The Help)
7. MONTAŽA: Kirk Bakster i Angus Vol “Muškarci koji mrze žene” (The Girl with the Dragon Tattoo)
8. MONTAŽA ZVUKA: Filip Stokton i Judžin Gijarti “Igo” (Hugo)
9. MIKS ZVUKA: Tom Flajšman i Džon Midžli “Igo” (Hugo)
10. DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: TJ Martin, Dan Lindzi i Rič Midlmas “Undefeated”
11. DUGOMETAŽNI ANIMIRANI FILM: Gore Verbinski “Rango”
12. VIZUELNI EFEKTI: Rob Legato, Džos Vilijams, Ben Grosman i Aleks Hening “Igo” (Hugo)
13. SPOREDNA MUŠKA ULOGA: Kristofer Plamer “Početnici” (Beginners)
14. ORIGINALNA MUZIKA: Ludovic Bource “Glumac” (The Artist)
15. ORIGINALNA PESMA: Bret Mekenzi – “Man or Muppet” from THE MUPPETS
16. ADAPTIRANI SCENARIO: Aleksander Pejn, Net Fakson i Džim Raš “Potomci” (The Descendants)
17. ORIGINALNI SCENARIO: Vudi Alen “Ponoć u Parizu” (Midnight in Paris)
18. KRATKI IGRANI FILM: Terry George and Oorlagh George “The Shore”
19. KRATKI DOKUMENTARNI FILM: “Saving Face” Danijel Jung i Šarmin Obaid-Šinoj
20. KRATKI ANIMIRANI FILM: “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore” Vilijam Džojs i Brandon Oldenburg
21. REŽIJA: Mišel Azanavisijus “Glumac” (The Artist)
22. GLAVNA MUŠKA ULOGA: Žan Dižarden “Glumac” (The Artist)
23. GLAVNA ŽENSKA ULOGA: Meril Streep “Čelična Lejdi” (The Iron Lady)
24. NAJBOLJI FILM: “Glumac” (The Artist) producent Tomas Langman

Comments

  1. Reciklirani Fantom says:

    Je li Anđa bila u konkurenciji, ili je džaba krečila? ….

  2. Nije “,glumac” nego umjetnik. Prevodilac je htio da bude pametniji od autora.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: