Medojević: Tajnu službu kontrolišu Đukanović i Roćen

Lazović i Golubović su dio ove privatne bezbjednosne agencije koja je pod kontrolom Đukanovića i Roćena.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović i ministar vanjskih poslova Milan Roćen stoje iza bezbjednosne službe u kojoj rade bivši vojni obavještajci, a koja služi za praćenje njihovih političkih protivnika, izjavio je juče predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On je rekao da ta služba prisluškuje opoziciju, strane diplomate, nevladin sektor, medije ali i članove najviših organa DPS-a. Medojević tvrdi da ta obavještajna struktura koristi opremu bivše Vojne obavještajne službe, a da su joj veza sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost (ANB) obavještajci Zoran Lazović i Duško Golubović.

“Lazović i Golubović su dio ove privatne bezbjednosne agencije koja je pod kontrolom Đukanovića i Roćena, a istovremeno rade i sa značkama ANB-a. Oni su kopča ANB-a i te privatne službe, operativci koji koriste informacije koje Agencija dobija legalnim putem kroz razmjenu podataka sa partnerskim službama, posebno sa NATO”, kazao je Medojević “Vijestima”.

ANB se približila zapadnim službama

Paralelna služba nastala je, kako tvrdi, transformacijom nekadašnjeg 3. Centra vojno-obavještajne agencije i angažovanjem operativaca tog centra u Vojsci Crne Gore. Medojević tvrdi da je služba formirana zbog pojačane kontrole zapada nad ANB-om, njenog približavanja zapadnim službama zbog čega se smanjio prostor za političku zloupotrebu Agencije. Privatna služba, tvrdi on, formirana je i zbog zadržavanja veza sa ruskim bezbjednosnim strukturama sa kojima su vojni obavještajci ranije sarađivali.

Medojević tvrdi da služba, osim vojnih operativaca, koristi i savremenu opremu za prisluškivanje koja je jedno vrijeme bila naprednija od one koju koristi ANB. On je pojasnio da se toj opremi nakon zatvaranja 3. Centra izgubio trag, ističući da je iz ANB-a, kao i ministarstava odbrane Srbije i Crne Gore dobio uvjeravanja da ne znaju gdje se ona nalazi:

“Znači da je završila kod privatnih lica, jer sumnjam da bi se Đukanović i Roćen odrekli tako savremene tehnologije za koju niko ne zna”.

Medojević tvrdi da privatnom službom, čiji je centar u Podgorici, upravlja Zoran Božović, bivši operativac vojnog Centra za elektronsko izviđanje, koji je trenutno angažovan u Vojsci Crne Gore.

“Imamo čvrste indicije da se prisluškuju svi u zavisnosti od potrebe Đukanovića i Roćena. Mislim da na privatnoj osnovi prisluškuju članove vrha DPS-a, sudije, tužioce, opoziciju i strane diplomate koji mogu biti od interesa za njih. Prisluškuju se i biznismeni, kriminalci, konkurenti u kriminalnim poslovima, konkurenti u javnim nabavkama. To je jedna situacija koja je jako opasna za Crnu Goru jer se na protivustavan način koristi tehnika za prisluškivanje građana bez ikakve kontrole”, tvrdi lider PzP-a.

Uloga vojnih bezbjednjaka?

Medojević je upozorio da zbog umiješanosti u formiranje paralelne obavještajne službe Boro Vučinić ne može biti imenovan za šefa ANB-aMedojević kaže da u toj službi, osim Božovića, radi i bivši načelnik 3. Centra vojno-obavještajne agencije Vladislav Vlahović koji trenutno radi kao vojni ataše u Briselu, kao i potpukovnik Darko Burić zaposlen u odjeljenju za obavještajno-izviđačke poslove VCG.

“U službi je angažovan i pukovnik Zoran Bošković, koji je u Vašingtonu bio vojni ataše SRJ za vrijeme režima Slobodana Miloševića, a sada je vojni ataše Crne Gore u Berlinu. Za njih radi i Miodrag Đukanović, bivši bezbjednjak u Vojsci Jugoslavije koji je kasnije vodio sektor obezbjeđenja “Lukoila” za Srbiju. Trenutno je angažovan u odjeljenju VCG za obavještajne poslove”, rekao je Medojević.

On tvrdi da se radi o ljudima bliskim ruskim bezbjednosnim službama, a da ih je ministar odbrane Boro Vučinić u vojsci zadržao, iako se tome protivila ANB zbog njihove veze sa drugim službama.

Na pitanje da li je svoja saznanja prenio Roćenu i Vučiniću, Medojević je kazao da ga je umjesto da odgovori da li takva služba postoji šef diplomatije pitao odakle mu te informacije i tražio hitnu istragu:

“Rekao sam mu da podatke dobijam od profesionalaca koji nemaju političku moć niti uticaj, ali znaju da naprave razliku šta je aktivnost za državu, a šta je rad za privatni interes ili kriminalce”.

Medojević je upozorio da zbog umiješanosti u formiranje paralelne obavještajne službe Boro Vučinić ne može biti imenovan za šefa ANB-a. Vlada je juče zatražila od Skupštine da da mišljenje o Vučiniću, što je preduslov da bude izabran za direktora ANB.

Vojska je do 2006. imala uređaje za prisluškivanje, sada ne znaju gdje su

Iz Ministarstva odbrane, koje vodi Boro Vučinić, saopšteno je juče “Vijestima” da taj resor i crnogorska Vojska ne raspolažu niti su raspolagali opremom i uređajima za prisluškivanje.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” da li je vojna služba bezbjednosti koristila mjere tajnog nadzora, portparolka Ministarstva odbrane Tamara Popović kazala je da MO ne raspolaže tom opremom, pa je samim tim i ne koristi.

U Crnoj Gori su do nezavisnosti djelovale dvije vojne službe, kao centri Vojno-obavještajne agencije(VOA) i Vojno-bezbjednosne agencije(VBA) tadašnjeg Saveznog ministarstva odbrane. Tek početkom 2007. godine su zvanično rasformirana dva vojnoobavještajna centra u Podgorici – 5. regionalni centar VBA i 3. centar VOA.

Na pitanje da li su 2006. zatekli vojnu opremu za prisluškivanje, te da li je ona potom ustupljena, prodata ili rashodovana, Popović je rekla da 3. Centar vojno-obavještajne agencije Vojske SiCG nije dužio tehnička sredstva.

“Taj centar nije dužio informatičko-telekomunikacionu opremu za mjere tajnog nadzora, jer nije imao zakonska ovlašćenja da primjenjuje mjere tajnog nadzora, tako da nema tih sredstava na dugovanju Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore”, saopštila je Popović.

Sagovornik “Vijesti”, nekada pripadnik VBA, tvrdi da je oprema za prisluškivanje definitivno bila u posjedu vojske na teritoriji Crne Gore do juna 2006. godine.

“Šta se sa njom tada dogodilo, da li je nekome ustupljena, ili je vraćena u Beograd, nije mi poznato. Dio te opreme je do 2003. bio smješten u prizemlju zgrade u Bloku VI u Podgorici, u prostorijama gdje je kasnije bila Uprava za odbranu. Nakon toga, oprema je premještena u zgradu Komande Podgoričkog korpusa, gdje je danas sjedište Ministarstva odbrane. Pitanje je šta se onda desilo sa tim uređajima”, kaže sagovornik “Vijesti”.

Lider PzP-a ne vjeruje da Marković sa tim ima veze

Medojević je kazao da ne vjeruje da postoji povezanost bivšeg šefa ANB-a Duška Markovića sa novom službom, ocjenjujući da postoji sukob između ministra pravde i Roćena. Premijer Igor Lukšić, smatra Medojević, nije upoznat na koji način funkcioniše ta služba.

“Očigledno da postoji vrlo oštar sukob između Markovića i Roćena, a to praktično znači između Markovića i Đukanovića. Lukšić se pokazao kao analfabeta za bezbjednosna pitanja, jer nije pokazao želju za reformu bezbjednosnog sistema što je kičmena moždina promjena. Distanciranjem od bezbjednosnih pitanja pokazao je nedovoljne državničke kapacitete za promjene”, tvrdi Medojević.

Medojević je istakao da će odnosom prema smjeni Lazovića i Golubovića Vlada pokazati da li je spremna da prihvati evropske standarde i počne sa reformom obavještajne službe. On smatra da će oni nastaviti da vode paralelnu službu jer time direktno štite interese Đukanovića i Roćena.

“Takve vrste bezbjednosnih struktura bitne su za očuvanje totalitarnih i korumpiranih režima. Pitanje je koliko će dugo moći da sjedi na dvije stolice i predstavlja se kao partner NATO, a istovremeno sarađuje sa ruskim službama”, kazao je Medojević.

Lazović i Golubović su dio ove privatne bezbjednosne agencije koja je pod kontrolom Đukanovića i Roćena, a istovremeno rade i sa značkama ANB-a. Oni koriste informacije koje Agencija dobija legalnim putem kroz razmjenu podataka sa partnerskim službama, posebno sa NATO, kazao je Medojević.

izvor: Vijesti

Comments

 1. Uz priznanje da sam odustao na pola teksta, dodaću kako ne vidim poantu postavljanja ovog teksta.

  Mislim da je opštepoznata činjenica da je Đukanović neko ko kontroliše , autoritetom i funkcijom predsjednika najjače partije, ANB i sve bezbjedonosne strukture u zemlji. Medoje je tikvan, koji nam to sada ‘otkriva’ iz sebi poznatih razloga…mi ne moramo igrati po njihovim pravilima. Sigurno nisam pomislio kako klapa stari kapetan kontroliše ANB.

  predlažem da se sve njihove izjave , ovoga i sličnog tipa, prenose uz “obradu” ili komentar uredništva. Javniservis ne treba biti blog koji puko prenosi plasirane informacije. Meni lično su najdraže one koje ste vi “obrađivali” ili autorski tekstovi.

  pozdrav

 2. Ova vijest je bitna taman ka onaj centaršut Koče Pavlovića od prije neki dan u vezi čišćenja aerodroma.

 3. rtvin je stari/novi član kolektiva javnog servisa koji se u ime Medojevića izvinjava zbog nebojšine tekuće bahanalije.

  • Zahvaljujem kolegi rtcg-u na podršci.

   Tekst je od starta smatran tekućom bahanalijom, ali desk nase redakcije prihvata krivicu na sebe sto neki komentatori to nisu tako shvatili.
   Uz izvinjenje komentatorima, evo predloga za novi naslov:

   “Medo: Milo, Roćko, UDBA – to je naša sudba”

 4. Čitajući do kraja , otkrio sam, što je za mene potpuna novost, kako su u velikoj svađi Duško Marković Dugouško i Milo Vaskoliki Prvi i Jedini…

  To je izjavio Nebo Medo…vođa opozicije…neki…neke…

 5. Sunce ti jbm!!!
  Sumnjao sam da je tip baš ovoliki kreten! Zapravo, možda i nije kreten, al je plaćen da glumi kretena i to radi maestralno. Kako drugačije da se prokomentariše ovaj idiotizam:
  – Bivšeg savjetnika u privatizaciji Telekoma
  – Bivšeg savjetnika u DKP
  – Bivšu nadu SDP-a

  • Bivši glasač LSCG

   Bivši saradnik onog legendarnog lista INSAJDER

   Bivši dojavljivač Milana Beka

   • List Zemunskog klana se zvao Identitet :)

    Njegova uloga u DKP je, ipak, bila najspektularnija. Tip je pola godine pred stečaj savjetovvao rukovodstvo firme da ne prodaju kombinat jer je riječ o “nacionalnom blagu”. Na istoj liniji je u to vrijeme bio i drugi savjetnik DKP-a Miško Vuković :))

 6. Meni je najmilija Medova izjava kada je poručio Miliću:

  “Pozivam ga da, ako on ne smije, neka meni DOSTAVI TE DOKAZE KOJE IMA, JA ĆU IH OBJAVITI I NEĆU REĆI KO MI IH JE DAO!”

  Po ure sam se smijao….

 7. Zaboravih da pomenem da sam ja mislio da DB kontroliše Sanja Vlahović. Medo mi je otvorio oči. Leleee

 8. Interesantna je, ili možda nije, ta opsjednutost Nebojše Medojevića i Koče Pavlovića likom i djelom Mila Đukanovića. Njihova valjda velika želja da pokažu i prikažu Mila onakvim kavim zaista jeste polako prelazi u sferu fascinacije i divljenja, kao što se nekada divimo negativcima u filmovima, pa se tako ne bih čudio da Koča ili Medo uskoro počnu na vanrednim press konferencijama obavještavati vaskoliku crnogorsku javnost da je Milo u stilu Chuck Norrisa juče umro a danas se već osjeća mnogo bolje ili da ne nosi sat zato što on odlučuje koliko je sati u Crnoj Gori.

 9. bilja koprivica says:

  Izmedju strastvene ljubavi i strastvene mrznje je vrlo tanka,crvena nit!

 10. jedino sto je Medojević smisleno rekao u ovoj deceniji jeste sljedeće: “Treba uvesti vanredno stanje i uzeti mašine od preduzeća “Bemaks”, kako bi se od sniježnih nanosa očistio sjever države.”

 11. dragi laufer,ke vidime!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.