Restis uzvraća udarac (I i II)

 II

Svojim posljednjim saopštenjem Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS ponovo dokazuje koliko manipuliše činjenicama, kiti se tuđim perjem, ne razmišljajući da time šteti građanima Crne Gore, saopšteno je iz Adriatic propertisa, i dodaju da čekaju izvinjenje MANS-a.

U Restisu ističu da je MANS je nakon jučerašnje konferencije za novinare suvlasnika kompanije Adriatic Propertis Petrosa Stathisa potvrdio da nije tačno da je Restis prekršio rok za otvaranje Svetog Stefana, jer je bio prekršen prije dolaska Restis grupe.

”MANS je potvrdio da nas je lažno optužio da je država garantovala kredit od EBRD-a, iako je to uradio Viktor Restis lično, te da nas je lažno optužio za sve što su kazali u vezi sa Rudnikom Berane”, navodi se u saopštenju Restis grupe.

U Restisu ističu da je MANS preskočio da uputi izvinjenje zbog toga.

”Oni i dalje nastavljaju da pogrešno interpretiraju činjenice i sumnjaju u iznose naših ulaganja, koristeći na taj način lošu ekonomsku situaciju u kojoj će svaki čovjek u Crnoj Gori prije posumnjati u ”nekog tamo investitora” koji ima novca, nego u ”robinhudovski” karakter MANS-a. Čisti populizam bez ijedne činjenice”, tvrde u Restisu.

Dalje navode da MANS izbjegava da kaže da je kašnjenje i prije dolaska Restisa bio realan problem i da je nastupio bankrotstvom fonda koji je finansirao projekat, a koji sa Restis grupom nema nikakve veze.

“MANS izbjegava da kaže da rokovi ne mogu biti ispoštovani upravo zato što smo čekali dozvole i rješavali probleme koje nismo mogli predvidjeti, a kojima nismo ni uzrok. Bez sumnje da MANS sve ovo zna, kao i većina ljudi, jer su sve te činjenice objavljene u medijima”, ocijenjeno je u saopštenju Restis grušpe dostavljenog CdM-u.

Iz Restisa ponavljaju da u vezi sa otvaranjem hotela Sveti Stefan, MANS zaobilazi takođe znanu činjenicu da je hotel zatvoren zbog dozvola na koje su čekali, i nekih koje još čekaju.

”Znači, zatvoren je kako bi pokušali da renoviramo preostali dio koji je u kašnjenju zbog spora u vezi sa crkvom u Bloku 25. MANS kaže da je priča sa crkvom manilupacija, jer se problem javio tek nakon probijanja rokova. To prosto nije tačno, ali MANS zaključuje samo na osnovu informacija dobijenih iz medija, koji su o tome izvještavali tek kad je problem eskalirao – ali ne i kada je nastao”, kažu iz Restisa.

U Restis grupi navode da je poroblem sa crkvom prvi sa kojim su se suočili.

Ističu da su se nakon toga su otvorili problemi sa uništenom infrastrukturom i objektima koje su bili spremni da se obruše.

“MANS navodi kako je otkrio nelegalnu gradnju. To nije tačno iz dva razloga. Prvo, objekat o kom MANS govori je legalan. Građanima Crne Gore ovim nije nanesena šteta, a ako bilo ko utvrdi da jeste, mi smo spremni da objekte u koje smo uložili šest miliona eura, a sada su vlasništvo države i njenih građana, po nalogu ovlaštenih organa, odmah srušimo. Drugi je izjava da je MANS bilo šta otkrio. O ovome smo govorili u martu 2010. godine uz izjavu da smo spremni da snosimo štetu i odgovaramo, ako objekti ne dobiju dozvolu. MANS dakle ne interesuje podatak da je objekat legalan, potreban i da je vrijednost od šest miliona vlasništvo države odnosno građana”, smatraju u Restis grupi.

Prema navodima Restisa najveći paradoks MANS-ovaca ili još jedna vješta manipulacija je da šteta, koja je nastala, nije dio ugovora o zakupu.

”Dakle, MANS misli da se štete moraju predvidjeti ugovorom, odnosno aneksom ugovora, te da Adriatic Properties mora da pretpostavi koliko će se crkava na Svetom Stefanu pojavili iz temelja, koliko dozvola još neće biti izdato na vrijeme, koliko neovlašćenih upada na Sveti Stefan treba da bude i koliko će još AMAN-ovih menadžera koji dođu biti napadnuto. Naravno da ovo nije predviđeno ugovorom o zakupu i upravo zato pregovaramo oko aneksa”, naglašavaju iz Restisa.

Iz Restisa ocjenjuju da što se tiče rudnika Berane, s obzirom da MANS nije kazao ništa u vezi sa odgovorima Restis grupe, pretpostavljaju da su prihvatili činjenicu da i tu nijesu bilu u pravu.

“Mi i dalje očekujemo njihovo izvinjenje. Napominjemo da i dalje važi naša ponuda da preuzmu rudnik za jedan euro ako će redovno isplaćivati plate i održavati iskope. Na kraju, pitamo se gdje je ova organizacija za zaštitu ljudskih prava bila kada je izvršen neovlašten upad na privatni posjed i kad je bila ugrožena bezbjednost gostiju i menadžera. Gdje su bili kada je prijećeno direktorima i kada nije poštovan ugovor prema nama? Koliko su saopštenja izdali i koliko su puta došli da vide da li su naša prava ugrožena? Tako nešto očigledno ne bi bila populistička priča i ne bi donijela poene MANS-u, kao što to donosi priča o „užasnim stranim investitorima”, zaključuje se u saopštenju Restis grupe.

izvor:  cafemontenegro.com

***

Predstavnici Restis grupe pozvali su nadležnog tužioca da u što kraćem roku prouči optužbe Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) za koje smatraju da su dio političke igre.

Ukoliko Restis grupa bude morala da plati Budvanskoj rivijeri na ime zakupa za prošlu godinu oko milion eura, učiniće to, ali i tužiti CG Arbitražnom sudu u Londonu zbog štete od 7 miliona eura koja im je nanešena sporom zbog crkve Svetog Aleksandra Nevskog, poručio je Statis.

Suvlasnik kompanije Adriatik propertis /Adriatic Properties/, Petros Statis /Stathis/ kazao je da su optužbe MANS-a protiv Restis grupe, čiji je vlasnik grčki milijarder Viktor Restis, ogromna laž.

 “Molimo nadležnog tužioca da u što kraćem roku prouči ove optužbe, a na raspolaganju smo da mu damo sve podatke. Investitori smo u deset država širom svijeta i ovo je prvi put da nas neko optuži za ovako nešto”, rekao je Statis na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Restis koji je milijarder, može veoma lako da zaboravi na Crnu Goru, zatvori projekte i iskoristi najbolje advokate iz cijelog svijeta da bi dobio odštetu.

“Čak i ako ne dobije odštetu, neće mu se ništa promijeniti u životu, a pričaće cijelom svijetu o lošim iskustvima iz Crne Gore”, objasnio je Statis.

On je kazao da je njegova situacija drugačija i da se osjeća odgovornim jer je ubijedio Restisa da investira u Crnoj Gori.

Statis je napomenuo da je njegova supruga Crnogorka i poručio da neće dozvoliti nikome da ugrožava čast njegove porodice zbog političkih igara.

Kako je saopštio, Restis grupa je već poslala apel Evropskoj uniji i tražila od grčke Ambasade da ih zaštiti, a isto će uraditi i sa Ministarstvom inostranih poslova u Grčkoj. Cilj im je i da obavijeste sve ambasade u Crnoj Gori, a poslali su i dopis tužiocu tražeći od njega da u što kraćem roku da svoje mišljenje.

“Najbitnije od svega je da MANS traži da se raskine ugovor sa nama. Da li su svjesni koliki će to rizik da izazove i da će poreski obveznici Crne Gore morati da nam isplate nadoknadu za ono što se desilo?”, pitao je Statis.

On je poručio da ukoliko Crna Gora želi da Restis grupa i Aman rizorts /Resorts/ odu, može da plati odštetu i oni će to prihvatiti.

“Da li neko misli da Crna Gora ima mogućnost da isplati Restis grupi 50 miliona eura odštete?”, pitao je Statis.

Prema njegovim riječima, za turistički napredak Crne Gore bilo bi tragično da Aman ode.

On je poručio da MANS-ov napad organizovan i bazira se na lažima i manipulaciji.

“Da li smo time što obezbjeđujemo posao za više od 500 porodica i što smo uložili preko 100 miliona EUR do sad, uradili dobro ili loše za Crnu Goru?”, pita Statis.

On je demantovao da je Vlada dala garanciju na kredit od 30 miliona EUR koji su uzeli od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

izvor: vijesti.me

Comments

 1. sad prebacite i sve komentare sa http://www.javniservis.me/2012/02/03/vlada-u-podgorici-vraca-kredite-tajkunima koji se odnose na ovo saopštenje, da malo prokomentarišemo način na koji se neka tajkunska bitanga obraća građanima jedne “samostalne” i “suverene” nacije.
  Red arogancije, red demagogije, red prijetnje, a sve začinjeno brigom za “čast porodice”. Vidio čovjek kako se Milo obraća, pa digao kitu. Ovakve su strijeljali na Kubi ‘59-e, a mi težimo Evropi pa smo tolerantni i parlamentarni i puni razumijevanja za naše strateško-seksualne partnere.

  • Način i ton obraćanja je u skladu sa DPS “agendom” i tekstom u “Pobjedi” od prije neki dan: ćeraju se strani investitori, strateški partner koji ima medjunarodni ugled, i koji, ako se povuče više niko nikad neće doć da investira…, što je za njih 50 miliona, Sveti Stefan se ne otvora zbog problema sa crkvom…
   Koji su to hohštapleri. “Našla vreća zakrpu”-kako kaže polovica.

   • jeste, ali je ovaj cinizam bio ranije svojstven samo vlasti. Sad se, bez presedana, taj govor koristi i od strane “strateških partnera”. Vlada je vlasnik građana, a oni su vlasnici vlade, pa im može biti.
    Sjećaš li se rečenice iz gomile filmova – “I'll make a phonecall and you'll never work again”? E do toga smo došli. Postalo je lično – kradu, lažu, jebu – a sad i ucjenjuju. Ako ništa, makroi makar brane svoje kurve – a “naša” vlada staje na stranu siledžije.

 2. Evo danas druga familija konacno bacila pod noge strategije pravljenja pukotine izmedju don Mila i proxy Rodnija kroz dvije kolumne svojih udarnih perah (Balse & Profe). Znaci li to odustajanje od strategije Evropa prije demokratije ili je ovo teski zvon gorkog razocenja.

  • referendum: država pa demokratija
   pristupni pregovori: Evropa pa demokratija
   (varijanta na temu: NATO pa Evropa)
   ekonomska kriza: investicije pa demokratija

   jesam li ja nešto kvarno pojeo, ili je ta demokratija nekako daleka?

 3. bilja koprivica says:

  He,hee…mislim da je to,ipak “teski zvon gorkog razocarenja”.Na ovom portalu,
  FB “demokrata” je odmah dobio ime i prezime:Proxy Rodni.

 4. Ton je isti zato sto su vlasnici i investitori jedni te isti……Neki stranci koji se pojavljuju su samo maska…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: