Crni Guru Crne Gore

piše: Dragan Šepelj
 U lingvistici , guru je riječ koja na raznim jezicima ima otprilike isto značenje: neko ko ima veliko znanje, mudrost, učitelj i vođa u određenoj oblasti, neko ko ima sljedbenike. Hindusi, a iz njihovog sanskrita  je nastala riječ guru    tako nazivaju religijske vođe od posebnog značaja i uticaja.

Crnogorci, malo iz šale, malo iz zbilje, tu počasnu titulu katkad daju Veselinu Vukotiću, Velikom Meštru crnogorske neoliberalne privatizacije društvene imovine, ekonomskom ekspertu i vlasniku jednog privatnog Univerziteta.

Da razjasnimo odmah na početku nešto oko svih tih epiteta i zasluga kojima se „kiti“ Gospodin Guru , malo u šali malo u zbilji; crnogorska neo(g)liberalna privatizacija društvene imovine je akcija tako  loša da je u rangu  kataklizmičnih nesreća koje ponekad pogode neku zlesudu oblast ili društvo; ekonomski ekspert je onakav kakva je i ekonomija kojom upravlja; a umješnost studenata Univerziteta čiji je vlasnik, kao i umješnost onih koje je obučavao za privatizacije i razvijanje ekonomije naše države, govori o tome kakav je kao obrazovni Guru. Smije li se reći : NIKAKAV? Eto, moja percepcija građanina i krajnjeg konzumenata njegovog ekspertskog umijeća u oblastima u kojima se dosad nametao je da je , ponavljam, NIKAKAV ekspert.

Povod za pisanje ovog teksta je ipak unekoliko drugačiji od dosadašnjih spoznaja o Guruu i tiče se njegovog jučerašnjeg pokušaja da se u kolumni koju povremeno piše za Vijesti – a koja je jedna od rijetkih koju redovno preskačem – i koju sam „zađaola“ jučer pročitao od prvog do zadnjeg slova – bavi i stvarima po kojima nije do sada bio prepoznat kao ekspert. Mitologijom i estradom, pored kulture i nauke, obaška to.

BOŽIĆNE RASPRAVE – isjaaa, pomislih, mora da se neđe našao u društvu sa Amfilohijem, Gašijem i Mihailom pa je posavjetovao male gurue duhovne ekonomije kako bolje skupljati novac u lemozini, kako skuplje prodati badnjake, kako uskladiti nenormalno niske naplate za krštenja, slave i prislave sa sve većim troškovima života ?

Ništa od toga, naslov je naravno u skladu sa svim što i kako „podmeću“ našem Guru majstoru, i totalno u nesaglasju sa tekstom kojim nas je počastio „na zoru, našte srca“. On priča sam sa sobom. Zlobnici bi rekli da je više „bulaznio“, a zlobnika, znamo to odranije, ima svugdje…oće oni.

Guru, dakle,  raspravljajući sam sa sobom pita sebe „kud ide ovaj svijet  – ova civilizacija?“ ( mislio je valjda na  Ruse, Engleze i ostale koji od njegovih sljedbenika više  ne kupuju, ispod žita, našu zajedničku imovinu) ; pa onda spominje „naslućujuće procese“ (majko mila što me rodi), skreće na mitologiju, mitriljira čitalačku javnost filozofima, citatima, ; usput nas onako blago guruovski šamara teškim saznanjem da je to za sve nas vjerovatno samo „beživotna teorija“. Eh, kakve muke na njega, s nama ovako nezainteresiranim za njegovo UDG božićno filozofiranje.

Moje duševne boli uzrokovane sopstvenim naivnim i neiskusnim nastavkom čitanja kolumne nastavljaju se na jednom zaista mitskom mjestu : Vitlejemskoj pećini, u kojoj se Marija našla sa malim Isusom tek rođenim i nevinim, Guru piše 2016 godina prije Vukotića i nas ( viška neke  četiri godine) i to  dok je Guru prolazio baterijskom lampom osvjetljavajući pećinu kasnijem Bogu i Mesiji – u stilu naracija kakve je imao Broj Jedan iz veličanstvenog stripa „Alan Ford“. Samo sam čekao da mu Guru promijeni pokakane pelene dok Marija pristavlja kahvu za ekspertskog gosta. Malo dalje je, a još uvijek mitološki napaljen,  odmah negirao sam sebe i svoju naglo nadošlu duhovnost tako što je napisao sljedeću misao: „ Bogovi su nam dali riječ…“ ,  iako je opštepoznato i ne morate biti vlasnik Univerziteta i ekonomski Guru da hrišćani vjeruju u jednog boga – dakle nema trista Bogova u toj pećini, veliki majstore, ako vjeruješ u Hrista i referiraš se na pravoslavno mirbožanje.

Vraćajući se na tren u sadašnjost, našeg  Gurua čudi „grabež“ oko mobilnih telefona firme Apple ( a ne čudi ga grabež koja je uništila stotine velikih firmi ekonomije oko koje se zabavljao decenijama) i nastavlja dalje tako što raspravlja, sam sa sobom, „da li se tragovi promjena mogu prepoznati u stvarnosti, praksi i životu?“ A gdje se drugo mogu prepoznati, o Veliki Guru Mislioče ? U Galaksiji? Šampitama? Duhu svetome? Guru nastavlja sa zapetljavanjem u vezi ideja , kulture i kapitalizma, vezivajući sve te pojmove za sintagmu „kulturni kapitalizam“ , koju će vjerovatno zaštiti u američkom birou za patente  , kao svoje čedo čiju je suštinu promišljao godinama. Neka u licenci stavi da je „kulturni kapitalizam“ u suštini ono što smo mi  molili od njegovih sljedbenika u procesu pljačkaške privatizacije. Da budu „kulturni“ u svojoj pljački. Feral Tribune je imao u svojim slavnim danima jednu fenomenalnu rubriku koja se zvala : „Shit of the week“ i u kojoj su se u formi top liste nalazile ovakve i slične umo(bol)tvorine.

Ipak, prešao bih preko svega i ne bih se oglašavao zbog: Vitlejemskih pećina, Isusa, Gejtsa, filozofa, kulturnog kapitalizma…da se naš Guru u finišu ovog terora od kolumne nije „dovatio“  i  pop-rock muzike  kukajući na sljedeći način, citiram Gurua: „ Veliki je ekonomski gubitak za Crnu Goru npr. raspad grupe „No Name“, brenda koji je bio u evropskom usponu…Šta su značili „Bitlsi“ za ekonomiju Britanije?“ (kraj citata)

Guru je na kraju prevazišao sebe uspoređujući jedan – evo biću blag u ocjeni crnogorskog „brenda“ zbog nedužnosti istih u ovom kontekstu – šaljivi tinejdžerski bend  iz Crne Gore koji su autori svega nekoliko krajnje trivijalnih pjesama sa vjerovatno najvećom atrakcijom u pop – rock muzici svih vremena;  stvarno mitskim :  „The Beatles“. Treba to znati napisati. Vidi Feral tribune rubriku.

John Lennon, stvarni guru rocka, etičkih stavova, umjetničkog  angažmana u korist lijepog, dobrog, čovječnog, biva devalviran neznalačkim poređenjem  od strane do juče javnosti nepoznatog sumnjivog muzičkog eksperta , alfe i omege  u nesumnjivo „dokazanoj“ kumovsko rođačko plemenskoj  privatizaciji, u valjda nekakvoj mitskoj borbi Gurua i gurua, a da za to u zemaljskim zakonima ne postoji nikakva druga valjana kazna do vraćanje na onu staru dobru praksu koju sam upražnjavao godinama- nadam se i vi – a pomenuh je negdje na samom početku ovog teksta : nečitanje kolumni Veselina Guru Vukotića. Treba se stvoriti država i društvo u kojoj će se javiti pojedinac sa dovoljno kuraži i bezobzirnosti da ovako nešto pomisli, kamoli da tako nešto i napiše u autorskom tekstu. To je to, simbioza  društva „u pokušaju“ i jednog od njegovih famoznih eksponenata. Crni Guru Crne Gore!

Bogovi su pali na tjeme

Bogovi su pali na tjeme

Comments

 1. Ako su Vijesti protiv vlasti sto onda pustaju ovog lika da soli pamet u ovim svojim prdnjavama. Jedino mi pada na pamet da ih vjerovatno nesto placa.

 2. Vrlo vjerovatno da ima nekog uticaja na tu ekipu. Kakvog, nisam siguran , ali njegovo ime se samo ovlaš spominje u svim aferama, iako je više nego očito da su svi izašli iz njegovog kalupa.

  A kakve je gluposti juče pisao trebali su uputiti izvinjenje javnosti zbog davanja onolikog prostora tom šarlatanu.

 3. Dr Momčilo D. Pejović says:

  Šta se dešava kad (naj)poznatiji ekonomski ekspert i zagovornik crnogorskoga neoliberalizma počne nadugo i naširoko da pametuje-mudruje o kulturi, filosofira o mitologiji i dometima civilizacijskim ili o primjeni i problemima neoliberalnoga kapitalizma u jednom malom ali “ekološkom” društvu u državi Crnoj Gori? Odgovor potražite u “En” kolumni pod naslovom “Božićne rasprave”!?

  • Jebala ga kolumna a oni koji mu daju prostor stvarno nisu normalni osim ako im nije namjera da ga istjeraju na čistac. Ako je to tako neka izađe neko od njih i neka napiše i objasni čitateljima da je Profesor Guru prolup'o, kao što jeste…

 4. Zarko Raznatovic says:

  DA SE NE ZABORAVI.
  Veselin Vukotić je novi redovni član CANU
  Poređenje “No Name” i Bitlsa je samo su kap u moru njegovih budalaština. Gledajte.
  ———
  UDG – NAJVEĆA IDEJA CRNE GORE U OVOM VIJEKU
  Konferencija pod nazivom “Finasijska kriza: greška države ili greška tržišta” održana je 13. maja 2009. godine na Univerzitetu Donja Gorica.
  “DAN” Četvrtak: 14.05.2009. godine
  Jedan od vlasnika UDG, uz premijera Mila Đukanovića i građevinskog preduzimača Toma Čelebića, Veselin Vukotić izjavio je da je odžavanje ovog skupa na tom univerzitetu znači da je fakultet međunarodno poznat i priznat.
  – UDG želi da lagano stigne Oksford, Kembridž, Harvard, koji su takođe dobili ime po lokaciji, ali to traži trud i viziju koju UDG već ima – rekao je Vukotić, koji je ocijenio da je taj univerzitet “jedna od najvećih ideja u Crnoj Gori u ovom vijeku”.
  – Osposobljavamo mlade ljude da prepoznaju značaj slobode za uspjeh u životu i lično dostojanstvo – kazao je Vukotić.
  ———
  Oksford (osnovan 915), Kembridž (1200), Harvard (1636).
  Veselin Vukotić u tri godine UDG hoće da “sabije” skoro 1100 godina Oksforda, 800 godina Kembridža. Koji je to Isak Njutn iz Donje Gorice?
  Ovaj šarlatan je s našim parama obišao svijet – uzalud. Nije naučio da je Džon Harvard bio ČOVJEK i da je po njemu univerzitet nosi ime.

  • Aaaaa, ovo nisam imao prilike “guštat” . Znači dao je ime univerzitetu jer su i Oxford i Kembridž nazvani po mjestu đe su se nalazili. Kako pametno i promućurno, kako jedinstveno…A za Harvarda nije čuo,promaklo mu. Oće to i takvim veličinama kakav je Vukotić Guru Veselin.

 5. Zarko Raznatovic says:

  NA UDG VIDE DALEKO
  Vukotić se zapitao: Može li Crna Gora postati svjetska sila kao što je bio Portugal

  “VIJESTI” 08.04.2011
  Rektor Univerziteta Donja Gorica Veselin Vukotić, u uvodnom izlaganju prilikom gostovanja predsjednika Evropske komisije Žoze Maunel Barosa tom Univerzitetu, kazao je da treba vjerovati u nemoguće da bi bili realni. Ta poruka je stigla nakon što je objasnio da je prije četiri godine na mjestu UDG-a bila livada.

  Na UDG-u, kako je dodao, nastoje da nauče studente da shvate da “već žive u državi koja ima 500 miliona stanovnika i koja je jedna od vodećih ekonomskih sila u svijetu”.
  Ideja integracije Crne Gore u Evropsku uniju, rekao je Vukotić, otvara toliko izazova da se ponekad uplašimo da li je sve moguće iskoristiti.

  “UDG je jedan od novih intelektualnih centara koji mlade ljude Crne Gore umrežava sa evropskim i globalnim tržištem. UDG je evropska antena u Crnoj Gori”, rekao je Vukotić.

  On je dodao da se pitao da li mala balkanska zemlja kao što je Crna Gora, nakon raspada sovjetskog carstva, može postati svjetska sila kao što je to postao Portugal, nakon raspada Rimskog carstva.

  “Vaš uspjeh je bio zasnovana na znanju iz pomorstva. Mi nastojimo da upravo razvoj na znanju i inovacijama bude putanja identiteta Crtne Gore u EU. Novo vrijeme traži i nove moreplovce”.

  • brate mili… znanje i inovacije. Vizija. Ambicija. Kembridž prekoputa Farmaka. Harvard pored Toma Kurca Čelebića. Crna Gora poslije raspada Sovjetskog saveza. Princ Enrike Moreplovac (1000 godina poslije raspada Rimskog carstva) pored Proksija. Direktna autobuska linija Meterizi – Saturn…

   Ne sjećam se da sam ikad čuo da neko pod uticajem opijata bulazni kao ovaj majstor, trijezan i pred publikom…

 6. Predstavlja se ovaj ekonomski gure kao libertarijanac(minimalna drzavna regulacija u svim sferama,sto gure propovijeda od kad je ovlas cuo za libertarijanstvo)…i raspitaju se iz najuticajnije tink tank usa grupacije koje lik…Kad su culi da je na funkcijama u drzavnim institucijama,i on i familija samo su rekli WTF….

 7. Cojek sa inicijalima P.R. koji je bio ukljucen u proces mi je nedje pricao da je u biografiji te je ceruna dostavila da se izabere u necevocu agenciju za elektronsko interno-eksterno raspamecivanje napisano kao glavni adut “ne izlazi joj (m)obilni iz ruka”. Sada vele da vladajuca makina u parlijamentu mijenja zakone i druge regule da bi joj omogucila koninuaciju uzivanja prinadleznosti u istoj agenciji za iste rabote.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: