Crna Gora nazadovala na indeksu slobode medija

Crna Gora je nazadovala na indeksu slobode medija organizacije “Reporteri bez granica” i postala najgore plasirana država od svih zemalja Evropske unije, kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Crna Gora gora je na indeksu slobode medija zauzela 107. poziciju, uz ocjenu 39, što je bolje samo od Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Crna Gora je usamljena na 107. poziciji, a prošle godine, 104. mjesto je dijelila sa Angolom i Nigerijom.

Prema indeksu “Reportera bez granica”, prvo mjesto u oblasti medijskih sloboda zauzimaju Finska i Norveška, dok su na začelju liste – Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

izvor: tanjug / en.rsf.org

Comments

 1. Reciklirani Fantom says:

  TREĆELIGAŠKA

  Sto sedmo je mjesto dobro, Rusija je znatno niže,
  Lukašenko veze nema, Ukrajina nešto bliže.
  Eritreja sasvim puče, Turkmenistan još se drži,
  a Koreja pred kolapsom, Siriji je korak brži.
  Stići ćemo garant Finsku, no Norveška ne da mjesto,
  sloboda je beskonačna, to nam zbori Milo često.
  Neka dođu do bazena, vaterpolo da igramo,
  ni Francuska šanse nema, tu istinu dobro znamo ……

 2. A dje, evo Ministarrstvo demantova sve, rekose da ovi lazu. Pih, kako su zlocesti ovi reporteri

 3. Mene čudi te nas ne recikliraše?!

 4. Dragan Janjić says:

  REAKCIJA NOPVOG SINDIKATA RTCG IZ APRILA 2009 GOD.

  ŠTO JE SINDROM “ANDREAS GROS”:
  Sudstvo je sve samo nije nezavisno od vlasti

  “VIJESTI” 9.04.2009.
  Tužan sam što sve nije bilo poštenije
  ŠEF POSMATRAČKE MISIJE PARLAMENTARNE SKUPŠTINE SAVJETA EVROPE ANDREAS GROS GOVORI ZA „VIJESTI“ O PROTEKLIM PARLAMENTARNIM IZBORIMA
  Sudstvo je sve samo nije nezavisno od vlasti
  Njegova nezavisnost i jednakost svih pred sudom može biti najbitnija mjera kojom bi se izgradilo povjerenje i prevazišlo nepovjerenje koje preveliki broj građana danas izražava prema vlasti.
  Treće, vlast mora još više da radi kako bi zaštitila autonomiju pojedinačnih građana kada se radi o pritisku šefova u državnim i institucijama i kompanijama koje su bliske vlasti (škole, bolnice, TV stanice i drugi). Šefovi pogrešno misle da će najbolje služiti svojim vlastima kada koriste pritisak na svoje zaposlene da favorizuju vladajuće snage.
  Posljednji elemenat koji povećava nepovjerenje prevelikog broja građana mogao bi biti način na koji javni televizijski kanali favorizuju vladajuću stranku i njene ministre i funkcionere u vijestima i drugim programima: predugo i previše.

  RTCG 9.04.2009.:
  Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica ocijenila je danas hrabrim i bez argumentacije zaključak šefa Posmatračke misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Andreasa Grosa o tome da crnogorsko sudstvo nije nezavisno.

  NOVI SINDIKAT VESNI MEDENICI (APRIL 2009):

  DA OTVORIMO I MI JOŠ JEDNO PISMO ALI – VESNI MEDENICI: MI SMO ARGUMENTI GROSOVE TVRDNJE, GOSPOĐO MEDENICE!

  Gospođo Medenice,
  Toliko ste opčinjeni snagom ovdašnje vlasti da zaboravljate da gospodin Gros nije u njenom domašaju pa mu ne treba ni “hrabrosti” da izjavi što je izjavio a ima i punu vreću argumenata za to! HRABROSTI ZA TAKVE IZJAVE TREBALO JE NAMA IZ NOVOG SINDIKATA RTCG (na primjer) JER SMO DOBRO ISKUSILI ZAGRLJAJ OVDAŠNJE VLASTI KOJI VAS OSTAVLJA BEZ DAHA!
  SAMO STE U JEDNOM U PRAVU: GROSOVA IZJAVA VRIJEĐA ČASNE, STRUČNE I POŠTENE SUDIJE U CRNOJ GORI! ALI, KOLIKO JE TAKVIH I MOŽE LI SE KOJI OD NJIH PROVUĆI KROZ GUSTU MREŽU VLASTI KOJOM SE ODVAJAJU POSLUŠNI OD NEPOSLUŠNIH?
  Novi Sindikat RTCG potpisuje Grosove riječi navedene u intervjuu za Vijesti (možda je tačnije reći: Gros potpisuje riječi Novog Sindikata RTCG)!
  Uostalom, I VI STE LIČNO UĆUTALI PRED ARGUMENTIMA NOVOG SINDIKATA (pri čemu zaboravljate da je u pravu ćutanje institucija – odobravanje)!
  Zbog čega su 4 najistaknutija funkcionera Novog Sindikata RTCG dobili otkaze u februaru 2007. god. (Predsjednik, Predsjednik Nadzornog Odbora, članica Izvršnog Odbora i član Nadzornog Odbora)?
  – Zbog onog “trećeg” u gornjoj Grosovoj izjavi: ni sudska ni izvršna vlast ne štite uposlene u institucijama koje su bliske vlasti (konkretno – RTCG). Zapravo, stvari treba postaviti na noge pa reći: izvršna vlast (vlada) podstiče (i naređuje) šefovima institucija da proganjaju sve koji ne misle kao vlast a sudstvo je tu (da pod pritiskom) rasteže radne sporove, sprovodi stotinu suvišnih dokaza, otkazuje ročišta i ne donosi presude u roku koji je samo sebi postavilo! I vašim sudijama koji sude nama u radnom sporu odlično znaju zbog čega smo ostali bez posla: zbog prave sindikalne aktivnosti koja se kao takva (prava a ne aktivnost povoljne prodaje smrznutih pilećih bataka) mora,prije ili kasnije (najčešće vrlo brzo!), sukobiti sa vlašću čim počne da sječe paukovu mrežu korupcije i bezakonja koja je umotala Crnu Goru. Ako mi ne vjerujete da vaše sudije (koje nama sude) privatno odlično znaju da smo bez posla zbog sindikalne borbe (ubjeđen sam da i vi to odlično znate) onda ću vama i ,ovim putem, čitavoj Crnoj Gori (ako se bilo koji medij usudi da to objavi) dati neoborivi dokaz! Iskušajte me ako smijete! A što je to nego ono što već i ptice selice po Evropi znaju a ne neko kao Gros?
  Zar stvarno mislite da vas i crnogorsku javnost (kad je poneka novina ili ubijeni radio Free Montenegro objavio) lažemo mi iz Novog Sindikata kada tvrdimo da imamo stalne kontakte sa evropskim i svjetskim institucijama i da ih podrobno obavještavamo o gaženju ljudskih,sindikalnih i inih prava u Crnoj Gori?
  Istina je da nismo kontaktirali baš gospodina Grosa (odmah ću ispraviti taj propust) ali njegove riječi zvuče kao da je čitao i slušao naše izjave drugim evropskim funkcionerima, institucijama Ujedinjenih Nacija i ovdašnjim ambasadorima!!! Hoću reći da Evropa odlično zna ovdašnje stanje (posebno u pravosuđu) i svojim kanalima ali, čak da je i bila toliko slijepa pa da ne vidi što se radi u Crnoj Gori, saznala bi sigurno do sad (od marta 2007) od NOVOG SINDIKATA RTCG!

  GOSPOĐO MEDENICE, SAMO VAŠE PONAŠANJE JE DOKAZ GROSOVE TVRDNJE UZ OBILATE DOKAZE KOJE ANDREASU GROSU DAJE I VIŠI SUD U PODGORICI!

  Dragan Janjić
  Predstavnik Novog Sindikata RTCG za odnose sa javnošću

 5. Ocjena o slobodi medija u CG je baš onakva kakva stvarnošću i jeste. Mediji su jedan od razloga zašto izostaje onaj finalni odlučujući pritisak na DPSSDP koji bi napravio da se ugrozi njihova apsolutna vlast. Drugi razlog je opozicija. U takvim uslovima napadi na izvršioce crnogorskog tavorenja su osuđeni na pojedince kojima je posao otežan nepostojanjem sinergije.

  Primjer je slučaj Nikolaidis. Partijska glasila DPS su po defaultu branili Nikolaidisa , abolje je da ga nisu branili. Ostal,i koji su uslovno “nezavisni” od vlasti su ga napali jer je postao miljenik te iste vlasti pa se s njima posvađao ili, kod prosrbijanskih degeneričnih glasila, zbog toga što je tema Nikolaidisovog teksta bila iz domena propadanja koncepta Veljesrbije – što oni odlučno niječu.
  Oni mediji u CG koji su ga kritikovali su izbjegli spomenuti da je kompletna Druga Srbija – kako je zovu prvorođeni nacionalisti – stala iza Nikolaidisovog pisanja u ovom slučaju. Ta Druga Srbija je cijelo vrijeme bila naš prijatelj prilikom izlaska CG iz kandži veljesrpskih komandanata i arhitekata tog propalog projekta. Niko od “nezavisnih” medija nije prenio sramotne razloge smjenjivanja Ugričića, čovjeka kojeg je na mjesto direktora Narodne biblioteke postavio Zoran Đinđić a smijenio ga je sa te funkcije , koju je uzgred budi rečeno obavljao izuzetno dobro, Miloševićev junoša Dačić Kalemegdan Ivica. Ugričić je smijenjen jer je podržao pravo Nikolaidisa da slobodno piše i govori, što je Dačić karakterisao kao zločin i podršku terorizmu.

  Takvi mediji nikada neće doći u šansu da istinski razotkriju suštinu štetnosti crnogorskog režima. Uvijek će padati na ispitu radeći trule kompromise, što se posebno vidi kada pogledamo spisak dopisništava posebnpo štampanih izdanja, a ono vrvi od saradnika policije i slabo plaćenih prenositelja banalnih informacija.

  dakle, podržavam izvještaj. Odlično 107-mo mjesto – što bi rekla legendarna Milka Babović.

 6. IZ DOKUMENTACIJE: NIŠTA NOVO ZA CRNU GORU…..

  12 March 2008 00:38 am
  *
  Vlada ne sarađuje sa Radnom grupom UN

  Njujork, Podgorica, (MINA) – Crnogorska Vlada nije odgovorila na zahtjeve o informacijama o 15 slučajeva koja je istraživala Radna grupa Ujedinjenih nacija (UN) za prinudne nestanke.

  To se navodi u najnovijem izvještaju tog tijela, koji je objavio Savjet za ljudska prava UN, pod nazivom Unapređenje i zaštita svih ljudskih prava – građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, uključujući pravo na razvoj.

  Ističe se da crnogorska vlada nije uputila nijednu informaciju o tim slučajevima.

  Radnu grupu su prošle i prethodnih godina o slučajevima 16 prinudnih nestanaka obavijestile nevladine organizacije i porodice žrtava. U međuvremenu jedan slučaj je razriješen na osnovu informacija dobijenih od Vlade, dok je u ostalim saradnja izostala.

  U izvještaju Radne grupe navodi se da je to tijelo informisano da crnogorske vlasti nijesu obezbijedile odštete žrtvama i porodicama žrtava deportacije Bošnjaka iz Crne Gore 1992. godine.

  Freedom house CG –djelimično slobodna (Albanija,Makedonija,BIH Moldavija,Turska)
  Corruption is a serious problem in Montenegro. The country was not ranked in Transparency International’s 2006 Corruption Perceptions Index, but some international officials believe that corruption is an even greater problem in Montenegro than in neighboring Albania, which was ranked 111 out of 163 countries surveyed. By comparison, Serbia was ranked 90. Djukanovic himself has been accused by Italian prosecutors of involvement in cigarette smuggling, and since 2000, three high-ranking Montenegrin police officials have been assassinated.

  Dragan Janjić
  Predstavnik Novog Sindikata RTCG za odnose sa javnošću

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: