Jankoviću povjeren mandat, Slovenci ljuti zbog upletanja ambasadora SAD-a

Slovenska je politika na nogama nakon otkrića da je američki veleposlanik održavao konzultacije sa stranačkim liderima te im sugerirao stvaranje velike koalicije, a prema nekim tvrdnjama, i da je poručio da takvu vladu ne bi trebali voditi ni Zoran Janković ni Janez Janša.

Državna televizija objavila je da je Joseph Mussomeli sebe ponudio za posrednika pri sastavljanju vlade te da je predsjednike parlamentarnih stranaka na razgovore o toj temi pozvao u veleposlanstvo. To, i njegova izjava za Pop TV da “bi bilo lijepo kada bi se mogla oblikovati koalicija, koja bi predstavljala većinu, ako ne i sve Slovence”, nagnala je slovenskog predsjednika Danila Türka da mu poruči da je takvo ponašanje “neprimjereno miješanje u osjetljivu tematiku sastavljanja vlade”.

Predsjednik
– Vladu sastavljaju ljudi Republike Slovenije i naše političke stranke, a ne strani veleposlanici – rekao je Türk.

List Finance na temelju diplomatskih izvora tvrdi da je Jankoviću savjetovano da odustane od mandata zbog nesnalaženja u vanjskoj politici te sumnji u korupciju, a da javnosti to objasni najmjerom da će se posvetiti gradnji stranke. Janši je savjetovano da odustane se povuče zbog suđenja u aferi Patria, te da to javno obrazloži činjenicom da se ne bi imao dovoljno vremena posvetiti i suđenju i vođenju vlade.

– To si SAD ne bi dopustio ni u jednoj drugoj europskoj državi i dosad i nije – rekao je za Delo europarlamentarac i bivši veleposlanik Ivo Vajgl.

No, Mussomeli tvrdi da su njegovi postupci pogrešno shvaćeni. Priznao je da političare jest pozvao na razgovore, ali da to nije bilo ništa izvan uobičajene diplomatske prakse. Izrazio je interes SAD-a da Slovenija dobije stabilnu vladu, ali se, tvrdi, nije zalagao za “trećeg čovjeka” na čelu slovenske vlade.

Da sam uistinu rekao nešto takvo, vaša bi me vlada morala zamoliti da odem – rekao je Mussomeli.

Novi krug pregovora
U međuvremenu je mandat za formiranje vlade predsjednik Türk i službeno dodijelio Jankoviću, koji je jučer intenzivno nastavio pregovore sa Socijalnim demokratima Boruta Pahora, Građanskom listom Gregora Viranta i Desusom Karla Erjavca.

Janković je najavio da bi koalicijski ugovor mogao biti usklađen već tijekom jučerašnjeg dana, no pregovarači četiriju stranaka bili su skeptičniji te su eventualni dogovor najavljivali za početak idućeg tjedna. Virantova lista istovremeno o koaliciji pregovara i s Janšom, no čini se da su članovi stranke podijeljeni oko toga koga bi trebali podržati.

izvor: jutarnji.hr

Comments

  1. Nema mjesta na kugli zemaljskoj dje ta prekookeanska olos nije zabola nos.
    Ujedno i slika koliko su zaista nezavisne drzave i vlade ex Jugoslavije

  2. Na pitanje zasto DPS ulazi u mnogoclane koalicije cascavajuci sa ako se ne varam 13 mandata manje stranke dobio sam odgovor: znas ako bi se desilo da vodeca lista ima manje od pola mandata onda bi Mur i Fiser za 24 sata sastavili vladu bez DPS-a.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.