Transatlantski tunel

izvor: glasistre.hr

Vlakom bi se jednoga dana moglo putovati više od 8.000 kilometara od New Yorka do Londona, nakon što su visoki ruski dužnosnici navodno poduprli plan za izgradnju 105 kilometara dugog podmorskog tunela između Sjeverne Amerike i Azije, izvjestio je u subotu londonski Times.

Times navodi da su zamisao o 60 milijarda dolara vrijednom tunelu ispod Beringova tjesnaca ovoga tjedna podržali neki od visokih dužnosnika predsjednika Dmitrija Medvedeva. List ideju opisuje kao “najveći željeznički projekt svih vremena”.

Tunel bi prolazio ispod otoka Velike i Male Diomede ili Ratmanova na ruskom, odnosno Imaqliq na jeziku starosjedilaca Inuita, koji se nalaze na sredini Beringova tjesnaca. Times navodi da je jedan od visokih ruskih dužnosnika koji podupiru plan, Aleksandr Levinthal, zamjenik saveznog predstavnika za ruski Daleki istok.

Ideja datira prije više od jednog stoljeća, kada je posljednji ruski car Nikolaj II, dva puta odobrio planove za sličan tunel, no onda su se ispriječili Prvi svjetski rat i ruska revolucija.

Britanski list navodi kako pristaše te ideje vjeruju da će to biti jeftiniji, brži i sigurniji način za prijevoz robe diljem svijeta od kontejnerskih brodova. Procjenjuje se da bi taj tunel mogao preuzeti oko 3 posto globalnog tereta i zarađivati oko 7 milijardi dolara godišnje

Levinthal i nekoliko drugih moskovskih dužnosnika sudjelovali su na konferenciji u Yakutsku, na kojoj se razgovaralo o tome kako poboljšati infrastrukturu u regiji, piše Times.Trenutačno se gradi 800 km duga željeznička pruga koja povezuje Yakutsk s Transsibirskom željeznicom, a Rusija planira graditi nove pruge kako bi željeznicom povezala područja s rudnim bogatstvima.

Ideja o tunelu koji bi Rusiju spojio s Aljaskom razmatrana je i 2007. godine na konferenciji u Moskvi nazvanoj “Megaprojekti ruskog Istoka”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.