Dvije konstante nikšićkog doma revolucije: strava i užas (Update)

izvor: vijesti.me

Nezaštićena građevina Doma revolucije od 22 hiljade kvadratnih metara, čija je izgradnja počela prije više od trideset godina, zamalo nije odnijela još jedan život.

Zahvaljujući brzoj intervenciji nikšićke Službe zaštite i spasavanja iz kanala dubokog oko 12 metara, gdje je bilo oko metar vode, izvučena je dvadesettrogodišnja Nikšićanka, koja je srećom prošla bez povreda.

“Za nju se može reći da je zaista imala sreće. Kanal, dubine oko 12 metara, u kome smo je našli bio je prilično uzak a na njegovom dnu se nalazilo oko metar vode. Poslije takvog pada teško neko da može ostati živ a ona je, eto, ostala skoro nepovrijeđena”, kazao je komandir smjene Slavko Tadić.

U katakombama toga zdanja do sada je život izgubilo skoro 15 ljudi, a prošlog mjeseca su pronađena tijela dvojice Nikšićana – S. Ć. (54), koga su porodica i policija tražili tri mjeseca, i M. J. (28), čiji nestanak je prijavljen mjesec prije pronalaska njegovog tijela.

Osim ljudskih života Dom progutao i preko 50 miliona eura

Objekat, koji je odavno prozvan “Dom smrti”, je nezaštićen pa kroz srušenu ili oštećenu ogradu svakodnevno prolaze skitnice, beskućnici, alkoholičari i narkomani, kao i oni koji imaju namjeru da okončaju život.

Dom revolucije je pored toliko života “progutao” i preko 50 miliona eura.

Prije tri godine Opština Nikšić je bila na pragu odluke o rušenju objekta, ali je na predlog Ministarstva kulture Vlada odlučila da nastavi njegovu gradnju.

Pored tržnog centra Dom revolucije, ako i kada bude izgrađen, imao bi i kulturno-informativne sadržaje i dio za za spomen obilježja narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine.

***

izvor: vijesti.me / youtube.com

Nikšićki vatrogasci izvadili su, oko podne, dva tijela iz katakombi Doma revolucije, napuštene mamutske građevine u centru grada.

Policija pretpostavlja da se radi o sugrađanima Savi Ćuzoviću (54), nestalom prije tri mjeseca, i Mići Jevtoviću (28), čiji nestanak je prijavljen prije mjesec dana.

Tijela su pronađena u vodom napunjenoj prostoriji, planiranoj za kamernu scenu objekta, na dubini od dva i po metra.

Veliki broj građana okupio se tokom akcije vatrogasaca i policajaca, na potezu od ulice Nika Miljanića, preko puta zgrade “Vračar”.

“Istraga, u okviru koje i obdukcija, pokazaće kako je došlo do smrti dva lica” rečeno je “Vijestima” u policiji.

Ruglo Nikšića progutalo 12 života

Gradnja Doma revolucije, planirana u vrijeme uspona socijalističke Jugoslavije, započeta je 1979, a napuštena deset godina kasnije.

Ruglo Nikšića, od 22.000 kvadrata, od tada je progutalo najmanje 12 života.

Objekat je, uprkos nastojanju volontera, nezaštićen, pa kroz srušenu ili oštećenu ogradu svakodnevno prolaze svi koji imaju potrebu da se sakriju, od skitnica i beskućnika, do narkomana, o čemu svjedoče improvizovana boravišta i odbačeni špricevi.

Upravo ispod jednog od takvih, sa daskama u uglu ispod stepeništa, je ambis u kome su nađena tijela dvojice nesrećnika.

Opština Nikšić prije tri godine bila je na pragu odluke o rušenju objekta, ali je na predlog Ministarstva kulture Vlada odlučila da nastavi gradnju planiranog kulturno-informativnog i tržnog centra, sa dijelom za spomen obilježja narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine.R

Comments

 1. Svi smo na dobrom putu da se podavimo u sličnoj žabokrečini…

 2. Stvarno je nevjerovatno da u centru jednog grada stoji ovakvo ruglo.

  Postoji li ikakvo rjesenje ovog problema? Zna li neko odje, ko je kompetentan, kakve su opcije?

  p.s. Ko ce da odgovara za ova 2 tj. 12 zivota?

 3. Dom je desetak metara udaljen od Najstarije banke

 4. revolucija je pase, rušite i dom, da nebi on vas rušio.

 5. katastrofalno za jedan grad i njegove ljude
  toliko je zivota izgubljeno
  katastrofalno a niko da ne odgovara iz gradskih vlasti i drzave
  revolucija u crnoj gori – kakav je dom takva i revolucija
  ..a znalo se i planiralo se pozorista bioskopi galerije dom kulture i igre u ono vrijeme

 6. Realnost naseg sunovrata says:

  Nazalost, tu vjerovatno nema rjesenja. Ili je ustvari toliko skupo da poslovicno nepreduzimljivi Crnogorci i predstavnci mafije na vlasti to nalaze kao lose skrivano opravdanje. Niko, pa ni brojni nezavisni mediji (!), ne govori o problemu podzemnih voda koji se pojavio na tom mjestu. Ta voda se fakticki vise ne moze zaustaviti. Vjerovatno ce u perspektivi rasti brze nego sto Venecija tone.

  U apokalipticnoj viziji koja je sve realnija, Niksic ce u ne toliko dalekoj buducnosti i formalno biti pretvoren u mocvaru, bukvalno. Podgorica ce u medjuvremenu biti prosirena do Danilovgrada, a na Bogeticima, prema nekadasnjem Niksicu, ce biti postavljena rampa: NAPUSTENI GRAD: SAMO ZA AVANTURISTE!

  Tako ce ostatak Crne Gore ostvariti decenijski san da se preseli u Podgoricu! A Milo i njegova banda, on ce i dalje da nas vesla, prezivjelim robovima na cast!

 7. Da se nalazi u Amsterdamu, bio bi prepun. Beskucnika, anarhista, umjetnika… koji bi znali da ga iskoriste. Ovakav je dobar samo za lament nad vlascu (koja je neupitno katastrofalna), ali da je srece, mogao bi biti inspirativan za video spotove, filmove i slicno. Ili za nekog niksickog Ceda Pustinjaka. Problem je sto takve svijesti nema u CG. Da ima, mozda ni vlast ne bi bila ovakva.

 8. Mene iznenadjuje najvise nezainteresovanost gosp. Djukanovica kao Niksicanina, za probleme koji unistavaju njegov rodni grad. Zaista neshvatljivo!
  Nije to Niksic zasluzio, da ga zaborave bas njegovi rodjeni.

 9. Hm, treba razmisliti ozbiljno o ideji da se ova nedovrsena i sablasna gradjevina makar pretvori u zanimljiv prostor za raznorazne umjetnicke izrazaje. Zanimljivo je da sada nema na njoj, cak, ni murala, grafita i sl.Odsustvo individualnih angazmana, ali i potkultura, cak i u ovom kontekstu….bezveze….
  P.S.Idem ovih dana u Nk, bas cu da pogledam Dom revolucije izvana (ali ne i iznutra, za svaki slucaj, jer ko bi vas izvijestio kakav ,,umjetnicki” potencijal zgrada ima ili nema…. :)))))))

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: