Nova nikšićka “pečurka”

Danas je, na opštu radost i sreću mještana nikšićkog naselja Rubeža i stanovnika ove opštine, a na opšte ogorčenje, bijes i tugu zvaničnika lokalne vlasti, kao i brojnih nevladinih organizacija – svečano opet puštena u “rad” fabrika za proizvodnju “pečurki”:

Panorama dijela grada oko Željezare, 30. maj, 2011. godine

(klikni  na fotografiju za veći prikaz)

Comments

 1. Po nasim saznanjima u fabrici se trenutno na staroj elektrolucnj peci topi oprema iz druga 2 pogona…

  Moze se reci da ovaj tehnološki monstrum jede sam sebe.

  I pritom pokusava i drugima zagorcati zivot.

  Doslijedno do kraja…

 2. Prije bi se moglo reci da se ,,samoreciklira”, posto ce preradjeni materijal biti upotrebljen proizvod a i od otpada ce neko imati koristi.

 3. Kao i svaki put, kada strani investitori Zeljezaru ostave na ,,cjedilu” pojavi se isti spasioc koji garantuje redovne plate i otkup proizvoda. I to sve bez ikakve koristi.

  Ta idila traje nekoliko mjeseci i onda se opet pojavi novi strani investitor koji preuzima u medjuvremenu narasle dugove za struju i ostale dazbine.

  Na njihovu zalost a na srecu gradjana Niksica i Crne Gore, vise nema subvencioniranja racuna za struju, pa ne vidimo nacin na koji se moze na staroj peci i bez dozvola za upotrebu nove koja nije ispunila projektovane parametre, Zeljezara moze postaviti na stabilne osnove.

  Naravno, ukoliko se fabrika dovede u red, odnosno ispuni sve potrebne standarde od ekolokih do zastite na radu, a sto iziskuje velika ulaganja i dolazak kvalitetnih strucnjaka, to bi bila drugacija situacija.

  Na zalost, smatramo da je ovo samo jos jedan u nizu pogresnih poteza, da se ovo radi kako bi se isplatili radnici koji prodaju radna mjesta, odnosno opet zbog ,,socijalnog” momenta i da trenutno ne postoji ozbiljna strategija Vlade da se problemi u Zeljezari rijese na nacin da bude zasticen javni interes.

  Nama ostaje da opet ukazujemo na pogubne posledice rada fabrike bez sistema za preciscavanje otpadnih gasova i trpimo komentare tipa ,,Evo ih opet ovi, oni bi sve zatvorili zbog ekologije”

  Repriza.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.