Šeki, Draško i Monitor

izvor: “Liberal”, 15. decembar 1998.

Zbog neslaganja sa uredjivackom politikom i otkrica da je glavni i odgovorni urednik “Monitora” Drasko Djuranovic kao rezervista JNA ucestvovao u “oslobadjanju” Dubrovnika novinar Seki Radoncic napustio redakciju tog lista.

Dugogodisnji novinar “Monitora” Seki Radoncic demonstrativno je napustio redakciju tog lista. U pismenoj ostavci Radoncic je naveo da napusta “Monitor” zbog poduzeg neslaganja sa uredjivackom politikom, kao i zbog iznenadnog saznanja da je glavni urednik antiratnog “Monitora” Drasko Djuranovic kao rezervista nekadasnje JNA aktivno ucestvovao u urbanocidu, odnosno u “oslobadjanju Dubrovnika”.

Zloupotreba lista

Do eskalacije visemjesecnih podjela u “Monitoru” doslo je prije skoro dva mjeseca, kada je Drasko Djuranovic kao glavni urednik tog nedjeljnika odbio da objavi intervju, koji je Seki Radoncic napravio sa predsjednikom SNP Momirom Bulatovicem. To je bio direktan povod da na sastanku redakcije Radoncic optuzi glavnog urednika “Monitora” Draska Djuranovica da je cenzor i da je svojim losim uredjivanjem doveo do toga da citaoci bojkotuju “Monitor”. Uslijedilo je jos nekoliko vrucih sastanaka, pa prepiska dvije zaracene strane i, konacno, unutarredakcijski poraz Sekija Radoncica.

Pomenuta prepiska najbolje odslikava stanje u “Monitoru”. Evo sta je Seki Radoncic, izmedju ostalog, napisao redakciji “Monitora”: “Svi znamo da ‘Monitor’ pod urednikovanjem Draska Djuranovica dozivljava ono najgore – bojkot svojih citalaca. Tiraz i uticaj ovog lista drasticno je opao bas u vrijeme kada drugim novinama skacu tirazi. Glavni urednik toliko favorizuje sebe, da hoce da je i glavni urednik, i glavni analiticar, i glavni komentator, da uredjuje naslovnu stranu, da pise pricu sa naslovne strane, iako dobroj naslovnoj strani ne treba ni jedna jedina rijec… Ja vas molim da navedete makar jednu ozbiljnu novinu na prostoru bivse Jugoslavije, i sire, gdje glavni urednik u tolikoj mjeri zloupotrebljava list za sopstvenu promociju. U ‘Monitoru’ je, nadam se da ne pretjerujem, to dovedeno do neukusa. Zbog toga sam, na proslom sastanku redakcije uporedio ‘Monitor’ sa Krcicevim ‘Sandzakom’… Na istom sastanku, u prisustvu Djuranovica, upozorio sam na jos vecu opasnost: Da Djuranovic svjesno pravi destrukciju ‘Monitora’, te da se na perfidan nacin obracunava sa starom ekipom novinara. Tako je, da ponovim, jednom Esadu Kocanu oduzeo uvodnik, marginalizuje ga i gura gotovo do ukrstenice, jednog Veseljka Koprivicu je, gle apsurda, zaduzio da pise – reportaze… Mene pokusava da istisne iz politike, i uopste iz lista, jer mu ne odgovara kako pisem svoje teme”, konstatuje Radoncic.

Zatvorenost za sagovornike

Seki Radoncic je potom optuzio Djuranovica da je novina krajnje zatvorena za sve sagovornike koji ne dolaze iz vladajuce partije, posebno za liberale.

“U ‘Monitoru’ nema drugih sagovornika, osim onih koji govore za drzavnu Televiziju, ‘Polis’ i ‘Pobjedu’. Novina u kojoj su objavljivani intervjui sa Seseljem, Mirjanom Markovic, Bozidarom Bojovicem, Acimom Visnjicem, Brankom Kosticem, Rugovom… zahvaljujuci Djuranovicevom urednikovanju sada je totalno zatvorena. Tako se ‘Monitoru’ desila profesionalna bruka: intervju sa v.d. liderom LSCG Mikom Zivkovicem objavljen je sa zakasnjenjem od nekoliko mjeseci, tek poslije drzavne Televizije, ‘Pobjede’ i ‘Polisa’. Da stvar bude jos gora taj intervju ne bi bio objavljen ni danas, da ga na svoju ruku nije pustio Veseljko Koprivica, i to dok se Djuranovic nalazio u Americi. Po povratku iz Amerike, Djuranovic je objavljivanje intervjua sa Zivkovicem nazvao urednickim promasajem. Ni intervju sa Momirom Bulatovicem, koji sam predlozio, takodje nije mogao proci”, konstatuje, izmedju ostalog, Radoncic i nastavlja: “Moze Djuranovic licno da mrzi ili ne simpatise ‘momirovce’, liberale, Rakceviceve socijaldemokrate, ali mu to ne daje pravo da blokira i zatvara ‘Monitor’. Pogledajte kako se u ‘Monitoru’ opremaju tekstovi, kakvi se birokratski naslovi daju, kako se biraju podnaslovi, kako glavni urednik glatko odbacuje nove inicijative koje treba da povrate tiraz, kao onu o uvodjenju satiricnog podlistka koji bi isao jednom mjesecno.

Pitam vas: Da li je ‘Monitor’ objavio ijednu pravu aferu od kada je Djuranovic dosao za urednika, iako je to bila nasa ‘specijalka’? Zasto je po njegovom dolasku iz Amerike blokirao pisanje o slucaju Milana Gajovica? Zasto nije dozvolio da se taj slucaj profesionalno isprati do kraja”, pita se Radoncic i tvrdi: “Sve to ukazuje da Djuranovic u ‘Monitoru’ preuzima ulogu CENZORA.”

Tiraz vojna tajna

Radoncic dalje kaze da je ‘Monitor’ list koji svakim danom sve dublje tone: “Citaoci ‘Monitora’ su pametni ljudi: vide oni o cemu se tu radi. Zato su mnogi od njih prestali da ga kupuju. Milka Tadic je u svojstvu direktora ‘Monitora’ na sastanku redakcije, na moje insistiranje, kazala da je doslo do drasticnog pada tiraza ali je izbjegla da prizna koliki je on trenutno. Ja znam tiraz ‘Vijesti’, ‘Pobjede’, ‘Vecernjih novosti’, ali, evo, ne znam tiraz lista u kojem imam akcije. Taj se podatak uporno krije. Neko se, ocito, stidi tog podatka”, pise Radoncic.

Radoncic, takodje, tvrdi da je ovih dana saznao da je Drasko Djuranovic tesko obmanuo redakciju, jer je prilikom kandidovanja za glavnog urednika jednog antiratnog lista precutao da je kao rezervista bivse JNA bio na dubrovackom ratistu.

“Da sam za to tada znao, ja bih bio debelo protiv toga da Djuranovic postane glavni urednik ‘Monitora’, kategorican je Radoncic. Navodeci da sa Djuranovicem nije ni u kakvom licnom sukobu, on je na kraju zatrazio da se o njegovim navodima Redakcija “taksativno izjasni, na posebnom sastanku”:

“Trazim da se Redakcija, i vecinski vlasnik ‘Monitora’ dr Miodrag Perovic, izjasne o tome da li Drasko Djuranovic moze i dalje da bude glavni urednik lista”, napisao je Radoncic, zakljucivsi da iz principijelnih razloga zamrzava svoj status u ‘Monitoru’, sve dok je glavni urednik Drasko Djuranovic.

Pausalne ocjene

Uslijedio je odgovor Redakcije ‘Monitora’ u kojem se konstatuje da je “jedinstven stav clanova redakcije prisutnih na sastanku (odrzanom 27. novembra) da su Radonciceve ocjene iznesene u pismu neutemeljene i netacne.”

“Niti je ‘Monitor’ napustio od pocetka izlazenja zacrtanu uredjivacku politiku, niti je tacna tvrdnja o samovolji glavnog i odgovornog urednika Draska Djuranovica”, istice se u odgovoru Redakcije. Podatka o tirazu, razumije se, nema ali se zato navodi:”Konstatujuci da posljednjih mjeseci tiraz lista raste, a remitenda opada, Redakcija je zauzela stav da glavni i odgovorni urednik Drasko Djuranovic i direktor Milka Tadic imaju podrsku i povjerenje. Redakcija je upoznata sa licnom odlukom Sekija Radoncica o ‘zamrzavanju’ svog statusa u ‘Monitoru’. Zao nam je sto je Radoncic svoju dalju saradnju u ‘Monitoru’ ultimativno uslovio smjenom Draska Djuranovica sa mjesta glavnog urednika, protiv cega su se izjasnili sljedeci clanovi redakcije: Milka Tadic, Miodrag Vukmanovic, Branko Vojicic, Zoran Radulovic, Beba Marusic, Damir Vujosevic, Drasko Djuranovic, Veseljko Koprivica, Dragoljub Vukovic, Dragan Djuric, Gordana Borovic i Goran Vujovic”, stoji na kraju odgovora redakcije ‘Monitora’.

Zanimljivo: na sastanak redakcije nijesu pozvani ni Seki Radoncic, ni Miodrag Perovic. Sastanku nije prisustvovao ni Esad Kocan, ali je, saznaje “Liberal”, odbio da stavi potpis na takav odgovor redakcije. Kocan je, kao sto se zna, jos uoci izbora, nezadovoljan uredjivanjem “Monitora”, napustio Uredjivacki kolegijum tog nedjeljnika.

Razocaran organizovanjem sastanka redakcije na koji nije bio ni pozvan, i posebno njegovim zakljuccima, Seki Radoncic je definitivno napustio “Monitor”. Inace, u “Monitoru” odavno vise nema ni afera, ni prave kritike aktuelne vlasti, ni prisustva opozicije, niti kritike komunizma, stare vlasti, Milosevicevih generala, niti slika Mila i Momira sa dubrovackog ratista… Ali zato na drzavnoj Televiziji, vise od svih opozicionih lidera zajedno, ima glavnog urednika i direktora “Monitora” Draska Djuranovica i Milke Tadic. Zacudo: i “prozvani” utemeljivac i vlasnik “Monitora” dr Miodrag Perovic o svemu cuti.

Comments

 1. Šćepo protiv Draška a sada zajedno. Operativci.

 2. nikola nikolic says:

  BAGRA

 3. Podnaslov bi mogao biti jasniji, s obzirom da je Radončić u intervjuu konkretno optužio Esada Kočana da ga je izbacio iz impressuma Monitora. Kao i da je svoje jade povjerio ‘profesionalnom novinaru’ koji je bliski prijatelj gorepomenutog Đuranovića.

  Interesantan podatak uz ovu priču je i 110k ojra, koliko je Radončić, po sopstvenom priznanju, uspio da iskamči Vijestima, odnosno Miodragu Peroviću (a propos one ružne prepiske objavljene u Pobjedi).

  Kakva ekipa…

 4. Loodilo sine,
  kako god okreneš ne valja,
  posebno na šekijevoj strani koji se ispovijeda kod šukovića. Da kažemo da je loš zbog brata, pogriješićemo, on, šeki je loš zbog sebe samoga i neće ga ni drina, neće ga ni piva. ni tara oprati. Čoek pljuje po sopstvenom uratku i čovjeku koji je rekao, ja ne dam! Po cijenu života! Ako pak nije onj onaj pravi dobrotvor, onda je bio puzki izvršioc, što znači da bi MOJMILO trebali odgovarati pred sudom. Doživotna.

 5. Ovaj tekst je objavljen 15. decembra 1998. godine, a ne 2008. kako navodite. Deset godina razlike je ipak veliko u ovom burnom vremenu i sve ovo treba tumačiti u kontekstu događanja oko 1998.

  • Ja mnim da je to lapsus jer je jasno na koji se period odnosi odnosno na period kada je Drasko radio za Miska kao podrska Milu a Seki bio kao nezavisan (da ne kazem neznaven). Sada Drasko radi za Mila bas kao i Seki, Misko je kao protiv. Ili ja nedje grijesim!?

   • Enter, saglasan sa Vama u potpunosti.
    I ne smo sglasan, već je nesumnjivo tako kako ste napisali.
    Što se tiče samog intervjua, bez obzira što mi mislili o njemu(a ja sam svoje prognoze što će se desiti u njemu iznio 7-8 dana ranije) on je pogodio svoju svrhu. Težište priče o odgovornosti za deportaciju je prebačeno na Momira Bulatovića i Slobodana Pejovića, Djukanović se više ne pominje. To je bio cilj svega i on je odradjen. Gadljivo, nisko, odvratno, ali suštinski efikasno.
    “Moji” su izgleda jedva dočekali ovako nešto. Već stižu glasine do mene, od njih:”vidiš li ti da Milo ništa tu nije kriv već Momo, a da je onaj tvoj Pejović bio medju glavnim u tome.”

    21 maja, 7 dana prije pomenutog intervjua u jednoj polemici ovdje sam do tančina predvidio što će se “desiti” u intervju:

    Zipp 21. Maj 2011. u 3:39 pm kaže:

    Na kraju, vidjet ćete kako će uskoro, sa svojim gostom Šekijem Radončićem “profesionalno da raskrinkava” Slobodana Pejovića, Monitor i Vijesti. Unaprijed znam zašto radi intervju, vjerute mi.
    No, kada ovo pročita(a pročitat će) možda se okani, da ne kažem od kakve namjere!

 6. Vidim, Zippe, bass si ga uplasssio! Postajess predmet sprdnje. Dosadio si bogu i ljudima mlateci istu pricu svaki dan. Zaustavi ga, mudonja, nedje na ulici pa mu reci sto imas.

  • @bua
   Ja nijesam to napisao da bih ga uplašio, već sam pokušao da ga pozovem na savjest, ako toga kod nas i medju ovim novinarima uopšte ima.
   Nijesam “mudonja” da bih nekog mlatio po ulici, niti sam toliko fizički jak, niti je to moj stil. Neću mu reći na ulici ništa. Radije ovako da svi “čuju i vide”.
   Mislim da Vi dolazite iz miljea koji neke stvari rješavaju u “institucijama sistema” a neke na ulici. Za sada nemate ništa o meni da bi me mogli disciplinovati “institucijama sistema”, ostaje vam mrak i ulica.

  • Zanimljive su ove razne bu(v)e, kojima je veci problem to sto Zipp ponavlja sustinu, nego sama sustina.

  • bua,

   javni nastupi podlijezu javnoj kritici.
   Nema tu nista licno, iako mnogi Crnogorci to ne umiju da razdvoje!

 7. Sta je pljuvaci? Ostali ste bez reksta! Misevi anonimni, bez petlje i casti, to ste vi.

 8. Zagrebao? Osim idiotskih analiza i potoka pljuvacke, nisam vidio nista drugo. Pet ljudi sa 15 nickova koji blate par osoba koje bolesno mrze. I jos sebe uzdizu u centarforove i sl. sakriveni pseudonimom. Uistinu ste kloaka od medija.

  • meni je ovo pravo otkrice. Do sada nisam mnogo citao o Drasku Djuranovicu, ali ovakvi tekstovi pomazu da se shvati danasnja situacija. Nisam primijetio nikakvu mrznju na portalu.

  • Dragi Nepoznato,

   zadovoljstvo nam je da nas smatrate KLOAKOM. Posebno ako to dolazi iz USTA nekog ko se prepoznao kao medij(ator) crnogorske stvarnosti u ovim godinama. U ovom prostoru iskomadane i izvrnute crnogorske stvarnosti, to zaista shvatamo kao kompliment od Nepoznatog čitaoca.

   javniservis.me

 9. Cestitam! Kakav inteligentan zakljucak. Sad kad ste me otkrili trkom bjezim, postidjen. Lajte kere Jakobsfelda, za bolje nijeste.

 10. Opa! OljaTadic Mijovic igracica na Milovom stolu, nakon pobjede na predsjednickim izborima 97. izgubila je zivce! Neon itd. Ivanovic vjerovatno priskace u nastavku. Ali mene nece biti. Napustam drustvo prljavih novinara koje je vjerno oslikao mr Radoncic. Zbogom bagro

 11. Hoce li mi neko objasniti yasto Radonccic sada i ne pominje Djuranovica koji ga je izbacio iz Monitora, nego u Sukivicevoj istini tvrdi da ga je izbacio Maras? Nessto je tu nelogiccno ili je u pitanju vissi interes, odnosno lova i njihov front protiv Monitora?

 12. Djuranovic je poznati udbas.

 13. Sokrate, evo malo razjasnjenja. Seki pise da ga je Djuranović izbacio iz Monitora, a sada ne smije da kaže da ga je vratio Esad Kočan. Nekad je kritikovao Mila, a sada je u frontu sa onima koji ga podržavaju. Došao je u situaciju da poništrava sve ono što je pisao o Sl. Pejoviću. I na kraju – nije tačno da je Monitor ikad tvrdio da su Jasenka Perović i porodice deportovanih bilo čiji agenti, pa ni agenti crnogoske udbe, nego da su agenti crnogorski nju i njih dezinformisali pa su se okrenuli protiv Monitora i Pejovića. Ovo je lako provjeriti u Monitorovim tekstovima o deportaciji (Hajka na Pejovića itd.) i polemikama Monitora sa Jasenkom Perović.

 14. A đe je sad taj Šemsudin Smradončić?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.