U Španiji uhapšena tri crnogorska pomorca

izvor: seebiz.eu

Trojica crnogor­skih pomoraca i jedan Kosovar uhapšeni su nedavno u akciji španske policije, kada je na brodu “Risan” koji plovi pod zastavom Monaka, pronađeno i zaplijenjeno oko 42 kilogra­ma kokaina, saznaju “Vijesti.

Teretnjak kompanije “Dabinović” iz Monaka, čiji je vlasnik Stevo Dabinović porijeklom iz Boke, plovio je iz Argentine ka jednoj od španskih luka. Brod je zaustavljen u nedjelju 17. aprila, a tamošnja policija pronašla je skupocjenu pošilj­ku droge, čija se vrijednost procjenjuje između 1,4 i 1,7 miliona eura.

Informaciju o zapljeni droge na brodu kompanije “Dabino­vić”, “Vijestima” su juče u te­lefonskom razgovoru potvrdili i u njenom sjedištu.

“Mogu vam potvrditi tu in­formaciju i ništa više od toga, jer ni mi ne znamo. Vlasti to drže kao top sikret”, kazao je sagovomik iz kompanije “Da­binović”, koji nije želio da bude imenovan.

Nije poznato da li je akcija razbijanja ovog narkolanca bi­la prethodno planirana i na koji je način izvedena, jer u španskim medijima minulih dana nije objavljena nijedna informacija o tome. To pot­vrđuje vjerovatnoću da je is­traga tajna i da još nije okončana.

Gotovo istovremeno, tačnije, istog dana, i u Crnoj Gori je ekspresno uhapšen Cetinjanin Željko-Kiko Martinović, koji se navodno sumnjiči za šverc kokaina zaplijenenog u Španiji. Zvaničnici policije, tužilaštva, suda, ali i Martinovićev advokat, proteklih dana su bili veoma škrti u davanju bilo kakvih komentara, prav­dajući se: da se ta aktivnost vodi kao službena tajna. “Ak­cija još nije završena i uskoro bi se mogla očekivati nova hapšenja”, saznaju “Vijesti” od izvora bliskog istrazi.

Koincidencija je velika, a da li su hapšenja u Španiji i Crnoj Gori zaista dio jedne međuna­rodne policijske akcije, iz cr­nogorske policije juče nijesu mogli da potvrde.

*** ***

izvor: vjesnik.hr, 12. januar 2010.

Pojedine brodarske tvrtke, poput jedne talijanske, slove kao švercerske pa pomorci skloni opisanoj »dopunskoj djelatnosti« ciljano odlaze upravo na njezine brodove. Primjerice, u crnogorskom gradu Kotoru javna je tajna da nemali broj tamošnjih pomoraca, ali i onih koji s plovidbom nemaju nikakve veze, traže ukrcaj kako bi švercali drogu i tako za kratko vrijeme, uz veliki rizik, riješili sve svoje financijske probleme. U Kotoru se svakodnevno govori o umiješanosti njihovih pojedinih sugrađana u šverc droge, a ne tako davno četiri crnogorska pomorca, dva Kotoranina i dva Baranina, zatvorena su u Belgiji zbog krijumčarenja 100 kilograma kokaina. Jedan je pak zbog toga »pao« u Australiji.
U Kotoru se priča i da je s jednog talijanskog broda u more bačen časnik jer nije htio sudjelovati u švercu droge. Misteriozni nestanci članova posade s nekog broda ponajviše se povezuju s krijumčarenjem droge, oružja, ljudi, nuklearnog otpada… Droga putuje i podmornicama, uglavnom između Južne Amerike i SAD-a. Jedna od polusagrađenih krijumčarskih podmornica otkrivena je čak u Bogoti, daleko od mora a rađena je prema ruskim nacrtima. Trebala je prenositi 200 tona droge.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: