Dokle i Dosta!

Mislim da ovdje ima više nego dovoljno da se odgovori na pitanje sa Jovanovog nezakonito uklonjenog bilborda ,,DOKLE?“ i da se uvaži slogan ,,DOSTA!!!“ koji je dio naše kampanje ,,Da živim u smeću, e NEĆU!“.

piše: Aleksandar Perović, ekološki pokret “Ozon

“Triput mjeri jednom kroj” – narodna poslovica

Na dan održavanja okruglog stola ,,Regionalne sanitarne deponije – pravovremeno ili privremeno rješenje“, kojim je počeo program Škola Ekološkog Aktivizma, gdje se uz učešće predstavnika nadležnih institucija i međunarodnih i domaćih organizacija između ostalog razgovaralo i o situaciji u Beranama i dan nakon što je licencirana geodetska firma koju smo angažovali u saradnji sa gradjanima izvršila novo mjerenje uz prisustvo predstavnika mještana, kako bi se zaštitio javni interes a ne privatni, koje je uzgred rečeno pokazalo značajno drugačije rezultate od prijašnjih, Vasove vode su još jednom bile mjesto gnusnog zločina.

I još jednom je na ovom malom prostoru, gdje su rođeni i žive ljudi velikog srca, prekršen čitav niz zakona države Crne Gore. Kao da se ne može stati na put nečijoj namjeri da nametne svoju volju i ponizi one koji su pokazali da žele braniti svoja prava i koji se ne boje koristiti svoje zakonom propisane mogućnosti i obesmisli naše napore da kroz argumentovan javni dilajog utičemo na donošenje odluka.

Svjesno rizikujući da uđem u domen teorija zavjere, vjerujem da ipak nijesam jedini koji primjećuje da izabrani tajming nosi jasnu upozoravajuću poruku svima koji instistiraju na poštovanju usvojenih zakona. I na pokretanju krivičnih prijava i upravnih postupaka od strane za to osnovanih institucija.

Naime, nakon medicinskog i opasnog otpada, na nelegalnom odlagalištu smeća Vasova voda, završili su i leševi ubijenih napuštenih pasa, koje su kako saznajem iz medija na brutalan način pobili unajmljeni plaćenici koristeći sopstveno oružje. Vjerovatno neprijavljeno i neregistrovano.

Ili možda griješim? Možda je onaj ko im je dao odobrenje za ubijanje napuštenih živih bića pregledao dokumenta? Ili mozda tražio CV-je? Ko zna, možda je bio objavljen i javni poziv i održana javna rasprava, uz poštovanje zakona i objavljivanje na jednom drzavnom ili lokalnom mediju? Možda javnost nije bila zainteresovana da učestvuje u tom transparentnom procesu, pa se sada nemamo pravo žaliti? Ništa nije nemoguće!?

Ipak ja neću ni u ovom tekstu pričati o nemogućim misijama, niti sopstvenim vizijama, već ću vrlo jasno ukazati na moguće rješenje, uz nadu da će oni koji donose odluke misliti isto.

Pošto je realizacija aktivnosti projektovanih Strateškim master planom za upravljanje čvrstim otpadom, očito bila nedovoljno dobra, pristupilo se reviziji ovog strateškog dokumenta koji je trebalo da sadrži primjenjljiive instrukcije kako urediti stanje u ovoj oblasti i napraviti potrebnu infrastrukturu za primjenu zakona koji su u skladu sa EU standardima.

Ovaj dokument bi konačno morao da opravda značajna finansijska sredstva kojima su plaćeni direktni i indirektni troškovi njegove izrade i aktuelne revizije.

A da bi tako bilo moraju se u obzir uzeti uočene prepreke i u zakonskoj i u praktičnoj primjeni, uz poštovanje mišljenja javnosti, očuvanju javnog interesa, neophodnosti drugačijeg pristupa, mogućnosti drugačijih strateških rješenja, primjeni u međuvremenu potvrđenih novih tehnologija…

Drugim riječima, mora se donijeti efikasan plan kako dugoročno riješiti problem čvrstog otpada. Dalje, mora se odustati od nekih planova koji su se pokazali kao neodrživi i sa ekološkog i sa ekonomskog gledišta i uvažiti preporuke EU.

I konačno, moraju se identifikovati i adekvatno sankcionisati svi koji su zloupotrijebili povjerenje i novac poreskih obveznika kako Crne Gore tako i drugih zemalja koje su donacijama omogućile izradu značajnog broja dokumenata iz ove oblasti.

Kako ne bih rizikovao da ostanem nedorečen ili neprecizan, uz profesionalnu obavezu da se borim za uvažavanje sva tri stuba Arhuske konvencije, odnosno primjenu odredbi Zakona o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine, u ovom tekstu ću taksativno nabrojati prekšene zakonske odredbe na nelegalnom odlagalištu otpada Vasova voda, u nadi da će oni koje kao poreski obveznici plaćamo da štite javni interes i bezbjednost konačno pokazati inicijativu i zanimanje za ovaj slučaj koji nas značajno udaljava od evropskih praksi i procesuirati odgovorne.

Dakle, konkretno u Beranama i na Vasovoj vodi uz već pomenuti zakon (Član 4 – Dostupnost informacija o životnoj sredini, Član 5 – Prikupljanje i dostavljanje informacija u oblasti životne sredine, Član 6 – Učešće javnosti u donošenju odluka o posebnim aktivnostima, Član 7 – Učešće javnosti koje se odnosi na planove, programe i politike u vezi sa životnom sredinom) smatram da su prekršene i sledeće odredbe iz Krivičnog zakonika Crne Gore: Zagađenje životne sredine – Član 303, Nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine – Član 304, Oštećenje životne sredine – Član 307, Ubijanje i mučenje životinja – Član 309, Nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija – Član 314, Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine – Član 317.

Mislim da ovdje ima više nego dovoljno da se odgovori na pitanje sa Jovanovog nezakonito uklonjenog bilborda ,,DOKLE?“ i da se uvaži slogan ,,DOSTA!!!“ koji je dio naše kampanje ,,Da živim u smeću, e NEĆU!“.

Uvažavajući narodnu ,,Strpljen spašen“ očekujemo brzo i konkretno reagovanje nadležnih institucija.

————————————————————————–

„Ozon“ traži da se uradi revizija dokumentacije o deponiji na Vasovim vodama

izvor: vijesti.me

Ekološki pokret „Ozon“ oglasio se saopštenjem u javnost u kome ističu da zvanična dokumentacija o deponiji na Vasovim vodama koja je dostupna javnosti i po kojoj su naručena mjerenja rađena, ne “daje precizne parametre niti metodološke upute na osnovu kojih je bilo moguće potvrditi optimalne reperne tačke u skladu sa važećim Pravilnikom o bližim karakteristikama lokacije”  čime je prekšren dogovor “da se javnosti učine dostupni svi relevantni dokumenti”, kao i Arhuska konvencija.

Ministarstvu održivog razvoja i turizma održan sastanak na kome su upoređivani Elaborati kontrolnog mjerenja na lokaciji Vasove vode koje su radile dvije ovlašćene firme, “Progres MV” iz Berana koju je angažovalo pomenuto ministarstvo i podgorička firma “Geotin engineering” koju je angažovao “Ozon”. Sastanku su pored predstavnika naručioca eleborata prisustvovali i geodetski inspektor, autor glavnog projekta i predstavnici te dvije  firme.

Rezultati se razlikuju u udaljenosti deponije od rijeke Lim. Različiti rezultati su nastali zbog različitih tačaka mjerenja sa kojih su predstavnice te dvije firme polazili.

Dok je Ministarstvo izvođaču elaborata dostavio dokument iz glavnog projekta koji još nije zavšen i po kome se mjerenje vršilo sa dna deponije na osnovu koga je određena udaljenost do rijeke Lim od 538 metara, firma “Geotin” polazeći od važećeg urbanističkog plana je mjerenje vršila sa istočne granice deponije te je udaljenost do Lima bila za 88 metara manja od gore utvrđene.

“Na osnovu, od strane autora, potvrđenih podataka da glavni projekat još nije završen, te činjenice da nije zaokružen ni postupak eksproprijacije, smatramo da ima dovoljno razloga preispitati relevantnost ranije usvojene projektne dokumentacije. Takođe, smatramo da je novac svih poreskih obveznika Crne Gore kojima je plaćeno prvo kontrolno mjerenje, odnosno lična sredstva građana Berana i članova Ekološkog pokreta ‘Ozon’ kojima je plaćeno drugo kontrolno mjerenje, zbog nedostupnosti potrebne dokumentacije bespotrebno potrošen, te da su I angažovani stručnjaci nepotrebno dovedeni u neprijatnu situaciju koja nije u opisu njihovog posla” ističu iz “Ozona”.

Oni traže da se uradi revizija postojeće dokumentacije na osnovu koje će se utvrditi da li je i koliko izmijenjen glavni projekat od vremena kada su rađene potrebne studije i elaborati   i da se na taj način potvrdi da udaljenost od rijeke Lim nije eliminatorni faktor.

“Nadamo se da neće biti prekršen i treći stub Arhuske konvencije odnosno da će nadležene institucije pružiti pravnu zaštitu građanima Crne Gore i  da će se što prije krenuti u sanaciju nelegalnog odlagališta otpada Vasova voda, gdje se i dalje, između ostalih, svakodnevno krši i Zakon o životnoj sredini” upozoravaju iz “Ozona”.

Comments

 1. bravo ozon!!!!!!!!!!!!

 2. Samo prije 9 dana,ekipa iz Ministartstva posalje geodetsku firmu(bez naseg prisustva) da premjeri do rijeke Lim.Posalju svima nama(prvo premijeru Luksicu) da do rijeke Lima ima 563.97..znaci 64 metra vise kako zakon trazi.Zakazemo sastanak,dogovrimo se na sastanku,da nezavisna geodetska firma uz prisustvo SVIH izvrsi novo mjerenje.Dodje covjek iz PG,naprasno mu jave da ne mjeri!.MI angazujemo sjutra dan istu firmu ,platimo NASIM novcem ne novcem PORESKIH OBAVEZNIKA CG!…preuzmemo projekat od opstine Berane (urbanisticki plan)(vec je zakacen odje na site)po njemu izmjerimo da je sa svake reperne tacke manje od 500 metara.Na okruglom stolu u Niksicu,OZON im preda nase mjerenje,ONI traze naprasno ODMAH sastanak.I to se dogodi juce.Na sastanku nam izjave,da projekat nije gotov,i da je sve ovo dzabe sto radili.Da treba da se mjeri dno ,vrh,koso mjerenje itd itd….a poslali su mail PREMIJERU LUKSICU da ima 563.97! :)…znaci kad mi izmjerimo ne valja nikako….DOKLE ce se igrati sa nasim strpljenjem? DOKLE se vise suti u ovu nesrecnu zemlju,i kada ce neko reci DOSTA vise!!!! Sta da radimo vise? kome vise da pokazemo da je pravda i zakon na nasoj strani!!!…

  • prvo uzmite bronhi, pa onda sjedite da odmorite i razmotrite novonastalu situaciju. formiranjem komiteta narodne vlasti i odbrane od zaraze za podrucje beransela, budimlje i petnjika pokazacete cijelom svijetu da smo samo zajendo jaci, a jaci uvijek kaci. samo se treba sjetiti da je i svabi slom pukao kad su se petnjik i dapsice ‘44. izmirili oko medja i zajedno navalili i isli do klagenfurta goneci svapsku armadu otpozadi i sa strana. ka sacinoj bari nemate kud, da biste se probijali ka gradu, sacina bara je sva za mila, tako da vam tu nema mrdanja. moracete preko doca i lusca, pa niz pesca, to vam je blize nego da idete preko gusinja i plava, pa na andrijevicu i rzanicu donju. opkolite opstinu na taj nacin, demonstrirajte sa kesama spriceva i pas'ih iznutrica, dako im na taj nacin stvarnost dopre do strasnosti.
   druga varijanta je blokada izvora i politicko-ekoloska zatvaranja nevinoga naroda na cijoj je strani zakona, al nema topuza ni u prici.
   treca je varijanta pomjeranje deponije na bezbjednu udaljenost od lima, najmanje 45 do 50 metara navise i ka bijelom polju, da bi se taj uslov makao sa reda. onda se otvara rasprava o ostalim kriterijumima, udaljenosti sakralnih objekata, aerodroma (turski konzulat iz harema angazovat po pitanju aerodroma, da ne propadne prifatizacija), stambernih objekata, izvora piotke vode i sl. bice ovo zanimljiva decenija u crnogorskom polimlju i zaledju.

 3. Dokle i Dosta!

 4. Biljana Koprivica says:

  Dokle ce se igrati…Pa,sve dok budu mogli.Velike su privilegije koje uzivaju ti sto lazinjaju.PRITISAK…bez prestanka,dojadice nekome!

 5. Milovan Vukov Jankovic says:

  Oni ga nama ODMJERISHE od shake do lakta nash mjere do mOOdi a njihov do chmara, pa je nJiOoV uvijek duzi i bolje prca.
  Boli njih junachki q,rac za OPSHTE DOBRO, imaju oni prechega posla, da pune priHvatne dzepove i partJske KASE, a smecarima ne´smeta smece, shto je brdo smeca vece, to se para brze okrece, i stizu donacije.

  Zajednishtva ni SOLIDARNOSTI odvno nema, kosti su davno bachene da se pokoljemo i o svome jadu zabavimo dok oni ne zavrshe TRANZICIJU, prirodnih i nashih bogastava u njIOve dzepove.

  Brat bratu nece da bude ZIRANT, a ne da stane drugu iz rame, MORALNA BIJEDA I DEPONIJA LJUDSKOGA SMECA, je VECA od organskog i neorganskog OTPADA.

  Negativna REGRUTACIJA ISTIH LIKOVA, koje dvije decenije glAMo na ekranima sa brisachima od pljuvachke, sa zatvorenim PERTIJSKIM LISTAMA, dhje LIDERI biraju POSLUSHNIKE&PODANIKE, nas je uvela u mrachni tunel SOZIMU, skoro sve ili MNOZINU, i iz njega nam nema IZLAZA NA SVIJETLO DANA, RUJNA ZORA NECE SVITAT, jer drze prst na PREKIDACHU za struju, i shaku na ventil da nam zatvore kiseonik.

  NARODE STOKO MOJA; SAMO U OTPADU I SMECU TRAZITE SRECU; NASHLI SMO I PROIZVELI DRCHE I PRCHNE, NEKA VAS GUZE, JA VISHE NECU.
  SMRT FASHIZMU, SLOBODA NARODU; SVE CE NAS POPISHAT.

 6. Ceka se najavlljeno neko novo “koso” mjerenje.. Pa kad im opet dokazemo da i sa “kosim”mjerenjem ima manje 500 metara do Lima, vjerovatno ce narucit i CIK CAK da rastegnu… Ljudi.. ovo je bezobrazluk sta rade od nas…

 7. obavljeno i “koso” mjerenje…opet ispod 500 metara.Cekamo pomocnika ministra da objavi u utorak na konferenciji za stampu…sta li ce sad izmislit?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: