Saopštenje Grupe za Valdanos

Da se ne bi ponavljale ovakve afere, sa već dokazano sumnjivim namjerama, dobronamjerno predlažemo premijeru gosp.Lukšiću da nakon poništenja tendera za Valdanos, objavi međunarodni poziv za izradu dokumenta”Strategija privatizacije turističke privrede Crne Gore”. Nakon usvajanja istog u Skupštini Crne Gore imali bi  jasne standarde  i kriterijume kako da se valorizuju i privatizuju najvrijedniji turistički potencijali zemlje.

24.02.2011

Farsa oko Valdanosa ulazi u završnu fazu. Glavni akteri ove predstave, vrh vlasti i navodni partner očajnički ubjedjuju javnost u povoljni  epilog ovog  skandala. Pokušavaju da za posao vrijedan preko 200 miliona eura,umjesto dokaza da ispunjavaju osnovne uslove tendera, ponude samo jedno pismo. Jedan krajnje sumnjiv projekat  želi  se privesti kraju pomoću PISAMA. Tako umjesto čvrstih dokaza da imaju reference uz neophodni kapitala nude jedno navodno pismo o namjerama i pismo banke kao garanciju. Naša Vlada im pri tome bezuspješno  pomaže. Kontroverzni i netransparentni tender  od početka grubo krši Zakone zemlje i to izgleda ne zabrinjava ni gosp. premijera Igora Lukšića koji se priklonio predsjedniku tenderske komisije gosp. Lazoviću,  u nametanju teze  da su samo garancije sporne u ovom poslu.

A posao je sporan od momenta kada je Vlada donijela Odluku o formiranju komisije za valorizaciju uvale Valdanos.Tada su Ulcinjani sa preko 4000 potpisa podržali peticiju za opoziv ove Odluke Vlade. Neće gospodo  iz Cubus Luksa Ulcinjani biti razočarani vašim odlaskom . Naprotiv.

Valdanos je jedinstveni Spomenik prirode, zakonom zaštićen a maslinjak u njemu stavljen “pod posebnu zaštitu drzave”.
Ovaj neponovljivi ambijent i pejzaž  treba zaštititi kao prirodnu i kulturnu baštinu i isključivo kao takav valorizovati. Valdanos kao turističko izletište i šetalište u blizini smještajnih kapaciteta na Velikoj Plaži i Adi, ekskluzivna je i specijalna turistička ponuda. A efekti ovakve ponude bili bi višedimenzionalni (ekološki,kulturološki,tradicijski i ekonomski).

Nudi Ulcinj za gradnju druge izuzetno povoljne turističke  lokacije.
Maslinjak u Valdanosu  je predmet  restitucije i on treba da se vrati stvarnim vlasnicima.
Zbog svega gore navedenog Valdanos ne može biti predmet nekog novonajavljenog tendera.

Da se ne bi ponavljale ovakve afere, sa već dokazano sumnjivim namjerama, dobronamjerno predlažemo premijeru gosp.Lukšiću da nakon poništenja tendera za Valdanos, objavi medjunarodni poziv za izradu dokumenta”Strategija privatizacije turističke privrede Crne Gore”. Nakon usvajanja istog u Skupštini Crne Gore imali bi  jasne standarde  i kriterijume kako da se valorizuju i privatizuju najvrijedniji turistički potencijali zemlje.

Samo  jačanje vladavine prava, ozbiljni dokazi  i jasne  namjere obračuna sa sistemskom korupcijom i organizovanim kriminalom mogu privući medjunarodne turističke brendove. Moraju  se spriječiti neodgovorni pojedinci i razna Vladina tijela (Savjeti,tenderske komisije i sl.), da zloupotrebom službenog položaja omoguće ulazak malih i sumnjivih firmi kojima je jedini cilj brza i špekulativna zarada.

To se kroz primjer Valdanosa vrlo jasno i slikovito  ilustruje.

Zato zaboravite tender za Valdanos. Okrenite se ispunjavanju uslova na putu za EU.
Neka ovaj biser prirodne i kulturne baštine bude prekretnica.

Za Grupu za Valdanos

Xhabir Hoxhiq i Xhemal Peroviq

Comments

  1. Treba traziti ostavku Lukasica i Lazovica Ostavka!

  2. Moj predlog je da se nađemo baš oko ovog pitanja i da napravimo strategiju kojom bi izašli u javnost u pokušaju da precizno razotkrijemo namjere svih onih koji od ovoga prave šporkavu rabotu.

    Predložio bih da nick RTCG napravi predlog rada i da mu svi pomognemo onoliko koliko on zatraži i u kom pravcu zatraži.

    Idealna prilika za stvarni ANGAŽMAN.

  3. Od podrske Valdanosu ne treba odustajati.Svaki tender treba docekati sa negativnom kampanjom.Jasno i precizno Ulcinj navodi sve sta treba uraditi.Dosta je bilo!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: