Sum(a)(o)rni izvještaj sa Montenegroberze

za 07.02.2011.

piše: Berzanski igrač (van forme) 

Opet je berza u crvenom, a ponedjeljak još jedan u nizu crnih.

KAP se sa početnih, jutrošnjih svježih i obećavajućih 2,40 eura, valjda ponesenih poletom cijene aluminijuma na svjetskim berzama od čak 2.530 eura za tonu, na kraju dana sa rasprodatih 1.800 akcija „zavario“ na tričavih 2,16 eura, a sva se tražnja „hijenski“ povukla i preži na 2 eura. Volio bih da čujem jedan logičan razlog tog nelogičnog berzanskog maga zašto to uradi i pokvari nam polet. Osim ako nije ne daj Bože kakva familijarna nesreća za hitnu lobotomiju, 1.800 danas prodatih akcija nije neka cifru koju investitor nije mogao zadržati za sebe još koji dan, nadajući se da će komšije hrvatski mešetari, koji su tradicionalno nekoliko godina unazad „izlivali“ visoke cijene podgoričkog giganta, ponovo uključiti svoje najbolje igrače i na talasu cijene svjetskog – bar za par eura podići cijenu ćemovskom dragocjenom metalu.

Dio barskog lučkog giganta čudnog imena: Kontejnerski terminali i generalni tereti (uvijek sam se pitao koja firma je zadužena za ne-generalne terete i ko je pravio tu podjelu), slične je sreće kao podgorički glavni „oprašivač“. Vrijednost kompanije čija je jedna privatizacija lani neslavno obustavljena (jer opet naše, sa druge strane komšije Srbi nisu izvagali teret i korist na njima prihvatljiv način), a o čijoj novoj privatizaciji se ojhaha govori, izgleda da većina berzanskih „igrača“ hoće da sa što manje prodatih akcija unizi, kako bi iste te akcije prije nego li se raspiše novi tender, nakupovali što jeftinije. Čisto da se podsjetimo da je jedna akcija KOGE-a u isto vrijeme prošle godine pred tender plaćana čak po 1,15 eura, a trenutno se brokeri utrkuju ko će više da proda na 0,50 eura, iako je firma valjda makar malo „očišćena“, sindikalci namireni, a nafta samo što nije krenula da se izvozi preko naših dragih lučkih terminala.

Mučenik naš PRENosni, kojem neki tamo ROE, ROA, pardon RAE ne dozvoljava da se razmahne koliko bi htio, i nabere prihoda koliko bi volio, se građanima tj manjinskim akcionarima sveti konstantnim padom cijena svojih akcija. Sa novogodišnjih, prazničnih 81 centi po akciji, polako se PRENosi na sve niže i niže tačke na grafikonu, pa je tako danas sve nas „obradovao“ sa 75 centi. Opet nelogičnost… Centralna taman Prvoj Banci da „dozvoli da se igra s drugim bankama“, a ova „buć“ 3% na 119 eura po akciji. Neki špekulanti ne misle ni na koga, nit se boje čega. Ccc. Nafta, fala Bogu, egipatskoj krizi i Mubaraku sve skuplja na svjetskim berzama, pa se tako i naš kotorski naftaš dobro drži. Ne da Jugopetrol svoju busiju od 12 eura nikom. Ulcinjane će kap da strefi, čekajući tender(e). Rivijera im je kao plima i osjeka, čas nadođe na 7 eura, čas se povuče na 5,50; dok „neslana“ Solana, koja opet ne radi, Novu godinu dočeka na 8 eura, a onda je poslije praznika „zasoliše“ na 4,30, dok je danas jedva „na vrh kašicice“ kupiše na 6 eura.

Barske im se komšije takođe za glavu drže…izgleda se malo šta može više lako (u)gradit od MANS-a pa Zavod za izgradnju „potkopa“ sam sebe 12% i „zacementira“ se na 15 centi po akciji, dok i Luka „potonu“ 3% i zaplovi ka 30 centi po akciji. Kako nezvanično saznadoh iz sopstvene lijeve moždane hemisfere, iz uprave Izbora Bar su najavili zvaničan zahtjev Ministarstvu finansija i Komisiji za HoV da se na berzi cijene od sad zaokružuju na 5 decimala, jer je kako kažu Izboru 4 nule iza zareza malo, hoće gigant da se širi, već je stigao na 0,0054 eura. Fondove ne bih ove rede pominjao, oni svoja 3% provizije redovno „naplate“, a za vrijednost imovine i manjinske akcionare im se „mošnjice klate“. Pita’ me jedan kolega prije neki dan šta bi mogao kupit za jedno 200 eura, da mu pare ne leže, a da ga malo „usreće“. Odgovorih mu brzo i krajnje dobronamjerno: Sony Play station, pa da pošaljemo mozak na otavu.

Comments

 1. ako je autor ovim nizom recenica htio da kaze da danas nista nije zaradio na berzi, bilo je dovoljno da se zaustavi na prvoj recenici.

 2. Berzanski igrac (van forme) says:

  Autor je samo napravio jedan malo drugaciji dnevni izvjestaj sa berze. Bez skrivenih poruka i namjera.
  Al se nada da ce bar nekom pomoci da zaradi, ako vec nije on sam, kako ga optuzi Duka.

 3. poluludi Detlić says:

  nije loše :-)

  Izgleda da se Jeurofondu prodaju kolaterali KOGE, LUBA, JGPK, PREN i PLAP.

  Još uz to, čini mi se (nisam siguran 100% ) da Eurofond zadnjih dana prodaje Solanu na donjoj cijeni povezanom povezanim licima ili licu (sakrivenog iza Hipo kastodi 1) a kupuje ponovo od njega po gornjoj cijeni…

  Na zdravlje ga zadrugarcima malim…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: