Egipat i Crna Gora

Crna Gora je preko egipatske kompanije “Orascom” itekako vezana za Egipat, a koliko će biti vezana za ime egipatskog predsjednika podgorički mediji “otkrivaju” scenario u kojem će egipatski predsjednik naći egzil u Crnoj Gori, stopama tajlandskog premijera Šinavatre, dok željezarci prijete Vladi scenarijom egipatske ulice.

izvor: srna.rs

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak, čiju smjenu masovnim protestima traži opozicija, nakon očekivanog povlačenja utočište bi mogao naći u Crnoj Gori, piše podgorička štampa.

Novine navode da je mogućnost realna, jer je jedan od Mubarakovih sinova Gamal vlasnik značajnog dijela akcija kompanije “Orascom”, koja je sa crnogorskom Vladom prošle godine potpisala ugovor o gradnji ekskluzivnog turističkog naselja na poluostrvu Luštica kod Tivta.

Novine ocjenjuju da moguće “sklanjanje” Hosnija Mubaraka u Crnu Goru ne bi bio prvi slučaj i podsjećaju da je tajlandski premijer Thaksin Shinawatra, svrgnut nakon krvavih demonstracija građana te zemlje, dobio crnogorsko državljanstvo i započeo gradnju hotela na Svetom Stefanu.Većinski vlasnik “Orascoma”, egipatski milijarder Naguib Sawiris pobjegao je iz Kaira sa sinovima egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka Alaajom i Gamalom i grupom od oko 20 bogataša iz obje zemlje. Oni su sa devetnaest privatnih, luksuznih aviona prebacili svoje porodice i najbliže saradnike u Dubai, London i na Kipar.

Sawiris, koji važi za jednog od bliskih saradnika egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, sa kojim je povezan i jakim poslovnim vezama, zakupio je poluostrvo Luštica kod Tivta i najavio da će u izgradnju turističkog kompleksa uložiti u toj opštini 1,1 milijardu eura.

Dnevna štampa prenosi i da se “u dobro obaviještenim krugovima već govori da će Sawiris preko Kipra doći u Crnu Goru i pripremiti teren za mogući dolazak Hosnija Mubaraka i njegove porodice”.

“Iako Sawiris i porodica Hosnija Mubaraka posjeduju britanske pasoše, vlasnik ‘Orascoma’ izbjegava Ujedinjeno Kraljevstvo jer je u toj zemlji, navodno, zloupotrijebio britanski zakon o stečaju”, navodi list.

———————————————————————————————————————————————–
Prijetnje Željezaraca

“Radnici će biti prinuđeni da biraju samo između dvije varijante – ili da šute i čekaju Novu godinu kada ističe kupoprodajni ugovor, da ih kao ovce na klanje izbacaju iz preduzeća na ulicu sa 1.900 eura, ili drugi scenarij koji niko ne bi priželjkivao a to su već viđene slike po Egiptu, da moraju da izađu na ulicu i svojim životima zaštite sebe i svoje porodice, što ne bi bilo dobro. Zato neka razmisle šta će sa Željezarom”, poručio je Mićković.

Comments

 1. Loodilo sine! Forza Egipat!

 2. mogli bi nabrzinu kakve piramide montažne da izgradit kako bi željezarci što prije dobili inspiraciju. mada, ako i ne uspije, onaj američki plan o preseljavanju palestinaca je dobar, znači preselit egipćane skupa s mubarakom u cg, a crnogorce u egipat…

 3. ujedinjena Hipokrizija i Javašluk says:

  He, he, he…sad imamo još jednu aferu – Luštica…kako će Milonegro via Rankonegro objasniti svom narodu đe uteče taj posa’?
  Biće neko vrijeme kao sve u redu, onda djelimično kao sve u redu a onda će prestati da se o tome zbori, ka’ da Luštica i ne postoji. Ko progovori, čeka ga prekršajna tužba na ime klevete.
  Onda će onaj koji je posao ugovorio s Egiptom biti nadjen izrešetan nedje u ponoćnoj šetnji a njegova imovina prebačena u budžet. I tako će svi biti zbrinjeni za neko vrijeme. Mubarak neće gledat Crnu Goru. Možda samo preko Google Earth-a ;)

 4. Dan, 18.05.2010.
  Izgradnja turističkog naselja na poluostrvu Luštica, koju realizuje egipatski Oraskom, važna je za budući turistički profil Crne Gore kao prestižne destinacije, ocijenio je premijer Milo Đukanović.
  – Posebno je vrijedno što u kriznim 2009. i 2010. godini investitori u Crnoj Gori nijesu zastali, da pomenem projekte Porto Montenegro i Sveti Stefan. Ni Vlada nije zastala, pa u ovoj godini završava dva krupna infrastrukturna projekta, koji predstavljaju snažnu podršku privatnim investorima. Za mjesec ćemo završiti regionalni vodovod za Primorje, vrijedan 100 miliona eura, a za dva mjeseca važnu saobraćajnicu koja spaja Boku i Žabljak, dva turistička dragulja. Za godinu krize to su vrijedne investicije i za finasijski potentnije investitore nego što je Vlada Crne Gore – kazao je Đukanović na konferenciji za novinare, koju su organizovali direktor Oraskoma Samih Sarvis i šef sektora te kompanije za Evropu Rejmond Kron. Konferenciji je prisustvovao i tivatski gradonačelnik Miodrag Kankaraš.
  – Investitori će u Vladi imati posvećenog saradnika, jer su oni njeni najvažniji partneri – kazao je Đukanović, naglašavajući da je ključni zadatak Vlade da se u Crnoj Gori živi po standardima razvijenog svijeta.
  – Imamo dovoljan broj novih radnih mjesta, dovoljno dobre plate i penzije, dovoljno efikasnu pravnu državu koja garantuje sigurnost građanima, investitorima i turistima, dovoljno demokratije i etičkog sklada, dakle odlične predispozicije da postanemo dio razvijenog svijeta. Na tom putu je važno da sačuvamo pažnju dosadašnjih investitora i privučemo nove. Okolnosti da su investitori u Crnoj Gori radili tokom prošle i ove godine govori možemo biti ponosni na selkciju investitora koji nastupaju na našem prostoru – ocijenio je Đukanović, ističući kako je siguran da će Oraskom biti nova snažna legitimacija Crne Gore kao prestižne investicione zajednice.
  – Jedva čekam da počenemo da radimo i da sljedeći put kada dođem ovdje bude gradilište – rekao je Samih Saviris objašnjavajući kako Oraskom vodi računa o životnoj sredini gradeći “ekološke gradove”.
  – Ideja je da kompleks na Luštici bude prvi zvanični ekološki grad, što će zahtijevati koordinaciju međunarodnih organizacija, ministarstva ekologije, nas i crnogorske javnosti. To bi bilo divno za Mediteran, ali zahtijeva određeni imidž i troškove i zato treba da imamo otvoreni dijalog – rekao je Saviris i dodao da se nada da će za tri godine Luštica biti izgrađena.
  Oraskom je zakupio 6,8 miliona kvadrata zemljišta na Luštici na 90 godina, a planira izgradnju 759 vila, 1.600 apartmana, nekoliko hotela sa 2.200 soba, golf teren sa 18 rupa, dvije marine i prateće sadržaje, što bi trebalo da košta 1,1 milijardu eura. Gradilo bi se fazno, a u prvoj fazi do 2013. planiran je završetak infrastrukture, marine, hotela i golf terena.
  – Ovaj projekat po obimu prevazilazi Porto Montenegro, ali sam ubjeđen da će brže zaživjeti, jer smo i mi iskusniji – najavio je gradonačelnik Tivta Kankaraš, obećavajući da će “narednih dana biti usvojena planska dokumentacija opštine, kao osnova za izdavanje građevinske dozvole i urbanističko-tehničkih uslova za buduće naselje”.
  Direktor Orskoma za Evropu Kron je kazao da grupa na tri kontinenta gradi i upravlja integrisanim turističkim naseljima. Naveo je da imaju promet od 600 miliona švajcarskih franaka, a prošlogidišnji profit je bio oko 140 miliona franaka.
  B.ČAVOR

  Opozicija: Milo ucjenjuje investitore
  Nenajavljeno pojavljivanje premijera Mila Đukanovića na konferenciji za novinare egipatskog Oraskoma je nastavak uobičajene prakse režima da se u vrijeme predizborne kampanje najavljuju velike investicije i obećava sve i svašta, ocijenio je potpredsjednik PzP-a Branko Radulović.
  – To se radi isključivo sa ciljem obmanjivanja građana. Ko povjeruje u Đukanovićevu priču, za njega lijeka nema – ističe Radulović u izjavi za “Dan”.
  Dodao je da je Đukanovićeva vlada “rasprodala sopstvenu budućnost i budućnost naše djece za sitne privilegije”, ističući da je Crna Gora postala “stjecište kriminala, zbog čega nemamo pravnu državu”.
  – Pošto više skoro da nemamo šta da prodamo ili iznajmimo, Đukanovićeva prazna obećanja se mogu tumačiti kao vid pojašnjenja uslova koje strani investitori treba da zadovolje kako bi se dočepali resursa koji su nam, za divno čudo, pretekli – kazao je Radulović, ističući da će “predizborne mahinacije premijera biti uzaludne, jer građani lako mogu da uporede kako žive u odnosu na stanovnike zemalja okruženja i Evrope”.
  Potpredsjednik Nove Slaven Radunović smatra da strani investitori nemaju razloga da budu u sprezi sa vladajućom koalicijom.
  – Oni su jednostavno ucijenjeni, ili im se prijeti, što nikad ne bi priznali. S druge strane, pored naših političara ne pada mi na pamet da okrivljujem strane investitore za bilo šta. Jasno je da Đukanovićevo pojavljivanje u Tivtu predstavlja klasičnu zloupotrebu, jer partija na vlasti svaki privredni napredak želi da prikaže kao sopstvenu zaslugu. DPS se hvata za slamku, što potvrđuje da je u režimskim redovima zavladala neviđena panika – izjavio je Radunović “Danu”.
  Poslanik SNP-a iz Herceg Novog Obrad Gojković naglašava da Đukanovićev istup vjerovatno nije politički motivisan pošto u Tivtu neće biti lokalnih izbora.
  – Možda je njegovo pojavljivanje na pres-konfernciji Oraskoma bilo unaprijed dogovoreno. Ranije je najavljeno da se radi o investiciji od preko milijardu eura, koja uveliko prevazilazi dosadašnje. Pitanje je koliko je to ozbiljno, imajući u vidu da su prethodne investicije propale – rekao je Gojković “Danu”.
  S.G.

  Može zakup, a može i prodaja
  Na pitanje da li je planska dokumentcija već prekršena, jer predviđa jednu, a projekat Oraskoma dvije marine, Đukanović je odgovorio kako “urbanistička dokumentacija nije jednom za svagda data”, odnosno da se usklađuje sa razvojnim šansama i potencijalima prostora.
  – Izmjenama u našoj nadležnosti stvorićemo uslove da se izdaju građevinske dozvole u skladu sa zakonom i urbanističkom dokumentacijom. Zakon o državnoj imovini predviđa da se i zemljište koje je dato u zakup, a nalazi se ispod objekata, u ovom slučaju vila, pod određenim uslovim može otuđiti po dozvoli zakupodavca. Vlada je predložila takvo rješenje i za Lušticu, što je parlament prihvatio. To znači da smo spremni da, pod određenim uslovima, omogućimo prodaju zakupljenog zemljišta – kazao je Đukanović.

  Đukanović doletio u Pljevlja
  Iako je premijer Milo Đukanović juče svečano presjekao vrpcu i proglasio Rudnik Šuplju stijenu otvorenom, proizvodnja će, kako je najavljeno, početi krajem avgusta. Na svečanost u Šulima premijer je doletio helikopterom, gdje su ga sačekali čelnici pljevaljskog DPS-a, SDP-a i Liberalne partije. Tokom pozdravnog govora istakao je da je otvaranje rudnika olova i cinka veliki uspjeh i najavio da će Vlada nastaviti aktivnosti za eksploataciju uglja u Maoču.
  – Ovo je prvi rudnik koji se otvara u posljednjoj deceniji na prostoru bivše Jugoslavije i vjerujem da će biti uspješan – kazao je Đukanović, čestitajući koncesionaru, kompaniji Gradir Montenegro, na poslovnom poduhvatu.
  Đukanović je podsjetio da je većinskog vlasnika Gradira Veselina Pejovića odavno upoznao kroz poslove i da vjeruje da se Vlada nije prevarila kada je s njim sklopila poslovni aražman.
  – Šuplja stijena je imala pauza u radu, ali vjerujem da će u narednom periodu raditi uspješno – kazao je Đukanović i istakao da će u proizvodnji biti zaposleno 80 radnika.
  Pejović je ocijenio da su rezultati u posljednje tri godine vidljivi, jer su pripreme na otvaranju rudnika urađene dobro.
  – Najbitnije je što je kompletna buduća petogodišnja proizvodnja unaprijed prodata – kazao je Pejović i zahvalio premijeru na pomoći koju je Vlada pružila tokom priprema za otvaranje rudnika.
  Kako su “Danu” rekli radnici, ovih se dana očekuje probna proizvodnja, a rudnik bi trebalo da počne da radi krajem avgusta, kad sva planirana postrojenja budu spremna.
  Rudnik olova i cinka Šuplja stijena prvi put je počeo sa radom 1957. godine, ali je zbog problema proizvodnju obustavio 1987. Rad je obnovljen 1996. godine, da bi ponovo bio obustavljen 2000. Kompanija Gradir Montenegro, nakon što je dobila 20-godišnju koncesiju, pokrenula je pripremne radove za otvaranje rudnika, koji traju već tri godine.

 5. 1. vjerovatno patka ali dobro plasirana (svjetski mediji ili prenijeli ili barem zovu kontakte po CG, loodilo).
  2. U zadnja dva dana mirise se promjena tona zapadnih medija kao da merace da tamo pukne.

 6. Darko Pavićević says:

  U zadnja dva dana mirise se promjena tona zapadnih medija kao da merace da tamo pukne.

  Gdje je to tamo?

 7. U egiptu. Slusam dva dana na poslu BBC u pozadini cini mi se da merace da se ovi pokomate.

 8. Ako Hrvatska bude Tunis, Srbija lako može biti Egipat, a mi eventualno i u najboljem slučaju možemo biti Jordan.
  Jednostavno, mi kao “junački narod” obožavamo svoje kraljeve i kralja, te se teško možemo pobuniti. Tamo je kralj Abdulah, ovdje je kralj Nikola, Aleksandar ili Milo-nebitno. Tamo ima vjerskog fundamentalizma, ali su oni većinom usitinu vjernici. Ovdje tog vjerskog fundamentalizma ima možda ništa manje, ali pravih vjernika skoro da i nema.
  U Egiptu npr., hrišćani-demonstranti su za vrijeme proteste štitili muslimane-demonstrante dok su ovi klanjali, kako ih Mubarakove pristalice ne bi napale za vrijeme obreda.
  Ovdje bi antivladini demonstranti različitih vjera pobili jedni druge, ako bi im se ukazala prilika-plašim se. Samo da neko uzvikne “živjela crkva na Rumiji” ili “dolje crkva na Rumiji”.

 9. biljana koprivica says:

  One sto bi se poklali zbog crkve na Rumiji,slatko bih pustila da to urade.Lakse bi se disalo!

 10. Bio sam zaista iznenađen kada sam vidio kako mogu da isfabriku takve priče i da dobode ljude u zabludu, kazao je za Pobjedu Samih Saviris, izvršni direktor kompanije Orascom – Luštica Development, o nedavnim navodima medija da njegova porodica planira prebacivanje predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka u Crnu Goru.

  U telefonskom razgovoru za podgorički dnevnik on je potvrdio da se nalazi u svom kompleksu El Guni kod Hurgade na Crvenom moru, istakao da neće napustiti zemlji i ponovio izjave koje je njegova porodica ranije dala brojnim medijima – da podržavaju promjene u Egiptu i proteste smatraju opravdanim.

  – Sve što je zajedničko mojoj porodici sa Mubarakom jeste prisustvo predsjednika države prilikom otvaranja nekih velikih projekata.

  On je dodao da su glasine potekle sa televizije Al Džazira, kojoj je trenutno zabranjen rad u Egiptu.

  – Čak su objavili da su vidjeli moju braću na aerodromu kako napuštaju zemlju sa porodicama. A dogodilo se suprotno. Mi smo sa Kariba došli u Egipat. Dakle, to je čista fabrikacija, neistina koja nema nikakve veze sa stvarn ošću. To su tvrdili za još neke poslovne ljude.

  Na pitanje da li će situacija u Egiptu uticati na poslovanje kompanije u Crnoj Gori, Saviris je odgovorio da su potpuno nezavisni njihovi biznisi u ove dvije zemlje.

  – Svaki ima sopstveni kapital, kao i biznis u Omanu i drugi. Sve te kompanije su zasebne i nisu povezane. Nem aukrštenog finansiranja. Što se Egipta tiče, ovdje je zastoj. Izgubićemo milione ove godine zbog nedolaska turista i zato ćemo morati da srežemo neke troškove i planove u projektima u Egiptu. Ali ne i u ostalim zemljama, jer oni nemaju veze.

 11. danasnji egipatski, vladajuci i svemocni arapi se ubise da se pred svijetom poistovjete sa drevnim egiptom, sa visemilenijumskom istorijom, kulturom i istorijom, dok tamane kopte ko zeceve. slicno danasnjim crnogorskim vladajucim, svemocnim i demokratski nadpolovicnovecinskim sdps maragunima i njihovom milenijumsko-nasljednom, casnom, postenom, junackom, cojskom, najcrnogorskijom, antikontracrnogorskom, oslobodilackom i napadackom, transparentno-monopolskom, slobodnotrzisno-kumovskom i statijasvenenznam. i naravno dzej.
  najveci problemi takve, moderne, vladajuce, mocene, milenijumskonasljedne i svemoguce crne gore su metalna crnkvica na rumiji, lezbejke, jevreji i sopstvena sjecanja, nekad prosto u po price zacute.
  svaka dodatna slicnost je olicena u tikvama misirkama i pitama od istoimene tikve.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.