Prodaja akcija FEP-a fiktivna transakcija?

Atlas fond ima istoriju “bježanja” od obaveza prema radnicima. Prije nekoliko godina je prodao svoj vlasnički udio u kompaniji Staklenici iz Golubovaca, anonimnoj firmi Hempton sa Tortole. . . Inače, firma Hempton je i akcionar FEP-a, Atlas Mont fonda, Jadranskog sajma i drugih, što pokazuje da je povezana sa Atlas grupacijom. . .

izvor: vijesti.me 

Predsjednik vlade Igor Lukšić kazao je da će vlada za 69.000 kupiti 30 odsto akcija FEP-a, kako bi sprovela program reorganizacije do kraja.

Komentarišući odluku Atlas monta biznismena Duška Kneževića da povuče akcije iz te fabrike Lukšić je kazao da je taj potez doživio kao prst u oko vladinoj odluci da riješi problem u toj fabrici.

Baš dan nakon Kneževićeve odluke, Lukšić je novinarima rekao da će predložiti Savjetu za privatizaciju da prekine pregovore o privatizaciji Monte Pranca gdje Atlas grupa vodeći član konzorcijuma sa Piterom Mankom, kanadskim milijarderom.

Lukšić je kazao da će od Komisije za hartije od vrijednosti tražiti izmjene zakona o investicionim fondovima.

“Treba uvesti malo više reda u tu oblast, jer očigledno da su investiocioni fondovi što se Vlade tičer pali na ispitu. Čakl razmastram mogućnost da se uvede porez na njihove akcije u predizećima koja su u gubicima ili stečaju”

Knežević ostavio vladi vruć krompir

Dok su predstavnici radnika Fabrike elektroda iz Plužina (FEP) razgovarali juče u Vladi i tražili pomoć za rješavanju krize, a u čemu je uključen i kabinet premijera Igora Lukšića, Atlas Mont fond, koji kontroliše FEP, prodao je na berzi svojih 34,65 odsto akcija za samo 69,6 hiljada eura.

Atlas fond, kojeg kontroliše biznismen Duško Knežević, prepustio je na taj način Vladi da se ubuduće sama bavi socijalnim problemima oko 175 zaposlenih u FEP-u, koji inače ne radi.

Direktorica Atlas mont fonda Mirjana Damjanović kazala je juče “Vijestima” oko 17 časova da ne zna ko je kupio akcije FEP-a.

“Proteklih dana bilo je interesovanja nekoliko brokerskih kuća”, navela je ona i potvrdila da je navedeni paket akcija prvobitno bio dat na prodaju po višoj cijeni.

Kupac je stranac

Prema informacijama “Vijesti” iz poslovnih krugova, kupac je stranac koji nema veze sa djelatnošću fabrike. Iz istih izvora se moglo čuti da je vjerovatno u pitanju fiktivna transakcija, kako bi Atlas fond izbjegao odgovornost za rješavanje problema, iako je Vlada spremna da pomogne.

U Vladi su juče bili iznenađeni informacijama sa Montenegroberze da je Atlas prodao svoje akcije u Fabrici elektroda jer su prethodnih dana razmatrali nekoliko alternative za spas fabrike. Izvor “Vijesti” iz Vlade tvrdi da treba sačekati da se najprije vidi ko je novi vlasnik 34,65 odsto akcija, ali smatra da je uvođenje stečaja sada mnogo vjerovatnija alternativa za rješavanje problema u plužinskoj fabrici.

Nije prvi put da Atlas fond bježi od obaveza

Ovo nije prvi put da Atlas fond, kao vodeći akcionar u nekoj firmi, “bježi” od obaveza prema radnicima. Prije nekoliko godina ostao je u sjećanju slučaj kompanije Staklenici iz Golubovaca, kada je Atlas Mont fond navodno prodao svoj vlasnički udio anonimnoj firmi Hempton sa Tortole, samo da bi se oslobodio bilo kakvih obaveza prema nezadovoljnim radnicima koji su mjesecima prije toga tražili neisplaćene zarade i pokretanje proizvodnje.

Inače, firma Hempton je i akcionar FEP-a, Atlas Mont fonda, Jadranskog sajma i drugih, što pokazuje da je povezana sa Atlas grupacijom.

Radnici traže pokretanje proizvodnje

Radnici FEP-a, jedine fabrike takve vrste u Crnoj Gori koja je sa radom počela 1985. godine, 27. decembra su započeli sa dvanaestočasovnim protestima u hladnim fabričkim halama, ne bi li na taj način skrenuli pažnju na sebe.

Oni traže pokretanje proizvodnje, isplatu 20 zarada, povezivanje radnog staža od decembra 2004. i isplatu otpremnina za radnike koji su tehnološki višak po važećem Kolektivnom ugovoru.

Procijenjeno je da je višak oko 70 zaposlenih, a za odlazak iz preduzeća, uz otpremnine prema važećem kolektivnom ugovoru koje iznose 8.500 eura, prijavilo se njih 45.

Atlas fond je vodeći akcionar FEP-a skoro čitavu proteklu deceniju i imao je punomoćje drugih fondova da imenuje upravu kompanije.

Drugi po veličini akcionar FEP-a je fond Trend sa 11,81 odsto akcija. Iako oba fonda zajedničkog ulaganja trenutno na svojim računima posjeduju po oko 10 miliona eura, nijesu pokazivali interesa za spas plužinske fabrike, već su iz Atlas Monta u proteklom periodu tražili da se kompanija u partnerstvu sa Vladom spasava garancijama ili novcem poreskih obveznika Crne Gore.

Premijer zadužio asvjetnika da se pozabavi FEP-om

Radnicima FEP-a iz Vlade je nedavno poručeno da je “prepoznat ekonomski interes da se pomogne u rješavanju složenih problema, i u tom smislu Ministarstvo ekonomije ponudilo je određena rješenja koja su, u cilju stabilizacije situacije, prezentirana menadžmentu kompanije i predstavnicima sindikata”. I premijer Lukšić je svog savjetnika Predraga Stamatovića odredio da se pozabavi ovim problemom.

Radnici čekaju do 31. januara

Ni nakon jučerašnjeg razgovora predstavnika Sindikata Fabrike elektroda iz Plužina i ministarstava rada i ekonomije nije postignut nikakav dogovor.

“Na sastanku nam je potvrđeno da se većinski vlasnik Atlas fond nije izjasnio na ponuđeno rješenje Ministarstva ekonomije. Dogovoreno je da do 30. januara predstavnici Ministarstva ekonomije ponude novo rješenje većinskom vlasniku za rješenje trenutne situacije u FEP-u.

Do tog datuma radnici će sačekati najavljene sastanke i moguća rješanja a na zboru koji je zakazan za 31. januar će odlučiti o daljim potezima i mogućoj radikalizaciji protesta”, saopštili su iz Sindikata FEP-a, koji su ranije najavili da bi radikalne mjere protesta mogle biti blokada magistralnog puta Nikšić – Plužine.

Sastanku je prisustvovala pomoćnik ministra rada Anka Stojković, glavni republički inspektor Angelina Međedović, predstavnik Ministarstva ekonomije Goran Nikolić i savjetnik predsjednika Vlade za unapređivanje poslovnog ambijenta Predrag Stamatović.

Dug oko šest miliona

Iz Atlas Monta su nedavno predlagali Ministarstvu ekonomije da primijeni model restrukturiranja u ovoj kompaniji kao što se to desilo u Kombinatu aluminijuma, Željezari, Rudnicima boksita i drugim.

“Vlada bi na ovaj način ušla u vlasništvo FEP-a i imala bi isti iznos akcija kao Atlas mont fond, a neposredno bi kontrolisala realizaciju usvojenog programa. Ima realnih mogućnosti da se dogovorimo na ovim principima.

Kao odgovoran akcionar ove kompanije, a prije svega, vodeći računa o interesima akcionara fonda i dalje smo spremni da damo svoj doprinos, kako bismo rješili trenutnu situaciju u FEP-u, u mjeri u kojoj je to realno. Vjerujemo da se na ovoj osnovi može naći trajno i održivo rješenje za radnike i za samu fabriku”, izjavila je nedavno direktorica fonda Mirjana Damjanović.

Iz Atlas Mont fonda su saopštili da FEP ima “dugovanja prema dvije poslovne banke od dva miliona eura, te da su obaveze prema radnicima iz ranijeg perioda, i poslije obustave proizvodnje najznačajnija stavka”.

Zajedno sa obavezama prema dobavljačima dug iznosi šest miliona eura, a sa dugom iz vremena izgradnje fabrike, proizilazi da su ukupne obaveze FEP-a osam miliona eura, što je skoro dvostruko više nego procijenjena vrijednost imovine fabrike.

Comments

 1. Kolika pljacka se vrsi preko organizovanih kriminalnih grupa koje upravljaju fondovima evo danasnje i jucerasnje desavanje. Na najavu ovoga sto glumi premijera da bi mozda moglo da se uvede nesto reda u fondove (poslije boja kopljem o ledinu) došlo je do prebacivanja oko 1 milion evra u akcijama jugopetrola sa fondova na povezana lica čime su fondovi oštećeni za minimum 300kE u kratkom roku a za istu lovu je pribavljena koristi pojedincima. A tek od elektroprivrede kako je pasalo 100mE itd.

  Oko FABE procedura je veoma jednostavna KHoV blokira saldiranje D+3 nije isteklo i onda ispita da li je prodaja Hemptonu iz Tortole prodaja povezanom licu ako jeste džabe je krečio i da se hapse učesnici. Pošto prodaja off-shore prascima nije lako dokazljiva sjedi nesaldirana transakcija narednih pet šest mjeseci ili više a ne bi bila prva takva.

 2. Komedija se nastavlja/
  —————–

  Kupac akcija FEP-a odustao od sticanja?
  27. januar 2011.
  Kupac 34,65 odsto akcija FEP-a odustao je od njihovog sticanja pa će ih ponuditi već narednih dana na crnogorskoj berzi, saznaje Portal Analitika iz brokerskih krugova.

  Investitor za koga se tvrdi da je iz jedne od zemalja EU, odustao je od sticanja akcija nakon javno izrečenih kritika premijera Igora Lukšića upućenih Atlas Mont fondu.

  Posjetimo juče, premijer Lukšić žestoko je kritikovao odluku Atlas Mont fonda da proda te akcije investitoru, nazivajući je prstom u oko namjerama Vlade da razriješi situaciju u plužinskoj Fabrici elektroda.

  Proizvodnja u FEP-u zaustavljena je 9. septembra, a od 170 zaposlenih 70 je prekobrojnih, od kojih se 45 dobrovoljno javilo za prodaju radnog mjesta.

  Ukupan dug kompanije iznosi šest miliona eura, a sa istorijskim dugom iz vremena izgradnje fabrike, ukupne dugoročne obaveze FEP-a iznose osam miliona eura, što je skoro dvostruko više nego procijenjena vrijednost imovine fabrike.

  Dobro upućeni sagovornici Portala Analitike tvrde da Fabrika elektroda ima budućnost jer je proizvodila veoma kvalitetne elektrode, a jedina je kompanije te vrste u regionu.

  Prije prodaje investitoru iz, kako se tvrdi- jedne od zemalja EU, akcije FEP-a su bile nekoliko dana slobodno ponuđene na crnogorskoj berzi.

  —————

  A grobar trzista kapitala se sjetio poslije vec skoro 10 godina da izjavi.
  ———————–
  Ekonomija – Vijesti Đikanović: Fondovi se pretvorili u društva za upravljanje nekretninama
  27. januar 2011.
  Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović kazao je radiju Antena M da su se crnogorski investicioni fondovi pretvarili u društva za upravljanje nekretninama.

  – Zbog toga je potrebno izvršiti promjenu Zakona o investicionim fondovima, rekao je Đikanović.

  Premijer Igor Lukšić juče je zatražio od Komisije za hartije vrijednosti da u roku od 30 dana pripremi izmjene i dopune Zakona o investicionim fondovima kako bi se konacno uveo red u tu oblast otkriva radio Antena M.

  Taj zakon je još ranije trebalo mijenjati, ocjenjuju Đikanović i Aleksandar Damjanović iz SNP-a dok lider PZP-a Nebojša Medojević jedino rješenje vidi u novom modelu organizacije finansijskog tržišta.

  Revoltiran potezom Atlas grupe, koja je prije dva dana prodala 34 odsto akcija FEP-a, i tako izbjegla odgovornost za katastrofalnu situaciju u kompaniji, premijer Igor Lukšić najavio je i oštre kontramjere. Premijer razmišlja da Savjetu za privatizaciju predloži da se otkažu dalji pregovori za privatizaciju Montepranca gdje je Atlas grupa vodeći član Konzorcijuma.

  Đikanović je saglasan je sa premijerom Lukšićem da bi zakon trebalo mijenjati jer smatra da se Investicioni fondovi pretvaraju u društvo koje upravlja nekretninama.

  Komisija će pripremiti izmjene zakona u rekordnom periodu jer su već ranije angažovali međunarodni tim stručnjaka koji im pomaže pri pisanju nacrta.

  «Već za 10 dana mi to možemo, kao radni materijal, uputiti ka ministarstvu.», rekao je Đikanović radiju Anteni M.

  Đikanović je objasnio u čemu se sastoje krucijalne izmjene zakona.

  «Povećanje efikasnosti upravljanja fondovima ili kako do toga doći. Mislimo da je ključ u lakoj smjenjivosti društva za upravljanje ili lakom prelasku akcinara iz jednog fonda u drugi. To će najviše uticati na motivaciju da se upravlja portfeljom. Drugo je promjena obračuna naknade za upravljanje – da ono bude vezano za uspjeh fonda. To je jest, da upravljač fonda bude plaćen na isti način kao i akcionar fonda. »

  Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da je model finansijskog sistema u čijem su centru tržište kapitala i investicioni fondovi, koji je, kaže, smislio profesor Veselin Vukotić, od početka neodrživ i sklon monopolima.

  Medojević podsjeća da je Savjet za privatizaciju vodio masovnu vaučersku privatizaciju koja je, kako smatra, išla na ruku nekolicini crnogorskih tajkuna, dok su građani obmanjivani da akcije ulažu u ponuđena preduzeća.

  Medojević očekuje gašenje investicionih fondova jer su menadžerske kompanije preuzele vlast nad njima.

  «Sada je priča već završena, ovo je naknadna pamet gospodina Lukšića. Moraćemo tražiti drugi model organizacije finansijskog tržišta i uopšte razvoja privrede koji je prigodniji jednoj maloj državi sa malim tržištem i sa slabim institucijama.»

  Poslanik SNP i predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kaže da investicioni fondovi već duže vrijeme stvaraju probleme građanima i preduzećima koja su u njihovom portfelju.

  Kao jedan od razloga za to, Damjanović vidi isti personalni sastav Komisije za hartije od vrijednosti.

  «Nijesam pristalica toga da je sadašnji zakon bio smetnja da se Komisija ozbiljnije pozabavi poslovanjem fondova investicionog ulaganja, niti očekujem da će samo izmjene zakona, bez aktivnijeg učešća same Komisije i podizanja svijesti građana i jednostavno svih ostalih činioca, učiniti nešto da se stane na kraj brojnim sumnjivim radnjama na ivici zakona koje rade fondovi.»

  Damjanović najavljuje da će sredinom februara članovi Komisije biti konsultativno saslušani na Odboru za ekonomiju kako bi se sagledao netransparentan rad fondova investicionog ulaganja

  ————–

  Neke konzervativne procjene su da su fondovi i njihovi rukovodioci za ovih skoro 10 godina ukrali ili unistili imovinu tesku 1 milijardu evra. Neki procjenjuju da je otislo i 2 milijarde evra. Samo prodaja elektroprivrede je odnijela 120miliona iz fondova a da ne govorimo o ostalim preduzecima koja su prifatizovana kroz proces MVP i nakon toga vecina nelegalnim trgovinama povezanih lica. Ako se uzme cinjenica je drzava arcila sto je stigla ispade da smo mi bili veoma bogata zemlja.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: