Pisac i diplomat: Talijani objavili knjigu o Ivi Andriću

Književnici i drugi eksperti kazali su da dilema je li Andrić bio prije svega književnik ili diplomat, ne pruža konačan odgovor

izvor: novilist.hr 

“Ivo Andrić – scrittore europeo e diplomata – evropski pisac i diplomata” – naslov je dvojezične knjige objavljene u izdanju tršćanske “Comunicarte edizioni”, a koja sadrži radove sa znanstvenog skupa posvećenog ovome piscu.

Razni eksperti pišu o Andrićevu životu i djelovanju. Tatjana Korićanac iz Muzeja grada Beograda piše “Nije slučajno da upravo most, motiv iz romana ‘Na Drini ćuprija’, postaje metafora koja trajno simbolizira Andrićevo djelo, ali i osvjetljava njegov osobni odnos prema ljudima i okolnome svijetu”.

Književnici i drugi eksperti kazali su da dilema je li Andrić bio prije svega književnik ili diplomat, ne pruža konačan odgovor.

Jasna Babac sa Sveučilišta u Udinama drži da je, prema Predragu Matvejeviću, Andrić po svom porijeklu i književnim počecima bio Hrvat i katolik, po prebivalištu i životnom putu Srbin, po tematici i vizija svoga djela najviše Bosanac, a po uvjerenju vjerojatno integralni Jugoslaven.

U tome je zborniku kronološki prikazan njegov životni put, a definiran je kao “erudit, intelektualac obrazovan na temeljima europske umjetnosti u najboljem smislu riječi, sjajan pripovjedač, mislilac te poznavatelj povijesti i filozofije, koji je pisao i govorio čak devet jezika”. Zbornik donosi i brojne fotografije, koje prikazuju mjesta vezana za Andrića i njegovo formiranje, kao i brojne podatke o njegovom životu.

O njegovom stvaralaštvu s raznih aspekata pišu Jasna Babac, Pio Baissero, Pasquale Antonio Baldocci i Tatjana Korićanac, a nekoliko je talijanskih kulturnih ustanova omogućilo njegovo tiskanje. Cilj ovoga zbornika bio je predstaviti djelovanje Ive Andrića talijanskoj kulturnoj javnosti, posebice mlađim naraštajima.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: