VALDANOS

Nikada nećemo odustati od svojih prava, ohrabreni i svakodnevnom podrškom koja nam pristiže iz cijele Crne Gore i šire.

Reagovanje Grupe Ulcinjskih NVO i nezavisnih intelektualaca i Odbora za povraćaj maslinade u Valdanosu koji se odnosi na današnji tekst u Vijestima “očekuju Novac u prvom dijelu 2011”.

Od strogih tenderskih uslova i gromoglasnih najava  Vlade da čitav posao oko dugoročnog zakupa za uvalu Valdanos tece po zakonu, ostala su samo pusta obećanja. Sve upucuje na to da Crna Gora dobija novu aferu, sa nesagledivim posljedicama.

Ono što smo znali i upozoravali Vladu i javnost, pokazalo se tačnim: Cubus lux, po sopstvenom priznanju (Vijesti od 13. dec. “Ocekuju novac…”), nema para ni bankaraskih garancija da gradi u Valdanosu!
Pokušavaju nas ubijediti da za valorizaciju tog lokaliteta postoji „jak međunarodni interes“. Mi to odavno znamo ali ih pitamo zasto to nije iskazano na tenderu prije dvije godine. Mi znamo da nijedna renomirana svjetska kompanija ne želi ući u projekat đe još nijesu riješeni svojinski odnosi i da ide protiv jasno iskazane volje lokalne zajednice.

Podsjećamo da je samo dva mjeseca ranije iz Cubus luxa zvanično saopšteno da će novac za projekat tražiti „od lokalnih banaka u Crnoj Gori“!? Cubus lux i sa njim povezane kompanije još nijesu uspjele da obezbjede novac ni za jedan od niza velikih projekata u Hrvatskoj, (tvrde da „postoji napredak“), a koji premašuju pola milijarde eura. To, naravno, nije moguće jer se radi o maloj kompaniji koja bilježi gubitke u poslovanju posljednjih godina. A u gotovo svim tim projektima kao partner se navodi Sol Melie.

Mi tvrdimo da se u „slučaju Valdanos“ radi o pokušaju zauzimanja najkvalitetnijeg zemljišta da bi se gradnjom i prodajom ili preprodajom vila i apartmana stekla špekulativna dobit. To sigurno nije u skladu sa razvojnim interesima Crne Gore i Ulcinja i zato ugovor o Valdanosu ne treba da bude zaključen.

O tome nam svjedoči činjenica da nijedan kupoprodajni ugovor u Ulcinju do sada nije ispoštovan! A bijahu oni zaista divni. I „sa vizijom“! Zato mi više ne vjerujemo obećanjima posebno kada se radi o Valdanosu koji je za sve Ulcinjane kultno mjesto.

Zbog svega toga pozivamo još jednom crnogorsku Vladu da bespotrebno i neodgovorno ne srlja u jos jednu aferu, grubo kršeći tenderske uslove, prava svojih građana i interese države Crne Gore. Smatramo da je, nakon priznanja iz Cubus luxa da nemaju novac, za našu Vladu sada pravi momenat da odustane od ovog krajnje sumnjivog i štetnog posla i ponisti tender.

Očekujemo reakciju crnogorskog Parlament koji mora zaštiti prava i imovinu crnogorskih građana i države Crne Gore na rtu Mendra od preko dva miliona metara kvadratnih, dok od vrhovne državne tužiteljke Ranku Čarapić zahtjevamo da odmah preduzme sve mjere iz svoje nadležnosti i spriječi dalju štetu.

Porucujemo da mi ulcinjani koji smo svoju volju iskazali na masovnim protestima , a ne “neki ulcinjani”, nikada necemo odustati od svojih prava, ohrabreni i svakodnevnom podrskom koja nam pristize iz cijele Crne Gore i sire.

Za Grupu i Odbor,
Džemal M. Perović
(dostavljeno e-mailom)

Comments

  1. Gospodine Djemale,
    nedajte taj svoj biser od zemlje tako olako, a posebno firmi cubus-lux, koja nije nista drugo, nego firma za pranje sporkog novaca, sto se pokazalo kao istina na otoku Ugljenu. Tamo je ta fantomska firma obecavala isto sto i vama, golf terene i basnoslovne investicije, a ostavila je iza sebe, dugove i devastirane djelove tog prelijepog hrvatskog ostrva. Dovoljno je procitati sta kazu mjestani o tim mesetarima iz praonice prljavog novca, koji su na vlastitoj kozi iskusili te “invenstitore” sa nepostojecim kapitalom.

  2. Puna podrška!

    Ima li ko ideju kako se može konkretizovat ova podrška ovim ljudima u obliku nekih pravnih inicijativa u Evropi il slično?

  3. Bravo, i puna podrska!

  4. biljana koprivica says:

    Gospodine DZemale,ne dajte svoju zemlju!Puna podrska!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: