Timur Orvel Tmurni: Da je vječna naša farma!

Zadrigla, podmukla, bezbrižna, poltronska lica tovnih svinja. Samozadovoljna u pobjedničkoj atmosferi sopstvenih fekalija. Slave. Srču drpljevinu, žderu mekinje, mljackaju kruške divljake. Gospodari svoga svinjca. Patriotskog. Makar i nemalo kuruza, splačina i mekinja. Gospodare se do Aranđelova dana ili Dana republike. Poslije toga “Ajd’ zdravo, šašavko”.

Alfa krmak Miloleon sa mekanih madraca gazdine spavaće sobe je zadržao vlast. Na listi dva kandidata. Miloleon i Buzdoslav. Buzdoslav je mlađi i obožava Miloleona. Smatra ga harizmatičnim, najljepšim, najbogatijim i najmuževnijim. Miloleon gotivi Buzdoslava i toleriše mu halapljivost kad je na koritu. Pušta ga da porilja i više nego mu pripada po pravilniku. I onom njegovom alavom pajtosu, Pujici Guzici. Junac Milonja Simonja nije najumniji, ali sluša i ne zapitkuje. Zablene ponekad u nekapiranju situacije, ma ne odustaje. Pijevac Gvozdo je valorizator pašnjaka, livada, riječica, lugova i gajeva. Koke nosilje kažu da je svako četvrto zrno koje nabodu – njegovo. Tu je i magarac Migaš, poslušno njače iako ne baš najjasnije i najrazboritije. Prasci Šupko i Leopold su zaduženi za informisanje stoke. Malo informišu, malo špijaju Miloleonu. Ukrašavaju podatke o padu proizvodnje na farmi, dugovima zbog agrarnog kredita koji je završio ko zna đe, sniženju otkupne cijene poljoprivrednih i stočarskih proizvoda. Za represivne mjere i bezbjednost zaduženi su psi. Dobermani na čijem je čelu Dudule, junački bulldog Talik koji nadzire da sve to fercera i mojkovački terijer Ograd Šomi koji samo laje.

U izbornom danu borba sa bojkotom i nevažećim glasovima. Važeći su pohitali da odbrane farmu od “izdajnika”. Krmadija je revnosno prva ispunila glasačku obavezu. Glasalo se u kokošinjcu. Za tu priliku kokoškama je promijenjeno glasačko mjesto. Morale su u štalu kod magaradi. Popodne su na biralište izlazile koze, ovce, junad, volovi, guske i ćurke. Kažu da su ih navukli na duplu porciju stočne hrane. A neke su, vele, i gazdini dobermani sproveli da slobodno izraze glasačku volju. Od izašlih bilo je i oskrnavljenih listića. Neko je papkom ili kopitom umočenim u balegu nažvrljao preko listića praseće spolovilo, znate ono tanko, crvoliko, spiralno uvijeno. Hehe, šaljivdžije. Ne može se tako u integracione procese sa ostalim farmama kojima upravljaju veprovi iz regiona. Mačke, konji, šarplaninac, krave i bikovi su bojkotovali. Razlog je što su nekima prije izbora prijetili šinterima i klanicom zbog sumnji da su po nalogu velikog ruskog kolhoskog Agrokombinata htjeli da spriječe izvoz mesa, mlijeka, žitarica i povrća na zapadna tržišta koja smatraju ovaj vid Miloleonove uprave izvrsnim.

Pobjeda uprkos bojkotu i jasnoj opstrukciji izdajnika. Nevažećih je bilo više nego Buzdoslavovih, ali to ne remeti slavlje. Korito je odbranjeno. Izdajnička stoka izolovana i suočava se sa suđenjem. A po staroj dobroj Talik te tuži, Talik ti sudi. Dobro, de, Bog i Talik. Farma okreće novu-staru stranicu u svojoj dugoj i burnoj istoriji. Miloleon nosi blagostanje, valorizacije, integracije. Dok pada noć nad gazdinstvom, utišavaju se groktanja, meketi, blejanja, mukanja, njakanja, gakanja i kokodakanja. Svako na svom jeziku ili dijalektu je pozdravljao Miloleona sa “Da je vječna naša farma!”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: