Završena Parada ponosa, neredi na više mjesta u gradu

12:04 Sve mobilne jedinice SAJ-a razbijaju grupe huligana u dijelu grada Preko Morače. Najžešći sukobi trenutno kod Trgovinske škole.

SAJ-ovci džipovima blokirali raskrsnicu Bulevara Sv. Petra Cetinjskog i Moskovske ulice, tu je bačen i suzavac kako bi se rastjerala manja grupa huligana.

320138

12:03 Naredna Parada ponosa u podgorici najavljena za jun, 2014.

12:00 Grupa huligana proilazi Bulevarom revolucije, iz pravca ANB. Uzvikuju pogrdne komentare, lome ulični mobilijar… Vatrogasne ekipe prošle prošle Bulevarom, čuju se i policijske sirene.

Sukobi huligana i policije kod Trgovinske škole.

11:57 Završena prva podgorička Parada ponosa, okupljeni se razilaze.

11:55 Policija “razbila” huligane na nekoliko manjih grupa. Uspjeli su da ih potisnu ka “Junion bridžu”.

Bačen suzavac u blizini zgrade ANB-a, žestoki sukobi policije i huligana.

Na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog manje grupe huligana provociraju policiju, nazivajući ih pogrdim imenima. Policija ne odgovara.

11:50 Ministar Suad Numanović je na podgoričkom “Prajdu” poručio da je svima zagarantovana sloboda okupljanja bez obzira na grupe pripadanja.

“Građani su pokazali visok stepen demokratije, toleracije i ovo mirno okupljanje je garant da će LGBT populacija biti zaštićena u potpunosti jer Crna Gora neće dozvoliti da se ijedan građanin osjeti manje vrijednim ili nezaštićenim”, kazao je Numanović.

Danijel Kalezić je čestitao mirno okupljanje, uz nadu”da ćemo sve mjere i strategiju zajednički rješavati, sa građanim”.

11:47 Predstavnici beogradske parade ponosa čestitali su crnogorskim kolegama na uspješnoj organizaciji Parade, podsjećajući da to njima nije pošlo za rukom nedavno u Beogradu, kada je Vlada Srbije iz bezbjedonosnih razloga zabranila održavanje “Prajda”.

Podrška stigla i od organizatora zagrebačke Parade ponosa.

11:43 Kod ambasade SAD policija bacila suzavac na grupu huligana koji su stigli iz Bulevara Svetog Petra Cetinjskog.

11:38 Bačen suzavac i na raskrsnici kod “Maše”, huligani napadaju iz pravca lokala ” Kerber”, Ulica Ivana Vujoševića.

11:37 Sukob policije i huligana na Rimskom trgu. Bačen suzavac.

11:36 Hitna prema Kliničkom centru. pretpostavlja se da prevoze povrijeđene iz sukoba policije i huligana.

11:35 Počeli govori ispred Skupštine. Danijel Kalezić poručio: Uspjeli smo!

“Četvorogodišnji trud se isplatio”, kazao je Kalezić okupljenima.

Ana Dedivanović (Queer): “Povorka je uspjela, ovo je naš grad, ovo je naša država, ovo su naše ulice. ”

“Današnja parada je pokazatelj da je podrška vlasti je suštinska, a ne deklarativna. Za kratko vrijeme smo postigli mnogo više nego što su postigle kolege iz regiona za mnogo duže vremena”, poručio je Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres.
11:33 Policija bacila suzavac i na grupu huligana ispred lokala “Maša”, na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. Još jedna grupa se stvorila iza zgrade “Simpa” u Moskovskoj.
Huligani prevrnuli nekoliko kontejnera u Moskovskoj ulici. 
11:32 Huligani lome izloge na zgradi Vektre, u Moskovskoj ulici. 
11:29 Neredi i u Staroj Varoši, kod restorana “Pod Volat”. Oko 500 huligana pravi nerede, a policija odgovara suzavcem.
11:27 Povorka se lagano vraća ka Kraljevom parku, trenutno je kod zgrade Skupštine. 
11:25 Huligani su trenutno grupisani kod Alpe bara, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. policija priprema suzavac. 
11:17 Ispred poslovnice CKB-a u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u toku je sukob policije i huligana. Više izloga je polomljeno. Prema policiji lete kamenice, policija uzvratila suzavcem. Oko 100-njak huligana ispred zgrade Vektre u Moskovskoj ulici lome zaštitne stubiće, policija ih rastjeruje suzavcem. Sve vrijeme, helikopter Uprave policije nadlijeće dio grada “preko Morače”.

Oko 300 huligana kod zgrade Simpa baca kamenice na parkirane automobile.

11:16 Povorka je stigla do raskrsnice kod stare zgrade Vlade, gdje su se okrenuli i nastavili šetnju nazad do Kraljevog parka. Izvještači “Vijesti” sa lica mjesta javljaju da veći broj građana na terasama okolnih zgrada prati paradu, pozdravljajući učesnike.

11:11 Iz pravca centra grada čula se jaka detonacija. Policija je na svim zgradama pored kojih prolazi parada. Skup nadlijeće policijski helikopter.

11:10 Povorka je na mostu Blaža Jovanovića, a s obje strane ograde spuštene su velike zastave duginih boja, dugačke i po 20 metara.

11:05 Povorka stigla do zgrade Predsjednika Crne Gore, gdje će se kratko zadržati. Očekuje se da će se tokom parade neko od organizatora obratiti okupljenima i javnosti. Sa razglasa se čuje Bajagina pjesma “Što ne može niko, možeš ti”.

11:02 Grupa huligana uhapšena je kod Sahat kule.

10:56 Povorka prve podgoričke Parade je krenula, sa oko 100 učesnika. Predviđeno je da se povorka prošeta do stare zgrade Vlade i nazad. Osim zastava EU, LGBT i ostalih organizacija, tu su i transparenti “Progres je tolerancija”, “Svako ima svoje pravo”, “Gej je ok”, “Love is love”… Učesnici su razvili i transparente “Ljubi pedera”, “Homofobija nije porodična vrijednost”, “Ja sam za trransformaciju svijesti”, “I mi smo za Budućnost” kao i “Svako svoga posla”.

Među učesnicima su i organizatori beogradske i splitske parade ponosa.

U centru grada je mirno a policija obezbjeđuje i nekoliko punktova u centru grada.

10:50 Tri kordona policije u ulici slobode. Na Trgu republike, kod fontane, grupsanje mlađih osoba u grupama od 5-6.

10:48 Stigao Jovan Kojičić, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije.

10:45 Oko 60-70 okupljenih u Kraljevom parku.

10:43 Pozitivna atmosfera među okupljenima u Kraljevom parku.

10:42 Suzavac bačen kod gradilišta hotela “Hilton”. Oko 300-400 osoba grupiše kod Sportskog centra, hrama Hristovog vaskresenja i stadiona “Budućnosti”.

10:38 Stigao šef delegacije Evropske komisije Mitja Drobnič. Okupljeni se polako pripremaju za šetnju.

10:37 Manja eksplozija u blizini nekadašnjeg hotela “Crna Gora”. Policija pokušava da utvrdi ko je bacio eksploziv,

10:34 Kod Kraljevog parka i ministar Suad Numanović i direktoraka “Sigurne ženske kuće” Ljiljana Raičević.

Na paradi su i borci za LGBT prava iz Albanije i Slovenije.

10:30 Pristigli i predstavnici  medija – Željko Ivanović i Balša Brković iz ND “Vijesti”, pripadnici NVO sektora –  Milica Kovačević (CDT) i Daliborka Uljarević (CGO), i CNP-a Janko Ljumović.

10:27 Oko 50 okupljenih kod Kraljevog parka.

10:15 Počelo okupljanje LGBT aktivista. Među prvima stigli izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević i predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegro Danijel Kalezić.

10:04  Više osoba sa “molotovljevim koktelima” privedeno kod Autobuske stanice u Podgorici

9:50 Pojačano prisustvo policijskih snaga u Podgorici. Primijećeno prisustvo više manjih grupa sa fantomka.

Upravu policije danas očekuje najveći bezbjednosni rizik u novijoj crnogorskoj istoriji, gdje će oko 2.000 pripadnika policije pokušati da spriječi moguće nerede na zakazanoj Paradi ponosa u Podgorici.

Operativni štab UP napravio je plan obezbjeđenja, prema kojem će više od 1.800 opremljenih policajaca biti raspoređeni u čak pet bezbjednosnih prstenova u strogom centru Podgorice, ali i dijelu grada Preko Morače.

Na mapi UP, koja je juče proslijeđena svim operativnim jedinicama policije, precizno su ucrtane pozicije, broj pripadnika, ali i način djelovanja ukoliko dođe do nereda.

“Vijestima nedjeljom” su sinoć u vrhu Uprave policije potvrdili da su spremni za Paradu ponosa, sigurni da su uradili sve kako bi ovaj visokorizični skup prošao bez incidenata.

 

Comments

 1. Nijesam homofob(tačka)
  U 10.50h sam krenuo u grad da popijem espreso i vidim šta se dešava jer uvijek volim da zaključim i vidim sam neki događaj, a ne da slušam izvještaje medija kojim uglavnom ne vjerujem.
  Kuća mi je na 200 metara od ulice Slobode. Krenuo sam pored hotele Crna Gora iliti Hilton u izgradnji, cijeli Bulevar je bio ograđen, a 100-njak policajaca je bilo uz ogradu. Nijesu mi dozvolili da prođem!!!
  A zar nije bila u pitanju parada? Parada je koliko znam svečanost, svečani defile kojem se raduju kako učesnici tako građani mjesta đe se održava. Možda sam ja želio da učestvujem na paradi? Zar sam trebao imati akreditaciju da bih učestvovao? Ili da bih gledao paradu, bilo koju?
  Ko ima pravo da mi kao građaninu ograniči kretanje zbog neke parade pa makar to bila i “parada ponosa”?
  Dakle, kako nijesam mogao proći kuda uvijek prolazim(zboga parade!!!), upućen sam od strane policije rubom Karđorđevog parka – pa đe stignem, tj. nije važno đe sam se uputio :))
  Na nekom uzvišenju gradilišti hotela Hilton vidim tri policajca(sva policija koju sam vidio je bila u punoj borbenoj opremi, kasnije i sa gas maskama na licu). Izvadim fotoaparat i krenem da ih fototografišem. I umalo dobih batine.
  Policajac: Nemoj da nas slikaš slučajno.
  Ja: Zašto, zar nemam pravo?
  Policajac: Oćeš li da siđem(povišenim i pretećim tonom).
  Ja: Nema potrebe.
  Policajac: Ajde, izgubi se:
  Ja: Hoću.
  Nazovem jednog novinara i pitam ga li imam li kao građanin pravo da fotografišem policiju na javnom mjestu. Kaže mi da imam.
  Sjedam u “Mugine” đe izbjegavam da sjedim(kao i u sve slične lokale, ali espreso od 50 centi do 12h i radozbalost su mi ovog puta motiv). Od Mil-Popa – ulica Slobode je zabranjena za prolaz grtađanima. Kod nekadašnje apoteke koja je pretvorena u kafić još 50-tak huligana sa fantokama na licu u punoj borbenoj opremi. U stvari nijesu huligani već policajci ali sam ja navikao da huligani nose fantomke.
  Onda se čuju ekspolzije, sirene, trka i frka kroz grad, helikopter stalno nadlijeće, uzvici, suzavac…
  Rezime:
  Kome treba ovakva parada?
  Što se njome postiže?
  Koliko nas je koštala parada?
  Što je sa mojim pravima i pravima ostalih mirnih građana kojima je zabranjeno slobodno kretanje u užem centru grada zbog parade(svečanosti)?
  Koliko će sva ova ujdurma doprinijeti poboljšanju prihvatanja LGBT osoba u društvu a koliko sve ovo iritira i one građane koje nemaju ništa protiv LGBT osoba(jedan sam od takvih)?
  Što će uraditi Raško i “Unutrtašnja kontrola policije ” protiv jednog od tri policajca koji mi je prijetio zbog fotografisanja, a po vjerovatno u toku dana napisanoj prijavi(ipak sam ga fotografisao)?
  I na kraju jedno hipotetičko pitanje:
  Ako bih ja ili neko drugi htjeo da napravi, ne paradu, već protest čiji bi cilj bio da se procesuiraju ratni zločinci iz CG i huškači na rat, ili makar lustriraju odgovorni za npr. deportacije ili Dubrovnik, da li bi mi imali: približnu podršku EU, približno obezbjeđenje od strane policije, približnu medijsku podršku?
  I da li je važnije za “ozdravljenje” države i društva ovo prvo ili ovo drugo?

 2. Nikoletina Bursać...ovdašnji, crnogorsko primorsko..skenderijski... says:

  I jedno i drugo liječi h/e/imorojde-rode…moj Zipp? A što je važnije za državu i društvo?Pa,zdravije je da te jebedu…a da ti ne ulazi nego misliš da ti je uljeglo…? Pa jadan ne bio…ovaj narod isto doživljava evo 25 godina…i to sve u istu stranu-zadnju…pa nema toliko talabuke…kao ovo danas đe njih ciglije okolo 100 …se prcaju s'guzice i prcaju sve one koji ne razumiju njihove potonje-zadnje muke….i sve one kojima je bog uzeo prednju stranu-starnicu…pa jopet u guzicu…u europsku demokraciju…što kraći to miliji…što duži i duže traje to paraderima slađe??
  Ipak,treba poštovati tradiciuju brkova na ovim prostorima…i shvatiti suštinu pormjena ,koje nam se dešavaju na dva prsta od guzice …a gore oliti ga dolje od h/e/imorojda….?

 3. Ako se izvinu oprostiće im ovi maloumni kreteni što su morali da lome po Podgorici zbog njihove parade, iznervirali su ih.

 4. okreni konacno plocu says:

  na danasnji dan drzava crna gora je izvojevala jos jednu veliku bitku za demokratsko drustvo slobodnih i ravnopravnih gradjana i pokazala fasizmu gdje mu je mjesto…montenegro full steam ahead ! …

  • Kada nosioci vlasti procesuiraju sami sebe kao svojevremene ratne huškače, podžavaoce rata i ratnih zločina onda je tek napravljen prvi korak u “demokratsko drustvo slobodnih i ravnopravnih gradjana i pokazala fasizmu gdje mu je mjesto…montenegro full steam ahead ! …”

   • okreni konacno plocu says:

    do konacnog zavrsetka rata bice jod dosta borbe i bitaka…ova danasnja je samo jedna u nizu uspjesnih…prestani sa pateticnim izlivima lose energije i raduj se danasnjem osvajanju ostrvceta slobode koje je i tvoje…

   • A predvodnici te bitke treba da budu upravo oni koji su nas uvalili u blato, tj. oni koji su kreirali ambijent u kome se dešavalo i dešava upravo to što se dešava?
    Ipak nijesam toliko napredan i građanski oprijedijeljen kao ti, priznajem :)

   • okreni konacno plocu says:

    vaznost necije politicke dobiti od danasnje pride parade treba i mora ustupiti prednost vaznosti osvojene slobode …skloni drvo ispred sebe koje ti skriva sumu…

 5. Nešto razmišljam. Rodiš se u sredini kao Crna Gora. Vremenom ustanoviš da imaš bitno drugačije osjećaje u odnosu na neke stvari od drugih. Skupiš hrabrost i kažeš ih glasno i jasno i odlučiš se da se boriš za svoja prava, a to su osnovna prava da niko ne smije da te šikanira, bije ili oduzme život. Obzirom gdje se nalaziš jedina ti mogućnost za zaposlenje inostrani grantovi i organizacije koji promovišu taj vid borbe. Opredijeliš se određene stvari postupanja gdje nije cilj, kako tupo zaključuje naša javnost i političari, da osvajaš nečije mnjenje i zadobijaš blagonaklonost i sl., jer ga kod tog istog mnjenja nikada neće ni steći, to je uzaludna rabota, već je cilj prihvatanje, a to se dobija upravo ovim putem. I sada poslije svega toga, poslije svih strahova, stresova, napora koje ti ljudi svakodnevno doživljavaju od poludivljih građana Crne Gore kojima su obrazac razmišljanja neke srednjovjekovne inkvizicije, znači pored njih dobiješ i javnodeklarisane demokratski nastrojene intelektualce, ovdje FB intelektualce, najnezavisnije na svijet i u Beograd, i dobiješ na riječ najače demokrate, ovdje Demokratski Front, koji bez pardona stanu na drugu stranu barikade i potru sve ono za šta se navodno zalažu i pritom te iskarikiraju u svom prepoznatljivom maniru, kojim oni opravdavaju sve od vremenskih nepogoda pa na dalje a to je da si udbaš, da te udba plaća i organizuje da bi njih provocirala da te biju i da nije vrijeme za to već će vrijeme biti kada oni dođu na vlast jer će tada sve med mlijeko ići!?

  Ako je biti gay seksulano opredjeljenje, a peder karakterna osobina, danas smo imali paradu pedera sa druge strane barikade, koju imamo skoro svakodnevno evo dvadeset godina. Parada koja ruši, satire, paradu zatucanih isfrustriranih građana koji zagovoraju neko svoje sveto pravo da drugima ograničavaju i oduzimaju ono za šta oni misle da im se mora uskratiti i isto nameću golom silom. Zvuči poznato. Ovo pitanje je kao neki lakmus papir, svojevrstni test na kojem redovno padaju navodni demokratski proroci i na kome se otkrivaju da su u suštini isti.

  • okreni konacno plocu says:

   u ovoj posljedjoj recenici prepoznajem zippa…bjese to simpaticno izuvanje za jos mnoge odnosno vecinu sa ovog portala…da ne nabrajam…

   • Nadam se da ćete ti i Lado Tajović kao osvjedočeni komentatori građanske orjentacije podržati ZIpp-a i ostale građane u traženju odgovornosti za nezakonitu zabranu slobodnog kretanja danas(bez ikakve najave), zabrani da učestvuju(ako im je volja) na “paradi ponosa”, prijetnje policajca koje mi je upućenja zbog toga što sam ga fotografisao. A dokazivati tebi da nijesam homofob stvarno neću.

   • okreni konacno plocu says:

    mogu da ti pomogneme eventualno zippe, da nadjes nekog dobrog psihologa da ti razbije tvoje frustracije ili proporucim neku muziku za opustanje odnosno promjenu tacke sa koje formiras svoju zivotnu filozofiju ako uopste imas talenta za tako nesto… nisi ti homofob to ti vjerujem ali si daleko od toga da shvatis sto je to gradjanska orijentacija…sto je to danasnji berlin, london, newyork,pariz…previse njegujes provinciju u sebi…

   • Trebam li da platim privatno tog dobrog psiholga? Inače, redovno plaćam doprinose za zdravstveno osiguranje stoga pretpostavljam da to mogu na osnovu svog obaveznog soiguranja.
    Muzika za opuštanje mi je obično psihodelična poput Pink Flojda, Doors-a, J.J. Calle i slične muzike. Kada se budem opuštao uz muziku uz koju se opuštaju svi normalni predvodnici vlasti i stada(da ne navodim izvođače), moguće da će mi biti lakše i da mi psihaijatar neće trebati.

   • okreni konacno plocu says:

    vozovi prolaze a od lajanja na njih nema koristi…bolje ih je skrenuti na sporedan kolosijek …ovaj dan je vlast poentirala …veci je problem sto je na danasnjem prajdu i pitanju osvajanja slobode opozicija katastrofalno porazena uz niz autogolova…kada vec spominjes tvoju danasnju anegdotu sa policajcem , ne postoji sloboda vec samo mogucnost pomjeranja njenih granica ka zeljenom….policajac nema pojma da je i njegova sloboda danas pomjerena u dobrom pravcu ali je izvrsio svoja zadatak na tome putu…zippe, budi pametniji sljedeci put i dodji na vrijeme na prajd…eto ti prilike da se mozda upoznamo…

 6. Ni po jada za paradiranje sexualnosti… Mislim da u primitivnim sredinama ka sto je Crna postoji kapacitet za nasilje nad drugonacionalnim, drugovjerskim, siromashnim i bolesnim…POTREBNO je dizati nivo tolerancije edukacijom i javnim dijalogom.
  Prije dvadesetak godina je vladao u Crnoj drustveni konsensus da je moralno i oravdano ubiti muslimana….opravdanje za ubistvo muslimana je doshlo iz istog centra i drushtvenog miljea iz kojeg dolazi poziv za ubistvo ovix sexualnih bogohulnika…jelte!
  Ne znam dal se sad razumijemo….

 7. Jel se rejs Fesic oglasio povodom Parade Ponosa? Bash me zanima…

 8. Zipp je danas imao zadnju shansu da se procuje kao revolucionar i istovremeno razbije malogradjanske okove i izidje iz svog mentalnog zatvora nekompletnog, nedovrshenog Crnogorca. Nazalost, ostao je na perferiji dogadjanja, neostvaren revolucionar…
  Sigurno ce ga za to pohvaliti Grubach.

  • Imaju li pravo malograđani da slobodno šetaju gradom? Imaju li oni pravo da fotografišu policiju na dužnosti i na javnom mjestu? – pa pušti revolucije
   Bošnjak sam po nacionalnosti. To pišem da bi me Grubač pohvalio.

   • BOSHNJAK nije Nacionalnost nego Narodnost. Ti si pi nacionalnosti RAZOCARANI CRNOGORSKI INdupeNDISTA.
    Sto nijesi slikao Amfilohije jurishne odrede nego MILOcajce!

 9. Zippe,

  obzirom na tvoju, nečim ili ničim izazvanu potrebu, da u svemu i po svakome pitanju, pa i najbanalnijem, vidiš potrebu da napadaš režim ili u svemu vidiš neku nadnaravnu mož režima pa time izbanalizuješ kritiku iste ili je učiniš komičnom, tek da ukažem da tvoje ograničenje slobode kretanja nije bilo nezakonito već pošto je bio ugrožen javni red i mir, bilo je na zakonu zasnovano i opravdano.

  Kako si svojevremeno našao smisao da sa onima koji slave inspiratore i organizatore zločina kudiš i prozivaš vlast zbog deportacija, vjerujem da bi mogao ako se potrudiš naći i ovdje smisao da sa ovima ‘predvodnicima’ osvajaš građanske slobode. S tim što ovdje niti ima ‘predvodnika’, niti su to oni koje si ti označio. Ovdje ste na istoj strani samo što ti fali vremena da to ustanoviš.

  Kako sam gore opisao koja značenja imaju neki pojmovi kod mene, tako bi ti s tim u vezi sada poručio, Zipp-e, nemoj da budeš peder.

 10. Danas smo imali dvije parade. Gay paradu i paradu pedera

  Ja sam srecan sto postojim
  mene ljubav vukuje
  treba samo malo volje
  da se covek raduje

  Jako srce, dobra dusa
  niko drugi da se slusa
  stara ljubav iza osta
  svega nam je vala dosta

  Nemoj reci da se plasis
  ko se plasi propada
  ako svoju srecu trazis
  ona s neba ne pada

  Moras ti po nju da dodjes
  mnogo toga sam da prodjes
  soba nam je otkljucana
  bice nama boljih dana

  Mala, mala, mala, grupa pedera
  dugo nam je vala smetala
  mala, mala, mala, mala mi je da
  soba nam je mala, al’ je kuca velika

 11. Dragi i ljubljeni Lado,
  u momentu kada sam ja htjeo da prođem ulicom tj.trotoarom nije bilo nikakvih incidenata sa te strane. Naime, siguran sam da je policija dobila instrukcije da nikog ne pušta na paradu kako bi sve proteklo mirno(a za koga se onda paradira, za Brisel, naravno, forme radi).
  Ja svojim ponašanjem ne remetim niti sam remetio javni red i mir, nijesam zaveden u MUP-u kao prekršioc. A da u tom momentu kada sam ja želio da prođem nije bilo incidenata pokazuje i opuštenost policajaca prije nego su me zaustavili a što se može vidjeti na fotografiji:
  http://www.pcnen.com/portal/2013/10/20/parada-svecani-defile/
  Ja nijesam nikada našao smisao sa onima “koji slave inspiratore i organizatore zločina kudiš i prozivaš vlast zbog deportacija” jer bi to značilo da podžavam ili imam zajedničkih razmišljenja&djelovanja sa Đukanovićem i svitom oko njega, a nemam. Rekao bih da ti veoma imaš smisao a i interese sa navedenim.
  Što da ne budem peder? Mada, jebeni sam ja peder kome ne daju da šeta na paradi sebi u čast.

  • Najmanja jedinica gradjanske svijesti je ne preskakati preko ograde nego zaobici…a najveca ne ometati sluzbena lica u vrsenju sluzbe…

  • Uzaludno je tebi razgraničavati pojmove i norme a najmanje šta je ko htio da kaže. Nekad sam mislio da tvoja zaslijepljenost ima neke druge razloge a sada sam sve bliži da se radi o apsolutnoj nemogućnosti da percipiraš, prihvatiš i shvatiš osnovne stvari. Kada bi nekako uspio da kloniraš sebe ti bi se i sam sa sobom posvađao u toj situaciji.

   • Lado, ja ipak ne bih o uticaju vlage na pubertet komarca već o napisanom komentaru, a na čemu ste ti i OKP imali repliku. Kao i uvijek, oponiranje se svelo na nešto opšte, imaginarno, nešto o čemu nijesam pisao.
    Da ponovim:
    Rečeno je da neće biti dozvoljen saobraćaj u te i te ulice grada. Nije rečeno da tuda ne smiju prolaziti ni pješaci, a meni i ostalim građanima nije dozvoljen prolaz, i to nije u redu.
    Kaže se “parada”, a ja kao građanin nemam pravo da posmatram paradu ili učestvujem u njoj, dam možda javnu podršku istoj bez ikakvog granta.
    Policajac mi zabranjuje da ga fotografišem, oće da me bije zbog toga pšrostački se ponašajući, a to nema pravo. Čak i da sam u krivu, dužan je da me na to kulturno upozori, kao neznavenom građaninu mi objasni po kojem slovu zakona to nemam pravo.
    Održana je parada sa kontraefektom po same LGBT osobe. I onima koji nemaju ništa protiv LGBT populacije smučilo se sve vidjevši kako je sve organizovano i ko je učestvovao.
    Većina onih koji su imali akreditacije(valjda) za paradu su u povlašćenom položaju u odnosu na nas ostale.
    Vlada je to uradila nesikreno, na silu, protiv volje i ličnih ubjeđenja većine onih koje čine tu vladu(ako oni više uopšte imaju kakvih ubjeđenja), a da bi po svaku cijenu zadovoljila Brisel. Da je vlada iskrena u svojim namjerama podrške zaštite prava LGBT osoba, prvo što bi uradila je opoziv ambasadora Fehrata Dinoše, kao znak kazne zbog njegove javno iskazivane homofobičnosti.
    Brisel, da nema svoj ineteres u postavljenje prava LGBT osoba na prvom mjestu prioriteta, tražio bi da se procesuiraju i kazne podstrekači ratova i zločina, te da im se zabrani javno djelovanje na određeni vremenski period.
    Dragi i ljubljeni Lado,
    zamolio bih te da mi konkrektno repliciraš na konkretno iznesene tvrdnje, a ne “pričam ti priču”.

 12. Pride je manifestacija LGBTIQ osoba povodom Međunarodnog dana ponosa, koja se u svijetu obilježava od 1969. godine. Pored karnevalske zabave, parade ponosa imaju i politički značaj usmjeravanja pažnje javnosti na LGBT ljudska prava.

  Kao početak savremenog pokreta za ostvarivanje prava lezbijki i gejeva smatra se sukob demonstranata i policije prilikom racije u baru The Stonewall Inn u Greenwich Villageu u New Yorku, ulica Christopher, u noći s 27. na 28. juna 1969. godine.

  Dio gostiju koji je odstupao od rodnih stereotipa (najviše transrodne osobe i butch lezbijke) i osoblje tog gej bara odbili su mirno podnositi policijsko nasilje te su se oduprli policajcima koji su ih pokušavali privesti. Transvestitima (drag queens), lezbijkama i gejevima koji su sada prvi put zajedno nastupili protiv policijske (državne i društvene) represije, pridružili su se i pripadnice antiratnog pokreta, pokreta za prava Afroamerikanaca, žena, lijevih političkih strujanja, studenti te se ovaj incident pretvorio u sedmodnevne ulične demonstracije protiv diskriminacije homoseksualaca i lezbijki, ali i diskriminacije uopšte.

  Prve parade su imale značajnu političku ulogu u emancipaciji LGBT osoba, jačanju vidljivosti i postavljanju zahtjeva za poštovanje prava osoba drugačije seksualne orijentacije. U Njujorku i Atlanti ovi marševi su se nazivali „Gay Liberation Marches“, a na Zapadnoj obali „Gay Freedom Marches“. Osamdesetih godina, međutim, konzervativnije struje u okviru LGBT zajednice dobijaju veću snagu, preuzimaju kontrolu nad ovim marševima i nazive „Gay Liberation“ odnosno „Gay Freedom“ zamjenjuju „Gay Pride“.

  Većina parada se organizuje sredinom godine, kako bi se održala tradicija obilježavanja Dana ponosa LGBT osoba, ali ih, gledano na svjetskom nivou, ima tokom cijele godine.

  Parada ponosa u Berlinu 2006. godine okupila je oko 450.000 posjetitelja. Te godine osnovana je cijela nova generacija organizacija, identificirajući se riječju “gej”, što je osim seksualne orijentacije značilo i radikalno novu osnovu samoidentifikacije u smislu otvorenog političkog aktivizma. Najveći dio LGBTIQ aktivizma danas smatra se nastavkom ovoga pokreta.

  Pride – Međunarodni dan ponosa

  Pride manifestacija, kao Međunarodni dan ponosa, sastoji se od povorke ponosa, političkog govora i prigodnog zabavnog programa.

  Pride manifestacija najčešće nosi ime grada nakon kojeg slijedi riječ Pride ili njen prevod. Najpoznatije takve manifestacije u Evropi su: “London Pride” i “Soho Pride” koji je nekoliko sedmica nakon londonskog, “Birmingham Pride”, “Bourne Free” (Bournemouth)… “EuroPride” se od 1992. održava svake godine u nekom od evropskih gradova.

  Najveći evropski Pride je “CSD Köln” koji svake godine broji iznad milion ljudi. Pride manifestacija u Njemačkoj se zove Christopher Street Day, prema ulici Christopher u kojoj se nalazio bar The Stonewall In.

  Sredinom devedesetih Pride manifestacije počinju se održavati i u zemljama Srednje i Istočne Evrope te Italije (“Roma Pride”, “Milano Pride”, “Torino Pride” “Toscana Pride”), Malte (“Pride March Valetta” od 2004) i Turske (Istambul od 2003., Bursa od 2006.), u početku popraćene nasiljem te se neki Prideovi nisu ponavljali.

  U SAD-u Pride manifestacije se održavaju u gotovo svim većim gradovima od 1970., od prve godišnjice Stonewall pobune. S vremenom uz paradu ponosa, političke govore i prigodnog programa, neke LGBTIQ zajednice u tradicionalni Pride program uključuju i porodični piknik, veliki koncert s poznatim zvijezdama ili kulturni festival. Najpoznatiji Pride-ovi u SAD-u su: Los Angeles Pride ili službeno “Christopher Street West” (Los Angeles/West Hollywood) koji se uz San Francisco održava od 1970. godine.

  Transparenti i poruke

  Prilikom parade ponosa sudionici i sudionice Pride-a nose transparente zanimljivih poruka političkog, najčešće ironičnog sadržaja i uzviču poznate parole LGBTIQ pokreta te žvižde u žviždaljke u ritmu bubnjeva ili glasne glabme koja dopire s paradnih kola. Uz obavezne žviždaljke i transparente, nezamjenjive su zastave duginih boja – simbol gej i lezbijskog pokreta, te ostale zastave i simboli poput grčkog slova lambde (“oslobođenje”), labrisa (lezbijska snaga i lezbijska egzistencija), slova Q (“queer”), zastava i simbola biseksualnih, transrodnih, interseksualnih osoba, simbolika queer pokreta te ostalih pokreta koji podržavaju Pride – najčešće eko-zeleni, feministički, anarho-sindikalni, mirovni i antiratni, te većina ljevičarskih i liberalnih.

  U zemljama Zapadne Europe, Australije i Sjedinjenih država, Pride polako gubi na jednom političkom programu – prava i slobode LGBTIQ osoba, te sve češće podržava i preklapa se s drugim pokretima za ljudska prava marginaliziranih skupina: prava imigranata, prava nacionalnih i etničkih manjina, solidarnost s višestruko diskriminiranim skupinama, te svim skupinama koje se odlučuju na alternativne životne odabire u stvaranju raznih antifašističkih, alterglobalističkih, mirovnihi drugih kolacija.

  U tim zemljama Prideovi su komercijalna događanja u kojima pojedine grupe, stranke i komercijalna društva plačaju članarine, jer njihova vidljivost u povorci je smatrana kao propagandna poruka. Dio članarina odlazi za troškove manifestacija, a dio u humanitarne svrhe.. Nije stoga rijetkost vidjeti da i kozervativne političke stranke i društva, te neke religijske zajednice takođe sudjeluju u ovoj manifestaciji.

  Najpoznatija parola u angloameričkim zemljama je “We're here, we're queer, get used to it!” i “Out of the Closets and into the Streets” organizacije Queer Nation, te “Silence = Death.

  Osim navedenog pojavljuju se i ružičasti, crni i kombinacija ljubičastog i plavog trokuta. Trokuti u tim bojama obilježavali su homoseksualne i biseksualne osobe u nacističkim progonima, a danas su prihvaćeni kao simboli borbe za gej, lezbijska i biseksualna prava i njihovog otpora.

  http://www.6yka.com/novost/44578/saznajte-nesto-vise-o-paradi-ponosa-istorijat-ciljevi-poruke-transparenti

 13. Војин Николајевич says:

  Ово није била геј парада, јер су била три геја и сила лакташа.
  Геји Црне Горе су очигледно бојкотовали данашњи догађај. Вјероватно су за вријеме ове смијурије традиционално водили нетрадиционалну љубав, као што то раде вјековима. :)

 14. Војин Николајевич says:

  Ово ми личи на митинг пчелара, гдје су дошли рибари!
  Није ми јасно зашто нам Ладо, као учесник делегације рибара из Вијести, не прича како се осјећао на митингу пчелара? :)

 15. Gay policajci uz Beograd Pride

  Glavni inspektor policije Nizozemske i predsjednik “Udruge europskih gay policajaca (EGPA)” uputio je pismo podrške organizatorima beogradske “Parade ponosa”

  “Kao predstavnik EGPA udruženja, želim da pružim podršku beogradskom Pride Week-u, a posebno Paradi ponosa koja će se održati 6. oktobra 2012. godine. Svim učesnicima, kao i policiji koja će obezbeđivati šetnju, želimo miran skup”, navodi se u pismu Hermana Renesa iz EGPA.

  Udruženje evropskih gej policajaca (EGPA) je organizacija LGBT policajaca koja podržava sve LGBT pripadnike policije u Evropi i obezbeđuje podršku svim članovima LGBT zajednice.

  Solidarnost sa učesnicima beogradske Parade ponosa izrazili su i organizatori Toronto Prajda.

  “Iskreno očekujemo da će Vlada Srbije održati svoje opredeljenje da poštuje ljudska prava za sve građane Srbije i da garantuje neophodnu političku podršku i policijsku zaštitu za Beograd Prajd 2012”, stoji, između ostalog, u pismu kanadskih LGBT aktivista.

  http://h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/gay-policajci-uz-beograd-pride

 16. Војин Николајевич says:

  Елем, сада тврде да је то била парада вегетаријанаца гдје су дошли месождери. Опет различите интерпретације. :)

 17. 20.08.2012.

  Najviši sud u Moskvi potvrdio je krajem prošloga tjedna zabranu održavanja “parade ponosa” na području glavnog grada Rusije idućih 100 godina.

  Gradsko vijeće ranije je donijelo odluku o zabrani gay pridea u Moskvi tijekom idućih 100 godina jer bi to “izazvalo nerede u javnosti” te zato što “većina Moskovljana ne podržava takve manifestacije”.

  Ruski aktivist za prava homoseksualaca Nikolaj Aleksejev podnio je tužbu protiv takve odluke, ali gradski sud je odbacio njegov prigovor. Aleksejev kaže da će sada tužbu protiv zabrane podnijeti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

  http://h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/moskva-zabranila-paradu-ponosa-dovijeka

 18. 05.10.2012.

  Romska kolona ponosa

  U nedjelju 7. listopada će u gradovima od Norveške do Srbije, od Portugala do Poljske, uključujući Italiju, Rumunjsku, Mađarsku i Bugarsku niz nevladinih udruga marširati u povorci Roma Pride

  Namjera je mobilizirati i političku, i kulturnu javnost za problema najveće i po mnogočemu najugroženije europske manjinske zajednice. Zanimljivo, naša organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava nije u Hrvatskoj našla partnera za organizacije romske povorke ponosa.

  No, to ne znači da je položaj Roma u Hrvatskoj mnogo bolji nego u drugim zemljama. Istina, naši Romi ne žive u velikim getima poput onoga u češkoj Ostravi ili slovačkom Prešovu i Košicama. Ne organiziraju se simultani protesti u dvadesetak gradova pod parolom smrt Romima! kao u Rumunjskoj. Ali, Romi u Hrvatskoj žive u naseljima koja su ispod granice dostojanstva, a djeca koja odrastaju bez osnovnih životnih uvjeta u život kreću s neusporedivo nižih startnih pozicija od ostatka stanovništva.

  Inicijative političkih lidera i Europske unije čine sitne pomake, a pravi se i duboki utjecaj različitih akcijskih planova, strategija i projekata u romskim zajednicama još ne osjeća. Unatoč svemu, uočljiv je nastanak romske elite; ne bogatih pojedinaca, već mladih, obrazovanih Roma aktivista, političara, umjetnika.. koji imaju veoma jasan cilj; žele biti izjednačeni u svojim pravima i odgovornostima sa svojom širom zajednicom. Roma Pride želi pomoći baš njima; podržati romsku emancipaciju i vjeru u same sebe. Romsku povorku ponosa u europskim zemljama organiziraju različite udruge civilnog društva bez obzira na nacionalnu pripadnost.

  http://h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/romska-kolona-ponosa

 19. Војин Николајевич says:

 20. Ko ce organizovati Paradu Sirotinje?

 21. Bila sam na paradi danas. Nisam pripadnik LGBT zajednice. Pošla sam tamo ne kao NVO, ne kao ministar, ne kao novinar, već kao ljudsko biće. Pošla sam sa svojim momkom. Bila sam svjesna da ću možda biti topovsko meso. Ali nisam htjela da strah pobijedi istinsko i ljudsko u meni. Jer da je strah pobijedio onda bih bila ista kao oni koji sude, koji kamenuju, pale i uništavaju. A gdje ima straha, tu nema ljubavi, tu nema slobode. Što bi rekao Toma Bebić: volite se ljudožderi.

  • Maha,
   smatraš li da je svima nama koji nismo bili u povorci trebalo onemogućiti da šetamo, makar iz radoznalosti.
   I, kako sam se ja npr. mogao pridružiti povorci? Jesam trebao nekome da se javim, da tražim neku akreditaciju?
   Kako si ti puštena da priđeš povorci, budeš u njoj, ako nije tajna?

 22. Iako dva kera (pod tri nika) pokušavaju svojim lavežom da stvari prikažu drugačijim, stvari su baš onakve kakvim ih je opisao Zip. Nedelja, sunčan i topao dan, savršen za šetnju, a u centru grada uvedeno vanredno stanje i zabranjen pristup svima osim organizatora, jebiguza iz Vijesti i njihovih NVO. Organizacija događaja je bila takva da je ostavila utisak kod većine ljudi kao teror nad običnim građanima. Zabrana slobodnog kretanja ulicama grada kao i trošenje enormne sume novca poreskih obveznika na organizaciju ovog događaja, imaće kontraefekat i proizvesti animozitet prema organizatorima kod većine ljudi koja je prema svemu bila indiferentna. Takav utisak sam već danas stekao razgovarajući sa ljudima.

  Lado, nemam ja ništa protiv da ti, Žeki Ivanović i Peca Komnenić igrate “vozića”. Ali ako je poenta “parade” da na njoj ne bude niko osim organizatori, budite ljubazni pa je drugi put organizujte na Ćemovskom polju. I shvati, zabrana slobodnog kretanja i duge cijevi uperene u balavurdiju od 15-16 godina teško se mogu opisati kao “trijumf nad fašizmom”, kako si ti to rekao. Naravno, ne treba previše znati o psihologiji pa zaključiti zašto ti je baš pojam “fašizam” pao na pamet, opisujući današnje događaje.

 23. Meni nikako nije jasno otkud Zipp u svim istorijskim momentima Crne. Pronalaze li ti momenti njega neduznog ili on njih. Iz proste zelje da posmatra a ne ucestvuje…

  • Malo oni mene, malo ja njih. Često sam učestvovao, ponekad posmatrao. Uglavnom pokušavam biti doslijedan, makar toliko da ne mijenjam nickove kada me ljudi prozru: Mislim da mi se ne bi moglo desiti u ovu pamet da budem administrator sitea neke političke partije osjećajući se zbog toga kao mudo i sav važan, da bih malo kasnije na sva zvona ogovarao tu istu partiju.
   Kada bih primjetio da se na nekom site-u većina posjetilaca sprda mojim stalnim, obično nesuvislim komentarima, i da oni ćeraju posjetioce sitea, ne bih se više javljao iz samopoštovanja.
   Ali, ima nas svakojakih.

   • Postovani zipe, zasto ne odstranite ovog zilota koji se pod raznim likovima javlja na ovom portalu i toliko je bezorbazan da jos i svoj govor sa mitinga 1988 godine plasira kao nevidjeno junastvo.

    Istupi ovakvih idiota samo kvare imidz ovoh´g divnog sajta.

    Ne bih zeljela da budem pogresno shvacena, ali ja nisam protivnica ovakvih parada ali me vrijedja nacin na koji smo danas tretirani.

    Da li postoji kakva mogucnost da svi mi iskazemo na neki nacin nase neslaganje sa postupkom policije i politicara.
    Molim vas da mi date vase misljenje jer mi je do njega neobicno stalo.

    S postovanjem.
    Goca

  • okreni konacno plocu says:

   pitas li se zippe, kako to da si se nasao u drustvu sekule i vojina tvojih najblizih saveznika po pitanju danasnjeg prajda? …davno je bila 1988. mozda te pamcenje vise ne sluzi dobro…

   • OKP, ja sam bio sam danas. Često volim da budem sam(opet neko psihičko oboljenje). O današnjoj paradi pišem svoje utiske i onošto mi se desilo, kako sam što doživio.
    Sjećam se dobro 1988, i to je moj problem. Sjetim se Moma, Aca, Vučka, Miška, Srđe Darmanovića, ovog Brajovića, Mugoše i mnogih drugih. Tada mi padne mrak na oči, uđem u depresiju. Ali u tom pamćenju ne vidim Sekulu(ne znam ni kako izgleda niti me interesuje), a Vojina znam samo sa fotografije postavljene na blogu, iz tih vremena ga se ne sjećam. Ti se sjećaš njih iz 1988, a ovih prvih se ne sjećaš?

   • okreni konacno plocu says:

    zippe, negdje ranije na ovoj temi u komentarima shmrc je pomenuo drustveni koncenzus od prije dvadesetak godina o opravdanosti i moralnosti ubijanja muslimana i uporedio ga sa danasnjim pozivima na linc pripadnika lgbt uz ocjenu da dolaze iz istog drustvenog miljea…na tu sam 1988. mislio …a tvoje ocjene danasnjih dogadjaja se poklapaju sa ocjenama vojina i sekule koji su personifikacija tog drustvenog miljea…kako ste se nasli na istoj politickoj strani? …

 24. U proslom vijeku zivio je covjek po imenu Artur Klark, koji je pisao romane naucne fantastike i mnoge interesantne clanke na temu “buducnost covjecanstva”.
  Jedna od tih knjiga je bila knjiga “sok buducnosti” u kojoj je pisao da ce ljudi buducnosti za deset godina dozivljavati promjene koje su nekada trajale sto i vise godina.

  Kratko receno, moda koja ce se promijeniti za deset godina, bice istog inteziteta kao moda koja se nekada mijanjala za sto godina.
  Na politickom nivou Crnom Gorom su u zadnjih sto godina prosle mnoge mode, koje starim Crnogorcima ni u najgorem snu nisu mogle doci.

  Jedna od najubitacnijih moda koju su Crnogorci okusili bila je moda koju je kreirao sizofrenicni i satanom opsednuti Karl Morosej Marks, koji je Crnogorce i Srbe toliko volio da ih je smatrao za rasno smece. Tako je barem Morosej pisao u devetnaestom vijeku za nas narod.

  Domaca verzija “modnog kreatora” Marksa zvala se titoizam, koji je u novije vrijeme zamijenjen dukljanizmom a na svetskom nivou sve ove mode su se izvanredno ukomponovale u svetske trendove antifasizma i globalizma, od kojih je jedan od podtrendova i masovna borba protiv tradicionalizma, hriscanstva i porodice, sve to pod parolom borba za slobodu pedera i lezbejki.

  Posto u Crnoj Gori zivi veoma mnogo naroda prilagodljivog na sve zivotne situacije, sve po onoj staroj komunistickoj “druze snadji se”, za ocekivati je da ce se u skorije vrijeme pojaviti veliki broj boraca za prava pedera i lezbejki, ili boraca za unistavanje svih tradicionalnih vrijednosti, familije i hriscanske vjere i to od onog sloja stanovnistva koji je bio agilan u pratnji titoisticke mode.

  • Je li Marks “volio” toliko Srbe i Crnogorce ili samo Srbe

  • Majk Murkok (Michael Moorcock) se setno priseća svog prijatelja Artura Si Klarka (Arthur C Clarke), Ega, vizionara i džentlmena…

   Uprkos svemu meni se Artur i dalje dopadao. Svi su znali da je on gej. Pedesetih godina ja sam izlazio na piće sa njegovim dečkom. Upoznali bismo njegovog protežea, zapadnjaka ili istočnjaka i njihove porodice, ljude koji su imali samo najlepše reči za Arturovu dobrotu. Narcističan kakav je bio i u potpunosti apstitent od pića, ali zato savršen džentlmen skroz na skroz.

   Imao je apsolutno neuzdrmanu (a zašto i da ne?) veru u svoje vizije. Na kraju konca, SatCom nije bio svakako jedino njegovo tačno predviđanje. On je zadržao veru u snagu razuma i nauke da leči zla. U jednom trenutku, kada su se Tamilski tigrovi pojavili na političkoj sceni Šri Lanke, pitao sam ga da nije zabrinut. Uverio me je da je sve samo jedan nesporazum i da su Tigrovi, koji su u međuvremenu postali eksperti teroristi, u osnovi momci zdravog razuma koji će uskoro da odustanu od svojih ludih zamisli.

   guardian.co.uk

   http://z14.invisionfree.com/LEPOTANI/index.php?showtopic=1703

 25. Pederi i lezbejke sami objavljuju svrhu njihovih parada “ponosa”.
  http://bktvnews.com/lezbejka-masa-gesen-nas-krajnji-cilj-je-razaranje-i-unistenje-porodice/

 26. Eno vidju danas onoga cojka sto scase da obrije brkove, zbog ovija sto sramotno propagiraju, pa ne znam obrija li ih on ili ne, ili je u pitanju samo blef.
  Inace je taj sa brkovima iz Pljevalja pa mi se cini da je to neki od ovija cetnika sa onoga foruma sto mu Lado zna ime i da koristi priliku za marketing ili reklamu, jer valjda su reklama i marketing ista stvar, mada nisam siguran.

 27. Komentari na Završena Parada ponosa, neredi na više mjesta u gradu od Војин Николајевич
  Sunday, October 20, 2013 16:43
  Ово није била геј парада, јер су била три геја и сила лакташа. Геји Црне Горе су очигледно бојкотовали данашњи догађај. Вјероватно су за вријеме ове смијурије традиционално водили нетрадиционалну љубав, као што то раде вјековима. :)

  Ja bi se čak usudio da pretpostavim, shodno Nikolajevičevoj percepciji, da su gejevi bili sa one strane barikada i napadali ovu ‘smijuriju’, čak mi se čini da sam vidio i par popova među njima.

  • Војин Николајевич says:

   Штовани Ладо,

   наши геји нису били на тој паради, они су се слободно сексали.
   На другој страни, Ваши геји су била на тој смијурији. :)

 28. Potpuno je nebitno sve, bitno je da non stop padate na osnovnim stvarima, da pojedinci stalno propuštaju sjajnu priliku da zaćute u određenim trenucima. Nije tu bitan ovaj lik koji se potpisuje kao Zipp, on je samo obrazac jedne okovane svijesti. Jedna svijest koja nema odgovor na svu silu nedosljednosti i nelogičnosti pa se to izluči zavisno od osobe u određenu frustraciju koja se ispoljava bilo kroz psovke, bilo kroz golu silu ili logorejične ispade bez smisla i fanatična zagovaranja svih mogućih teorija zavjera koje bi pokrile sve gluposti koje izvale. To nije obrazac koji je projektovan od vlasti ili od nekog drugog, niti nešto šta bi se moglo prebaciti ovoj ili onoj partiji, ovoj ili onoj grupi ljudi i sl. To je generalno, ono što se nalazi u gotovo svim građanima Crne Gore. Svijest koja ne zna ni šta je, ni ko je, ni šta hoće, ni kako hoće i kao produkt svega toga imate jedan ringišpil stavova i ideja od istih osoba sa različitim poimanjima od trenutka do trenutka. Toga imate na svakom koraku i u svakome segmentu društva i ta svijest ništa ne može dobra donijeti sve i kada bi htjela.

  No, da ne bude da mu se ne odgovara, što je btw. omiljena krilatica svih dosljedno nedosljednih, s tim da treba istaći da je to žešći trud jer neshvatanja osnovnih principa logike opasno dovodi u opasnost da se oni opet osjete uskraćenim odgovora.

  “Naime, siguran sam da je policija dobila instrukcije da nikog ne pušta na paradu kako bi sve proteklo mirno(a za koga se onda paradira, za Brisel, naravno, forme radi). Ja svojim ponašanjem ne remetim niti sam remetio javni red i mir, nijesam zaveden u MUP-u kao prekršioc.”

  Policija, obzirom na delikatnost ima sva prava da određenu osobu pusti ili ne pusti, pogotovo ako ista kaže da ne želi da učestvuje već da ‘posmatra’. Da su puštali ‘posmatrače’ sada bi ti isti ‘plakao’ što su ih puštali i opet bi sve to udba organizovala i namjestila… bla, bla, bla, truć, truć, truć…

  “Ja nijesam nikada našao smisao sa onima “koji slave inspiratore i organizatore zločina kudiš i prozivaš vlast zbog deportacija” jer bi to značilo da podžavam ili imam zajedničkih razmišljenja&djelovanja sa Đukanovićem i svitom oko njega, a nemam.”

  Ti si sebe, ničim izazvan, proglasio samog sebe borcem za istinu o deportacijama. Degutantno je bilo par puta gdje si učestvovao u polemikama napadajući režim po tom pitanju gdje su bila i lica koja bez skrivanja podržavaju osobe koje bi po logici stvari trebale biti najodgovornije i koja su to isto činila i podržavala tebe iz svog golog pragmatizma a ne borbe za istinu i ostale istrcane fraze koje se navedu tom prilikom. Čak štaviše začinio si svoja izlaganja da bi i za Šešelja glasao samo da se ovi miču, a iz načina na koji si sve to iznio i koji je kontekst bio lako bi se mogao steći utisak da ti ni Karadžić i Mladić ne bi bili mrski.

  “Što da ne budem peder? Mada, jebeni sam ja peder kome ne daju da šeta na paradi sebi u čast.”

  Ja sam ‘pederima’ označio one koji su bili sa druge strane barikade i koji su lomili grad iz ovog ili onog razloga, iz koristi ili zaslijljenosti i zatucanosti. Peder kao karakterna osobina određene skupine ljudi i iz tog razloga ti je slikovito kazano da ne budeš peder.

 29. Lado ljubavi,
  “uvijek, uvijek ista priča”.
  Znam što si mislio sa tim “peder”. Ali, ja npr. već odavno ne nazivam nikog pederom u karakternom smislu iako sam proveo možda previše vremena na ulici i sa ulcom, svojevremeno. Tebi je izgleda odmah pala na um ta riječ, iako se diviš vrijednostima koje smo danas postigli. To možda govori na neki način što ti misliš o LGBT osobama, a što ja.
  Ovi što su “propagirali rat i ratni zločin a sa kojima sam ja dobro”(a tu misliš prije svih na Gospodina Grubača i Perfect Strangera-da se ne foliramo a što ti veoma voliš), koliko znam, nijesu bili nosioci neke javne funkcije ili u nekoj političkoj partiji, već su oni obični građani. I ti želiš da ja od njih tražim odgovornost za rat i zločin, a ne od onih koji su svojim političkim odlukama, moći, funkcijama koje su obavljali to radili. Klasična podmetačina novocrnogoraca, krečenje, lobotomija(valjda se to tako kaže), očekivana od tebe.
  Policija me nije pitala Lado, ni da li želim ni da li ne želim da učestvujem, već mi je kao i svim građanima zabranila svaki prolaz centrom grada. U prilogu u “Vijesti”-ma u 18.30 sam vidio da je to zabranila gospodinu Filipoviću, ministru policije u ovoj vladi od prije 10-tak godina, čovjeku od preko 70 godina-mislim bliže 80, i Omeru Čirgiću koji je bio sa njim(ima oko 65 godina). Slučajno poznajem te ljude. U prilogu to nije navedeno, i “Vijesti” to ne bi navele iz poznatih razloga. Zabrana prolaza ljudima u tim godinama pokazuje da je prolaz bio zabranjen za sve. Ili je možda policija sumnjala da će i oni napraviti neki belaj?

  • Priča o tome ko je peder ili ‘peder’ i metaforično izražavanje na tu temu potiče upravo iz LGBT zajednice kao njihov odgovor na ono ‘ubij, ubij, pedera…’ i korištenje tog izraza u pežorativnom smislu uperenim ka pripadnicima te grupe ljudi a isti se koristi kao kolokvijalni izraz za zatucane, ograničene, prepredene ljude itd. pa sa pravom se postavlja pitanje ko je tu ‘peder’ i ko tu ‘paradira’.

   Samo si ti, i ljudi bliski tvojim razmišljanjima, u priču o gay paradi, mogao da uvežeš sa pričom o deportacijama, zločinima, pljačkom i sl. Šta je sljedeće? Kada budu radnici tražili plate, kada budu neki drugi tražili svoja prava etc., hoćeš li i tada reći nema dok se ovo prvo ne riješi?

   Ono što je najnormalnije, osim kod tebe, je da kada neko pominje deportacije je i da postavi cijelu konstrukciju i da ga interesuje cijela istina od početka pa do kraja. U slučaju deportacija, u Crnoj Gori se samo bavimo početkom a niko krajem. Niko ne pita gdje su završili ti ljudi, čak šta više, takvim trošenjem te priče doprineseno je da 99% ljudi uopšte nema pojma šta se do kraja desilo sa njima i ko je za to odgovoran. Degutantno je da neko proziva nekog za deportacije a slavi one koje su odgovorni za same zločine. Degutantno je da se neko postavlja ispred same države koja treba da se interesuje za to pitanje, da se postavlja ispred porodica koje su doživjeli tu tragediju i da to koristi za uskopolitičke ciljeve, za svoju promociju ili da mu to bude iz nekih svojih razloga glavna preokupacija. Tu ste ti i još par likova sa obije strane gotovo isti.

   Samo ti si mogao doživjeti ovaj skup gdje bi policija trebala da ispituje i razvrstava ko je učesnik, ko hoće da posmatra, a ko hoće da bije. Čovjek htio da kao smjerni ‘posmatrač’ pohodi isti i tom prilikom spremio i sjemenke i kokice i policija mu zabranila da ostvari ustavom zagarantovano, ovdje je Nikolajevič posebno osjetljiv, pravo na voajerisanje prilikom paradiranja. Da je ovo sretna zemlja o Zippu bi sjutra pisala sva štampa i a i Drobnič bi morao da reaguje jer to je skandal bez presedana da mu se tako brutalno i ‘nezakonito’ uskrate prava. Nevjerovatno je, najiskrenije, do kojih granica su spremni ljudi da idu da bi obrazložili i opravdali svoje gluposti. Danas slušam jednog, sličnog Zippu koji mi prvo opravdava ‘gnijev mladih ljudi i potrebu za očuvanjem porodičnih vrijednosti’ a odmah zatim govori da ih je ANB poslala. Pa majku mu dogovorite se više sa sobom samima.

   • Lado, mačko moja mala,
    opet ti sa ojlala pričom.
    Na tvoj i OKP-ov trijumfalizam da je ovo veliki korak za Crnu Goru u njenoj transformaciji i sličnu trta-vrta priču sam rekao da bi za njenu transformaciju bio osnov da se lustriraju i kazne ratni zločini i zločinci, a da je za EU iz svojih interesa ovo važnije. U tom kontkestu sam pomenuo deportacije o kojim znam sve. I, ako nijesi primjetio, stalno pominjem tu temu i pominjaću je i ubuduće.
    Kažeš i: “Samo ti si mogao doživjeti ovaj skup gdje bi policija trebala da ispituje i razvrstava ko je učesnik, ko hoće da posmatra, a ko hoće da bije. Čovjek htio da kao smjerni ‘posmatrač’ pohodi isti i tom prilikom spremio i sjemenke i kokice…”
    Ne Lado, ja to ne kažem. Kažem samo da je trebalo javno reći npr. “U užem centru grada je u vremenu održavanja parade ponosa zabranjen i saobraćaj i svako kretenje građana, osim akreditovanih(u međuvremenu sam doznao da su stvarno trebale akreditacije kako sam iz sprdnje pisao u prvim komentarim) učesnika povrke” – i riješen problem. A ne svakog dana smo bombardovanui informacijama koje ulice će biti zatvorene za saobraćaj, nigdje se ne pominjući da će te ulice biti zatvorene i za pješake, za prolaznike. Pretpostavljam da nije bilo zakonskog osnova za takvu zabranu, zato se pribjeglo “malom lukastvu”: zabranit ćemo svako prisustvo, ograditi sve jakim policijskim snagama, tako izvršiti postavljeni zadatak, i dobiti pohvale iz Brisela i od SAD.
    Dalje, ovo kod nas i u zemljama u okruženju nije parada i ne može se nazvati paradom, već protestom zbog diskrimanacije LGBT osoba. Ali, kako mislim da se to radi neiskreno, vrši se copy-paste pa se naziva paradom. Paradom kojoj niko ne može da priđe, posmatra je! Parada je u zemljama đe LGBT osobe nemaju problema, đe se od svega pravi fešta. Kod nas, kao što vidimo, to je događaj od najvećeg bezbjedonosnog rizika.
    Nemam više volje da ti objašnjavam stvari, pogotovu što znam da ti veoma dobro znaš o čemu se radi, ali po običaju ih izvrćeš. Sad ti nastavi o uticaju vlage na komarca, ja sam iznio to što sam imao.

   • Da dodam:
    Komentatorka “Maha” kaže da je bila na povorci, da je ponosna na to, itd. To sve poslije mojih komentara da kao građanin nijesam mogao biti ni blizu događaja, da mi je zabranjen svaki pristup, učestvovanje, kako meni tako ostalim građanima. Pitam je da mi objasni kako sam ja ili neko drugi mogao učestvovati u svemu.
    Ona, kao učesnik i moja poznanica mi odgovara:
    “Trebalo se samo javiti organizatoru, ja sam bila s njima u komunikaciji par dana unazad.”
    Iz iskrenog Mahinog odgovora sve je veoma jasno – ko hoće da mu bude jasno.

 30. Potpisujem sve što je rekao Zipp, posebno u posljednjem pasusu svog komentara, ali mu zamjeram što se raspravlja sa opstalim komentatorima. Pripadnike LGBT populacije ne treba vrijedjati, linčovati itd. to je bolest i u oravu je Šabović, a tako misli i 99 odsto građama Crne Gore samo ne smiju da to javno kažu. Sve ove koji su danas demonstrirali i one koji ih podržavaju natjerao bih da plate svu štetu počinjenu u Podgorici, sve troškove koje je imalo 2000 policajaca i odštetu nama koji nam je onemogućen miran boravak u centru grada Zašto ta gospoda ne iznajme stadion, Sportski centar ili Ćemovsko polje pa neka paradiraju koliko ima volja, a ne da mi poreski obveznici plaćamo njihovu nastranost.
  Ovog frustriranog iz 1988. dpbro je otkrila Goca, lokalna avetinja pa to ti je, koja izigrava savremenog tipa.

  • 99% ljudi je u pravu.I Sabovic je u pravu.EE kakvih kretena na ovom portalu.Bogami padate i to ubrzano…

  • okreni konacno plocu says:

   fleka dao si dobar slagvort, nije ti taj nick bez neke…hipoteticki,dobar advokat bi lagano mogao vinovnike danasnjih nereda odnosno pocinioce pomenute stete braniti pred sudom tezom da su ,kao vjernici koji su duboko predani svojoj vjeri, zavedeni i inspirasni od strane mcp i njenog celnika navodjenjem njegovih govora na pomenutu temu u posljednjih nekoliko godina , obavezno vezujuci to za njihove godine, opsti politicki ambijent i tome slicno i tako im obezbijediti oslobadjajucu presudu… po tome je jasno da bi mcp i amfilohije morali biti prvi na listi placanja stete koja je danas pocinjena u podgorici…fleka, koja je po tebi teza ispravna : a) cija je drzava toga je i crkva b) cija je crkva toga je i drzava ? …

 31. Pokushao sam ogovoriti na zippove teze o mojoj neprincipielnosti ali je sistem odbacio moju poruku jer je sadrzala moje inicijale -p.w.s.

 32. Shabotic je mogao ka narodni poslanik pojasniti nesrecnom publicumu sta misli da je najbolje uciniti sa bolesnicima zbog zdravlja nacije i drzave. Mozda hapshenje i prisilno lijecenje bolesnika? !
  Valjda jedan savjesan narodni poslanik nece dozvoliti da bolesnici lutaju slobodni naokolo i dovode u opasnost dobrobit zdravog dijela nacije.

 33. To jest’ – ako je mogao kaligulin dorat u Senat moze i rankov vran…pardon, Shabotic u Skupshtinu.

 34. Prajd je dobar dijagnostičar. Otkriva frustracije na skoro svim stranama društva. Raznih boja i nacija. Udruženih srbocrnogoraca i nacionalnih manjina.
  Zato ja podržavam čak i ovakav poludesantni Prajd.
  A brkovi su im tek dobra fora. Eno ih masovno u lavaboima, nakon decenija ponosa.

 35. Opshta Pr(aj)dnjava…na sve strane…

 36. Moram samo da kažem da poznajem i cijenim Zipa, njegovu neposrednost i iskrene namjere koje se osjećaju iz njegovih riječi. Upravo zbog toga želim da kažem da kada sam se javila sa komentarom o utiscima sa povorke nijesam prethodno čitala postojeće komentare na ovu temu. Samo sam htjela da podijelim sa nekim svoje utiske, a kako je javni servis koliko-toliko ostrvce slobode, odlučila sam da je normalnije da to uradim ovdje nego na, recimo, portalu vijesti.

 37. miško đukić says:

  Pitanje za Jovana Zilota :
  miško đukić kaže:
  20. Oktobar 2013. – 23:07 u 11:07 pm

  JOVAN ZILOT kaže:
  20. Oktobar 2013. – 19:39 u 7:39 pm

  “Par primjedbi na tekst gospodina Miska Djukica…”

  Hvala vam za korektno iznijete primjedbe .
  Pomenuli ste Sodomu i Gomoru …
  Molim vas za odgovor :
  da li se protivite – što je Lot kao izabrani i spašeni spavao sa obije svoje kćeri – i to – u dvije odvojene noći .
  One do njega ” nijesu poznale muškarca ” – uči nas Biblija .
  Obije njegove kćeri su zatrudnjele .
  Molim vas još nešto : podsjetitite nas – koja su plemena nastala iz ove religiozno -incestuozne priče ?
  Izvinite – incest je tu i plemena su tu iako je Lot bio pijan !
  Ali ne toliko pijan da ometa erekciju !
  Da li je ovo čudno ponašanje za izabranog ili ga treba djelom ( zbog opstanka porodice ) podržati ?

 38. Zato ga marco milanov nije uvrstio u primere covstva u junacstva.
  Pc. Mnogi cojstveni i junacni brci ovijeh dana odose niz wc sholju. Kad ih Dan hvali nijedu ni bili xa bolje.

 39. Kozel, vidi ti se da si izvanjac, po ovom komentaru o brkovima. Šta misliš o tome da se vrneš u onaj tvoj višegenocidni šiteraj od “eu države”, da malo lupaš čekićem po ćiriličnim tablama. Divljaci!

  Planco, nazvao sam danas Bošnjački savjet da mi daju tvoj broj telefona u Njujorku. Sekretarica mi reče “Metjahić nije Bošnjak, on je poturica”.

 40. Za gospodina Miska Djukica.

  Evo malo izvoda iz Starog Zavjeta:

  “Ali prije nego još otidoše da legnu, opkoliše ljudi grada Sodome kuću mlado i staro, sav narod do posljednjega čovjeka. Oni pozvaše Lota i rekoše mu: “Gdje su ljudi, što večeras dođoše k tebi? Izvedi nam ih, da ih upoznamo!” Tada Lot izađe k njima van pred vrata, a zatvori vrata za sobom; I reče: “Ne činite takva zla, braćo moja! Evo, imam još dvije kćeri koje ne spoznaše muža: njih ću vam izvesti, pa činite s njima što vam je drago; samo ne dirajte u ove ljude; jer uđoše u sjenu krova mojega!” Lot otide od Soara dalje gore i nastani se s kćerima svojim u gori; jer se je bojao ostati u Soaru. I stanovao je u jednoj pećini s obje kćeri svoje. Tada reče starija mlađoj: “Naš je otac star, a nema više nijednog čovjeka u zemlji, koji bi htio općiti s nama, kako je to običaj po svemu svijetu. Hajde da dadnemo ocu svojemu vina, neka pije, pa da legnemo s njim, da po ocu svojemu dobijemo djecu!”
  I dadoše onu noć ocu svojemu vina da pije; tada ode starija unutra i leže uz oca svojega, a on ne opazi ni kako ona leže, ni kako ustade. Drugo jutro reče starija mlađoj: “Eto, ležala sam noćas uz oca svojega. Dajmo mu da pije vina i ovu noć, pa onda pođi ti unutra i lezi uz njega, da po ocu svojemu dobijemo djecu!”
  Tako dadoše i ovu noć ocu svojemu vina da pije, te pođe mlađa i leže uz njega, a on ne opazi ni kako ona leže, ni kako ustade. Zatrudnješe dakle obje kćeri Lotove od oca svojega.”

 41. Moralno je ono sto Bog odluci da je moralno. A Bog je Tvorac i Gospodar svega i On moze i prirodne i moralne zakone da mijenja kako god hoce. Potomci Adamovi su u pocetku imali seksualne odnose. Seksualni odnos brace i sestara u prvo vrijeme nije bio nemoralan, sve dok se ljudi nisu toliko razmnozili da to vise nije bilo neophodno i ona je Gospod odredio da je to nemoralno.

  Tako i u ovom primjeru Gospod nije osudio ni Lota ni njegove kceri a zasto to nije uradio nije nas problem, nas problem je da smireno prihvatimo Volju Boziju a to sto mi Volju boziju ne shvatamo uvijek to je zbog nase pale prirode a ne zbog toga sto je Bog nesavrsen.
  Cinjenica da u Svetom Pismu Lot nije osudjen a nisu osudjene ni njegove kceri, znaci da je to sto se desilo bilo po Volji Bozijoj, koju mi ne mozemo da uvijek dokucimo.

  Kako narod kaze: “cudni su putevi Gospodnji”.

  Dakle, incest je grijeh ali u ovom slucaju incest nije bio grijeh.
  Zasto je to tako?
  Zato sto je to Volja Bozija u ovom slucaju.
  I nije Bog taj nkoji treba nama da se prilagodjava, nego smo mi ti, koji treba Bozijoj volji da se prilagodjavamo.

  Evo nesto o lotovim kcerima:

  “Ko ce optuziti izabrane Bozije, pita ap. Pavle?

  Sveti Zlatousti isto tako jasno, i u ovoj mojoj jasno opredelenoj nameri superiorno uci: “Dakle, da se NIKO NE DRZNE da osudjuje pravednika, ili njegove cerke. Da, i zar ne bi bila krajnja nerazumnost i nepromisljenost, da koga Sveto Pismo oslobadja od svake osude…, da mi osudjujemo, OPTERECENI NEIZMERNOM TEZINOM GREHOVA, ne slusajuci reci ap. Pavla, koji govori: Ko ce optuziti izabrane Bozije? Bog je onaj koji opravdava (Rim. 8, 33)”. (Tvorenija, tom II, col 411). Ali za srpsko folklorno-protestantsko (“staroobrednicko-bezpopovsko”) razumevanje pravoslavlja ovo je utopija.

  To je ta misao Crkve koja je “juce, danas i na vekove ista”, potvrdjena i od akademca knjiznika, ali provereno pravoslavnog, A. P. Lopuhina u svom kapitalnom delu, Tolkovaja Biblija sa Simfonijom. On ovo mesto tumaci “da cerke nije rukovodilo ljubostrastije (seksualni nagon), a pohvalna namera da podignu seme oca koje je pocelo da se gasi”.

 42. Situacija je za Lota i njegove kceri bila erkstremna.
  To bi isto bilo kao kada bi Bog spalio citavu Crnu Goru i od svih Crnogoraca ostali bi jedino kozak i brat Planko u zivotu.

  E kad bi u tom slucaju brat Planko kresnuo kozaka, pod uslovom da kozak zatrudni, mislim da ni to onda ne bi bio neki veliki grijeh.

 43. Gospodine kozak, ovo je samo hipoteticna pretpostavka.
  Opste je poznata stvar da Vi ne mozete da zatrudnite.

  ALI!

  Cuda su uvijek moguca.

 44. Jovan Zilot kaže :
  “A. P. Lopuhina u svom kapitalnom delu, Tolkovaja Biblija sa Simfonijom. On ovo mesto tumaci “da cerke nije rukovodilo ljubostrastije (seksualni nagon), a pohvalna namera da podignu seme oca koje je pocelo da se gasi”.

  Uz poštovanje za odgovor – dozvolite da , bez uvrede ,progovorim jezikom naše “ulice” :
  da ćerke nije rukovodilo ljubostrastije ( seksualni nagon ) otac nije mogao penetrirati.
  Da oca nije vodio seksualni nagon – on nije mogao imati erekciju !

  “Ko ce optuziti izabrane Bozije, pita ap. Pavle?

  Ja sigurno NE . Ali :
  ” Tada reče starija mlađoj: “Naš je otac star, a nema više nijednog čovjeka u zemlji, koji bi htio općiti s nama, kako je to običaj po svemu svijetu. Hajde da dadnemo ocu svojemu vina, neka pije, pa da legnemo s njim, da po ocu svojemu dobijemo djecu!”
  Ovako da se ponašaju prema – izabranom , ćini mi se , nije u redu – ali ne osuđujem .
  Pa on ( otac ) ih je žrtvovao rulji u Sodomi : “Ne činite takva zla, braćo moja! Evo, imam još dvije kćeri koje ne spoznaše muža: njih ću vam izvesti, pa činite s njima što vam je drago; samo ne dirajte u ove ljude; jer uđoše u sjenu krova mojega !”
  Centralno pitanje nije ni hetero ni homoseksualizam – ni incest već ono od čega se bježi skretanjem pažnje.
  Pitanje : Ko je uništio Sodomu ako su LJUDI – ušli u kuću kod Lota ?
  A ako su Anđeli – onda izreka : ko tebe kamenom ti njega hlebom – nije od ovih anđela .

 45. Ljudi koji su usli kod Lota su bili andjeli. To sto je Lot ponudio svoje kceri moze znaciti da je manji grijeh bio ponuditi svoje dvije NEVINE kceri nego pustiti da se gosti skrnave homoseksualnim gadostima.

  Sto se tice erekcija i penetracija, ja ne bih sada ulazio u te detalje, cinjenica je da su NEVINE Lotove kceri htjeli da produze sjeme svom ocu a da su bile kurve ne bi bile u takvom jednom mjestu kao sto je Sodom i Gomora nevine, nego bi se jebale kao stuke.

  Takodje ne bi morale svog oca opiti da ne zna dje se nalazi, da je Lot bio neki seksualni manijak.

  U svakom slucaju, ja sam mnogo mal i gresan da prepravljam sveto Pismo i da svetiteljima Bozijim nalazim neku manu.

  Svetitelji nisu bili svetitelji zbog toga sto nisu imali ni jednu manu, nego zbog toga sto su imali mnogo vrlina. Po svemu sudeci, Bog ni Lotu ni njegovim kcerima nije nista zamjerio, pa onda se ni ja ne usudjujem da im bilo sta zamjeram.

 46. Sto se izreke “ko tebe kamenom ti njega hlebom” tice, ta izreka je od Hrista, ali ta izreka je napisana u Novom Zavjetu a u starom je bilo “oko za ko zub za zub”.

  Posto je Novim Zavjetom ispunjava Stari Zavjet, onda bi ja kao laik mogao da upotrijebim rijeci “crnog gruje” koji kaze “more bit ali ne mora bit”.

  Znaci ko tebe kamenom, ti njega mozes hlebom, ali ne uvijek i ne u svakom slucaju.
  Ako kod nas gresnika moze da vazi ono “more bit al ne mora bit”, kako li tek onda Bog moze kaznjavati ili ne kaznjavati, kako mu se prohtje.

  U Svetom Pismu nista ne treba shvatati prebukvalno. U principu treba hlebom onoga ko tebe kamenom, ali ima izuzetaka. Vidji Sodom i Gomoru.

 47. Unistenje Sodoma i Gomore nije bilo nista drugo nego logican zavrsetak necega sto je vec dugo trajalo.

  U Sodomi i Gomori su zivjeli mrtvaci, ljudi cija je dusa bila mrtva i predana demonima i njihovo fizicko unistenje je bila samo formalnost. Bog je pokusao sve sto je bilo u njegovoj moci, cak im je i andjele poslao, ali nista nije pomagalo.

  Gradjani Sodoma i Gomore su bili dusevni mrtvaci, nisu bili zainteresovani za spasenje i Bog je vidio da nema nikakve svrhe da vise zive na ovoj zemlji, pa ih je lisio smrtnih tijela da bi u vjecnom zivotu zadobili vjecna tijela sa kojima ce da vjecno prebivaju u nebeskoj Sodomi i Gomori, koja se drugacije zove pakao.

  Bog im je samo dao ono cemu su tezili. Tezili su smrti i grijehu, dobili su samo ono sto su sami htjeli.
  SVOJEVOLJNO. Inace to o tjelesnoj smrti, to nije toliko vazni, plus minus 30 godina, ne igra neku ulogu naspram vjecnosti.

 48. Već godinama jedan ustaljeni obrazac djelovanja koji se ogleda u tome da što gluplje nešto lupiš veći si opozicionar, naravski ako manje lupaš onda si manji. To je već ona infantilna potreba za ogledanjem čiji je veći, pa ‘opozicionari’ nekada liče na ‘Let 3’ prilikom izlaska na scenu i manifestovanju sopstvenih ‘stavove’, sa naglaskom na staviti.

  Dalje obrazac kaže spočitaj oponentu sve ono šta bi se moglo tebi. Ne odgovara, spinuje i naposletku je udbaš i umrežen u neke centre moći. Ova zadnja glupost je najbolji indikator stanja svijesti jer iako se svuda po Balkanu primala, nigdje nije se primala ovoliko dugo i na ovako tup način. Mene je Zipp recimo na prvu provalio. Ja mu davno postavio pitanje, namjerno i podmuklo, na kog odgovora nema, udba mi naručila da ga uhvatim na krivoj nozi i on ovako pronicljiv kako ga Bog dao, odmah presjekao :)))))))

  Na kraju, ja sam očekivao od Nikolajeviča i Zippa shodno najnovijim prilozima i potrebama za pomirenjima da će i dalje nastaviti u tom stilu ali jok. Sa bratom pederom pomirenja nema, još sada kada ih je UDBA uzela pod svoje da kvari njihove planove i izaziva opravdane gnjevove. Ma nema šanse. Ubi, ubi, ubi pedera, pedera… Živjela građanska, od Amfilohija osveštana i osviješćena, Crna Gora. Živio Demokratski Front!

  • Војин Николајевич says:

   Штовани Ладо,

   99. одсто наших геја је остало дома, те се нису придружили тзв Паради.

   Ја им дајем подршку, и мислим да су поступили као одговорни грађани!

   Што се тиче ваших геја, та три геја који су били на Паради и остали који су ту присуствовали да покажу лажни алтуризам, ето вам их тамо. Ха, ха, ха…

 49. Da su DZELATI-HULIGANI NASI BORCI IZABRANI, kaznjavali KAMENICAMA I BOMBAMA,
  PARADU PRAVOSLAVLJA NARODNOG VESELJA ispred HRAMA, napravljenog od pljacke gradjana Podgorice uz MUGIJEV , FILIPOV I MILOV BLAGOSLOV,
  dali bi OPTUZILI KONJEVICA I DPS,
  da ih nijesu ZASTITILI od PROKLETIH DUKLJANJA, koji su izronili iz Morace, kad vodotok SKACE, jer ih je POP RISTO BIO PRIKOVA ZA NOGU OD VEZIROVOG MOSTA.
  Nijesam se mora namaljat na ovaj PORTAL,
  mogao sam na NEVIDJENO, podijelit HOMOFOBE I HOMOFILE.
  Od Gazimestana, ili bolje reci od 1980 sam na strani Albanaca i Kosova, na stranii BOSNJAKA I MUSLIMANA, od Gazimestana, na strani ROMA od kad znam za sebe, za NATO od kad sam vidio kakva BAGRA VLADA BALJKANSKIM PATRLJCIMA NARODA, za LGBT populaciju i JEDNAKA PRAVA ZA SVE, ako PARADIRAJU PARTIJE, VJERNICI koji su HUSKALI NA KLANJE BLIZNJIH PO KUCAMA, zasto bih dozvolio PRIMITIVCIMA da kamenuju MANJINU, bez verbalnog OTPORA.

  Pomijesani zivci FASISTIMA, kad ih gladis po GLAVI, njima KURAC SKACE, svoj “ljeb iju” a tudje GUZICE PAZE, a te GUZICE su svjetlije od CRNOG OBRAZA onih koji podignu kamen na “GRESNIKE”.

 50. Војин Николајевич says:

  Ако ћемо тражити призраке фашизма, прије ће бити да се он може тражити у свјетском геј лобију па тек га онда тражити даље. Уз напомену да су геји у Црној Гори исправно бојкотовали ову тзв. параду, и то својом вољом, цитираћу једног компетентог научника по овој теми…

  У интервјуу објављенoм у магазину “Печат”, др Џудит Рисман је предочила јавности следеће битне моменте: “Америчка психијатријска асоцијација (АПА) је 1973. уклонила хомосексуалност са своје листе „поремећаја” на основу гласања својих чланова. Већина истраживача хомосексуалног покрета закључила је да је тај потез АПА-е поставио темеље за легитимизацију хомосексуализма.

  И, пазите: 22 године након тога, 1995, АПА је уклонила педофилију и садизам из своје класификације „поремећаја”. Као и када је у питању хомосексуална пропаганда и психолошке акције умекшавања (десензитизације према хомосексуализму), којима су биле потребне године дјеловања да би нас довеле ту гдје смо данас, педофилски лоби истим корацима „нормализује” сексуални однос типа „одрасли – дијете”.”

  Др Џудит Рисман затим наставља: “Злостављачи деце добијају „статус консултаната“ у УН и организују серије конференција, на којима се доносе конвенције, по којима се у „права детета“ убраја и „право на секс“. Хомосексуални бракови су, и то би требало веома озбиљно схватити, само фасада којом се маскира њихов основни циљ – право на усвајање деце, што је веома опасно и ставља децу у једну ужасну ситуацију, чије се лоше последице не могу проценити.”

 51. Војин Николајевич says:

  Што се тиче нереда приликом овог догађаја, ја их осуђујем. Ја никада не бих ометао овакву манифестацију, да то најпростије кажем.

 52. Војин Николајевич says:

  Ваша подршка Паради, штовани Тајовићу, је обично лицемјерје. Али, и то је стил који штујем, јер је код вас он постао традиција. :)

  • Ваша подршка Паради, штовани Тајовићу, је обично лицемјерје.

   Koja podrška?

   Штовани Ладо, 99. одсто наших геја је остало дома, те се нису придружили тзв Паради. Ја им дајем подршку, и мислим да су поступили као одговорни грађани! Што се тиче ваших геја, та три геја који су били на Паради и остали који су ту присуствовали да покажу лажни алтуризам, ето вам их тамо. Ха, ха, ха…

   Ja nemam svoje ‘gejeve’, dok ste očigledno vi neke pribavili pa danima njima mašete i govorite u njihovo ime. Zvuči poznato? Opet ste isti kao oni koje kritikujete. Stalno vam se to dešava.

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Ладо,

    ви сигурно имате своје гејеве, ма шта причали, а они су били на Паради. Ја имам своје гејеве, који нису били на Паради, и који су показали да су достојни своје средине као грађани високог степена одговорности, која их поштује због тога.

    Наиме, ја у Никшићу знам два геја. Никад не прођем а да се не зауставим и поздравим с њима, да не попричам о обичним стварима, а тако раде и сви други које знам. Никад им није ништа спочитавано у мом присуству, сматрамо их необичнима, и нема никакве дискриминације. Што се тиче сексуалног живота, нико се никоме не мијеша у избор.

    Чак шта више, једног од њих, Гуза, изузетно поштујем. Када је извријеђан на нашој рејонској средњешколској фудбалској утакмици због тога што је тврдио да је лопта била у офсајду, а била је, а увреда није била на рачун сексуалности, већ му је много височији и јачи момак опсовао матер, Гузо је ушао у конфликт и лика нокаутирао да су га будили пет минута. Сви су му честитали.

    Толико о паради и средини.

   • ‘Vaši’ gejevi, u čije ime istupate a da oni to i ne znaju i za koje implicite kazaste da su malo poremećeni, takorekuć.

    Boljeg portparol od vas ni sanjali nijesu da će imati.
    Jedva čekam da čujem što veli Zipp za ona dva, tri njegova u čije ime on istupa. Ja nažalost ne znam nijednoga.

    Ја имам своје гејеве, који нису били на Паради, и који су показали да су достојни своје средине као грађани високог степена одговорности, која их поштује због тога. Наиме, ја у Никшићу знам два геја.

    Ovo je hit mjeseca. Dobrano nenadjebivo, kazano manirom jednog sportskog komentatora.

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Ладо,

    рекао сам да су необични, и то је факт. Баш као што сте и ви необични, али то нећете превести да сам рекао да сте поремећени. Мада, скоро је сигурно да су поремећени они који необичност преводе као поремећеност. :)

    Проблем је у томе, штовани Ладо, што сте необични помодар, а то је оно- видјела жаба да се коњи кују, па и она дигла ногу. Али, ви сте модерни по свом убјеђењу, штовани Ладо, а по мом јако необични. :)

   • Војин Николајевич says:

    Ви ме, штовани Ладо,

    подсјећате на ликове који су попут десантних једница сликали Жељка Ивановића на нудистичкој плажи голог, а данас подржавају права геја и доводе двије хиљаде полицијаца на параду. :)
    Када вам се спомене могућност сарадње Срба и Црногораца ви добијате вртоглавицу, када се у понечему сагласим са Зиппом ви падате у хистерију, а данас тврдите да се залажете за права геја. :)
    И тврдите да нисте лицемјер :)

   • Ču pa to. Ja ne mogu non stop odvajati ljudima formu od suštine i učiti ih o istoj. Kada braniš nečije pravo to ne znači slaganje, kada braniš nečiju ličnost od niskih uvreda, to ne znači da staješ iza stavova te osobe i sl. To je ono šta je vama i mnogima nedokučivo. Uski pogledi na stvari po pravilu daju i uske rezultate, s time da neko tako promišlja iz nedostatka mogućnosti poimanja na drugačiji način, a neko smišljeno i iz pragmatizma, populistički propagandno.

    Dakle, vi ste recimo citirali u svome postu nešto iz čega se implicite daje utisak vašeg slaganja sa istim u kojem se govori o poremećaju, kao i ishodištu svega toga uvezivanjem sa ‘bliskim’ pokretima. Sada pak, nije poremećaj već ‘neobičnost’ jer ste ih već u sljedećem istupu ocijenili, kao njihov portparol, kao ljude koji štuju tradicionalne vrijednosti i koje neki ljudi hoće da zloupotrijebe i zarade na njima.

    Možda je Željko Ivanović ‘lovac na zmajeve’, ja sam lovac na paradokse a to je u bitnom različito od toga lovca. On ‘lovi’ u određenom kraju, ja lovim u svima.

    Ja ne dobijam vrtoglavicu od ‘saradnje Srba i Crnogoraca’, već dobijam napade smijeha kada vi projektujete istu. Ne znam za značenje riječi ‘saradnja’ kod vas ali je svakako neobična i kosi se sa svim poznatim usvojenim značenjima. Vi ste već usvojili plan i program ‘saradnje’ samo fali da nađete par Crnogoraca koji će pristati na na vaše uslove. Protiv saradnje nemam ništa, čak mi ni ‘saradnja’ ne smeta, unaprijed joj se radujem. Naravno, kao lovački izazov.

    Ah, vaše saglasje sa Zippom, malo je to nazvati histerijom. To je čitava historija histerije.

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Ладо,

    сарадња је покушај разумијевања, не обавезно у смислу заједничког политичког ангажмана. Тврдите да сам усвојио план и програм сарадње? Никаве планови и програми ме не интересују већ комуникација и тражење истих интереса заједничких за све и корисних свима. Али, ви размишљате уз стилу АГИТПРОП- а, па вам информације долазе искривљене по сопственој жељи. :)

   • Војин Николајевич says:

    Lado Tajović kaže: Možda je Željko Ivanović ‘lovac na zmajeve’, ja sam lovac na paradokse a to je u bitnom različito od toga lovca. On ‘lovi’ u određenom kraju, ja lovim u svima.

    Штовани Ладо,

    Ивановић и Тајовић су тако добри ловци на змајеве и парадоксе да им треба уручити орден за ништа.

    Два сердара на гумну државотворства која пуше чибук и тандарају о демократији у којој сердари требају да тупе мозгове околини.
    Прошло вријеме, Ладо, више та прича не пије воду. :)

 53. okreni konacno plocu says:

  doslo je do konacnog ideoloskog obracuna nekada nerazdvojnih drugova koji su obiljezili jutro 8. oktobra 1989. …cnp , predstava sodoma i gomora drugi cin …autori su istovremeno i glavni glumci u svom autobiografskom komadu… pustiti karte u prodaju sto prije ! …

 54. okreni konacno plocu says:
  • okreni konacno plocu says:

   STAV

   Nekoliko pričica o mržnji
   Hrabar i snažan muškarac, vjerovatno bokser, strpljivo u mraku mog ulaza čeka na starijeg čovjeka, mog oca… On je samo izvršilac niza prijetnji i uvreda kroz koje već dugo prolazi moja porodica

   Radoje Cerović

   Autor je psiholog i komunikolog radoje.cerovic@gmail.com
   Podgorica, 20. oktobra 2013, na marginama događaja nazvanog „Parada ponosa“

   Sredovječna domaćica, rame uz rame sa mladim navijačima i ponekim pripadnikom klero-desničarskih kružoka, izbezumljenog izraza i nabreklih žila na vratu brani budućnost sopstvene djece. Na njenim plećima je odgovornost da udalji bolest i neprirodnost od zdravog tkiva društva, na njoj je spas nacije (koje god, nije bitno!), vjere (koje god, nije bitno!), kulture (kakve god, bolje nemamo!) i tradicije. Ona je spremna da život pokloni odbrani kulta muškarca – ratnika koji brani porodicu od nevjernika, drugovjernika i ostalih bolesnih i nastranih zabluda, nacija i ideja… Ona urla na policajca i psuje mu majku pedersku (interesantan koncept?)

   Salem, kolonijalni Massachusetts, Nova Engleska, današnje SAD, 22. septembar 1692.

   Gomila urla u nadi da će glasom i uvredama upućenim Marthi Corey, ženi s omčom na vratu, učestvovati u njenom žrtvovanju puritanskoj tradiciji i tako zaslužiti oprost sopstvenih grjehova. Mržnja i bijes su im ulaznica za Raj, pa zato ne štede psovke i kamenice. Martha je posebno omražena, jer za razliku od mnogih drugih žena s omčom na vratu ona nije crna, nije druge vjere, nije siromašna ili psihički oboljela. Ona je bila revnosna i redovna na crkvenim okupljanjima u Salemu, a njen muž ugledan zemljosposjednik. Problem je bio samo u tome što ona nije vjerovala u vještice, što se protivila ubijanju djevojčica i žena kojima su sudovi u Salemu, Ipswichu i Andoveru stavljali omče na vrat, na osnovu svjedočenja „nevine“ i histerične djece. Pred smrt ona priziva muža, Gilesa koji je zbog podrške Marthi i odbijanja da prihvati suđenje umro „pritisnut do smrti“, pod gomilom kamenja, kao jedini muškarac koji je osuđen na smrt u salemskoj hajki na vještice.

   Titograd, 9. maja 1990, u toku „događanja naroda“

   Hrabar i snažan muškarac, vjerovatno bokser, strpljivo u mraku mog ulaza čeka na starijeg čovjeka, mog oca… On je samo izvršilac niza prijetnji i uvreda kroz koje već dugo prolazi moja porodica. Kao neprijatelji narodne volje, koji su se još i javno deklarisali protiv narodnog proroka Slobodana Miloševića, pljuvanje i psovke, prijeteći pozivi, blamantni medijski navodi i sarkastična dobacivanja, postala su dio naše svakodnevice. Obliven krvlju, otac pada na mene, spotičući se o prag na ulaznim vratima stana.

   U redu, u samoposluzi „Agrokombinata 13. jul“, muškarac i žena prepričavaju taj događaj. „E ruke mu se zlatile, ko je da je…“, kaže ona. „Govedo ustaško, reći će im svima Slobo posa'“, slaže se on.

   Epsom, Surrey, Engleska, 4. jun 1913, konjička staza, u toku trke Epsom derby

   Lobanja Emily Davison je polomljena u naletu Anmera, trkačkog konja u posjedu njegovog veličanstva Džordža V, kralja Ujedinjenog Kraljevstva. Pokušala je da baci zastavu „Pravo glasa ženama“ na konja i time privuče pažnju na sufražetkinje i njihovu borbu. Umire četiri dana kasnije. A preživjela je višestruka maltretiranja i nasilna hranjenja u zatvoru, kao i pad niza stepenice zatvora Holloway. Mnoge njene koleginice iz Women's Social and Political Union (WSPU) umrle su od upale pluća kao posljedica loše postavljenih cijevi za nasilno hranjenje u zatvorima. Mediji su se naravno slagali da žene nemaju moć logičnog razmišljanja i da su previše emotivne da bi im se dalo pravo glasa. Mnogima je bilo žao konja, s obzirom na ugled koji je uživala monarhija u Engleskoj. Novinar Charles Hands u londonskom Daily Mailu, izvrgava ruglu naziv „sufragettes“ tako što ga pretvara u „suffragets“ interpretirajući većinsko mišljenje tog doba, da se radi o „seksualno frustriranim“ ženama koje ne traže „prava žena“ nego seks.

   Većina je smatrala da ženama niko ništa ne brani i da nema potrebe da izlaze na ulice, nego da ostanu u kuhinjama. Izlazak na ulice i demonstracije bile su atak na moral i tradiciju i dokaz da su one u stvari „željele nešto drugo…“. Pravo glasa žene dobijaju u Britaniji 1928. (koju godinu ranije je to pravo važilo samo za udate žene i preko 31 godinu), u Španiji 1931, u Francuskoj i Jugoslaviji tek 1945, kao i u Italiji.

   Podgorica, 19. oktobra 2013, red na kasi supermarketa „Voli“ na Starom aerodromu

   Sredovječna žena se žali na „pedere od kojih se živjet’ ne može“. Njen sagovornik se slaže i pita se „ko njima brani da budu šta god hoće, samo neka sjede kući“ i dodaje „kako ćemo djeci objasnit’, šta će ovi što defiluju?“. Gospođa se slaže da bi ovi iz Evrope najradije da se „istražimo“ i da nas ne bude (pretpostavljam putem širenja virusa homoseksualnosti, prim. Autora).

 55. Ово је Јелена Топић, Приједорчанка која се, пре непуних месец дана укипила на главном градском тргу. На изврнутој кутији непомично стоји преко дана, не проговара и гледа у једну тачку. Гледају је и суграђани и ништа им није јасно.

  Девојка, о којој смо сазнали да је завршила један факултет, а на другом треба да дипломира, остаће највећа градска мистерија. Барем док не проговори.

 56. Војин Николајевич says:

  Зато ја, штовани Ладо, предлажем следеће…

  С обзиром на то да данашња “власт” Црне Горе нема праву власт, јер јој Амери диктирају све и свја, требало би да чиновници Црне Горе на челу са вама направе параду Поноса, којом ће се демонстирати да су поносни зато што су изгубили понос.

 57. Ove pjesme to nisam ja, iako sam ih ja napisao.
  Ovi jauci, to nisam ja, premda sam ih zbilja uzdisao.
  Moj pravi život, ja sam samo disao.

  Jer ja živim i kad pjesma umre. Ja živim i kad patnja mine.
  Ima u meni nemira dragog, a ima i moje širine.
  Ja puštam i drugog da govori za me.
  A i sam govorim druge same.

  Ja ne marim čovjek biti ako sam umio ljude bogovski reći.
  O, ja.
  Ja sam od sebe i manji i veći.
  O, ja.
  Moj drugi i moj treći.

  Ja ne sanjam o sreći. No ne sumnjam o sreći.
  Gle ovog dvojstva i trojstva moga:
  ima u meni tmine,
  no ima u meni i vedrine,
  i moja divna sloga.

 58. Геј шетња из угла ИН4С: Млади против испирања мозга

  ahahahahhahahahaha…

  Nikolajeviču, ipak su vas kolege prevazišle… Znači neverueeeem. Ne u rat ne u Nato :)))))))))))) hahahahah

  • Očekujem, već narednih dana, u stilu Gorana Danilovića, on ima čitavu historiju različitih stavova od trenutka do trenutka, koja se tek tu histerija javlja u me, meni osobno najmiliji je njegov ispad na jednom mitingu gdje su mu isti ljudi prošli od cvijeta mladosti do udbaša i završili kao pokretačka snaga Fronta. Dakle očekujem naslov;

   “IN4S eksluzivno saznaje; Udba je organizovala mlade”

   • Војин Николајевич says:

    Штовани Ладо,

    ево лијепог примјера сарадње којег треба уважавати.

    https://www.facebook.com/knjizara.mscg

    Књижара Матице Српске Подгорица препоручује књигу “МАНИФЕСТ ПРОТИВ ИМПЕРИЈЕ” Саше Марковића.

    Саша Марковић је рођен 1967. године на Цетињу. Био је посланик Либералног савеза у Скупштини Републике Црне Горе и посланик у Скупштини Државне заједнице Србија и Црна Гора као и члан парламентерне Комисије за безбједност државне заједнице. Студирао је историју на Филозофском факултету у Београду. Магистрирао је на Академији за дипломатију и безбедност у Београду, са темом: “Крај униполарног и настајање мултиполарног свјетског поретка-анализа транзиције глобалне политичке моћи”. Живи у Будви.

    Савремени светски аналитичари пројектовања модела за XXI век и нових облика идеолошког инжењеринга полазе од једне неспорне чињенице: човечанство је ушло у трећи миленијум са мноштвом нерешених проблема, без јасне перспективе у погледу могућности њиховог решења. И док једни крајње песимистички гледају на будућност, прибегавајући повремено библијским пророчанствима, попут, примера ради, Умберта Ека, који сматра да се свет креће једном једином циљу, а то је – пакао, други, с непоузданим оптимизмом, најављују нову овоземаљску идеологију у виду Новог светског поретка.

    Писац ове студије Саша Марковић аргументовано одбацује оба наведена приступа, сматрајући их излишним и нереалним. При том, њега нису повела, још мање занела, велика имена савремене политичке мисли; он их је темељито проучио, али је смело кренуо сопственим путем, опредељујући се за емпиријски поступак у анализи савременог света и његове будућности. По његовом мишљењу, промене које су се одиграле у друштву и у природи, и то на планетарном нивоу, захтевају нову логику и нову научну методологију.

    У епицентар своје књиге аутор смело поставља америчку неоимперијалну политику, која планирано, континуирано и систематично „производи” и истовремено примењује политичко насиље које води само једном циљу, а то је – апокалипса. То је идеја водиља коју писац зналачки разрађује кроз три дела своје студије:

    1. Империјални карактер републике;
    2. Порекло англоамеричке доминације, и
    3. Мултиполарност или изолација Америке.

   • okreni konacno plocu says:

    vojine, na tvoju temu aktuelne saradnje crnogoraca i srba, imao si ti svojih pet minuta za vrijeme milosevica i seselja…tada ste promovisali saradnju sa postenim albancima, postenim muslimanima i postenim predstavnicima ostalih naroda…postenim po mjeri srpskih nacionalista…ta politika je dobila svoj epilog u hagu…danas na slican nacin cujemo od tebe za saradnju srba i opet postenih crnogoraca kako ti nazivas ove koji nisu serdari na guvnu…ponavljas se …matica srpska ugostila bivseg poslanika lscg …ja tebi serdare ti meni vojvodo…manjak percepcije, sto li …

   • Војин Николајевич says:

    Господине ОКП,

    ви сте запршка свакој чорби. Не знам зашто се, тако анонимни, мијешате у мој разговор са Ладом? Црна Гора је горда и независна држава тачно толико колико је познат ваш прави идентитет, који скривате.

    Српски националисти, и тралалалала, је ваша прича, али опростите, ако ви мислите са примитивним национализмом да будете сердар на гумну, тада се представите, а није ред да будесте скривени зец.

  • Ivan Bošković says:

   Imenjače, ponekad ubodeš i neku inteligentnu. Koliki je honorar kod novog direktora?

 59. okreni konacno plocu kaže:
  21. Oktobar 2013. – 19:02 u 7:02 pm

  “doslo je do konacnog ideoloskog obracuna nekada nerazdvojnih drugova koji su obiljezili jutro 8. oktobra 1989. …cnp , predstava sodoma i gomora drugi cin …autori su istovremeno i glavni glumci u svom autobiografskom komadu… pustiti karte u prodaju sto prije ! …”

  Hvala vam što uputiste na veoma dobar tekst Radoja Cerovića .
  Predpostavljam da iza , okp , nika – komnikologijom možemo doći do lika .
  Kako vam psihologija nije strana – ipak je tanka svake neistine grana .
  Elem : otac , Radoja Cerovića , Rajko Cerović – koji je u gornjem tekstu pretrpio nokaut – jeste glavni krivac za gnusnu montažu koju vidite na snimku iz 1989 godine . Bolje reći montažni rez – koji vodi promijeni smisla i manipulacija nad gledaocima .To me vodi pravo uzatvor . Bez advokata . Bez prijatelja . Iz suda u maricu . Iz marice , krvav i pretučen u zatvor .Zašto ? Zbog Rajka Cerovića ! Nakon izlaska iz zatvora , montažerka televizije , kroz plač , rekla je da joj je Rajko Cerović naredjivao gdje da napravi rez .

  Vi kažete : ” “doslo je do konacnog ideoloskog obracuna nekada nerazdvojnih drugova”.
  Za vašu informaciju nikada nijesam drugovao sa Vukmanom Čejovićem . Nijesam ga ni poznavao .
  Bio je u zatvoru ali ni tamo se nijesmo sreli .Polemišem sa njim jer je to zadovoljstvo . Polemisati sa čovjekom od koje imate što da naučite . Uputio nas je na dobre linkove , citairao meni nepoznata djela autora koje upoznah zahvaljujući njemu .Živimo živote idući , zaista , različitim putevima ali prelest (laž) nije naša snaga .
  Robijao sam , tražeći da njega oslobode . Danas bih , bez dvoumljenja , isto to uradio .
  To je borba za moju slobodu ,

  • okreni konacno plocu says:

   …nije tu bilo sa moje strane nista licno…bio je to vise komentar-sala na ironiju koju nam neki put priredi sam zivot…dok god nasu proslost ne budemo posmatrali i na komican nacin, odnosno sa humorom na svoj racun, vrticemo se u istom krugu…

  • okreni konacno plocu says:

   …kad covjek nije bio svjestan svog neznanja pa u repasazu pokusava nekom svom budalesanju iz proslosti dati neki dublji smisao…eto, covjek cita knjige ,guta ih, obrazuje se i sto vise to radi nemocniji je pred svojim nekadasnjim postupcima i ubjedjenjima…to je taj autenticni scenario za crnogorski film koji nikada nece biti snimljen…zbog ogromne ljudske sujete, valjda…danas sam linkovao taj tekst ne znajuci ko je autoru otac…a sada znam…cudna koincidencija…vrijeme za pet minuta paranoje…

 60. okreni konacno plocu says:

  ne znam zasto mi nije prosao jedan komentar (nadam se da ce se vec pojaviti) ali nastavicu sa jednim pojasnjenjem…nije bitno da li ste bili ili ne nekada najbolji prijatelji jer vas je jedan dogadjaj zabiljezen kamerom dozivotno vezao u najbolje prijatelje…ironija zar ne? …

 61. Okp, mislim da to nije ironija nego život .
  Poštovanje i pozdrav .

 62. Gubitnici su uvijek idealisti. Oni kojima je ideal bijo velika srbija ili samostalna crna gora su porazeni i zato sad pate zajedno, u zagrljaju. Srpski nacisti i razocarani crnogorski idupendisti…ahoooj! Mozda i zamijene uloge…

  • okreni konacno plocu says:

   ko je razocarani crnogorski independista? …

   • okp, citash li ti shto?
    Koliko se shjecam….mishko i zipp su razocarani crnogorski independisti a na putu su da otkriju prednosti i ljepote srpskog nacizma…potsjecaju me na posunovraceni kishobran na vjetru….nit je velika srbija tako velika, nit je nezavisna Crna gora nezavisna…
    Mislim da ce neko da pregori u susretu srpskih nacista i razocaranih crnogotrskih indupendista … Ka Liberali od Sloge.

 63. Neko rece da je dobar lakmus papir,za provejani fasizam,parada kroz slavnu Crnu Goru.I jeste.Ali ipak je kljucno koliko vi uopste citate.I jebete li sta.

 64. Zakon kaže:
  Nadležni organ će rješenjem zabraniti održavanje mirnog okupljanja, ako:
  4) postoji stvarna opasnost da bi održavanjem mirnog okupljanja bila ugrožena
  bezbjednost ljudi i imovine ili bi došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.
  Znamo što se očekivalo i što se desilo povodom održavanja parade.

  A odmah, sjutradan, dešava se sledeće:

  POLICIJSKA PROCJENA
  Zabrana invalidima da šetaju do PG: Ugrožavaju bezbjednost i sigurnost?

  Bjelopoljska policija je zabranila za danas zakazanu protestnu šetnju invalida rada sa Sjevera, koji su planirali da pješače od Bijelog Polja do Podgorice.

  Oni su namjeravali da pred Vladom i Skupštinom traže ispunjenje svojih zahtjeva, ali im policija nije dozvolila, jer smatraju da bi došlo do ugrožavanja imovine i sigurnosti, građana javlja TV Vijesti.

  Invalidi su najavili da će zbog toga pojedinačno ići ka Podgorici, kako bi tražili povoljnije uslove za odlazak u penziju.

  “Nećemo odustati od naših prava. Ako mogu druge populacije, ako mogu parade ponosa, zbog kojih narod protestuje i pravi skandale, zašto ne dozvoliti invalidima rada, koji mirnim protestom, mirnim okupljanjem traže rješenja, koja nam garantuju Socijalna povelja, Ustav Crne Gore…”, kazao je predstavnik invalida rada Lazar Knežević.

  Toliko o pravima i pravdi, Briselu, častojCrnog Gori, Crnoj Gori kao protektoratu, zakonima, tajovićevskookreniploču principima i priči.

  • Stvarno je nevjerovatno koliko gluposti i banalnosti znaju da nalupaju ljudi poput, u ovom slučaju Zippa, kojeg treba samo uzeti za obrazac mentaliteta osoba na ovom podneblju.

   Govori se o ozbiljnim stvarima eto njega sa komentarima tipa gdje neko njemu na nekom sajtu na neki njegov milioniti post napisao ovo ili ono, eto njega jel mu kafa naplaćena u skaldu sa propisima i sl., više se ne mogu i nabrojati stupidarije raznoraznim povodima. Govori se o pravu, ne cijeneći kakvo je to pravo i kakav je bilo čiji odnos povodom njega već se govori o osnovnim pravima i ozbiljnim prijetnjama, prema licima koji žele da ga ostvare, po svemu sličnim poklicima kao iz devedesetih sa nekim povampirenim potrebama da se satre svako ko je različit i ko je drugačiji. Danas su to gejevi, juče su bili pripadnici drugih vjera i nacija, sjutra već neko drugi. No eto i ovaj put njega sa banalizovanjem sa njegovim ‘ugroženim’ pravom posmatranja i kretanja i oreolom vječitog mučenika. Naime Konvencija o ljudskim pravima i slobodama navodi;

   Sloboda kretanja

   1. Svako ko se zakonito nalazi na teritoriji jedne države ima, na toj teritoriji, pravo na slobodu kretanja i slobodu izbora boravišta.

   2. Svako je slobodan da napusti bilo koju zemlju, uključujući i sopstvenu.

   3. Nikakva ograničenja ne mogu se postaviti u odnosu na vršenje ovih prava sem onih koja su u skladu sa zakonom i koja su neophodna u demokratskom društvu u interesu nacionalne bezbednosti ili javne sigurnosti, radi očuvanja javnog poretka, za sprečavanje kriminala, za zaštitu zdravlja ili morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih.

   4. Prava iz stava 1. mogu se, takođe, u izvesnim oblastima podvrgnuti ograničenjima koja su uvedena u skladu sa zakonom i opravdana javnim interesom u demokratskom društvu.

   Pa s tim u vezi svakome se mogu u izvjesnim slučajevima ograničiti kretanja. Ali sve je to nebitno, svakome je to iole upućenom jasno i prije sam govorio da je biti advokat režimu naspram ovakvih tužilaca najlakši posao na svijetu, stvar je u tome što niko ne želi da advokatiše režimu već da ljudi skloni ovakvim glupostima prvo stave prst na čelu i ne budu vječiti prometeji svake iracionalnosti koji tome režimu olakšava posao. Da se stane više sa svim mogućim arsenalom uvreda, spletki i zavjera koji takvi mentaliteti ispaljuju svakodnevno i najviše se međusobno isčašćavaju iz nekih svojih nezajažljivih potreba koje sve više sam ubijeđen nemaju veze ni sa režimom, niti sa bilo čime drugim.

   • -Održana je “parada” koju niko nije mogao gedati, kamoli joj prisustvovati. (Čemu i kome onda “parada”?)
    -Zbog “parade” je bilo zabranjeno kretanje ostalim građanima u centru grada, bez najave. Zabrana je sprovedena prije izbijanja incidenata i siguran sam unaprijed planirana iako nije javno objavljena.
    -Država je znala da je to rizičan skup, da će biti incidenata na njemu ili zbog njega, ali ga je odobrila uprkos zakonu koji kaže da se neće dozvoliti javno okupljanje ako postoji takva opasnost.
    -Manjinske grupe među kojim spada i LGBT populacija su ugrožene grupe. Ugrožene grupe prave PROTESTE(ne parade) zbog ugrožavanja svojih prava(na takvom protestu bih i ja vjerovatno učestvovao, sigurno bih mu dao podršku). “Paradu” LGBT osobe mogu praviti u zemljama đe nemaju problema, đe je to za neke fešta(ja je ne posmatram kao feštu).
    To je suština i to su činjenice.

 65. miško đukić says:

  SMRC kaže:
  22. Oktobar 2013. – 1:10 u 1:10 am

  “Gubitnici su uvijek idealisti. Oni kojima je ideal bijo velika srbija ili samostalna crna gora su porazeni i zato sad pate zajedno, u zagrljaju. Srpski nacisti i razocarani crnogorski idupendisti…ahoooj! Mozda i zamijene uloge…”

  SMRC ,
  da li je neko vaš deportovan ?
  Da li ste vi depotovani ?
  Ako nijeste – onda ste očigledno zamijenili uloge !

 66. miško đukić says:

  “Koliko se shjecam….mishko i zipp su razocarani crnogorski independisti a na putu su da otkriju prednosti i ljepote srpskog nacizma…potsjecaju me na posunovraceni kishobran na vjetru….nit je velika srbija tako velika, nit je nezavisna Crna gora nezavisna…”

  Pišete tekstove kao da ste upravo skinuli radijatore sa zida prilikom preseljenja iz Mojkovca ! Kad pročitam vaš odgovor Sekuli … kažete : “Lažeš – nikada nijesam bio crnogorac .” Pa to je sigurno ali ni Srbin …ni Bošnjak …
  Ponašate se kao Nato-nacionalist – kome je zlato pljunuti uvis i čekati vlastiti pljuvež ! Vi ste hemijski trag na nebu – zato ne možete biti ni vjernik . Vi ste aptamil – hrana za bebe prepuna otrova . Vi ste onaj koga će rado piti Beba – ali Popović .
  Vi ste onaj koji sve zna osim – Sokrata …Vi ste trenutno na vlasti a ne možete upravljati ni sobom . Vi ste onaj koji u snu viče : Nikad robom – i budite se uvijek u lancima !

  Za ostale ma ovom forumu ali ne za vas :Nikada nijesam bio ni član liberalnog saveza . Ja sobom nosim sebe . Znam da ne postoje veliko srbi niti independisti – ili kako šaljivo reče naša skraćenica koja se zove nik – SMRC i napisa indupendisti .Postoje samo rezultati kao što je SMRC .
  Njihov životni zadatak je da budu rezulat svakom zadatku .

  • Ja sam otpadnik. Ja sam gubitnik. Ja sam izdajnik. Ja i ne znam sta sam ili sta nijesam. Ja ne znam ni sa kim sam ni sa kim nijesam. I kad mi neko kaze ko sam ja ne vjerujem da sam. Ja sam sam u gomili. Ja sam izdajnik svoga naroda. Ja sam otpadnik od moje vjere. Ja sam izdajnik Srba, Crnogoraca, Hrvata, Albanaca, Muslimana, Bosnjaka, Roma, Madjupa…
   Ja sam otpadnik od Pravoslavlja, Katolicanstva. Islama, Judaizma…
   Sanjao sam da sam Covjek, u snu povjerovao u Humanizam…i onda sam se probudio…
   Mene savrseno boli cuna u sta vi vjerujte. Ja se ne identifukujem sa bilo kim. Ja sam P'W'S.

 67. miško đukić says:

  okreni konacno plocu kaže:
  22. Oktobar 2013. – 1:14 u 1:14 am

  “Ko je razocarani crnogorski independista? …”

  Ovo je sjajno pitanje ispunjeno zdravim humorom… na koje Vi ( u skladu sa sobom ) odgovarate uništavajući zdravlje . Ovakav humor je vama – SMRC – očigledno nepoznat !

 68. Pretpostavljam da je u toj povorci bilo par homoseksualaca, a ostalo su bili pederi i zvezde granTa. Kao i u Srbiji prije par godina. Inace, tada je na b92 JK(Jelena Karleusa), propisno izvrijedjala Jovana CIrilova sto je bio protiv parade. Cirilov je, kao sto vecina od vas zna, deklarisani homoseksualac 30 godina.
  Elem, vjerujem da je vrijeme da se i pedofilija proglasi drustveno prihvatljivom pojavom. Kad su mogli vecinom glasova pederastiju da ozvanice, vjerujem da ce i ovu drugu bolestinu napraviti prihvatljivom.
  Prije par godina je na prostoru exBiH postavljen bilbord Ovo vise ni Bog ne moze trpiti. E cini mi se da je tako.

  P.S. Prosle nedelje smo pozivani vise puta od strane niksicke policije sa pitanjem da li idemo na ovu paradu. Ne mozes ljudima objasniti da imamo drugih poslova. U subotu je stiglo naredjenje da se javimo u nedelju u 6 ujutru u stanicu. Nas odgovor je bio da se ne mozemo i necemo javljati jer se ide u Jagodinu na utakmicu Jagodina-Partizan. Ovaj glavonja zapeo da ga to ne interesuje i da se moramo javiti. Na nase suvislo pitanje da li je njemu cilj da budemo tu, ili da budemo 400 km dalje, dobili smo nesuvisli odgovor da ce zvati granicnu policiju da nas vrati. I sad ti Zippe ocekujes nesto pametno od njih :) Naravno, islo se u Jagodinu, ovaj glavonja je mislio da se njegova ne moze preporijeciti.

 69. Čemu parada?

  Po njima, manjinama svih vrsta bilo bi najbolje da kušuju i budu manji od makovog zrna. Mnoge manjine se tako, pragmatično, i ponašaju (najugroženija manjina, Romi, istorijski i skoro svugde ima takvu strategiju prilagođavanja i preživljavanja). Takvo ponašanje osnaženo je stalnim porukama većine – najbolje vam je da budete nevidljivi; podsećanjem na sebe, „samo nas provocirate i posle će vam đavo biti kriv”. Tako većina sprovodi svoju tiraniju i disciplinuje i primorava manjinu da živi u poniženju.

  Začudilo me je, međutim, kada Svetislav Basara postavlja isto pitanje. U tekstu objavljenom u „Danasu” i prenetom na sajtu Peščanika on takođe pokreće pitanje smisla predstojeće „Parade ponosa”, jer mu se čini „neproduktivnim… javno manifestovanje puke seksualnosti… tek onako… bez spiska zahteva”. Time, smatra Basara, oni nesvesno „skidaju odgovornost sa političke elite” koja bi trebalo da rešava njihove probleme.

  Međutim, nije teško razumeti smisao javnog demonstriranja homoseksulanosti. Radi se o pripadnicima grupe koja je verovatno najugroženija manjina u Srbiji. Članovi te grupe su često izloženi ismejavanju, pogrdama, fizičkom zlostavljanju, koji ostaju čak i bez spontane osude sredine, a najčešće se prihvataju kao samorazumljivi ili čak nailaze na odobravanje. Učesnici Parade nemaju za cilj da pojedinačno demonstriraju svoje privatno seksualno opredeljenje, oni žele da demonstriraju svoju grupnu, manjinsku ugroženost u Srbiji, a to se ne može učiniti „u privatnosti svoga stana” ili „zatvorenom prostoru”, kako ih neki savetuju. Njihov problem nije „privatan”, on je politički.

  Razumljivo je onda da ta grupa pribegne strategiji parade. To se dešava širom planete. Nasuprot tezi S. Basare da se time „skida odgovornost sa političke elite”, paradom se ta odgovornost upravo stavlja na probu. Mi ćemo se javno eksponirati kao diskriminisana manjina koja trpi teror u ovoj zemlji, a vi, država, ćete nas ako treba i silom, zaštiti od terora koji trpimo i poslati poruku javnosti da teror prema nama nećete dopustiti.

  Dakle, Parada kaže „mi ne pristajemo da u strahu od terora budemo getoizirani, da se krijemo, da budemo manji od makovog zrna, jer, kao i pripadnici većine, imamo pravo da budemo ono što jesmo, privatno i javno, sviđalo se to većini ili ne”. Parada je politički čin kojim se promoviše demokratija u jednom društvu. Kao politički, taj čin je naravno javni čin. Ako to želite da nazovete provokacijom, možete, njen cilj je da se većina natera na toleranciju. Tolerancija je uvek neprijatna. Ona se vežba, ona se uči, ona ne dolazi uvek spontano. Parada je jedna takva lekcija koju ovo društvo mora da nauči.

  http://h-alter.org/vijesti/ljudska-prava/cemu-parada

 70. Gay Pride u Poljskoj prvi put

  11.06.2006.

  U Varšavi je danas održana prva legalna gay parada nazvana Parada ravnopravnosti. Policija je uhitila 14 skinheada koji su sudionike parade iz parka Saski zasuli uvredama, kamenjem i jajima.
  “Braćo i sestre, ne bojte se! Ova parada obnovit će lice zemlje, ove zemlje”, odjekivale su danas ulicama Varšave parafraze izjava pokojnog pape Ivana Pavla II., Poljaka Karola Wojtyle, s razglasa na kamionu koji se polako kretao na čelu nepregledne povorke mladih ljudi.

  No, za tim kamionom okićenim raznobojnim balonima i zastavama duginih boja, Varšavom danas nisu marširali mladi katolici, nego pet tisuća pripadnika poljskih gay i lezbijskih udruga i njihovi gosti iz svih krajeva Europe.

  Katolička Poljska iskusila je danas svoju prvu legalnu gay paradu, nazvanu Parada ravnopravnosti i čini se, barem nakon kraja službenog dijela, da je ipak položila test demokracije. Više od dvije tisuće policajaca osiguravalo je rasplesanu povorku koja je puna dva sata prolazila najvažnijim ulicama poljske metropole. Iako nije prošlo bez incidenata jer su pripadnici radikalne nacionalističke mladeži u jednom trenutku, dok je parada prolazila pokraj parka Saski, zasuli sudionike parade kamenjem i jajima, policija je reagirala brzo i učinkovito: 14 skinheada uhićeno je zbog napada na policiju i posjedovanja opasnih predmeta.

  – Ovo je početak buđenja građanskog društva koje se buni protiv netolerancije i nepravde! Sretni smo, danas je naš blagdan slavilo barem 20.000 ljudi. Hvala tolerantnoj Varšavi – izjavio je nakon parade glavni organizator Tomasz Baczkowski.

  Iako je Varšava danima strepila od gay parade, budući da je za isti dan i isto mjesto bio najavljen i marš ultradesne i katoličke organizacije Svepoljske mladeži, sukob koji bi vjerojatno imao krvave posljedice izbjegnut je odustajanjem Svepoljaka.

  Odustajanje mladih ultrakatolika od kontramarša uslijedilo je nakon apela kontroverznog Romana Giertycha, potpredsjednika vlade iz stranke Liga poljskih obitelji. Čini se da je poljskoj vladi, nakon vrlo negativnog imidža koji je u EU stekla zbog nedavnog prepuštanja ministarskih pozicija ultranacionalističkim i euroskeptičnim političarima, bilo stalo da današnja gay parada protekne bez većih sukoba. No, to nikako ne znači da je Poljska, u kojoj se 95 posto ljudi izjašnjava kao katolici, od čega 70 posto ide redovito na svete mise, prihvatila u potpunosti europske vrijednosti u odnosu prema manjinama, pa i onim seksualnim.

  Predsjedniku poručili da mu je brat gay

  Neposredno prije parade zastupnik iz jedne od vladajućih stranaka Wojciech Wierzynski zatražio je od vlade istragu protiv gay organizacija, a aktualni predsjednik države Lech Kaczynski u dva je navrata kao gradonačelnik Varšave zabranjivao gay parade izgovarajući se sigurnosnim razlozima, ali, usput, izjavljujući i kako je “sreća da se pederi i lezbijke ne mogu razmnožavati”. Zanimljivo je da su prosvjednici na transparentima Kaczynskom poručivali kako je i njegov brat Jaroslaw, koji vodi vladajuću stranku Pravo i pravda, homoseksualac.

  http://h-alter.org/vijesti/vijesti/gay-pride-u-poljskoj-prvi-put

 71. G-dine magistre europskih integracija,

  Vidim da ste na čelu nevladine organizacije ‘Sandžak EU regija’ koja je registrovana u Crnoj Gori, i koja između ostalog zagovara ideju uspostave europske regije Sandžak po modelu prekogranične regije.

  Čestitam vam na tome i želim vam uspješan rad na tom polju.

  Iz dobre namjere htio bih vam skrenuti pažnju na par stvari vezanih za ovaj tekst i njegovu vezu sa funkcijom koju obavljate.
  Što se tiče odnosa prema homoseksualcima i LGBT populaciji u potpunosti se, kao vjernik musliman, slažem sa vama.

  Eh sada Vi, gospodine magistre Nusrete, koliko vidim želite da, kako ste naveli u prijethodnom tekstu, instališete Sandžak kao člana europskih regija, kako bi sami građani regije Sandžak dobili mnogobrojne benificije kao i stanovnici ostalih regija unutar EU. To je vrlo pozitivna stvar za koju se treba boriti. Jako ambiciozno ali vam želim uspjeha.

  Ali, obzirom na funkciju koju obnašate i kojom se želite boriti za Sandžak unutar institucija EU morate voditi računa o ovakvim nastupima. Tj. morate izvagati između dvoga:

  1. Da ostanete na čelu nevladine organizacije ‘Sandžak EU regija’ i da se svim legitimnim i legalnim sredstvima borite za bolju poziciju Sandžaka u EU institucijama, a da javno ostavite ovakve verbalne napade na LGBT populaciju i njihova prava (po zakonima EU ovaj vaš tekst je napad na prava i slobodu LGBT populacije), ili

  2. Da organizaciju ‘Sandžak EU regija’ prepustite nekome drugom, da vi djelujete u njoj iz drugog plana, što bi vam dalo za pravo (po zakonima EU) da kao pojedinac ovako javno iznesete svoje mišljenje o homoseksualizmu.

  Dakle, unutar bilo koje džamije unutar EU imam ili efendija ima pravo da iznese vjerski stav po pitanju homoseksualizma. Ali kada se izadje na ulicu ne smije poderati zastavu LGBT populacije niti fizički nasrnuti na bilo koga, niti ga vrijeđati verbalno.

  Tako i vi g-dine magistre ivagajte između ove dvije solucije koje sam vam naveo. Jedno sa drugim ne ide. Ako ne vjerujete probajte, ali vrlo brzo ćete izgubiti kredibilitet kod EU funkcionera i onda za džabu je sve ‘što ste do tada krečili.’

  Ja vidim vašu jaku želju da podržite i gurnete cijeli Sandžak unutar institucija EU, ali pomirite se sa činjenicom da vi nećete na ovaj način pronijeniti vrijednosti i parametre EU demokratije, niti nečega što se u EU davno smatra normalnim. Preko nečega se, za dobrobiti Sandžaka mora i zažmuriti sa funkcije koju obavljate.

  I još nešto. Kada pišete ovakav tekst, g-dine Nusrete vodite strogo računa o svakom podatku koji navodite. Navodite podatak da su u New Yorku trećina stanovnika homoseksualci. Prema svim podacima koje sam provjerio u New York, prema podacima iz 2010. LGBT populacija čini na nivou grada nešto više od 2%, dok na nivou regije čini 4,05% od ukupnog broja stanovnika.

  http://sandzakpress.net/parada-ponosa-u-crnoj-gori

  • Vjerujem da je neko namjerno nabacio “evropsku regiju sandzak ” ovim zakrzljalim muftijinim djuturumima iz neke saudijske bezvodne vukojebine. Ja tu ne vidim Bosnjake.
   Bashka to da u “europskoj regiji sandzak” hronicno nedostaje Evropa, sa maximalnim prisistvom Irana.
   Magaristre, Alah te nagrdio!

   • Sasvim legitimno pitanje: kako evropski pokret (sta god) moze vodit klerofashisticki klerici? “prekogranicna regija sandzak” je sasvim razlicita ideja od kultraklerikalnog kazamata koji propagiraju muftijini jetimi i placenici.

 72. Izbacili ste raspravuadrugi, nepotrebni kolosjek…nije uops pitanje shta se kome svidja ili ne svidja…prvo i jefidino pitanje je: Pravo na Zivot svih grafjdjana drzave bez obzira na narodnost, vjetoispovijest, socijalni status i sexualnu orijentaciju…
  Shta cemo uraditi za chinjenicu da iz istog centra i drustvenog miljea dolazi : ubij, ubijturina (muslimana), ubij, ubij Shiptara, ubij, ubij pedera? Ja to vidim kao konstantu.
  Licno nijesam ni jedno od tri pomenuta osudjenika. Samo se pitam koji su sljedeca meta? razularenog popa i fashisticke svetosavske omlatine?!

   • Tekst je još jedan vrhunac seljakluka, idiotluka i fukarluka nekog “profana” sa, kako juče, tako danas, veljeserbskog nišićkog Vilozovskog vakulteta, tog Milovog i Amfilohijevog čeda za zamajavanje i zatucanje crnogorske javnosti. Pih i pu!

   • Kakav seljober. Sve je kukavne frustracije dotakao kroz tupavu kritiku gejstva: i “što ne može da govori srpskim” i “što nije glasao nezavisnost” i tako redom.

    DAN forever

  • Bolje je pitanje koju ce od sledecih bolestina legalizovati. Ja mislim pedofiliju. Sta ti mislis Smrc?

   • Ja se uopste ne slazem sa Paradom ni sa javnom manifestacijom sexualnosti.
    Ali se ne osjecam duznim da regulisem icije sexualne preferencije, narocito ne dvije odrasle svjesne osobe koje aktuju pri punoj svijesti. Njihov slobodan izbor postujem iako se ne slazem sa njim.
    Znash i sam da je pedofilija zlocin jer se izvodi nad odobama koje nijesu psihofizicki sposobne za izbor. I kao takve treba da ih shtiti drzava. Ako ih drzava ne shtiti onda trebaju da ih shtite naoruzani gradjani. Pocinioc pedofilije moze biti ubijen kao pas na licu mjesta.
    Uvijek fizicki i finansihski stojim iza ove izjave.

 73. Sjecate se vjetovatno da su muslimani i Shiptari bili opasnost za tradicionalno Crnogorstvo i spartansku drzavu kao shto su danas pederi?! Najveci branioci crnogorske tradicije su bash brkalije: Vuk Karadjic, Momir Bulatovic i…nanize. Ako su oni bili zastupnici BRKova ja cu iz protesta da obrijem muda. Ocu DAN-a mi!

 74. Smrc, u nedelji parade pedera u Beogradu, jednu noc je bila i izlozba koja se zove Nase kvir detinjstvo, u organizaciji Omladine Helsinskog komiteta. Na njemu su bile slike djece, i po meni ako to nije agresivna propaganda homoseksualizma medju djecom, ne znam sta je. A, sta mislis, hoce li se naci za 10, 15, 20 godina dovoljno bolesnika i jos vise placenika koji ce propagirati pedofiliju? Ja nemam dilemu hoce li, samo je pitanje kad ce.

 75. Fulio si temu. Ja pisem o sprecavanju nasilja….bilo kojeg…nashi se metodi sprecavanja nasilja svakako razlikuju…ja pishem o nenasilju… Ja sam za nenasilni otpor geizaciji drustva.

 76. Grobaru, zashto toliko majmuna cuci u Skuptini? Zar za sve to vrijeme ne mogu definisati sta znaci nasilje nad djecom i maloljetnim osobama?

 77. @Rememeber, mislim da si mogao samo staviti sta je zavrsio i na kom fakultetu. Sve je jasnije od tebe i od slicnih.
  @Smrc, vjeruj mi i ja. Onaj dan je trebalo zatvoriti skure na prozorima, potpuno ignorisati bolesnike u stampi, na ulici, bilo gdje, sacekati da bolesnici prosetaju, i posle toga skupiti pare za deterdzent i smrkove i pocistiti smrad koji su ostavili. Svakako mnogo bolji i ubjedljiviji nacin borbe protiv bolestine.
  Razgovarao sam sa jednim Varvarom taj dan, i reko brate skloni se sa ulice da ne popijes zbog fukara-pedera robiju(kad pominjem pedere, ako koga zanima, mislim na ove sto su uzeli lovu na racun ove bolesti, a pripadaju hetero, uopste ne mislim na homoseksualce).

  • okreni konacno plocu says:

   a ja mislim da si ti grobaru, previse zabrinut za svetu crnogorsku tradiciju…mogu da ti olaksam tvoje velike brige dobrim vijestima , naime prije nekoliko dana sam bio u spiritualnoj vezi sa njegosom…on mi je porucio sa onoga svijeta da prenesem svima u cg da je jako zadovoljan sto se desila prajd parada i drzava crna gora prihvatila demokratski izazov da zastiti pravo i slobodu jedne diskriminisane manjine prema kojoj je i sam nekada naginjao …(nije bez neke nasa autenticna psovka jebem ti oca)…

 78. Samo je Nikolajeviču i Zippu uspjelo da u priču o gej paradi uključe deportacije, pljačke, pomirenja, Crnogorce sklone nekim pokretima sa sredine dvadesetog vijeka, zavjere, novi svjetski poredak i još sto tema koje je teško pohvatati. S time da se ovaj prednji koristi nekim rječnikom pojmova nepoznatog porijekla i autora ali očigledno da i sam rječnik osim toga ima još mnoge osobenosti pa se raspored riječi u njemu mijenja zavisno od prilike i vremena u kojem on baci pogled na njega.

  Čovjek koji je svima poznat kao dugogodišnji pisac raznoraznih priča koje imaju za cilj sprdnju sa svime šta ima crnogorski predznak i promicatelj vječite potrebe za izrugivanjem sa istim a pisane na taj način da kojim slučajem autor ne spomene Crnogorce već to polje ostavi otvoreno malo ko bi odgonetnuo da li piše u prvom licu jednine ili trećem licu množine. Promoter pomirenja koji sa neusahlim žarom, kao i cijela ekipa umreženih blogera, nastavlja da sipa po istom govoreći o nekakvom fašizmu i sl. ili kako mu kolege pridodaju montennjegrinskom zlu i dukljanskom nakotu. E jebeš gej paradu pri ovakvim ponudama za pomirenje, za sada se još ne zna zbog čega, kao i što se ne zna sa kime. Ovi koji su poluindetifikovani u tim namjerama i koji su po njemu poželjni kandidati, svi znamo da su odnosu na one, po kojima on ‘puca’ i sa kojima veli da nema namjeru, da su ovi čak iznad svake moguće skale i da su nepoželjni u odnosu na poželjne, čak umjereni. Jedina razlika je što ćute a za rad ‘pomirenja’, dok ovi još nisu to skapirali. Jebi ga, u rječniku ne piše. Naravski, zanimljivo bi bar meni bilo, kako bi jedan od poželjnih reagovao na skorašnja pisanja ‘odbora za pomirenje’ glede njegovog rodnog grada.

  Može li ko ovome čovjeku objasniti da se njegove namjere tek eventualno mogu cijeniti kao iskrene kada prestane sa svojom omiljenom praksom i kada učini bar pokušaj da zaustavi svu mržnju koja isijava sa portala na kome piše? Ne. On, perfektni, matice, raznorazni naprasno sklepani ‘građanski’ pokreti, vještački stvorene FB grupe organizacije tipa ‘ne u rat, ne u Nato kao da su tek uhvatile zamajac jer su pod krinkom ‘građanski’ opredijeljenih građana našli nove načine borbe i novi vid marketinga koje im se nisu otvarale dok su se pisali samo kao srpski nacionalisti pa je njihov apetit za vulgarizacijom svega što je crnogorsko dobio novu snagu. Dobar tek i živjeli. Pomirenje, nego što!

  P. S. Da ja kao Nikolajevič i IN4S ekipa trošim ove priče na način kao oni, nema te vode koja bi me oprala i odbranila od zippoidnih građana i udbaških kletvi.

  • Војин Николајевич says:

   Штовани Ладо ,

   примјећујем да се љути сердари на гумну укривају у Својој држави, која није њихова, како они погрешно мисле, већ свих.
   Из грмена маленога лафу изаћ баш је трудно. :)

   • A odlijepio sam zbog vas junacina,komsija i rodjaka,starih gerelja koji se smjeskaju sa ha zarez ha zarez ha.a moze i hi hi hi

  • Zelio bih da postavim pitanje kako ce se doci do politickih promjena,radi promjena samih ,a ne naravno demokratskog kapaciteta srpskih nacionalista,ako ne pragmaticnim djelovanjem sa jednim fasistima umjesto sa drugim.Pa ako do toga dodje onda ko koga zajebe,jelte,ili status mrtvog mora ili sta,kamena u vremenu ili sta?Samo nemoj pricati o promjeni svijesti,skolstvu ,itd.Hvala unaprijed na odgovoru.

   • Војин Николајевич says:

    А лијепо сам вам рекао,
    штовани Ладо,
    да се пазите да се не би десило “poludio kaže”.. Ха, ха, ха… А ја бих рекао…одлијепио! :)

 79. Ove teorija da je sledeca pedofilija ili sta vec,su izasle iz kuhinje dzamahirije,firme za proizvodnju nevolja po sumama i gorama,a istovremeno najzesce branjenje svog interesa,kao mafijaski kumovi.
  1.ako je sledece pedofilija,priznajete da je u neku ruku ovo normalno i da su ugrozeni
  2.izadjite tek tada da branite prava djece
  3.represivne mjere se nisu pokazale dobro ni u jednoj stream varijanti licnih sloboda(prava crnaca u americi,od sjedjenja u istim lokalima do vjencavanja,prava balkanskih crkava od represije do ultrakompenzacije i milion drugih)
  4.u vecini ljudi leze fasisticki grijehovi(sedam),ova manjina sto se cudi kako ovi ne razumiju nesto sto je toliko ocigledno kao osnovno pravo na ljubav,sex bez posledica socijalnih(porodicnih,poslovnih itd),treba da prestane da se cudi jer ovi imaju nizak nivo odnosa inteligencije i empatije.A vi koji ovo razumijete smatrajte se povlascenim,jebiga

 80. Darko Bulatovic says:

  Juce upoznajem ljude neke u u luizianu, prestavljam se ko sam I okle, vele mi: a culi smo za crnu goru u medije zbog problema oko gay parade. Da da rekoh, rade oni marljivo na izgradnji svog imidza… ali u sebi.

  • Darko, neka ti foliranje.
   Jehovini svjedoci su takodje protiv gej paradi.

   Sto bi sa onom svetom alijansom “jehovini svjedoci + sveti Sjata”?

   • Darko Bulatovic says:

    Neznam Koliko su Jehovini svjedoci i slavko umijesani u ovu pricu, Ali razumijem kad treba da se skrece prica sa necega ociglednog – da citav svijet gleda ovevase gadluke a vi mislite da vas niko ne vidi.

    Bravo vi ga!

 81. negross dimenzija x says:

  Cimbo je najhrabriji Crnogorac!!!
  Ne smeta vam sto ce vam unuci biti robovi ka i vi i primati ga ka i vi od mila i rista i miska no vam smeta gayparada ili ne smeta! Sexsaju vas u mozak toliko da nema te nauke koja ce vase opredeljenje sexsualno rjesiti. Pi!

  Specijalno za prave blogere informacija ide “dokapitalizacija’ Plantaza zbog nemogucnosti naplate date robe i velikih rezervi.

  Specijalno za prave trolove informacija ‘vlasnicka’ struktura vijesti se mjenja.

  Srecna nova 2014 i pobjeda df-a u Mojkovac))))hehehehehe debili!

  • Đe si Negross, sto godina te nema, debilu :)
   Ovih par dana idem kod direktore Plantaža, pozvala me na razgovor zbog:
   http://www.pcnen.com/portal/2013/07/30/uzurpacija-rijeke-cijevne-2/
   Pokazalo se da sam bio u pravu, da su nezakonito i nelagalno ogradili i zabranili pristup Cijevni, iako nadležne Inspekcije i Omdusman nijesu reagovali (Ima pravo Lado, sve mi nešto smeta i sve se nešto bzv.bunim, ne mogu na mir sjeđet ka ostali normalni narod)
   Da je pitam što to bi sa njima(Plantažama)?

  • Što se tiče Cimbaljevića, lično ga više cijenim od 90% opozicionara i “političkih lidera”. Radije bih sjeđeo sa njim negdje na javnom mjestu nego sa njima. ISaglasan sam da je pokazao: i da ima muda i da je neubičajno građanski hrabar za nas sve u kumbulj.

   • negross dimenzija x says:

    zipuuuu! TU SAM NA MARGINI ZIMNICA I TO) NEMA MORA NEMA CJEVNE. TAKO JE KAKO JE. NO SLUSAJ OVO- NE TROSI SE UZALUD.POZZZ

 82. “Partnerska NVO mi je ukinula i to primanje zbog povrijeđene sujete. Biće o tome jednom riječi više. U mojoj autobiografskoj knjizi. Razotkriće se u narednom periodu brojne maske. Pašće mnogi NVO velikani i veličine. Ukupan budžet Progresa, za tri godine, nije ni na trećini budžeta od jedne godine pojedinih organizacija koje se bave svim i svačim. To je manipualcija i stereotip da se u ovoj zemlji neko mora baviti ljudskim pravima, posebno ugroženih, samo zato što je debelo za to plaćen. Često poželim da se mijenjam s bilo kim drugim. Bez imovine sam sasvim, i totalno švorc”, rekao je Cimbaljević.
  Bas kao sto sam i napisao, onaj dan su bile zvezde granTa, pederi i poneki homoseksualac.

 83. E zasto bi LGBT populacija, bila CASNIJA&MORALNIJA, od rezima, nasih bliznjih i daljnih, u Dansku me niko nije NAMAGARCIO od 1969 godine, a u CGi, od 100 njih 95%, jos pucaju od smijeha kad prolaze sa DJIPOM OD MOJIH PARA pored mene, mi smo SPECIJALNA LJUDSKA PASMINA, POSTENO I ISKRENO PA KO KOGA ZAJEBE.

 84. Dobro si rekao Cimbaljevicu to mi se svidja:

  …pederi i poneki homoseksualac….

  Ako si mislio na PEDERE (pod razno samo ne homoseksualce),

  Jel PEDER u nasem zargonu je zaista pridjev za ne bas LGBT populaciju!!

 85. A da porucim LJUBITELJIMA svake Crnogorske SRAMOTE,
  da im opada potencija, i da jebuckaju bez one “RABOTE”, da se slabije kote,
  samo “dete” iz epruvete moze da iskoci, koje se na RODJENU DRZAVU KOCI,
  i po njoj siplje splacine, te svastocine bi da dizu OBLAKE PRASINE,
  na svako nase ZLO, oni zabalaju i ciste SLINE,
  a mi na njih gledamo sa visine, nijesu nam vise ni do mOOdi, ko se PREPOZNA, neka se CUDOM VELIKIJEM CUDI, dje njega NADJO ???

  E jebiga, morao sam IZDUSIT, da skinem teret sa LADA,
  u koga se uzda, svaka CURA MLADA.

 86. Sajt Montenegro-gay.me je već nekoliko dana hakovan, a na njemu sada samo stoji poruka govora mržnje.

  Sadržaj sa sajta je uklonjen, a na njemu se sada samo može pročitati “Smrt pederima”.

  Sajt je u poslednje vrijeme često bio na meti napada, a jedna od poruka 19. oktobra je bila “Poziv na bojkot! Smrt pederima! Stop bolesti!”.

  Sajt bi uskoro trebao da opet bude u finkciji, a NVO “Juventas” će podnijeti krivične prijave protiv NN počinioca.

  http://www.vijesti.me/vijesti/hakovan-montenegro-gay-portal-clanak-156400

 87. Prava LGBT osoba

  Komentarišući nedavnu zabranu održavanja Parade ponosa u Beogradu, šef holandske diplomatije ukazao je da je pitanje LGBT prava veoma važno svuda u Evropi. Podsetio je da su istopolni brakovi sada mogući u mnogim evropskim državama, a kao pozitivan pomak u regionu istakao je Hrvatsku.

  “Dobar primer je Hrvatska gde ste za nekoliko godina došli u situaciju od toga da bude mnogo nasilja tokom gej parade, do toga da je nedavno u Splitu održana gej parada u kojoj je učestvovalo pet ministara u povorci i to je prošlo dobro. Zaista se nadam da ćemo imati takav razvoj događaja i u Srbiji”, rekao je Timermans.

  On je dodao da je od potpredsednika vlade Aleksandra Vučića dobio uveravanje da će Parada ponosa biti održana sledeće godine i dodao da ga to veoma ohrabruje.

  http://www.euractiv.rs/srbija-i-eu/6401-timermans-holandija-partner-srbije-na-putu-ka-eu-.html

 88. Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama Jugoistočne Evrope Jelko Kacin izjavio je danas da očekuje da crnogorska država, pored huligana, adekvatno kazni i njihove duhovne mentore zbog napada na učesnike Povorke ponosa u Podgorici.

  Kacin je kazao da je u rečima mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, izrečenim pre podgoričkog prajda, prepoznao govor mržnje. “

  Moram reći da su, pre svega, sporne izjave mitropolita Amfilohije, koje su, po meni, ne samo primer nepoštovanja prava manjina, već i govor mržnje. Na institucijama Crne Gore je da naprave procenu i da reaguju na to, naveo je on.

  http://www.blic.rs/Vesti/Politika/414698/Kacin-Crna-Gora-da-kazni-huligane-ali-i-Amfilohija

 89. Darko Bulatovic says:

  http://www.vijesti.me/vijesti/cimbaljevic-zatrazio-azil-kanadi-clanak-156332

  Mozda ovo nije losa fora za one koji bi da odu vani a nemogu. Okupite se protestvujte (vala imate zbog cega da birate!) i onda trazite azil nedje.

 90. Bolja ti je fora da nekoga ko oce napolje Cimbaljevic ozeni.
  I ne mora Cimbaljevic. Mogu dvoje iz Crne Gore da odu u Kanadu i da kazu.

  “Braco Kanadjani, nas dvojica se volimo, mi bi da se zenimo, ali nas oni divljaci dolje maltetiraju. Aman pomagajte.”

  U sto go hocete cu se kladiti da nema te zemlje zapadne Evrope i Amerike gdje ta dvojica nece dobiti azil.

  Treba iskoristiti priliku, jer u skorije vrijeme ce nacionalne desnicarske snage osvojiti vlast u Evropi i USA i oduvace pederski lobi za sva vremena.

  Ovo sto se Kacin nateze, po onoj staroj srpskoj “nabreklo mu govno a on misli da je srce”, je samo znak da im stvari ne stoje bas najbolje.
  U Crnoj Gori omladina postaje sve radikalnija i sve vise desnicarski orjentisana.

  Slava Bogu za to, ipak i ove parade doprinose necemu boljem.

 91. Omladina u Rusiji, Srbiji, Crnoj Gori, Poljskoj, Ceskoj, Grckoj i jos mnogim zemljama postaje sve vise desnicarski orjentisana.

  Unuci poklonika marksizma ce biti najzesci protivnici marksisticke ideologije.

  Radja se fasisticka internacionala i to vecinom u slovenskim i pravoslavnim zemljama.

  Vrijeme je da se u Evropi pojavi novi Franko ili Musolini.

  Samo da znate, fasisticka partija Italije je legalna partija i vodi je unuka Gospodina Benita Musolinija, koji se jedno vrijeme mnogo druzio sa GOSPODINOM Adolfom Hitlerom..

  .

  • Darko Bulatovic says:

   Mosh mi objasnit sto ti to znaci “desnicarski orijentisan”? Jel to “poludjeli zbog represije sistema postajuci besposlicari koji neznaju sto ce sa sobom” ili ?

 92. Ma salim se.
  Zivio drug Tito i smrt fasizmu a sloboda narodu.

  “Drugarice posadimo cvece,
  kuda vojska druga Titas kreeeeece.”

 93. Grčka skupština izglasala je sinoć suspenziju državnog finansiranja neonacističke partije Zlatna zora, pošto se šest njihovih poslanika suočilo sa optužbama povezanim sa “formiranjem kriminalne organizacije”, javile su agencije.

  Ta mera usvojena je sa 235 glasova od ukupno 300 poslaničkih mandata, a na predlog 18 poslanika PASOK-a.

  Usvojenim amandmanima omogućeno je neograničeno zamrzavanje finansiranja stranaka čije rukovodstvo je optuženo za umešanost u rad kriminalnih grupa ili terorizma, navodi Asošijeted pres.

  Zlatna zora uzdržala se od glasanja, naglašavajući da će obustavljanje finansiranja samo zakočiti njihove građanske inicijative kao što je dodeljivanje hrane “samo Grcima” i doniranje krvi.

  “Ova mera je neustavna i nezakonita”, rekao je poslanik te stranke Ilijas Kasidijaris tokom diskusije.

  Rojters ističe da je u pitanju najnoviji napor vlade da zavede red sa partijom koja je žigosana kao “neonacistička kriminalna banda”.

  Zlatna zora je povećala rejting na talasu protesta protiv oštrih mera štednje i raspoloženju prema migrantima i postala treća po popularnosti, do ubistva levičarskog 34-godišnjeg muzičara Pavlosa Fisasa za koje je optužen jedan pristalica Zlatne zore, podseća britanska agencija.

  Grčka je namenila 11 miliona evra za parlamentarne stranke u 2013. godini od čega 873.000 evra za Zlatnu zoru.

  Lider te stranke Nikolaos Mihaloliakos i dvojica poslanika čekaju početak suđenja u zatvoru pod optužbama za pripadnost kriminalnoj grupi, što je prvi put da je neki izabrani političar u zatvoru u Grčkoj od vojnog udara 1967. godine, navodi Rojters.

  Još trojica poslanika pušteni su na slobodu do početka suđenja uz obavezu da ne napuštaju zemlju.

  Ukoliko se utvrdi njihova krivica, poslanici Zlatne zore suočavaju se sa kaznom zatvora u trajanju do 10 godina.

  Ta stranka odbija optužbe da je neonacistička a svih šest poslanika poriču krivicu, tvrdeći da im se sudi zbog njihovih nacionalističkih uverenja.

  Predsednik Saveta Evrope (SE) Torbjern Jagland je u intervjuu Asošijeted presu na početku dvodnevne posete Atini radi razgovora o borbi protiv ekstremizma i govora mržnje uputio pohvalu grčkim vlastima zbog hitne i snažne akcije, ali i dodao da treba obezbediti pravično suđenje i da je potrebno praviti razliku između političkog rada i krivičnih dela.

  Ne komentarišući direktno propis o finansiranju stranaka, Jagland je rekao da takav potez nije suprotan evropskim zakonima o ljudskim pravima.

  “U većini evropskih zemalja je zapravo nezakonit govor mržnje, podsticanje na nasilje, otvoreni rasizam i poricanje holokausta”, rekao je Jagland, koji je i na čelu komiteta za dodelu Nobelove nagrade.

  Tokom susreta sa grčkim ministrom za javni red Nikosom Dendijasom čelnik SE ponudio je pomoć pravnih eksperata te organizacije u traženju načina za rešenje pitanja Zlatne zore.

  http://kontrapress.com/clanak.php?rub=Politika&url=Drzava-prestala-da-finansira-neonacisticku-Zlatnu-zoru

 94. BUDAN CUVAR NASE DOMOVINE NA NJENOM BRANIKU! says:

  Jovane zilote, zasto ne napises kojoj njemackoj partiji pripadas vec vise od deset godina.
  Zasto ne napises da si pripadnik ekstremne njemacke desnice i njihov koordinator za istocnu Evropu.

  Pa ne napises da ti je glavna veza u Rusiji onaj vladika iz Sankt Peterburga, sto je prosle godine rascinjen od patrijaha Kirila zbog sirenja fasistickih ideja.

  I zasto ne napises nesto o tvojim vezama sa njemackim organkom grcke partije “Zlatna zora” cije je sjediste u Nürnbergu, kao i to da si prosle godine bio priveden zbog masovne tuce u kojoj ste pretukli nekoliko pripadnika njemacke komunisticke partije.

  A tvoj ucitelj je po stare dane pobjegao u USA gdje sada taj ljoticevac, koji je svojom rukom pobio preko 12 clanova komunisticke partije Jugoslavije, sa svojih 92 godine pise memoare i sjeca se kako je pripremao atentat na druga Tita.

  A sto ne napises kako su i tebe pripremali da u Beogradu miniras kucu cvijeca.

  E moj druskane, sve mi znamo o tebi.

 95. Beogradjanka sa Dorcola. says:

  Joooooj sto je ovde uzbudljivo.
  Vi ste Crnogorci genijalni bas.

 96. Ljoticevac sa Konika says:

  Jebem ti, sto se ovo odje desava.

 97. Zabranjen “ruski pravoslavni fašizam”

  22/09/2012

  Državno tužilaštvo u Moskvi proglasilo je pravoslavni časopis “Vjesnik vojnika Hristovih” za ekstremističku literaturu, što znači da je njegovo izdavanje zabranjeno.

  Stručna analiza, koju je zatražilo tužilaštvo, ustanovila je da časopis “poziva na propagandu fašizma, odnosno ruskog pravoslavnog fašizma”, prenijela je Vjerska informativna agencija (VIA).

  Časopis je u posljednje vrijeme dijeljen na nekim masovnim okupljanjima.

  Ruski sveruski narodni sabor (RSNS), organizacija koja djeluje pod okriljem moskovske patrijaršije, kritikovala je tu sudsku odluku, tvrdeći da u zemlji ne postoji “ruski pravoslavni fašizam” i da je ta konstatacija apsurdna, kao kada bi se govorilo o jevrejskom antisemitizmu.

  “Ovom odlukom sud vrijeđa ruski narod i pravoslavlje”, ocijenio je RSNS, tražeći od suda izvinjenje.

  (Beta)

  http://www.vijesti.ba/vijesti/svijet/106774-Zabranjen-ruski-pravoslavni-fasizam.html

 98. Ljoticevac sa Konika says:

  Nemoj da se palis, ti cuvaru otadzbine na njenom braniku.
  Ja sam LIBERTARIJANAC!

  A taj o kojem pisas nisam ja.
  Taj o kojemu pises je jedan Babic iz Bosne.

  I vec dvije godine ne zivim u Njemackoj, nego se poslovno nalazim u Kini.

  I neka ti fantaziranje.

  Ovdje sa jednom grupom strucnjaka iz Srbije podizemo najvecu farmu za gajenje zaba u Aziji.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: