Kako je Aco odjebao Elektrodistribuciju

VRNjAČKA BANjA – Za razliku od mnogih sugrađana koji ili žive u mraku, ili dug za struju namiruju pozajmicama i reprogramom, strepeći od svakog novog obračuna i poskupljenja, dovitljivi Aleksandar Ivanović (79) iz Novog Sela nadomak Vrnjačke Banje uspeo je da Elektrodistribuciji, dugovima, pa i isključenjima iz elektrodistributivne mreže „doskoči“ samo svojim umećem.

vetrenjaca

Iako već u poodmaklim godinama, vremešni Aleksandar, ili Aco, kako ga znaju svi Novoselci, pa i mnogi drugi Vrnjčani, struju za svoje ne baš maleno domaćinstvo, na kojem živi kao „vuk samotnjak“, bezmalo već godinu dana dobija potpuno besplatno i to, tako reći – iz kućne radionice?!

Pošto mu je dojadilo preganjanje sa elektrodistributerima, pa i ne mala šteta koju je zbog isključenja pretrpeo u leto 2011. godine, kada mu je u zamrzivaču propalo sve meso spremljeno za duge zimske dane, Aco je „seo“ i – zamislio se.

Još od detinjstva, mada je potom bezmalo pola veka tumarao svetom sve do daleke Australije, Aco zna da njegovim rodnim selom raštrkanom po širokoj i pitomoj dolini Zapadne Morave, gotovo neprekidno, a često i svom snagom, duvaju naizmenično severozapadni vetar (sa Goča) ili jugoistočni, poznatiji kao košava koja duva uz Moravu. Tako je zaključio da i Novo Selo ima u obilju ove neiskorišćene, čiste i bogomdane energije, što mu je, kao nekom novom, vrnjačkom Nikoli Tesli – u trenu upalilo „sijalicu“.

Iako nije ni električar, a kamoli elektrotehničar ili inženjer, Aco se, kao vrstan majstor-univerzalac sa višedecenijskim iskustvom ipak brzo dosetio, osmislio, a onda prionuo na posao i napravio „vetrenjaču“ – malu električnu centralu na vetar.

Tu „vetrenjaču“, visoku samo pet metara, na čijem je vrhu šestopera elisa prečnika 217 centimetara, koja pokreće dinamo-mašinu, Aco je oktobra prošle godine završio i postavio u svom dvorištu, neposredno uz kuću u kojoj živi, tako da baš nikome od suseda ili prolaznika ne smeta.

Od tada, proizvodeći taman toliko struje koliko je njegovom domaćinstvu dovoljno za – osvetljenje, kuvanje, TV, a zimi i grejanje, Aco više ne haje za „kaznene ekspedicije“ Elektrodistribucije. Neiskorišćeni višak struje „vrnjački Tesla“ skladišti u akumulatorima i koristi – kad vetra nema.

Najpre je Aco razmišljao da kupi pravu, veliku elektro-vetrenjaču inostrane proizvodnje ali, osim što je skupa ona mu, zbog veličine nosećeg stuba i elise, nije odgovarala za dvorište, pa je odlučio sam da je napravi, po svojim merama.

Uskoro još dve

– ISKORISTIO sam jednu polovnu dinamo-mašinu i akumulatore sa teških građevinskih mašina, pa onda našao i postavio naponske pretvarače, ali svoju vetrenjaču i dalje usavršavam – s ponosom govori starina, ističući da je svoj „izum“ prijavio Zavodu za patente i da će uskoro u dvorištu postaviti još jednu ili dve ovakve vetrenjače.

Dozvola – božja volja

ZA korišćenje snage vetra Aco nema nikakvu dozvolu, niti mu je to iko od nadležnih dosad tražio.
– Vetar nije ni rečno, ni rudno bogatstvo, da bi mi bila potrebna ičija dozvola. Tu energiju vetra ja koristim samo u svom dvorištu i to je, dakle, moje prirodno dobro a za to, kao i za sunčevu energiju, koliko znam, osim božje volje, nije mi potrebna ničija dozvola – kategoričan je „vrnjački Tesla“.

kontra-punkt.info

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: